Salaliittoja ja kuranheittoa

Aktiivimallin puolustajilta ovat oikeat panokset loppuneet päätellen siitä, että eilen he rupesivat heittelemään kuraa. Ensin tv-uutisiin ilmestyi sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ilmoittamaan hampaitaan kiristellen, että tämä halllitus ei peru mitään ja että aktiivimallin vastustaminen on Hakaniemen herrojen ja SDP:n masinoima operaatio. Terholta on jäänyt huomaamatta, että kansalaisaloite oli yksityishenkilöiden tekemä. Lisäksi Terho vetosi hallituksen kymmenen kohdan ohjelmaan, joka ilmeisesti on niin heikosti kokoonpantu pyhä paperi, että siitä ei voi ottaa mitään pois ilman että koko rakennelma romahtaa.

Minä en ymmärrä miksi toimimatonta ohjelmaa ei voi muuttaa, mutta näinhän tämä hallitus toimii. Kaikki sen päätökset ovat vankkumattomia siihen asti, kunnes ne perutaan. Kun asian vielä tulee julistamaan puoluejohtaja, jonka puolueella on yksi ministeri sataa jäsentä kohti, niin herää kysymys pantiinko hallituksen heikoin lenkki syventämään omaa kuoppaansa. Sinisillähän ei ole mitään menetettävää, sillä käytännössä heillä ei ole poliittista tulevaisuutta.

Myös pääministeri Juha Sipilä kieltäytyi sinnikkäästi uskomasta, että aktiivimallia vastustavat tavalliset kansalaiset. Sipilä uumoilee blogissaan, että kyllä tässä ovat takana muut syyt. On Sipilä siinä mielessä oikeassa, että huominen lakko kohdistuu aktiivimallin lisäksi myös hallituksen petolliseen toimintaan. Hallitus lupasi kiky-sopimuksen solmimisen jälkeen, että työttömyysturvaa ei heikkenetä. Heikennettiin kuitenkin, ja se on syynä lakkoon.

Aktiivimallin kiivas puolustaja Juhana Vartiainen on myös salaliittoteorian kannalla. Hän on saanut röyhkeitä ja loukkaavia viestejä, ja hänen verkkosivuilleen on kohdistunut palvelunestohyökkäys. Siihen ei hänen mukaansa tavallinen syrjäytynyt työtön pysty, vaan takana on oltava jotain suurempaa.

Tämä kertoo suunnilleen kaiken tarpeellisen Vartiaisen ymmärryksestä. Hänelle jokainen työtön on automaattisesti syrjäytynyt luuseri, joka ei osaa mitään eikä kykene mihinkään. Hän saattaisi hämmästyä jos tietäisi, miten paljon työttömissä on osaavia ja aikaansaavia ihmisiä. Sinänsä pidän törkeyksien lähettämistä ja palvelunestohyökkäyksiä erittäin tuomittavina. On minulla itselläni niistä sen verran ikäviä kokemuksia, että en toivo yhtään kenenkään joutuvan sellaisten kohteeksi. Jos omat sanat eivät riitä, niin eivät asiat parane yhtään toisen suu tukkimalla.

Pohjanoteerauksen teki eilen Iltalehden Juha Keskinen  lämmittämällä uudelleen kolmen vuoden takaisen ja jo silloin virheellisesti uutisoidun jutun Antti Rinteen esittämästä työllisyystakuusta. Jutussa annetaan ymmärtää Rinteen esittäneen työttömille pakkotyötä vanhustehoitajina, vaikka tosiasiassa Rinne esitti osaamiseen ja mielenkiintoon perustuvaa palkkatyötä TES:n mukaisella palkalla. Vain otsikon lukeneet kauhistelivat taas kerran asiaa.  Jos joku haluaa tutustua tähän Rinteen esitykseen, niin lukekoon vaikkapa täältä.

Nyt nähtiin, että aktiivimallia ei pystytty puolustamaan kuukautta kauemmin järkiperustein, joten sen kannattajat turvautuivat denialismiin. Tai tämän hallituksen tapauksessa kyseessä saattaa olla myös pelkkä jääräpäinen tyhmyys. Joka tapauksessa hallituksen kymmenen kohdan työllistämisohjelma on pyhä käärö, johon aktiivimallia vastustavat, punalippua heiluttavat salaliittolaiset pyrkivät pääsemään käsiksi.

 

 

 

 

Kommentit (92)
 1. Kari Heinilä
  1.2.2018, 10:40

  Lindström kertoi, että hallitus on ottanut kuskin paikan kun kolmikantainen sopiminen ei hänen mielestä sopinut. Silloin kun kuskin paikka omitaan, pitää myös taata kolmikantaisen sopimisen arvokkain osa, työrauha.

  1. Yrjö perkko
   1.2.2018, 16:59

   Kun kuski ajaa väärään suuntaan, matkustajat nostavat äläkän

  2. Markku Isometsa
   2.2.2018, 11:35

   Yleensä kuski ajaa sinne minne matkustajat ovat menossa ja pysähtyy vaadittaessa.

 2. Sosiaaliohjaaja
  1.2.2018, 10:46

  Ymmärtääkö hallitus itsekään jopa kirjoittavansa samassa lauseessa asiat ristiin. Kymppilistan viimeinen helmi: “Aktiivimallissa ei ole kaksinkertaisia seuraamuksia yhdestä ja samasta moitittavasta menettelystä. Jos etuuden saajalle tulee siitä korvaukseton määräaika eli karenssi, työttömyysetuutta ei leikata, ja etuus on normaalin suuruinen karenssin jälkeen. (STM)”

  Karenssi on korvaukseton aika, joka leikkaa toimeentulotuen samalta ajalta vähintään 20%, toistuessa 40%. Mikäli et ole ttt-asiakas rahatta olet joka tapauksessa. Eikö tämä ole kaksinkertainen seuraamus?

  1. Näin on mahdollista, että minunkin kohdalla käy. Tulee 100 % leikkaus, nimittäin:
   * sairausrahapöivät 300 pv käytetty
   * sairaus jatkuu
   * kuntoutustukea/eläkettä ei myönnetä hoitavien lääkäreiden mielipiteestä huolimatta
   * ikää lähemmäs 60 v. Kuka työllistää työkyvyttömän?
   * puolison tulot ylittävät rajat, joten emme saa asumis- tai tttukea
   * en kykene aktiitoimenpiteisiin työkyvyttömänä
   * tulee aktiivi2, joka iskee 3 kk karenssin.

   Noiden jälkeen olen nolla tulolla, ansiossidonnaiseen periaatteessa oikeutettu, työhistoriaa yli 30 v, 1.1.2017 työttömyyden alun vuoksi 7 pv omavastuun kärsineenä.

   1. Vielä 2017 on:
    * tiputettu ansiosidonnaisiin oikeuttavia päiviä sadalla. Viidestäsadasta neljäänsataan
    * lopetettu oikeus korotettuun ansiosidonnaiseen pitkän työhistorian perusteella
    * omavastuu nostettiin viidestä seitsemään

    Nyt 2018 on
    * palautettu omavastuu vuoden 2016 tasalle
    * edellä mainitut vuoden 2017 tiukennukset voimassa
    * aktiivimalli 1 jne

    Muutamia mainitakseni. Varmaan näitä joku muukin lisää muistaa.

    1. Totta myös
     1.2.2018, 14:35

     Olisipa mielenkiintoista saada taulukko, jossa rinnan miten työttömiä on kepitetty ja työntekijöitä kuritettu versus kaikki mahdolliset työnantajan saamat tuet. Mukaanlukien tekes-jne rahoitukset ja silti yritys irtisanoo työntekijöitään!

Kommentointi suljettu.