Unelmapolku

– Kannustan yrittäjiä tarttumaan tähän tilaisuuteen. Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista.

Näin hehkuttaa pääministeri Juha Sipilä työttömyysturvan aktiivimallia. Sipilä on hyvä esimerkki Ylen kyselystä, jonka mukaan eniten aktiivimallin kannattajia on niissä, jotka eivät tunne sen sisältöä lainkaan. Lisäksi Sipilä on osoittanut harvinaisen huonoa johtajuutta ja psykologista silmää. Hän aloitti haukkumalla lampaiksi ne yrittäjät, jotka eivät pysty pätkätyöllistämään aktiivimallin mukaisesti. Nyt hän yrittää korjata tilannetta mielistelemällä ja maalailemalla yrityksille ja työttömille loistavaa tulevaisuutta kolmen kuukauden aikana tehtävillä 18 tunnin pätkätöillä.

Sipilä ei ymmärrä, että eivät yritykset palkkaa työntekijöitä miellyttääkseen pääministeriä ja auttaakseen häntä saavuttamaan hallituksen työllisyystavoitteen. Ne palkkaavat vain tarpeeseensa. Lisäksi on olemassa sellaisia lain vaatimia pikkuseikkoja kuin työturvallisuus ja työhön perehdyttäminen. Ketä tahansa ei voi laittaa tekemään mitä tahansa kylmiltään. Jos kuukauden sisällä työtunteja tehdään kuusi, niin monessa paikassa menee helposti pari kuukautta pelkkään perehdyttämiseen. Lisäksi perehdyttämiseen tarvitaan kokeneen työntekijän työpanosta.

Löytyyhän niitä tietysti sellaisiakin töitä, joissa ei tarvitse osata mitään. Työttömän voi palkata vaikka keittämään kahvia, mutta ei kukaan yrittäjä sellaista hyväntekeväisyyttä harrasta maksamalla siitä 6,91 euroa tunnilta. Sen verran edellyttää aktiivimalliin otettu työssäoloehdon täyttävä palkka.

Samaan aikaan kun päämisteri puhuu läpiä päähänsä, ovat aktiivimallin kannattajat huomanneet mallissa merkittävän putteen. Aktiivimallin leikkausta voi paikata toimeentulotuella. Tämäkin asia on näköjään jäänyt epäselväksi vain niille, jotka tietävät aktiivimallista vähiten. Jokainen asioita vähänkään tunteva on tajunnut tämän koko ajan. Luultavasti tämä merkittävä puute korjataan sitten, kun hallitus rupeaa viilaamaan lakia. Pitäähän kaikkein köyhimmiltä voida leikata.

Minä kerroin viime torstaina. että jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa toimeentulotukea saavan pakottamisen ottamaan vastaan työtä alle työssäoloehdon jäävällä palkalla:

”Ajatellaanpa nyt sellainen tilanne, että työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle tarjotaan puhelinmyyjän työtä, josta saatava palkka ei täytä aktiivisuusehtoa. Työttömän on silti otettava työ vastaan sillä uhalla, että hänen toimeentulotukeaan leikataan. Silti työ ei täytä aktiivimallin vaatimuksia, joten joka tapauksessa hänen työttömyysetuuttaan leikataan. Tekipä työtön niin tai näin, niin aina leikataan jostain.”

Kun tämä selviää myös hallitukselle ja lainvalmistelijoille, niin sitten tämä Sipilän maalailema polku kohti unelmatyöpaikkaa alkaa hahmottua.

Se tarkoittaa vastikkeellista sosiaaliturvaa eli työn tekemistä pelkällä sosiaalituella. Normaalissa kielenkäytössä tämä olisi orjatyötä, mutta hallituksen uusiokielessä se on unelmatyötä ihan samalla tavalla kuin kepin antaminen tukia leikkaamalla on aktivointia.

Sitten orjat ovat halvempia kuin koskaan, kun ei tarvitse maksaa edes sitä reilua satasta.

 

 

 

 

Kommentit (98)
 1. Sipilän oma polku on ollut täyttä unelmaa, ehkä hän olettaa että samaa onnistuu muiltakin.

 2. Miten niin puhelinmyyjän työ ei täytä aktiivisuusehtoa?

  1. Saku Timonen
   21.1.2018, 10:55

   Jos palkka on työssäoloehdon mukainen, nin se täyttää aktiivisuusehdon.

   1. Eikös se ole vielä niin, että vaikka alipalkattuja töitä tekisi kuinka paljon tahansa (kuitenkin siten, että on edelleen oikeutetty työttömyystukeen), tukia leikataan silti, jos palkka ei ole tarpeeksi korkea?

    1. Saku Timonen
     21.1.2018, 15:18

     Kyllä.

    2. Eli suomeksi jos olet saanut tuon 6.91 euron tuntipalkan 18 tunnissa kasaan parissa kuukaudessa. Mutta olet tehnyt sen kahdessa eri työpaikassa. Jossa toisessa sait palkkaa yli 6.91 euroa/tunti vaikka 7 euroa/tunti. Ja toisessa työssä vaikka tasan 6.8 euroa/tunti. Jolloin keskiarvo on vaikka tasan sen 6.91 euroa/tunti. Kun lasketaan palkat yhteen ja jaetaan 18 tunnilla. Niin taas leikkuri leikkaa. Koska toisessa työssä olet saanut liian pientä tuntipalkkaa eli sitä 6.8 euroa/tunti?

     En kyllä tiedä voisiko olla noin idioottimainen systeemi näiltäkin osin? Mutta miksei, kun huomioi hallituksen muutkin idioottimaiset lakipykälät mitä tehtaillut ja lisää tulossa.

  2. ”…josta saatava palkka ei täytä aktiivisuusehtoa.”
   Kannattaa aina lukea koko teksti. Huolella.

  3. Provikkatyö harvoin täyttää aktiivisuusehtoa. Puhelinmyyntityö on vain esimerkki työstä, jossa ei ole tuntiliksaa, vaan palkka riippuu työn tuloksista. Käytännössä kaikissa noissa pätkätöissä 18 h täytyy olla tuntipalkkalainen. Nollatuntisopimuksilla, provisiolla tai urakalla riskeeraa joutuvansa leikkuriin.

   Ohjelmistokehtyksessä bugin pitää olla toistettavissa ja todennettavissa, jotta siitä kannattaa tehdä bugiraporttia. Sakua harvoin saa kiinni perustason mokista. Jos luulit löytäneesi bugin, älä luule, ellet ole lukenut juttua ajatuksella.

Kommentointi suljettu.