Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kannustinloukku ja laskupää

Kun rikas harjoittaa verosuunnittelua, niin hän on älykäs ja käytännöllinen. Kun yli 300 miljoonan euron nettotulosta tekevä vähittäiskauppa-ala maksattaa työntekijöidensä toimeentuloa yhteiskunnalla  30 miljoonan euron edestä, niin se on tuottoisaa bisnesajattelua. Kun laskutaitoinen köyhä miettii kannattaako hänen ottaa vastaan lyhytaikainen ja huonosti palkattu osa-aikatyö vaikkapa siellä kaupassa, niin hän on laiska työnvälttelijä ja tuilla loisija.

Jatkuvasti näkee puhuttavan pehmoisia tukien runsaudesta. Tavallisin virhe on laskea yhteen kaikki mahdolliset maksimituet ja olettaa, että jokaiselle maksetaan ne kaikki automaattisesti. Juuri näin tekevät ne itseoppineet sosiaaliturvan ”asiantuntijat”, jotka vouhkaavat tuhansien eurojen maksamisesta sinne kotisohvalle. Äkkiä siitä tuhansia euroja saa, jos virheellisesti laskee suoraan yhteen vaikkapa työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotuen maksimimäärät ja olettaa, että sen verran maksetaan kaikille.

Tosiasiassa kaikki tuet vaikuttavat toisiinsa ja työllä ansaittu raha vaikuttaa kaikkiin tukiin alentavasti. Ansiotulojen vaikutus on erilainen eri tukiin, sillä kunkin tuen suojaosa on eri suuruinen. Työttömyysturvassa ja asumistuessa on 300 euron suojaosuus, ja jokainen sen päälle ansaittu euro vähentää asumistuesta 32 senttiä ja työmarkkinatuesta 50 senttiä. Yhteisvaikutus on siis 82 senttiä, eli ansaitusta eurosta hyötyy vain 18 senttiä, josta maksetaan tulovero.

Toimeentulotukea myönnettäessä jätetään huomioon ottamatta 20 prosenttia tuloista, kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa. En tiedä mikä on Kelan käytäntö, mutta kunnissa tämä euromäärä vaihteli huomattavasti, ja vain harvassa kunnassa käytettiin lain mahdollistamaa 150 euroa. Jokainen sen yli menevä euro vähentää toimeentulotukea saman euron verran.

Jos vaikkapa työmarkkinatuella oleva ja asumistuen lisäksi myös toimeentulotukea saava ansaitsee satunnaisesti palkkaa, niin hänen on ilmoitettava tulonsa jokaisen tuen myöntäjälle erikseen. Kaikki tuet lasketaan uudelleen, ja niiden maksatus katkeaa siksi aikaa, kunnes uudet laskelmat on tehty. Laskelmat tehdään palkkatodistusten perusteella, ja niitä voi joutua odottelemaan. Lisäksi voi joutua odottelemaan sitä palkkaa, joten lyhyt työkeikka voi poikia pitkän nälkäjakson.

Tämä on lyhytaikisen ja huonosti palkatun työn ongelma, jota vakituista palkkaa saavan on vaikea ymmärtää. Tukien varassa elämään joutuvan on laskettava ihan jokaisen ansaitun euron vaikutus tukiin. Tämä on se paljon puhuttu kannustinloukku, jonka purkamisesta moni puhuu. Sitä ei pureta aktiivimalleilla eikä keppiä antamalla, vielä vähemmän syyllistämällä. Jos tässä maassa joku aktiivimallia ja keppiä tarvitsee, niin palkanmaksuhaluttomat. Eivät ne työttömät, joille on annettu pikkuisen laskupäätä.

Kommentit (58)

 1. Tomi

  Erittäin hienoa tekstiä jälleen kerran. t. Monet yöunet mennyt näitä laskuja laskeskella makaroonit lautasella…

 2. Hanna Sipponen

  Kannustinloukkujen purkamisen suunnitteluun pitäisi perustaa työryhmä, johon palkattaisiin vähintäänkin puolet kokemusasiantuntijoita eli tukien hakijoita. Ja ihan tervettä olisi lainsäätäjien laskeutua korokkeeltaan sinne arkeen, jota pienituloiset, sairaat, työttömät, vanhat ja nuoret elävät.
  Hyvä johtaja tekee edes toisinaan alaisensa hommia ymmärtääkseen haasteita ja vasta sitten ryhtyy pohtimaan tarvittavia muutoksia.

 3. Niko Mikkanen

  Mun ainakin täytyy kiitellä aktiivimallia. Ei se mulle työtä ole löytänyt, mutta viimeinkin nostin laiskan persiini penkistä sen verran, että rupesin hakemaan kaikkia niitä tukia, joihin olen oikeutettu.
  Tähän mennessä olen nitkutellut menemään pelkän työttömyyskorvauksen varassa, mutta nyt, kun sitä leikataan, aion hakea täytenä sen toimeentulotuen, johon olen oikeutettu. Eli sähkölaskut sun muut menevät nykyään toimeentulotuen maksettaviksi, enkä maksa niitä itse työttömyyskorvauksestani, niinkuin tähän asti.
  Käytännössä tuloni siis kasvavat aktiivimallin mukana luultavasti n. 100:lla eurolla kuussa, vaikka siitä työttömyyskorvauksesta se 5% leikataankin, kun ei työtä löydy.
  Kivatsut siis Sipilälle ja gaiffareille, aktiivimalli toimii ainakin minun kohdallani aika mukavasti. Ehkä jonain päivänä vielä saan sen ansiosta työtäkin, tosin en sen suhteen taida hengitystäni pidellä.

  • HR

   Sama homma. Jos pakotetaan polvilleen, niin mennään sitten kunnolla rähmälleen.

   • Anssi Keskiväli

    Tervetuloa tänne pohjalle muiden rähmällään olevien joukkoon 😁

 4. Juha

  Jokunen vuosi sitten tein 7h työpäivän, matkoineen ja siirtymineen n.12h. Kaikkien tuki-vähennysten ja yms. jälkeen tuo työpäivä toi 8,25€ enemmän kuin että olisi jättänyt tekemättä. Tuntipalkka ks. työstä oli 15€/h. Käytännössä siis sain koko päivästä kutakuinkin puolen tunnin palkan.

 5. Tapio Linna

  Hei
  Kysymys
  Mitä tapahtuu kun 3 kk on kulunut ja sanktiot iskeneet ?
  Tuleeko seuraavan 3 kk jälkeen sama vähennys, kumuloituva vähennys (4,x% + 4,x% ) vai onko aktiivimallin vähennys kertaluonteinen jolloin tuet palaavat ennalleen ?
  Tämä ei ole ollut julkisuudessa, en ole ainakaan huomannut ?

  • Saku Timonen

   Alennus ei kulumoidu, vaan jokaista tarkastelujaksoa tarkastellaan erikseen. Täällä on tarkempaa tietoa http://www.kela.fi/usein-kysyttya-aktiivimallista

  • stunned

   Tukea leikataan kerran, mutta leikkaus on pysyvä niin kauan, kunnes jollain seurantajaksolla täyttää aktiivimallin ehdot. Jos haluaa nollata ja nostaa tuet heti ennalleen eikä vasta seuraavan kauden alusta, pitää olla palkkatöissä kaksi viikkoa.

   Leikkaus ei siis kumuloidu, mutta ei myöskään palaa ennalleen, jollei täytä ehtoja.

  • typötyötön

   Ns. aktiivimallista ilmoitettiin työttömille vasta helmikuun puolivälissä kirjeellä. Voiko muka kolmen kuukauden tarkastelujakso alkaa takautuvasti vuoden alusta. Eikös se ala siitä, kun asiasta ilmoitetaan. Vai miltä kuulostaisi työpaikalla seuraava: ”Sinulta leikataan / Ai miksi? / Koska et puolitoista kuukautta sitten ryhtynyt hommiin, joihin määrään sinut nyt.”

   • Saku Timonen

    Lain mukaan se alkoi tammikuun alusta, ja sillä mennään.

   • Servitus

    Miten minä en ole vieläkään saanut mitään kirjettä?

    • töytön

     Eipä ole kirjettä näkynyt liiton kassasta. Paljonkohan on porukkaa kuka ei asiasta tiedä juuri mitään, ei nettiä ym 🙂

 6. Veli-Matti Kunnari

  Jos hallituksella olisi absoluuttinen valta ja voima, se kieltäisi työttömiltä laskukoneet ja älypuhelimet. Myös lakitietoutta ei sallittaisi jaettavan työttömille. Yleensä mitään factatietoa ei saisi myöskään jakaa, koska se on heidän mielestä poliittista toimintaa ja vaikeuttaa hallituksen tärkeätä missiota rapauttaa koko sopimusjärjestelmä. Busines tarvitsee vähintään 300000 työtöntä, jotta voivat kilpailuttaa työttömiä, valtion tuella, joka aktiivimallillaan pakottaa ihmiset orjatyön kaltaiseen tilaan. Ennen oli maaorjuus, sitten teollisen vallankumouksen aikainen tehdasorjuus, nyt Aktiivimalliiorjuus.

 7. stunned

  Jatkuvasti näkee puhuttavan pehmoisia tukien runsaudesta. Tavallisin virhe on laskea yhteen kaikki mahdolliset maksimituet ja olettaa, että jokaiselle maksetaan ne kaikki automaattisesti.

  Näinhän se on. Ikänsä palkkatyössä vakinaisessa suhteessa olleet ovat nielleet propagandavieheen koukkuineen. He ovat vakuuttuneita siitä, että työ ei kelpaa, koska ruhtinaalliset tuet. Luullaan myös, että työttömälle lähetetty työtarjous on oikea työpaikka, jonne työtön ei vain laiskana viitsi lähteä aamulla sohvaltaan.

  Ei käsitetä, että työtarjous on vain arpalippu työttömyysbingoon. Tarjous on oikeasti pelkkä passitus hakea olematonta vuokratyöpaikkaa tai taitoja vastaamatonta työpaikkaa, johon on sata muuta hakijaa. Silti yleisessä mielipiteessä työtön on kieltäytynyt varmasta palkkatyöpaikasta laiskuuttaan.

  Ei myönnetä, että työmarkkinatuki on 518 euroa kuussa käteen, ja sillä viissatasella on elettävä. Kuvitellaan, että kolme tonnia on yksinasuvan standardi minimituki.

  Jotkut saavat asumistukea, mutta siinä on omavastuu ja tiukat kriteerit. Toimeentulotukea joutuu koko ajan hakemaan uudestaan, koska väliaikaisesta tuesta on tullut pysyvä tulonlähde, mutta tukea ei saa kerralla vuodeksi. Sairaat joutuvat ilmoittautumaan työnhakijoiksi, koska heille sopivaa muuta etuutta tai tukea ei ole.

  Työstä ei makseta elämiseen riittävää liksaa. Työtä teetetään ilmaiseksi peruspäivärahalla. Palkanmaksu ulkoistetaan veronmaksajille. Syyllisyyden taakka kaadetaan työttömän niskaan.

  Käynnissä on työttömyysteollisuuden piirissä tapahtuva valtion kassan puhallus, jossa kapitalismia toteutetaan työttömiin, sosialismia yrittäjiin.

  Ei helvetti. Oligarkit.

  • Equalizer

   Itseasiassa jo jotain 25 vuotta sitten liikkui, ainakin edellisellä työpaikallani, veretseisauttava urbaanilegenda siitä, että työttömänä, sohvan poimuissa huurteista keskiolutta siemaillen, tienaakin itseasiassa paremmin kuin me kolmivuorotyössä. Tämä ”Hevosmiesten Tietotoimiston” välittämä propagandaviehe aiheutti, ymmärrettävistä syistä, työpaikallamme kiihkeää spekulointia työnteon mielekkyydestä. Kukaan ei kuitenkaan ottanut lopputiliä ja lähtenyt sinne paremmin palkattuun työttömyyteen…

   Esimieheni kanssa tuli sitten ko. asia puheeksi, siis se mitä olin puskaradion välityksellä kuullut työttömien kadehdittavasta elintasosta. Hänellä olikin antaa asiasta, huhupuheiden sijaan, ihan faktatietoa: ”Ei meijän muija ainakaan saanu työttömänä enempää rahaa kuin töissäollessaan…vaan sai paljon vähemmän!”

   Tositarinan opetus: Asioista mitään tietämättömille on helppo valehdella ihan mitä tahansa.

   • Varmaa tietoa

    Näitä juttuja liikkuu jokaisella työpaikalla ja jotkut vielä ottavat ne tosissaan. Kuulemma verotus on niin ankarasti progressiivista, että ”jos tienaa enemmän, käteen jääkin itse asiassa vähemmän”. Ja ”ylitöitä ei kannata tehdä, koska niistä menee 70% veroa”. Tämä on varmaa tietoa, sanotaan.

    Ja varmaa tietoa on myös, että kannattaa jättäytyä ansioonsidotulle ja sitten makoilla uunin pankilla ”500 päivää” ”60%” palkalla josta jää ”enemmän käteen” kuin töissä ollessa, kun se verotus on niin progressiivista.

    ”Sossusta saa rahaa kaljanjuontiin ja älypuhelimiin, on tietokoneet ja kaikki”, tiedetään myös.

    Kansanedustajat tekevät päätöksensä näiden luulojen pohjalta. Siksipä heitä kai kutsutaankin ”kansan”edustajiksi.

 8. Jarkko

  Saku: ”Laskelmat tehdään palkkatodistusten perusteella, ja niitä voi joutua odottelemaan. Lisäksi voi joutua odottelemaan sitä palkkaa, joten lyhyt työkeikka voi poikia pitkän nälkäjakson.”

  Tämän lisäksi Suomessa on noin 400 000 työntekijää tai pienyrittäjää aloilla joilla ei ole työehtosopimusta ollenkaan. Osalla noista aloista on hyvinkin eksoottiset palkanmaksu systeemmit normaaleihin tunti tai kuukausipalkkaisiin aloihin verrattuna. Tämä voi johtaa taas kokonaan sosiaaliturvan ja työttömyysturvan ulkopuolelle tippumiseen.

  Tämän lisäksi on kasvava joukko ihmisiä, jotka saavat tulonsa monesta eri lähteestä. Esimerksiksi mainoksista blogissaan, bloginsa sisällöstä, kaupallisestayhteistyöstä blogiinsa liittyen, blogin kautta syntyneistä kaupoista, youtube kanavansa mainostuloista, esiintymisistä oman alansa tilaisuuksissa, satunnaisista oman alan työkeikoista. Sitten noita epäsäännöllisiä pieniä monesta lähteestä tulevia tulevirtoja pitää yhdistellä työttömyysturvan kanssa. Paperisota viranomaisten kanssa voi pahimmillaan mennä niin solmuun, että tipahtaa kokonaan työttömyysturvan ulkopuolella vaikka tuloja olisi vähemmän kuin minimitoimeentulo edellyttää.

  Asioiden selvittely saattaa taas viedä niin paljon aikaa, papereiden kopioimista ja puheluiden soittelua, että kulut nousevat suuremmaksi kuin pienet tulot mitä jostain verkkomainoksista kuukaudessa saa.

  • Hanski

   Just näin,itsenäisyyspäivän jälkeen jäin työttömäksi 15 vrk kunnes sain töitä kahdeksi viikoksi,sitten taas 5 vrk töitä ja työttömäksi taas .Noin 3 vko.a sitten olivat lisäselvityksiä vailla,oli jotain puutteita (työtodistus .palkkatodistus.)lähetin tiedot,no laskennassa on ruuhkaa.Tänään sähköpostiin tuli uusi lisäselvityspyyntö,kaikki vaadittavat todistukset olen toimittanut netin välityksellä.Mutta tämmöistä ei ennen ole vaadittu(työsopimus tai työnantajan tekemä kirjallinen selvitys mitä on suullisesti sovittu)mitä ihmettä?Ei nuo pätkätyöt enää houkuttele,on tämä semmosta rumbaa PS.aiemmin ovat riittäneet samat todistukset !

 9. Luokatonta menoa

  Ensin iltapäivälehti etsii jonkun esimerkkitapauksen, yleensä monilapsisen yksinhuoltajan, joka saa tukia isolta näyttävän summan, vaikka 1600 euroa. Iloisesti unohdetaan asumisen kustannukset ja se, ettei käteen jää nuppia kohden juuri mitään.

  Sitten iltapäivälehti keksii jonkun Skeitti-Juuson, joka elvistelee työhaluttomuudellaan.

  Vielä löytyy joku keskikaljabaarissa istuva ”Reiska”, joka kehuu istuvansa paikassa aamusta iltaan. Reiskan saama perintö unohdetaan, sillä olisi tylsää sanoa, että kaljarahat tulevatkin sieltä.

  Seuraavaksi kauhistuneet kansanedustajat ja ministerit käyttävät näitä esimerkkeinä antaessaan julkisuudessa asiantuntemattomia kovan linjan lausuntojaan. Juhana haukkuu työttömät ja kertoo nudismi- ja helikopterinvatkausharrastuksistaan korostaakseen erinomaisuuttaan työttömien edessä.

  Tämän arvottoman näytelmän ansiosta on puoli kansaa käännetty työttömiä vastaan. Tosiasioista ei piittaa kukaan, siitä, että pitkäaikaistyöttömän toimeentulo on niin niukka, että joku pesukoneen hajoaminen on taloudellinen katastrofi. Tai rahaa saa niin vähän, että kaksi viimeistä viikkoa kuukaudessa työtön syö vain kynsiään. Missään ei voi käydä, mitään ei voi tehdä, sillä kaikki maksaa liikaa. Matkustaminen on kiellettyä, sossun täti tonkii pankkitilit lupaa kysymättä. Vähemmästäkin alistuu ja syrjäytyy.

  Tämä on niin raakaa kiusaamista, että luulisi aikuisten ihmisten ja media-alan ammattilaisten häpeävän. Mutta ei, kukaan ei puolusta työtöntä. Paitsi onneksi Saku.

  • KeynesKunniaan

   Josko työttömät ja pienituloiset (alle 5000 netto kk) sekä eläkeläiset loisivat oman liiton tai vähintään sosiaalisen median foorumin. Oman median, jonka avulla julkainen paine kasvaisi päättäjiä kohtaan niin suureksi, että heidän olisi pakko lanseerata järkevä hyvätasoinen sosiaalturva.

   Islannin kansa marssi hallintotalon edessä, kunnes pankkikriisin aiheuttajat laitettiin vankilaan ja meno muuttui järkeväksi.

   Hyvä sosiaaliturva olisi myös rikkaiden etu. Kuten Keynes ja Pekka Kuusi ovat todenneet, heidän rahansa luo kulutuksen avulla talouskasvua.

   • Kimmo Paaso

    Alle 5000 netto? Jepp, sehän voi olla siis vaikka tuhat euroa, mutta aika hassusti määrittelet pienituloisen. 4900 euroa kuussa on jo saatanan hyvä palkka, tai sitten sinulla on harhakäsitys pienituloisista, heh heh. Minulla on netto jotain 2600 kuussa ja siinä on sitten matkakorvaus ja kesälomarahat mukana, enkä pidä itseäni kovinkaan pienituloisena. Mutta mutta, kaikkihan on suhteellista; haluaahan miljoonia tienaavat johtajat ja urheilijat aina vain lisää, vaikka luulisi niiden vuosipslkoilla pärjäävän ihan siedettävästi. Ahneus on hyve tässä nykymaailmassa. Muuten olen samaa mieltä siitä että pienituloisten kannattaa vetää yhtä köyttä. Koska suurituloiset ovat kuitenkin ne, jotka päättävät asioista, voi olla saatanan vaikeaa silti vaikuttaa mitenkään mihinkään. Yrittämättä se ei kuitenkaan muutu.

 10. Putte Wilhelmsson

  Sakun mainitsema ”köyhän laskupää” ei saa kovin heikko olla, jos haluaa ennakoida neljän viikon ilmoitusjakson pienten ansioiden vaikutukset työttömyysturvaan ja siten kokonaisansioihin.

  Kaava menee niin, että Kelan varmaankin laskutaitoinen tradenomi vähentää ensin 50 % siitä palkan osasta, joka ylittää 300 € suojaosan kuukaudessa. Tästä saadaan sovittelussa huomioon otettava palkan määrä.

  Palkkana käytetään laskennallista kuukausipalkkaa. Se on saatu jakamalla ilmoitusjakson saatu palkkasumma ajanjaksoon sisältyvien laskennallisten työpäivien (ma-pe) lukumäärällä 7 ja kertomalla näin saatu päiväpalkka luvulla 21,5. En tiedä miksi, mutta jokin syy tähänkin varmaan on.

  Jos tuosta tekisi jonkin esimerkkilaskelman vaikkapa peruspäivärahan tai työmarkkinatuen saajan osalta, niin suojaosan ylittämien kymmenellä eurolla neljän viikon ilmoitusjaksolla vie työttömyysturvasta melkein yhdeksän kymppiä. Ihan kaikkia laskuja ei siis kannata maksaa kerralla, vaikka olisit juuri saanut sen pätkätyön, joka säästää sinut 4,65 % sanktiolta, sillä tehtyäsi vajaan tunnin töitä yli suojaosan, sinua on juuri aktivoitu viemällä peruspäivärahan nettosummasta pyöreät 17 %.

  • Toni Neffling

   Sä et ny ota huomioon neuraalilaskentaa. Köyhien aivot optimoi automaagisesti köyhän elämän siten, et se osuu suoran z ja k leikkauspisteeseen eli tuet maksimoituu. Riittää, ku lukasee noi tukipaperit läpi (riittävä informaatio) ja sen jälkeen äärirationaaliset aivot jauhaa oikean tuloksen ulos. Ei tarvii ees laskukonetta.

  • Aurelia

   Tuo laskennallisen kuukausipalkan käyttäminen on muuten vitsi, jonka kanssa kannattaa olla tarkkana. Jouduin osa-aikatöistä pitkälle sairaslomalle, osastohoitoon ja lääkekuureille, jotka pistivät talouden sekaisin. Päälle sain kuitenkin työmarkkinatukea, tai piti saada, mutta yllämainitun laskukaavan vuoksi laskennallinen kk-palkkani oli muuan kuussakin KELAn mielestä 15 000 euroa, vaikka työnantaja maksoi palkan normaalisti myös sairasajalta. 15 tonnia kaupan alan osa-aikatöistä!

   Soitin heille kolmesti ja vaadin selitystä, virkailijat puhelimessa toistelivat että näin se vaan nyt on ja pitivät ihan pöljänä. Tein kuitenkin ihan kunnon valituksen ja kas vain, kuukausia myöhemmin väärät päätökset oikaistiin. Raha olisi hädän hetkellä lämmittänyt huomattavasti enemmän, mutta tulipahan kuitenkin. Ja tosiaan jos virhe ei olisi ollut noin räikeä, olisi saattanut jäädä huomaamatta.

 11. kati peltola

  Helppo sosiaalivakuutus on jo keksitty. Yksi sosiaalivakuutuslaki, joka korvaa kaikki nykyiset. Pohjana perustulo ja sen päälle syyperusteisia lisäosia. Lisäosissa voi olla myös ansioperusteisia korotuksia.

  Perustulo korvaa nykyiset kirjavat peruspäivärahat. Perustulo verotetaan pois yhdellä progressiivisella tuloverolla niiltä, joiden tulot riittävät muutenkin kelvolliseen elämiseen.

 12. Pera

  toimeentulotuki = toimeentulotuen perusosa + menot – tulot

  Esim. laskennasta yhdelle kuukaudelle
  1 hengen ruokakunta

  toimeentulotuen perusosa = 491,21 €/kk

  menot €/kk
  —–
  sähkö = 25
  vuokra = 490

  tulot €/kk
  —–
  työmarkkinatuki (netto) = 557,28
  asumistuki = 392

  ttt = 492,21 + (25+490) – (557,28+392)= 57,93

  Tarkastus, paljonko jää käytettäväksi
  ————————————–
  Henkilö maksoi työmarkkituesta sähkön ja oman osuuden vuokrastaan.

  557,28 – ( (490-392) + 25 ) = 434,28
  434,28 + 57,93 = 492,21

  Tuossapa esimerkki perusjampan toimeentulotukilaskelmasta, jossa asumistuki on täydet 80% vuokrasta
  ja loput vuokrasta maksaa Kela. Työmarkkinatukipäiviä on laskennallisesti 21,5 ja veroprosetti on 20.

  Tosiasiassa työmarkkinatukea Kela ei maksa 21,5 päivältä, vaan korvauspäiviä yhdellä maksukerralla on normaalisti 20.

 13. ike

  Juuripa kuten Timonen rustailee. Systeemin osaset tuolla ylätasolla”…eivät tiedä mitään ruohonjuuren tavoista tai käytännöistä.
  Ennenvanhaan, mikäli noissa tuissa muulta(tai palkka) oli häikkää, niin sossu oli velvoitettu kompensoimaan- ja jouti sitten perimään takaisin, kun oikeat rahat jostain tulivat. Ei siis mitään väliaikoja rahattomana. Mutta miten lie Kelan käsittelyt tänään…tai sen sossun? Ei taida toimia kovin nopsaan enää mikään – joten tuo väliajan rahattomuus on jostain hanurista. Mutta eihän nämä jutut kiinnosta päättäjiä. Keppiä mistä päin vain, niin ovat tyytyväisiä.

 14. Ehkä nimimerkillä koska Kela

  Herran – eli siis Kelan – pelossa joudun käytännössä 4,65% leikkuriin, vaikka satunnaista keikkaa saankin melkein säännöllisesti.

  Täytyy vaan palkkavastine tumpuloida omituisia reittejä omaan kulutuskäyttöön.

  Asian ”virallisesti” hoitamalla täytyisi ennen keikkaa hakea kunnalta ”täydentävää toimeentulotukea” – ”elämiseen siksi aikaa kun Kela selvittää”.

  Kelaltahan sitä ei voi hakea, pelkkä aikeenkin ilmaisu katkaisee tuet saman tien.

  Kertokaa nyt edes yksi älylliseen aivotoimintaan kykenevä että miten osoitan ”aktiivisuuteni” (siis muuten kuin työkkärin hyväksymällä huovutuskurssilla tai työpajalla)?

  Urpojen vastauksia on kuultu jo riittävästi, toistan sanaa Älyllinen.

  PS. Verot maksan kyllä, tänäänkin ostin bensaa, ALV 24%.

 15. J-P

  > Tavallisin virhe on laskea yhteen kaikki mahdolliset maksimituet

  Toinen erittäin yleinen virhe on laskea työttömyystuki ilman veroja.

  Monesti uutisissakin näkee kerrottavan, että työttömyystuki on ”sen ja sen verran verottomana”, jonka johdosta moni varmaan luulee, että kyseessä on veroton tulo (20% veroprosentin sijaan)

 16. Johanna

  No tämä. Ja oudointa tässä on se, että sitten tuntee itsensä työtä vältteleväksi tukiviidakkoa hyväksikäyttäväksi luuseriksi kun miettii kannattaako ottaa vastaan se muutaman tunnin työkeikka.
  Ja syyllisyydentunnoissaan yleensä sen sitten ottaa, ja kärsii nahoissaan sen parin kuukauden tulottoman kauden, jona aikana mietitään kovasti miten maksetaan vuokrat ja ruoat. :´( Hyvin on propaganda purrut tähänkin työttömään keikkatyöläiseen. 🙁

  • Equalizer

   Edes rikoksesta epäillyn tai syytteessä olevan ei tarvitse todistaa itseään vastaan (hänen ei siis tarvitse tehdä itselleen haittaa).

   Miksi ihmeessä työttömän sitten pitäisi tuntea tilanteestaan syyllisyyttä…ja sitten vielä kaiken huipuksi ”ampua itseään jalkaan”?

 17. Makkonen

  Empatiaharjoite hyvin toimeentuleville: kuvittele olisiko perheesi talous kunnossa, jos jonkun perheenjäsenen tekemä ylityötunti aina viivästyttäisi koko perheen palkanmaksua muutamalla kuukaudella?

 18. J-M

  Työmarkkinatuesta vähennetty 50 senttiä euroa kohden 300 euron ylittävästä osalta on tuttu mutta mikäs tämä asumistuen 300 euron suojaosuus ja 32 sentin vähennys on? Mistä siihen löytyy lisätietoa? Tähän mennessä olen ollut siinä käsityksessä, että yleiseen asumistukeen ei tarvitse tehdä tarkistusta, ellei tulot nouse 400 euroa kuussa. En löytänyt google-haulla tuosta yleisen asumistuen suojaosasta mitään mutta tämä tieto kiinnostaisi.

  • Saku Timonen

   Suojaosuus asumistukeen tuli syyskuussa 2015. Tuki tarkistetaan kerran vuodessa, ja tulot otetaan huomioon siinä vaiheessa.

  • liisa hirvonen

   Asumistuen määrittelyssä on Kelalla käytössä laskentakaava, jossa käytetään 21,5 kerrointa. Toisinsanoen päivärahaetuus muutetaan laskennalliseksi kuukausituloksi tuon kertoimen avulla. Laskenallinen kuukausitulo ei ole sama kuin todellinen kuukausitulo.

 19. Rintsu

  Tuo kaupan alan työntekijöiden saama esim. asumistuki tai toimeentulotuki ei koske pelkästään kaupan alaa vaan koskee itse asiassa hyvin montaa työssäkäyvää kaikilla aloilla.
  Ja jos kaupan kassalla on Maija 20v joka asuu edullisessa yksiössä hän ei välttämättä saa palkkansa päälle mitään tukia. Samaa hommaa tekevä Raija 40v, kolmen lapsen yksinhuoltaja asuu huomattavasti kalliimmassa vuokrakolmiossa joten hänellä sama palkka ei mitenkään riitä elämiseen. Raija sitten saakin palkkansa lisäksi lapsilisät, elatusmaksut tai -tuen, asumistuen ja sähkölaskukuukausina hän joutuu hakemaan toimeentulotukea.

  Sitten on toimeentulotuella elävä Pekka joka asuu yksiössä vuokra 600,- Asumistukea Pekka saa 400,- Puuttuvan osan vuokraa Pekka joutuu hakemaan toimeentulotukena.
  Jossa ongelmaksi tulee se, että vuokranmaksupäivänä Pekan tilillä on 400,- joka ei riitä vuokranmaksuun. Jos toimeentulotuen käsittely viivästyy niin vuokranmaksukin viivästyy ja kysymys kuuluukin, että kauanko Pekan vuokranantaja moista suvaitsee.

  Tukiviidakko on käsittämättömän raskas ja byrokraattinen ottaen huomioon, että Raijan tai Pekan asumisissa, lapsiluvussa tai tuloissa ei ole näköpiirissä minkäänlaisia muutoksia joten samansisältöisten hakemusten tehtailussa kuukausittain ei ole järjen häivää.
  Raija ja Pekka ovat aikuisia ihmisiä ja osaavat kyllä ilmoittaa jos olosuhteissaan tapahtuu muutoksia.
  Väärinkäytösten vaaraa ei ole koska suomessa et tienaa verollisena penniäkään, etteikö Kela saisi sitä selville.
  Verotkin lasketaan vain kerran vuodessa joten miksi selkeitä päätöksiä ei voisi myöntää kalenterivuodeksi? Helpottaisi kaikkien elämää ja kutistaisi kummasti hakemuspinoja Kelassakin.

  • Esa J.

   Asiahan on päivänselvä: ihmiset ovat byrokratiaa varten eikä byrokratia ihmisiä varten!

   Me emme ole mitään muuta kuin pölyä päättäjien kengissä!

 20. Tuiccu Karhu

  Täytyy kohtapuoliin sovitella köyttäkin kaulaan, kun ei rahat riitä jukolauta… Nettotulot kuukaudessa 563 ja siihen 71€ vammaistukea.. Eikä muuta. Jokainen joka sanoo, että olen lusmuilija, saa ihan vapaasti kadehtia ja mielelläni nää sairaudet antaisin pois. Kirjoitin jo pressallekin, että kummasti nousisi työllisyys, jos meidät 70 000 työkyvytöntä työtöntä vihdoinkin päästettäisi ansaitulle eläkkeelle. Niih!

  • peksi

   Samaa mieltä.vaikka ei olisikaan 70 000.ei taida olla tilastoja tai ei haluta julkaista.Mutta vaikka 25 000 työtöntätyönhakijaa kyknemätön ottamaan työtä vastaan.Näinhän se TE keskuksen työvoimapolittenen lausunto menee.Tässä systeemissä valtio maksaa vakuutusyhtiöille kuuluvan lakiin perustuvan toimeentulon työkyvyttömälle.Sekin on sille työkyvyttömälle pienempi ja enemmän verotettu tulo.Mutta se pointti 25000ihmistä joitka kuuluisi olla kuntoutustuella kertaa 563€ työmarkkinatukea on yhtäkuin 14075000€ valtion rahaa kuukaudessa vakyytusyhtiöiden eduksi!KELAn prosessissa pääsee helpommin kuntoutustuelle.Eli vähän paremmin noudatetaan lakia. itsellä kekemusta viisivuotta työmarkkinatuella kaksi kuntoutustuki hakemusta vakuutusoikeuteen asti vakuutusyhtiö voittaa vaikka muutoksenhakulautakunta suosittelee kuntoutusta.

 21. xx

  Olisihan se reilua, jos yritystukienkin touhut yhtä tarkkaan syynättäisiin kuin yksittäisen ihmisen elämä. Eräs pieni yritys sai 64000 euroa tekes-tukea, sanoi 30% työntekijöitään irti, ja samassa firmassa omistajat, osingon saajat, saivat jatkaa ilman huolenhäivää. Irtisanotut olivat sitten näitä osakkeita omistamattomia. Hyvä se on sitten jakaa osinkoja taas veronmaksajien rahoittamista tekes-tuista. Taitaa harva yritys tästä kärytä, aina yrityksille tukea löytyy ja ne päätyvät osinkoina omistajien taskuun.

 22. Napi

  Työministerin uusimmat kommentit ovat taas kerran ihan luokattomia.

  ”Lindströmin mukaan työllisyysasteen nousua selittävät muun muassa talouden ja viennin elpyminen sekä paljon parjattu aktiivimalli.
  – Kun te-toimistojen johtajia on tavattu, he ovat kertoneet, että aktivoitumista on näkynyt. Palveluja kysytään ja aktivoituminen te-toimistojen suuntaan näkyy ihan kentällä.”

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tyollisyys-noussut-jyrkasti-vuodessa-tyoministeri-mtv-lle-prosentti-pitaa-saada-hallituksen-tavoitetta-korkeammaksi/6778784#gs.FGmJ6AA

  Siis jos ihmiset epäselvän aktiivimallin seurauksena ja työttömyysturvan leikkauksen välttääkseen ottavat yhteyttä TE-toimistoon kysyäkseen palveluita, se nostaa heti työllisyysastetta? Taas kerran aivan upeaa yritystä puolustaa kelvotonta mallia.

  Tosin TE-toimistoilta olisikin ihan turha kysyä ihan oikeita tuloksia siitä, miten monta työtöntä aktiivimallin seurauksena on tähän mennessä työllistynyt, koska tarkempaa työllistymissyytä ei siellä kirjata. Kirjaaminen tapahtuu esim. sillä tasolla, että ”henkilö työllistyi itse”.

  • Rintsu

   Ja minä kun ei-kovin-kauaa-sitten luulin, että saatuaan oikeusministerin taakan harteiltaan miehestä voisi kuoriutua ihan kelvollinen työministeri.
   Minua yleensä ottaa suuresti päähän olla väärässä ja niin ottaa nytkin.

  • Markku

   Työministeri Lindströmin aktiivimallista tulee mieleen Max Zorin Massacre Scene: https://www.youtube.com/watch?v=pQgsVYPXgOo

   Jep! Ihan yhtä rikollista ja sairasta menoa.. ”Aktivoitumista on näkynyt. Palveluja kysytään ja aktivoituminen te-toimistojen suuntaan näkyy ihan kentällä.”

   Lindströmin ja muiden uuvattiluopioiden temppu jolla 5 vaalein tiettyä kansan tahtoa toteuttamaan valittua ministeriä siirtyi häkellyttävän röyhkeästi, ilman kansan mandaattia, isänmaallisten leiristä etabloitujen valtapuolueiden riviin on kouluesimerkki vallan anastamisesta kansalta ylikansalliselle plutokratialle.

 23. on thin ice

  Minnehän ne vilahtivat ne 30 miljoonaa euroa vähittäiskaupan työntekijöiden palkoista?
  Uusiin investointeihin? Osinkoina sijoittaja/osakkeenomistajille? Pääjohtajien bonuksiin?
  Onkohan joku asiaa selvitellyt? Jos on, tulokset kovasti kiinnostaisi. Suomalaista sosiaaliturvaa siis käyttää väärin laiskanlusmujen työttömien sekä mahtavan sosiaaliturvamme perässä maahan tunkeutuneiden ulkomaalaisten lisäksi vähittäiskaupan työnantajat.(Mieltenpahoittamisen vättämiseksi kommentoijan huomautus: viimeinen lause kaikkinensa oli yritys ironishumoristiseksi läpäksi.)

 24. Mettäläinen

  Findikaattori.fi:

  Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus väestöstä. Virallinen työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä.

  Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä.

 25. Jussi Parviainen

  Joo! Meillä taitaa vaan olla enemmistö, joka hyväksyy nämä touhut, koskapa ei oikeasti tapahdu mitään!

 26. mikko

  siis miten valta media voi vetää mutkat näin suoriksi
  työlisyyden liäsäntymis uutisissa
  meno on kuin pohjois koreassa jossa palvotaan suurta johtajaa

  ja tietenkin SIPILÄN HALLITUS 75 000 OIKEAA TYÖPAIKKA SYNTYNYT

  NO KUN EI VARMAAN OLE
  VAIKKA VALTAMEDIA NIIN TEILLE HÄRSKISTI VÄITÄÄ

  Työllisyys noussut jyrkästi vuodessa – työministeri MTV:lle: Prosentti pitää saada hallituksen tavoitetta korkeammaksi

  Tämä MTV 3 media on oikeasti korruptoitunut näden valtaa pitävien politikkojen kanssa

  Suomi Areenoilaan
  Dox@net: Porttikielto Poriin: Masennus

  Suomalainen,Merja Ylianttila MTV3 Korruptoi itseään
  sinua vastaan

 27. mikko

  Minkä Takia Anne Berner Myönsi MTV3 verovaroja 3 mILLIÄ siis tänä vuonna
  ensi vuonna se on jo varmaan 20 milliä

  No juuri tämän takia
  Työllisyys noussut jyrkästi vuodessa

  Tämän MTV 3 Median Kohdalla Oikeasti pitäisi Asetaa
  joku Hyvä veli korruptiota selvitävä poliisi partio liikelle

  Ylianttila Merja
  Rautoihin Suomalaisten kusetuksesta Työlisyys lukujen Vääristelystä

  Suuren Korruptio Johtajan Sipilän

  ja Keskustan Taloushuijjarit Edeleen

  Ujutavat lonkeroitaan Muualekkin kuin Vaali rahoihin

  nyt he Kourivat merjaa hameen alta

  Oikeesti päätoimittajana voisitteko poistua

  kun eki vuodataa luottoa vain minulle huulet kanan rasvassa

  koko pöytä täynnä korruptiosta epäiltyjä tyyppejä + merja MTV3 korruptio Lounaalla

  dox@net: Porttikielto Poriin – Deleted scenes / Arno Ahosniemen haastattelu

  Vihtu JSN

  • Ulla Vehaluoto

   Mielenkiintoisia pätkiä nuo dokumentit. Tämä oli erityisen mielenkiintoinen: ”Tämä jakso on aikakapseli. Kerromme teille, vielä syntymättömille minipossuille ja mansikkasuille, tulevaisuuden lastensuojelutapauksille, millaiset asenteet aiheuttivat myös teidän inhimillisen katastrofinne”

   Jaksossa asenteitaan esittelee mm. kokoomuksen Susanna Koski: ”Siitähän kai kaikki suomalaiset unelmoivat, että voi tehä mahdollisimman vähällä panoksella, saada ittelleen mahdollisimman paljon. Heh, eiks vaan, me ollaan kuitenkin lottokansaa.”

   Kokoomuksen ja muiden eliittipiirien ihmiskuva on heidän oma kuvansa. Narsistit näkevät kaikkialla vain oman kuvansa.

 28. Reaalimaailman ajattelija

  Tosi asiassa tässä tulee käymään niin, että se työnantaja, joka tarvitsee satunnaisesti enemmän kuin sen noin 18 tuntia työtä tekevän työntekijän, hän maksaa korvauksen jonain muuna kuin palkkana. Työ tulee tehdyksi ja tekijä saa korvauksen eli molemmat voittavat.
  Kun sitten päästään karenssivaiheeseen, lisääntyy pimeän työn teko entisestään. Kukaan ei ehdi tätä valvoa kun viranomaiset laskeskelevat kasvavina joukkoina tukiruljanssia Kelassa ja Elyssä.
  Itse asiassa tässä tulevassa harmaassa taloudessa on Suomen tulevaisuus. Pimeät markkinat luovat työpaikkoja ja liikuttavat työvoimaa. Byrokratia ei siihen näillä menetelmillä pysty.

 29. Marja Peränen

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Itse olen työskennellyt naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla pätkätöissä vastentahtoisilla osa-aikasopimuksilla ja onnettomilla työehdoilla. Kun menin elämäni ensimmäistä kertaa sosiaalitoimistoon, olin järkyttynyt siitä rahamäärästä, minkä työtön sossunpummi voi saada kotona makaamalla.

  Ensireaktioni oli järkytys, sitten viha, ja kolmanneksi ajatus: ”En mene enää ikinä töihin.” Työttömänä sossunpummina elintasoni oli taloudellisesti parempi kuin koskaan. En ole ylpeä tästä ajatuksenkulusta, mutta suuresti ihmettelen sitä, miksi työttömälle sossunpummille pitäisi jäädä lapaseen sama raha, kuin osa-aikaisesti työtä tekevälle. Aiemmin, kun perusosa piti kinuta erikseen sosiaalitoimistosta, hyvin suurelle osalle töissä käyvistä jäi itse asiassa vähemmän lapaseen, mitä työttömille.

  Nythän osa-aikainen matalapalkkatyöläinen anelee valtiolta itselleen perustoimeentulo-osan erotuksen, usein vielä valtavan työn ja tuskan kautta, sillä työssä käynnistä aiheutuu byrokratiaongelmia Kelan kanssa, joita jatkuvasti työtön ei kohtaa.

  Parasta aktivointia on se, että työssäkäynnistä ihminen jää aina taloudellisesti voitolle verrattuna työttömyyteen. Se tapahtuu joko sosiaaliturvan perusosaa leikkaamalla tai matalapalkka-alojen palkkausta nostamalla. Jälkimmäiseen on ainakin varaa ainakin kaupan alalla, mutta osinkoja vain jaetaan.

  Parasta aktivointia on myös se, että ansiosidonnainen työttömyysturva lakkautetaan tai muutetaan kokonaan yksityisten markkinoiden hoidettavaksi. Minunkin matalapalkka-aloilla työskentelystäni on veloitettu työttömyysvakuutusmaksut, mutta itse en kuulunut liittoon enkä kassaan. En kuulunut, koska rahaa oli käytettävissä hyvin vähän per kuukausi, ja itselleni liittoon kuulumisesta ei olisi ollut mitään hyötyä. Jäihän palkkani yleensä aina alle perustoimeentulo-osan. Silti minultakin on nuo maksut kerätty ja kovapalkkaisten ansiosidonnaisia niillä rahoitettu.

  Minun mielestäni sosiaaliturvan perusosa riittää todella hyvin elämiseen, jos sen rahan saa jatkuvan työttömyyden takia säännöllisesti, joka ikinen kuukausi. Olen joutunut elämään koko aikuisikäni pienemmällä rahalla opiskelujen ja pätkätöiden vuoksi. Pahinta ei ollut kuitenkaan köyhyys sinänsä, vaan tukikuukausikatkoista johtuva jatkuva epävarmuus ja lopulta elämänhallinnan menettäminen. Korkeakouluopintojen vapaaehtoisen keskeyttämisen vuoksi minulle lätkäistiin vuoden karenssi kaikkiin yhteiskunnan tukiin. Se oli monimutkainen byrokratialoukko, joka on käsittääkseni sittemmin korjattu.

  Voi olla jossittelua, mutta jos olisin kotoa lähtöni jälkeen saanut joka kuukausi saman rahan, mitä työttömälle sossunpummille jää lapaseen, elämäni olisi mennyt todella eri tavalla. Mutta ei, minun ollessani nuori toimeentulotukea sai vasta 25-vuotiaana, mikäli ei ollut ammattipapereita. Ammattikouluun en voinut mennä, sillä en olisi saanut vanhempien tulojen vuoksi opintotukea, eivätkä he suostuneet maksamaan tätä vaihtoehtoa, vielä vähemmän allekirjoittamaan asuntolassa asumiseen oikeuttavaa paperia. Tässä kohtaa vanhemmilla on aivan liian suuri päätäntävalta peruskoulunsa lopettavan nuoren elämään. Aito valinnanvapaus on pelkkä vitsi niin kauan, kun opintoalan valinta on vanhempien päätöksestä ja taloudellisesta selviämisestä kiinni.

  Opintorahalla ei elä, mutta opiskelijan työssäkäynti leikkaa opintotuet ja niitä sai maksaa takaisin valtiolle. Paloin täysin loppuun 27-vuotiaana. Minun ensimmäinen kesälomani oli työttömänä sossunpummina ja elintasoni oli parempi kuin koskaan. Kovin kauaa tästä en ehtinyt nauttia, sillä pian tämän jälkeen menetin fyysisen terveyteni.

  Nykypäivänä työskentelen miesvaltaisella alalla osa-aikaisesti. Tienaan osa-aikatyöstäni n. 25 h/vk työskentelemällä suurin piirtein saman, mitä siivooja työskentelemällä 38 h/vk. Asia huononee entisestään, jos ei ole alan papereita. Siivoojaharjoittelijan statuksella työtä pitäisi tehdä 43 h/vk, mikäli aikoisi päästä samoihin ansioihin. Tällä haluan tuoda esille sen, kuinka suuri kuilu naisvaltaisten duunarialojen ja miesvaltaisten duunarialojen palkkauksessa on.

  Tosin usein siivoojat eivät edes saa kokoaikaisia työsopimuksia, eivät ainakaan aluksi. Siivoojaharjoittelijan 20 h/vk työskentelystä tulee palkkaa kuukaudessa yhteensä 744 €/kk, ennen veroja. Jokainen työtönkin ymmärtää, että tällä palkalla ei elä. Mutta silti löytyy työttömiä, jotka eivät millään usko, että työssäkäyvä saattaa joutua anelemaan perustoimeentulo-osan erotuksen valtiolta. Usein vielä jatkuvien tukikuukausikatkojen kera.

  Käytännössä kokonaan työtön pärjää siis taloudellisesti paremmin, mitä naisvaltaisella alalla osa-aikatöissä työskentelevä. Tuet rullaavat jatkuvasti, jos pyörittelee vain peukaloitaan. Ja toisaalta, kolmen päivän työskentely on tukikuukausikatkojen takia niin suuri riski, ettei ihme, ettei työ maita. Tämä on mielestäni räikeä ongelma, että työssäkäynnistä huolimatta rahaa voi jäädä lapaseen tasan yhtä vähän, kuin sille työttömälle. Lisäksi työssäkäynti usein maksaa.

  Halusin tuoda esille sen, mitä moni mies ei tunnu ymmärtävän. Naisvaltaisten alojen palkkaukset ovat jääneet aikaa sitten pahasti jälkeen. Olkoonkin, että monia naisvaltaisten alojen töitä pidetään helposti vähäpätöisinä, avustavina töinä. Sitä sopii silti miettiä, miltä yhteiskuntamme näyttäisi, jos jokainen alle perustoimeentulo-osan töistä tienaava jäisi yhtäkkiä kotiin – taloudellisestihan se olisi ehkä jopa fiksumpaa, mitä pätkätöissä räpiköinti. Huomionarvoista on vielä sekin, että harvemmin TE-toimistosta ollaan pitkän työhistorian tehneitä miehiä patistamassa siivoojan oppisopimuskoulutukseen karenssin uhalla – minulle on käynyt näinkin.

  Teknologiakehittyneessä yhteiskunnassa pitää hyväksyä se tosiasia, että työttömyys on tullut jäädäkseen. Olen vahvasti sitä mieltä, että jos ihminen haluaa olla työtön, hänellä on oltava siihen oikeus. Mutta sillä reunaehdolla, että hänelle jää vähemmän lapaseen työttömyydestään, kuin sille, joka viitsii vielä vaivautua. Joku voi tienata ansiosidonnaisella työttömyydellään enemmän, kuin joku, joka tekee täyttä työpäivää. Tämä on ehdottomasti moraalisesti ja kansantaloudellisesti todella räikeä epäkohta.

  Parasta aktivointia on, että työssäkäynti on aina taloudellisesti kannattavaa. Poikkeuksetta.

  • Saku Timonen

   Hämmästyttävä vuodatus, joka perustuu sihen harhaluuloon, että työtön saa enemmän rahaa kuin työssä käyvä. Ongelmana ei ole liian hyvä sosiaaliturva, vaan liian pienet palkat joillain aloilla, mutta näköjään yllättävän monet on saatu narrattua uskomaan, että vika on sosiaalituissa. Näin yllytetään köyhät köyhiä vastaan.

 30. Marja Peränen

  Kiitos vastauksestasi. Nämä ovat aivan omia kokemuksiani suomalaisesta työelämästä naisvaltaisilla aloilla, samaten suomalaisen sosiaaliturvan toimimattomuudesta matalapalkka-aloilla työskenteleviä pätkätyöeläisiä kohtaan. Ja juuri tuohon toimimattomuuteen kirjoituksesi keskittyikin.

  Harhaluulo on se, että työssäkäynti olisi nuorille naisille taloudellisesti kannattavaa. Vaikka olen saanut pätkittäin asumistukea ja työttömyyspäivärahaa, ansioni olivat koko aikuisikäni jääneet keskimäärin alle toimeentulon perusosan. Tässä täytyy huomata, että olin myös opiskelija, jonka tuet ovat huomattavasti normaalikansalaista matalammat. Opiskeluaikanani toimeentulotukea ei myönnetty.

  Siksi järkytykseni olikin niin valtava, kun menin sosiaalitoimistoon ensimmäistä kertaa. Sosiaalitoimistoon meno kun oli meillä päin todella suuri häpeä. Olisi todellakin kannattanut mennä aikaisemmin.

  Monelle naisvaltaisella alalla vastentahtoisesti osa-aikatyösopimuksella työskentelevälle raju köyhyys on arkipäivää. Jos kuukauden kokonaisansiot ovat 20 h/vk sopimuksella 744 e miinus verot, ei siinä ainakaan hirveän paljon enemmän juhlita, mitä perustoimeentulo-osalla, minkä suuruus yksinasuvalle on tänä päivänä jo 491,21 e/kk.

  Minun mielestäni tämä on järkyttävän suuri raha ihmiselle, joka ei opiskele tai ei käy töissä. Jollekin toiselle se voi olla liian vähän, mutta minulle se riittäisi todella hyvin.

  Elämänhallinnan menettämisen vuoksi tein myös elämäni suurimman virheen ja otin omiin nimiini pikavippejä silloiselle poikaystävälleni. Maksan näitä velkoja vielä reilun vuoden, yhteensä seitsemän vuotta elämästäni. Vasta kuluneen vuoden aikana, maaliskuusta eteenpäin, minulle on alkanut jäädä jatkuvasti enemmän kuin 400 e/kk käyttörahaa. Ulosoton aikana työssäkäynnissä oli vielä vähemmän taloudellista järkeä, mitä nyt. Olkoonkin, että asuntoni on liian kallis, mutta toisaalta muutakaan asuntoa en luottotiedottomana saanut. Tämä on yksin asuvalle satasen kalliimpi, mitä paikallinen vuokrakatto.

  Toki olisi mukavampaa, että työttömät saisivat tuon rahan, mitä minä pidän liian suurena heille. Ja että matalapalkka-alojen palkkoja nostettaisiin siten, että työssäkäynnin taloudellinen hyöty olisi aidosti nykyistä suurempi.

  Peruspointtiani haluan silti korostaa:
  Parasta aktivointia on se, että työssäkäynti on aidosti taloudellisesti kannattavaa.

  Nythän se ei juurikaan ole ulosotossa oleville, velkajärjestelyn piirissä oleville, saati ansiosidonnaista päivärahaa nauttiville.

 31. Marja Peränen

  Se tärkeä tuosta jäi puuttumaan, että pätkätöiden teko naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla osa-aikasopimuksilla on varmasti euromääräisesti vuoden sisällä taloudellisesti kannattavampaa täydelliseen työttömyyteen verrattuna silloin, kun ymmärtää hakea kaikki mahdolliset tuet toimeentulotukea myöten!

  Tilanne karkaa kuitenkin rajusti miinuksen puolelle, jos tuet jäävät milloin mistäkin syystä saamatta tai muutaman byrokratian edessä lannistumisen vuoksi kokonaan hakematta.

  Ja vaikka kaikki mahdolliset tuet saisi ja hakisi, niiden sovittaminen ja laskeminen juuri oikein ei ole Kelassa ilmeisen helppoa. Tulojen muuttuessa joka kuukausi, välillä rajustikin, aiheuttaa sen, että itselle kuuluvan rahan saanti viivästyy lähes poikkeuksetta. Kolme, neljä kuukauttakaan ei ole ihmeellinen aika. Varsinkin, jos työnantaja venkoilee palkanmaksun tai vaadittavien tositteiden kanssa.

  Sen jälkeen, kun aloin saada toimeentulotukea, olen ymmärtänyt hakea näissä tilanteissa heti suoraan ns. ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Normaalin toimeentulotuen hakemukset tulivat bumerangina takaisin syyllä ”ensisijaisten tukien käsittely on kesken”.

  Toimeentulotuen piirissä ollessani eräskin työkeikka kesti vain kolme päivää, yht. 33 h. Työmarkkinatuessa oli tuolloin jo 300 €:n suojaosa, mutta tuloni olivatkin vähän päälle €. Työmarkkina-, asumis- ja toimeentulotukeen nämä tienestit vaikuttivat siten, että työkeikan taloudelliseksi hyödyksi jäi lopulta 23 € verrattuna siihen, että olisin ollut kokonaan työtön. Tuolla erää päätöksen teko kesti alle 2 kk, mikä oli Kelalta yllättävän nopeaa toimintaa. Työnantajallakin oli vaikutusta asiaan, sillä hän maksoi palkan ripeästi ja oikein laskettuna sekä toimitti palkkatositteen viivytyksettä.

  Taloudellinen hyöty tuostakin työkeikasta toki jäi, mutta sen suuruus suhteessa nähtyyn vaivaan oli mielestäni melko mitätön. Aamukahden herätykset, pitkät työpäivät, byrokratia ja asian selvittäminen eivät olleet mielestäni reilun kahdenkympin arvoinen setti.

  Olen työskennellyt yhteensä 22 eri työsuhteessa. Minulla on kokemus vuoden karenssista kaikkiin yhteiskunnan tukiin. Tämänkin jälkeen useista kolmen, neljän kuukauden tukikatkoksista, joiden aikana olen joutunut lainaamaan lähipiiriltäni rahaa henkeni pitimiksi – koska en ymmärtänyt, kuinka suuren rahan sosiaalitoimistosta voi saada. Toivottavasti toimeentulotuen siirtäminen Kelaan on vähentänyt tukien alikäyttöä. Olen ollut työvoimatoimiston kurssilla, tapellut tukioikeuksistani kyllästymiseen asti ja usein hävinnyt, kaiken kaikkiaan taistellut selviämisestäni vuodesta toiseen.

  Vuosikausia työttömänä olleella henkilöllä ei ollut tällaisesta mitään käryä. Hänellä ei ole koskaan ollut mitään suurempia ongelmia Kelan tai sosiaalitoimiston kanssa. Ei hän tosin ole tehnyt pätkätöitäkään, ja tämän viisaan valinnan vuoksi tuet ovat rullaanneet tasaisesti kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Silti häntä ei ole oltu tunkemassa TE-toimiston pilipalikursseille saati siivoojan oppisopimuskoulutukseen. Hänen mielestään minun ongelmani johtuvat lähinnä huonosta tuuristani, mutta itse väitän näin säännöllisesti vastaantulevien ongelmien johtuvan siitä, että sosiaalitukijärjestelmässämme on pahasti vikaa. Hänen mielestään järjestelmä toimii mainiosti, minun päällimmäisin kokemukseni järjestelmästä on heitteille jättö ja päättymätön nöyryytys. ”Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.”

  Kaiken tapahtuneen jälkeen on todella pienistä asioista ja hieman tuuristakin kiinni, etten ole tänä päivänä ideologinen työtön. Niin rajua kyytiä työelämä on köyhistä oloista ponnistavalle nuorelle naiselle, joka haluaisi myös opiskella. Ei ole sanottu vieläkään, ettenkö joku päivä heittäytyisi kokonaan työttömäksi sossunpummiksi, mutta ainakin toistaiseksi olen päättänyt juosta työelämän oravanpyörässä mukana.

  Loppuun Soininvaaran mietteitä:
  http://www.soininvaara.fi/2018/01/27/suomen-tyomarkkinat-eivat-toimi/

  http://www.soininvaara.fi/2017/11/04/sosiaaliturvan-on-muututtava-tyon-mukana/
  ”Muuten olen sitä mieltä, että ei oikeastaan pitäisi olla ongelma, jos robotit tekevät yhä suuremman osan työstä. Mehän voimme tehdä työtä vastaavasti vähemmän ja nauttia elämästä ja vapaa-ajasta. Tähän tähdättäköön!”
  Allekirjoitan tämän täysin!

  Mukavaa talven jatkoa ja kiitos, että otit kannustinloukut juttusi aiheeksi!

  • Jarkko

   Sellaista se on Marja. Suomessa on myös aloja jolla ei ole työehtosopimusta ollenkaan ja palkanmaksu voi olla hyvin vaikeaselkoinen provikkapalkka joka vaatii monisivuiset tulkinta ohjeet. Työnantaja myös voi muutella palkanmaksu järjestelmää kesken työsuhteen. Tällöin kela menee helposti niin sekaisin että työttömyysturvaa ei saa enää ollenkaan. Kela menee tilaan päätöstä ei tehdä.

   Kaikki tuet menevät myös sekaisin joka kuukausi jos palkan määrä vaihtelee paljon. Näillä aloilla työskentelee 400 000 ihmistä. Mm. Puhelinmyynti, lehdenj ja mainosten jako ja monia muita.

 32. Marja Peränen

  Korjaan, töitä olikin vain kaksi päivää, 18,5 h. Palkka siitä jäi alle 300 €:n suojaosan, ennen veroja 257,70 €, verojen jälkeen lapaseen 226,65 €. Silti tämän työkeikan taloudellinen hyöty 23 € jäi ikuisesti muistiin.

Kommentoi »

Comments are closed