Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Unelmapolku

– Kannustan yrittäjiä tarttumaan tähän tilaisuuteen. Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista.

Näin hehkuttaa pääministeri Juha Sipilä työttömyysturvan aktiivimallia. Sipilä on hyvä esimerkki Ylen kyselystä, jonka mukaan eniten aktiivimallin kannattajia on niissä, jotka eivät tunne sen sisältöä lainkaan. Lisäksi Sipilä on osoittanut harvinaisen huonoa johtajuutta ja psykologista silmää. Hän aloitti haukkumalla lampaiksi ne yrittäjät, jotka eivät pysty pätkätyöllistämään aktiivimallin mukaisesti. Nyt hän yrittää korjata tilannetta mielistelemällä ja maalailemalla yrityksille ja työttömille loistavaa tulevaisuutta kolmen kuukauden aikana tehtävillä 18 tunnin pätkätöillä.

Sipilä ei ymmärrä, että eivät yritykset palkkaa työntekijöitä miellyttääkseen pääministeriä ja auttaakseen häntä saavuttamaan hallituksen työllisyystavoitteen. Ne palkkaavat vain tarpeeseensa. Lisäksi on olemassa sellaisia lain vaatimia pikkuseikkoja kuin työturvallisuus ja työhön perehdyttäminen. Ketä tahansa ei voi laittaa tekemään mitä tahansa kylmiltään. Jos kuukauden sisällä työtunteja tehdään kuusi, niin monessa paikassa menee helposti pari kuukautta pelkkään perehdyttämiseen. Lisäksi perehdyttämiseen tarvitaan kokeneen työntekijän työpanosta.

Löytyyhän niitä tietysti sellaisiakin töitä, joissa ei tarvitse osata mitään. Työttömän voi palkata vaikka keittämään kahvia, mutta ei kukaan yrittäjä sellaista hyväntekeväisyyttä harrasta maksamalla siitä 6,91 euroa tunnilta. Sen verran edellyttää aktiivimalliin otettu työssäoloehdon täyttävä palkka.

Samaan aikaan kun päämisteri puhuu läpiä päähänsä, ovat aktiivimallin kannattajat huomanneet mallissa merkittävän putteen. Aktiivimallin leikkausta voi paikata toimeentulotuella. Tämäkin asia on näköjään jäänyt epäselväksi vain niille, jotka tietävät aktiivimallista vähiten. Jokainen asioita vähänkään tunteva on tajunnut tämän koko ajan. Luultavasti tämä merkittävä puute korjataan sitten, kun hallitus rupeaa viilaamaan lakia. Pitäähän kaikkein köyhimmiltä voida leikata.

Minä kerroin viime torstaina. että jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa toimeentulotukea saavan pakottamisen ottamaan vastaan työtä alle työssäoloehdon jäävällä palkalla:

”Ajatellaanpa nyt sellainen tilanne, että työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle tarjotaan puhelinmyyjän työtä, josta saatava palkka ei täytä aktiivisuusehtoa. Työttömän on silti otettava työ vastaan sillä uhalla, että hänen toimeentulotukeaan leikataan. Silti työ ei täytä aktiivimallin vaatimuksia, joten joka tapauksessa hänen työttömyysetuuttaan leikataan. Tekipä työtön niin tai näin, niin aina leikataan jostain.”

Kun tämä selviää myös hallitukselle ja lainvalmistelijoille, niin sitten tämä Sipilän maalailema polku kohti unelmatyöpaikkaa alkaa hahmottua.

Se tarkoittaa vastikkeellista sosiaaliturvaa eli työn tekemistä pelkällä sosiaalituella. Normaalissa kielenkäytössä tämä olisi orjatyötä, mutta hallituksen uusiokielessä se on unelmatyötä ihan samalla tavalla kuin kepin antaminen tukia leikkaamalla on aktivointia.

Sitten orjat ovat halvempia kuin koskaan, kun ei tarvitse maksaa edes sitä reilua satasta.

Kommentit (98)

 1. Heidi

  Sipilän oma polku on ollut täyttä unelmaa, ehkä hän olettaa että samaa onnistuu muiltakin.

 2. Outi

  Miten niin puhelinmyyjän työ ei täytä aktiivisuusehtoa?

  • Saku Timonen

   Jos palkka on työssäoloehdon mukainen, nin se täyttää aktiivisuusehdon.

   • J-P

    Eikös se ole vielä niin, että vaikka alipalkattuja töitä tekisi kuinka paljon tahansa (kuitenkin siten, että on edelleen oikeutetty työttömyystukeen), tukia leikataan silti, jos palkka ei ole tarpeeksi korkea?

    • Saku Timonen

     Kyllä.

    • Jyrki

     Eli suomeksi jos olet saanut tuon 6.91 euron tuntipalkan 18 tunnissa kasaan parissa kuukaudessa. Mutta olet tehnyt sen kahdessa eri työpaikassa. Jossa toisessa sait palkkaa yli 6.91 euroa/tunti vaikka 7 euroa/tunti. Ja toisessa työssä vaikka tasan 6.8 euroa/tunti. Jolloin keskiarvo on vaikka tasan sen 6.91 euroa/tunti. Kun lasketaan palkat yhteen ja jaetaan 18 tunnilla. Niin taas leikkuri leikkaa. Koska toisessa työssä olet saanut liian pientä tuntipalkkaa eli sitä 6.8 euroa/tunti?

     En kyllä tiedä voisiko olla noin idioottimainen systeemi näiltäkin osin? Mutta miksei, kun huomioi hallituksen muutkin idioottimaiset lakipykälät mitä tehtaillut ja lisää tulossa.

  • Equalizer

   ”…josta saatava palkka ei täytä aktiivisuusehtoa.”
   Kannattaa aina lukea koko teksti. Huolella.

  • stunned

   Provikkatyö harvoin täyttää aktiivisuusehtoa. Puhelinmyyntityö on vain esimerkki työstä, jossa ei ole tuntiliksaa, vaan palkka riippuu työn tuloksista. Käytännössä kaikissa noissa pätkätöissä 18 h täytyy olla tuntipalkkalainen. Nollatuntisopimuksilla, provisiolla tai urakalla riskeeraa joutuvansa leikkuriin.

   Ohjelmistokehtyksessä bugin pitää olla toistettavissa ja todennettavissa, jotta siitä kannattaa tehdä bugiraporttia. Sakua harvoin saa kiinni perustason mokista. Jos luulit löytäneesi bugin, älä luule, ellet ole lukenut juttua ajatuksella.

 3. töytön

  Ottakaa nyt ihmeessä työttömät töihin nii pysyy Sipilä ja kumppanit tyytyväisinä. Vaikkapa kynnysmatoksi tai oven avaajiksi. Ovea avatessa voisi tehdä erilaisia ääniä, kuten narinaa ja futuristista suhinaa Star Trekin malliin.

  • Toni Neffling

   Hyvätuloinen aikamiespoika etsii sohvan koristetta. Työaika 1h/viikko. Palkka tessin mukainen (kodinhoitaja). Työtehtäviin koulutetaan. 4kk:n koeaika.

   • Hulivilipoika

    Osan palkasta voin maksaa luonnossa…

  • Pete Bondurant

   Star Trekissä alkuperäinen ovenavaus-ääni tehtiin vetämällä paperiarkki kirjekuoresta,näin jostain luin. Siinäpä työttömälle aktiivimallia, vetää paperiarkki kirjekuoresta aina kun joku avaa oven.

   • Toni Neffling

    Mites noi liikennevalot? Niissähän on sokeita varten äänet. Kuinka paljon säästyy, jos työttömät seisos ääntelemässä. Oletetaan, et työtön kulkee paikalle jalan ja summerisähkön kilowattituntihinta on 4,4 c.

  • Marleen

   Päivän parhaat naurut, silmät vettä valuen, kiitos tästä..
   Tsiisus sentään tätä suomen politiikkaa! 😵😫

 4. Tapio Pukkila

  Sipilän hallituksella on mielenkiintoinen vedätys ollut koko ajan. Tehdään päätös ja vuosi myöhemmin perutaan se, ja otetaan kunnia asiasta. 7 päivän karenssi. Joka oli 5 päivää ja nyt Sipilän hallitus haluaa uskotella, että he ovat tehneet jotain todella hienoa. Hienoja silmänkääntötemppuja.

  • Jyrki

   Täytyy myöntää, että melkein onnistuivatkin tuossa. Koska itse en muistanut, että ensin korottivat vuosi sitten ja nyt laskevat saman verran omavastuu aikaa. Ja sitten hallituksessa odottavat että heille hurrataan tästä. No varmasti ne hurraakin, jotka ei tiedä tai muista miten asia oikeasti meni.

   En tiedä sitten miten pitkään hallitus voi vedättää kansaa? Varmaan loputtomasti, koska muisti niin huono kuten itselläkin. Ja vaikka ei olisikaan, niin hallitus röyhkeästi ja ylimieleisesti kiistää kaiken valehtelunsa ja pyrkii vääntämään sen muiden niskoille. Jos jää valehtelusta kiinni. Mutta se on sitä politiikkaa nykypäivänä valehdella, valehdella ja valehdella.

   • Raili

    Kyllä tämä kyykytys pitää muistaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kokoomus, keskusta ja siniseet smurffit äänestetään oppositioon.

    • Hulivilipoika

     Persut olivat myös hallitusneuvotteluissa. Koskee yhtä lailla heitä. Tutustukaa köyhät Halla-ahon ajatusmaailmaan. Köyhät pannaan kyykkyyn sielläkin.

  • Outi

   Aivan, liikemiehiä ja silmänkääntäjiä koko rosvojoukko!

 5. Equalizer

  Tässä terveisiä hallitukselle:

  ”Tietämättömyyden korkein aste on se, että torjut jotain mistä et tiedä yhtään mitään. Se on sitä, kun tiedät jopa sen että sinulta puuttuu faktaa ja tietoja, mutta silti mieluummin sijoitat vaivannäkösi pitääksesi suhtautumisesi asiaan samana…ennemmin kuin lähtisit etsimään todellista tietoa.”

 6. Paula

  Sipilältä tämä on vielä lisää firmojen töiden aliarvioimista, onko hän todella noin irtautunut todellisuudesta? Kannattaisi ehkä jo pitää suunsa kiinni, uppoaa vain syvemmälle sontaan.

  Tapanani on muistaa asioita mielikuvien avulla eli joko itse keksimänä tai kuulemana ja nyt ”silmämadoksi” minulle on muodostunut yrittäjistä lammas ja Sipilästä pässi, pää. Yritä siinä sitten olla nauramatta vakavassa paikassa.

  • Equalizer

   ”Aikansa kutakin…sanoi pässi kun päätä leikattiin.”

   Vanha suomalainen sananlasku

 7. Näennäistekemisen riivaama maa

  Ilmeisesti Sipilän mielestä ongelma on jotakuinkin ratkaistu, kunhan työtön saadaan kuudeksi tunniksi kuukaudessa töihin, eli tilastoissa työttömästä ”työlliseksi”. Voiko tämän suoremmin enää myöntää, että kyse on ainoastaan hallituksen omista tarpeista lähtevästä tempputyöllistämisestä? Kun tuli lupailtua sitä 72 prosentin työllisyysastetta.

  Tottakai on hyvä asia, jos joku saa tätä kautta jalan oven väliin ja löytää ihan oikean työpaikan, josta ansaitsemallaan palkalla voi elättää itsensä. Tai se, että yritys löytää sopivan ja motivoituneen tekijän, jonka kanssa tehdä tulosta. Toivoa vain sopii, että parjatut ”kotisohvalaiskurit” ja ”lampaat” jaksavat kohdata toisensa hyvässä hengessä, poliitikkojen taholta tulevasta jatkuvasta mustamaalamisesta ja riidankylvöstä huolimatta. Niistä kohtaamisista, yhteen hiileen puhaltamisesta ja kovasta työstä kasvua ja hyvinvointia syntyy jos syntyy. Ei hallituksen tilastotempuista tai mistään muustakaan näennäistekemisestä, joka tätä yhteiskuntaa vaivaa ruton lailla.

 8. Tietämättömyys

  Tietämättömyys on loputon luonnonvara. Kun on oikein tietämätön, mielipiteetkin ovat voimakkaita.

  Kokoomuksessa ja Kepussa tietämättömyys vähäosaisten asemasta on pohjattoman suurta. Ei tiedetä peruspäivärahaa, ei osata laskea ansioonsidottua ja liioitellaan sitä, toimeentulotuesta nyt puhumattakaan. Ainoastaan ”tiedetään” työttömien elelevän ruhtinaallisesti ”vastikkeettomilla” korvauksilla ja pötköttelevän uunin pankolla imien ahkerilta porvareilta kaikki heidän työnsä tuotokset itselleen. Valitetaan veroprogressiosta, eikä tiedetä siitäkään mitään, esimerkiksi minkä tasoinen tai kuinka loiva se nykyään on.

  Halu sosiaaliturvan, koulutuksen ja terveydenhuollon alasajoon on samalla tasolla kuin republikaaneilla jenkeissä. Ei nähdä mitään mitä itse on saatu ja koko ajan saadaan yhteiskunnalta. Yritys- ja maataloustuet, nehän nyt ovat niin pientä ettei kannata mainitakaan. Jos yhteisöveron maksu ei kiinnosta, niin kuin ei tunnu kiinnostavan, niin sitten jätetään maksamatta. Kaikki voitava tehdään, ettei vain tarvitsisi auttaa ketään.

  Hämmästyttävä ajatusmaailma, mutta näitä kuunnellessaan ei tarvitse hämmästyä, miksi maailmassa aina vain on uusia ja taas uusia sotia.

  • Hulivilipoika

   Unohtui päivähoito, koulutus ja infrastruktuuri. Myös terveydenhuolto osin, ainakin neuvolapalvelut ja kouluterveydenhuolto ovat näitä. Lapsilisät myös, kunnan kaikki palvelut on käytettävissä joko ilmaiseksi tai nimellistä korvausta vastaan. Myös valtionyhtiöt Posti ja VR palvelevat samaan hintaan niin köyhää kuin rikasta. Kulttuuri, etenkin korkeakulttuuri – teatteri, ooppera, konsertit – on paremman väen suosiossa. Taitaa mennä näihin muihin paljon enemmän kuin köyhän almuihin.

   • Maarit Oinonen

    Entä kuinka paljon liikkuminen maksaa -tiet, lentokentät, huvipurret jne – eivät taida köyhät käyttää kuin murto-osan siitä, mitä rikkaat. Myös yksityistä terveydenhoitoa tuetaan verovaroista ja samaa akuuttivastaanottoa se rikas joutuu hätätilanteissa käyttämään kuin köyhäkin. Miten rikas, joka ei maksa kunnallisveroa, koska hänellä on vain pääomatuloja, käyttää kunnan palveluita – onko hän siivelläeläjä? Rikkaat käyttävät verovaroin kustannetusta infrastruktuurista leijonan osan ja siitä näkökulmasta on turha kadehtia köyhän ropoa. Länsimaisen sivistysvaltion on määritellyt jo Platon. Länsimainen sivistysyhteiskunta pitää huolta heikommistaan ja se on nimenomaan sivistyksen mitta.

 9. Pirjo M.

  Huomasinpa eilen Sipilän hallitukden luoneen myös erittäin mielenkiintoisen tavan ryhtyä ”yrittäjäksi”. Y-tunnusta ei tarvita. Riittää, kun saa tulona sen himpun yli 240 euroa.
  Mutta minkä alan yrittäjä pystyy ryhtymään yrittäjäksi ilman pääomaa tai investointeja? Millä alalla takuuvarmasti tienaa omaa palkkaa jo ensimmäisen 3 kk:n aikana?
  Monille aloille vaaditaan kortteja (työ-, tie-, tulityöturvallisuus, hygienia- ja anniskelupassi, mitä niitä nyt onkaan).
  Ja vakuutukset, vastuuvakuutukset, pankkitilit – nehän vasta mielenkiitoisia ovat. Jos olet onnistunut saamaan luottotietomerkinnän, on turhaa haaveilla yhteistyöstä vakuutusyhtiön kanssa edes etukäteen maksamalla taikka että saisit pankkiin avattua pankkitilin ”kakkosluokan kansalsena”.
  Siinä lienee muutama syy, miksi tämä ”yrittäjyysvaihtoehto” jäi esim. Häkämieheltä kokonaan mainitsematta ja muiden puheissa se ohitetaan nopeasti.
  Puhumattakaan siitä, että 4 kuukauden päästä sinut katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi ja työttömyysturvasi poistetaan kokonaan.

  • Toni Neffling

   Ilman tota 4kk:n rajaa asiassa vois vielä olla joku järki. Nollapääomalla markkinointibudjetti on sen verta pieni, et 4kk:n aikana asiakaskunnan kasvattaminen sille tasolle, että työllä pärjää, on kyllä hieno suoritus. Unohtamatta sitä, et yrittämisessä paukkaa kaikennäköisiä mukavia rajoja aika hyvää tahtia vastaan (alv., yel ja esim. vuokratuki). Ottaen huomioon, et yrittäjä joutuu kilpailutilanteeseen esim. työssäkäyvien puolisoiden ja työssäkäyvien sivutoimisten yrittäjien kanssa. Työttömien kontaktiverkosto on useimmiten aavistuksen suppeampi kuin työssä käyvien. Eli onnea.

   Toki leijonanluolainnovaatioitakin esiintyy, mut valtaosa pienyrittäjistä taitaa puuhastella samojen palvelujen kanssa mitä miljoona muutakin.

 10. Rosa Warski

  Suomen Suurruhtinaan, Vetelin Valioyksilön, Kilpailukyvyn Kuninkaan, Ylevimmän Yrittäjän, Viisaimman Visionäärin ja Jaloimman Johtajan Sipilä I Suuren valheiden ja syytösten vyyhti alkaa kääntyä itseään vastaan.

  Insha’Allah, pääsemme vielä seuraamaan McCarthyn kaatumista vastaavaa vallasta riisumista. Ja vaikken juo, sinä päivänä korkkaan shamppanjan.

  • Rintsu

   Olet minulle velkaa uuden näppäimistön koska tälle pyrskähti juuri kahvit!

   • Timo Harju

    Kaksi näppistä. Multa kaatui piimälasi!!!

    • Hulivilipoika

     Kolme. Multa putosi silmälasit.

  • Esa J.

   Väkisinkin tulee mieleen kysymys:

   – Olisiko Terijoen hallitus ollut parempi kuin Sipilän hallitus? En näe isoa eroa…

  • Toni Neffling

   Toi on kyl hieno titteli -sopis kirjan otsikoksi – Suuren perään vielä filosofisia ajatuksia. Sanomattakin on selvää, et sen tulis kuulua jokaisen oppiasteen opetusohjelmaan ja lauseita kuuluu lukea aamunavauksissa (ja iltarukouksissa).

 11. Sauli

  Yhä enemmän näyttää siltä, ettei hallituksella ole mitään linjaa tai edes ymmärrystä mitä se tekee. Eihän siitä kauaa ole kun saatiin nuijittua kilpailukykysopimus eli kiky läpi, enemmän tai vähemmän uhkailemalla. Kiky toi työnantajalle 24 tuntia/ työntekijä lisää tuottavuutta, joten mihin työnantajat nyt tarvitsevat uusia työntekijöitä. Kun muutenkin trendi on tehostaa tuottavuutta muilla keinoin kuin palkkaamalla uusia työntekijöitä, Sipilän vetoomus tuskin tuottanee tulosta.

  Totta on että aktiivimallin kannatus on suurinta siellä missä sen vaikutuksista ei tiedetä mitään. Näihin onnellisiin tietämättömiin voidaan lukea hallituksen ministerit ja edustajat jotka nuijivat työttömiä kurittavan lain läpi. Yksi surkuhupaisa esimerkki on 4.65 prosentin leikkauksen vähättely. Ongelma on siinä, että kun talous on tiukoilla ja eri leikkaukset kumuloituvat, kuten lääkkeiden 50 euron omavastuu, 30 eurolla saattaa olla iso merkitys työttömälle. Kansakunta on jakautunut ja sillä paremmin pärjäävällä osalla ei ole hajuakaan siitä että toisille raha merkitsee vain ja ainoastaan toimeentuloa.

  Yksi itseäni ärsyttävä ilmiö on eri maiden toimeentulotuen vertailu, ikään kuin olisi menossa jokin kisa siitä kuka voittaa ”heikoin toimeentulo kisan”. Jos esim. Ruotsissa on heikompi tai tiukempi toimeentuloturva, sehän tarkoittaa vain sitä että meillä on vara leikata lisää. Ja jos kyykytetään köyhää kisa todella on meneillään, onneksi olkoon hallitus, olette vahvoilla.

  • Toni Neffling

   Siis kun köyhä pärjää pelkällä vedellä ja näkkärillä – no koe päättyi kun testattavat kuolivat, mut siihen asti pärjäs.

   Mut olet oikeassa – toi on erikoinen kisa. Yritetäänkö sillä vakuuttaa oma pää, äänestäjät vai saada köyhä paremmin hyväksymään asemansa. Ja nythän on todettu, että toimeentulotuki kattaakin aktiivilain sanktiot eli köyhä sai kermaa paskan päälle, jotta uppoaa paremmin. Sipilä the Merciful.

 12. Jouni Ahto

  Melko yksinkertainen laskutoimitus ja siitä seuraava päätelmä, Ylen tutkimuksen perusteella. Ainoat puolueet, joiden kannattajien keskuudessa aktiivimallin kannatus oli yli 50%, olivat Keskusta, Kokoomus ja KD. Tietämyksen perusteella, ainoa ryhmä jonka keskuudessa kannatus oli edes 49%, olivat ne jotka tunnustivat suoraan etteivät tunne lain sisältöä lainkaan. Päätelmän jätän lukijoiden tehtäväksi.

  • MiettikääOmillaAivoillannne

   Tässähän on todella mielenkiintoinen tilastomatematiikka nyt käynnissä. Esim. Aktiivimallia kannustaa jopa yltiöäärioikeistolaisen median tilaaman gallupin mukaan 37%. Sitä vastustaa 56% ja 10% on politiikkaa seuraamattomia idiootteja.

   Silti tolkun ihmiset siis nämä 56% jotka vastaustavat aktiivimallia äänestävät saman gallupin mukaan tolkun työväen presidenttiä joka tämän perustuslain vastaisen työttömiä syrjivän lain allekirjoitti vaikka mitään tarvetta ei olisi ollut.

   Voiko suomalaiset olla näin lampaita? Vai onko mediapropaganda eli manipuloidut gallupit niin räikeitä että prosentit valehdellaan kuin Pohjois-Koreassa.

   Mikäli aktiivimalli koskisi vain naisia tai vain homoja niin media huutaisi metoo hästägejä punaisina ja tahdonkampanja väki olisi polttamassa autoja.

   Mutta kun kyse on työttömistä jotka yleisimmin miehiä niin silloin kyykyttävä erillislaki saa äärioikeistolaisen paskamedian suosion.

   Ei ole kehumista kansassa jos työttömiä saa näin häpäistä. Talvisodan yhtenäisyys ja me-henki sekä heikoimmista välittäminen on kaukana tällaisesta äärioikeistolaisesta homopropagandakansasta.
   Seuraavat kahdet vaalit ovat Suomen kansakunnan kohtalon vaalit.

   • Equalizer

    Kirjoitat täyttä asiaa. Seuraavaksi onkin vuorossa työehtosopimusten yleissitovuuden ja irtisanomissuojan purkaminen. Tämä kyykkymalli on siis vasta alkusoittoa.

    Ehkä jatkossa sitten alkaa tyhmempiäkin asiat kiinnostamaan…

   • R.A.

    Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että yleisemmin naiset vastustavat ja miehet kannattavat aktiivimallia. Toisaalta myös äärioikeiston kannattajat ovat yleisemmin miehiä kuin naisia. Joten jos haluat tehdä tästä sukupuolikysymyksen, niin lopputulos on hieman outo: miehet kannattavat miesten kyykyttämistä, ja naiset vastustavat sitä.

    Kyse ei ehkä kuitenkaan ole sukupuolista, vaan yleisestä empatiakyvyn puutteesta. Äärioikeisto on aina ollut empatiakyvytöntä.

 13. Marjaana

  Sipilä on piirrellyt vuokaaviota, jonka toimintaan ja logiikkaan uskoo niihin paljon, että ei kykene ymmärtämään mitään muuta. Kenties ei ole ikinä kyennyt.

  Insinöörimäinen putkiajattelu on tuottanut nyt sellaisen uusiosanojen labyrintin, josta se ei pääse ulos, vaan harhailee lokerosta toiseen yrittäen vakuuttaa sen ylivertaisuutta.

  Valitettavasti ne asiat, kuten aktiivimalli, ovat todellisia ja vaikuttavat oikeasti monen ihmisen elämään.

  • Marjaana

   … Vaikuttavat monen ihmisen elämään kurjistavasti. Aktiivimallissa ei ole mitään hyvää.

   • Equalizer

    Onhan siinä toki yksi hyvä puoli. Totuus ”Keisarin uusista vaatteista” on viimein tullut julki…kuten myös istuvan presidentin vaatteista…

  • Mika Luostarinen

   Vuosia sitten katsoin tv:stä, kun Sipilä piti puhetta keskustalaisille. Hän oli leikannut paperista ympyrän, ja värittänyt siihen 4 eriväristä sektoria. Hän kutsui sitä ”kakkaraksi”, viitaten ilmailussa käytettävään hyödylliseen välineeseen.

   Tuskin kenellekään selvisi, mitä arvoa Sipilän sektoripiirroksella oli. Silloin jo hieman ihmettelin, minkä sortin insinööri hän on. Sittemmin hän on esitellyt kaavioitaan esim. Saksan Merkelille; kaaviossa oli kaksi ääripäätä EU:sta ja välissä jokin kultainen keskitie.

   Varmaankin Sipilän päässä on toiveita jostakin erinomaisesta, mutta ei kykyä ilmaista tai saavuttaa mitään kansalaisille arvokasta. Hänen onnekseen ei tarvitsekaan olla, laaduton lainsäädäntö ei haittaa hänen toimeentuloaan.

 14. a. talvisaari

  Tämä ei nyt ehkä liity aiheeseen. Vaikka toisaalta ehkä liittyykin. Laki aktiivimallista, sen hyväksyminen perustuslaillisista puutteista huolimatta, mallin vaatimusten täyttämisen melkoinen mahdottomuus, köyhimpien kurittaminen, yhteiskunnassamme vallitseva ilmapiiri jne.
  Ylen uutiset esitti, että presidenttiehdokkaista kaikkien muiden paitsi Sauli Niinistön mielestä tuloerot Suomessa ovat liian suuret. Siis ehdokkaista vain Niinistö on sitä mieltä, ettei näin ole, tuloerot eivät ole liian suuret. (Saavat ehkä edelleenkin kasvaa?) Kansalaisista taas 69 % on sitä mieltä, että tuloerot ovat liian suuret, kun taas 10 % oli vastakkaista mieltä. Tämän perusteella Niinistön kannatuksen ei pitäisi olla ainakaan missään 70 % :ssa, vaan korkeintaan 20-30 %:ssa. Mutta eipä vain ole. Miten ihmeessä? Ei sillä niin väliä, vaikka presidentti onkin tässä aivan päinvastaista mieltä? Eikä sillä niin väliä, vaikka [lakia lukenut] presidentti hyväksyikin lain, jossa on selkeitä perustuslaillisia ongelmia?

  • Equalizer

   Gallupit ja varsinainen vaalitulos ovat täysin eri asioita. Tästä media sai tarpeellisen muistutuksen mm. Britannian EU-äänestyksessä sekä myös USA:n presidentinvaaleissa.

   Presidentti Niinistön viimeaikainen toiminta kertoo selvää kieltään siitä, että hän on jo itsekin alkanut uskoa gallupeihin ja ylivoimaiseen voittoon.

   • a. talvisaari

    Kunpa tässäkin olisi luvassa yllätys. Vaan pahoin pelkään…

 15. Mettäläinen

  Kun sipilästä tuli pääministeri, sanoi
  DI- sukulainen: ”Noniin, nyt alkaa hommat luistaa, kyllä DI osaa, kohta se nähdään!”
  Nykyisin on hipihiljaa, jos sipilästä tulee puhe.

  • R.A.

   Mun mielestä Sipilä on hyvin kaukana tyypillisestä diplomi-insinööristä. Sen sijaan hän on tyypillinen uskonlahkon mies: hän on tottunut siihen, että johtaja (aina mies) sanelee itse miten asiat tehdään, ja kaikki muut mukisematta tottelevat ”suurta johtajaa”. Kaikki lahkon jäsenet toimivat niin kuin lahkon johtaja määrää. Edes valtion lainsäädännöllä ei ole mitään väliä, koska lahkon omat säännöt nähdään sitovammiksi kuin lait. Lahkon heikoimmassa asemassa olevat jäsenet (naiset ja lapset) joutuvat aina alistumaan, oli kohtelu mitenkä hirveää tahansa. Ja kaikki lahkon ulkopuoliset ihmiset nähdään huonoina ja pahoina olioina, joiden kuuluukin joutua helvettiin.

   Kun tuommoisilla asenteilla varustettu henkilö pääsee pääministeriksi ja olettaa, että koko yhteiskunta toimii kuten hänen oma uskonlahkonsa, niin jälki lienee juuri semmoista kuin on nähty.

   • a. talvisaari

    Ei ollenkaan huono tulkinta.

   • Tee

    Näin on. Myös pääministerimme muita syyllistävä tapa puhua ja toimia juontaa juurensa tuohon lahkoon, jossa kasvatus on pienestä pitäen syyllistävää. Häntä voi ymmärtää, jolloin ei tarvitse vihata eikä näin yhä lisätä negatiivista voimaa ympärilleen – hyväksyä ei tarvitsr, sillä vastuu on kuitenkin aikuisella pääministerillä itsellään!

 16. Peksi

  Unelmapolku loppusuoralla. PM on saanut sukulaistensa tulot kuntoon valtion firmojen sijoituksilla.( mitenkä satuikaan otamaan pääministerinä omistajanohjaus hommat).nyt sitten kansakunta ajetaan keskustelemaan.hallituksen hulluista päätöksistä.vaikka hallitus kaatuisi tai muuten luotto menisi.PM saavuttanut tehtävänsä.seuratkaa Chempolis firmaa muutama vuosi.Toivottavasti joskus oikeus toteutuisi.luultavasti 100v. kansakuta tarvitsee uusjaon. ja kansallisomaisuuden kansallistamisen. uuden hyvinvointi valtion perustamiseksi.luultavasti joillakin oikeistopolitikoilla.jonkunlainen pelko persuksissa kun NATOon sellainen hinku.

  • Aktiivinen vm.-56
   • Anna

    Tämä oli vielä ennen YLEgatea eli ennen kuin YLE hiljennettiin. Nyt juttua tuskin olisi kirjoitettu saati julkaistu. YLEn uutisointi on surkeaa katsottavaa tänä päivänä.

   • Peksi

    Chempolis ei varmaankaan ainut.valtiolta apua saanut firma. Sipilän omistuksenohjaus politiikassa.
    Journalistit.HUOMIO! tutkikaa! käyttäkää valtaanne!
    Totuus esiin. ei siihen mitään.totuuskomissiota tarvitse
    Oikeusvaltiossa.Rosvot laitetaan kuriin.heheheheheh.

 17. Pera L.

  Tulipahan mieleen, että Suomessa on virallisten lukujen mukaan vajaat 300000 työtöntä. 300000*6 on laskimen mukaan semmoset miljoona ja kahdeksan sataatuhatta. Saas nähä onko Suomessa kuukausitasolla niin paljon tekemätöntä työtä, että saadaan työttömät aktiivisiksi.

  • Pera

   300000 / (172 / 6 ) = 10 465

   Siis ei tarvittaisi kuin 10 465 jatkuvaa tempputyöpaikkaa, niin Suomessa ei olisi yhtään työtöntä.

 18. Rane

  Kohta ilmestyy palkkojen maksun kanssa pihtaileva yrittäjä, jolla aikomus ottaa kymmeniä 18 tunnin tekijöitä! Sitten se sanoo, että ketään ei hänen työnsä kiinnostanut.

 19. Heikki Savolainen

  Odotan vain sitä tulevaisuudessa olevaa aikaa jolloin Suomessakin herää henkiin ”Loistava polku”.

 20. PeePee

  Olen myös ihmetellyt monen muun lisäksi tuota yrittäjäksi ryhtymistä neljän kuukauden kokeilukaudeksi. Mitenköhän monella työttömällä riittää rahkeet tehdä omasta osaamisestaan yritystoimintaa ja saada toiminta kannattavaksi neljässä kuukaudessa? Jos yritystoimintaa ei ole tarkoitus jatkaa tuon ajan jälkeen, niin mitä järkeä on edes aloittaa? Käytännössä yrittäjäksi ryhtyvällä täytyisi olla osaamista, jolla on runsaasti kysyntää ja laaja asiakaskunta valmiina, muuten homma on aika takkuista. Lisäksi hänellä pitäisi joko olla kaikki yritystoimintaan liittyvä rekvisiitta jo valmiina, tai toiminnan pitäisi olla sellaista, jossa ei tarvita mitään työkaluja, koneita, tarvikkeita tms.

  Jos toiminnan aloittaa aivan nollapisteestä, niin markkinointiin menee aivan julmetusti rahaa ja joku Kelan työmarkkinatuki ei siihen taida riittää.

  Itse aloitin yritystoiminnan melkein kaksi vuotta sitten oltuani 2,5 vuotta työttömänä. Tuossa ajassa ehdin tehdä melkoisen nipun hakemuksia monenlaiseen hommaan, sekä käydä työvoimapoliittisissa koulutuksissa. Haastattelukutsuja tuli runsaasti ja muutamassa haussa pääsin jopa kolmen kärkeenkin, mutta siihen se sitten jäikin.

  Yritystoiminta ei ole varsinaisesti vieläkään lähtenyt huimaan lentoon, joten en ole vielä nostanut yhtään tiliä yritykseltä, vaan rahat menevät melko hyvin pakollisiin menoihin. YEL- vakuutusta maksan minimisummalla, koska enempään ei ole vielä varaa. Päätöstäni ryhtyä yrittäjäksi en kuitenkaan kadu. On tässä omat hyvätkin puolensa.

  Ilmeisesti se hyöty yrittäjäksi ryhtymisestä oli, että minut ”lasketaan taas ihmiseksi” ja sain osa-aikaista pienipalkkaista työtä, jota teen 1-3 päivää viikossa yritystoimintani lisäksi, jotta saan edes jostain pientä taskurahaa.

  Onnea ja menestystä kuitenkin toivotan jokaiselle, joka päättää yrittäjäksi ryhtymällä päästä eroon työttömyydestä.

 21. Siru Pola

  En voisi ikävä kyllä ottaa orjiakaan yritykseeni.

  Orjissa on omat riskinsä enkä halua riskeerata elämäntyötäni halvoilla saati ilmaisilla tyäntekijöillä.

  Laadukas tulos vaatii laadukkkaat tekijät ja kyllä laatuu aina maksaa.

 22. Eino

  Tämä autontakakonttivallankumouspoppoo tulee luultavasti olemaan yhteiskuntaseuraamuksellisesti karmein, minkä meikäläinen 20-vuotis äänestyskelpoisuushistoriassaan tähän mennessä muistaa. Satojatuhansia kansalaisia ja heidän toimeentuloaan sekä ostovoimaansa koskevat päätökset väännetään lähinnä Orpon ja Sipilän omien mielipiteiden ja -kuvien pohjalta tai sitten pelkän yhden talousteoriaideologian periaatteiden mukaan. Tutkitusta tiedosta ja asiantuntijoista ei välitetä, päätösten toteuttamisvastuussa olevia, mm virastojen ammattilaisia, ei kuunnella saatikka käytettäisiin päätösten vaikutusennakointiin vaikka eduskunnan omaa laskentapalvelua, mitä oppositio on usein eduskunnassa äänekkäästi ihmetellyt. Ja siniset näyttävät hallituksen tässä elinkaarivaiheessa ”vihervasemmistoa” pelätessään ja kaikesta syytellessään olevan yhtä ulkona kuin ministeri Mattila tai lumiukko.

  • Vielä pahempi

   Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että Ahon-Viinasen hallitus oli vieläkin karmeampi. Niitä ylimielisen tunaroinnin laskuja maksamme yhä. Se hallitus repi ammottavan elintasokuilun muiden Pohjoismaiden väliin, ja pohjusti tulevat leipäjonot, indeksikorotuksien jäädytykset, irtisanomissuojan heikennykset, kansallisomaisuuden lahjoittamisen ulkomaille ja ilmapiirin, jossa köyhät ovat aina syypäitä kaikkeen.

   Sipilän hallitus on tunareiden yhteenliittymä, jotka ei osaisi tehdä niin pahaa jälkeä vaikka haluaisi. Sipilän hallitusta kuvaa ehkä paremmin omien etujen ajamisen korostuminen: kukin yrittää toimia niin, että saisi itselle enemmän. Luojan kiitos, hallituksen ja heidän virkamieskäskyläistensä eväät eivät riitä ideologisten asioiden runnomiseen läpi, kun ainoa ideologia on oma napa.

   • Turo Mustakallio

    Ja kuka opli Viinasen jälkeen ministerinä? – Se, joka ehdotti kirjastoja maksullisiksi.

    • Esko Häkki

     Sauli Niinistö tuli Viinasen jälkeen –

   • R.A.

    Jos Sipilän hallitus saa runtattua sen SOTE-tuhonsa läpi, niin jälki on vielä karmeampaa kuin mitä Ahon hallitus sai aikaan. Siinä nimittäin tuhotaan koko satavuotiaan Suomen kaikkien sukupolvien työn tulokset kerralla. Ahon hallitus tuhosi kuitenkin vain yhden sukupolven, tai korkeintaan kaksi. (Ja sanon näin, vaikka itse kirjaimellisesti näin nälkää 90-luvun laman aikana.)

 23. työtöntyötön

  Toisinaan pääsen itse seuraamaan vierestä miten yhden päivän työkeikkoihin ei saada tekijöitä. Työssäolevien mielestä tämä on tietenkin laiskuutta. Kaikkien työttömien taas ei kannata ottaa sitä päivän keikkaa vastaan koska tukiruljanssi ja tukien odottelu ja laskut odottavat maksuaan.

  Aktiivimalli saattaa hankaloittaa asiata edelleen. Leikkaus nimittäin iskee vaikka tekisit kaksi 8h päivää kolmen kuukauden sisällä. Kahden päivän palkasta kun otetaan verot ja mahdolliset matka.- ja muut kulut ja leikkauskin iskee niin ehkä onkin parempi pysyä kotona. Jos siis yrityksellä ei ole tarvetta sille kolmannelle päivällä. Tälle ongelmallehan ei tehty mitään eikä nähtävästi aiota tehdäkkään.

  Vieläkös se Sipilä itse omisti mitään firmoja? Vai joko myi pois? Kertoisi nyt montako työtöntä aikoo niihin palkata jotta aktiivisuusehto täyttyisi. Ehkäpä myös Sipilän henkilökohtaisesta taloudesta löytyisi tuo 18h/3kk tehtävää työtä. Saattaisi siinä samalla vaikka maailmankuva hieman avartua.

  • Peksi

   Vielä Chempolis jos ei ihan PM:n niin ainaki melko paljon kytköksiä. firmaan varmaan sopisi jokunen työtön. pyörinyt sentään 20 vuotta 3-14 työntekijällä ja tosi erikoisella rahoituksella.Hyvä polku Forttumin leipiin siirtymiseksi.ans kattoo hukkuuko firma joskus Forttumin tappioihin ja taseeseen.

  • Kel on, ni on

   Sipilän omille aktiivipalkkauksille taitaa käydä samoin kuin aikoinaan turvapaikanhakijoiden majoittamisellekin. Jossain vaiheessa nimittäin se tyylipuhdas huuhaa-mieskin törmää arkipäivän realiteetteihin ja pakenee paikalta korvat luimussa. Paljon helpompaa onkin vaatia käytännön toimenpiteitä jo etukäteen lammaslaumaksi julistetuilta pienyrittäjiltä kuin ihka omalta itseltä. Suur- ja keskisuuryrittäjiähän talkookutsu tuskin ylettyy koskemaan.

   • Jyrki

    Niin Sipilä voisi kokeilla palkata vuoden ajan työttömiä siihen 18h työrupeamaan eduskuntaan. Jokaisella ministerille sitten ainakin 2 työtöntä ja kansanedustajille 1 työtön.

    Ja kun koko ajan työttömät vaihtuu kun 18h on kulunut. Uskoisin, että tulisi oikeasti kouriin tuntuvaa ruohojuuritason kohtaamista norsunluutorni kuplassa elävien kanssa. Luonnollisesti työttömät otetaan myös mukaan eduskunnan täysistuntoihin ja valiokunta juttuihin jne. Tiedä vaikka joku työtön löytäisi loppuelämän uransa kansanedustajana, kuten jotkut eduskunnassa näyttäisi löytäneen. Tai ainakin hillotolpan josta pidetään kiinni ja lujasti.

    Uskoisin myös, että eduskunnan 18h työrupeamat voi olla äärimmäisen suosittuja työttömien keskuudessa. Niin että joudutaan jopa lopulta arpomaan tulijoita. Toivottovasti arpa vain osuisi niiden kohdille jotka ei osaa olla hiljaa. Vaan taukoamatta ihmettelevät vaikka näitä aktiivimalleja, SOTE-sotkua, leikattua eläkeindeksiä jne.

    Niin tämä olisi sitä aitoa kokeilemista. Jota voitaisiin jatkaa myös tulevaisuudessa. Vaihdellaan vaan kohderyhmiä vuoronperään. Eli välillä vuorossa vaikka eläkeläiset, palkkatyössä olevat, opiskelijat, työttömät, vammautuneet, sairastuneet, yrittäjät jne.

 24. Esa Lahtela

  Kannattaa muistaa ketkä ovat rakentaneet sosiaali- ja työttömyysturvan. Ei niitä ole rakentaneet peräti eikä muut porvarit vaan poliittinen työväenliike ja se parjattu ay-liike. Valtamedia kokeilee sumuttaa hämärtämällä mistä aktiivimallissa ja monessa tavallista tallaaja koskevassa kuntoutuksessa on kyse. Kyllä se äänestyskoppi on se paikka millä asioihin voi vaikuttaa.

 25. Anu Peltomäki

  Mulla on aina ollut sellainen kenties naivi usko, että lainsäädäntö tähtää oikeudenmukaisuuteen. Että aina se ei siinä onnistu, porsaanreikiä jää, mutta tavoitteena on luoda sääntöjä joilla voidaan pelata reilua peliä.

  Siksi tämä ’aktiivisuusmalli’ saa mut hirveän surulliseksi ja pettyneeksi. Tämähän ei ole reilua nähnytkään.
  Ja ihan tosissaan, 2018 Suomessa tällainen epäoikeudenmukaisuus on jo mennyt läpi ja otettu käyttöön? Miten tämä on mahdollista edes?

  Tämä on yksi mallin ongelmista. Koko oikeuslaitoksen arvostus vähenee, jos lait ovat epäoikeudenmukaisia. Epäreiluksi koettu laki rapauttaa luottamusta muihinkin lakeihin.

 26. tapsahoo

  Tuo sosiaaliturvajuttu vaikuttaa kyl,ä niin monimutkaiselta, että parasta olisi lopettaa koko homma.

 27. Jakke

  YK, ILO, OECD ja ihmisoikeusjärjestöjen, jne, jne. määrittelemien mukaan ORJUUS on:
  1. Työtä, josta ei voi kieltäytyä
  2. Työtä, josta ei saa riittävää toimeentuloa
  3. Työtä, johon ei voi vaikuttaa
  4. Työtä, jota ei voi valita
  5. Työtä, johon joutuu pakotettuna
  6. Työtä, josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus

  Kysymykseni kuuluukin: Eikö hallitus ja virkamiehet joko tiedä Suomen ratifioimia sopimuksia orjatyövoiman käytöstä vai eivätkö he välitä kansainvälisistä sopimuksista?

 28. HTK

  Köyhällä ei ole varaa olla tietämätön, saati tyhmä. Vain varakkailla ja muilla hyväosaisilla on varaa hölmöyksiin ja luuloihin perustuviin asenteisiin. Ellet itse tiedä, ota selvää! Älä luule ja usko vallanpitäjien kuulopuheisiin!

  Ei YLE:n eikä muissakaan gallupeissa ei lainkaan oteta selvää, mitä vastaajat todella tietävät siitä asiasta, josta heiltä kysytään mielipidettä. Se, että sanoo tietävänsä, ei ole tietämistä, vaan luuloa.

  Suomalaisten tietämys sosiaalipoliittisista asioista on vähäistä: useimmiten tietämys rajoittuu vain omakohtaisesti saatuihin etuihin. Muiden kansalaisten heikommista oikeuksista ei edes olla kiinnostuneita. Erityisesti yhteiskunnan yläluokkaan kuuluvat ihmiset tuntevat erityisen hyvin omat etunsa (etuoikeutensa), mutta ei tosiasiassa tiedä juuri mitään työttömien ja köyhien oikeus- ja sosiaaliturvan epäkohdista; eivät he edes välitä muista kuin itsestään. Siinä suhteessa mikään ei ole sadassa vuodessa muuttunut merkittävästi.

  Vallassa oleva pääomatuloja ja suuria palkkatuloja saava yläluokka käyttää poliittisesti hyväksi työväenluokan ja alaluokan väärää tietoisuutta, jotta nämä äänestävät omia luokkaetujaan vastaan. Jos suomalaiset äänestäisivät oman yhteiskuntaluokka-asemansa mukaisesti, niin Eduskunnan kokoonpano oli päinvastainen kuin nyt. Puolueiden suuruusjärjestys olisi silloin: SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät….jne: mutta pienin puolue olisi Kansallinen Kokoomus, toiseksi pienin Suomen Keskusta.

  • R.A.

   Tosi on. Mutta jostain ihmeen syystä iso osa Suomen köyhistä ei tiedä edes sitä mitä oikeisto ja vasemmisto ovat. He ihan oikeasti kuvittelevat, että äärioikeisto on ”pienen ihmisen asialla”, ja ovat pettyneitä sitten kun se äärioikeisto tekeekin oikeistolaista politiikkaa. Ja sitten he päättävät, että eivät äänestä enää ollenkaan, kun ”mihinkään ei voi luottaa”.

   Ihan jokaiselle pitäisi tehdä selväksi edes tämä perusjako:
   – Oikeisto on rikkaiden ja suurpääoman etujen ajaja.
   – Vasemmisto on työväen ja köyhien etujen puolustaja.
   Hyvin yksinkertaista. Jos ihmiset osaisivat edes tuon perusjaon, niin tilanne olisi aivan toisenlainen kuin nyt on.

   Ja lopuksi: Kokoomus on OIKEISTOpuolue. Ne EIVÄT ole, eivät ole koskaan olleet, eivätkä tule koskaan olemaan, tavallisen työväestön etujen ajaja. Aina kun ne muuta väittävät, ne valehtelevat.

 29. Anna

  Meille sanotaan, ettei meillä ole varaa nykyisen kaltaiseen sosiaaliturvaan. Muistan lukeneeni – nyt saa korjata, jos muistan väärin – että meidän BKT on nyt suurempi kuin se oli 2000-luvun alun kultaisina vuosina. Olisiko kuitenkin niin, että ilman osinko-orgioita ja bonus-partyja meillä olisi ihan hyvin varaa olla se hyvinvointivaltio, joka kerran olimme?

  • R.A.

   Suomi oli PALJON nykyistä köyhempi maa silloin, kun Suomella oli varaa rakentaa hyvinvointiyhteiskunta.

   Nyt Suomi on rikas maa, mutta olevinaan ei ole varaa enää edes ylläpitää sitä valmiiksi rakennettua hyvinvointiyhteiskuntaa. Ongelmana ei ole rahojen vähyys vaan se, että kansantuotetta ei enää käytetä yhteiseksi hyväksi. Yhä suurempi ja suurempi osuus kansantuotteesta siirretään yhä pienemmän ja pienemmän porukan yksityisomaisuudeksi. Ja sekin yksityisomaisuus siirretään veroparatiiseihin, jotta edes verottaja ei saisi siitä omaa osuuttaan.

   • typötyötön

    Löysin vuoden 1990 talouslukuja netistä. Suomen BKT kasvoi 1990-2017 yli kaksinkertaiseksi. Samana aikana ansiotaso kasvoi 88 %, kustannusindeksi 54 % ja työttömän perusturva 19 %.

    Näistä käy ilmi (korjatkaa, jos erehdyn), että 1990-2017 keskipalkan ostovoima nousi 22 % ja työttömän perusturvan ostovoima tippui 23 %. Nyt tämän 465-leikkauksen jälkeen perusturvan ostovoima on 27 % vähemmän kuin v.1990.

    Hm… Neuvostoliitto romahti, oikeisto otti niskalenkin ja kuinkas sitten kävikään…

  • Equalizer

   Onko mikään ihme, että ”hyvinvointivaltio” on tullut tiensä päähän…?
   Rahat yksille, ilmaistyöt toisille.

   https://yle.fi/uutiset/3-8942121

 30. Jyrki

  Oletteko miettineet erään kansanedustajan työttömien vertaamista rikkaruohoihin? No Sipilä jatkaa tästä ja luonnollisesti kutsuu työnantajia sitten lampaiksi. Luonnon kiertokulku ja ravintopyramidi. Varmaan tajusitte?

  Ei sitten ollut minun keksimä juttu, mutta oli pakko laittaa väliin kevennykseksi 🙂

  • Siilon pohjalla

   Myös syöväksi meitä työttömiä tiettäneen kutsuttvan. Vaan onneksi Suomeen avataan uusia kaivoksia 2020 -paikkeilla, liekö me syövät sitten uutta aktiivia sitä kautta elämäämme saamme?

  • Riitta Tiihonen

   Tuo oli hyvä heitto. Lampaiden nälkää lisätään. Vastoin hallitusohjelman lupauksia yritysten verotusta/verovähennysoikeutta halutaan kiristää ensi vuodesta lähtien.

  • Equalizer

   Elämän kiertokulkuun kuuluu myös se, että lampaat lopulta päätyvät susien ravinnoksi.

 31. Vladimir Jōnksuttab

  Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen, haluaa kertoa veljeskansan rakentajatyöllinen. Kiva kun teillä on Suomessa meille näitä EU:n mahdollistamia työpaikkoja. Suomeen maksamiemme verojen avulla tekin suomalaiset saatte nyt nauttia osaltanne meidänkin maksamaamme sosiaali- ja työttömyysturvaa. Tottakai myös me EU-työntekijät saamme maksamiemme verojen avulla sitten Suomen sosiaaliturvasta sinne kotimaahamme esimerkiksi lapsillemme lapsilisät. Kiitos Suomi! Hurraa EU!

  PS. Jos Suomen työtön ei pysty tekemään töitä samoilla ehdoilla, tai ei pysty tulemaan töihin etelä-Suomeen, kuten EU-työntekijä, niin ei toki pidä olla katkera, sillä näin markkinatalous toimii!

  • Saku Timonen

   Kunhan vain pidätte huolen siitä, että palkkanne ja muut työehdot ovat TES:n mukaiset.

  • Isoäiti

   Näinhän se on, jos markkinatalous ja raha on kaiken elämän perusta. Jos kaikelle tässä maailmassa laitetaan hintalappu ja kaikki on kaupan markkinatalouden ehdoilla.

   Vaan markkinat ovat kylmä kaveri silloin, kun puhutaan asioista kuten vapaus tai ihmisarvo. Markkinat kun pyrkivät maksimoimaan voitot ja minimoimaan kustannukset kaikin keinoin. Enemmistö ei silloin ole sillä puolella, joka maksimoi voitot, koska vauraus tapaa markkinataloudessa aina keskittyä pienelle vähemmistölle, jos yhteiskunnan sääntely ei aseta sille esteitä.

  • Jyrki

   Niin kuin jo todettu niin totean myös. Että jos koette, että osaamisenne ja ammattitaitonne on yhtä hyvä jos ei jopa parempi kuin suomalaisilla. Niin pitäkää huoli, että palkkanne on myös sen mukainen kuten laissa sanotaan. Ja täällä suomessa sen pitää olla vähintään samaa tasoa kuin suomessa asuvan vastaavan ammattilaisen.

   Ja jos teillä on mielestänne parempi ammattitaito, niin aina voi pyytää lisää palkkaa. Osaajille kun pitäisi löytyä töitä palkkakaan ei ole silloin se ongelma sitä maksetaan osaajalle mielellään aina. Tai näin työnantajat kehuu. Se on kaikki kotiin päin teille, koska ainakin toistaiseksi elinkustannukset kotimaassanne on suomea alemmat. Jolloin voitte sijoittaa ylimääriset rahat vaikka osakkeisiin tai vain korkeakorkoiselle tilille.

   Suomalaiselle vastaavalle ammattilaiselle sekin palkka voi tarkoittaa suomessa asuessa kituuttamista ikävä kyllä. Ja mahdollisuus sijoittaa ylimääräistä rahaa säästöön osakkeisiin jne. Ei yleensä ole. En ole siis kateellinen teille kunhan vaan pidätte huolen, että saatte asian mukaisen palkan kuten pitääkin ja laissa sopimuksissa on sovittu.

 32. Ender

  Myös syöväksi meitä tiettäneen kutsuttavan.

  Onneksi Suomeen avataan uusia kaivoksia vuoden 2020 -paikkeilla, liekö me syövät sitten uutta aktiivia sitä kautta elämäämme saamme?

 33. Veronmaksulakkoonko?

  Yhtä asiaa en ymmärrä.
  Mistä nuo sosiaalituet tai vastikkeettomat korvaukset oikein tulee ja kuka ne rahoittaa?
  Ellei tässä sitten tarkoiteta että me jotka jo nyt maksamme maailman korkeimpia palkkaveroja maksamme jatkossa vielä lisää… Mitäs sitten sanotte jos mekin aloitamme veronmaksulakon?

  • Saku Timonen

   Voit milloin tahansa liittyä työttömien joukkoon vapaasti. Oletko muuten koskaan miettinyt miten pieni osa kaikista verotuloista on tuloveroa ja miten pieni osuus kaikista valtion verotuloista käytetään sosiaaliturvaan?

  • Marjaana

   Sitä ei näy ymmärtävän hallitus ja kumppanitkaan, koska eivät tee sellaisia päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka lisäisivät oikeita palkallisia työpaikkoja.

   Luuletko, että esim. kaikki työttömät eivät halua töitä tai saavat muuta korvausta? Jos luulet, niin luuulet väärin. Suurin osa työttömistä haluaisi takaisin töihin, palkallisiin sellaisiin, jolla voi elättää itsensä ja perheensä. Suurin osa on koulutettuja ja osa heistä pitkän työuran tehneitä ammattilaisia. Perehdy asioihin äläkä niele sellaisenaan kaikkea mitä hallitus ulos suoltaa.

 34. Jari Kekomäki

  Tieliikennepuolellehan tarvitaan joka talvi tuhansia aurauskeppejä ja Kiskoliikennepuolellakin ois varmaan paljon ratapöllin paikkoja auki – ei tartte koulutusta juurikaan kumpaankaan duuniin

  • Risto Pukari

   Noihinkin vaaditaan tieturvakortti.

Kommentoi »

Comments are closed