Sokkovaalit

Ensi syksynä pidettävien maakuntavaalien vaalisalaisuuteen näyttävät kuuluvan äänestämisen lisäksi myös maakuntien tulevat tehtävät, rahoitus ja itse vaalien järjestäminen. Looginen seuraus on, että puolueet ja ehdokkaat voivat luvata ihan mitä tahansa ilman pelkoa lupausten pettämisestä. Aina voi sanoa, että eihän meillä ollut mitään tietoa mihin oltiin menossa. Näistä vaaleista tulee tyhjänpäiväisten puheiden markkinat.

Tämä johtuu siitä, että vaalien ajankohta on lyöty lukkoon, mutta kaikki lainsäädäntö puuttuu. Tuleville maakunnille siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi myös muun muassa ympäristöasiat, nykyisten Te-toimistojen tehtävät sekä paljon muita sellaisia asioita, joista tähän asti ovat huolehtineet kunnat ja valtio. Tiedetään suunnilleen siirtyvät asiakokonaisuudet, mutta käytännön toiminnasta ei ole mitään tietoa. Vaalilakikaan ei vielä tunne maakuntavaaleja.

Sote-uudistuksen toteutuminen riippuu valinnanvapauslain mahdollisesta totetumisesta, ja näiden molempien toteutuminen puolestaan riippuu itse maakuntalainsäädännön toteutumisesta. Tämä johtuu hallituspuolueiden naimakaupasta, jossa kokoomukselle luvattiin valinnanvapaus eli käytännössä palvelujen yksityistäminen ja keskustalle maakuntahallinto. Jos yksikin jää toteutumatta, niin koko paketti kaatuu.

Valinnanvapauslainsäädäntö piti saada valmiiksi jo viime kesänä, mutta sen kaatoi esityksen perustuslainvastaisuus. Uusi esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi kevään aikana, ja kesällä olisi tarkoitus saada hyväksytyksi myös sote- ja maakuntalainsäädäntö. Vaalit ovat jo lokakuussa, joten kiire on kova.

Hallitusta ei taaskaan haittaa yhtään edes se, että Euroopan neuvoston aikataulusuositusten mukaan vaalilainsäädännön tulisi aina olla valmis vuosi ennen vaalien järjestämistä, kertoo Yle.

Nyt joku voi sanoa, että tämähän se vasta itsehallintoa onkin, kun tulevat maakuntapäättäjät saavat aloittaa puhtaalta pöydältä ja järjestää toiminnan demokraattisesti päättämällään tavalla. Ei se niin mene. Lakiluonnosten mukaan tulevat maakunnat saavat tehdä täsmälleen sitä, mitä valtio eli käytännössä maan hallitus käskee niiden tehdä täsmälleen sillä rahalla, jonka se niille antaa. Omaa verotusoikeutta ei maakunnilla ole, joten ne ovat vain valtion jatke ilman oikeaa itsehallintoa.

Valtion eli tämänhetkisen hallituksen johtava linja on yksityistäminen. Terveydenhoidon yksityistäminen valinnanvapauslainsäädännön avulla on jo kaikkien tiedossa. Sen lisäksi työvoimahallinto aiotaan lopettaa viranomaistoimintana, mutta vielä ei ole tietoa miten se toteutetaan. Todennäköisesti nekin palvelut ruvetaan ostamaan, jolloin törmätään taas kerran perustuslakiin. Viranomaistoimintaa ei voi ulkoistaa.

Tästä myllerryksestä seuraa sekaannuksen ja hämmennyksen lisäksi kymmenien tuhansien julkisen sektorin työntekijöiden joutuminen kortistoon, kertoo Iltalehti. Näyttää siltä, että Sipilän hallitus tuhoaa uudistusinnossaan koko julkisen sektorin. Tehdään taas tällaiset lait ja katsotaan mitä tapahtuu. Jos tarvetta ilmenee, niin viilataan sitten lainsäädäntöä. Lakeihin lisätä lausuma, jonka mukaan hallituksen on tarkasti seurattava lain toteutumista ja hölpön pölpön. Näinhän se nykyisin menee.

Minulta on kysytty halukkuutta asettua ehdolle maakuntavaaleihin, ja vastaukseni on ei. Minulla ei ole pienintäkään aikomusta ruveta tuhoamaan julkisen sektorin palvelutuotantoa hallituksen käsikassarana. Saati sitten ruveta ehdolle vaaleissa, joita laki ei tunne sellaisiin toimielimiin, joita ei lainsäädännön mukaan ole vielä olemassakaan.

Olen lapsena leikkinyt sokkoleikkiä, mutta en viitsi ruveta siihen virkavastuulla toimivana luottamushenkilönä. Siinä leikissä juoksee helposti päänsä seinään.

 

 

Kommentit (51)
 1. Jukka Laine
  19.2.2018, 14:08

  Minusta on ollut koko ajan selvää että julkisen sektorin tuhoaminen onkin Sipilän hallituksen kärkihankkeita.

  1. Faktantarkastaja
   19.2.2018, 15:36

   Voisiko kansanedustajat yksityistää? Myytävänä 200 kansanedustajaa. Tilalle halpoja missejä tai erittäin alkeellinen tekoäly. Säästettäisiin varmasti rahaa ihan rutosti.

   Miksei kansanedustajien ja virkamiesten palkkaa sidota siihen, kuinka paljon he luovat aitoa hyvinvointia ja työpaikkoja Suomeen? Kekkonen ja Pekka Kuusi sekä valtionyhtiöiden johto kykenivät luomaan ennennäkemättömän hyvinvoinnin Suomeen sotien jälkeen. Nykyään Edes mitään pääsykokeita tai pätevyysvaatimuksia ei ole, vaikka päättävät 5.5 miljoonan ihmisen kohtalosta. Myyvät kaiken ja yksityistävät. Sitten vielä syyttävät työttömiä tai maahanmuuttajia ja runnovat perustuslain vastaisia lakeja.

   Nyt he voivat tehdä mitä vaan, ja saavat sen 6000€ kuussa ja korruptiorahat päälle. Systeemi on ihan mielisairas. Herätkää ihmiset ja alkakaa valmistamaan kaikkia tästä, sillä pian Suomea ei tällä menolla ole.

   1. Pekka Järvi
    19.2.2018, 19:57

    Ehkä pitäisi ottaa käyttöön antiikin demokratian käytäntö ostrakismos, jossa epäilyttävät edustajat äänestettiin kymmeneksi vuodeksi maanpakoon.

 2. Isä aina sanoi,että Suomessa on kaksi puoluetta työ ja pääoma.Voiko joku väittää muuta?

  1. Mirkku Pulliainen
   19.2.2018, 16:25

   Isäsi oli viisas mies!!!❤

  2. Seppo tuomi
   19.2.2018, 16:44

   Työhän on jo rajoitettu,lähinnä siitä saatu ,joskus jopa puhuttiin palkasta.

  3. Markku T Koivisto
   19.2.2018, 22:33

   Eine, sinulla mahtava isä. Osasi kiteyttää täydellisesti totuuden. Näinhän se on, vaikka kansaa yritetäänkin kusettaa. No, onneksi SOS-hallituksella on pääkonttori EK:n palatsissa.

Kommentointi suljettu.