Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hölmöyden maksimointia

Eilen saimme lukea uutisista, että  Te-toimisto velvoitti viulistia hakemaan alttoviulistin paikkaa karenssin uhalla. Ei välttämättä tarvitse ymmärtää soittimista kovin paljoa pystyäkseen sanomaan, että käsky on yhtä älykäs kuin jos käskettäisiin jalkahoitajaa hakemaan suuhygienistin paikkaa.

Samoin saimme lukea, että omin päin työpaikan saanut ja työsopimuksen allekirjoittanut työtön sai karenssin, koska ei hakenut kaksi päivää myöhemmin päivättyä määräystä hakea toista työpaikkaa. Hänen itse löytämänsä työ on osa-aikainen, joten TE-toimiston määräys hakea vakituista työtä osoittautui vahvemmaksi kuin omatoimisuus.

Nämä tapaukset eivät johdu aktiivimallista, vaan ovat paljon vanhempaa perua. Kun Juha Sipilän hallitus aloitti taistelunsa työttömiä vastaan, niin se aloitettiin lisäämällä työtarjousten määrää. Tästä uutisoitiin kesällä 2015. Silloin kerrottiin, että työtarjousten lähettäminen vie jatkossa valtaosan virkailijoiden työpäivästä.

Oikeastihan nämä eivät ole mitään työtarjouksia, vaan pelkkiä tulosteita avoinna olevista työpaikoista ja määräys hakea niitä karenssin uhalla. Ajatus oli ja on edelleen, että työttömille on annettava keppiä. Niinpä ei ole mitään merkitystä kenelle tarjotaan mitäkin, kunhan vain tarjotaan. Mitä mahdottomampia töitä tarjotaan, niin sitä enemmän saadaan  annettua karesseja, ja valtio säästää rahaa.

Ei se välttämättä ihan näin mene, sillä tietenkin virkailijat yrittävät katsoa kullekin sopivaa työpaikkaa. Vikaa onkin itse ajattelussa enemmän kuin sen toteutuksessa. Työttömyyden kirjo on moninainen, ja jokainen työtön on yksilö yksilöllisine osaamisineen ja elämätilanteineen. Kun alimitoitettu henkilökunta velvoitettiin työapaikkailmoitusten massapostituksiin, niin virheitä tapahtuu vääjäämättä. Mitä enemmän postia lähtee, niin sitä enemmän tulee virheitä.

Virheiden seuraukset jäävät yksin työttömän vastuulle. Jos hän ei reagoi mitenkään, niin tulee karenssia. Jos hän yrittää selvittää asiaa viranomaisten kanssa, niin tuen maksatus keskeytetään asian selvittämisen ajaksi. Jos hän noudattaa määräystä ja hakee osaamiseensa nähden täysin mahdotonta työtä, niin hän saa hullun maineen. Viisaimmalta keinolta näyttää tuoda nämä järjettömyydet julkisuuteen, kuten nyt on tehty.

Tällaista on siis saatu aikaan jo kaksi ja puoli vuotta sitten tehdyillä linjauksilla. Odotan kauhulla miten hölmöys saadaan maksimoitua työttömyysturvan aktiivimallilla ja tulossa olevalla työnhaun aktiivimallilla.

Kommentit (69)

 1. JK

  Itse ollessani työtön, ratkaisin asian hakemalla ”tarjottuja” työpaikkoja huonolla hakemuksella. Maksoi minulle vaivan, tulosteen, kuoren ja postimerkin verran. Ja sen mitä mustekynä kului. Vastaanottajalle se maksoi turhaa työaikaa. Mutta en saanut paikkaa enkä edes tullut kutsutuksi haastatteluun. En ole työn vieroksuja (sittemmin työllistyin kyllä ja tälläkin kertaa työttömyysaika jäi 2½ kk mittaiseksi). Mutta niin. Systeemi ei palvele ketään.

 2. Michael Perukangas

  Eivätpä kaikki työtarjoukset voi siksikään osua kohdalleen, että on kohtuutonta olettaa merkonomien – jota nämä ”asiantuntijoiksi” naamioidut virkailijat ovat – olevan työmarkkinoiden moniosaajia nipin napin 2000 kuukausipalkalla.

  • Kimmo Paaso

   Palkka ei ole osaamisen tai tietämyksen mittari. Ja ei se työ niin vaikeaa ole: jos on aikaisemmin tehnyt töitä liukuhihnalla tai ajanut trukkia, niin ihan maalaisjärjellä voi päätellä ettei henkilö ole sopiva kylmiltään sairaanhoitajaksi tai kirvesmieheksi. Kyllä sellaisen kykynee ihan merkonomi kahden tonnin palkalla päättelemään. Kyse on kai siitä, että näille virkailijoille on annettu määräys lähettää ilmoituksia työpaikoista työttömille summan mutikassa. Ja minun mielestä tuo sinun lausahdus kahden tonnin merkonomeista oli halveksiva.

  • Virkailija

   Virkailijoiden on lähetettävä tietty määrä työtarjouksia kuukaudessa, käsky ministeriöstä ja jollei määrä täyty tulee keppiä. Tämä on Lindströmin aikaansaannosta.

 3. Teppo

  Päätös työtarjousten lisäämisestä taidettiin kyllä tehdä jo Kataisen hallituksen aikana 2013-2014 jolloin työministerinä oli SDP:n Lauri ihalainen. Ihan kaikkea ei voi työntää nykyisen hallituksen kontolle.

  • Hupu

   Seuraavasta linkistä löytyy tuollainen tieto:

   https://yle.fi/uutiset/3-8691470

   ”Työtarjouksien määrän kasvattamisen aloitti Jyrki Kataisen (kok.) hallitus.”

   • Saku Timonen

    Kiitos täsmennyksestä, näinhän se on.

  • Kaitsu

   No, tämän hallituksen aikana osoitusten (= työtarjous) määrää on edelleen päättäväisesti kasvatettu!

 4. Hukkaputki

  Tämä on sellainen hulluuden highway. Kun oikein rupeaa sylttäämään, se on menoa. Ensin työssäkävijänä sain kuntoutusterapiaa jaksaakseni. Sitten kiusattiin ja savustettiin töistä sairaslomalle ja lopulta irtisanomislappu sähköpostilla. Nyt tarvitsen vieläkin kipeämmin terapiaa jaksaakseni noiden kokemusten yli, mutta ensisijaisesti kuntoutusterapiaa myönnetään työssäjaksamiseksi ja työpaikkaa ei minulla enää ole. Eli nähtäväksi jää miten kuntoutusterapian anomuksen kanssa käy. Tässä alkaa tippumaan työkyvyttömänä työttömänä kaikesta, kun ei vaikealla masennus diagnoosillakaan ole eläkeen tai kokonaisen kuntoutustuen arvoinen eläkefirmojen mielestä, ja myöskään töitä ei ole kuntoutusterapian saamiseksi, töitä ei sairaana jaksa eikä saa, niin mitä tässä jää jäljelle? Tästä jää jäljelle aktiivisuuden ilo.

  • ike

   ”Hukkaputki” — eläke ym.

   Ainakin työttömällä on aikaa valittaa, jos pinna vetää eli tarpeeksi närästää. Samoin jos oikeasti on valmis eläkkeelle, niin ei ehkä kannata suoraan olla varma, ettei hyväksytä. Homma toki voi kestää vuoden pintaa esim….ja lisää lausuntoja. Mutta kaikesta siis voi kannella ja valittaa. Siitä, ettei saa tk:sta lähetettä MTT:n. Sitten jos ei saa terapiaa tai lausuntoja MTT:sta, vaikka niitä haluaa. Sitten nuo samat jutut edelleen esim AVI:n , aiheena menettelytavat eri instansseissa. Samaan aikaan kun valitus työkkärin toiminnasta ja siitä ettei sairaslomaa- niin ehkä siirtyminen toimeentulotuelle kokonaan. Kun sitten vuoden puolentoista päästä asiat on käsitelty, niin jos joku paikka oli ”väärässä”, niin maksupuoli on sieltä kotiinpäin. Jos ei valita tai kantele mistään mitään, niin ei hyvä se, koska silloinhan on vähän ajopuuna ja hyväksyy paskan kaatamisen niskaan. Toki hommassa on se, että työtön ja masena – ei ole ihan vedossa sen aktiivisuuden kanssa – eli valittamisen.

 5. Stinkku

  Minusta on asiatonta, että työtön velvoitetaan maksamaan hakemisen kulut itse (vaikka sitten postimerkki). Eihän työpaikkakaan voi velvoittaa ihmistä omalla kustannuksella töitä tekemään, mutta valtio voi siis velvoittaa karenssin uhalla maksamaa minimaalisesta rahastaan typeriä ja turhia menoja, jotka eivät teoriassakaan voi maksaa itseään takaisin.

  • Juha Kajander

   Minusta te-toimiston ei lainkaan pitäisi palvella työnantajia, jotka vaativat paperisen työhakemuksen.

 6. turboruuvi

  Tulipa tässä mieleen, kun puhutaan siitä, kannattaako jotain työtä ottaa vastaan… Aika useinhan kysymys on siitä, onko varaa ottaa työtä vastaan. Tuo ”kannattavaa”-sanan käytö tuo helposti mieleen, että käteenjäävät tulot eivät nouse tarpeeksi, että viitsisi töihin mennä, kun todellisuus on usein se, ettei raha tahdo millään riittää, ja jos ottaa vastaan jonkin tarjotun työpaikan, jäisi kouraan vähemmän rahaa, ja toimeentulo tiukkenisi entisestään.

 7. Jaakko Leskinen

  Oletuksena taisi olla, että kyseinen viulisti ei olisi hakenut oman alansa työpaikkaa ilman te-keskuksen ilmoitusta. Ja tuon osa-aikaisen tapauksessa hypoteesina oli varmaankin, että mies halusi laiskotella osa-aikatöissä eikä siksi hakenut kokopäivätöitä.

  Kiva ihmiskuva näillä te-keskuksen henkilöillä. Oletuksena on, että työtön on mätä paska, rikkaruoho, kännikala.

  • Risto Pukari

   Oletus on työministerin määräämä, ja virkailijan on se omaksuttava. Työministerillä on hallituksen yhteisesti ottama, kansantaloudellinen ihmiskuva.

 8. Simoleaon

  haluan heti saada tilastoja kuinka moni työtön saa tämän ”pikavoiton” luulempa että noin 100% koska kurssit on kaukana ja sinne paikanpäälle maksaa että itse mielellään säästäisin sen noin20e matkakuluja RUOKAAN! ja en ole kuullut että joku olisi ottanyt työttömän töihin muutamaksi tunniksi

 9. niina ruohonen

  Kolmannen kappaleen ensimmäisessä virkkeessä on tainnut tulla kirjoitusvirhepaholainen. Lausessa johtu-sana olisi kai pitänyt olla johdu-sana?

  • Equalizer

   Niina hyvä…ei ”lausessa” vaan ”lauseessa”…

  • Mettäläinen

   Voi kauheeta!

  • Saku Timonen

   Kiitos havainnosta, korjattu.

 10. Marko

  Joku entinen työvoimavirkailija, joka halusi jäädä anonyymiksi hyvästä syystä, kertoi kuinka heidän toimistossa joillekin työttömille valikoitiin tarkoituksella sellaisia työtarjouksia, joista tarkoituksena on, että työtön kieltäytyisi ja sillä tavalla aiheutuneella karenssilla säästettyä työllisyysmäärärahoja.

  • Avaudun

   Minä hommasin aikanaan työpaikan ihan itse, kokonaan ohi työkkärin, vaikka olin asiakkaana. Virkailija oli laittamassa minua johonkin kättäpäivää-kurssille ja suuttui, kun olin toiminut ohi prosessin. Olisi varmaan määrännyt karenssia, muttei voinut, sillä käyntini aiheena oli statuksen muuttaminen työlliseksi.

   Joskus vuosien jälkeen ( > 10 vuotta) jouduin jälleen käväisemään työkkärissä, kun YT:t napsahtivat kohdalle. Siellähän se kummitteli järjestelmässä, vanha rikkeeni väärästä tavasta hakea töitä. Myös joku lausahdukseni vuodelta nakit ja muusi oli siellä todisteena, ettei minulle kelpaa tietynlainen työ (kun olin aikanaan sanonut vältteleväni yötyötä). Eli todisteet rikkeistä odottavat siellä seuraavaa kertaa varten, jolloin voidaan heti ottaa negatiivinen asenne hakijaa kohtaan. Ensimmäisestä rikkeestä on nyt kulunut 29 vuotta, minkä jälkeen työtä on riittänyt koko ajan paria kuukautta lukuunottamatta. Mutta rikkaruoho mikä rikkaruoho, joka on luokiteltava uuninpankolla makoilijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

   Miten mahtavat pärjätä ne, jotka eivät ole luonteeltaan yhtä sitkeitä ja vittumaisia kuin minä? Jotka eivät osaa pitää puoliaan?

   On meillä hallinto tässä maassa, ja väittäisin että hallituksesta riippumatta aina täydellinen tomppeli työministerinä.

   • Hupu

    Vanhan tiedon perusteella: Kun työnhakija on poissa työvoimatoimiston tilastoista kuuden vuoden ajan, niin vanhat tiedot pitäisi poistua.

    Toisin, tätä vanhentuneiden tietojen poistamista harrastetaan juuri ennen kuin työttömälle luovutetaan tietoja – ainakin omalla kohdalla, vaikka ei minulle koskaan ole myönnetty kuin ne tiedot, jotka ovat ennestään tiedossani kuten henkilötietoni, koulutukseni, työkokemukseni, työnhakusuunnitelma, yhteydenottotiedot (näihin yhteydenottoihin liittyvät ”kuittaus”-kirjaukset toisin olivat minulle uutta tietoa) ja luovutettujen tietojen ulkopuolelle on aina jäänyt työvoimavirkailijoiden tekemät päiväkirjamerkinnät, jotka olisivat taatusti mielenkiintoista luettavaa…

    • Avaudun

     En ole kuullutkaan tuosta kuudesta vuodesta, mutta varmaan näin voi olla. Kuitenkin omat tietoni roikkuivat siellä paljon pidemmän ajan jälkeen, ja epäilen vahvasti että siellä ne ovat edelleenkin.

     Suomessahan suhtaudutaan ylipäätään erittäin huolettomasti kaikenlaisiin rekistereihin. ”Kaikkea mitä sanotte voidaan tästä lähtien käyttää teitä vastaan” -menttaliteetilla mennään ja puheluista lähtien kaikki tallennetaan, toki riippuen viranomaisesta. Tallentaminen on kivaa ja sitä tehdään mieluusti.

     Ei kuitenkaan kestäne kauaakaan, kun joku korkkaa potilastietomme, jotka meiltä kansalaisilta lupaa kysymättä on laitettu nettiin. Sitten nähdään mitä se todella tarkoittaa, että ”minulla ei ole mitään salattavaa”. Siellä on mielenterveystiedot, periytyvät sairaudet, työkyvyttömyyteen johtavat ongelmat ja muut vastaavat nätissä paketissa, näistä ovat varmasti ainakin työnantajat ja vakuutusyhtiöt kiinnostuneita.

     Joku työkkärin tietokanta ei ole yhtä arkaluonteinen, mutta hyvä esimerkki siitä, minne kannattaisi tehdä yllätystarkastus eli auditointi. Ai niin, mutta eihän meillä kukaan mitään auditoi, anteeksi.

    • Ani

     Mun yli kymmenen vuoden takainen ”rike”näkyy edelleen rivinä te:n omilla sivuillani. Jotain kuluttajansuojaa pitäisi tuossakin toimistossa harrastaa. Silloin pääsin ”rikokseni” rangaistuksesta kuin koira veräjästä, kun sattumoisin pääsin töihin.
     Valitettavasti tuli uudet yt:t.
     Tosin paljon muuta siinä välissä. Onneksi. Onneksi on myös mulla vittumainen luonne. Silloin kun haluan.

   • Rosa Warski

    Tästä tulee elävästi mieleen maolainen byrokratia, jota harjoitettiin Kiinan kulttuurivallankumouksen aikaan.

    Kun vallassaoleva pikkupomo ei tykännyt henkilöstä, hänen historiansa syynättiin perinpohjaisesti. Lapsuudesta asti kaiveltuja yksityiskohtia tulkittiin kuin piru Raamattua. Positiiviset näkökohdat käännettiin uhria vastaan ja negatiiviset nostettiin erityishuomioon. ”Kuulemisten” tulokset oli ennalta päätetty. Ainoa pelastus oli suhteet, joiden avulla saattoi valittaa korkealle puolueen johdolle e.g. Zhou Enlaille.

 11. Anja

  Nyt taas kohkastaan voimallisesti työnhakuhaastatteluista ja palkataan hallintoon ihan pystymetsästäkin uusia työntekijöitä. Jos halutaan puhua KOHTAANTO -ongelmasta, pitäisi kiireen vilkkaa korjata työnhakijoiden työnhakuprofiilien hakuammatit ja pitää työpaikan tullessa auki te-palveluhin, huolta, että myös työpaikan hakuammatti on synkronissa ISCO-järjestelmän käytön kanssa. ISCO-järjestelmä tulee EU:sta ja uskallan väittää, että työnhakijoiden hakuammateista suurin osa on vielä vanhan ammattiluokituksen mukaisia ja kun työnantaja ilmoittaa työpaikan verkossa, hän hakee siihen itse ammattikoodin ja se ei aina tule kohdalleen.

  Kun nämä kaksi asiaa korjattaisiin, saataisiin aikaan huomattavasti paremmin kohdentuvia työtarjouksia.

 12. Ulla

  Pojalleni tarjottiin sähkö- ja LVI-suunnittelijan paikkaa haettavaksi, tosin ei pakolla. Hän on tosin suunnittelija, mutta alansa on av-suunnittelu. Taitaisi tulla kaameaa jälkeä kun ei-alan mies lähtee suunnittelemaan sähköhommia, ihan hirvittää!

 13. Anna-Katriina Lius

  Teen pätkätöitä niin, että olen nykyisin yleensä noin puolet kuukaudesta töissä. Silti soviteltua päivärahaa saavana saan itsekin työkkärin tarjouksia. En ole ollut lain mukaan kelpoinen yhteenkään niistä työpaikoista, joita olen työkkärin velvoittamana hakenut. Mutta totta kai haen, kun käsketään. Ilmaisen vain hakemuksessa, että minulla ei ole vaadittua kelpoisuutta.

  Tarjouksia tulee myös hyvin lyhyellä varoitusajalla. Postin toiminnan tuntien pitää muistaa katsoa omat sivut usein. Valitettavasti se saattaa unohtua, varsinkin jos on usein työpätkiä, jotka täyttävät ajatukset.

  Pelko karenssista, turhien hakemusten tekeminen sekä jatkuvasti vaihtuvien muutaman päivän työpaikkojen ja työttömyysjaksojen vuorottelu on rasittava yhtälö kun tilanne jatkuu vuodesta toiseen. Lisäksi tietysti rahaa tulee milloin sattuu, kun kömmähdyksiä saattaa käydä niin työnantajalle, työkkärille kuin Kelallekin.

  Hallituksen ministerit ja lakeja valmistelevat virkamiehet ei varmasti ymmärrä, millaista tällainen elämä on käytännössä jokapäiväisesti elettynä.

  • Jyrki Saari

   Eivät niin, he ovat yleensä nk. hyväosaisia ja lisäksi heillä on lähtöajatuksena se, että kaikki työttömät ovat laiskoja ja työhaluttomia kaljankittaajia. Joko näin tai sitten lähtöajatuksena on erästä historian henkilöä mukaellen:”parempi että 1000 syytöntä saa karenssia kuin että yksi syyllinen saa työttömyyskorvausta.”

  • liisa hirvonen

   Aktiivimallista ei tehty vaikutusarviointia, mutta perhevapaauudistus kariutui ministeri Annika Saarikon omien sanojen mukaan siksi, että uudistus olisi heikentänyt monilapsisten perheiden tilannetta. Siitä tehtiin vaikutusarviointi. Monilapsiset perheet, toisinsanoen nk. uskontovyöhykkeellä elävät lapsiperheet, olisivat ministerin mukaan kärsineet. Eivät he kärsi minkäänlaista puutetta, mutta ovat pääministeri Sipilän uskonveljiä ja -sisaria. Konservatiiviset ja fundamentalistiset uskonnolliset arvot voittivat. Työttömien kärsimyksellä ja oikeusturvalla ei ole väliä.

   Sipilän lojaalisuus uskonnollisia yhteisöjä ja konservatiivisia lahkolaisia kohtaan on melko vaiettu asia, Soini on tuonut oman uskonnollisen vakaumuksensa ja konservatiivisuutensa reippaasti esille. Jokaisella saa toki olla uskonnollinen vakaumuksensa, mutta valtiollisiin tehtäviin se ei saisi sekoittua. Ei mikään ihme, että tämä hallitus on ollut jatkuvasti ongelmissa perustuslain kanssa. Suomi on oikeusvaltio eikä sitä pidä ryhtyä johtamaan uskonnollisilla eepoksilla.

 14. SHU

  Kyllähän noita päättömiä työtarjouksia on tehty aina 1990-luvun lamasta lähtien kai. Tässä eräs päättömimmistä, joihin työurani aikana alan hommissa (ei työkkärissä) törmäsin. Olen tuon kertonut myös viestiketjuissa, mutta pantakoon tännekin. Ehkä joku onnistuu välttämään karenssin sen lukiessaan.

  Muuten, jos laittaa työhakemukseen, että hakee, koska TE-toimisto käski, sekin voi olla karenssin paikka. Tai sitten toimii muuten niin näkyvällä tavalla, että siitä voidaan tehdä johtopäätös, ettei työtä haluta, oli sitten johtopäätös oikea tai väärä. Työvoimaviranomaisella kun on niin mainio karenssiperuste kuin että ’menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta syntynyt’.

  Juuri peruskoulunsa lopettanut nuori sai työkkäristä kolme työhönosoitusta kerralla.

  Ensimmäisessä työnantaja selkeästi ilmoitti vaatimuksenaan: AMK-tutkinto ja sujuva englannikielen taito.

  Juuri peruskoulunsa päättäneellä nuorella ei luonnollisesti AMK-tutkintoa ollut. Ei myöskään sujuvaa englannintaitoa, vaan vain välttävä. Joten nuori teki sen johtopäätöksen, ettei hänen tarvitse paikkaa hakea, koska työnantajan asettamat vaatimukset ei alkuunkaan täyttyneet.

  Työkkärin näkemys: Työnantaja ratkaisee hakijan sopivuuden paikkaan, joten olisi tullut hakea.

  Toinen työhönosoitus oli vanhusten viihdyttäjäksi laulamalla.

  Nuori oli hätäpäissään sanonut, että laulelee mielellään, kun työkkärissä oli tivattu harrastuksia. Nuori oli kuitenkin vain suihkutason laulaja, joten esiintymistaitoja eikä -valmiuksia ei ollut. Nuori ei tuosta syystä hakenut paikkaa.

  Työkkäri: Olisi pitänyt hakea, koska työnantaja ratkaisessa työnhakijan sopivuuden tehtävään. .

  Kolmas paikka oli kuppilaan työntekijäksi. Sitä nuori haki, vaan ei tullut valituksi.

  Lopputulos: Koska nuori kieltäytynyt kahdesti, niin karenssi ei ollut rittävä rangaistus, vaan tuli työssäolovelvoite..

  • Servitus

   Niin, ja sitten jos selittää työnantajalle turhaa hakemustaan kertomalla, että työkkäri pakotti, niin vaarana on, että saadaan taas yksi työttömiä laiskoiksi haukkuva ihminen. Ja näihin ulostuloihin aina vedotaan, kun työttömille kaavaillaan uutta raippaa.

 15. Dr Työtön

  Tässä esimerkki tutkimusmaailmasta. Työkkäri käski vastaväitellyttä henkilöä hakemaan professuuria suurehkosta tutkimusorganisaatiosta. Siinä ei mitkään puheet pätevyydestä tai alan oikeellisuudesta auttaneet. Työkkärin mukaan nuori vastaväitellyt tohtori oli pätevä, koska viran yhtenä kelpoisuusvaatimuksena oli tohtorintutkinto. Akateemisessa viranhaussa tohtorintutkinto on perusvaatimus, joka ei yksinään pätevöitä yhtään mihinkään.

  Henkilö siis haki karenssin pelossa proffan paikkaa, jonka seurauksena yksi valinnasta päättävistä tutkijoista jouduttiin jääväämään. Hän kun oli useita vuosia sitten julkaissut hakijan kanssa tieteellisen artikkelin. Jäävätyn henkilön tilalle piti löytää toinen, mikä oli vaikeaa, koska pienessä maassa tutkijoilla on aina yhteisjulkaisuja.

  Jo muutenkin pitkä hakuprosessi viivästyi yli puoli vuotta, hakija sai huonon maineen ja ovet sulkeutuivat lopullisesti siitä tutkimuslaitoksesta. Onneksi virkaintoinen TE-keskuksen työntekijä sai uuden viivan tukkimiehen kirjanpitoonsa aktivoinnista. Kyllä kannatti. Eikä tämä suinkaan ole ainoa tapaus.

 16. tyätön

  Jostain syystä olen itse ainakin toistaiseksi säästynyt työkkärin lähettämiltä työtarjouksilta. Tosin viime kuulustelussa työkkärin täti laittoi minulle tehtäväksi hakea työpaikkoja ja raportoida niistä. (Tuota työnhakua en olisi varmaan itse keksinytkään.) Mikäs siinä, onhan tuo raportointi hyvää harjoitusta aktiivimalli kakkosta varten.

  En oikein ymmärrä onko noilla työkkärin lähettämillä työtarjouksilla enää muuta virkaa kuin kyykyttää työttömiä. Koko systeemi on peräisin ajalta ennen internettiä. Silloin noista työtarjouksista saattoi jotain hyötyä ollakin. Nyt miltei kaikkien vapaiden työpaikkojen tiedot löytyvät netistä. Mutta toisaalta, me työttömäthän olemme niin uuvattia porukkaa, ettemme osaa käyttää nettiä tietokoneesta nyt puhumattakaan. Toki kaikilla ei ole omaa konetta, mutta silti.

  • Servitus

   Tai sitten taustalla on ajatus, että laiskat työttömät eivät hae töitä ilman patistelua.

 17. Aurelia

  Tällaisten artikkelien vuoksi odottelin työttömyysajat mielenkiinnolla, tipahtaisiko postiluukusta meillekin seinästä repäistyjä ehdotuksia. Vaan eipä ole tullut – ei työttömänä, työllistymispalveluissa ollessa eikä osapäivätöissä. Mieskin on ollut työtön jo viime kesästä: TE- toimistosta soitettiin viime kuussa ensimmäistä kertaa ja kyselivät suunnitelmia. Tämä on kai sitä henkilökohtaista palvelua kolmen kuukauden välein, josta Sipilän mukaan sataa kiitosta työttömiltä?

  Aktiivimallista ei työttömälle puoliskolle maininnut sanaakaan TE-täti eikä liiton kassa. Itselleni kyllä tuli KELAsta ilmoitus minuun kohdistuvasta tarkkailusta, vaikka olen kokoaikatöissä. Näinkin hyvin voi siis osata!

  • Avaudun

   Olisi mukava nähdä mitä siinä Kelan kirjeessä sanotaan. Lähetelläänkö Kelasta ihmisille yleisemminkin tuollaisia kirjeitä?

   • Equalizer

    Itse sain tuon KELAn kirjeen edellispäivänä, maanantaina 12.02.2018. Kirje oli postitettu 06.02.2018. Laki on siis ollut voimassa jo 01.01.2018 alkaen ja ”nyt jo” jaetaan hallintoalamaisille viralliset toimintaohjeet…

    En kopioi kirjeen sisältöä tähän, koska siinä kerrottiin ihan ne samat asiat, joita Saku on täällä tuonut julki jo pitkään.

    Seuraava kohta tosin jäi arvoitukseksi: ”Opettajilla, kotityöntekijöillä, urheilijoilla ja luovilla tai esityksellisillä aloilla työskentelevillä aktiivisuus voi täyttyä eri ehdoilla.” Millä ehdoilla, sitä ei kerrottu. Lieneekö heidän kohdallaan sitten käytössä ”Pärstäkerroin-metodi” vaiko ”Stetson-menetelmä”?

    • Seinillä korvat on

     Mutta sanotaanko Kelan kirjeessä, että tuen saajaa ”tarkkaillaan”?

     Stetson-Harrison -menetelmä yhdistettynä Pärstäkerroin-metodiin ja tietysti nepotismiin on maan tapa.

     Yleisesti ei pitäisi suosia harkinnanvaraisuutta mielivaltaisuuden välttämiseksi, mutta juuri harkinnanvaraisuutta meillä suositaan. Pikku hiljaa, pala palalta, kohti DDR:ää.

     • Equalizer

      Tässä sanatarkka sitaatti kirjeestä: ”KELA seuraa aktiivisuuttasi 65 maksupäivän pituisissa tarkastelujaksoissa.”

 18. Pertti

  lähettäkää 300 000 työhakemusta valtakunnansyyttäjän työhön,300 000 työhakemusta työvoimavirkailiaksi,300 000 työhakemusta toimistohenkilösi poliisihallintoon, 300 000 työhakemusta valtion- ja kuntientyöpaikkoihin.Ei niitä työpaikkoja tarvvitse olla olemassa,niihin hakemuksiin on vaan vastattava ja ainakin käsiteltävä.Sitten kun ei valita niin eikun valitus syrjinnästä aina löytyy jokin syy.Kaikki hakemukset kannatta laitta kirjeenä ja sähköpostilla.Tällä lailla saadaan työllistettyä n.200 000-300 000 työtöntä tai sitten kuukauden sisällä loppuu aktiivimalli eihän sitä tarvitse,kun kaikki on työllisteety ja julkiselle sektorille tuottavaan työhön.

 19. Riku Leminen

  Minun piti hakea yliopistosta työpaikkaa, johon vaadittiin ylempää korkeakoulututkintoa ja 4G-verkkojen tuntemusta. Olen opistoinsinööri, joten minulla ei ole edes alempaa korkeakoulututkintoa. Kokemukseni ovat lisäksi kiinteän puhelinverkon suunnittelusta. Piti soittaa yliopistolle ja kertoa miksi hain paikkaa, jotta eivät kuule minua lukutaidottomaksi. 😎 Tuon työpaikan lisäksi työkkäristä ovat tarjonneet minulle kuuden vuoden aikana vain työpaikkaa, jonka ilmoitus oli norjankielinen. Sitä ei ollut pakko hakea.

  • Risto Pukari

   Olisi ollut turvallisempaa tehdä hakemus suomeksi, kääntää se googlella norjaksi ja lähettää (ja CC TE-palveluille). 😀

 20. Rosa Warski

  Sisareni, joka ei kuulu kirkkoon, sai juuri työkkäristä määräyksen hakea työpaikkaa. Kyseisessä työpaikassa yksi vaatimuksista on kirkkoon kuuluminen.

  Karenssin uhalla seurakunnan jäseneksi !

 21. Huoli pois

  Voiko joku saada vahingossa töitä? Jotta saisi työn, pitää hakemuksen olla täydellinen täsmäisku. Ja silti 1/300 saa paikan.

 22. Pera

  Hain aikoinani ihan oikeaa työpaikkaa, joka oli kuin minulle tehty. Kohta työvoimatoimistokin lähetti kehoitteen hakea samaa työpaikkaa mutta antoi myös käskyn sopia työhaastattelu ja viedä mukanani dokumentti, jonka työnantaja täyttää käytyäni haastattelussa. Ja ihme tapahtui, Vantaan Okmeticin teknillinen päällikkö suostui järjestemään työhaastattelun soittoni perusteella.

  Haastattelun jälkeen esitin TE-toimiston toimittamaa paperiliuskaa (1/3 osa A4:stä), johon mm. oli kirjoitettu kohta, että miksi haastateltavaa ei valittu tehtävään. Päällikkö hiukan hölmön näköisenä ihmetteli, että mihin tällaista dokumenttia tarvitaan. Ilmoitin, että vaikea minunkaan on asiaa ymmärtää, mutta en minä vankilasta käymässä täällä kuitenkaan ole. Sitten laitettiin avoimeen kohtaan, että työntekijää ei ole vielä valittu työtehtävään. Vein dokumentin itse henkilökohtaisesti TE-toimistoon ja näin vältyin karenssilta ja eikä minua myöhemminkään valitettavasti valittu työtehtävään.

  En ole kuullut moisesta kenenkään muun vantaalaisen kohdalla koskaan.

 23. töytön

  Hölmöyden maksimointi erittäin hyvä juttu, kun on työttömistä kohderyhmänä kysymys. Kunhan vaan mahdollisimman moni laiskuri-rikkaruoho saa karenssin, menee ilmaistöihin, puhelinmyyjäks, hakee mitä vaan työpaikkaa (voi saada siitä karenssin), roikkuu narun jatkeena, tai jos joku pääsee tienaamaan näillä laiskureilla. Hallituksen käppyrät alkaa sojottaa ylöspäin. Hölmöydelle riittää rahaakin vaikkapa muutama miljardi, kassakaapin pohjilta sattu tarkoitukseen löytymään.

 24. taistelija

  Kyllä se on niin että tämä niin kutsuttu hyvinvointiyhteiskuntamme on rappeutumassa koko ajan. En voi ymmärtää syitä miksi, mutta kuten olen huomannut jo vuosia että porvarit ovat samanlaisia mitä olivat jo 100-vuotta sitten. Koska me eletään digitaalista aikaa. Ajat muuttuivat paremmiksi tiettyinä aikoina kunnes porvarit päättivät viedä senkin pois.
  Olemme menossa kohti porvarillisia aikoja, mitä elettiin silloin Venäjän aikana.
  Meistä taas käytetään sanaa torppari. Porvarit ovat läpeensä pahoja ihmisiä, joilla ei ole olemassa sydäntä tai puhdasta omatuntoa ollenkaan. Porvarit kuvittelevat olevansa fiksumpia tai parempia kuin mitä tavalliset ihmiset ovat. Pitävät köyhiä ja työttömiä ihmisiä heikkoina ja mitättöminä, johtuen heidän narsistisista ajattelutavasta. Sama ajattelutapa on ollut mummoassa Hitlerillä, Stalinilla, Mao Zedongilla ja monilla muilla diktaattoreilla. Myös miljandöörit kuten Bill Gates on myös sanonut että jos ihmisiä on liikaa, niin silloin niitä täytyy karsia pois.

  Politiikot ja viranomaiset ovat korruptoituneita rikollisia, joille on ihan sama kuoleeko työtön ihminen nälkään tai janoon, kunhan se saadaan pois sieltä kotisohvalta pois, jottei valtion tarvitsisi maksaa mitään ihmisille. Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy eikä työllä niin vaan elätetä itseä. Suomi on menossa suoraan kohti kapitalistista diktatuuria. Suomi muistuttaa
  1984 tieteiskirjaa mitä George Orwell on kirjoittanut. Meitä halutaan vakoilla, tarkkailla, kontroloida, hyväksikäyttää, sortaa ja pahimmassa tapauksessa tappaa.
  Uusi Maailman Järjestys on alkamassa Suomeen, Eurooppaan, Amerikkaan jne.
  Ja rikkaat porvarit sen kuin rahoittavat näitä äärioikeistoja, natseja, terroristeja, diktaattoreita ja rahastavat meidät kaikki kuoliaaksi, jolloin viimeisetkin lantit ovat otettu pois meiltä.
  Luoja auttakoon meitä jos tämä kaikki pahuus tulee totetutumaan täällä Suomessa.

  • Jyrki

   Toisaalta eikö aito ja puhdas kapitalisti ja porvari kammoa sitä, että pitäisi tehdä ilmaiseksi työtä? Koskien myös työntekijöitä, jotka hänellä töissä. Palkka on aina maksettava tehdystä työstä. Ja jos ongelmia saada työntekijöitä firmaan. Niin ongelma tupannut ratkeamaan palkkatarjousta nostamalla, kunnes alkaa jonoa muodostuu firman oven taakse. Jos sittenkään työvoimapula ei ratkea täytyy pohtia jos vika onkin työntarjoajassa? Sen jälkeen voidaan pohtia, että onko vika sittenkin työttömissä?

   Nykypäivän kapitalismi ja porvarit näyttäisi vain hukanneen tämän ajattelutavan. Kaikki on oltava ilmaista työvoimasta lähtien. Ja kaiken lisäksi heille pitää maksaakin siitä ilmaisesta työvoimasta. Kuten kuntouttavassa ja vastaavissa joku 10e/pvä irtoaa jos he hyväksikäyttävät työtöntä orjatyön muodossa.

   Kapitalistille ei siis riitä, että yhteiskunta kouluttaa ihmisiä ammatteihin. Pitää tiet, julkiset rakennukset, terveydenhuollon jne. Kunnossa jotta yhteiskunta toimisi ja firmoilla olisi edellytykset toimia. Ei näyttää siltä, että näilläkin pitää voida tehdä bisnestä yhteisen edun vuoksi kuten sana kuuluu yleensä kapitalistien suusta nykyään.

   Kapitalistien mielestä myös työttömyyskorvaus on ”palkka” työttömälle. He ei puhu kumminkaan aidon työsopimuksen tekemisestä työttömälle vaikka osa-aikaisena jossa ainakin varmat työtunnit siltä osin kuin ne sopimukseen määritelty. Sellaista kammotaan nykyään viimeiseen asti. Eli työsopimusta jossa tämä työttömyyskorvaus muuttuu PALKKA nimikkeiseksi myös kun se saapuu pankkitilille. Nyt se nimike on ETUUS näissä 9e/pvä orjatöissä. Josta ei kerry eläke, lomat jne jne. Miksi siis puhutaan vaan työttömyyskorvauksien vastikkeellisuudesta? Ei työsopimuksesta?

   Eli jos jossain kasvaa aito kapitalisti niminen omenapuu. Niin se ei vaan enää tuota terveitä omenia jos ollenkaan.

 25. taistelija

  Porvarit ovat samanlaisia kuin mitä olivat satavuotta sitten. Eivät he ole
  muuttuneet miksikään, ovat vain paljon ovelampia fiksumpia, mutta
  samanlaisia narsisteja kaikki.

 26. Niinpä niin

  Työskentelin yksityisessä firmassa x, suorittavana työntekijänä. Sopimus oli 0-tuntisopimus, mutta vain harvoin sain soviteltua päivärahaa, koska työpäiviä kertyi sen verran paljon. Pysyttelin kuitenkin te-toimiston kirjoilla, jos sattuisikin tulemaan työtön viikko ja koska työ ei ollut kuitenkaan täysin kokopäiväistä.

  Te-toimisto sitten jossain vaiheessa tehosti toimintaansa lähettämällä minulle useita työhönosoituksia kaupungin palkkatukipaikkoihin. Yksi paikoista sijaitsi n.30km päässä kotoani, minne oli huonot julkiset yhteydet. Kävin kiltisti haastatteluissa missä haastattelijat ihmettelivät, että miten ihmeessä on mahdollista, että jo työssä oleva ihminen patistetaan avustajan tehtäviin kaupungille, palkkatuella. En luonnollisesti saanut paikkoja. Soitin te-toimistoon ja ihmettelin asiaa. Lupasivat korjata asian, mutta mitään korjausta ei tapahtunut. Uusi työhönosoitus avustaviin tehtäviin palkkatuella tuli vielä kaksi kertaa.

 27. Sampo Makkonen

  Viulistin koulututaustaa ei kerrottu, mutta jos on sibiksen käynyt osaa kyllä soittaa myös muita instrumentteja. Se porukka joka yleensä siihen oppilaitokseen pääsee on lähes ammattilaisia jo syntyessään.

  • UllaM

   Sampo Makkonen: olihan tuo tosi huono vitsi? Olihan…

   • Sampo Makkonen

    Miksi olisi vitsi? Mun laulun opettaja sibiksessä oli valmistunut kitaransoitosta. Silti oli myös soittanut sinfoniaorkesterissa patarumpuja.

    • UllaM

     Oliko kyseessä Radion orkesteri vai kenties Kansallisoopperan orkesteri?

  • hulda

   ”Alttoviulu on eri soitin kuin viulu. Kumpikin soitin vaatii vuosikymmenten harjoittelun, varsinkin jos aikoo hakea soolosoittajan paikkaa korkeatasoisessa sinfoniaorkesterissa.

   Viulisti ei automaattisesti osaa soittaa alttoviulua ammattimaisella tasolla, eikä alttoviulisti viulua. Tilannetta voisi verrata siihen, että työttömän äidinkielenopettajan käskettäisiin hakea avoinna olevaa ruotsinkielenopettajan paikkaa.”

   Näin kirjoitteli HS

   • Sampo Makkonen

    Ja sellainen korkeatasoinen orkesteri löytyy kyllä Chicagosta, mutta että jopa Suomen chicagosta – Lahesta – mistä nyt oli kyse???
    Lahessa pärjää kyllä vähemmällä reenaamisella, ja olihan se Mozarttikin vain kolmen vanha kun osasi soitta kaikki biisit etu- ja takaperin. Minä sanon, että Sibelius Akatemiassa musiikin opetus on korkeatasoista ja oppilaat parasta A-ryhmää, yleisö ei ehkä niinkään.
    Meillä aikoinaan koulussa ruotsin ope oli matikan maikan sijainen, hirveää.

    • Matti Meikäläinen

     Ja opettajasi tuntuvat olleen noin yleensäkin aika epäpäteviä kun tulosta katselee…

   • Jonis Lusis

    TE- pillillä soitellaan, muut soittimet on silloin sivualalla.

 28. Rintsu

  Kun lukion jälkeen aloitin työurani niin se tapahtui siten, että menin musiikkitukun ovesta sisään ja kysyin ”Onko töitä?” Aloitin seuraavana aamuna.
  Varastomiehen palkka ei ollut ihmeellinen mutta sillä kummasti maksoi vuokran ja tulevan rouvaRintsun opintoja. Eli ei mitään vikaa. Hyvä työ kaikin puolin.

  Moni luulee, että maailma on yhä sama. Eli että töitä saa jos vaan viittii kysyä.
  Se nyt vaan ei ole niin.

  Soittamisesta nyt satun tietämään yhtä jos toistakin ja voin kertoa, että kukaan ei tahdo häihinsä soittamaan työkkärin kasaamaa karenssibändiä.

  Työkkäri voisi välittää niitä varastomiehen paikkoja. Jos välittäisi ja jos niitä olisi.
  Mutta jos ny etsitään muusikkoa tai muuta huippuosaajaa niin ei siinä työkkärillä tee mitään.
  Jos ”Children of lumihanki” hakee uutta rumpalia tai jos vakuutusyhtiö hakee henkilöstöjohtajaa niin kukaan ei käy Mollin sivuilla ihmettelemässä. Noi paikat täyttyy ihan muita kanavia myöden.

  On muuten kuvaavaa, että työkkärin sivut on molli.
  Ei missään tapauksessa duuri.
  Kun kerran soittamisesta puhuttiin.

  • Rosa Warski

   Rintsu, itseasiassa ”Duuri” löytyy myös.

   Kyse on työkkärin erityispalvelukeskuksesta, joka sijaitsee Helsingissä, Käenkuja 3 A:ssa. Sinne siirretään ns. vaikeat asiakkaat. Kuvaus on seuraavanlainen:

   ”Työvoiman palvelukeskus Duuri on työttömiä helsinkiläisiä työnhakijoita palveleva verkosto. Asiakkaita palvelukeskukseen ohjaavat Helsingin työ- ja elinkeinotoimisto ja Helsingin sosiaaliviraston sosiaaliasemat.

   Asiakkaat ovat pitkään työttöminä olleita työmarkkinatuen ja toimeentulotuen saajia, jotka tarvitsevat työllistyäkseen moniammatillisia palveluja. Toissijaisesti asiakkaiksi ohjataan asiakkaita, joiden työttömyys uhkaa pitkittyä, eikä peruspalvelujen katsota riittävän.”

   Lähipiiristäni löytyy henkilöitä, jotka ovat Duuriin joutuneet ja pyrkineet takaisin normaalin työkkärin palveluihin pikimmiten. Pompottamista on enemmän, itsemäärämisoikeutta vähemmän. Saapuessa paikalle kirjataan, että on tullut sinne omasta tahdostaan, jonka jälkeen ”erityispalvelu” voi alkaa.

 29. Mirjami Laitinen

  Hyvää Ystävänpäivää Saku!❤

 30. nollasopparilainen

  Tässä on sekä linkeissä että keskustelussa tullut esiin se tosiasia, että moni nollasopparilla töitä tekevä tekee käytännössä pääosin täyttä työviikkoa. Soviteltua päivärahaa tulee harvoin jos ollenkaan. On tietysti merkittävä epäkohta että tällaisessa tilanteessa tehdään nollasopimuksia, mutta kun kerran tehdään, niin ihmettelen tällaisessa tilanteessa roikkumista työkkärin kirjoilla. Itse olen aiemmin tällaisen työpätkän vastaanottaessani lopettanut te-palvelujen asiakkuuden ja nyt taas vastaavaan hommaan kohta siirtyessäni ilmoitan jälleen työkkäriin työllistyneeni kokopäiväisesti. Sitähän se käytännössä on. Jos jonain päivänä ei ole, niin saanpahan vapauteni ilman kyttäystä ja karensseja. (Jostain syystä karenssiin joutuminen tuntuisi pahemmalta kuin osa-aikaisena ilman työttömän statusta oleminen!) Eri asia, jos työ on käytännössä todellisesti osa-aikaista ja soviteltua päivärahaa saisi jatkuvasti.

 31. Timo Harju

  Mitä te oikein valitatte työpaikoista ja ammattitaidosta? Hannu Takkulakin meni sukkulana huippuvirkaan EU:n tilintarkastustuomioistuimeen ilman minkäänlaista viranhoidon edellyttämää kompetenssia eli osaamista. Ei se osaaminen tai oikea koulutus ole tärkeää! Pitää vain olla oikea asenne ja uskonlahko ja pääministeri kaverina.

  Kun Sipilälle päiviteltiin Takkulan erittäin ohutta ansioluetteloa, pääministeri totesi, että kyllä siellä niitä tilintarkastajia riittää…

  Ottakaa oppia älkääkä nurisko. Uuden elämän voi aloittaa hankkimalla oman postillan ja perehtymällä katekismukseen ja Siionin laulujen isotekstiseen laitokseen.

 32. Jarkko

  On tämä hallitus ainakin yhdessä asiassa onnistunut kaikkein köyhimmiltä leikkaamisessa ja Suomen korporatiivisessa järjestelmässä vahvoilla olevien suojeltujen alojen tilipussien ja muiden etujen paksuntamisessa vuodesta toiseen.

  https://yle.fi/uutiset/3-10074037

 33. Köyhäläinen

  Se asia, mitä tässä julkisessa keskustelussa ei tunnu kukaan huomaavan eikä noteeraavan, on se, että Suomessa on kansan valta. Perustuslaissa on jokaiselle taattu sopimusvapaus, ja tämä takaa siis sen, että jokaisella on 1) oikeus hylätä huonot sopimukset ja 2) oikeus tehdä hyviä sopimuksia.

  Valtion hallituksella puolestaan on velvollisuus ohjata taloutta. Käytännössä talouden ohjaaminen tarkoittaa mm. verojen säätöä, sääntelyjen muokkaamista, lainsäädäntöä, investointien ja työn kysynnän ylläpitoa, lukuisia erilaisia toimia, jotka kaikki siis tähtäävät Suomen ja suomalaisen kansan talouden ylläpitoon, jossa yhtenä olennaisena elementtinä on ulkomailta Suomeen suuntautuva kysyntä, johon vastataan suomalaisella työllä, eli kysyntä kohdistuu suomalaiseen työhön.

  Se mihin em. talouden ohjaaminen kuitenkaan EI voi puuttua, on aiemmin mainittu sopimusvapaus. Sopimusvapaus tässä maassa on ikäänkuin TAKALAITA jota valtion hallinto ei voi ohittaa.

  Kunhan pohditte vähän pidemmälle näitä asioita, niin ymmärrätte hyvin pian myös sen, MIKSI mikä tahansa aktiivimalli tai muukin -malli muodostuu perustuslailliseksi ongelmaksi kansalaisia vastaan, mikäli niillä pyritään edes vähänkin hankaloittamaan tai vahingoittamaan em. sopimusvapauden turvaamaa oikeutta sopia omista asioistaan. Tilanne on ikäänkuin samankaltainen, että hallinto ei suostu noudattamaan omaa velvollisuuttaan kysynnän luojana, ja nyt se jo pyrkii siis omavaltaiseksi, Kummisetämäisesti sopimuspöytiin aseidensa ja hevosenpäidensä kera uhittelemaan sopimuspöydässä olevia työnhakijoita.

  Itse en todellakaan tee yhtäkään sopimusta yhtikäs minkään hallinnon KÄSKYSTÄ, vaan jokaikinen sopimus mitä olen tekemässä, ne ruoditaan tarkalleen läpi KANNATTAVUUDEN näkökulmasta.

  Jos hallinto on sitä mieltä, että minun harkintani perusteella jokin tarjottu sopimus on HUONO enkä sitä siis tee, että tämä olisi jotenkin RANKAISTAVAA toimintaa, niin voitte kyllä kyseenalaistaa kohta koko hallinnon oikeudet olla olemassa.

  Työttömyyskorvauksen (ja tukien yleensäkin) olennaisin tarkoitus tässä systeemissä on toimia TAKALAITANA sitä toimintaa vastaan, jossa valtion hallinto alkaa ylittämään omia toimivaltuuksiaan, eli käytännössä elämään ylitse varojen, ja sen jälkeen se alkaa käymään jo väkivaltaisesti kansansa kimppuun saadakseen ryöstettyä kansalaisten varallisuudenkin hallinnon juhliin. Näin on maailmassa monissa maissa toimittu, ja ne on yleensä diktatuureja joissa kansa elää katuojassa, eivät todellakaan ole mitään mallimaita.

  Ja nyt Juha Sipilän johdolla Suomea ollaan ajamassa tällaiseksi toisen tai kolmannen luokan maaksi, jossa työ ansaintatapana ollaan ajamassa katuojaan, on kyllä varsin härskiä toimintaa, voisi jopa valtiopetoksesta olla kysymys. Oma näkemykseni on, että tulevina vuosina Suomen verrokkimaiksi ei enää katsota niinkään Saksaa ja Ruotsia, vaan Suomi ajetaan Sipilän johdossa lähinnä Itä-Eurooppalaisten maiden joukkoon.

  Valtion hallinto ei ole olemassa ITSEÄÄN varten, vaan sen homma on aina ajaa kansalaistensa etuja. Osakkeenomistajien eduistakaan ei ole kysymys, vaan erityisesti suomalaisen työn kysynnästä ja kannattavuudesta, koska suomalainen työ on oikeastaan ainoa kaikkia yhdistävä tekijä, jolla jokainen voi elinaikansa ajalla tehdä jotakin tuloja kun vain sopimusten laatua valvotaan.

 34. Köyhäläinen

  Täydennän äskeistä kommenttiani vielä sen verran, että Juha Sipilä sinällään insinöörimäisen fiksu kaveri, mutta hänellä ongelmana tuntuu olevan oikeistolainen asenne talouteen, eli käytännössä hän ajattelee vain osakkeenomistajien etuja.

  Ja kun valtion taloudesta on kyse, silloin puhutaan kansalaisten työn kysynnästä ja kannattavuudesta. Työ kansan tulonlähteenä on ihan ehdottomasti numero ykkönen vartioitavaksi asiaksi, jota siis valtion hallinnon tulee säätelytoimillaan kyetä ylläpitämään.

  Oikeistohenkisesti toimiva hallitus sivuuttaa työn tulonlähteenä, ja alkaa ajamaan osakkeenomistajien etuja, ja näin on tehty nyt jo useita vuosia, ja lopputuloskin on hyvin looginen eli raha virtaa osinkoina osakkeenomistajille, mutta he eivät kuitenkaan investoi, koska he tietenkin arvioivat että mitäs turhaan Suomeen mitään investoimaan, kun Juha Sipilä takaa kasvavat osinkotuotot jatkossakin.

  Ja näin ajetaan Suomi taloudelliseen ansaan, ja lopputulosta voi vain arvuutella, mutta melko varmalta näyttää ainakin se että kansaa jaetaan rankasti eri leireihin, ja erilaisista talouskuplista pidetään kynsin hampain kiinni, SILLOINKIN vaikka jo selvästi nähdään että ne kuplat ovat lähinnä kotimaan kustannuksia kasvattavia asioita, ja ne kustannukset tuhoaa suomalaiselta työltä kilpailukyvyn kaikilla markkinoilla.

  Lopputulos massatyöttömyys, ja sitten alkaa se valtava kansan jahtaaminen ja riitely, kun ylitse varojen elävät hallitukset yrittää huudella kansaa vastaan että teidän syy kun työn kysyntä alhaalla, vaikka hallinnon nimenomainen tehtävä on käyttää niitä säätelytoimiaan jotta työn kysyntä riittävällä tasolla.

  Tärkeätä on nähdä varsinkin avoimen sektorin asema valtiossa taloudellisen tulon lähteenä, on melko surullista että Suomen taloutta on ajettu paperitehdas-ajattelulla vuosikausia senkin jälkeen kun Nokia jo oli menossa alamäkeen, mutta minkäs teet kun hallituksessa vain jeesjees-miehiä jotka taputtaa silloinkin kun Titanic on jo pohjakerroksistaan täynnä vettä.

  En voi muuta sanoa, kuin sen että yrittäkää pelastaa itsenne, tämän tyyppinen hallitus joka käy työttömien kimppuun ilman että työn kysyntää ja kannattavuutta saadaan RAKETTIVAUHDILLA ylöspäin, ei kyllä todella paranna tilannetta yhtään miksikään.

  • Jarkko

   hallitus ottaa aina sieltä mistä on helpointa ottaa hallitus ei koskaan ota sieltä mistä olisi oikeudenmukaista ottaa ahtaajien 5000 euron palkat saavat jatkossakin olla rauhassa kun leikattavaa etsitään.

   ei hallitus virkamiehineen edes löydä rikkaiden rahoja eri veroparatiiseista saati että lähtisi tappelemaan euroista Lakko herkkien vahvojen alojen työntekijöiden kanssa niin jäljelle jää sitten kaikkein köyhimpien viimeistenkin eurojen leikkaukset.

   Ei varas ota sieltä missä on hälytysjärjestelmät ja valvontakamerat sekä vahvat kassakaapit vaan sieltä Missä näitä ei ole varas ottaa aina sieltä mistä hän saa euroja helpoimmalla.

Kommentoi »

Comments are closed