Uhkapeliä

Presidentinvaalien ja aktiivimallin varjoon on jäänyt maan hallituksen sote-lainsäädännön kiirehtimisellä pelaama uhkapeli. Lyhyesti sanoen kyse on siitä, että Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa. Syynä on KHO:n näkemä epäselvyys maakuntien liikelaitosten asemasta eli siitä, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea. Se tuki tarkoittaa verotuskohtelua sekä konkurssikelvottomuutta.

Viime keskiviikkona maan hallitus päätti pelata uhkapeliä ja olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Tämähän on tuttua hallituksen toimintaa, eli tehdään taas tällainen laki ja katsotaan, mitä tapahtuu. Tuttuun tapaan yksikään ministeri ei halua kommentoida asiaa.

Mitä sitten voi tapahtua? Kuten tuossa linkittämässäni Verkkouutisten jutussa kerrotaan, niin komissio voi puuttua asiaan jälkikäteen. Siihen ei tarvita mitään muuta kuin yhden ainoan terveydenhuoltoalan yrityksen ilmoitus komissiolle. Jos komissio silloin katsoo lain sisältävän kiellettyä tukea, niin valtio joutuu maksamaan suolaiset korvaukset yrityksille. Sehän ei sitten enää tietenkään ole tämän hallituksen murheita, joten hallitus pelaa uhkapeliään tulevien hallitusten nimissä ja rahoilla.

Syynä on hallituksen epätoivoinen kiire saada sote-lainsäädäntö valmiiksi tämän vaalikauden aikana. Se on hallitukselle tärkein asia, ja se on pyhästi päättänyt viedä uudistuksen maaliin. Komission käsittely veisi aikaa puolisen vuotta, ja se vaarantaisi aikataulun. Hallitus ottaa mieluummin tulevien jättikorvausten riskin kuin vaarantaa tämän yksityistämisen kärkihankkeen.

Sisältääkö sote-lakipaketti ja erityisesti valinnanvapauslainsäädäntö kiellettyä tukea? En minä osaa sanoa, mutta KHO:n mukaan saattaa sisältää. Jos valinnanvapaus olisi viety läpi alkuperäisessä muodossaan eli maakunnalliset liikelaitokset olisi pakkoyhtiöitetty, niin varmasti olisi sisältänyt. Koko sote perustuu siihen, että maakunnat toimivat kokonaan valtion antamilla rahoilla. Yhtiöitetty maakunnan liikelaitos saisi ihan varmasti kiellettyä valtion tukea, koska se toimisi yksistään valtion tuella.

Perustuslakivaliokunnan pysäytettyä tämän kaavailun hallitus luopui pakkoyhtiöittämisestä. Osa maakunnista suunnittelee silti liikelaitosten yhtiöittämistä, joten riski on edelleen konkreettinen. Lisäksi myös maakuntien liikelaitokset tulevat toimimaan valtion rahoilla, vaikka niitä ei yhtiöitettäisikään. Joka tapauksessa nämä valtion rahoilla toimivat maakuntien liikelaitokset tulevat kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa samoilla markkinoilla, ja kuten on huomattu, niin ne markkinat käyvät kuumina. Ei ole kovin vaikea kuvitella, että joku häviölle jäänyt yritys vie asian EU-komission käsiteltäväksi.

KHO oli asiassa vain yksi lausunnonantaja muiden joukossa, joten sen kanta ei sido hallitusta. Tulevaisuus tulee näyttämään olisiko sen neuvoa kannattanut noudattaa. Jos huonosti käy, niin hallituksen uhkapeli tulee kalliiksi veronmaksajille. Mutta niinhän se aina tulee. Yksikään tämän hallituksen ministeristä ei enää siinä vaiheessa ota minkäänlaista vastuuta pelistään. Kun istuu kuumalle hellalle toisen persauksilla, niin eihän se tunnu missään.

 

 

 

Kommentit (57)
  1. Kuoritaan kermat nyt ja kansa maksaa viulut. Ollaan Suomessa.

  2. Kari Heinilä
    26.1.2018, 10:12

    Hallituksen mielestä asiantuntijoita ei ole olemassa missään asiassa. On vaan hallituksen työn vaikeuttajia

Kommentointi suljettu.