Miksi en ole yllättynyt?

Toimeentulotuen alennus yleistyi roimasti, ja Kelan leikkuri heilui heti 24 000 kertaa, kertoo Taloussanomat ainakin kommenteista päätelleen monia ilahduttavan asian. Kyseessä on toimeentulotukilaissa oleva mahdollisuus alentaa perustoimeentulotukea 20 prosenttia silloin, kun henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota. Toistuva menettely aiheuttaa 40 prosentin alennuksen.

Kieltäytymiseksi voidaan katsoa käytännössä mikä tahansa menettely. Asiasta päättää Te-toimisto työvoimapoliittisessa lausunnossa, josta ei ole valitusoikeutta. Toimeentulotuen maksajalla on kuitenkin mahdollisuus olla alentamatta tukea, sillä laki ei siihen velvoita. Se antaa siihen vain mahdollisuuden.

Tuen alennuksen lisääntyminen ei tullut yllätyksenä kenellekään, vaan on suoraa seurausta toimeentulotuen maksatuksen siirtämisestä Kelalle. Kunnat käyttivät tätä mahdollisuutta vähemmän, koska niillä oli suora kontakti asiakkaaseen, jonka elämäntilanne tiedettiin. Alentamisesta päätettäessä pitäisi tehdä kokonaisarvio hakijan elämäntilanteesta, mutta Kela on kasvoton massaorganisaatio. Se leikkaa mekaanisesti.

Todennäköisesti se leikkaa myös vastoin lakia. Perusosan alentamisen yhteydessä on aina laadittava, mikäli mahdollista, yhdessä toimeentulotuen hakijan ja tarvittaessa yhteistyössä työ- ja elinkeinoviranomaisten ja muiden viranomaisten kanssa suunnitelma toiminnasta asiakkaan itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi. Sitä Kela ei tee, vaan ohjaa tuen saajan kunnan sosiaalitoimen asiakkaaksi suunnitelman laatimista varten. Kela voi heiluttaa leikkuria säälittä ja sysätä vastuun lain noudattamisesta kunnille.

Kunnissa taas suhtautuminen tähän suunnitelmaan on kirjavaa. Muistan takavuosilta tapauksen, jossa kunnan tekemä tuen alennuspäätös kumottiin hallinto-oikeudessa, koska suunnitelma puuttui. Kävi ilmi, että kunnassa ei edes tiedetty tällaisen suunnitelman laatimisvelvollisuudesta, eikä niitä oltu koskaan tehty.

Yleensä kunnissa tämä kuitenkin tiedetään, ja epäilemättä kiitellään Kelaa lisätyöstä. Sosiaalitoimi joutuu paitsi tekemään tämä suunnitelman, niin todennäköisesti myös maksamaan leikatun osan täydentävänä toimeentulotukena. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan alennus ei saa vaarantaa ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentaminen saa muutenkaan olla kohtuuton. Näinhän se aina menee. Kun valtio säästää, niin kunnat maksavat.

Kirjoitin tästä monta juttua jo silloin, kun tuen siirtoa Kelalle vasta suunniteltiin, ja kaikki epäilyni ovat nyt osoittautuneet oikeiksi. Joskus on inhottavaa olla oikeassa.

En myöskään ole yllättynyt yleisön ilahtuneista reaktioista. Ne ovat osoitus tietämättömyydestä, ilkeydestä ja tyhmyydestä. Ihan samaa sarjaa on myös tämä yleisönosastokirjoitus, joka tervehtii ilolla työttömyysturvan aktiivimallia. Sen kirjoittaja ei tiedä, että eläkeläiset eivät rahoita kenenkään sosiaaliturvaa, vaan päin vastoin elävät itse toisten maksamilla rahoilla. Kukaan ei ole maksanut omaa eläkettään, vaikka monet niin luulevat. Järjestelmä on vain osittain rahastoiva, joten käytännössä työssä käyvät maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Maksajina ovat myös työttömät, sillä työttömyysetuudesta maksetaan veroa.

Tämä onnellisen tietämättömänä työttömien ruoskimista katseleva joukko ei tajua, että seuraavana voi olla vuorossa ihan mikä tahansa muu ihmisryhmä. Siihen ei tarvita mitään muuta kuin päättäjien osoittava sormi, jota ensimmäisenä tottelee media.

Näin kävi työttömien kohdalla. Maan hallitus päätti ruveta antamaan heille keppiä, ja mediaan alkoi löytyä ilmeisen fiktiivisiä Sossu-Tatuja, jotka rehvastelivat laiskuudellaan ja runsailla tuillaan. Juttujen kommenttikentät ja yleisönosastot täyttyivät raivoavista kansalaisista, jotka vaativat lisää kuria ja tukien poistamista. Ihan sama voidaan tehdä mille tahansa ihmisryhmälle, ja todennäköisesti tullaan tekemäänkin. Jo nyt on väläytelty, että mikäli talouden korjaustoimet eivät pure, niin leikkuri on kohdistettava kaikkeen sosiaaliturvaan, mukaan lukien eläkkeet.

Ennen kuin rupeatte ilakoimaan työttömien saamasta kepityksestä, niin miettikääpä, että seuraavana kepitettävänä voitte olle itse.

 

 

Kommentit (77)
 1. Johan se onkin eläkemummon tulevaisuus tuossa!
  Jo nyt on väläytelty, että mikäli talouden korjaustoimet eivät pure, niin leikkuri on kohdistettava kaikkeen sosiaaliturvaan, mukaan lukien eläkkeet.

  Meinaan jotta tuon mukaanhan eläke on sosiaaliturvan muoto – maksoi sen sitten kuka tahansa ja koska tahansa. Minne tahansa koskisi jopa aurinkorantojen veropakolaisia…

  1. Näin tilaston eläkkeiden ostovoimasta. Minun eläkkepäätökseni on yli 20 v takaa ja ostovoima on – 30 %. Melkoinen pudotus ja nytkin eläke nousi vain 0,55 %.

   1. typötyötön
    24.1.2018, 18:04

    Aamulehdessä 24.1.2018 ”Työtön voi työllistää toisen työttömän” ja ”Ei ole esteitä, etteivät yksityishenkilöt voisi työllistää toisiaan, vahvistaa Kelan juristi Antti Ristimäki.”

    https://www.aamulehti.fi/uutiset/tyoton-voi-tyollistaa-toisen-tyottoman-jouni-parviainen-kehitteli-ikioman-aktiivimallin-200692229/

    Kun/jos noista töistä eläkemaksutkin maksetaan, niin kannataisiko palkkoja nostaa, jotta eläkettä kertyisi enemmän? Itse en osaa arvioida.

 2. Työttömyydestä ja aktiivimallista ei kannata myöskään irvailla niiden, joilla ei ole vakiduunia turvanaan.

  1. Sellaista kuin vakiduuni ei ole nykypäivänä olemassakaan. Kaikki työsuhteet voidaan päättää suhteellisen nopeasti. Ainoastaan viranhaltijat jatkuvassa virkasuhteessa voivat olla työnsä jatkumisesta melko huoletta.

   1. Kyllä vakiduuneja on olemassa. Sillä tarkoitetaan toistaiseksi voimassa olevaa työsuhdetta versus määräaikainen tai pätkä. Rekry, harjoittelu tai vastaava kokeilu ei ole työtä ollenkaan, koska niissä ei olla työsuhteessa.

    Se on totta, että elinikäisiä varmoja työpaikkoja ei juuri ole.

   2. ”Eläkevirkoihin” viranhaltijat eivät voi enää tuudittautua, kun virastoja lakkautetaan pikkupaikkakunnilta. Terveisin ex-virkamies.

  2. vakiduuni Varmaan tarkoitat.Työsopimusta joka on määräaikainen.Ja on päätymiseltään sama päivä kun pääset eläkkeelle. Ja lisäehtona jos hallitus päättää siirtää eläkkeele pääsy rajaa työsopimus jakuu samaan tahtiin. VAKIDUUNEJA ei ole olemassa toistaiseksi työsoppari voi loppua tänään tai ihan milloin vain.Oikeisto hallitus nujertaa työväen oikeuksia kaikin olemassa olevien keinoin. Jos tämä meno jatkuu niin loimaankassan vapaamatkustajatkin alkavat huomata kuka heidän työehdoistaan päättää.Usei nämä YTK.laiset ovat niitä jota ”elättävät kaikki sosiaalipummit maksamillaan veroilla”

Kommentointi suljettu.