Vastuunpakoilua ja saivartelua

-Eduskuntahan sen antoi näin mennä.

Näin vastasi työministeri Jari Lindström eilen A-teemassa, kun häneltä kysyttiin miksi paljon kritisoidusta työttömyysturvan aktiivimallista tuli sellainen kuin tuli. Vastaus lienee eräänlainen vastuunpakoilun ennätys. Hallitukselle kerrottiin lausunnoissa moneen kertaan mitä vikoja ja puutteita lakiesityksessä oli, mutta hallitus ei piitannut lausunnoista. Oppsitio yritti vielä eduskuntakäsittelyssä tuoda epäkohtia esille, mutta kukaan ei ollut kuulemassa. Asian esittelevä ministeri oli savusaunassa, ja sen jälkeenkin mallia on julkisuudessa puolustanut lähinnä Lindström. Nyt hänkään ei koe olevansa missään vastuussa laista, vaan syyttää eduskuntaa.

Toivottavasti hallituspuolueiden kansanedustajat panivat merkille, että he ja vain he ovat ministerin mukaan syyllisiä lain epäkohtiin. Lakiesityksen esitellyt hallitus ei ota siitä mitään vastuuta.

Tämän vastuunpakoilun lisäksi Lindström puhui myös tulossa olevasta aktiimalli kakkosesta. Hän sanoi, että koska tätä valmisteilla olevaa, aktiivisen työnhaun mallin nimellä olevaa esitystä on ennakkoon niin paljon vastustettu, niin hallitus on päättänyt muuttaa sen nimeä. Se on nykyisin omatoimisen työnhaun malli:

– Tästähän on tullut kirosana, tästä aktiivimallista, niin me olemme keksineet sille sellaisen nimen kuin omaehtoisen työnhaun malli.

Näin näppärästi hallitus ratkaisi ongelman sanoilla saivartelemalla eli käärimällä saman paskan eri pakettiin. Samaksi epäilen sitä siksi, että ministeri ei useista kysymyksistä huolimatta suostunut kertomaan sanallakaan sen lopullisesta sisällöstä. Se on kuulemma kypsymässä siinä samassa paikassa, jossa aktiivimalli ykkösen soveltamisohjeet muhivat yli kuukauden lain voimaantulon jälkeen. Sen paikan nimi on poliittinen prosessi. En viitsi kertoa miksi ruumiinaukoksi olen nähnyt sitä sosiaalisessa mediassa sanottavan.

Aika näyttää millaisena se lopullisesti putkahtaa sieltä ulos. Ministerin lupaus luottaa työnhakijoihin ennakoi sitä, että työnhakuvelvollisuus ja raportointivelvollisuus tulevat säilymään, mutta raportteja ei lue kukaan. Niiden ilmestymistä tietojärjestelmään tullaan kuitenkin kontrolloimaan, koska jokin kontrolli on pakko järjestää. Näin toteutuu hallituksen keppipolitiikka, jonka tarkoituksena on vain hankaloittaa työttömien elämää.

Jos kyse ei olisi työttömien elämiseen tarvittavista rahoista, niin voisin jatkaa samalla ivallisella huumorilinjalla, jolla hallitus suhtautuu työttömiin, kansalaisten mielipiteisiin ja hallituksen vastuuseen. Silloin sanoisin, että nyt olemme nähneet elokuvan Aktiivimalli, jonka keskeneräisen jatko-osan työnimi Aktiivimalli 2.o muutettiin kesken prosessin, ja siitä tuli Omatoiminen työnhaku. Seuraavaksi varmaan tulevat Aktiivimallin paluu ja Aktiivimallin kosto. Kaikki osat ovat K-18 niiden sisältämän työttömien kepillä hakkaamisen takia.

 

 

 

 

Kommentit (80)
 1. Jos tämän aktiivimalli 2 valmistelijoissa olisi ollut edes sen verran miestä ja naista. Niin olisivat pitäneet nimen ennallaan. Nyt pelkkä nimikikkailu kertoo minusta aivan kaiken oleellisen koko hommasta. Pelkkää pelleilyä kaikki. Sillä Ladakaan ei muutu Ferrariksi ei vaikka laitettaisi alle räyhäkkäämmät alumiinivanteet muodon ja näön vuoksi. Ja toinen asiaa vahvistava sanonta on, että ei nimi miestä/naista pahenna vaan se mitä on.

  Ja sitten tämä:

  https://demokraatti.fi/kaupan-alan-neuvottelut-jumittuivat-pamin-hallitus-koolla-viela-tanaan/

  Josta sitten tämä lainaus:

  – Sitä on muutettu paljon helpompaan, byrokratiaa vähentävään suuntaan ja ennen kaikkea siihen suuntaan, että luotetaan ihmisiin ja heidän omiin ilmoituksiinsa.

  Luotetaan ihmisiin? Eikös silloin kaikki internetin ja muutenkin tapahtuva työttömien kyttäys ja uhkailu ole aivan turhaa? Sillä joka tapauksessa nuo varmasti tulee jatkumaan ja kehittymään varmasti tulevaisuudessa. Jos ei jopa GPS-nilkkapanta ja vaikka säännöllisiin alkometripuhalluksiin, jotka pitää tuloksineen raportoida tulevaisuudessa TE-toimiston sivuille työttömien kohdalla. En pidä yhtään mahdottomana ajatuksena, koska tekniikka sallisi jo nyt tämän kaiken.

  Pikku hiljaa toki kaikki, että hallittu kovempien asenteiden ajaminen sisään sujuu kivuttomammin. Toki tähän tarvitaan paljon lisää propagandaa medioissa että kansa kääntyy oikealla tavalla toisiansa vastaan. Mutta sekin on varmasti suunniteltu tähän aktiivimallien ja nimi pelleilyjen kylkeen. Ja se käynnistyy täydellä voimalla varmasti välittömästi kun nimi pelleilyn kohteeksi joutunut aktiivimalli 2 hyväksytään fanfaarien soidessa eduskunnassa.

  1. Kyllähän siellä jo propagandakoneisto käynnistelee täydellä höyryllä. Veikkaanpa joka viikolle uusia skeitti-Juusoja ja sohva-Kakeja Iltapaskojen etusivuilla.

   1. Mutta kun ne skeittijuusot ja muut henkilöt eivät toimineet, niin nyt on sopivasti noussut keskustelun aiheeksi työstäkieltäytyjien liitto, joille palkkatyö ei kelpaa, koska se aiheuttaa sukupuolitauteja.

 2. Ei tässä voi kuin huulipyöreänä katsoa, kun vaaditaan työttömiltä vastuunkantoa omasta työllistymisestä, vaikka palkkatyöpaikkoja ei ole kaikille ja työttömän pääsyä palkkatyöhön on estetty palkattomalla työllä – vaaditaan työtöntä kantamaan vastuu siitä, mihin he eivät juurikaan voi itse vaikuttaa…

  … ja sitten nämä työttömiltä vastuunkantoa karjuvat tahot eivät kanna vastuuta edes omista tekemisistään, joihin ovat itse mitä suurimmassa määrin vaikuttanassa – eli ainoita asiaan vaikuttavia.

Kommentointi suljettu.