Hiljaisella tulella

Perusturvaan tehdyt leikkaukset viime vuosina ovat vaikuttaneet erityisesti työttömien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden toimeentuloon. Vuosina 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat Sosten selvityksen mukaan pienituloisia suosivia. Sen sijaan vuoden 2015 jälkeen eli nykyisen hallituksen aikana tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa. 

Näin kertoo Helsingin Sanomat  Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö Sosten teettämästä selvityksestä, jossa tarkastellaan keskeisiä sosiaaliturvaetuuksia ja verotusta vuodesta 2012 vuoteen 2019. Vuosina 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia. Sen sijaan vuoden 2015 jälkeen eli nykyisen hallituksen aikana tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa. Koko selvitys löytyy täältä.

Perusturvaetuuksen heikentäminen on tehty vähitellen ja asiaa mainostamatta. Mitään suuria muutoksia ei ole tehty, vaan etuuksia on jätetty korottamatta, vaikka ne periaatteessa on sidottu indeksiin ja niiden pitäisi nousta suunnilleen samaa tahtia hintojen nousun kanssa. Hallitus on kuitenkin tehnyt indeksileikkauksia ja -jäädytyksiä, jotka ovat jättäneet etuudet ennalleen tai jopa pienentäneet niitä. Lisäksi etuuksen verotusta on kiristetty.

Tässä jos missä näkyy, että politiikka on arvovalintoja. Tämän hallituksen arvot näkyvät selvästi siinä, että samaan aikaan hallitus on tehnyt erityisesti hyvätuloisia suosineita veronkevennyksiä. Myös tehtottomiksi ja markkinoiden kannalta jopa haitallisiksi todettuihin yritystukiin on pumpattu jatkuvasti lisää rahaa niin, että jo vuosi siten kukaan ei tennyt kuinka paljon sitä niihin käytetään. Suomeksi sanottuna tämä hallitus ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.

Euromääräisesti indeksileikkaukset ja -jäädytykset eivät ole kovin suuria summia, mutta jokainen tuilla elämään joutuva huomaa rahojen vähenemisen kaupan kassalla. Muutama euro pienestä tuesta on prosentuaalisesti niin paljon, että kukaan ei edes uskaltaisi ehdottaa samanlaista leikkausta palkansaajille. Saati sitten yritystukiin, joille jokaiselle löytyy puolustaja, jonka mukaan justiinsa tämä tuki on ehdottoman välttämätön. Köyhillä ei tässä hallituksessa ole puolustajaa.

Kyllähän te tiedätte miten sammakko keitetään elävältä. Se pannaan kylmään veteen, ja vettä lämmitetään hitaasti. Sammakko ei ymmärrä loikata pois hitaasti kuumenevasta vedestä, vaan se kiehuu hengiltä. Maamme hallitus on tekemässä köyhille täsmälleen samaa.

 

Kommentit (75)
 1. Jaakko Lautaoja
  14.2.2018, 11:49

  Hallitus ei tajua sitäkään, että kaikki, mikä leikataan vähävaraisilta, leikataan todellisuudessa niiltä yrittäjiltä, joille vähävarainen roponsa kiikuttaa. Heillä kun ei ole varoja, joita joutaisi säästämään. Kaikki menee kulutukseen. Nyt jo jossain uutisessa siunailtiin sitäkin, että yli 300 000 ihmistä on joutunut ulosottomiehen asiakkaaksi. Mitä muuta on voinut odottaa tapahtuvaksi! Seuraavaksi ihmetellään omaisuusrikollisuuden kasvua ja vaaditaan taas kovempia rangaistuksia.

  1. Aleksi Kivekäs
   14.2.2018, 12:17

   Niin. Työttömiäkin on suurin piirtein tuo 300.000. Tulonmenetys on välillä niin murskaava, jos saat karenssia, että talous menee varmasti pilalle. Ei kenelläkään alle 30-vuotiaalla ole mitään säästöjä. Enemmän opintolainaakin, kuin aiemmilla sukupolvilla, jolloin työlläkin tuli vielä toimeen.

  2. Risto Penttinen
   14.2.2018, 13:52

   Hallitus hyödyttää suursijoittajia ja todella raskaan suuryrityksiä ja joiden vienti menee ulkomaille, laillisesti suunnittelevat veronsa mahdollisimman pieniksi ja vievät voittonsa ulkomaille veroparatiiseihin. Nämä lobbaavat jatkuvasti ykstyistämisen, yritysverojen ja muiden kulujen vähentämisen puolesta. Heillä on käytössään uskomattoman vaikutusvaltainen propagandakoneisto ja heidän laulujaan laulavat talousviisaat.

 2. Tanja Takalo
  14.2.2018, 11:53

  Tästä nähdään mitä tapahtuu kun maata ryhdytään johtamaan kuin yritystä. Yrityshallitus laskee kansalaisiksi vain työikäiset-ja kykyiset. Mappi ööhön työnnetään lapset, vammaiset, eläkeläiset ja muut yritys-Suomelle kelpaamattomat. Ei hyvin käy.

  1. Kyllähän tämä sitä sammakon keittämistä on. Eikä tarvitse odottaa, että muu kuin vaalien lähestyminen voi Sipilän hallintoon vaikuttaa.

   Yksi asia on jäänyt kaivelemaan

   Ajatelkaapa. Hallitus teki aktiivimallin, johon ei oltu tyytyväisiä. Sitä vastusti adressissa 150 000 ihmistä ja Senaatintorille kerääntyi kymmenkuntatuhatta. Hallitus ei lähettänyt paikalle ensimmäistäkään ministeriä, vaan jo valmiiksi vihatun ylimielisen julkisuustyrkyn kansanedustajan, joka leimasi pitkin maata mieltään osoittamaan tulleet ihmiset juopoksi roskaväeksi. Seuraavana iltana hän esitteli juoma- ja naimatapojaan julkisuudessa ja ilmoitti kuljeskelevansa alastomana – ei varmaan mikään lasten kateltava – asunnossaan.

   Ja tällä kaikki on ohi?

   Tämän pitäisi olla farssi. Mutta ei se ole! Se on Suomen valtionhallintoa Anno Domini 2018, jota ovat johtamassa valtakunnan terävimmät aivot ja korkein moraali ja sekä pää- että ulkoministerin ilmoittamat yhteydet Korkeimpaan Voimaan.

   Jo tämänkin takia tarttemme ne vaalit.

  2. Olen alusta saakka ihmetellyt sitä, millaisena yrityksenä Juha Sipilä näkee tämän Oy Suomi Ab:n. Ottaen huomioon, että Sipilä ansaitsi miljoonansa myymällä johtamansa ja pääsoin omistamansa yrityksensä amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille.

   Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. No nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että kansalaiset eivät tunnukaan olevan tämän Oy Suomi Ab:n omistajia, vaan tuotannontekijöitä tai asiakkaita, joiden ainoa tehtävä on kasvattaa yrityksen tulosta mahdollisimman pienillä kuluilla. Meistähän puhutaankin asiakkaina, kun menemme kyselemään esimerkiksi julkishallinnon palveluja. Siis niitä palveluja, jotka tuotetaan maksamillamme verorahoilla.

   Herääkin kysymys, ketkä Sipilän mielestä ovat Oy Suomi Ab:n omistajia ja ketkä hyötyvät voitoista?

Kommentointi suljettu.