Vieläkö joku ihmettelee?

Kuten toissapäivänä kerroin, niin tänään tulee maailmanloppu yhden päivän lakon takia. Syyllisetkin ovat selvillä. Ainakin sanomalehti Karjalaisen mukaan syyllisiä ovat Antti Rinne ja SAK. Koska maailmanloppu tulee tänään, niin ehkä emme ennätä nähdä Karjalaisen kolumnistin esittävän miehekästä anteeksipyyntöä, jollaisen Marimekon Mika Ihamuotila esitti ymmärrettyään levittäneensä väärää tietoa. SDP ja Rinne eivät ole organisoineet lakkoa.

Parhaiten tämän lakon politisoivat aktiivimallia puolustavat poliitikot ja toimittajat. Poliittinen se onkin, sillä se on suunnattu aktiivimallin eduskunnalla hyväksyttänyttä hallitusta vastaan. Mallin kumoamista vaativa kansalaisaloite oli epäpoliittisten yksityishenkilöiden tekemä, ja se keräsi yli 140 000 allekirjoitusta. Lakko puolestaan on ay-liikkeen ja kansalaisten vastaus työttömiä kyykyttävälle ja kiky-sopimuksessa antamansa lupauksen syöneelle hallitukselle. Hallitus lupasi olla leikkaamatta lisää työttömyysturvaa, mutta leikkasi sitä kuitenkin aktiivimallilla.

Poliittista lakkoa tunnutaan kovasti paheksuvan, sillä se on suunnattu hyväksyttyä lakia vastaan. Kun hallituspuolueet loistivat poissaolollaan eduskunnassa asiasta keskusteltaessa, niin nyt keskustelua käydään tällä tavalla jälkikäteen. Poliittisten lakkojen kieltämistä vaativilta kysyn, että mitähän muita kansalaisoikeuksia heidän mielestään pitäisi rajoittaa.

On suorastaan käsittämätöntä, että aktiivimallia puolustavat poliitikot ministereistä lähtien tai edes ammattitaitoiset toimittajat eivät ymmärrä selvittää itselleen aktiivimallin sisältöä ja lakon taustoja. Vielä käsittämättömämpää on, että mallin soveltamisohjeita ei vieläkään ole annettu, vaikka laki on ollut voimassa jo kuukauden. Kaikkein käsittämättömintä on, että sekä aktiivimallin valmistelusta että ohjeista vastaava ministeri Pirkko Mattila näyttää kadonneen kokonaan. Häntä ei ole saatu kertaakaan julkisuuteen puolustamaan omaa esitystään. Enää sitä ei puolusta julkisesti edes Jari Lindström, vaan heitä molempia näyttää sijaistavan eilisestä A-talkista päätellen Juhana Vartiainen.

Mielien muokkaus toimii tuttuun tapaan. Lakkoa paheksuvat eniten ne, jotka eivät asiasta mitään tiedä, mutta joille se aiheuttaa hankaluuksia. Kuten koomikko Iikka Kivi sanoi, niin lakon tarkoitus onkin aiheuttaa hankaluuksia. Hankaluuksia aiheuttamatonta työnseisausta sanotaan kahvitauoksi.

Kerrataan vielä lakon syitä. Kiky-sopimuksessa annetun sanan syöminen tuli jo mainittua. Sen lisäksi aktiivimalli on osoittautunut tavattoman huonosti valmistelluksi. Kukaan ei tiedä mitkä kaikki työvoimahallinnon ostamat koulutukset täyttävät aktiivimallin ehdot. Kukaan ei tiedä mitä on mallin täyttävä omaehtoinen opiskelu. Kukaan ei tiedä mistä tarvittava määrä palkallisia pätkätöitä löytyy. Kukaan ei tiedä mihin niitä pätkätöitä saavat voivat vielä lapsensa päivähoitoon varsinkin niissä kunnissa, jotka hallituksen luvalla rajoittivat työttömien vanhempien lasten päivähoito-oikeutta.

Saamani sähköpostin mukaan hallitus ei tiennyt edes sitä, että aktiivimalli koskee myös osaa työkyvyttömistä. Kun sairauspäivärahan enimmäispäivät ovat täynnä, niin lääkärin työkyvyttömäksi toteaman on ilmoittauduttava työnhakijaksi, ja aktiivimalli velvoittaa häntäkin. Tämän tietämättömyyden oli itse pääministeri Juha Sipilä kertonut asiasta kohteliaasti kysyneelle kansalaiselle.

Sen sijaan tiedetään, että yksi lakkopäivä tuntuu aiheuttavan jokaiselle firmalle miljoonatappiot. Tämä on hyvä pitää mielessä sitten, kun palkoista seuraavan kerran sovitaan. Yleensä siinä vaiheessa firmat ovat täysin kannattamattomia ja työntekijät pelkkä kuluerä, joten korotusvaraa ei ole.

Ennen maailmanloppua ehditte vielä katsoa lakon syyt kootusti kuvasta.

Hanna-Marilla Zidan

Kuva: Facebook/Hanna-Marilla Zidan

Jos vastoin varmaa tietoa maailmanloppu ei tänään tulekaan, niin päivä on hyvää harjoitusta tulevaa varten. Monet työehtosopimukset päättyivät toissapäivänä, ja neuvotteluosapuolet ovat valovuoden päässä toisistaan.

 

 

 

Kommentit (128)
  1. Saku Timonen
   2.2.2018, 10:18

   Loistava testi.

   1. Erinomainen testi👍👍👍

 1. Moi,
  Mielenkiintoinen kirjoitus, joka haastaa valtiovarainministeriön tieteelliset ja taloudelliset perustelut akiivimallille: http://alusta.uta.fi/artikkelit/aktiivimallin-puolustajien-pitaeisi-paeivittaeae-taloustieteen-tietaemystaeaen.html

  1. on thin ice
   2.2.2018, 20:09

   Julkistalouden professori Tuomalan esiinnostamien tutkimusten tulokset selvästi kyseenalaistavat pidemmällä aikajänteellä tarkasteltaessa aktiivimallin järkevyyden mm myös kansantalouden näkökulmasta.
   On jotenkin aivan käsittämätöntä, etteivät esim Yle:n toimittajat koskaan kutsu mm Tuomalan kaltaisia asiantuntijoita a-studioihinsa tai vastaaviin ajankohtaisohjelmiin kommentoimaan hallituksen työttömiin kohdistamia toimeentulonleikkauksia. Kommentoimassa on sen sijaan lappanut sakkia mm VM:stä. Hetemäki ja ainakin joku toinenkin virkamies samasta paikasta. Ja kun on katsonut niiden sivuilleen pälyileviä, ovelia naamoja samalla kun ne ovat yrittäneet selitellä aktiivimallin ylimaallista ihanuutta, niin ei ole voinut välttyä tunteelta, että onko VM- herroilla aktiivimallista kainalossa sama ideologinen ketunhäntä kuin hallituksellakin.

Kommentointi suljettu.