Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uhkapeliä

Presidentinvaalien ja aktiivimallin varjoon on jäänyt maan hallituksen sote-lainsäädännön kiirehtimisellä pelaama uhkapeli. Lyhyesti sanoen kyse on siitä, että Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa. Syynä on KHO:n näkemä epäselvyys maakuntien liikelaitosten asemasta eli siitä, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea. Se tuki tarkoittaa verotuskohtelua sekä konkurssikelvottomuutta.

Viime keskiviikkona maan hallitus päätti pelata uhkapeliä ja olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Tämähän on tuttua hallituksen toimintaa, eli tehdään taas tällainen laki ja katsotaan, mitä tapahtuu. Tuttuun tapaan yksikään ministeri ei halua kommentoida asiaa.

Mitä sitten voi tapahtua? Kuten tuossa linkittämässäni Verkkouutisten jutussa kerrotaan, niin komissio voi puuttua asiaan jälkikäteen. Siihen ei tarvita mitään muuta kuin yhden ainoan terveydenhuoltoalan yrityksen ilmoitus komissiolle. Jos komissio silloin katsoo lain sisältävän kiellettyä tukea, niin valtio joutuu maksamaan suolaiset korvaukset yrityksille. Sehän ei sitten enää tietenkään ole tämän hallituksen murheita, joten hallitus pelaa uhkapeliään tulevien hallitusten nimissä ja rahoilla.

Syynä on hallituksen epätoivoinen kiire saada sote-lainsäädäntö valmiiksi tämän vaalikauden aikana. Se on hallitukselle tärkein asia, ja se on pyhästi päättänyt viedä uudistuksen maaliin. Komission käsittely veisi aikaa puolisen vuotta, ja se vaarantaisi aikataulun. Hallitus ottaa mieluummin tulevien jättikorvausten riskin kuin vaarantaa tämän yksityistämisen kärkihankkeen.

Sisältääkö sote-lakipaketti ja erityisesti valinnanvapauslainsäädäntö kiellettyä tukea? En minä osaa sanoa, mutta KHO:n mukaan saattaa sisältää. Jos valinnanvapaus olisi viety läpi alkuperäisessä muodossaan eli maakunnalliset liikelaitokset olisi pakkoyhtiöitetty, niin varmasti olisi sisältänyt. Koko sote perustuu siihen, että maakunnat toimivat kokonaan valtion antamilla rahoilla. Yhtiöitetty maakunnan liikelaitos saisi ihan varmasti kiellettyä valtion tukea, koska se toimisi yksistään valtion tuella.

Perustuslakivaliokunnan pysäytettyä tämän kaavailun hallitus luopui pakkoyhtiöittämisestä. Osa maakunnista suunnittelee silti liikelaitosten yhtiöittämistä, joten riski on edelleen konkreettinen. Lisäksi myös maakuntien liikelaitokset tulevat toimimaan valtion rahoilla, vaikka niitä ei yhtiöitettäisikään. Joka tapauksessa nämä valtion rahoilla toimivat maakuntien liikelaitokset tulevat kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa samoilla markkinoilla, ja kuten on huomattu, niin ne markkinat käyvät kuumina. Ei ole kovin vaikea kuvitella, että joku häviölle jäänyt yritys vie asian EU-komission käsiteltäväksi.

KHO oli asiassa vain yksi lausunnonantaja muiden joukossa, joten sen kanta ei sido hallitusta. Tulevaisuus tulee näyttämään olisiko sen neuvoa kannattanut noudattaa. Jos huonosti käy, niin hallituksen uhkapeli tulee kalliiksi veronmaksajille. Mutta niinhän se aina tulee. Yksikään tämän hallituksen ministeristä ei enää siinä vaiheessa ota minkäänlaista vastuuta pelistään. Kun istuu kuumalle hellalle toisen persauksilla, niin eihän se tunnu missään.

Kommentit (57)

 1. Markku Oja

  Kuoritaan kermat nyt ja kansa maksaa viulut. Ollaan Suomessa.

 2. Kari Heinilä

  Hallituksen mielestä asiantuntijoita ei ole olemassa missään asiassa. On vaan hallituksen työn vaikeuttajia

 3. Mettäläinen

  Kiitos ongelman avaamisesta
  kaltaiselleni tallaajalle, joka ei
  ymmärrä kapulakieltä!

  Hallitus jatkaa sairasta linjaansa.
  Hoitamaton sairaus ei johda hyvään…

  • Markku

   Veikkaanpa että koko tämä Sote hässäkkä ja työttömien simputus juttu toimii ainoastaan savuverhona taustalla tapahtumalle paljon vakavammalle, kenties hyvinkin kohtalokkaalle operaatiolle. Rahvaan ajatukset pitää suunnata pois Natosta, johon meitä ollaan käsittääkseni täyttä häkää salaa ujuttamassa.

 4. Elina

  En osaa enää edes sanoa mitään. Hallituksen touhu on jo saavuttanut aivan uskomattomat mittasuhteet. Tämä ei ole enää demokratiaa vaan oksettavaa omien etujen tavoittelua seurauksista piittaamatta. Joskus kuvittelin, että Suomi on hyvä maa. Nyt tiedän totuuden. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät jättää tämän kuvottavan ja oksettavan maan taakseen. Ruoho on todellakin vihreämpää aidan toisella puolella.

  • Anssi Keskiväli

   Vai kannattaisiko karkuun luikkimisen sijaan aktivoitua korjaamaan asioita?

   Tuolla logiikalla täällä ei ole kuin köyhät, sairaat, eläkeläiset ja perustason duunarit.
   Omaa etuaanhan siinä ajaa, kun karistaa vanhat pölyt kengänpohjista ja jättää höyryävän paskakasan jälkeensä, muuttuen elintasopakolaiseksi toisessa maassa.

   • MikäVikana

    Miten vaikutat kun eliitti omistaa median ja propaganda on ylitsevuotavaa. Tilataan kavereilta galluppia ja joukkopsykologian ilmiö ”voittajan vankkurit” manipuloi kansaa. Näin jokainen vaali käyty sitten Kekkosen.

    Media rummuttaa päivästä toiseen samaa uusliberaalia propagandapaskaa.

    Jotain median oksettavasta manipulaatiosta sekä suomalaisten ”järjestä” tai empatiakyvystä kertoo sekin, että tahdon kampanja sai enemmän allekirjoituksia kuin aktiivimallia vastaan.

    Miten kansalle voi olla tärkeämpää se että homot saa mennä virallisesti naimisiin kuin se, että vastustettaisiin lakia joka aiheuttaa suurta tuskaa, eroja ja itsemurhia.

    Ja miten arvojohtaja presidenttikin voi allekirjoittaa jotain niin julmaa kuin aktiivimalli?

    Tässä maassa on mennyt jotain erittäin pahasti pieleen.

   • Elina

    Hei, olen itse pitkäaikaissairas ja tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkehakemus on vireillä. Teen sen minkä voin, mutta koen tässä nykyisessä ilmapiirissä, ettei minulla ole ihmisarvoa lainkaan. Itselläni ei ole voimavaroja täältä lähteä, hyvä kun jaksan hengissä pysytellä neljän eri lääkkeen turvin.
    Yritän kaikkeni, jotta saisin ihmiset uskomaan, että hallitus on paha, mutta puheeni leimataan ”hullun houreiksi”. Haluaisin löytää paikan, jossa minun ei tarvitsisi kärsiä joka päivä kivusta ja tuskasta. Onko se liikaa pyydetty? Jos jossain on paikka, jossa voisin edes häviävän hetken tuntea olevani arvokas, haluaisin sinne. Ehkä silloin minulla olisi voimaa auttaa myös muita ja aktivoitua.

    • A. K

     Hei Elina. Et ole hullu. Työkyvyttömät, vanhukset, huostaan otetut lapset ja sairaat eivät ilmeisesti kuulu tähän orjasuorittajien yhteiskuntaan, ja heidät on piilotettava. Hallitus on tekemässä miljardisäästöt vanhushoitoon ja nuorisopsykiatriaan, mikä on selvä merkki ettei meillä ole ihmisarvoa. Näistä ei ole varaa säästää, ihmiset kuolevat jo nyt käsiin… Jos en olisi pyristellyt pois länsimaisen lääketieteen parista, olisin kuollut. Onneksi intuitio johdatti minut parantavien asioiden pariin ja eheytyminen on alkanut, mutta olisi voinut käydä huonosti. Täällä asiat kyllä tehdään ihan päin helvettiä. Onneksi tajusin että lääkitys aiheuttaa itselleni ongelmia enemmän kuin auttaa.
     Ihminen ei voimaannu ja vahvistu vihalla, vaan rakkaudella ja myötätunnolla. Sinä olet arvokas. Älä lannistu. Ymmärrän nyt, että olen kokenyt tämän kaiken ihmiskunnan pohjasakkana, että näen mikä on pielessä tässä maassa ja haluan tehdä kaikkeni ettei yksikään kituisi ja kärsisi yksin tässä maassa. Tosin olisi kiva jos päättävät tahot tästä kopin, kun en tosiaan ole itsekään terve.

     • StillSearching

      Loistava kirjoitus. Olen samaa mieltä länsimaalaisen terveydenhuollon tilasta/rappiosta. Raha, raha ja raha on mikä määrää.

      Päätösten pitää nojata tutkittuun tietoon sanotaan, miten nojaat kun tutkimukset on rahoitettu monikansallisten VOITTOA TAVOITTELEVIEN suuryritysten toimesta. Saadaan tietyt tulokset ja/tai ei julkaista itselle vahingollisia tuloksia. Lääkärit määräävät lääkkeitä joita suositusten mukaan pitää määrätä. Lääkäriin pitäisi voida luottaa, sillä ihminen on erityisen haavoittuva kun kyseessä on mieleterveyden horjuminen. Olemme matkalla todelliseen tuhoon jos nuorisopsykiatrialta leikataan. Ihminen kyllä löytää keinon millä helpottaa oloaan, valitettavasti tuo keino on usein itselle haitallinen, mutta se kun tuo helpotuksen sen hetkiseen ahdistukseen.

      Suomiko oli yksi maailman ei korruptoituneimmista valtioista, bullshit!

      Sakulle kiitos, että tuot asioita framille! Keep doing your great job!

  • Kimmo Paaso

   Joskus minäkin luulin että suomi on hyvä maa, jopa paras mahdollinen. Sitten aloitin koulun.

   30 vuotta länsinaapurissa, sitten muutto takaisin synnyinmaahan. Paljon olen tehnyt virheitä elämäni aikana, mutta tätä virhettä ei lyö mikään. Olen kymmenen vuoden aikana tavannut ja nähnyt enemmän moraalittomia kusipäät, joilla selkäranka on kuminauhaa, kuin Tukholman ja Södertäljen ja muun Ruotsin kaikissa paikoissa yhteensä kaikkien vuosien aikana. Minä en oikeasti löydä täällä mitään hyvää missään. Mutta kun on pieni prinsessa ja sen äiti tässä maassa, ja en halua enkä voi pakottaa niitä muuttamaan, niin tässäpä sitten kärsin. Paska maa, paska kansa . . .

 5. Lulu

  Pahoin pelkään että kyseessä ei ole tietoisesti otettu riski, vaan suunniteltu keino varmistaa rahansiirto valtiolta yksitysyrityksille.

 6. Pitkäaikaistyötön

  En enää jaksaisi odottaa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Voitaisiinko me jo kaataa tämä valtiolle vahingollinen hallitus? Yleislakko? Välikysymys ollee aseena liian heikko.

  Mainitsen vielä, että Juha Siltala julkaisi tänään YLE:ssä kolumnin ”Miksi aktivointimalli aktivoi vastustamaan”. Sakukin on mainittu:
  https://yle.fi/uutiset/3-10038895

  • Napi

   Siltalan puheenvuoroa olin jo odottanutkin. Toivottavasti mahdollisimman moni sellainen, joka vielä ajattelee, että ”säällisen elämän saavuttaminen omalla työllä” on 100 % omaa – sattumasta ja ympäröivästä maailmasta riippumatonta – ansiota, lukisi Siltalan kolumnin.

   Siltalan viime vuonna julkaistun ”Keskiluokan nousu, lasku ja pelot” -teoksen takakansitekstissä tiivistetään olennainen tarpeemme ihmislähtöisestä näkökulmasta: ”1990-luvun vapaakauppakonsensus vaatii yksilöitä luomaan itsensä aina vain uudestaan kulloistenkin verkostojen mukaan. Aivan niin joustaviksi ihmiset eivät näytä muuttuneen. Säilyttääkseen toimintakykynsä he tarvitsevat jatkuvan muutoksen vastapainoksi myös vakaita elämänalueita.”

   • Tarja Elonen

    Pitkäaikaistyötön ja Napi, luin Siltalan kolumnin. Se oli todella lukemisen arvoinen.
    Omalta osaltani jaoin sen facebook:ssa, mutta
    googlaamalla https://yle.fi/uutiset/3-10038895 kolumni löytyy.
    Ilahduin siitäkin, miten myönteiseen sävyyn Saku oli huomioitu.

 7. Mika Luostarinen

  Ikävää, ettei tämä käy yhdellekään ministerille kalliiksi. Sinänsä on kätevä idea yksityistäjien kannalta, ettei julkinen terveydenhuolto voi voittaa yhtään tarjouskilpailua maksamatta jälkikäteen korvauksia kilpailun hävinneelle yksityiselle yritykselle.

  Jos tarjoukilpailuun osallistuu 3 yksityistä yritystä, ja 1 julkinen, niin ovatkohan kaikki 3 yksityistä oikeutettuja saamaan korvauksia, jos julkinen laitos voittaa? Teoriassahan 2 yksityistä häviää joka tapauksessa. Onko vain toiseksi tulleella yrityksellä mahdollisuus korvauksiin, vai mahdollisesti kaikilla?

  Tarjouskilpailuihin tulee osallistumaan myös joukko yrityksiä, joilla ei ole mahdollisuutta voittaa, mutta jotka koittavat saada rahaa oikeusteitse. Tähän tarjouskilpailu antaa hyvän mahdollisuuden, ja hallitus vielä auttaa epävarmalla lainsäädännöllä.

 8. Juhani Laukko

  1)Hallitus ottaa tietoisen riskin veronmaksajien rshojen tuhlaamisesta eli hävittämisestä (mahdollistet massiiviset korvaukset). Tämä on virka- ja toimintasääntöjen vastaista, rangaistavaa toimintaa.

  2)Duunarimme, alaisemme ministerit eivät ole tavattavissa eivätkä anna selvitystä pyydettäessä. Eivät ole ymmärtäneet asemaansa ja tehtäväänsä ja virkavastuullists velvollisuutta. (Virkavastuu koskee ministeriä). Tämä on virka- ja toimintasääntöjen vastaista, rangaistavaa toimintaa.

  • StillSearching

   Voimmeko nostaa joukkokanteen ministereitä ja muita päätöksenteossa olleita virkamiehiä vastaan?

 9. Rintsu

  Jos pankkopoika sallii niin alkuun lyhyt pohjustus kiireestä:
  Olin 80-luvun puolivälissä videovarastonhoitaja. Jouduin kädestä pitäen opettamaan myyjille ja myyntisihteerille, että ambulanssilla, paloautolla tai poliisilla voi olla kiire mutta videokasetilla ei. Ja että kuormat lähtevät aamupäivällä klo x ja iltapäivällä klo y ja että jokainen ennen puoltapäivää toimitettu lähetyslista ehtii iltapäiväkuormaan, joka ei lähde yhtään aikaisemmin vaikka lähetyslistassa lukisi kymmenen kertaa kiire.
  Ja että jos jokaisessa lähetyslistassa lukee kiire niin kiire ei tarkoita mitään.
  Sitten jos joskus lähetyksellä todellakin on kiire, niin se tarkoittaa sitä, että kerään sen jonon ohi ja vien henkilökohtaisesti matkahuoltoon ja katson, että se lähtee ensimmäisellä bussilla mutta se tarkoittaa sitä, että j o k a i n e n muu lähetys viivästyy seuraavaan aamuun ja nekin joudun keräämään ylitöinä, että ne olisivat aamulla valmiit noutoa varten.

  Että koittakaas miettiä milloin vaaditte kiirettä.
  Ja että kokonaan toinen juttu on se, että minun aikanani ei ole kertaakaan ollut ainuttakaan palautusta ristiin menneistä tai väärin toimitetuista lähetyksistä, lukuunottamatta tapauksia joissa olette myyneet tavaraa joka on vielä monistamossa ja kansilehdet painossa niin ne jäävät väkisinkin jälkitoimitukseen. Ja jälkitoimitukset ja palautukset ja muut sotkut tietävät sotkua joka paikassa laskutusta myöten.
  Se olen minä joka joudun omat sotkuni siivoamaan jos kiirehdin liikaa. Jos te lupaatte liikaa niin te pääsette pälkähästä sanomalla, että varastolla on joku saakelin sähläri.
  Luvatkaa se paketti perjantaiksi niin asiakas ilahtuu kun se tulee torstaina.
  Luvatkaa se ekstrasuperkiireellisenä eilen, niin asiakas soittaa sen perään kymmenen kertaa ennen torstaita ja haukkuu koko firman.

  end of kiirepohjustus

  Miten tämä nyt liittyy asiaan?
  Hallituksellamme ei vaikuta olevan muita kuin ekstrasuperkiireellisiä asioita jotka on runnottava väkisin laatikkoon, että laatikko on perillä vielä tällä hallituskaudella. Laatikon sisällöstä tai oikeellisuudesta viis, kunhan se lähtee äkkiä pois käsistä. Muut varmasti siivoavat sotkut?
  Kiky runnottiin läpi uhkailemalla.
  Sotella, eli sosiaalimiljardeilla on hirmuinen kiire. Kukaan ei tiedä mitä laatikossa on mutta se pitää saada lähtemään heti, ennen kuin kukaan ehtii asiaa selvittääkään!
  Maakuntahallinto on maailman kiireisin asia ja siinäkin myydään tavaraa jota ei ole vielä edes keksitty.
  Tiedustelulaki on maailman kiireellisin asia joka ei millään voi odottaa seuraavan eduskunnan hyväksyntää vaikka sitä varten pitää muuttaa perustuslakia!

  Kun kaikella on kiire niin sana kiire kärsii inflaation. Ja sitten hutiloidaan, vatuloidaan ja sipilöidään. Ja luotetaan siihen, että löytyy joku Rintsu joka selvittää sotkut ylitöinä ensi vuonna.

  • Pitkäaikaistyötön

   Hyvinpä puit sairauden sanoiksi! Eikä tuo ole pelkästään hallituksen sairaus, vaan laajalle levinnyt epidemia. Pidän kiirettä ahneuden liitännäissairautena.

   Oli usein itsellänikin ulkoavaruudellinen olo töissä ollessani, kun koko ajan ylempää hoettiin, että KIIRE, KIIRE, KIIRE (projektin deadline: eilen!). Jos tulosta ei tullut heti, niin projekti jäihin ja uutta kehiin. Ja sitten taas sama uusiksi: jos tulosta ei tullut heti, niin projekti jäihin ja uutta kehiin. Joutava ja tuottamaton kehä, mutta kun meillä oli KIIRE… Ja samalla syntyi sutta ja savea.

   Nooh, ainakin itseltäni kiire loppui. Eli jotain siunausta (terveyttä) tässäkin tilassa.

  • Equalizer

   Kiirettähän ei oikeasti ole edes olemassa. Se on vain mielentila, joka sijaitsee ”kiireisen ihmisen” korvien välissä.

   • Luukas Pyykorpi

    Koska aikaa ei ole – aikaa mittaava kello on keino vain ihmiselle. Kiertoaikamme Auringon ympäri on jaettu osiin. Lähimpien tähtien kiertolaisilla aika toisin. Niin mikä ihmeen kiire ?

   • Rintsu

    Kiire on olemassa. Jokainen hälytysajoneuvon kuljettaja toivoo minuuttia lisää aikaa.

 10. AikaMies
 11. Rane

  Olisi kiintoisaa kuulla, mitä Saku ajattelet Juha Siltalan tänäisestä YLEn kolumnista, jossa sinutkin on mainittu. Voisitko siis hieman kommentoida Siltalan kolumnia tässä yhteydessä?

  • Saku Timonen

   Ei minulla ole siihen mitään kommentoitavaa. Erinomainen kolumni, jonka jaoin itsekin Facebookissa.

   • ari paavilainen

    Hittolainen.. olet sitten ainakin joidenkin mielestä ennalta-arvattavissa 🙂 Mutta oli toki mielestäni hyvä kirjoitus ja jakamisen arvoinen 🙂

  • stunned

   Tällä hetkellä pinnalla on Torniaisen keissin ”rasistinen motiivi”, joka ei millään mahdu joidenkin päähän somessa. Rasismikorttia pidetään nyt tuolla jonkinlaisena catch-all-pykälänä, jolla valkoinen enemmistön edustaja voidaan narauttaa.

   Minä toivoisin juttua, jossa tuomion perusteet avattaisiin tyhmemmällekin. Torniainenhan sai muutaman kuukauden lisää kakkua, mutta laskettiin edelleen vapaalle.

 12. Luukas Pyykorpi

  Suomen sarvikuonohallituksella tuntuu olevan kiire rynnätä suinpäin kaikkia heikoimpia vastaan kaikilla mahdollisesti soveltuvilla keinoilla – ei väliä ovatko kansallisen lain ja moraalin tahi kansainvälisen normiston hyväksymää. Merkillistä myös se, ettei kukaan ole vienyt näitä asioita juridisesti eteenpäin tarkasteltavaksi maamme rajojen ulkopuolelle.
  Äänestäkää vaan lisää tolloja päättäjiksi, niin nautintaoikeus päätöksistään jatkuu !
  PS. Sarvikuono on kyllä hieno eläin verrattuna torkkupeittojäärään

 13. Luukas Pyykorpi

  ”Jos komissio silloin katsoo lain sisältävän kiellettyä tukea, niin valtio joutuu maksamaan suolaiset korvaukset yrityksille. Sehän ei sitten enää tietenkään ole tämän hallituksen murheita, joten hallitus pelaa uhkapeliään tulevien hallitusten nimissä ja rahoilla.”
  Oli äänestyksen tulos mitä vaan seuraavissa parlamenttivaaleissa, niin vähän sääliksi käy seuraavia lainsäätäjiä paikkaamassa ja korjaamassa nykyisten hyväkkäiden sotkuja. Ja tietysti kansa maksaa – myös ne aktivistit.

 14. Arkku naulaan

  Muistakaapa, että kun hallitus ja eduskunta kohta yksityistää terveydenhuollon, se on peruuttamatonta. Omaisuutta ei saada takaisin millään ilveellä, sen jälkeen kun se on kertaalleen luovutettu pois alihintaan – maan tavan mukaisesti.

  Omaisuuden takaisin sosialisointi ei onnistu ilman vallankumousta. Se tarkoittaa että ennen seuraavaa sotaa asialle ei voi mitään.

  Tarkoittaa myös sitä, että kun tämä hallitus saa työnsä päätökseen, meistä köyhimmät jäävät täysin ilman terveydenhuoltoa ja keskiluokallekin se tulee jumalattoman kalliiksi. Lopputuloksena on mitä ilmeisemmin vakuutuksiin perustuva järjestelmä USA:n mallin mukaisesti.

  Se on viimeinen arkku naulaan hyvinvointiyhteiskunna rippeille. Kekkonen kääntyisi haudassaan jos tietäisi mitä on tapahtunut kaikelle sille, jota hänen aikanaan rakennettiin.

  • Raija

   Vakuutuksia saavat vain sellaiset joilla ei ole eikä ole sairastelleet muutenkaan suvussa ja perheessä ja eivät ole olleet tapaturmalttiita, eivät liian lihavia tai liian laihoja. Läheskään kaikilla ei ole edes varaa niihin niihin vakuutuksiin. Ja ne jotka sattuvat saamaan niitä vakuutuksia eivät voi itse päättää mitä hoitoja ja lääkkeitä tarvitsevat vaan vakuutusyhtiö päättää mistä se maksa ja mistä ei. Jos lääke tai hoito vakuutusyhtiön mielestä on liian kallis eikä sinulla itsellä ole niistä maksaa saat sinä/perheenjäsnesi kuolla vakuutuyhtiön puolesta. Niin se menee USA:ssa ja niin se tulee menemään täälläkin sillä julkinen puoli pantataan täysin hampaattomaksi mitä tulee ihmisten kunnolliseen hoitoon nähden.

  • Lea Bäckman

   Lueskelin Santeri Alkioon ja osuustoimintaan liittyvää aineistoa nykyiseen Sote-uudistukseen liittyen. Suosittelen, ideat ovat vapaasti käytettävissä.

   Alkio (1862-1930) oli Maalaisliiton perustajia (nyk. Keskustapuolue).

   Osuuskuntien kautta pääsevät siis kaikki terveysalan palveluntarjoajat ja yksityiset ammatinharjoittajat liittyessään osuuskuntiin, tekemään palkallista työtä paitsi itselleen, myös yhteiskunnan hyväksi.

   Tätä työtä osuuskunnissa valvotaan maakuntatasolla, palkat maksetaan osuuskunnan kautta ja verot maksetaan kotimaahan. Valtion tilintarkastus vielä osaltaan koordinoi terveyspalvelujen laatua, hintoja, maksuja ja verojen maksua tasapuolisesti ympäri maan.

   Mikäli maakunnallista väliporrasta tarvitaan, sen tehtävänä olisi pelkästään osuustoiminnan järjestäminen olemassaolevissa julkisissa, Suomen valtion ja kuntien omistamissa tiloissa. Terveyden ja sairaanhoidon yksityistämistä ei suoriteta tässä mallissa ollenkaan.

   Osuustoiminnasta saatava voitto käytetään toiminnan ja palvelujen tehostamiseen, sekä asiakasmaksujen alentamiseen tarvittaessa.

   Tällä mallilla, joka on laajalti hyväksi todettu, varmistetaan laadun ohella myös se tärkeä seikka, että terveyspalvelujen voitot pysyvät kotimaassa, ja palvelujen hinnat pysyvät kohtuullisina kuluttajille. Myös kansantaloudellisesti ja alueiden tasa-arvoisen kohtelun
   näkökulmasta osuustominta on järkevin ratkaisu sote-palveluita kehitettäessä.

   Samoin jo olemassaoleva toimiva sosiaali- ja tervedenhuoltoverkosto saisi jatkaa edelleen samoilla linjoilla, jos ne on hyviksi ja toimiviksi havaittu.

   Osuuskunnilla siis paikattaisiin jo toimivaa sote-verkostoa, ja maakunnissa tarvittavaa alueellista sote-palvelua.

   Tähän keskustapuoluekin on taatusti tyytyväinen, perustuuhan se alkiolaiseen osuustoimintaliikkeen toiminta-ajatukseen, etenkin maaseudulla.

   Pidetään Suomen maine sosiaali- ja terveydenhuollon mallimaana kirkkaana mielessä, kun kustannustehokkuutta lasketaan per asiakas, on näet maailman huippuluokkaa!

   Onneksi sotesekoilua yksityisine miljoonavoittoineen ja häviöineen ei vielä ehditty aloittaa, eikä aloiteta, nyt kun parempikin vaihtoehto on kansakuntamme nenän edessä; kustannuksiltaan edullinen palvelujärjestelmä, ilman himmeleitä ja häkkyröitä, eli meille suomalaisille sopiva, fiksu, edullinen ja mutkaton, selkeä hoitojärjestelmä ilman turhaa byrokratiaa.

 15. surupuku on musta

  Tämä mitä nyt meinasin kirjoittaa menee kaiketi vähän ohi aiheen, mutta haluaisin silti tästä kertoa.
  Nimittäin minulla oli yhdensortin kuolemanrajakokemus monta vuotta sitten. Siinä kokemuksessa minulle ilmaistiin mm. se, että en nyt tule kuitenkaan vielä tällä kertaa kuolemaan, koska osani ei ole kuolla hirvikolarissa vaan minulle on katsottuna ihan toinen tapa lähteä tästä maailmasta.

  Asia on minulle sen verran henkilökohtainen, etten tähän sen tarkemmin tässä nyt puutu, mutta muistanpa sen, miten ns. nauroin räkäisen naurun kun kuolintapani sain tietää. Se kuulosti niin täydellisen absurdilta silloin, vähän sama kuin olisi sanottu, että tulen kuolemaan salamurhaajan luotiin, toimiessani USA:n presidenttinä.

  Enää minua ei naurata. Kun seuraan hallituksen toimia ja luen näitä kirjoituksia, alan kauhukseni ymmärtää, että kuolintapani on sittenkin täysin mahdollinen skenaario.

  Siteeraten ”arkku naulaan”:
  ”Omaisuuden takaisin sosialisointi ei onnistu ilman vallankumousta. Se tarkoittaa että ennen seuraavaa sotaa asialle ei voi mitään.”

 16. AMK

  Uhkapeliä on myös vielä palkkaa saavilla-kannustaa työtöntä tekemään palkatonta työtä.eivät tajua oma palkallinen työ on löysässä menettää.No jos aasia ovat ,omaapa oksansa sahaavat.Vai onko vain trollit olleet ihannoimassa työttömien kyykytyksestä???

 17. AMK

  sitähttps://www.aamulehti.fi/kotimaa/suomen-sosiaaliturva-on-espanjaakin-huonompi-tutkija-muut-maat-ovat-ottaneet-kiinni-23936567/ jäin ihmettelemään,miksein kukaan pressajutuissa ottanut kyseenalaiseksi tätä?

  • AMK

   No jaa eihän se ketään kiinnosta,työttömäthän on jo jalkoihin tallattua paskaa.
   Olisko eriarvoisuutta,ei tokikaan koska sipi perusti eriarvoisuuskomitean vai mikä lienee tais oikeastaan eriarvoistamisen yllytyskomitean perustaa,ei ole kuulunut mitään,ehkä sipi piirtelee exellin käyriä ja saunoo siinä sivussa irtisanomisenlappusella syttytämääsä saunaa,hyvät löylyt sai eikä selkään saanut.Ja lämpöä piisaa …kuinka kauan???

  • m.m.

   Varmaan siksi että Hiilamo kertoo ko artikkelissa tutkimuksesta joka koskeevain ansiosidonnaisia sosiaalietuuksia puheeksi olisi voinut tulla perusturvantaso joka on huomattavasti ansiosidonnaista heikompi.
   Hiilamo näkee positiivisena sen että” perusturvaa ei ole leikattu vaan ansioturvaa.”
   Positiivisuutensa kullakin.
   Tämä Hiilamon lausuma ja viitattu tutkimus ei siis kerro mitään perusturvan tasosta eikä siitä että myös perusturvaan on tehty välillisiä leikkauksia.
   Aktiivimallin myötä näillänäkymin tulee myös suoria leikkauksia perusturvaan. Kaikkihan eivät hae tai saa toimeentulotukea, jolla kompensoida leikkaus.
   Paradoksaalisia tilanneesimerkkejä ; Omistat asunnon alueelta jossa asunnot eivät mene kaupaksi A) sijainin tai kunnon vuoksi B) omistat auton joka kestää sen verran että pitempikin työmatka vielä taittuu C)Olet veloissa/ulosotossa joita ei toimeentulotuessa huomioida. D) Sinut on todettu työkyvyttömäksi mutta et saa eläkettä tai olet sairas mutta et saa kuntoutusta/ammatillista kuntoutusta eikä työkyvyttömyyttä ole todettu.
   Ratkaisumahdollisuudet:A)Lahjoitat asuntosi puoli-ilmaiseksi ja päädyt betonilähiöön toimeentulotuki asiakkaaksi jos työtä ei löydy ja vuokrat on korkeat. B)Myy auto-myyt myös mahdollisuutesi saada työpaikka ja menetät kohtuu asumisen kulut korvessa.C) olet ongelmissa joista on lähes mahdotonta selvitä ilman vakituista työpaikkaa tai/ja velkajärjestelyä.D) tämä on mahdollista suomessa. Työterveydenhuoltoon kuuluvat eivät niin usein joudu tähän tilanteeseen.
   Toivottomin tilanne on jos useampi paradoksin ehto täyttyy samanaikaisesti.

   • m.m.

    Korjaus B)Myy auto-myyt myös mahdollisuutesi saada työpaikka tai muuta menetät kohtuu asumisen kulut korvessa.

 18. AMK

  Ihmettelen sitäkin,miksi kansanedustajat eivät saa äänestää ”omantuntonsa mukaan” mitä he ovat äänestäjilleen luvanneet?? KOSKA:Näin vaikeaa on kansanedustajan erottaminen
  Jaa artikkeli:
  FacebookTwitterWhatsApp
  STT – Uusi Suomi
  Luotu: 2.12.2009 17:31
  Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
  Kuva
  KOTIMAA
  Kansanedustaja voidaan erottaa eduskunnasta mikäli hänet tuomitaan rikoksesta vankeuteen. Kovin yksinkertaista se ei silti ole. MTV3 kertoi tänään poliisin epäilevän kansanedustaja Marja Tiuraa lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.
  Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankkia asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton. Erottamista koskevan vaatimuksen voi tehdä yksikin kansanedustaja.

  Edustajantoimen lakkauttamisesta äänestetään. Jos kaksi kolmasosaa kansanedustajista kannattaa erottamista, päätös tulee voimaan.

  Kansanedustajan erottaminen on Suomessa harvinaista. Viimeksi siihen on ryhdytty Kauko Juhantalon (kesk.) tapauksessa vuonna 1993.

  Henkilöt:
  Kauko Juhantalo, Marja Tiura
  Muut asiasanat:
  Eduskunta, potkut, Kansanedustaja
  Miksi siis ”KANSANEDUSTAJAT eivät pidä kansan puolta,miksi he ovat kansaa vastaan???

  • AMK

   Hupsista onko sielläkin porsaanreikä ”Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankkia asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton. Erottamista koskevan vaatimuksen voi tehdä yksikin kansanedustaja.”????Kansanedustaja ei saa kansaa edustaa vaan hänen pitää edustaa ministeriä?Joka taasen ajaa ihan omaa etuaan ja hyvien veljien,ajatustakaan ei ole kansan hyväksi??

  • Equalizer

   ”Miksi siis ”KANSANEDUSTAJAT eivät pidä kansan puolta,miksi he ovat kansaa vastaan???”

   Koska päättäjien tahto on suurpääoman taskussa…

 19. Antero Haverinen

  Viimeistään suurten ikäluokkien koulutusbuumin myötä tärkeäksi tullutta peruskoulu-uudistusta alettiin värkätä 50-luvulta lähtien ja 70-luvulla se ajettiin sisään vähitellen aloittaen Lapista ja jatkaen vikoja korjaillen vuosi vuodelta etelämmäksi. Tällaiset uudistukset kun vievät paitsi aikaa toteuttaa, niiden toimivuudesta aletaan saada luotettavaa tietoa vasta pitemmällä aikavälillä. Omalta alaltani voisin sanoa esim. että useampi OPS-uudistuson lisännyt lähinnä alueellista eriarvoistumista ja oppilaiden heitteillejättöä (sitä mukaa kun vanhanajan opettajat ovat eläköityneet sukupuuttoon), mutta joka tapauksessa sekä aktiivimallin että Soten runnominen ovat lähtökohtaisesti osa samaa projekti- ja uudistusyhteiskuntaa jossa vanhoja instituutioita ja rakenteita hakataan lekalla uusiksi ilman mitään pitkän aikavälin suunnitelmaa — ja kohtapa on taas uusi trendikäs uudistus oven takana…

 20. AKK

  Brittien uhkapelissä on käynyt juuri niin huonosti kuin ns. ajattelevat ihmiset ovat ennakoineet ja sama tulee tapahtumaan Suomessa mikäli nykyinen tuhoajahallitus saa tahtonsa läpi. Tapaus Carillion on siitä hyvä esimerkki.
  Asiaa valaistaan hyvin HS:n Annamari Sipilän ulkomaan kolumnissa 27.1.2018; Yksityistämien käy kalliiksi Britanniassa.

 21. Heikki Hakala

  Jos maakunnilla olisi verotusoikeus, muuttaisiko se jotain?

 22. Tintti

  Tänään voi taas olla aivan pöyristynyt ja syystä!
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801272200700143_pi.shtml

  Työministeri toivoo malttia aktiivimallin takia mielenilmauksiin ryhtyviltä: ”Viattomat kärsivät”

  AAAPUUUVA mitä meininkiä!!!

  • AMK

   Kuka on viaton osapuoli-työtön joka ei hakemalla hakeankaan saa palkkatyötä itselleen vaikka olisi kuinka aktiivinen,työkyvytön jota kukaan työnantaja ei edes pitkällä tikullakaan töihin ota-hekö ovat syyllisiä???Marttyriksikö työministeri aikoo?Suomen valtio kärsii???-huonosta hallituksesta ja aivopieruista ministeriöistä ja suitsukkelaan kyhätyistä laista
   Laki on voimassa ja kehtaa sanoa ”- Ehkä kannattaisi kuitenkin malttaa ja katsoa minkä sisältöisenä tämä aktiivimalli oikeasti tulee sitten käyttöön, Lindström sanoo sinisten Facebook-sivuilla julkaistussa haastattelussa.” Tehdään tämmönen ja katsellaan jokunen vuosi paranneellaan sitten joskus jos joku tuttavani katsoo tämän olevan perseestä.Niinhän kävi lain ”puolison tulot vaikuttavat työmarkkinatukeen” lainkin kanssa jos joku muistaa-minä muistan jos puoliso tienasi n.2500 euroa puolisolla ei ollut oikeutta työmarkkinatukeen,olit silti te-tston asiakas ilmoitusvelvollinen-ja sainhan vieläpä ikuisuuskarenssinkin sinä aikana (nykyään ei karenssia saa jos ei saa työttömyyskorvausta-parannusta lakiin heh heh)lääkärintodistus oli,mutta ei maksavaa tahoa jonne olisi valituksen tehnyt,että siinä se oikeudenmukaisuus,sainpa vielä toisenkin karenssin päälle valitusprosessi oli turha koska työtön on aina syyllinen suomen lakien mukaan.

   • Jyrki


    Kuka on viaton osapuoli-työtön joka ei hakemalla hakeankaan saa palkkatyötä itselleen vaikka olisi kuinka aktiivinen,työkyvytön jota kukaan työnantaja ei edes pitkällä tikullakaan töihin ota-hekö ovat syyllisiä???

    Ja tuosta vielä tarkemmin kohta työkyvytön. Sillä ei tarvitse olla edes työkyvytön. Riittää, että on joku vamma tai sairaus, joka voi asettaa rajoitteita ja voi toisinaan johtaa siihen työkyvyn menettämiseen toisinaan. Ja sitten vielä sekin seikka, että tuollaisia asioita ei saa salata mahdolliselta työnantajalta työhönotto ja työsopimuksen solmimistilanteessa.

    Jos salaa, työnantaja voi irtisanoa saman tien tai vaikka 1-5 vuoden päästä tarvitsematta selitellä mitään. Riittää, että kertoo työntekijän salanneen jonkin kroonisen sairauden. Ja joka paljastui kun 1-5 vuoden sisään sairaus aktivoitua niin, että työntekijä joutui sairaslomalle.

    Toisin sanoen nämä työttömät on varmasti viimeisimmät joita työllistettäisi palkalla orjaksi palkatta korkeintaan jos siihenkään. Paitsi ehkä sitten pääsee jonossa eteen päin jos on joku osaaminen. Jota ei yksinkertaisesti saa helpolla vaan sen tason osaaja on otettava olipa hänellä rajoitteita tai sairauksia. Ja aika harvalla työttömällä tuollainen tilanne on. Ja vielä vähemmän tulee olemaan, koska omatoimista ja itse löydettyä opiskeluakin työttömällä tämän sipilän hallituksen aikana hankaloitettu. Ja aivan puhtaasti tarkoituksella minun mielestä.

  • Equalizer

   Malja marttyyreille!

   ”Herra, anna meille voimaa puolustaa kapitalistin rahapussia!”

   • m.m.

    Kapitalisti ei tyydy ainoastaan rahaan, köyhillä pitäisi olla myös varaa empatiaan ja ymmärrykseesn kovasti ahkeroivia parempiosaisia kohtaan. Näin yksi Suomen
    miljonääreistä kertoi Ylen Perjantai- ohjemassa. Katso kuinka köyhän ja miljonäärin yhteisymmärrys toteutui -olemattomasta journalistisesta otteesta huolimatta-tai juuri sen vuoksi.
    https://areena.yle.fi/1-4247876

  • Toni Neffling

   Talousteoriaa – kuinka suuren inflaation sana viattomuus voi kärsiä, jotta sen arvo putoaa nollaan?

   Jos firma irtisanoo 1500 työntekijää ja siirtää duunit kiinaan, on kyseessä pakollinen toimi, etteivät viattomat kärsi (esim. sijoittajat).
   Jos ko. firman työntekijät menevät lakkoon asian vuoksi, viattomat kärsivät.
   Mistä tuo kaikki viattomuus kumpuaa ja millaisella pesuaineella nää synnit pitäs pestä, jotta itekin olis yhtä viaton?

 23. surupuku on musta

  Minun tuli yhtäkkiä kova sääli Lindströmmiä ja Sipilää. Varsinkin kun ajattelee Sipilää, joka on kuitenkin omien sanojensa mukaan uskovainen mies. Herää kuitenkin kysymys, minkälainen on Sipilän jumala?

  Kun ihminen käyttäytyy kanssaihmisiä kohtaan noin armottomasti, niin jostainhan se kumpuaa. Sipilän kohdalla väitän ja veikkaan, että Sipilän jumala on säälimätön piiskuri, joka ei armoa anna eikä tunne (ainakaan Sipilälle itselleen), vaikka uskontonsa kuinka yrittäisi muuta väittää. Ja tämän epäinhimillisen kohtelun Sipilä purkaa nyt lähimmäisiinsä.

  Minä kestän tämän hallituksen kepitykset, ne ovat siellä kuitenkin vain ihmisiä sitä antamassa. Mutta miten kestää Sipilä sen perkuleellisen kurituksen, jonka hän saa niinkin korkealta taholta kuin peräti jumalaltaan.

  Kyllä täytyy elämän olla viheliäistä tuommoisen jumalan kanssa. En tahtoisi olla Sipilän nahoissa ja säälin häntä kovasti.Sanoisinpa jopa, että rukoilen hänen puolestaan. Vaikka minun jumalani on tietysti ihan nössö eikä hänelle kelpaa, armollinen ja laupias kun on.

  • StillSearching

   Lestadiolainen uskoo, että muut jotka eivät kuulu samaan herätysliikkeeseen, joutuvat kadotukseen. Lisäksi ”Kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä”. Näin.

   • Lea Bäckman

    Varas luulee aina, että kaikki muutkin ovat varkaita.

    – Suomalainen sananlasku.

  • AMK

   Ei Sipin tarvitse kuin illalla ennen nukahtamistaan kädet ristiä ,hän saa oitis jumalaltaan anteeksi kaikki pahat tekonsa,ajatuksensa yms.Mistä hänen pahanolo kumpuaa:https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihmiset/juha_sipila_tuomo_poikansa_kuolemasta_olisiko_leikkaus_pitanyt
   Sorry apu en löytänyt linkkiä muualta.
   On minultakin läheisiä kuollut,mutta en ole siitä syyttänyt työttömiä,rikkaita,en naapureita enkä ystäviä.Ehkä hän tekee surutyötään,kuinkahan paljon se häntä lohduttaa että saa viattomat kärsimään-sadisti-uskonnollisissa yhdistyksissä niitä on mikäli olen oikein lukenut esim.lestadiolaisista. Jokaisen uskontoa kunnioitan,mutta jossain se raja menee.PM käyttää valtaansa epäoikeudenmukaisesti.

Kommentoi »

Comments are closed