Mitä heille kuuluu?

En ole aikoihin jaksanut seurata roskajulkaisu MV:n ja sen ympärille kerääntyneiden ns. kansallismielisten edesottamuksia. Samoin olen jättänyt natsit vähemmälle seuraamiselle. Natsien Pohjoismainen Vastarintaliike pääsi uutiseksi, kun hovioikeus hylkäsi Poliisihallituksen vaatimuksen asettaa järjestö väliaikaiseen toimintakieltoon. Juristia kiinnostaa tietenkin hovioikeuden päätöksen perustelut, sillä uutisoinnista se ei käy täysin selville.

Toisin kuin kiireinen lukija voisi päätellä, niin hovioikeus ei suoranaisesti sallinut järjestön toimintaa ennen varsinaista asian ratkaisua, vaan sillä ei ollut juridista perustetta kieltää sitä. Käräjäoikeus päätti aiemmin lakkauttaa tämän rekisteröimättömän yhdistyksen, mutta ei asettanut sitä välittömään toimintakieltoon. Syy on molemmilla sama, eli lakitekninen seikka. Yritän selittää sen mahdollisimman lyhyesti.

Yhdistyslaki uudistettiin vuonna 1988. Uuden lain 45 §:n 1 momentin mukaan kun yhdistys on lakkautettu tai asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon, niin sen toiminta on heti lopetettava. Tämä koskee rekisteröityjä yhdistyksiä. Lain 59 §:n 3 momentissa on kerrottu ne lainkohdat, joita sovelletaan myös rekisteröimättömiin yhdistyksiin.

Vanhassa laissa olleen viittaussäännöksen mukaan toiminnan lopettaminen heti koski myös rekisteröimättömiä yhdistyksiä, mutta uudesta laista juuri tämä lakiviittaus puuttuu. Lain esitöistä ei löydy mitään perustetta sen puuttumiselle, joten kyseessä saattaa olla unohdus. Olipa tai ei, niin koska lakiviittaus on jäänyt tai jätetty pois, niin se on tulkittava lainsäätäjän tahdoksi. Rekisteröimätön yhdistys voidaan lakkauttaa ja asettaa toimintakieltoon vain lainvoiman saaneella lopullisella päätöksellä.

Se tulee aikanaan hovioikeudesta tai mahdollisesti Korkeimmasta oikeudesta, mutta sen sisältöä en rupea ennakoimaan. Ei ruvennut hovioikeuskaan, vaan se totesi vain lain sisällön.

MV:n perustaja Ilja Janitskin on antanut Helsingin Sanomille haastattelun, jossa kääntää selkänsä täydellisesti kannattajilleen. Hän on Andorrassa kotiarestissa odottelemassa päätöstä Suomeen luovuttamisesta, ja sairastumisensa takia hänellä on epäilemättä muuta mietittävää kuin räyhäävien lukijoidensa ruokkiminen. Hän sanoo suoraan saaneensa tarpeekseen ”isänmaallisen skenen” riitelystä ja muusta pelleilystä.

Janitskin tuskin itsekään täysin tajuaa mitä on saanut aikaan. Hän keräsi lukijakunnakseen pahimmat rasistit ja ilkeimmät rähisijät, jotka saivat kenenkään estämättä lynkata sanallisesti ihan kenet tahansa. Minä olin ensimmäisiä MV:stä kirjoittaneita, ja se kostautui heti muutamana maalitusjuttuna. Minun kokemani ei ole mitään sen rinnalla, mitä monet muut minua paljon näkyvämmässä asemassa olevat joutuivat ja joutuvat yhä kokemaan.

Olipa Janitskinin etäisyydenotto aitoa tai teeskenneltyä, niin se ei poista niitä rikosepäilyjä, joiden takia hänen palauttamistaan Suomeen vaaditaan. Oikeuden rattaat jauhavat joskus hitaasti, mutta ne jauhavat aina asiat loppuun asti.

Entä sitten se räyhäjengi, jota Janitskin tarkoittaa, se ”kansallismielinen skene”? Se on pirstoutunut moneksi pikkuporukaksi, joiden johtajat ovat ajautuneet erilleen. Tai pitäisi kai sanoa, että ovat riitautuneet keskenään niin paljon, että porukka näyttää lisääntyvän jakautumalla. Heidät voi kuitata samalla tavalla kuin Paavo Arhinmäksi eilen:

https://www.youtube.com/watch?v=Iqf8ZA_IbwI&feature=share

 

 

 

Kommentit (20)
  1. Mari Korhonen
    18.2.2018, 19:41

    Näille öyhöttäjille sopii juuri tuollainen Paavon ehdottama eroottissävyinen sporttiloma. Älyäisivätpä vaan ottaa onkeensa hyvästä vinkistä.

  2. Hyvä Paavon

Kommentointi suljettu.