Perse edellä puuhun

Työttömyysturvan aktiivimalliin perehtyneille oli jo ennen lain hyväksymistä selvää, että mallin tarkoitus ei ole työllistää työttömiä, vaan rangaista heitä. Kun ihmisille asetetaan lailla velvoitteita, niin samalla pitää varmistaa niiden velvoitteiden täyttämisen mahdollisuudet. Aktiivimalli asettaa työttömille velvoitteita, joita heillä ei ole mitään mahdollisuutta täyttää. Työttömien pitäisi mennä töihin, joita ei ole, tai heidän pitäisi osallistua koulutukseen, jota ei järjestetä tarpeeksi, ja johon ei edes pääse pelkästään aktiivimallin vaatimusten täyttämiseksi.

Nyt tämä asia alkaa selvitä myös asiasta päättäneille. Eilisillan A-studiossa taas kerran vastuuministeri Pirkko Mattilaa tuurannut työministeri Jari Lindström myönsi mallin ongelmat. Te-toimistoilla ei ole resursseja, mutta niitä aiotaan lisätä. Erityisesti huomiota kiinnittivät Lindströmin puheet ostopalvelujen lisäämisestä. Hallitus aikoo siis paikata resurssipulaa ostamalla palveluja yrityksiltä.

Tästä muistuu taas mieleen vuoden takainen aikomus ostaa työttömien haastattelut konsulttifirmoilta. Hanke eteni niin pitkälle, että monet firmat olivat jo valmiustilassa, mutta sitten hallitukselle selvisi menettelyn olevan perustuslain vastaista. Virkatoimia ei voi yksityistää. Kun kavereille tuli kuitenkin jo luvatuksi, niin nyt sitten ostetaan erilaisia tukipalveluja.

Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä haastoi yritykset ja kaikki suomalaiset palkkaamaan työttömiä aktiivimallin mukaisiin silpputöihin. Nyt aktiivimallin kätilö, valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki oikoo pääministerin puheita. Hän sanoo suoraan, että muutaman tunnin silpputyöt eivät ole kenenkään etu, eivätkä niitä halua enempää työnantajat kuin työntekijätkään.

Hetemäki toistaa jo ennenkin kuullun latteuden aktiivimallin tuomasta omavastuupäivien vähenemisestä kahdella työttömyyden alussa. Hänkin jättää sanomatta, että ne kaksi päivää ovat samat päivät, jotka hallitus vuosi sitten lisäsi. Hallituksen tapa näkyy olevan ottaa pois jotain ja antaa se vähän ajan kuluttua suurieleisesti takaisin jalomielisyyttään korostaen.

Myös Hetemäki peräänkuuluttaa lisäresursseja. On se pahuksen kumma, että nämä lisäresurssit tulevat mieleen viimeiseksi. Ensin päätettiin mahdottomista velvoitteista ja kovista sanktioista, ja vasta kansalaisaloitteen ja yleisen keskustelun herättäminä myönnetään, että eihän nitä velvoitteita pysty kukaan täyttämään ilman merkittävää lisäsatsausta. Meillä päin tällaista etenemistä sanotaan perse edellä puuhun nousemiseksi. Tehtiin taas tällainen laki ja katsotaan sitten, mitä siitä seuraa.

Hallituksen ja asiaa valmistelleiden virkamiesten on näköjään mahdotonta myöntää itselleen, että aktiivimalli on hätiköiden tehty ja täysin epäonnistunut. Hallitus toi sen eduskuntaan ylimielisen varmana siitä, että se menee läpi eikä siitä nouse sen sen enempää puheita kuin muistakaan työttömyysturvan heikennyksistä. Hallitukselle tuli suunnattomana yllätyksenä, että aktiivimalli taisi olla se viimeinen oljenkorsi, joka katkaisi kamelin selän. Silti selitetään, että ei tämä nyt niin paha ole.

sira m Kuva: Sira Moksi

***
Missähän muuten sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on? Aktiivimalli on hänen johdollaan valmisteltu, mutta Mattila ei ole kertaakaan kommentoinut asiaa julkisuudessa. Hänen puolestaan esiintyy aina Lindström.

***
EDIT 23.1.2018 klo 11.05: Lisätty ensimmäiseen kappaleeseen maininta siitä, että koulutukseen ei pääse pelkästään aktiivimallin vaatimusten täyttämiseksi.

Kommentit (107)
 1. Saku päättää puheensa kuin Cato vanhempi konsanaan: ceterum censeo Pirkko Mattila esse delendam.

 2. Tanja Takalo
  23.1.2018, 09:16

  Koko hallitus ja varsinkin keskustan sutki-Sipilä pääministerinä on epäonnistunut alusta loppuun saakka. Ikävää ettei kansalla ole mahdollisuutta puuttua menoon ennen vaaleja.

  1. Härski tai ei mutta. suosittelen laitan artikkelin lopun tähän. jos ei jaksa lukea kokonaan.
   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239821-nakokulma-peli-sauli-niiniston-takana-sai-jo-harskeja-piirteitä
   SDP:n puoluelehdessä Demokraatissa julkaistiin kirjoitus, jossa kehotettiin suurin kirjaimin äänestämään näissä vaaleissa Väyrystä, mikä antaisi ”äkkilähdön Sipilälle”. Järkeily menisi niin, että Väyrysen menestys Sipilän tukemaa Vanhasta vastaan johtaisi pääministerin lähtöön.
   SDP:n puoluelehdessä Demokraatissa julkaistiin kirjoitus
   Nyt on vaalit menossa heijastelee varmasti myö hallitukseen jos kannatus häviää.Siis porvareilta!

   1. Risto Svärd
    23.1.2018, 11:25

    Kyllä jo näissä pressanvaaleissa voi näyttää ovea Sipilälle ja koko hallitukselle. Niinistö valitsijayhdistyksineen on aikamoista hämäystä, kun mies kuitenkin on patamusta kokoomuslainen. Vanhanen lupasi sloganissaan tehdä ”näistä vaalit”, mutta oikeasti vasta Väyrynen onnistui siinä – Vanhanen kun on totaalisesti epäonnistunut. Ääni Väyryselle, Haataiselle tai Kyllöselle on selvä viesti myös hallitusta vastaan. Haavisto on siinä ja siinä, on niin selkeästi Niinistön linjoilla. Huhtasaarta kukaan ei ota tosissaan eikä Nato-intoilija Thorvalds ole hänkään vakavasti otettava, vaikka onkin ihan hauska mies.

Kommentointi suljettu.