Alempiarvoinen aines ja hovinarrin höpsisvatkain

Huonostikin palkattu työ on otettava vastaan. Alempiarvoinen aines ei saa loisia aikana, jolloin työtä on tarjolla yllin kyllin. Työvoimansa myyjä ei saa keinotella hinnoilla kuten muiden tuotteiden myyjät. Oikeus olla olemassa on lunastettava kovalla työllä. Rahvas on opetettava siihen, että leipä irtoaa vain ankaralla työllä. Kerjäläiselle ei saa antaa mitään, sillä se mahdollistaa vetelehtimisen. Vetelehtivän nuorison kasvattaminen on vasta kitketyn rikkaruohon uudelleen kasvattamista. 

Näin kirjoitti Hufvudstadsbladet sata vuotta sitten 23.5.1918. Sata vuotta sivistystä ja sosiaaliturvaa, ja nyt ajattelu on palannut entiseen. Ympyrä on sulkeutunut.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan esiintyminen eilen Ylen Ykkösaamussa paljasti todeksi pahimmat epäilyt: ministeri ei pysty puolustelemaan johdollaan valmisteltua työttömyysturvan aktiivimallia mitenkään. Ministeri ei edes ymmärtänyt sitä, miksi aktiivimallia yleensä vastustetaan. Kun toimittaja Seija Vaaherkumpu kysyi miksi aktiivimallia tarvitaan, niin ministerin vastaus oli, että miksipä ei tarvittaisi. Ministeri ei myöskään osannut selittää miksi soveltamisohjeita ei ole, vaan hän vetosi taas kerran johonkin salaperäiseen prosessiin, jossa ohjeet valmistellaan. Lain koskeminen myös työkyvyttömiä oli Mattilallekin täysi yllätys.

Koko ministerin haastettelun  voi lukea täältä eilisen juttuni kommenteista, jonne nimimerkki Stunned sen ystävällisesti kirjasi.

Ministerin jaarittelu ei pystynyt peittämään sitä oikeusvaltiolle mahdotonta tilannetta, että meillä on voimassa velvoittava laki, jonka soveltamisohjeita ei ole ollut olemassa yli kuukauteen. Ministerin puheista päätellen ensimmäiset ohjeet on saatu loppuviikolla. Kuten Anna Kontula Facebookissa sanoi, niin se on sama kuin jos ei laitettaisi nopeusrajoituksia näkyviin, vaan jokainen saisi arvata mikä on voimassa oleva rajoitus. Väärin arvanneita sakotetaan.

Koska laki on osoittautunut jo alkuunsa kelvottomaksi eikä kukaan tiedä miten sitä sovelletaan, niin lain puolustajien toiminta käy vähän ymmärrettävämmäksi. Ei kuitenkaan järkevämmäksi. Olemme viime päivinä saaneet lukea Juhana Vartiaisen lausuntoja humalassa olleista mielenosoittajista. Samoin Vartiainen on kertonut oleskelevansa kotonaan mielellään höpsisvatkain (kiitos Sira Moksille tästä sanasta) paljaana, ja että häntä panettaa krapulassa. Nämä aktiivimallin perustelut päihittävät ministeri Mattilan epämääräisen selittelyn kirkkaasti.

Selvää on, että työttömyysturvan aktiivimalli on hutiloiden tehty ja ylimielisen piittaamattomasti hyväksytty. Se taas kuvastaa hallituksen ajattelua, jonka mukaan työttömille voi tehdä ihan mitä tahansa. Ja se kertoo siitä, että ajattelussa on palattu sata vuotta ajassa taaksepäin.

Hallituksen tarkoitus on murentaa työttömyysturva ja luoda halpatyövoiman markkinat. Alempiarvoisen aineksen on opittava tänäkin päivänä, että oikeus olla olemassa on lunastettava kovalla työllä, eikä loisimista sallita. Palkan määrää työn tarjoaja.

Aktiivimallin vastustus on kuitenkin osoittanut, että tarkoituksen toteuttajiksi olisi pitänyt valita muita kuin asiasta mitään tietämättömiä ministereitä ja yksi hovinarri. Heistä tehtiin pelkkiä tikkatauluja, joiden takana varsinaiset tekijät piileksivät.

sira

Kuva: Sira Moksi

 

 

Kommentit (83)
 1. Palveluprosessi -ajattelu otettiin käyttöön työhallinnossa 1998 vuoden työvoimapoliittisen uudistuksen ja uuden työvoimatoimiston palvelumallin myötä. Tällöin otettiin käyttöön määräaikaiset työnhakuhaastattelut, osaamiskartoitus ja työnhakusuunnitelmien tekeminen sekä työnhakukirja ja työnhakuryhmät. … Tavoitteena oli palveluprosessin vahvistaminen ja jäntevöittäminen sekä ASIAKKAAN OMATOIMISUUDEN LISÄÄMINEN ja aktiiviseen työnhakuun sitouttaminen. Ojalan laskuopin mukaan siitä on aikaa 20 VUOTTA. On surullista, että yhteiskunnan voimavaroja hukataan epäolennaiseen aina vain uudelleen, kun uusi hallitus astuu kehiin. Itse työttömyys -ongelma taikaakin olla vain sivuseikka, kun fokuksessa on oman poliittisen profiilin kohottaminen.

  1. Hiski Haapoja
   11.2.2018, 12:17

   Olin työttömänä 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Mitään noista mainitsemistasi ei ainakaan Tampereen työvoimatoimistossa tehty. Kun kysyin, mitä työvoimatoimisto aikoo tehdä auttaakseen minua saamaan töitä, närkästynyt vastaus oli että itse ne työpaikat pitää hankkia, me vain pidämme kirjaa. Teki mieli sanoa, että jos osaisin itse hankkia työpaikkoja en olisi täällä.

   1. Olet varmasti oikeassa. Te-toimistoissa (aik. työvoimat. ) oli aika monta käytäntöä, eikä kaikki ottaneet ministeriön ohjeita tosissaan. Joku voisi väittää ongelman olleen myös työnjohdollinen. Ministeriön ylitarkastaja arveli tuolloin, että työvoimatoimistoissa ei ole mielletty, että tämä on säädös vaan sitä on pidetty vain suosituksena, kun se ei aiheuttanut muutoksia lainsäädäntöön. Tämä vuonna 2007.

    1. Nii, joskus se kyl oli “työnvälitystoimisto”, sillo kyl sain töitä sieltä ja olin yli 35v. samassa työpaikassa, enne ku tulin liian vanhaks eli “uudelleenjärjestelyt etc.” ja Hitot mie en enää välitä tost aktiivimallista ite mut ottaa pattiii noitten nuorempien takia, joil sattaa ollla velkaa ja perhe, pitää kai sitä jollai elääkii muuttamatta kotikunnilta ja nk. turvaverkon (sukulaisten) luota, niiltä kuitekii saa apua aika moneen “pulma”tilanteesee.

  2. Faktantarkastaja
   11.2.2018, 12:36

   Ei oman poliittisen prifiilin korottaminen, vaan globaalien pääomapiirien politiikan orjallinen noudattaminen.

   Sen jälkeen, kun sekoomus pääsi hallitukseen 1987 on neoliberalismia eli uusliberalismia harjoitettu puolueista riippumatta. Nykyään Kontulan Vasemmistoliittokin osittain halusi poistaa tarveharkinnan, eli haluavat halpatyövoimaa Schengenin ja Eun ulkopuoletakin. Se romhaduttaisi viimeistään tämän yhteiskunnan.

   Onko järkevää myydä luonnonvarat ulkaomaisille yhtiöille, kuten esim. fosfaattien kohdalla tehtiin. Lisäksi nämä kansallisvarallisuuden myyjät palkitaan korkeilla viroilla, ja pääsevät linnan juhliin poikkeuksetta.

   Tätä maata ajetaan alas sellaisella isänmaanpetturijengillä, nopeudella ja tarmolla, että kehitysmaitakin hävettäisi.
   Mikä näiden motiivi sitten on? Rikkaankaan etu ei ole Brasilian malli, missä koska tahansa voi joutua ryöstetyksi.

   1. Ennen nauratti ihmiset, jotka valitti että Suomi myydään pikkuhiljaa. Nyt ymmärrän, että he olivat oikeassa.
    Kaikki kannattavat puljut kaupataan, ja kaikki sellaiset jotka olisi hyvä pitää suomalaisissa käsissä. Sitten syydetään verorahoja johonkin Talvivaaraan, joka on järkyttävä ympäristökatastrofi. Mitä tässä maassa tapahtuu?

    1. On hyvä, että havahtuu mieluummin myöhään kuin ei milloinkaan. Oikeampi kysymys kuitenkin on, mitä tässä maassa tapahtuu ja on tapahtunut jo viimeiset 30 vuotta.

     Pikku hiljaa on myyty kaikki. Valtion metsät, fosfaattivarat, tele- ja sähköyhtiöt, sähkön siirtoverkot, YLE:n lähetysverkot, metalliteollisuus, kemianteollisuus, käytännössä kaikki yhteistä hyvää tuottaneet rikkaudet ja varallisuus. Terveydenhuoltojärjestelmän on annettu rapautua antaen kasvaneen yksityisen sektorin kierrättää rahat veroparatiisien kautta.

     Tilalle on ostettu Talvivaaraa, valohoitoa ja dumpattu kymmeniä miljardeja yritystukiin.

     Myymättä ovat vielä maantiet, rautatiet ja juomavesi, mistä kaksi ensimmäistä on jo otettu Bernerin myyntilistalle.

     Luovutettujen rikkauksien vastineeksi ei ole saatu mitään, vaan vähäiset niistä saadut rahat on käytetty normaaliin elämiseen ja velkojen maksuun. Veropohja on kaventunut ja oikeastaan ainoa mistä enää mitään saa kerättyä, on palkansaajan lompakko. Sieltäkään ei kohta ole tulossa paljoakaan, sillä palkkojen lasku on yleinen trendi, mielelläänhän palkkaa ei maksettaisi ollenkaan. Työttömyys kasvaa aina vain.

     Jos sammakon heittää kiehuvaan veteen, se pelastautuu hyppäämällä pois. Jos taas se laitetaan kylmään veteen ja laitetaan levy päälle, se kuolee.

     Juuri sama temppu on tehty Suomen kansalle.

     Kun saadaan tiedustelulaki valmiiksi, voidaan myös eriävät mielipiteet estää. Ennustan, että sen jälkeen poistetaan vapaa matkustusoikeus. Ensin pieneltä ryhmältä, sitten isommalta, lopulta lähes koko kansalta.

     Asialla on puhdas pahuus, joka on saavuttanut raamatulliset mittasuhteet.

     1. Puhutte täyttä asiaa. Kuten olen jo pitkään sanonut, niin Suomessa on vallassa rikollisjengi joka tuhoaa maan ja orjuuttaa kansan ja kerää itselleen kaikki loputkin rikkaudet pikavoittoina. Eihän mitään järjettömämpää ja aivottomampaa voi enää tehdä kuin myydä pois julkinen omaisuus ja rapauttaa julkiset palvelut, mitkä ovat taanneet tässä maassa maailman mittakaavalla poikkeuksellisen hyvän hyvinvoinnin ja turvan kansalle ja silti nämä nilviäiset tekevät niin ja vielä ensimmäisenä.

      Ja muuten, eihän tästä ole montaa vuotta vielä kun työttömät eivät saaneet poistua maasta. Tai toki sai poistua, mutta sitten saattoi lähteä työttömyysturva kun piti olla joka hetki työmarkkinoiden käytettävissä jos vaikka joku tarjoaisi töitä ja olla valmis reagoimaan heti seuraavana päivänä. Tai jotenkin tuohon tyyliin se meni. Ihme kyllä sitä rajoitusta sitten lievennettiin jossain vaiheessa, mutta en enää muista mikä nykytilanne on.

     2. Vastauksena kysymykseesi “mitä tässä maassa tapatuu” ehdotan seuraavia
      linkkejä, joista toinen, kokonainen kirja, on tyhjentävä. Jos nykymenoa ajattelee ikään kuin pelinä, kirjassa on täydellinen selostus pelin sisällöstä ja kylkiäisenä saat vielä “ohjeistuksen”, miten peliä pelata.
      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/04/uusliberalismi-loysi-tiensa-suomeen-ja-kyseenalaisti-hyvinvointivaltion
      https://patomaki.fi/Uusliberalismi_Suomessa.pdf

     3. Seuraavaksi menee Neste. Valmistelut alkoivat vuosi sitten ja ovat jo loppusuoralla:

      Vastikään tuli uutinen, että Nesteen tj. Matti Lievonen jää 40 000 € kuukausieläkkeelle. Neste on nostanut osinkojaan reippaasti kahteen otteeseen vuoden sisällä ja maksaa niitä lisäksi kahdesti vuodessa aiemman yhden kerran sijaan. Vähän ennen joulua valtio luopui ehdottomasta 50,1% osakevallastaan lahjoittamalla osakkeita sopivasti lastensäätiölle. Vuosi sitten hallitus pudotti valtion lakisääteisen määräosuuden Nesteestä 33,4 prosenttiin. Nesteen työntekijät paheksuivat ja suunnittelivat mielenilmausta, jonka nilkki nimeltä Mika Lintilä julisti välittömästi poliittiseksi lakoksi.

      Tämän tuhon Sipilä esikuntineen ehtii tehdä kansanterveyden myynnin lisäksi. Tämä porukka ei häpeä enää yhtään mitään. Terveysfirmojen ohje – ja lobbaussoitot Paula Risikolle kesken sote-neuvottelujen ovat uskomaton esimerkki tyylipuhtaasta korruptiosta, jossa ohjeet annetaan häpeilemättä ja suoraan ministerinvalan tehneelle henkilölle.

      Miten tämä rutto pääsi leviämään muutamassa vuodessa?

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005414677.html

 2. Jonis Lusis
  11.2.2018, 11:03

  Vartiaiselle “myytiin” epäkiitollinen tehtävä tuoda julkisuudessa esiin Kokoomuksen linja ja ajatukset
  työttömiä kohtaan.
  Hänet uhrattiin hyvän asian puolesta, oikeistolaisesti ajatellen.
  Voi olla, että hänen viimeaikaiset ulostulonsa on turhaumaa omaa puoluettaan kohtaan?
  Heittäytymällä “narriksi” hän ikäänkuin kostaa Kokoomusjohdolle, joutumisensa kansan-
  silmätikuksi. Samalla puheet torilla ja torkkupeiton alta voidaan jättää joiltain osin
  omaan arvoonsa.

  1. Mervi Tirkkonen
   11.2.2018, 13:46

   Toki uhrattiin, mutta ounastelen kyllä, että JV on itse siihen rooliin hakeutunut. Eikös hän ole puoluetta vaihtanut? Ikään kuin maahanmuuttaja siirtyneenä jonnekin itselleen idealistiseen ja ihailtuun – pienemmästä koulusta isomapaan vaihtanut – taikka muutoin vain etsimässä joukkoa, joka jotenkin hyväksyisi mukanaolonsa. Toki voin olla väärässä, mutta itse näen hänet samanmoisena pikkupoikana, joka aivan kamalasti koettaa ostaa niiltä ihailemiltaan isoilta pojilta oikeutusta kuulua joukkoon. Menee vapaaehtoisena tekemään ihan mitä vain hommia, joita isot pojat ei itse viitsi. Pelkää epäonnistuvansa, mutta menee silti, ja pelostaan johtuen oikein erityisesti pelottomuuttaan uhoten. Luulee kohottautuvansa hierarkiassa, vaikka onkin se, jolle ja jonka epäonnistumisille ne isot pojat sitten naureskelevat keskenään. Ei ne yläkouluikäisten jengit sen kummempia ole – samat ryhmäytymiskuviot ja ryhmäkurit ja kukkoilut niissä on nähtävinä. Gangstripomoillakin on aina ne itse-mielestään kovat, ja kuitenkin hierarkiassa halveksitut pyssypoikansa, kilpimiehensä, valmiina mihin vain veritekoihin, sillä kuitenkaan ykkösmiehen paikkaa harvoin saavutavina. Jotenkin sääliksi siis käy koko Juhana- mutta: sääli on sairautta, vai miten se menikään? Havahtuisi, ennen kuin vallan itsensä tuhoaa.

Kommentointi suljettu.