Öykkäriyhteiskunta

Jos jokin asia vaikuttaa liian hyvältä tai huonolta ollakseen totta, niin yleensä se ei ole totta. Tämä vanha neuvo kannattaa pitää mielessä erityisesti nyt, kun media puolustaa näkyvästi hallituksen vauhdilla hyväksyttämää ja täytäntöönpanemaa aktiivimallia. Kuten odotettavissa oli, niin heti rupesi löytymään työvoimapulaa valittavia yrittäjiä, joiden mukaan vika on laiskoissa työttömissä.

Yksi tällainen näkyy olevan Saariselällä toimiva Kakslauttanen. Päällä on hirveä tilanne ja huutava työvoimapula. Tekijöitä ei löydy millään, vaikka työtä olisi tarjolla pilvin pimein.

Hyvin vähällä googlettamisella olisi selvinnyt, että vikaa saattaa olla yrityksessäkin. Firma on Iltalehden mukaan maksanut ulkomaalaisille työntekijöilleen kahden euron tuntipalkkoja, ja alueelta on jopa karannut työntekijöitä, joilla ei ole ollut varaa paluulippuun kotimaahansa. Pienestä palkasta on peritty lisäksi asunto ja ruoka, joten tulotaso on ollut heikko. Erittäin kuvaavaa on, että edes karenssiherkkä työvoimahallinto ei ole antanut karenssia itse irtisanoutuneille suomalaistyöntekijöille. Aluehallintovirasto ja PAM ovat monta kertaa joutuneet puuttumaan tämän pelolla johdetun yrityksen toimintaan.

Eipä ole ihme, että yritys potee työvoimapulaa. Eivät työttömät tyhmiä ole. Vaikea minun on kuvitella sitä toimittajistakaan, mutta silti toimittajat nostavat taustoja selvittämättä esille näitä työvoimapulaa valittavia yrittäjiä. Sattumalta se sopii hyvin hallituksen julistamaan totuuteen, jonka mukaan töitä on enemmän kuin aikoihin, mutta liian hyvä työttömyysturva houkuttelee työttömiä pysymään kotona.

Tällaisten yritysten mainostaminen sopii hyvin hallitukselle, joka toimii kuten muuan Kummisetä tekemällä tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä. Sen paljasti työministeri Jari Lindström kommentoidessaan ay-liikkeen reaktiota aktiivimalliin.

– Tämä hallitus on päättänyt, että me joka tapauksessa päätämme, mitä viedään eteenpäin ja minkä sisältöisenä. Aiemmin ei ole tavattu viedä asiaa eteenpäin, jos kolmikantainen työryhmä ei ole saanut yksimielistä päätöstä aikaiseksi, mutta tämä hallitus on ottanut niin sanotusti kuskin paikan tässä.

Hallitus on siis jalomielisesti tarjonnut ay-liikkeelle mahdollisuutta osallistua valmisteluun, jonka lopputuloksen päättää hallitus yksin. Tämä hallitus on tosiaan ottanut kuskin paikan, mutta ajotaidon suhteen herää epäilyksiä. Hallitus kysyy lausuntoja ja mielipiteitä, joita se ei edes kuuntele, saati että aikoisi niitä noudattaa. Hallitus tietää kaiken paremmin kuin kukaan muu, ja pulinat pois.

Tämä hallitus on öykkäreiden hallitus, joka ajaa öykkäreiden saneluyhteiskunnan muodostamista. Siitä kertovat jatkuvat hyökkäykset ay-liikettä ja sopimusten yleissitovuutta vastaan. Siitä kertovat öykkärityönantajien näkyvyyttä saavat valitukset työvoimapulasta. Tavoitteena näyttää olevan yhteiskunta, jossa työnantajat sanelevat hallituksen avustuksella palkat ja muut työehdot.

Suomalaiselle luonteelle ei tällainen öykkäröinti sovi, vaan öykkäreille on ollut tapana antaa sakinhivutusta. Se kannattaisi hallituksen ja sen hännystelijöiden muistaa ennen kuin ajavat maan yleislakkoon.

Kommentit (95)
 1. Sipilän hallitus käynnisti näköjään aktiivimalli 2.0- hankkeen. Että kokonaiset kaksi euroa/ tunti maksattu siivoojille mistä vähennetty ruoka+ asuminen. Maksun puolelle mennyt työnteko. Ainiin ja Lindström on täysi kusipää.

  1. Ei ole Lindsröm ratissa eikä edes kyydissä ensi keväänä.

   1. Työtön opiskelija
    25.1.2018, 16:23

    Oon saanut Lindströmistä sen kuvan, että on haukannut itselleen aivan liian suuren palan ja tajuaa sen itsekin. Väärä mies väärässä työssä.

   2. Lindströmille järjestetään eduskuntavaalien jälkeen hyvätuloinen johtajanvirka, johon hänet pätevöitetään hallituksen erivapaudella. Kuulemma 4-vuotinen ministerinviran hoitaminen vastaa ylempää korkeakoulututkintoa. Lindströmistä saattaa tulla jonkun työvoimatoimiston johtaja tai muun korkean viran haltija. Hän pysyy Sipilälle uskollisena, jotta PM ei erotuta hän ministerin virasta. Kaikki ”siniministerit” tullaan palkitsemaan. Uusi oikeuskansleri tulee ”siunaamaan” ratkaisut.

    1. Eikös Lindströmille kuulu tuplatutkinto kun hoiti oikeusministerin hommiakin?

     Tämä jo unohtunut asia kuuluu niihin häpeämättömyyksiin, joihin Sipilän jengin aikana on saanut tottua. Työ- ja oikeusministeri! Ei koko maailmankaikkeudessa ole vastaavaa yhdistelmää, mutta meillä se onnistui laborantin papereilla.

    2. Taitaa pettyä
     25.1.2018, 19:26

     Niinhän sitä voisi luulla. Veikkaanpa että Jarpalle on kylläkin luvattu virka tai muu palkintopesti, mutta kun Jarppa on työnsä tehnyt, Jarppa saa mennä. Mitään palkintoa ei tulekaan.

     Häntä vain käytetään härskisti hyväksi, minkä tulee huomaamaan kunhan ministerikausi päättyy.

     1. No sehän oliskin hieno hommeli. Ei kukaan halua syyllistää Jarppaa toki, mutta leikataas silti vähän tuota etuutta pois. Saattas olla paskan makunen oma keitos.

      On sillä toki hyväpalkkanen työpaikka tiedossa, keisari Sipilä palkitsee hyvät alamaisensa. Kokoomus voi tarvittaessa justeerata kans miehen jatkoa ennen eläkettä.

   3. Lindströmin taustalla, kompetenssilla ja asenteella olisi hyvin harvassa puolueessa päässyt etenemään ministeriksi saakka. Enkä keksi missä muussa työpaikassa kuin eduskunnassa taitamattomat voivat edetä ilman, että siihen voidaan puuttua.

    Vuoden 2015 eduskuntavaalien sivustollaan Lindström markkinoi itseään: ”Uskon tuntevani teollisuuden ja tavallisen duunarin ajatusmaailmaa.” Mitähän seuraavassa kampanjassa kaiken jälkeen tulemme kuulemaan. Eipä sen toisaalta väliä, Lindströmin äänisaalis kotiseudulta tulee romahtamaan.

  2. Ei Lindström ole kusipää. Pään täytyy olla täysin ontto.

   1. liisa hirvonen
    25.1.2018, 23:19

    Siniset ovat puolueena täysin ontto ja tyhjä. Sampo Terho kirjoittaa, puoleen puheenjohtajana, että heidän puolueensa ei kuuntele edunvalvontajärjestöjä. Vaikka juuri ne ne ovat hyvin toimivassa kansalaisyhteiskunnassa tärkeitä puhekumppaneita. Erilaisten kansalaisryhmien tärkeitä järjestöjä, joiden kanssa päättäjien on keskusteltava mikäli halutaan rakentaa avointa ja neuvottelevaa demokraattista yhteiskuntaa, jossa poliittisia päätöksiä ei tehdä vain ja ainoastaan pienen poliittusen valtaeliitin omassa pienessä kabinetissa. Audin takakontissa. Pikkuruispuolue Siniset ovat, täysin valheellisella kannatuksellaan, hallituksessa. Hävetköön!

 2. Jokaista muuten sitten tarvitaan 2.2 torilla. Ihan jokaista joka on aktiivimallia vastaan. Ja jokaisella työttömällä ja palkoillisella on syytä olla sitä vastaan. Torilla tavataan.

  1. Ei paljoa työttömyyskorvauksilla matkustella.

   Pitäkää lippu korkealla.

   1. Samppa Haapavaara
    25.1.2018, 18:10

    SAK järjestää kuljetuksia ympäri Suomen
    https://www.sak.fi/aineistot/tapahtumat/mielenilmaus-aktiivimallia-vastaan

    Eikä tuonne muuten pääse, kun bussit on lakossa. Omalla autolla ei kannata tulla, koska ei varmaan riitä Krunikassa pysäköinti mahdollisuudet.

    1. Ainut vaan, että pitäisi päästä tuonne n. 10 km:n päähän pysäkille että pääsis kyytiin. Mutta milläs menet jos on bussit lakossa kun ei ole autoa

     1. Samppa Haapavaara
      25.1.2018, 23:24

      No kait sulla autollinen kaveri on, tai edes naapuri?

     2. SAK:n sivuilla ilmoittautuessa bussiin voi ehdottaa jotain toista kyytiinnousupaikkaa. Jos mikään vaihtoehto ei käy, kävele sinne pysäkille ja pyydä takaisin tullessa heittämään lähemmäksi kotia.

   2. Toivottavasti edes pääkaupunkiseudulla asuvat työttömät aktivoituvat, heillä lienee mahdollisuus suht helposti ja edullisesti päästä senaatintorille. Jos tämäkin massa saataisiin liikkeelle olisi siellä joukkoa jo ihan mukavasti.

  2. Harmittaa, että en voi osallistua. Vaikea masennus on matkakaverina nyt mukanani, joten on tyydyttävä olemaan ajatuksissani kanssanne.

Kommentointi suljettu.