Ahneet hoitajat

Kun viime perjantaina lakkoiltiin työttömyysturvan aktiivimallia vastaan, niin jotkut poliitikot halusivat kieltää poliittisen lakkoilun. Ben Zyskowicz sen aloitti, ja muutaman päivän viiveellä omien ajatusten puuttumisesta tunnettu Susanna Koski toisti hänen puheensa sellaisenaan omissa nimissään.

Oikeus työtaisteluun on perustavaa laatua oleva työntekijän oikeus. Siitä on vahvat Suomea sitovat kirjaukset muun muassa YK:n ihmisoikeussopimuksessa, ILO:n työoikeuden sopimuksissa, EU:n perussopimuksessa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä. Suomen lainsäädännön tulee siksi suojella tavallista työntekijää vahvempaa eli työnantajaa vastaan. Tätä on kuitenkin ihan turha selittää näille lakonkieltäjille.

Kun kunnallisella terveydenhoitolalla työskentelevät aloittivat tiistaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, niin Suomi tuntuu taas romahtavan. Sairaat jäävät hoitamatta, leikkauksia siirretään ja kohta varmaan lasketaan taas kuolleita. Yksikään poliitikko ei vielä ole vaatinut tämän työtaistelun kieltämistä, ja aika vaikeaa se olisikin. Poliittisen lakkoilun kieltämistä haluavat kun nimenomaan olivat sallimassa lakot työtaistelutoimenpiteenä.

Koska poliitikot eivät oikein voi vastustaa tätä hoitohenkilökunnan työtaistelua, niin vastustaminen jätetään kansalaisille ja medialle.

ahneet hoitajat

Näin saadaan taas nostatettua someraivoa. Tai saataisiin, jos valtaosan sympatiat eivät olisi hoitajien puolella. Siitä ahneudesta kertoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tyhjentäviä lukuja.

milla

Kaikille ei ehkä ole selvää mistä tässä työtaistelussa on kysymys. On kysymys kiky-sopimuksen viemistä lomarahoista, jotka vaaditaan palautettavaksi. Julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja leikattiin 30 prosenttia vuoteen 2019 saakka. Nyt palkansaajat vaativat noin 300 miljoonan euron korvausta tästä leikkauksesta. Ajankohta on oikea, sillä kunnallisen alan sopimusten voimassaolo päättyi tämän kuun alussa. Hoitajat vaativat oikeutetusti omiaan takaisin.

Kunta-alan työnantajat sanovat, että ei kunnilla ole niitä rahoja. He ovat oikeassa, sillä leikkaukset eivät koituneet kuntien hyödyksi. Maan hallitus ulosmittasi leikkauksella saadut säästöt itselleen pienentämällä kuntien valtionosuuksia leikkauksen tuoman arvioidun hyödyn verran. Valtion pitäisi palauttaa ne rahat. Pääministeri Juha Sipilä ei niitä aio palauttaa, vaan sanoo, että tämä asia ei tällä kertaa kuulu hallitukselle millään tavalla. Oudon paljon se kuului silloin, kun hallitus pakotti hyväksymään leikkaukset ja korjasi hyödyn, mutta ei kuulu enää.

Hoitoalan työtaistelu on paljastanut, että koko ala on rakennettu henkilökunnan venymiskyvyn varaan. Jos järjestelmä horjuu ylityö- ja vuoronvaihtokiellon takia, niin silloin hoitajamitoitus on pahasti alakantissa. Työtaistelu ei koske normaalien työvuorojen tekemistä, joten venymisen yläraja on saavutettu ja ylitetty.

Kukahan tässä nyt oikein on se ahne? Eivät ainkaan hoitajat, kuten palkoista näemme. Eivät välttämättä myöskään kuntatyönantajat, jotka eivät hyötyneet kiky-sopimuksesta rahallisesti ollenkaan. Jäljelle jää maan hallitus, joka pesee hurskaana käsiään koko asiasta. Ottamalla lomarahaleikkuksen hyödyn itsellen se pääsi taas pykälän verran kohti valtiontalouden tasapainotavoitettaan. Muut maksavat viulut.

 

Kommentit (67)
 1. Joni Pelkonen
  8.2.2018, 10:26

  Susanna Koski on kyllä erikoinen tapaus. Kokoomuslainen äärioikeistolainen, joka mm. haluaisi lakkauttaa työttömyyden ajamalla köyhät metsiin risuja keräämään. Hänen mielipiteillään ei kuitenkaan ole väliä, sillä media ihastui häneen koska hän on nätti. Niinpä olemme saaneet ihastella Kosken raikkaan 30-lukulaisia mielipiteitä stailatun kasvokuvan kera joka ikisessa mediassa jo useamman vuoden ajan. Median avulla hän pääsi jopa eduskuntaan.

  Ihmeen paljon saa ihminen anteeksi pelkän ulkonäkönsä perusteella.

  1. Syksyllä 2016 Susanna Koski ratkaisi sekä työttömyyden että leipäjonot kun näki junan ikkunasta metsää. Sanatarkasti hän oivalsi :– Metsissä on hoitovelkaa, ja meillä on jokamiehenoikeudet. Metsissä on paljon syötäväksikin kelpaavia asioita.

   Kokoomus on antanut vaiteliaisuuden esiripun häveliäästi peittää nuoren ajattelijansa tuotoksen. Näin mestarillinen oivallus vaatii, että järeähampaiset aivosolut ovat turhaan haroneet otetta toisistaan.

   1. Koski toivoisi heikomman aineksen olevan metsälaiskansaa, pois silmistä rumentamasta kaupunkien katuja ja kauppoja. Ruiskukkanen, aivopiereskelijöiden ykkönen.

  2. Ihmeen paljon pahaa saa ihminen aikaan pelkällä kauniilla ulkonäöllä,
   eli
   “Moni on kaakku kaunis päältä.
   Kovin kuorelta siliä,
   Vaan on sirkkoja sisässä,
   Akanoita alla kuoren.”

   1. 1. Moos. 2:7. Jumala teki ihmisen maan tomusta.

    Valitettavasti häneltä näyttää maan tomu loppuneen kesken ja jotkut ihmiset on luotu paskasta. Näiden ihmisten tunnusmerkkinä on ruiskukka ja taipumus huseerata Helsingissä Mannerheimintien varressa Eduskuntatalossa…

  3. Jussi Pelkonen
   8.2.2018, 13:40

   En ole kovin tarkasti vielä ns. aktiivimallin kaikkiin vaatimuksiin tutustunut, mutta sukunimikaiman kirjoituksen perusteella aloin miettiä sitä, kelpaavatko näin talvisaikaan risujen kerääminen “yksityisyrittäjänä”, saati kesäiseen ja syksyiseen aikaan marjojen ja sienten poimiminen (nehän ovat verotonta tuloa) toteuttamaan työaikavelvoitteen? – (Aavistus minulla on, mutta aion heti tämän jälkeen tutustua asioihin tarkemmin…)

   1. Henrikki Matilainen
    8.2.2018, 15:36

    Risusavotat ja marjojen kerääminen laskettaneen aktiivisuudeksi vain sen verran, että sinut todetaan yksityisyrittäjäksi ja hokkus-pokkus, et olekaan enää työtön vaan yksityisyrittäjä.

    1. Anni Hämäläinen
     8.2.2018, 19:06

     Plus tuet voidaan työttömältä kokonaan katkaista jos marjametsälle innostuu, kun silloin ei jää aikaa tehdä Oikeita Töitä!

     https://www.ksml.fi/kotimaa/Ministeriö-linjasi-Marjastus-voi-viedä-työttömyystuen/381050

     1. Ei, ei, ei…väärin aktivoiduttu…!

 2. Mikko Viitamaa
  8.2.2018, 10:28

  Tämä on oikeasti aika oksettavaa. Jos terveydenhoito meinaa kaatua ilman ylitöitä, niin se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä että koko alan henkilöstötarve on mitoitettu pahasti alakanttiin. Ylitöitä pitäisi tarvita vain ruuhkahuippuina jotta saadaan kaikki työt hoidettua. Jos ylitöitä tarvitaan jatkuvasti normaalin toiminnan pyörittämiseen, niin silloin pitäisi palkata reippaasti lisää väkeä.

  1. Kimmo Paaso
   8.2.2018, 10:52

   Juuri näin. Yksinkertaista matematiikkaa. Epäilen rajusti että lomarahaleikkauksista “säästetty” eurot menivät noiden maata (harhaan) johtavien kroisos pennosten paratiiseihin. Niin törkeää on touhu, että jopa minunlaiseni optimisti uskoo jo salaliittoihin.

Kommentointi suljettu.