Ei ole massia

Valtiovaraiministeri Petteri Orpon mukaan valtiolla ei ole massia, jolla kunta-alan työntekijöiden lomarahaleikkaukset olisi voitu hyvittää. Enää ei tarvitse ollakaan, sillä sopu syntyi jo. Tosin vielä ei ole selvyyttä kuka sovitun kertaerän vuoden 2019 alussa maksaa. Ilmeisesti ei ainakaan valtio, joka ainoana lomarahaleikkauksesta hyötyi takavarikoituaan kunnille siitä tulevat säästöt valtionosuusleikkauksella.

Orpon lausahdus kuvaa hyvin tämän hallituksen toimintaa. Uudistuksia pitää tehdä, mutta mikään ei saa maksaa mitään. Kaiken pitää tuoda valtiolle säästöjä tai olla vähintään kustannusneutraalia. Eilen ministeri Annika Saarikko kertoi perhevapaauudistuksen jäävän toteutumatta, koska se maksaa. Jostain syystä Orpo kiirehti nyt paheksumaan tätä asiaa, vaikka sehän menee täsmälleen hänen itsensä linjaamalla tavalla. Ei tehdä mitään sellaista, mikä maksaa.

Tämä linja ei näytä oikein menestyvän. Työttömyysturvan aktiivimallin piti tuoda lisää tuhansia työpaikkoja, työllistää läjäpäin ihmisiä ja tuoda lisää verotuloja. Nyt on käynyt ilmi, että se työllistää Kelaan noin sata uutta työntekijä, joiden palkkaaminen maksaa valtiolle noin kahdeksan miljoonaa euroa. Muita se ei työllistäkään, sillä niitä 18 tunnin työpätkiä ei ole eikä tule. Kolmen markan suutari tekee kuuden markan vahingon, kuten vanha kansa tiesi sanoa.

Sekä perhevapaaudistuksessa että aktiivimallissa toistuu sama kaava. Ruvetaan uudistamaan kovalla tohinalla ja valmistellaan lainsäädäntöä, mutta vaikutusarviointi joko unohdetaan kokonaan tai se perustuu pelkkiin optimistisiin oletuksiin. Kun totuus lävähtää silmille, niin asiasta riippuen joko jatketaan jääräpäisesti tai lyödään hanskat tiskiin. Aktiivimallia on jatkettu, sillä sen ikävät seuraamukset koskevat vain laiskoiksi pinnareiksi muutenkin leimattuja työttömiä. Perhevapaauudistus pysäytetään, sillä ilmeisesti tämä hallituksen kärkihanke ei sitten ollutkaan kovin tärkeä.

Kun kansalaisille pitäisi antaa jotain, niin ei ole massia. Kun annetaan avokätisiä yritystukia, niin massia löytyy kummasti. Samoin massia löytyy suurituloisten veronkevennyksiin. Kaikki myöntävät yritystukien tehottomuuden, mutta yhteistä linjaa ei löydy. Jokaisella tuella on päättäjien joukossa vaalirahoitusta saanut puolustaja, jonka mielestä justiinsa tätä tukea ei voi leikata. Veronkevennykset eivät ole suoranaista rahan antamista, sillä niillä valtio vain pienentää omia tulojaan. Tätä puolustellaan hatusta vedetyllä tulevaisuudessa tapahtuvalla talouskasvulla ja työllistävällä vaikutuksella, vaikka aikoja sitten on nähty niiden kevennysten katoavan sijoittajien taskuihin osinkoina. Tänäkin vuonna suurimmat tukia saavat firmat jakavat suurimmat osingot.

Mitenkäs se Koskelan Akseli sanoikaan?

– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.

 

 

 

Kommentit (70)
 1. Tulevan Soten hintalappua veikkaan miinusmerkkiseksi 6-9 miljardia/vuosi. Joutuu jostain muualta vähä tinkimään. Onneksi kaikki samassa veneessä ollaan.

  1. Miljardi menee ICT-järjestelmiin, todennäköisesti ulkomaille.

   Vanhenemista ei voi estää, mutta sairastuminen pelottaa.

  2. Vertailussa nykyseen systeemiin siis. Tokihan valinnanvapaus maakuntineen säästöjä tuo ja palvelu paranee? Ben Ben Ben BenTV.

  3. Ainahan milljardi löytyy terveysjärjestelmään ja on mahdollista kilpailutuksen voittanut ulkomaalainen yritys harrastaa aggressiivista verosuunnittelua eikä maksa voitoista yhtään veroja Suomeen, josta potti on kerätty. Tämä ei Orpoa häiritse. Ei ole rahaa.

 2. Tapani Karejoki
  10.2.2018, 10:32

  ”Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus.”

  Visioi J.Sipilä ja jatkaa:

  ”Hallitus tähtää muutokseen ja uudistumiseen viidellä painopistealueella: työllisyys- ja kilpailukyky, osaaminen ja koulutus, hyvinvointi ja terveys, biotalous ja puhtaat ratkaisut sekä digitalisaatio, kokeilut ja normien purku.”

  Hallitus panostaa kertaluonteisesti miljardi euroa kärkihankkeisiin.

  -Odotan jännityksellä tämän miljardin tarkkaa talousseurantaa.

  1. Kaija Laine
   10.2.2018, 12:26

   toki on jo nyt otettu isoja harppauksia muutosten ja uudistusten suuntaan. Sipilän ansioksi sanottava ettei mainitsekaan mitään parannuksista tai kehittämisestä.

  2. Ottaen huomioon, että eihän tuo Sipilän visio ole mikään visio. Jotta se olisi visio, Suomen pitäisi tällä hetkellä olla uudistumiskyvytön, välinpitämätön ja turvaton maa, jossa ihmiset eivät tunne itseään tärkeiksi, eikä yhteiskuntaan luoteta.

   Visio on näkemys, ”unelma” tulevaisuuden tavoitetilasta.

   Sipilän visio on tätä yritysmaailman sanahelinää, joka muistuttaa lähinnä nykytila-analyysiä. Vaan mikäli hallitus saa jatkaa touhujaan, niin voi tulla päivä, kun joku tulevaisuuden hallituksista ihan oikeasti kirjoittaa tuon vision. Valitettavasti se tarkoittaa samalla sitä, että Suomi on muuttunut aika epämiellyttäväksi maaksi asua.

   Kun visio on nykytila-analyysi, missio näyttää olevan rahan ja vallan keskittäminen, niin jokainen voi tykönänsä miettiä, mikä tällaisen toiminnan lopputulos loogisesti ajateltuna tulee olemaan.

   1. Niin. Me viihdytämme heitä kuuntelemalla ja tulevaisuuden koittamisesta ovat takeena heidän sanansa. Ei mitään muuta. Ei yhtään mitään muuta.

  3. Hallituksen koulutuslupaus: koulutusleikkaukset hallituskauden aikana on yhteensä noin miljardi euroa. Kaikkien KÄRKIHANKKEIDEN rahakirstu ja loputtoman kuppauksen kohde, koulutus.

Kommentointi suljettu.