Kenen työpaikka on turvassa?

-Aina on tultava töihin kun käsketään, tai torpasta pois.

Tämä vanha torpankontrahdin pykälä tuntuu olevan tämän hallituksen ohjenuorana. Kun kansalaisaloitteessa vaadittiin nollatuntisopimusten kieltämistä ihan EU:n komission suosituksen mukaisesti, niin hallituksen valmistelussa aloitteen ehdotus on muuttunut nollatuntisopimusten nimenomaiseksi sallimiseksi.

Asiaan kuuluu, että ei puhuta nollatuntisopimuksista, vaan vaihtelevasta työajasta. Se työajan vaihtelu alkaa tietenkin nollasta tunnista. Näin saadaan sidottua yhä enemmän työntekijöitä odottelemaan turhaan kutsua tekemään työtä, ja samalla siivotaan työttömyystilastoja. Työsopimuksen solminut ei tietenkään ole työtön, vaikka ei työtä pääsekään tekemään.

Tämä on taas askel kohti halpatyömarkkinoita, joihin tämä hallitus määrätietoisesti näyttää pyrkivän. Ihan samaan tavoitteeseen pyritään työttömyysturvan aktiivimallilla. Sillä haetaan satunnaiseen tarpeeseen käytettävää työvoimaa, joka samalla saadaan pois työttömyystilastoja rumentamasta.

Ay-liikkeen yhtyminen aktiivimallin vastustamiseen näytti tulevan hallitukselle yllätyksenä. Se oli tuudittautunut siihen uskoon, että työttömille voi tehdä mitä tahansa. Kun mallia vastustettiin hyvin näkyvästi, niin panokset kovenivat myös hallitusrintamassa. Ben Zyskowicz ilmoitti suoraan haluavansa kieltää poliittiset lakot. Näitä poliitisen lakon kieltäjiä oli monia muitakin, eivätkä kaikki suinkaan olleet yhtä korrekteja sanoissaan. Bloggaaja Potuntervaaja on koonnut yhteiskunnan tukipylväinä itseään pitävien raivonpurkauksia blogijuttuunsa.

Näille kaikillle lakonkieltäjille lienee turha sanoa, että oikeus työtaisteluun on perustavaa laatua oleva työntekijän oikeus. Siitä on vahvat Suomea sitovat kirjaukset muun muassa YK:n ihmisoikeussopimuksessa, ILO:n työoikeuden sopimuksissa, EU:n perussopimuksessa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä. Suomen lainsäädännön tulee siksi suojella tavallista työntekijää vahvempaa eli työnantajaa vastaan.

YK:n Kansainvälisen työjärjestön, ILO:n, asiantuntijana vuosikausia työskennelleen Aalto-yliopiston professori Niklas Bruunin mukaan Suomen ratifioimia ILO:n sopimuksia on vakiintuneesti tulkittu siten, että työntekijöiden etujen puolustamista työtaistelujen avulla ei voida rajoittaa koskemaan vain työsuhteen ehtoja tai ammatillisiin etuihin liittyviä kollektiivisia vaatimuksia.

Zyskowiczin ja muiden kokoomuspoliitikkojen ei kannattaisi hirveästi vaatia ulkoparlamentaaristen vaikuttamiskeinojen kieltämistä niin kauan, kun kokoomuksesta terveysyhtiöihin siirtyneet poliitikot entisestä ministeristä alkaen toimivat sote-uudistuksen lobbareina ja suorastaan ohjailevat asiaa valmistelevia ministereitä.

Työelämän pelisääntöjä heikennetään jatkuvasti, ja oli ihan luontevaa aloittaa heikoimmista eli työttömistä. Heistä on helppo siirtyä nollatuntisopimuksella olevieen “työllisiin”. Kun heidät kaikki pakotetaan halpatyövoimaksi markkinoille, niin kenen työpaikka on enää turvassa? No, ehkä noiden Potuntervaajan esiin nostamien johtajien ja heidän hännystelijöidensä, mutta ei muiden.

 

 

 

Kommentit (86)
 1. Markku Isometsa
  5.2.2018, 14:22

  Saksan tie on meidänkin tiemme eli Hartz-reformia pukkaa.

  “Työttömille keppiä
  Saksassa 2003-2005 toteutettujen uudistusten (ns. Hartz-reformit) johtotähtenä oli ajatus, että jokaisen on mentävä töihin eikä työstä kieltäytyvällä voi olla oikeutta työttömyyskorvauksiin. Ajatus on lähtökohtaisesti hyväksyttävä, mutta ajatuksen toteutus jakaa vahvasti mielipiteet. Käytännössä pitää esittää kysymys: pitääkö työttömän ottaa vastaan mitä työtä tahansa mihin hintaan tahansa vai tuleeko jokaisella olla oikeus työhön, josta saadulla palkalla elää. Saksassa työllä ei tarvitse elää.

  1. Tommi Kallioniemi
   5.2.2018, 15:15

   Ja Saksassa tie on havaittu toimimattomaksi eikä niistä halpatöistä(minijobeista) ole päässyt pois. Malli on lisännyt eriarvoisuutta, sitä saa noin 7 miljoonaa ja maksaa 35 miljardia euroa.

   1. liisa hirvonen
    5.2.2018, 19:52

    Jep. Siellä huomattiin, oho, että muut sosiaaliturvamenot kasvoivat hurjasti. Aivan kuin tuo olisi nyt mikään yllätys, kun ihmiset pakotetaan töihin olemattomilla työtunneilla ja liian pienillä palkoilla.

  2. Jarmo Boberg
   5.2.2018, 18:22

   Suomessa on jo tuollainen järjestelmä.

   Jos ihminen kieltäytyy työstä tai ei hae työtä hän voisi saada kolmen kuukauden karenssin, menettää työttömyyskorvauksen 90 päiväksi, ja se voi vaikuttaa myös muihin sosiaalitukiin.

 2. ValojaPäälle
  5.2.2018, 14:31

  Hehe, kyllä on fiksua valovoimaista kansaa tämä pisavoittajien maa. Empatiakyky maailman huippua.
  Ei tajua tai ymmärrystä asettua toisen asemaan, saati mitään ajattelukykyä ajatella eteenpäin. Potuntervaajan blogin somekommentit paljastavat valtavan henkisen rappion.

  Jengi ei ilmeisesti tajua, että muutamia huippuja lukuunottamatta kaikki työ voitaisiin jo nyt korvata koneilla ja tekoälyllä. Suomessa ollaan vain siksi tempputöissä, “kun maailmantalous vetää”. Ja ulkomaiset firmat pitää säälistä hetken työpaikkojaan.

  Japanissa ei ole kaupan kassoja ja tarjoilijakin lienee pian historiaa kuten pankkivirkailijatkin. Siivouksen voisi jo hoitaa robotit, samoin reseptilääkärit voitaisiin korvata tekoäly Watsonilla.
  Heidän työn takaa ainoastaan juristien päätös siitä, ettei ihmisreseptiläkärin vastuuta voi sysätä robotille, vaikka tekoäly diagnosoi tarkemmin. Juristienkin työ on korvattavissa tekoälyllä, ja näin tehdään jo suurimmissa investointipankeissa. Robotit hoitaa myös sijoittamisen.

  Lisäksi nämä softainssi ja it-tyypit tulee korvattua intialaisella halaptyöllä kuten raksamiehet virolaisilla.
  Sellainen meno ollut päällä jo 90-luvulta asti.

  Kohta yli puolet suomesta soittelee puhelinmyyjinä provikkapalkalla ja sosiaalituilla. Eikä varmaan sittenkään tämä pisavoittajien kansa tajua mikä siihen on syynä.

  1. Juuri näin. Eniten ihmetyttää, miksei kukaan poliitikko laske kokonaisuuteen mukaan juuri tätä automatisaation ja robotisaation mukanaan tuomaa työttömyyttä? Miksei yksikään hallituksen ministeri puhu tästä asiasta suoraan, vaan maalataan vaan piruja seinille luonnollisesti syntyneestä työttömyydestä?

   Tekoälyn ja automatisaation mukanaan tuoma vanhojen alojen poistuminen ja sitä seuraava työttömyys, tätä ei pitäisi nähdä minään mörkönä eikä peikkona, koska ensisijaisestihan jokainen ihminen pyrkii tilaan, jossa joku muu tai jokin muu instanssi tekee työt ja itse saa laiskotella, tai tehdä luovia ja pelkästään kivoja tai itseä kiinnostavia töitä. Kukaan ei halua tehdä tylsiä ja monotonisia töitä. Miksei hallitus ymmärrä(tai tunnusta) tätä tosiasiaa?
   Jos syy on uhkakuvien pelottelulla oman poliittisen agendan ajaminen, niin pieleen ja väärin menee.

   Hallitukseen tarvittaisiin visionäärejä.

   1. Hölmölandia
    5.2.2018, 16:23

    Tämä onkin käsittämätöntä.
    Automaatio ja tekoäly ovat hyviä asioita, koska ne vapauttavat ihmiset tekemään jotain missä voivat toteuttaa itseään.

    Olli Kankaan vetämä perustulokokeilu on erinomainen asia, mutta jostain syystä se vaietaan ja media rummuttaa joka päivä täysin järjen vastaista työttömien leimaamista ja vähättelyä.

    Sanallakaan ei mainita oikeata syytä, mistä työttömyys johtuu. Uskomatonta on se, että kansa uskoo propagandaa, vaikka sama meininki jatkunut jo melkein 40 vuotta. Kansa silti äänestää median suosikkeja.

    Hallitusksen visio lienee Vartiaisen Juhanan mukaan se ,että työttömät ovat poikkeuksetta aina ja ikuisesti rikkaruohoja.
    Automaatio, robotiikka ja globalisaatio sivuutetaan täysin. Samoin perustulokokeilu, sekä hyvinvointivaltiomallit Islannin ja Norjan tapaan.

    Ei liene sattumaa sekään, että tv suoltaa koko ajan roskaa kuten selviytyjiä ja putousta. Jokainen on oman onnensa seppä mantraa.

    1. Onha siellä Jethroki joka toisella kanavalla, kohta onnenpyörääki juontamassa. Aivokuollut kansahan katselee sitäkin.

    2. Geek Rousbeer
     7.2.2018, 20:15

     Juhana “torkkupeitto” Vartiainen puhuikin taloustieteellisestä ihmiskuvasta taannoin. Siinä ei ole empatialle sijaa, kun ¢,€,¥, $ ja £ määrää ihmisarvon.

   2. Tekoäly ja robotit verolle. Siinä se.

   3. ” Eniten ihmetyttää, miksei kukaan poliitikko laske kokonaisuuteen mukaan juuri tätä automatisaation ja robotisaation mukanaan tuomaa työttömyyttä? ”

    Siksi koska maailmassa aina otetaan siltä keneltä on helpoin ottaa. Aina täällä on siirtomaaherrojen ahneudella otettu omaisuudet pois intiaaneilta, kehitysmaiden asukkailta ja pääasiassa muutenkin köyhiltä. Käsi joka etsii lisää itselleen menee aina sen taskuun minne on helpointa mennä.

    Oikeudenmukaisuuden mukaan se ottaminen täällä ei ole koskaan mennyt eikä tule menemään jatkossakaan. Jos robotit ja automaatiot aiheuttavat jotain ongelmia vahvoilla olevat toteavat vain, että jaahas vähennetäämpä sitten kaikkein köyhimpien etuja kun ei ne kumminkaan muuta tee kun polkevat yksinään jalkaa kotonaan eivätkä äänestä tai harjoita muutakaan poliittista aktiivisuutta.

    Kaikkein köyhimmät täällä nyt vaan ovat niitä nykypäivän Intiaaneja jotka saavat huomata, että eivät sittenkään omistaneet juuri mitään tämän maapallon luonnonvaroista. Eikä täällä kukaan todisteita esitä tai rupea neuvottelemaan miksi juuir intiaanit ovat rutiköyhiä ja muutamat muut upporikkaita. Vaikka hetkeä aikaisemmin intiaaneilla oli pari mannerta ja nykypäivänä ei enää juuri mitään.

  2. Kannatan tälle kommentoijalle jatkossa myös robottihoitajaa vaivoja hoitamaan. Sujuuhan se niinkin. Turha itkeä tulevaisuudessa paskavaippoja vaihtamaan kun ohjelmoitu robotti tulee kun tulee jos tulee…

   1. EutanasiaPilleri
    5.2.2018, 17:49

    Robottihoitajakin on paljon parempi kuin aktiivimallia, nollasoppareita ja uusliberalismia kannattava epäempaattinen suomalainen myrkkyhoitaja.

    1. Ulla Vehaluoto
     5.2.2018, 18:18

     Riippuu siitä, miten se robottihoitaja on ohjelmoitu.

Kommentointi suljettu.