Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Salaliittoja ja kuranheittoa

Aktiivimallin puolustajilta ovat oikeat panokset loppuneet päätellen siitä, että eilen he rupesivat heittelemään kuraa. Ensin tv-uutisiin ilmestyi sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ilmoittamaan hampaitaan kiristellen, että tämä halllitus ei peru mitään ja että aktiivimallin vastustaminen on Hakaniemen herrojen ja SDP:n masinoima operaatio. Terholta on jäänyt huomaamatta, että kansalaisaloite oli yksityishenkilöiden tekemä. Lisäksi Terho vetosi hallituksen kymmenen kohdan ohjelmaan, joka ilmeisesti on niin heikosti kokoonpantu pyhä paperi, että siitä ei voi ottaa mitään pois ilman että koko rakennelma romahtaa.

Minä en ymmärrä miksi toimimatonta ohjelmaa ei voi muuttaa, mutta näinhän tämä hallitus toimii. Kaikki sen päätökset ovat vankkumattomia siihen asti, kunnes ne perutaan. Kun asian vielä tulee julistamaan puoluejohtaja, jonka puolueella on yksi ministeri sataa jäsentä kohti, niin herää kysymys pantiinko hallituksen heikoin lenkki syventämään omaa kuoppaansa. Sinisillähän ei ole mitään menetettävää, sillä käytännössä heillä ei ole poliittista tulevaisuutta.

Myös pääministeri Juha Sipilä kieltäytyi sinnikkäästi uskomasta, että aktiivimallia vastustavat tavalliset kansalaiset. Sipilä uumoilee blogissaan, että kyllä tässä ovat takana muut syyt. On Sipilä siinä mielessä oikeassa, että huominen lakko kohdistuu aktiivimallin lisäksi myös hallituksen petolliseen toimintaan. Hallitus lupasi kiky-sopimuksen solmimisen jälkeen, että työttömyysturvaa ei heikkenetä. Heikennettiin kuitenkin, ja se on syynä lakkoon.

Aktiivimallin kiivas puolustaja Juhana Vartiainen on myös salaliittoteorian kannalla. Hän on saanut röyhkeitä ja loukkaavia viestejä, ja hänen verkkosivuilleen on kohdistunut palvelunestohyökkäys. Siihen ei hänen mukaansa tavallinen syrjäytynyt työtön pysty, vaan takana on oltava jotain suurempaa.

Tämä kertoo suunnilleen kaiken tarpeellisen Vartiaisen ymmärryksestä. Hänelle jokainen työtön on automaattisesti syrjäytynyt luuseri, joka ei osaa mitään eikä kykene mihinkään. Hän saattaisi hämmästyä jos tietäisi, miten paljon työttömissä on osaavia ja aikaansaavia ihmisiä. Sinänsä pidän törkeyksien lähettämistä ja palvelunestohyökkäyksiä erittäin tuomittavina. On minulla itselläni niistä sen verran ikäviä kokemuksia, että en toivo yhtään kenenkään joutuvan sellaisten kohteeksi. Jos omat sanat eivät riitä, niin eivät asiat parane yhtään toisen suu tukkimalla.

Pohjanoteerauksen teki eilen Iltalehden Juha Keskinen  lämmittämällä uudelleen kolmen vuoden takaisen ja jo silloin virheellisesti uutisoidun jutun Antti Rinteen esittämästä työllisyystakuusta. Jutussa annetaan ymmärtää Rinteen esittäneen työttömille pakkotyötä vanhustehoitajina, vaikka tosiasiassa Rinne esitti osaamiseen ja mielenkiintoon perustuvaa palkkatyötä TES:n mukaisella palkalla. Vain otsikon lukeneet kauhistelivat taas kerran asiaa.  Jos joku haluaa tutustua tähän Rinteen esitykseen, niin lukekoon vaikkapa täältä.

Nyt nähtiin, että aktiivimallia ei pystytty puolustamaan kuukautta kauemmin järkiperustein, joten sen kannattajat turvautuivat denialismiin. Tai tämän hallituksen tapauksessa kyseessä saattaa olla myös pelkkä jääräpäinen tyhmyys. Joka tapauksessa hallituksen kymmenen kohdan työllistämisohjelma on pyhä käärö, johon aktiivimallia vastustavat, punalippua heiluttavat salaliittolaiset pyrkivät pääsemään käsiksi.

Kommentit (92)

 1. Kari Heinilä

  Lindström kertoi, että hallitus on ottanut kuskin paikan kun kolmikantainen sopiminen ei hänen mielestä sopinut. Silloin kun kuskin paikka omitaan, pitää myös taata kolmikantaisen sopimisen arvokkain osa, työrauha.

  • Yrjö perkko

   Kun kuski ajaa väärään suuntaan, matkustajat nostavat äläkän

  • Markku Isometsa

   Yleensä kuski ajaa sinne minne matkustajat ovat menossa ja pysähtyy vaadittaessa.

 2. Sosiaaliohjaaja

  Ymmärtääkö hallitus itsekään jopa kirjoittavansa samassa lauseessa asiat ristiin. Kymppilistan viimeinen helmi: ”Aktiivimallissa ei ole kaksinkertaisia seuraamuksia yhdestä ja samasta moitittavasta menettelystä. Jos etuuden saajalle tulee siitä korvaukseton määräaika eli karenssi, työttömyysetuutta ei leikata, ja etuus on normaalin suuruinen karenssin jälkeen. (STM)”

  Karenssi on korvaukseton aika, joka leikkaa toimeentulotuen samalta ajalta vähintään 20%, toistuessa 40%. Mikäli et ole ttt-asiakas rahatta olet joka tapauksessa. Eikö tämä ole kaksinkertainen seuraamus?

  • Hukkaputki

   Näin on mahdollista, että minunkin kohdalla käy. Tulee 100 % leikkaus, nimittäin:
   * sairausrahapöivät 300 pv käytetty
   * sairaus jatkuu
   * kuntoutustukea/eläkettä ei myönnetä hoitavien lääkäreiden mielipiteestä huolimatta
   * ikää lähemmäs 60 v. Kuka työllistää työkyvyttömän?
   * puolison tulot ylittävät rajat, joten emme saa asumis- tai tttukea
   * en kykene aktiitoimenpiteisiin työkyvyttömänä
   * tulee aktiivi2, joka iskee 3 kk karenssin.

   Noiden jälkeen olen nolla tulolla, ansiossidonnaiseen periaatteessa oikeutettu, työhistoriaa yli 30 v, 1.1.2017 työttömyyden alun vuoksi 7 pv omavastuun kärsineenä.

   • Totta

    Vielä 2017 on:
    * tiputettu ansiosidonnaisiin oikeuttavia päiviä sadalla. Viidestäsadasta neljäänsataan
    * lopetettu oikeus korotettuun ansiosidonnaiseen pitkän työhistorian perusteella
    * omavastuu nostettiin viidestä seitsemään

    Nyt 2018 on
    * palautettu omavastuu vuoden 2016 tasalle
    * edellä mainitut vuoden 2017 tiukennukset voimassa
    * aktiivimalli 1 jne

    Muutamia mainitakseni. Varmaan näitä joku muukin lisää muistaa.

    • Totta myös

     Olisipa mielenkiintoista saada taulukko, jossa rinnan miten työttömiä on kepitetty ja työntekijöitä kuritettu versus kaikki mahdolliset työnantajan saamat tuet. Mukaanlukien tekes-jne rahoitukset ja silti yritys irtisanoo työntekijöitään!

 3. Tubettaja

  Se että hallitus on ottanut taktiikakseen hyökätä on opposition kimppuun on ennen kuulumatonta. Ei ollut ensimmäinen kerta. Niin heikot on hallituksen argumentit lakimuutoksista ollut tällä vaalikaudella ollut, ettei niiä ole pystytty järkiperusteisin syin puolustaamaan, joten on vaadittu, että oppositio pitäisi tunnustaa ja kehua miten hyvää jälkeä Sipilän hallitus on saanut aikaan. Tämä salaliittoteoria on tälle sekoilevalle hallitukselle todellinen foliohattu-kampanja.

  Koomista on myös salaliittoon uskovan Veltto Vartiaisen itku, kun päästelee suustaan sammakoita, siitä yleensä seuraa jotain: palvelunestohyökkäys. Mutta kuka tiesi, että Veltolla on omat verkkosivut? En usko kovin moni. Veltto Vartiaisen viha ja aliarvioiminen työttömiä kohtaan on oma lukunsa ja se saa koko ajan uusia ja yhä koomisempia piirteitä.

  Hallituksen ongelma on kuten Sakun sen oivalsi: jääräpäinen usko siihen, että hallitus on oikeassa, vaikka asiantuntijat sanoisivat päinvastoin ja vielä faktaperustein. Mitään ei peruta, koska kasvojen menetys olisi liian kovahinta hallituspuolueille ja ministerille. Se että lehdistö on alkunut laulaa herrojen lauluja totuutena, on huolestuttavaa.

  Vanha totuus on, että herrat pistää aina kansan mielummin kärsimään kuin myöntää tuli säädettyä harkitsematon ja epätasa-arvoinen laki.

 4. Tuija Timonen

  Aika kummallista ettei Vartiaisen mukaan syrjäytynyt työtön osaisi lähettää vihaposti tai muuten häiriköidä verkkosivuilla?! Tässä on nyt pieni ristiriita kun tämän kyseisen syrjäytyneen työttömän pitäisi kuitenkin osata asioida erilaisissa verkkopalveluissa saadakseen hänelle kuuluvat tuet tai tehdä työhakemuksia. Onhan työttömänä hyvin koulutettuja tietotekniikan osaajiakin? En toki hyväksy minkäänlaista somehäiriköintiä, se on väärä keino purkaa tunteitaan eikä edistä kenenkään asiaa.

 5. Juha Halonen

  Tästä nyt ei puutu kuin se, että joku poliitikko älyää epäillä mielenilmaisua Venäjän informaatiovaikuttamiseksi. Tätäpä tässä nyt odottelen – valitettavasti ihan vakavissani.

  • Matti Meikäläinen

   Joskus tuntuu tosin siltä, että hallitus on hankkinut apua ”Pietarin trollitehtaalta” kovalla rahalla, sen verran samaa toistavia typeriä hallitusta puolustavia kommentteja vilisee eri kommenttipalstoilla.

   • töytön

    Sipilä ja Soini hankkinu rukouspiirissä ylempiä voimia avuksensa.

   • Jenni

    Kunpa kommentit rajoittuisivatkin vain kommenttipalstoille. Bussissa tällä viikolla kuultua.

    Stockan Herkku-mummo taivasteli miten tuttavaperhe pääsee perjantaina ulkomaille, kun tuli tämä turha lakko. Mitä ne nyt lakkoilevat, äänestämällä voit vaikuttaa jne. Minä luin oikein lehdestä, että lapsille ei ole ateriakuljetusta. No onneksi taksit sentään kulkevat, jos sellaisen osaa itselleen ajoissa hankkia.

    Toinen henkilö (puheistaan päätellen työllistetty) ihmetteli myös tätä lakkoa. Hänelläkin oli helmiä kuten ”Mitä ne nyt lakkoilevat kun minäkin voisin mennä lakkoon. Mutta en mene.” Yhteistä näille ihmisille oli klassinen mutta kun lehdessä luki sen täytyy olla totta-argumentti.

    Tässä vaiheessa potutti, mutta potin vei kotiin seuraava kailotus. ”En minä tiedä, mitä tuo lakko edes koskee.” Kyllä tietämätön saa olla, mutta älä ole hölmö, vaan selvitä faktat.

    Vartiainen ja Terho ovat sketsihahmoja, jotka on heitetty etulinjaan vastaanottamaan tuulettimiin osuva paska. Enemmän olen huolissani kansalaisista, jotka uskovat nielemättä kaiken, mitä heille keksitään syöttää. Itsekeskeisyyden turruttamat ihmiset eivät jaksa välittää, koska tämä ei voi ikinä koskettaa minua. He räkyttävät kuola suupielistä valuen luuta (työtön, seuraavalla viikolla ehkä eläkeläinen) eivätkä suostu näkemään kokonaiskuvaa.

    Tämä lakko tuskin jää viimeiseksi, se on keino vaikuttaa, että kurjistamistoimeenpiteet eivät leviä koskemaan kohta kaikkia paitsi hallituksen kavereita. Tunnen syvää toivottomuutta siitä, että ihmisten vastakkainasettelu kasvattaa kuilua, jossa kukin pärjätköön omillaan tai kuolkoot pois. Ihmiset voivat pahoin ja kaikki itselle epämukava nähdään vihollisena, joka pitää tuhota, hinnalla millä hyvänsä.

    Hallitus järjestää kansalle leipää ja sirkushuveja, mutta säästösyistä leipää ei jaeta ja huvit on ulkoistettu Tanskaan. Sori siitä.

 6. töytön

  Lie Vartiainen juonu vahingossa liikaa Valdemaria?

 7. seppo mahkonen

  En ymmärrä, mutta ei ymärrä hallituskaan puolueineen, mihin tässä pyritään. Jos ihminen joutuu työttömäksi syy saattaa olla heikosta johtamisesta, tai sijoittajien ylisuurista odotuksista. Lain mulaan osakkeen omistaja joutuu sijoittamaan yritykseen, jos on tarvis. Esimerkiksi Golf yhtiöt.

  • Raimo Korhonen

   Ei joudu, mutta jos osakepääoma on syöty, yritys on asetettava konkurssiin.

 8. Sauli

  Aivan, salaliittohan tässä on tietysti takana, tai useampia jos tarkkoja ollaan. Vasemmisto on salaliitossa, oikeisto on salaliitossa ja kaiken keskellä on lehdistö salaliitossa. Salaliitoista kirjoittavat blogistit ovat salaliitossa kaikkia edellä mainittuja vastaan.

  Vartiainen ilmeisesti yllätettiin päiväunilta pehmoisen torkkupeitteen alta. Hänelle varmaan tuli aitona yllätyksenä, että on olemassa sellainenkin kuin kansa. Että kun sanoo ja tekee jotain erityisen tyhmää, ei voi paetakaan torkkupeiton alle turvaan. Että ei eletä enää 70- lukua jossa tyhmempikin virkamies saattoi olla turvassa salaliitoilta, kun vain muisti juottaa luottotoimittajansa känniin kerran kuussa.

  Mitä taas iltapäivälehtiin tulee, mistä asti ne ovat muka millään lailla edustaneet mitään mikä viittaa journalismiin. Iltapäivälehtien on tarkoitus tehdä rahaa julkaisemalla TV- ohjelmat ja Patrik Laineen viimeisimmät saavutukset. Jos siellä nyt joku Juha Keskinen kirjoittelee omista fiiliksistään, niin sen ei pitäisi antaa hämätä, vaikka perässä lukeekin toimittaja. Keskinen ja Vartiainen edustavat toki saavat olla hallituksesta ja aktiivimallista ihan mitä mieltä haluavat, mutta jonkinlaista vieraantumisesta todellisuudesta kertoo se, miten vähän he ovat kansalaisten pulssilla. Historiasta olemme saaneet todistaa ties kuinka monen hallitsijan ja sen takamusta nuolevien vieraantumista todellisuudesta ja siitä mihin se on johtanut.

 9. Anteeksipyytäjä

  Rohkenen minäkin epäillä tuota Vartiaisen sivujen ”palvelunestohyökkäystä”. Mitkä ihmeen verkkosivut? Ei niitä ainakaan kovin helposti löydä edes googlaamalla. Ja tällaisia sivujako vastaan sitten muka joku hyökkäisi? Ja jos hyökkäisikin, niin miksi ihmeessä hän näkisi moista vaivaa täysin tuntemattomaa sivustoa kohtaan? Hah hah, salli mun nauraa.

  Se että ihmisellä on torkkupeitto ja hän huutelee ylimielisiä törkeyksiä työttömistä, ei vielä takaa sitä että kukaan olisi kiinnostunut hänen webbisivuistaan.

  Koko politiikka on muuttunut täydelliseksi hölmöläisten sekoiluiksi. Toinen toistaan aivottomampia heittoja, surkeita lakeja, takakontissa matkustamista ja muuta lapsellista teatteria. Ne lait, jotka vihdoin saadaan säädettyä, eivät ole laadittuja yhteiseksi hyväksi vaan ideologisen vihollisen nujertamiseksi. Tärkeät asiat odottavat käsittelyään, ja saavat odottaa tätä menoa maailman tappiin.

  Eihän tällaisesta tule lasta eikä p*aa. Pyydän anteeksi Esko Aholta ja Iiro Viinaselta, kun aiemmin haukuin heidän hallitustaan kaikkein huonoimmaksi. Kyllä Sipilän hallitus laittaa vielä paljon huonommaksi, ja se on paljon laitettu se. Eihän näillä ole mitään tolkkua tekemisissään.

  • Tuuls

   Miten aina vaan tulee huonompi hallitus.Luulin , että Vanhasen ja Ahon hallitukset olivat pohjanoterauksia, mutta sitten tuli Sipilä joukkoineen.Heitä huonompia ei yksinkertaisesti löydä. Vai onko sekin turha toivo, jos seuraava pääministeri on Orpo

 10. Jarmo Tuovinen

  Vähän niin kuin 100 vuotta sitten. Solidaarisuuden viittaan verhoutuneet, aktiivimallia vastustavat punapäälliköt, johdattavat ymmärtämättömät joukkonsa keppihevosella ratsastaen aasinsiltaa pitkin, ampumaan eduskuntavaalien lähtölaukauksen.

 11. Timo Harju

  Päämisteri on päässyt jyvälle asian ytimestä. Ei tätä enää kannata salailla.

  Voin Timosen sisäpiirin vallankumousblogiin ujuttautuneena paljastaa koko kamaluuden. Liikkeellä ovat galaktiset voimat. Kyseessä on SAK:n ja Andromedan salaliitto laillista hallitusta vastaan. Ensi toimeksi on salakuuntelu- ja tiedustelulait säädettävä tilanteen vaatimalle tasolle ja suojamiliisi varustettava jatkovarsipampuilla.

  • Toni Neffling

   Trumpin mielenterveydestä on ollut paljon puhetta. Alkaa huolestuttavasti kuulostamaan siltä, et Sipilä, Juhan af Vartiainen ja pari muuta foliohattua kandeis kans ohjata lääkärin vastaanotolle. Onkohan kyseessä Andromedalaisten maahan istuttama virus, sillä jutut alkaa miehillä (ja naisilla) olemaan sitä tasoa, et selitys ei enää löydä perus lääkäriopuksista – varsinkaan siis tarttuvana tautina.

   Samalla tää johtaa työttömyyteen – siis stand up koomikoiden. Eihän noille pärjää mitenkään – en siis dissaa sun galaktista salaliittovitsiä, mut kyl tää tosi-tv vie voiton.

   • 42

    Onneksi Vogonit tulevat ja raivaavat maapallon tähtienvälisen ohitustien alta pois. Kiduttaen ensin kaikkia universumin huonoimmalla runoudella.

 12. Raiko Karvonen

  Näin se on. Työttömät ovat syrjäytyneitä luusereita, joista ei ole mihinkään. Varmasti osassa työttömistä on näitäkin, mutta tuskin kaikki tällaisia ihmisiä ovat. Nykyään tavallisella talliaisella ei ole mitään arvoa yhteiskunnan päättäjien silmissä. Missä vika, kun ei neljänkään ammatillisen tutkinnon suorittanut ei saa töitä, vaikka kuinka hakisi? Varmasti osa työttömistä on myös työkyttömiä, jotka eivät pääse millään työkyvyttömyyseläkkeelle. On tämä kummallisten ihmisten kummallinen maa.

 13. stunned

  Narratiivi kulkee niin, että jokainen työtön on syrjäytynyt ja passiivinen. Hallitus haluaa pelkästään vilpittömästi auttaa passiivista työtöntä aktivoitumaan ja jämäköittämään elämänhallintaa.

  Hallitus pitää myös tärkeänä pelastaa työtön kommunismilta, sillä ay-liike jo tavoittelee lonkeroillaan syrjäytynyttä ja poliittisesti valveutumatonta työtöntä.

  Oikeastaan kukaan työtön ei kykene nousemaan oma-aloitteisesti aktiivimallia vastaan. Työttömän vääränlaisen hallituksesta riippumattoman poliittisen aktivoitumisen takana on pakko olla siis bolshevistinen salaliitto.

  Onneksi Sipilä ja Vartiainen ovat valppaina. Finnland erwache!

  • töytön

   Työtön on osa muinaista lahkoa Suomen alkuajoilta. Nämä kutjakkeet ovat kuljeksineet aina vuoteen 2018 ja riivanneet parempiosaisia joutilaisuudellaan. Mitään ne eivät osaa tehdä ja ainakaan ikinä eivät ole töitä tehneet? Näin ajattelevat Vartiaiset.

 14. Jussi Parviainen

  Tämmöstähän se on! Tulos tai ulos ja ulos ei saada kuin kantamalla! Yleislakkoa vähemmällä mikään ei tule muuttumaan! Turha on hernepyssyllä sotaan lähteä! muut keinot on niitä ”pomppulinnoja”

  • YleislakkoaKehiin

   Juuri näin. Vähintä mitä pitää tehdä on yleislakko. Tämä ajoitus 1.päivän ”lakolle” on huono.
   Yleislakko olisi pitänyt tehdä ennen presidentinvaaleja jos olisi rohkeutta ja pelisilmää löytynyt. Mielellään juuri sinä päivänä aloittaa kun aktiivimallia käsiteltiin viimeisen kerran joulukuussa. Toki yleislakon mehevä paikka on ennen eduskuntavaaleja.

   Tämmöinen 1 päivän häslinki osoittaa että ay-liike on hallituksen kelkassa. Eikä puolueita kiinnostanut ennen kuin yksittäinen sankari aloitti keskustelun kansalaisaloitteen muodossa.

   Missä muuten luuraa pohjois-korean faktantarkastajat kun aktiivimallia käsitellään mediassa. Esim. Terho saa valehdella kansalle, että työtön saa lisärahaa 5% leikkauksella. Suomessa tosiaan maailman vapain media.

 15. Sebastian

  Terhon kokoomukselainen retoriikka työntää viimeisiä nauloja sinisten arkkuun, tosin sillä ei ole väliä sillä se vain auttaa Sampoa, kun aika on, siirtymään saumattomasti kokoomuksen riveihin.

  • jiipee

   Terhon tuuba käy vastenmielisemmäksi koko ajan. Kaveri hyökkää vihreyttä, ympäristönsuojelua, Suomen pakolaispolitiikkaa, nyt aktiivimallin vastustajia vastaan. Edustaa kaikkea sitä muuta, mitä allekirjoittanut ei.

   • Joni Pelkonen

    Kovasti ihmettelen minkä *puolesta* Terho oikein on. Periaatteita hänellä ei tietenkään ole, siitä kertoo jo mielipiteiden vaihtuminen aina sen mukaan mikä sattuu olemaan Soinin mielipide.

    Ilmeisesti hän kokee olevansa vain duunissa, ja tekee mitä pomo eli Sipilä (toisin sanoen EK) käskee. Ja se kansan edustaminen ja YHTEISTEN asioiden hoitaminen on päässyt aivan kokonaan unohtumaan.

    En kyllä muista häneltä yhtäkään omaa ideaa. Kaikenlaisia muualta opittuja varsin arveluttavia ideoita hänellä on kyllä riittänyt. Yleensä niiden ytimenä on ollut haitan tai peräti kärsimysten aiheuttaminen ihmisille, joista hän tai hänen pomonsa ei pidä. Aikoinaan hän kannatti jopa kuolemantuomiota, onkohan vielä samaa mieltä.

 16. AikaMies

  Jos olisin työtön – enkä vain hieman syrjässä, niin junailisin palveluksenestohyökkäyksen ihan vaan malliksi. On jonkunlainen yritys omille sivuillenikin lokien mukaan kai tehty, Siis sellaiseen sivustoon sivuihin joita ei kukaan lue ja jota en jaksa ylläpitää (Aikamies.fi).
  Meinaan jotta ihan salaliittoko on – ja jonkun masinoima. Kukahan todellakin tosissaan vaivautuisi Vartiaista kiusaamaan muutoin kuin ehkä mahdollisen semanttisen melun aikaansaadakseen? Pääsipä tuo kuitenkin (väärän) arvion tavallisesta syrjäytyneestä ja hänen mahdollisista taidoistaan lausumaan. Tai siis mikä/kuka on se tavallinen, luuseriksi tyypitetty?
  Tämäkin vastoin Sakun aiheellista toivomusta [Jos sinulla ei ole mitään tekemistä/sanomista, niin älä tee sitä täällä)
  Vaan kun niin teki mieli 😉

 17. Pitkäaikaistyötön

  Vartiaiselle sanoisin, että täältä syrjäytettyjen sankoista joukoista löytyy ihmisiä, jotka hallitsevat muun muassa tieteellisen tutkimuksen teon, analysoinnin, objektiivisuuden, validiteetit ja reliabiliteetit. Siksi tämän teatterin seuraaminen on sekä tuskallista että absurdia.

  SYRJÄYTTÄJIEN joukosta löytyy sitten Vartiaisen ja hallituksen jäsenten kaltaisia salaliittohöppänöitä, valheenpunojia, muita kuuntelemattomia itsepäitä, muille oman vastuunsa syyttelemällä sysääviä ja järkyttävän huonojen ratkaisujen tekijöitä.

  Miten juuri tämä aines pääseekin aina elämässään pitkälle? Tai kyllä minä tavallaan tiedän vastauksen tähän kysymykseeni pitkän elämänkokemukseni perusteella. Näinhän minä jo työelämässä sen taktiikan, jolla eteenpäin porskuteltiin. Silmää räpäyttämättä tehty valhe oli isossa osassa. Sählääminen toisessa; ei mitään sitkoa asioiden tekemiseksi pitkäjänteisesti, hyvin ja oikein. Ei kykyä analysoida asiaa eri näkökulmista. Moni ajoi vain omaa etuaan keinoja kaihtamatta.

  Pintaan nousee toki fiksujakin ja ihmettelen aina, miten he oikein jaksavat. Jaksamisesta puheen ollen: kiitos Saku kun jaksat. Kiitos muillekin kommentoijille. Tämä blogi tuo suuresti lohtua päivääni. Ette edes arvaa kuinka paljon.

  • R.A.

   Täsmälleen samaa mieltä.

   Tämä nykyinen suurtyöttömyys poikkeaa edellisistä juuri siinä, että viime vuosina on irtisanottu paljon korkeasti koulutettuja ihmisiä, joilla on pitkä kokemus vaativista asiantuntijatöistä. Kyllähän hallituksenkin on PAKKO tietää se, jos ne yhtään ovat seuranneet mitä yhteiskunnassa on tapahtunut. Mutta nyt ne kuitenkin puhuvat ja käyttäytyvät kuin kaikki työttömät olisivat pelkän peruskoulun käyneitä ja sen jälkeen sohvalle makaamaan jääneitä skeitti-Juusoja. Totuuden myöntäminen ei tietenkään sopisi Sipilän hallituksen poliittiseen agendaan, joten ne valehtelevat mieluummin. Luulisi, että se jatkuva valehtelu alkaisi jossain vaiheessa vaivata heitä itseäänkin. Viimeistään silloin, kun siitä jatkuvasta valehtelusta jää jatkuvasti kiinni…. Mutta nähtävästi ne jatkavat itsepäisesti valehtelua vielä sen jälkeenkin.

   Sipilän hallituksen mielestä hyvä kansalainen on sellainen, joka mukisematta uskoo kaikki hallituksen valheet ja alistuu aina kaikkiin vääryyksiin. Jos joku kansalainen uskaltaa alkaa puolustamaan oikeuksiaan, niin sen takana on pakko olla joku katala salaliitto. Kansalaisillahan ei kuulu olla oikeuksia eikä oikeudentajua.

  • Jarkko

   ”Moni ajoi vain omaa etuaan keinoja kaihtamatta.”

   Paitsi että jos olet hierarkian alapäässä et nimenomaan saa ajaa omaa etuasi vaan sinulle on kelvattava mikä tahansa vaikka muiden pöydiltä tippuvat muruset. Näkeehän tämän jo siitäkin miten kovasti yhden päivän aktiivilain vastustus lakkoa ja mielenilmausta vastustetaan vaikka työttömät täällä vähiten ovat omaa etua muihin nähden ajaneet. Sen takia heiltä aina leikataankin kun sieltä on helpointa ottaa. Valtio ottaa aina sieltä mistä on helpoin ottaa ei sieltä mistä olisi oikein ottaa.

 18. Sauli

  ”Tämä blogi tuo suuresti lohtua päivääni. Ette edes arvaa kuinka paljon”.

  Kuin myös minulle. On terapeuttista huomata ettei ole vaikean ongelman kanssa yksin. Työttömyys on oire yhteiskuntaa vaivaavasta sairaudesta. Moni, suurin osa meistä työttömistä on sijaiskärsijöitä ja on hienoa että on edes yksi kanava jossa saamme äänemme kuuluviin. Toki ymmärrän Sakun ajoittaisen väsymyksen tähän ”tajunnanvirtaan” joka joskus eksyilee aiheesta, kuin Sipilän hallitus konsanaan.

  Mitä Vartiaiseen tulee, näyttää siltä ettei hän ole ymmärtänyt sitä tajunnanvirtaa, mikä hänen persoonaansa ja mielipiteisiin kohdistuu. Kun antaa äänensä ja kasvonsa köyhiä kyykyttävälle politiikalle, mitä hän oikein kuvitteli saavansa vastaansa. Aivan ilmeisesti hän ajattelee tekevänsä oikein ja on hämillään saamastaan kritiikistä, sitä se ideologia teettää. Kaikki kunnia niille ihmisille jotka uskaltavat antaa nimensä ja kasvonsa julkisuuden riepoteltavaksi. Varsinkin niille jotka eivät ole sellaisessa asemassa kuin Vartiainen kansanedustajana. Erityismaininta kansalaisaktivisteille Martin-Éric Racine, Saku, Ossi Nyman, jotka ovat ottaneet julkisuudessa iskuja vastaan meidän nimettömien puolesta.

  Toivoa sopii että he julkisuus ”poikii” heidän osalleen muutakin kuin pelkkää sontaa. Vartiaista lohduttanee varmaan edes ajatus siitä, että hänelle maksetaan maalitauluna olemisesta kohtuullinen aineellinen korvaus. Onko se sitten sen arvoista, toivottavasti.

 19. Equalizer

  ”Kun antaa äänensä ja kasvonsa köyhiä kyykyttävälle politiikalle, mitä hän oikein kuvitteli saavansa vastaansa.”

  Niinpä…onhan olemassa vanha sanontakin että ”Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”. Mikähän mahtaisi olla Vartiaisen asema tällä hetkellä jos hänen työttömiä kohtaan harjoittamansa vihapuhe ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan olisikin kohdistunut johonkin etniseen vähemmistöön?

 20. Anu Peltomäki

  Jos ’aktiivimallin’ vastustaminen ei voi olla syy mielenilmauksiin koska malli on Sipilän mielestä oivallinen, niin miten Sipilä selittää ne yli 130 000 kansalaista, jotka ovat allekirjoittaneet lakia vastustavan kansalaisaloitteen? Aika laajalle on levinnyt tämä ’muiden syiden’ salaliitto.

  • Saarivaari

   Lopullinen tulos:

   140 875 kannatusilmoitusta, joista muualla kerättyjä 4 791 (lähetetty tarkastettavaksi)!

 21. Equalizer

  Sipilän blogia lukiessa koin valaistumisen…nimittäin sen, että Suomessakin on nyt ihan virallisesti siirrytty Totuuden Jälkeiseen Aikaan.

  • Pipsa Mäntykangas

   Equalizer, tämä oli päivän ensimmäinen nauru😄
   Kommenteeraat nasevasti ja käytät sarkasmia taitavasti.
   Tämä Sakun blogi on ihan mahtava ja näemmä meitä on monia lukijoita❤️

 22. Petri Sakkinen

  Minä kannattaisin sellaista aktiivimallia, joka velvoittaisi työnantajat (i) vastaamaan jokaiseen työpaikkahakemukseen ja (ii) lisäämään firmojen henkilökuntaa 3 prosentilla vuodessa vakinaisina täysipäiväisinä työsuhteina. Ne työnantajat, jotka eivät tällä tavoin osoittaisi riittävää aktiivisuutta, saisivat 10% korotuksen yhteisöveroonsa ja vastuuhenkilöidensä henkilökohtaiseen veroon. Kaikki yritystuet tietenkin peruttaisiin.

 23. Samppa Haapavaara

  Nyt ei ole salaliittoja, Kauppalehti julkisti stahanovilaisen julistuksen etusivullaan ja Tornion terästehtaan duunarit sen kuulivat, pistävät masuunin kylmäksi. Nyt tulee kovaa tulitukea lakkoilijoille, että parempi on vääntää tuuleen ja tuiskuun torille, kun kannatusta on.

  Ai niin, ei unohdeta punalippuja ( vaikka puoluepoliittiset merkit taisi olla kiellettyjä), että saadaan Sampo Terho tyytyväiseksi.

  • Toni Neffling

   Jeeeee – täystyöllisyys on saavutettu. Lakko peruuntui – perjantai kaikki menee töihin josta maksetaan palkkaa. APRILLII.

   • Jarkko

    Tuossa Kauppalehden ilmoituksessa puhutaan vain työnteosta, mutta palkasta tai työsuhteesta ei puhuta mitään. Eli tuo Kauppalehden ilmoitus ei oikein tarkoita mitään, koska siinä ei kerrota onko heidän mielestään työsuhde kaikkine etuineen oikeus? Sen lisäksi pitäisi kertoa minkä alan työehtosopimuksen mukaiset työt ovat kaikkien oikeus.

    Olen muuten huomannut senkin, että monet keskeiset kansanedustajat jotka blogaavat työllisyys asioista vääristelevät omissa blogeissaan joko tahallaan tai osaamattomuutaan kaikki työvoimapalveluna tai työsuhteessa tehtävät työt samaan kategoriaan. Jolloin ei edes selviä se kannattavatko he työttömälle töitä jotka myös juridisesti ovat työsuhde? Kun yrität kysyä asiasta kommenttia ei ikinä julkaista. Siitä jää maku että kyseessä on tahallinen harhaanjohtaminen tai sitten asiaa ei halutakaan ymmärtää. Kuitenkin halutaan asemaan missä säädetään lakeja. Joten ei ihme että mediakin lähtee tähän samaan.

 24. Siru Pola

  Perjantain lakko on nähtävästi vaikuttanut myös yhteen vallankumoukseen. Iltalehti otsikoi, että F ykkösten starttiaikataulu muuttuu.

 25. Pitkäaikaistyötön

  Tänään YLE TV1 A-studio klo 21.05:

  Raivo aktiivimallista. Vieraina kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.), Tarja Filatov (sd.), Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen ja työtön työnhakija Anna Koskela. Juontajana Jan Andersson.

 26. Jukka Salonen

  Kiitos hyvistä kirjoituksistasi.

  Mikä lienee syynä, että kansalaisaloitelain verkkosivusto kertoo, että keräysaika on päättynyt 31.1.2018 ?

  Jos en ole täysin väärin ymmärtänyt, niin aloite on tehty 20.12.2017 ja lain mukaan keräysaika on kuusi kuukautta.

  • Equalizer

   Jos en ihan väärin muista, niin eiköhän ollut tarkoitus sellainen, että tuo kansalaisaloite on ”valmiina odottamassa”, kun kansanedustajat tulevat takaisin vaivaisen parin kuukauden mittaiselta joululomalta…

  • stunned

   Sitä on varmaan kiirehditty sulkemaan, jotta aloite ehtii käsittelyyn vielä tänä vuonna.

   Demokraatissa oli lyhyt juttu sulkemisesta viikko sitten. Ilmeisesti kuusi kuukautta on määräaika, jonka sisällä 50 000 puoltoääntä pitää saada kasaan ja aloite luovutettava eteenpäin.

   https://demokraatti.fi/nyt-alkoi-loppukiri-kansalaisaloite-aktiivimallia-vastaan-sulkeutuu-kuun-lopussa/

   Kansalaisaloite raukeaa tai ainakin katoaa sähköisestä palvelusta muuten automaattisesti, jos se saa kuukaudessa alle 50 ääntä.

   • Jukka Salonen

    OK. Kiitos vastauksestasi.

    Kamalaahan tuo olisi hallitukselle ollutkin, jos aloitteessa olisi ollut jokunen satatuhatta kannattajaa sen eduskuntakäsittelyyn mennessä.

 27. Rintsu

  Muinaiset Rooman keisarit ymmärsivät tarjota kansalle leipää ja sirkushuveja.
  Tältä hallitukselta ei kansalle leipää heru mutta sirkushuveissa se ei säästele.

  Toisaalta oikeissa sirkuksissa klovnit viihdyttävät yleisöä henkeäsalpaavan taitavien esitysten välissä.
  Sipilän kiertävässä sirkuksessa ei ole kuin klovneja mutta ne taitavat esitykset loistavat poissaolollaan. Henki kyllä usein meinaa salpautua.

  Salaliittoteoriatkin on jo otettu käyttöön. Mitä seuraavaksi? Ufomiehet vai merihirviöt?

 28. stunned

  Eilisen blogissa oli kuva iltapulusta, joss lööppi kirkui ”en pääse luennolle, eikä lapsi kouluun.”

  https://mobile.twitter.com/NooraEilola/status/959024555829415937

  Artikkelissa on haastateltu henkilöä, joka sanoo lööpin lisäksi:

  –Hyvä että lakkoilevat. Aktiivimallista pitää päästä eroon.

  https://pbs.twimg.com/media/DU8i5k2X4AE_qCn.jpg

  Näin meitä johdatellaan. Fake news?

 29. Jorma Reijonen

  Nyt kuritetaan työttömiä urakalla. Nuorisoa nukkuu kaupunkien porttikongeissa ja rappukäytävissä. Osa vanhuksista on heitteillä. Mielenterveysongelmat lisääntyvät koko ajan. Vammaispalveluja yksityistetään. Jopa päiväkodeissa tapellaan. Koulukiusaaminen ei ollut juurikaan esillä, kun katselin presidenttiehdokkaiden esityksiä. Huumeongelmat lisääntyvät. Vähävaraiset eläkeläiset ovat todellisissa vaikeuksissa, varsinkin syrjäseuduilla. Suomi 100 vuotta on kaukana siitä, missä itse sain kasvaa. Kuvien mukaan Sampo Terhoa naurattaa. Pitäisi ottaa oppia historiasta. Tämä kansa on rauhallista, mutta tolkku kaikessa.

 30. töinen

  Tuleekohan kommenttini ihan väärään paikkaan, mutta n.vuosi sitten Juha Sipilä asetti työryhmän ”etsimään ratkaisuja eriarvoisuuden pysäyttämiseksi”: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/paaministeri-asetti-tyoryhman-etsimaan-ratkaisuja-eriarvoistumisen-pysayttamiseksi

  Jännä kun työryhmästä ei ole kuulunut mitään, mutta epäilemättä takarajaan mennessä saadaan kattava selvitys siitä, kuinka Suomessa ei ole eriarvosuutta ja kaikilla menee paremmin kuin koskaan.

  • R.A.

   No onhan tuon työryhmän perustamisen jälkeen puututtu eriarvoistumiseen paljonkin. On mm. laillistettu palkattoman orjatyön teettäminen voittoa tavoittelevissa yrityksissä. Ja nyt sitten nämä aktiivimallit. En oikein osaa kuvitella mikä kasvattaisi eriarvoisuutta vielä jyrkemmin kuin orjuuden laillistaminen.

   Toisaalta, kun tuohon työryhmään kuuluu pelkkiä pääjohtajia, niin ei liene ihmekään, että tulokset ovat tuollaisia. Onhan tuon ryhmän koostumuskin tyyliä ”laitetaan EK pohtimaan eriarvoisuuden ”vähentämistä” (siis oikeasti lisäämistä äärimmilleen)”. Suomessa on pilvin pimein asiantuntijatason ihmisiä työttömänä, mutta yksikään heistä ei kelvannut mukaan tuohon Sipilän eriarvoisuus-työryhmään, vaikka osaamista olisi ollut riittävästi ja kokemusperäistä tietoa tuhansittain enemmän kuin kaikilla noilla pääjohtajilla yhteensä.

   Mutta hei, ei kai kukaan tosissaan uskonutkaan, että Sipilän hallitus haluaisi pysäyttää eriarvoisuuden kasvun, vaikka KAIKKI hallituksen tekemät päätökset ovat olleet eriarvoisuutta kasvattavia. Ennemmin kannattaa uskoa vaikka pääsiäispupuun ja hammaskeijuun kuin Sipilän puheisiin.

  • Timo Harju

   Juu. Se on se Saaren työryhmä. Juho Saari on fiksu kaveri joten se puoli asiassa on kunnossa.

   Huvittavaahan tässä on, että hallitus tekee parhaansa lisätäkseen eriarvoisuutta, ja perustaa sitten työryhmän seuraamaan asian edistymistä.

   • töytön

    Sipilän tietotoimisto viestittää varmaankin kevätauringon paistaessa iloisia tuloksia. Tuloerot vähentyneet radikaalisti ja kaikki on maassa vallan fantsusti.

 31. Servitus

  Seuraava kitisijä ruikuttajien kuoroon. Ministeri Iiro Viinanen valistaa meitä hairahtuneita, että ”Ilmoitetut mielenosoitukset ja lakot ovat myrkkyä hallituksen hyville tavoitteille parantaa työllisyyttä ja supistaa velkaantumista”. Ja että ”Ammattiyhdistysliike on jälleen tuhoamassa Suomen nousukauden, kuten monesti ennenkin”.

  Hän lopettaa, että ”Olisikin varsin terveellistä ajoissa asennoitua uudella tavalla ja alkaa yhteistuumin etsiä keinoja, joilla valtiontalouden kestävyysvajeen poistaminen toteutuisi mahdollisimman kivuttomasti, ja kerrankin ilman lakkouhkia. Se olisi kaikkien etu.”

  Tässä se taas kuultiin. Ihan työttömien parasta tässä ajatellaan, ja lakoilla te mokomat talouskasvuntuholaiset kiitätte! Eikä ole edes eka kerta!

  https://ita-savo.fi/mielipide/lukijalta/623c9acd-8cb4-4fb5-a600-ee05fe61dc38

 32. Niilo

  Tuo Vartiaisen heitto, ”ei tavallinen syrjäytynyt työtön siihen pysty”, oli kyllä niin oksettava ja kaikenkertova, että teki mieli rynniä kuvaruudun läpi kyseisen herran kimppuun. Eikä ollut ensimmäinen kerta ja tuskin viimeinenkään. Miten pihalla voi poliitikko olla todellisuudesta? Ilmeisesti täysin irrallaan.

  Nämä aktiivimallia puolustavien ulostulot ovat todella irvokasta mustaa komediaa, joka naurattaa kun ei jaksa enää itkeä. On suorastaan liikuttavaa miten tiukassa yhteisrintamassa hallitus, elinkeinoelämän pamput, media ja se kuuluisa ”kansan” ääni ovat työttömiä ja ay-liikettä vastaan. Kommenttipalstoja kun lukee, niin SAK:sta ja yleensäkin ay-liikkeestä on tehty Suuri Saatana, joka pilaa kaiken. Joutaisi lakkauttaa kaikki heti. Kaikki työelämän etuudethan on valmiina saatu, eikä niistä ole koskaan tarvinnut taistella. Monien mielestä on itsestäänselvää n. 40-tuntinen ja viisipäiväinen työviikko, palkalliset lomat, työterveyshuolto jne.

  Lisäksi työttömät ovat laiskoja kitisijöitä kun eivät kehtaa edes muutamaa tuntia tehdä töitä silloin tällöin ja ketä muka haittaa muutenkaan joku kolmenkympin leikkaus tuloista.

  Nyt kun poliitikot ja media ovat rummuttaneet totaalikatastrofia, niin pakko se on uskoa että koko maa tuhoutuu huomenna. Lapset ja vanhukset kuolevat nälkään, vienti loppuu lopullisesti, kaikki infra räjähtää kappaleiksi, heinäsirkka ja sammakkoparvet valtaavat maan, kuu muuttuu verenpunaiseksi (eikun se oli jo), tulee maanjäristyksiä, kaikki saavat syövän ja Kiina julistaa sodan Suomelle.

  Koskaanhan ei ole oikea aika lakoille tai mielenosoituksille. Vaikuttaa saa vain vaaleissa ja silloinkin saa äänestää vain samoja vallanpitäjiä. Milloinkaan ei ole tarpeen kritisoida hallitusta ja sen tekemiä päätöksiä, koska hallitus on de facto erehtymätön, koska he sanovat olevansa oikeassa ja se on silloin totta. Ikinä ei saa vaatia muutoksia, olla eri mieltä tai taistella oikeuksiensa puolesta, koska se häiritsee kunnon, tavallisten ihmisten ja hallituksen elämää.

 33. UllaM

  Juhana Vartiainen on SDP:n myyrä Kokoomuksen sisällä!Loukkaamalla Kokoomuksesta käsin köyhempää kansanosaa Vartiainen on aktiivisesti pyrkinyt kääntämään kansan mielipiteet oikeistoa vastaan. Onko lakko Vartiaisen masinoima?

  Vartiainen oli SDP:n jäsen vuosina 1975–2015, mutta hän erosi puolueesta ja lähti kokoomuksen ehdokkaaksi kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Hänet valittiin eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa Kokoomuksen ehdokkaana. (Wikipedia).

  Tässä muutamia Vartiaisen provokatiivisia ulostuloja:
  – Suomi tarvitsee lisää työvoimaa. ”Mutta meillähän on työttömiä!” Tila tarvitsee lisää peltoalaa. ”Mutta nykypellossakin on rikkaruohoja!”. (Tviitti 12.10.2014 )
  – Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”(HS 18.11.2017 )
  – “Oman verkkosivuni ylläpitäjä kertoi, että sivuun oli kohdistunut suuren volyymin palvelunestohyökkäys. Siitä tulee pikkuisen kyllä epävarma olo, että mitä ihmettä, koska ihan tavallinen syrjäytynyt työtön ei sellaiseen kykene. “ (https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/aktiivimallin-puolustajille-sataa-runsaasti-torkypostia-vartiainen-jokin-taho-on-organisoinut-kampanjan/6752250#gs.j3lNLtM).

  • Jyrki

   Tämä on hyvä teoria aivan järkeen käypäkin sanoisin. Jäädään odottamaan mitä kokoomus aikoo tälle myyräongelmalle tehdä. Eivät taida edes tajuta ongelmaansa kokoomuksessa ja mihin se johtaa?

  • Timo Harju

   Kyllähän ihmisten kyllääntymineen Vartiaiseen johtuu aivan miehen omasta ylimielisestä käytöksestä ja sanavalinnoista: rikkaruohot, hyvinvointirevohka jne. Tällä tyylillä ei kukaan sa sanomaansa perille, vaikka se olisi enkelten laatima. Niin että olisikohan demareissa joku ollut niin taivaallisen kaukonäköinen, että olisi uittanut Juhanan kokoomukseen?

   Muutama aika sitten Vartiainen ilmeisen vakavissaan esitti, että etelän työttömät voisivat lähteä raivausmetsureiksi Lappiin. Sekä yleisenä että erityisenä ratkaisuna työttömyyteen esitys oli samaa luokkaa kuin Susanna Kosken junan ikkunasta vilisevät työpaikatkin. Vakavasti otettuna esitys kertoo, ettei Vartiaisella ole mitään käytännön kosketusta ongelmaan, jonka erityisasiantuntijana hän esiintyy.

 34. Timo Harju

  Jaha. Vanha herra on kaivettu naftaliinista. Aikaa on kulunut yli neljännesvuosisata, mutta sävel on tarkalleen sama: Ay-liike on jälleen tuhoamassa Suomen nousukauden, kuten niin monesti ennenkin.

  Miten onnellinen, vauras ja tasapainoinen maa tämä olisikaan ilman ay-liikettä. Miten hienosti asiat ovatkaan niissä maissa, joissa se on kielletty kokonaan.

  Myönnän, että Viinanen eli valtiovarainministerinä kovat ajat. Markka devalvoitiin kahdesti peräkkäin, korot syöksyivät taivaisiin ja valuuttalainojen pääomat hyppäsivät silmänräpäyksessä kymmeniä prosentteja. 60 000 yritystä kaatui, ihmiset menettivät omaisuutensa ja osa mielenterveytensä. Iso osa kokonaisesta yrittäjäpolvesta suistui velkaorjuuteen tai tappoi itsensä.Muistomerkiksi jäi kokonainen sukupolvi, jota tänään kutsutaan laman lapsiksi

  Se oli Suomen historian suurin omaisuuden uusjako. Tiedämme tänään, että hyödyn siitä keräsivät pankit ja rahalaitokset.

  Silloinkin köyhiä puolusti ay-liike, jonka Viinanen yritti pakolla nujertaa ja pysähtyi vasta todelliseen yleislakkouhkaan.

  Olisi varmaan terveellistä ja järkevää ”asennoitua uudella tavalla ja etsiä yhteistuumin keinoja selviämiseen”, mutta ”yhteistuumin” ei ole ylimielistä pakkoa ja kepittämistä. Ei se onnistunut Viinasenkaan aikoina.

  • Pisa-kansan valopäät

   Viinanen oli osaltaan suuressa vastuussa vahvan markan politiikasta, sen sijaan että Suomi olisi päästänyt valuutan kellumaan ajoissa. Tästä jääräpäisyydestä maksamme edelleen, sillä se oli käännekohta muiden Pohjoismaiden ja Suomen talouden erkaantumisesta toisistaan. Otimme turpaan 6 – 0, eikä tilanne ole vuosikymmenten jälkeenkään paremmaksi muuttunut.

   Lopputuloksena muun muassa yksityistettiin eli lahjoitettiin pois parhaiten tuottavat valtionyhtiöt. Sitäkin maksamme yhä edelleen veropohjan kaventumisena, mutta Sipilän hallitus vain jatkaa samojen virheiden tekoa, ja on jo lahjoittamassa valtateitämmekin pois. Kuinka umpityhmä pitää olla, että ajaa sellaista politiikkaa?

   Porvareiden jäljiltä alamme yhä enemmän muistuttaa kehitysmaata. Jos porvarit olisivat koko ajan saaneet olla vallassa, mitään hyvinvointiyhteiskuntaa ei olisi koskaan perustettu edes väliaikaisesti. Esimerkiksi peruskoulua Kokoomus vastusti viimeiseen mieheen asti 70-luvun alussa, mutta harmikseen ei pystynyt sen tuloa estämään.

   Ikävä kyllä Pisa-kansa on jättänyt historiansa lukematta. Mahtaako historia edes olla pisa-testissä mukana?

   • Timo Harju

    Näinhän se meni. Kiitos valistavasta täydennyksestä. Alla oikein mielenkiintoinen linkki asiaa koskeviin pankkivaltuuskunnan pöytäkirjoihin. Toivottavasti ei jää Hesarin maksumuuriin.

    http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Miljardit+maksuun+vartin+varoitusajalla/HS20020409SI3TA0164w

    Ja se historiattomuus. Käsittääkseni on jo kokeilulukioita, joista mm. historian voi jättää pois. Pakollisia reaaliaineita ovat uskonto ja terveystieto. Ne ovat lailla turvattuja.

    En tiedä, kauhistuttaa koko ajatus. Fakta on, että tietämättömiä on helpompi hallita.

   • töytön

    Nyt Niinistö toki uskaltaa mielipiteensä sanoa. Kirjaston lehtiosastolla ei ovi aukeekkaa kaikille ja lukioon sisäänpääsy maksaa vähintään 10 000€. 63% peukuttas tällekin vissiin. Tosin liian moni lukio ja ammattikorkeakoulu lopettas toimintansa,

 35. MariM

  Tämä vähän aiheen vierestä, mutta hauska heitto sipilän urotöistä. Uskooko joku tosissaan että talouskasvu sipilän ansiota.

  ”Väyrysen uhan tekee käsin kosketeltavaksi myös se, että vaikka Sipilä hallitus onkin saanut Suomen talouden nousuun, keskustan kannatus laahaa alamaissa: tammikuun IL-US-kyselyssä 15,4 ja HS-gallupissa 15,6 prosenttia.”

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801312200710744_pi.shtml

 36. Ramses

  Juuri päättynyt A-talk’ssa työtön

  Anna Koskela&Tarja Filatov vs Baronan toimari&Wartiainen 6-0!

  Siinä tuli julkisuuteen kansalaisille, jotka vielä haahuilevat, miksi Suomi huomenna seisoo,
  kristillankirkkaasti tieto, kuinka ylimielinen hallitus mellä on. Erittäin törkeää oli, että vaikka ”kaikki kaatuu päälle perjantaina”, yhtään ministeriä, vastuuministereistä puhumattakaan, ei ollut kiinnostunut vastuustaan aktiivimallin luomisessa.

  Erityiskiitokset työttömälle Annalle ja Tarjalle asiantuntevuudesta. Kokonaisvaikutelmaksi jäi, että tilanne ja aktiivimallin seuraukset työttömälle ovat monin verroin pahemmat, mitä yleisesti tiedetään.

  • stunned

   Ceterum censeo, mutta missä v:ssä on Pirkko Mattila? Esse delendam!

   Vartiainen:”sitä pitää kysyä vastuuministeriltä.” ”En tiedä, en ollut valmistelemassa.”
   ”Jokainen on vastuussa itse siitä, että löytää työpaikan.”
   ”Resursseista en tiedä, jotain yli nollan.”

   Filatov muuten myönsi, että kuntouttavaan ohjataan vastoin alkuperäistä ideaa täysin työkykyisiä.

  • Niilo

   Se on hienoa ja oikeudenmukaista, että meillä on ministereitä, joita kiinnostaa aseman tuoma valta ja palkka, mutta ei vastuu ollenkaan. Kun kaikki menee hyvin, porskutellaan rallatellen eteenpäin ja käydään vähe savusaunassa ja siitä twiittaillaan, mutta heti kun paska osuu tuulettimeen ja pitäisi seisoa sanojensa ja tekojensa takana, niin voidaan kadota maan alle kuukausiksi. Täysin moraalitonta ja selkärangatonta toimintaa. Mattilakin varmaan odottaa ja toivoo (toivottavasti turhaan) että tämä ”turha” kohu laantuu ja kaikki on taas hyvin. Sitten voi taas tulla sieltä savusaunasta esiin.

   A-talk oli juuri sitä, mitä odotti: Aktiivimallin vastustajat ja puolustajat ovat näkemyksiltään valovuosien päässä toisistaan ja sitä gappia ei ole mahdollista kuroa kiinni. Toinen osapuoli ei usko faktoja ollenkaan ja on ideologian sokaisema, niin paha siinä on edetä mihinkään.

   Anna Koskela oli yhtä tulta ja tappuraa (kuitenkin asiantunteva samalla) ja lihallisti lähetyksessä monien työttömien kokeman turhautumisen ja ajatukset. Lähetysaika (ja toimittajan antama puheaika) ei kuitenkaan riittänyt kuin raapaisemaan pinnalta sitä kaikkea vääryyttä, mikä aktiivimalliin ja sen taustalla oleviin asioihin liittyvät.

 37. työtöntyötön

  Yleltä tulee myös kaksiosainen ohjelma Köyhä vai hemmoteltu josta voi vertailla vaikkapa työttömyystukien suuruuksia. Tätä aktiivimallia kun on sanottu Tanskan malliksi. En ole kyllä vielä itse ehtinyt kokonaan katsomaan.

  Ja muuallahan ay-liikettä ja lakkoilua ei ole. Ei esimerkiksi Saksassa.
  https://www.nykysuomi.com/2018/01/08/saksassa-metalliliiton-lakko-haluavat-28h-tyoviikkoja/

 38. Leo Lastulevy

  Tämän melko tuoreen kirjoituksen mukaan verkkohyökkäys ei vaadi salaliittoa, kun 17-vuotias voi sen järjestää ja hyydyttää mm. OP-pankin sivut. Eikä edes kallista.

  https://www.tivi.fi/blogit/20-euroa-per-laaki-dossaus-on-aivan-liian-helppoa-6698399

 39. Rintsu

  Hmmmm…
  Tän maan pikku Juhanat ny voi vielä olla ihan huoletta meikäläiseltä koska minua ny ei kiinnosta mitättömän Pikku-Juhanan blogin sabotointi sitten mitenkään. Minä en taatusti syyllisty moisiin ala-arvoisiin temppuihin edes maksusta. Minulla on henkilökohtainen kunnia joka sanoo, että en lyö itseäni heikompia. Vyön alle lyön vasta jos säännöt unohdettiin jo eilen.

  Sit jos säännöt unohdetaan, niin pikku-Juhanan ei auta äidille itkeä, että yhyy nyt Rintsu vetää sumeilematta turpaan kun koitin vaan poistaa säännöt!

  Se kandee tosiaan miettiä tahtooko maasta maan jossa kunnioitetaan lakia, järjestystä ja esivaltaa.
  Vai tahtooko maasta Rintsujen temmellyskentän jossa Rintsut kyllä pärjää.
  Rintsuna mä toivoisin ensinmainittua.
  Vaikka jälkimmäinen oliskin enemmän omien etujeni mukaista.

 40. PieceOfAsset

  Sampo Terho ei ole edes tajunnut, mikä ero on työttömyyden alun omavastuupäivillä ja karenssilla.

  Karmeinta on, että sama virhe löytyy nyt Suomen valtioneuvoston VIRALLISILTA sivuilta.

  Artikkeli: Aktiivimalli on osa hallituksen kymppilistaa.

  https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset-publisher/tyollistymista-tukevat-toimet

  Huomaa myös omistajan ääni, eli sen omaisuusarvon julkaisijaksi on ilmoitettu Suomen valtioneuvosto, vaan omistaja onkin sitten se ulkomainen taho…

  (Ja en ole varma, onko tuo linkki muotoa https vai http tms., löytyy kyllä, ainakin jonkin aikaa…:)

 41. mikko

  näitä poliitikkoja e kiinosta
  että tämän aktiivimallin täyttävät kriteerit
  ajavat ihmiset köyhyys loukkuun

  filatovinkin mielestä palkka taso
  joka vastaa työttömyys turvaa on mahtava asia

  eli köyhyys vaikka kävisi toissä on mahtava asia
  sosiaali turvan työttlömyysturvan käyttö palkanmaksun välineenä
  on loistava homma

  sillä erotuksella että niillä tuloilla työskentelevät putoavat
  todeliseen ikuiseen köyhyys loukuun
  valtion totaaliseen kontroliin
  kun palkka on valtion maksama sosiaali turva
  josta he ovat täysin riipuvaisia henkensä pitimiksi
  vaikka käyvät töissä

  vartiaisen tarkoitus KOK jonka hän myönsi
  on pudotaa palkkatasoa Suomessa
  ja romutaa lopulisesti työehtosopimukset
  ja siirtää palkan maksu yritäjiltä veronmaksajien piikiin
  joka maksetaan sosiaaliturvan muodossa siis normaalista palkkatyöstä

  hieno tulevaisuus luvassa teille nuoriso tällä poliitikalla

 42. Mettäläinen

  Onneksi Ylen toimittaja Pirjo Auvinen puhuu täyttä järkeä.
  Miksi hänen kaltaisensa ovat harvassa…?
  Vaikuttaa siltä, etteivät kaikki asiaa käsittelevät toimittajatkaan ole perillä aktiivimallin julmuudesta. Häpeällistä!

 43. mikko

  Tarja Filatov On työttömien kyykytäjä
  hänen ansio listansa on asian tiimoilita loputon
  hänen filosofiansa on vastikeelinen työttömyys turva
  työtä ilman palkaaa
  kuntouttava työtoiminta on hänen aikaan saanoksiaan
  työvoimapoliitiset toimeenpiteet hänestä ovat tärkeämpi asia työttömille
  kuin normaali palkka työ
  hän haluaisi työvoimaviran omaisille lisää kontrollia rahaa
  eli verovarat menevät aina kaikeen muuhun kuin työttömille
  ja kun mietii sitä järjestelmää ja sen tuomaa hyötyä

  se on kuin nämä pelet olisivat poltaneet 6 miljardia euroa roviolla

  eli Tarja filatovin kehuminen työttömän suusta
  on kuin kehuisit pahinta vihamiestäsi

  kanatan suosittelen lukemaan historiaa
  poliitisia päätöksiä mitä hän on ollut kehittämässä työttömien pään menoksi

  luulisin että saku on tämän naisen aikaansanoksista
  kanssani samaa mieltä
  Vaika kysessä SDP
  Ilman Filatovia Et olisi kirjoittanut yhtäkään juttua kuntoutavasta työtominasta ja sen rikolisuuteen verratavista asioista

  miksi näin siksi kun filatov on koko idean kuntoutuava työtoiminta
  9 e päivä +työkkärit orjatyö lakipykälien luoja isä ja äiti

 44. mikko

  Eli Yle Raijaa Studioon SDP pahiman Työttömien Kyykytäjän
  käyttäen käänteistä psykologiaa

  saaden Jopa Tarja Filatovin Näytämään Joltain Hyvän tekijältä työttömiä kohtan jota hän ei todelakaan ole

 45. mikko

  YLE tuhoaa maineesa kokonaan puoleetomana mediana tämän
  Aktiivimallin Hallituksen kätyrinä toimimisen takia

  Onko poliItiset lakot teistä jälkiviisaat oikeuttetuja
  mitä Vitt……..YLE

 46. mikko

  TÄTÄ PAHEMPAA HYVÄVELI KORRUPTIOITA
  EI SUOMEN POLIITISESA HISTORIASSA TUNETTA
  KOKOOMUS SUHMUROI
  Yhä kasvava lobbarivetoisuus syö jo kokoomuksen poliittista uskottavuutta – varsinkin sotessa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
  EDUSKUNTA kokoontui torstaina kuulemaan presidentti Sauli Niinistön parlamentille antamaa juhlallista vakuutusta, jossa hän lupasi hoitaa hommansa kaikin puolin asiallisesti myös seuraavat kuusi vuotta.

  – Työ täällä on käyttää kansanvaltaa, sen suurempaa ei ole, presidentti sanoi.

  Kokoomuksessa kyseinen kohta saattoi aiheuttaa outoja väristyksiä

  Juuri ennen presidentin puhetta eduskuntaan levisi tieto, että kokoomuksen kolmannen kauden kansanedustaja Sanna Lauslahti pyytää eroa eduskunnasta ja siirtyy Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.

  Taas! kuului spontaani huudahdus monelta taholta.

  Soten ympärillä on pyörinyt armeijan verran kokoomustaustaisia terveysfirmojen lobbareita, ja jälleen yksi istuva kokoomusedustaja ryntää joukon jatkoksi.

  Siellä niitä kokoomuslaisia totisesti riittää: on ex-ministeriä, ex-kansanedustajaa ja iso joukko entisiä tärkeimpien ministereiden erityisavustajia.

  Kun politiikan kevätkausi alkaa, sote on jälleen politiikan polttavin asia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Lauslahti on Lääketeollisuudelle kokoomuslainen kultakimpale.

  Jo viime syksynä kokoomustaustaiset terveysalan lobbarit johtivat käytännössä koko puolueen sote-valmistelua – puolueen ulkopuolelta.

  KOKOOMUKSEN sote-neuvottelijan, sisäministeri Paula Risikon (kok) puhelin piippaili taajaan, kun puolueen läheiset terveyslobbarit ohjeistivat ministeriä kesken neuvottelujen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) pillastui ja paheksui menettelyä julkisuuteen saakka.

  Asialla olivat Terveystalon liiketoimintajohtaja, ex-sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) ja hänen kaverinsa, Mehiläisen johtaja, kokoomuksen ex-kansanedustaja Lasse Männistö. Kolmantena hääräsi Männistön kaveri, kokoomuspääministerien ex-avustaja Joonas Turunen (kok), jonka Männistö poimi Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi.

  Tulitukea tuli EK:sta johtajalta Ilkka Oksalalta, kokoomuksen entiseltä huippupolitrukilta.

  – Totta – niinhän se meni. Kokoomusta johdettiin tässä tärkeimmässä asiassa viime syksynä ulkopuolelta. Kyllähän tässä on puolueen maine jo näiden lobbareiden vaikutusvallan takia enemmän kuin vaarassa, kokenut kokoomusedustaja puhisee Ilta-Sanomille.

  Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ei ole lobbarikuvioita juuri kommentoinut.

  Kokoomuksen ryhmässä on kuitenkin alkanut herätä pikkuhiljaa pelko, että kovat otteet ja terveysfirmojen näkyvä saalistusrooli maakunnissa (esim. Varkaus, Oulainen) saattaa näkyä jo kykypuolueen kannatuksessa.

  Saattaapa hyvinkin, eiväthän äänestäjät sokeita ole.

  MONI kokoomuksessa heräsi, kun keskustelu kärjistyi asiakassetelien käyttämisestä myös erikoissairaanhoitoon. Esitys kaatui vuodenvaihteessa.

  Sekös kismitti mm. Lääkäripalveluyritykset (LPY) ry:tä, jonka toiminnanjohtaja Ismo Partanen (joka toimi – aivan niin – kokoomuksen varapuheenjohtajana 90-luvulla) purki turhautumistaan valinnanvapauslain etenemisestä järjestönsä hallitukselle tammikuun lopulla. Partanen valitti IS:n tietojen mukaan motivaation puutteesta ja pohti, että keskipitkällä tähtäyksellä yksityiselle sektorille olisi jopa parempi, että sote kaatuisi.

  Kovaa puhetta yhdeltä kokoomuksen sote-politiikan taustavaikuttajalta.

  Yksi poikkeus kokoomuslaisten sotelobbareiden ketjussa on. Hyvinvointialan liittoa on johtanut reilun vuoden ajan Ulla-Maija Rajakangas (sd), mutta tämä pääministeri Paavo Lipposen (sd) entinen erityisavustaja onkin toki turvallisesti oikeistodemari.

  KOKOOMUKSEN politrukkiporukka ei rajoitu vain terveysfirmoihin, vaan puolue saa apua myös muilta elinkeinoelämän lobbauslohkoilta.

  – Sehän on koko vaikuttajien ranta (Eteläranta, Kauppatorin ympäristö) Jyri Häkämiehen EK:sta Jan Vapaavuoren johtamalle kaupungintalolle saakka täysin kokoomuksen hallussa, kilpailevan puolueen edustaja puhisee kokoomuksen ilmaherruutta.

  EK:n toimitusjohtaja on ex-puolustusministeri Jyri Häkämies, joka aloitti poliittisen uransa kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä 1987. Johtajana samassa talossa toimii siis kokoomuksen ex-erityisavustaja Ilkka Oksala.

  EU-komissaari Jyrki Kataisen (kok) kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi nimitettiin juuri Keskuskauppakamarin johtoon. Ennen EU-uraa Romakkaniemi oli pääministeri Alexander Stubbin (kok) erityisavustaja.

  Metsäteollisuuden toimitusjohtajana häärää Timo Jaatinen (kok), joka toimi takavuosina ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok) erityisavustajana. Panimoliittoa johtava Elina Ussa (kok) otti epäilemättä huurteiset, kun vahvat oluet lobattiin elintarvikekauppojen hyllyille. Aivan oikein – myös Ussa on entinen erityisavustaja.

  Veikkauksesta löytyy puolestaan oikein kaksari: sekä toimitusjohtaja Olli Sarekoski että varatoimitusjohtaja Veli-Pekka Nummikoski ovat molemmat entisiä kokoomusryhmän erityisavustajia.

  Kepussa kokoomusvallan kasvua on seurattu kateellisena. Piakkoin kokoomus istuttaa taas yhden entisen erityisavustajansa mehevälle paikalle, kun joko EU-komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmesta (kok) tai Supon päälliköstä Antti Pelttarista (kok) tulee sisäministeriön kansliapäällikkö. Nimitys olisi kuulunut sisäministeri Paula Risikolle, mutta sen hoitaa jääviyssyistä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) koska Antti Pelttari on Risikon serkku.

  Jos kokoomuslistaa lukiessa alkaa vilunväreet puistella, niin mainittakoon vielä että Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n toiminnanjohtaja on kokoomuksen ex-kansanedustaja Marja Tiura.

  SAK osoittaa mieltään hallituksen aktiivimallia vastaan Senaatintorilla perjantaina. Sdp yrittää ottaa hajurakoa SAK:n operaatioon, mutta SAK:n soppakanuunalle jonottava Sokea Reettakin tietää, että samalla asialla ollaan ja yhteinen vaalikampanja on aloitettu.

  Mutta yhtä lailla kannattaa seurata kokoomuksen viivasuoria linkkejä elinkeinoelämän vaikuttaville tahoille. Siellä se valta luuraa.

  Kysymys viekö hevonen rekeä, vai reki hevosta, on paikallaan. Joku voisi olla huolissaan myös politiikan uskottavuudesta.

  Sanna Lauslahti saanee eduskunnasta eron ilman suurta huutoa, koska ero myönnettiin myös Rkp:n ex-puheenjohtajalle Carl Haglundille, joka kyllästyi poliitiikaan heti vaalien jälkeen ja siirtyi paremmalle palkalle bioenergiayhtiö Kaidin varatoimutusjohtajaksi. Mitäpä noista – eduskunnasta, tai äänestäjistä.

  Artikkelia korjattu kello 8.26, sisäministeriön kansliapäällikön nimityksen hoitaa jääviyssyistä opetusministeri, ei sisäministeri.
  Timo Haapala
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005549554.html

 47. Timo Harju

  Lisättäköön, että hallitusta edusti eilisiltaisessa A-studiossa konsulttifirma Baronan puheenjohtaja.

 48. mikko

  en tajua oli kysessä vasurit tai oikeiston poliitikot
  he eivät sano sanalakaan mitän siitä

  että ihmiset joutuvat tekemään työtä jolla he eivät pysty elätämään itseään
  ja pysyvät köyhinä kuin kirkon rotat

  siis työssä käyvinä köyhinä
  eli ansiotasosta puhuminen
  se sivutetaan totaalisesti
  ilmeisesti köyhyyden maximointi
  ja ostovoiman tuhoaminen
  on tämän eduskunta puolueiden typerysten
  ja hallitus poliitikkojen tavoite

  vasemmistokaan ei puhu mitään tästä palkkatason riitämättömyydestä pätkätyöläisten 100 000 tuhat päisessä armeijassa
  he haluavat lisätä pätkätoitä joilla ei voi itseään elätää

  ei helvetti

 49. PieceOfAsset

  Hah! Artikkelia, jossa ministeri Sampo Terho itse sanoo, että nyt on karenssipäiviä vähennetty, kun oikeasti lyhennettiin työttömyyden alun omavastuupäiviä seitsemästä takaisin viiteen (johon hallitus ne ensin nosti), ei saa esille, joku nokkela siinä toki onnistuu jonkun archives tai waybackmachinen kautta.

  Mutta, tämä onnistuu, eli Turun Sanomien artikkeli:

  https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3823023/Nokkapokka+tyottomyyden+aktiivimallista+jatkuu+ja+perjantain+lakko+kiristaa+pinnoja

  Ja voi kokeilla onko https vai http…

  Mutta, tuossa artikkelissa on linkki Kymppilistaan, ja ensimmäisenä siellä komeilee hallituksen hieno saavutus: ”karenssin” lyhentäminen viiteen päivään!

  Näin taitamaton lainsäätäjä ei voi toimia Suomen laillisena lainsäätäjänä.

  Lisäksi on siis myös linkki Terhoon liittyvään artikkeliin, jota nyt jostain syystä ei millään löydy…:)

 50. Rintsu

  Ai ettäkö työn perässä ei muuteta?
  Minä muuttaisin tältä istumalta sinne Juukaan jos en olisi liian ikäloppu. Kerrankin löytyy mieleiseni työpaikkailmoitus niin siihenkin olen kymmenen vuotta liian vanha. Nyt harmittaa.
  https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/604534-jos-talle-ei-mies-syty-niin-mille-sitten-heidi-33-nyt-on-reitta-pitkin-isannan

 51. Pekka Iho

  Mikä aika, mikä maa:

  Vauras väki uskoi vakaasti, että ihmiset ovat köyhiä laiskuuttaan, joten heille pitää antaa kimmokkeita kunnon työn hakuun.

  V.: 1700 – luku, Englanti:
  Nuohouksen historia alkoi 1600-luvulla, ja varsin nopeasti kehitettiin keino panna pieni poika kiipeämään savuhormiin mukanaan harja ja raaputusrauta.
  Poikia saatiin köyhäintaloista (1700-1800-luvun armoton tapa karsia köyhät – jos ei kyennyt osoittamaan omaavansa säännöllistä työtä paikkakunnalla, pantiin köyhäintaloon lukkojen taakse tekemään jotakin mahdollisimman rasittavaa ja kurjaa työtä)

  • Jarkko

   Jep ja oopiumin käyttö räjähti käsiin englannissa tuon seurauksena. Koska sillä pääsi pois kyykyttäjien luomasta helvetistä se vei tuskat pois.

Kommentoi »

Comments are closed