Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihmeet jatkuvat

Eilisen pääuutinen oli työllisyysasteen paraneminen niin paljon, että hallitus näyttää saavuttavan 72 prosentin tavoitteensa. Sitä ei tiedetä milloin se tapahtuu, mutta arvaukseni on, että sopivasti ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Työttömyys siis näyttää laskevan ja työllisyys nousevan. Yhä useampi saa töitä, ja se on tietysti hallituksen ansioita. Yleismaailmallisella talouden nousulla ei tietenkään ole mitään tekemistä asian kanssa, tai sitten sekin lienee Sipilän hallituksen ansiota. Hallituksen toimet purevat, ja työllistymistä edistää paljon parjattu aktiivimalli, sanoo työministeri Jari Lindström.

Olemme taas todistamassa yhtä hallituksen ihmetekoa, vai olemmeko? Emme ole, kertoo Taloussanomien Teemu Muhonen. Työllisyysaste kyllä nousee, mutta nousu perustuu osa-aikatöihin.  Kokoaikaiset työt vähenevät ja osa-aikaiset lisääntyvät. Kokoaikaisesti työskenteli viime vuonna pienempi määrä suomalaisia kuin vuonna 2014. Tämän vuoden tammikuussa osa-aikatyöllisiä oli 54 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Aamun Karjalaisessa kerrottiin, että vuoden aikana tapahtuneesta työllisyyskasvusta yli kolmasosa on tullut määräaikaisesta osa-aikatyöstä, ja sen lisäksi huomattava osa uusista työllistyneistä tulee työvoiman ulkopuolelta. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli tammikuussa 238 000, mikä on vain 4 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Sen verran väkeä on saadaan varmasti laskemalla yhteen Lex Lindströmin ansioista eläkkeelle päässeet ja määräaikaishaastattelujen avulla kortistosta siivotut sinne kuulumattomat.

Aktiivimallin positiivisille vaikutuksille voi vaikka nauraa vapaasti. On varmasti totta, että aktiivimalli on aktivoinut työttömiä ottamaan yhteyttä Te-toimistoihin Lindströmin kertomalla tavalla, mutta ei se työllisyyttä lisää. Ihmiset ovat vain yrittäneet todennäköisen turhaan kysellä aktiivimallin soveltamisohjeita, joita ei Te-toimistoillakaan ollut yli kuukauteen.

Karjalaisessa kerrottiin myös Polvijärven mallista, jolla työttömyyttä oli saatu pudotettua neljä prosenttia vuodessa, vaikka kunnassa ei ole yhtään avointa työpaikkaa. Selitys löytyi tietenkin kuntouttavasta työtoiminnasta, jossa tehdään työpajassa työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Mutta kunta säästää työmarkkinatuen maksuosuudesta ja tilastot kaunistuvat. Asiasta tietämätön lukija nyökyttelee tyytyväisenä, että onpas hyvä juttu tuo työllistyminen. Heille sanon itäsuomalaisittain, että kyllä nämä ihmiset töissä ovat, mutta eivät tienestissä.

Tämänkin hallituksen ihmeen takana on puolitotuuksen kertomisen lisäksi yleinen talouskasvu ja huonosti palkattujen osa-aikatöiden lisääntyminen. Palkalla ei elä, vaan sen lisäksi joutuu hakemaan yhteiskunnan tukea. Olemme kovaa vauhtia menossa kohti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa ihminen joutuu tekemään useaa huonsti palkattua osa-aikatyötä, jonka lisäksi vielä joutuu sosiaaliluukulle.

Jos tässä niin kovasti uutisoidussa työllistymisessä jotain ihmettä on, niin se on Pentti Haanpäätä mukaelleen korkeintaan se, että nämä ihmeen kautta työllistyneet yleensä elävät ja sonnalle haisevat.

Kommentit (82)

 1. Tuula Kupari

  Työttömien määrä on itseasiassa kasvanut noin tuhannella. Eläkkeelle lex Lindströmin perusteella on päässyt n. 5000 pitkäaikaistyötöntä.

 2. Musta Pekka

  Tällä menolla tapahtuu sekin ihme, että verot menevät valtion maksettavaksi. En ymmärrä mitä riemuitsemista on siinä, että tunnin viikossa töitä tekevä lasketaan työlliseksi. Kyseessä lienee yhteisesti sovittu tilastokikkailu, jolla elämä saadaan näyttämään päättäjämyönteisemmältä. Veronmaksaja saa sitten sen mustan Pekan, eli maksajan roolin.

 3. Viljo Kärkkäinen

  Tilastot kertovat, että kasvu alkoi orastaa jo 2015, mutta hallitus teki parhaansa luodakseen negatiivisen ilmapiirin – Suomessa ei kannata tehdä mitään ilman pakkolakeja ja duunarin alistamista sekä työttömien piiskasmista…

  • Faktantarkastaja

   Työllisyysaste ei kerro yhtään mitään kansakunnan hyvinvoinnista. Keskitysleirien työllisyysaste oli 100%.

   Maailma alkaa muistuttamaan yhä enemmän mielisairaan neoliberalismin, globalisaation, tekoälyn, automaation ja robotiikan takia valtavaa keskitysleiriä, jossa 8 miljardia ihmistä raataa sille rikkaimmalle prosentille kaiken vaurauden, joilla he eivät tosiasiassa edes tee mitään järkevää.
   Samalla sodat, pahoinvointi ja saasteongelmat kasvavat eksponentiaalisesti.

   Torakat jäävät tänne enää ydintalven jälkeen vipeltämään.

   • Outi

    Hyvä kommentti.

    • Veli-Matti Kunnari

     Factantarkstaja, Totta joka sana!

   • Ritu

    Niin totta, joka sana 👍🏼

    • Timo Harju

     Lainattu lause:

     Sipilän hallitus on kieroin hallitus mitä muistan. Ja aika monta hallitusta kyllä muistan.
     Esko Juhani Huotari

 4. stunned

  Sipilän vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen — 72.

  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vastaus_el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n,_maailmankaikkeuteen_ja_kaikkeen_muuhun_sellaiseen

  Vastaus tähän on hyvin yksinkertainen. Se oli vitsi. Sen piti olla numero, tavallinen, pienehkö numero, ja valitsin tuon. Binääriset esitysmuodot, 13-kantaiset luvut, Tiibetiläiset munkit ovat kaikki täydellistä hölynpölyä. Istuin työpöytäni ääressä, katselin puutarhaan ja ajattelin ’72 sopii’ Kirjoitin sen paperille. Tarinan loppu.

 5. töytön

  Pitäsköhän itsekkin ”työllistyä” ja alkaa kysellä missä ne aktiivimallin ohjeet luuraa.

  Tosi hienopa on Polvijärven-malli, ei varmaan muissa kunnissa oo moista 🙂

 6. Jussi P

  Valitettavaa, että minusta on tullut riippuvainen Uuninpankkopojan kirjoituksista. Aamulla herättyäni tarkistan, mitä uutta Uuninpankkopoika kirjoittaa. Jos aamulla herätessäni ei ole uutta kirjoitusta, minun on pakko tunnin välein tarkistaa, joko nyt.

  Mitä tehdä? Onko ainoa keino riippuvuudesta pois pääsemiseksi irtisanoa internetyhteys? Jos luovun internetyhteydestä, jatkaako Uuninpankkopoika kirjoitteluaan tästä huolimatta? Onko sittenkin alistuttava ja nautittava kirjoituksista?

  • Lea Bäckman

   UPP-blogiriipuvuus kirjattaneen tautiluokitukseen keskivaikean masennuksen ja bipolaarihäiriön kaltaisena, osittaista työkyvyttömyyttä aiheuttavana tautitilana, jolle ei tutkijoiden ponnisteluista huolimatta ole löytynyt parannuskeinoa.

   UPP-riippuvuudelle altistuvat pääasiassa korkean älykkyysosamäärän omaavat, jo valmiiksi älyllisen stimulanssin puutteesta kärsivät, monipuolisesti lahjakkaat ja sosiaalisen omantunnon omaavat yksilöt.

   Ryhmät, joiden ei tiedetä kärsivän UPP-riippuvuudesta, ovat lähinnä moraalisesti vajavaiset, kansallisen kusetuks… eiku kokoomuksen ja sitä lähellä olevien arveluttavien ryhmittymien ja vastaavien ”ignorant herd” (sivistymättömien moukkien laumat), joiden harrastukset liittyvät aivan muunlaiseen ”itsensä kehittämiseen” (punttisalit, terveysfasismi, lihastreenit jne.).

   Ihmeparantumisia on raportoitu vain vähäisessä määrin, ja nekin ovat myöhemmin osoittautuneet valeuutisiksi (fake news).

   • Veli-Matti Kunnari

    Kiitos Lea Bäckman. Helpotti, kun myös minä sain diagnoosin.

 7. Sauli

  Tämä on nyt tällainen suorittajahallitus. Siltä näyttäisi tilastojen valossa puuttuvan 99 prosenttisesti sydän ja 72 prosenttisesti järki.

  Kun insinöörin järjenjuoksulla (anteeksi insinöörit) tuijotetaan vain Exel taulukon prosentteja, siinä tulee sokeaksi kaikelle inhimilliselle. Ei se 72 prosenttia ole tavoite, vaan se että ihmiset saavat työn ja toimeentulon. Tai ainakin niin minä sen olen käsittänyt, ettei se työnteko ole kaikille itsetarkoitus. Työn käsitteen pitäisi sisältää mielekkään tekemisen, toimeentulon, työyhteisön ja niiden kautta osallistumisen yhteiskuntaan. Sipilän ideologian mukaan työ on 72 prosentin pakko ja velvoite.

  Mutta mitäpä minä, vanha hippi, kommunisti ja viherpiipertäjä ymmärtäisi talouselämän kylmistä totuuksista. Minä olen jopa niin naiivi, että kuvittelen työn olevan ihmistä varten, eikä ihminen työtä varten, tai jotain. Tällaisen vanhan pierun silmissä työelämä on kuin sprinttihiihto jonka lopussa odottaa putoaminen jatkosta ja unohdus.

  • Kyösti Nuttukontio

   Täälä toinen samoinajatteleva vanha pieru.👍😀

   • Esa J.

    Aamen, Sauli ja Kyösti! T.nimimerkki ”minäkin uskon hippeyteen, vasemmistolaisuuteen ja ikääntyneeseen ilmavaivaan”.

  • Minna K

   Näin sen toivoisi olevan.

 8. Timo Harju

  ”Nyt voin sa­noa, et­tä tu­lok­set on saa­vu­tet­tu tai saa­vu­te­taan. Täl­lä pe­rus­teel­la tein pää­tök­sen ol­la ke­säl­lä puo­lu­e­ko­kouk­sen käy­tet­tä­vis­sä. ” J.Sipilä

  Näin määritellään Juha Sipilän työllisyys ja tätä se tarkoittaa:

  TILASTOKESKUS
  ”Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus väestöstä. Virallinen työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä.
  Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä.”

  Tunti viikossa niin olet työllinen. Kokonaan uusi asia ainakin minulle oli, että alle kolme kuukautta työttömänä ollut on myös työllinen.

  Iloitkaa! Kaikki ovat töissä! Juha Sipilä ei turhaan postillaansa lue. Vastaavasta ihmeestä on kulunut aikaa yli 2000 vuotta, kun Sipilää toki rehellisempi ja viisaampi mies ruokki 5000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla.

  • Timo Harju

   Jäi korostamatta, että edes palkkaa ei tarvitse saada. Luontaisetuna saatu hernesoppalautanen riittää tekemään työlliseksi.

   Kun se kelpaa tilastoon, niin miksei se kelpaa aktiivimalliin? Meneppäs sanomaan TE-keskukselle, että lapioit kolme vuorokautta lunta naapureiden pihoilta ja sait palkaksi soppalautasen joka päivä. Ei kelpaa. Mutta tilastoon se kelpaa ja töissä olet.

  • HTK

   Miksi YLE ja porvarillinen, muka puolueeton valtamedia kerro koko totuutta työllisyysasteen muodostumisesta johtunee kolmesta syystä 1.) valtamedia haluaa pysyttää nykyisen hallituspohjan vallassa kaikin keinoin, 2. ) toimittajien henkisestä laiskuudesta ja älyllisestä velttoudesta, 3.) asiaa tuntevien toimittajien arkuudesta, mikäli he kertoisivat kaikkia olennaiset tosiasiat työttömyystilastoista, niin he joutuisivat itsekin työttömiksi seuraavien yt-neuvottelujen jälkeen. Toimittajat on yksi heikoimmin työllistyvistä ammattiryhmistä. ”Yhteistyökyvyttömäksi” leimattua toimittajaa ei kukaan työnantaja enää palkkaa. Toimittajan ammattitaito on toissijaista ”yhteistyökykyyn” verrattuna. Seurauksena on toimittajien kyynistyminen ja älyllinen epärehellisyys. Asuntovelkaiset toimittajat ja poliitikot ovat työnantajiensa ja rahoittajiensa talutettavissa olevia ”palveluskoiria”. Suurtyöttömyyden aikana henkinen epärehellisyys yleistyy.

   YLE:ssä esitettiin ainoana totuutena myös, että tuntikokoaikaisten työntekijöiden keskituntiansio on 17 €. Keskituntiansioon ja keskikuukausiansioon pohjautuva tilastointi on nykyaikana erittäin puutteellinen, suorastaan harhaanjohtava. Yhä useampi ei enää työskentele palkatussa työssä kokoaikaisesti ja kokovuotisesti. Määräaikaiset ja osa-aikaiset ja erilaiset työvoimaviranomaisten edellyttämät palkattomat ”kuntouttavat” työt sekä palkattomat harjoittelut, silppu- ja keikkatyöt ovat yleistyneet niin paljon, että ne olisi ehdottomasti otettava mukaan työtuloja laskettaessa. Totuudenmukaisempaa on losi puhua vuotuista ansio- ja työtuloista, koska erityisen monella alalla ( esimerkiksi matkailu- ja ravitsemisala, rakennusala, maatalous- ja puutarhatyöt, metsätyöt) työstä saatavien tulojen, mukaan luettuna ansiosidonnainen työttömyyskorvaus ja apurahat, kuukausittainen vaihtelu on erittäin suurta. Myös yliopistokoulutetut maisterit ja tutkijat tekevät paljon määräaikaisia pätkätöitä; heillä voi olla voi palkkatyökuukausia vuodessa 7 -10.

   Myös palkkatulojen ja palkkiotulojen vertailussa olisi siirryttävä vuosituloihin, kuten pääomatulojakin laskettaessa tehdään. Työtulokuukausina on hankittava säästöjä palkattomia jaksoja varten eli säästettävä pahojen päivien varalla, jotka toistuvat entistä useammin. Muussa tapauksessa pätee yhä paremmin: hätävalhe – emävalhe – tilasto -”virallinen totuus”.

 9. Pirkkis

  Kun yhden tunnin työ viikossa on työllisen kriteeri, niin samaan aikaan henkilö on viikossa 39 tuntia työttömänä. Huh!

 10. Seppo Noro

  Kun nyt Sipilän hallitus ottaa kunnian Suomen talouden noususta, pitäisi varmaan huomata, että samalla logiikalla koko talouden romahdus 2000-luvun lopulla ja 7-8 vuotta kestänyt lama oli Vanhasen hallituksen syytä.

 11. Minttu

  Katsopa aktiivimallin kukkanen tästä: https://www.facebook.com/Mojosamu/posts/10155514483759958

  • Servitus

   Aktiivisuudesta rangaistaan. Passiivisuudesta rangaistaan. Työttömän pitäisi vissiin ymmärtää nihiloida itsensä, ei tästä kepityksestä muuten taida päästä, jos ei kokoaikatyötä saa.

  • UllaM

   Sipilän mainostama ”kevyt-yrittäjä-alusta”?

 12. Markku T Koivisto

  Kamalinta on se, että TE-keskukset eivät ole työttömien puolella vaan työttömiä vastaan. Onneksi olen eläkkeellä.

  • Marjaana

   Samaa olen ihmetellyt minäkin. Miksi te-palveluistakaan ei kerrota millaisia työttömien taustat ovat oikeasti!?

   Meitä ikääntyviä ja pitkän työuran jälkeen poispotkittuja koulutettuja ihmisiä odottaa työttömyyden pitkittymisen myötä halpatyömarkkinat, mikäli hallituksen suunnitelmat pitävät paikkansa. Ja työministeri niin tohkeissaan ja hölmöyttään niitä suunnitelmia noudattaa.

 13. Marko Saarela

  Sehän tässä Sipilän tavoite on, saada työllisyysaste lukemiin 72. Keinoja kaihtamatta. Saa julistautua Messiiaaksi. Sitten me kaikki päästään äänestämään sitä. Ollaan me tyhmiä.

  • Faktantarkastaja

   Nimenomaan… tämähän on vaan tilastokikkailua. Ollut jo 30 vuotta. Ne 50 000 avointa paikkaa on myös jotain imurikauppiaan tai puhelinmyyjän töitä joilla ei elä. Työtuntien määrä suhteessa tuottavuuteen ei ole kasvanut sitten 80-luvun lopun.

   Kyseessä on siis samanlainen ”ihme” kuin case Talvivaaran kanssa.

   https://m.youtube.com/watch?v=lWqUVg_TyTI

 14. Työtön opettaja

  Kyllä, töissä on oltu. Viisikymmentä kilometriä ajoin edes ja takaisin kahden opetustunnin takia. Edellisenä päivänä soitettiin sijaistamaan sairastapausta. Olen näin tilastojen mukaan ollut tämänkin kuukauden työllistynyt.

 15. Jaakko Lautaoja

  ”Näin on, jos siltä näyttää”, sanoi Kekkonen aikanaan.

 16. AikaMies

  Hevosmies veättää. Kymppi veätyttää. Tulipiippu veätytättää. Ukkoherra veätytätyttää. Kutsetti veätytätytättää.

  Meinaan jotta eihän jutun tarvitse tosi olla. Riittää kun se on hyvä [ainakin omasta, ja äidin mielestä].
  Kaupunkilegendoja uskoo ken uskonvahvistusta halajaa. Ministerin sanoessa, että aktiivimalli on lisännyt työllistymistä ei tietysti ole kyse kaupunkilegendasta, sillä ovathan viranomaiset saaneet moniaita puheluita asiaa koskien. Työllistäähn sekin.
  Ihmeenä voi pitää pari kuukautta vanhan lain ja pari viikkoa vanhan toimintaohjeen karuun todellisuuteen juuri vaikuttaneen. Olisiko sittenkin kyse ministeritason vedätysyrityksestä vai ihan taidottomuudesta?
  Minua ei insinöörinäkään noin helposti vedätetä, sillä tiedän valhetta suuremman olevan emävaleen ja kaiken huipulla on tilasto tai oikeammin sen mielikuvituksellinen tulkinta jatulkitsijan lukutaito.

  Toisaalta: Voisin minäkin jotain tehdä, mutta kun se (ohje)kirje ei tänne Fuengirolaan ole löytänyt – en tiedä miten menetellä 😉 Taidankin edelleen vain odotella.

 17. mikko

  Juha Sipilä: 1000 päivää täynnä – tulokset puhuvat puolestaan
  Han­ka­las­ta läh­tö­ti­lan­tees­ta ja ko­vis­ta epäi­lyis­tä sekä vas­tus­tuk­ses­ta huo­li­mat­ta 1 000 päi­väs­sä on saa­tu hyvä muu­tos ai­kai­sek­si.

  Stra­te­gi­nen hal­li­tu­soh­jel­ma on osoit­ta­nut toi­mi­vuu­ten­sa. Tu­lok­set pu­hu­vat puo­les­taan.

  Erityisen iloi­nen olen eri­no­mai­ses­ta työl­li­syys­ke­hi­tyk­ses­tä. Nyt työl­li­syy­sas­te (70,9 %) on jo yli ta­voi­teu­ran, joka joh­taa hal­li­tu­soh­jel­man ta­voit­tee­seen 72 % vaa­li­kau­den lo­pus­sa.

  Lu­vut ovat kor­keim­mal­la ta­sol­la 27 vuo­teen.

  Vuo­si sit­ten mi­nua hiil­los­tet­tiin, et­tä vie­lä­kö us­kon työl­li­syys­ta­voit­tei­siin, kun ku­kaan asi­an­tun­ti­ja ei sii­hen us­ko. Vas­ta­sin, et­tä kuka sii­hen us­koo el­len minä. Työl­li­syys pa­ra­nee koko maas­sa. Tämä ja li­sään­ty­neet in­ves­toin­nit ovat kes­tä­vää alu­e­po­li­tiik­kaa.

  Emme pel­käs­tään pääs­seet Eu­roo­pan ta­lous­kas­vuun mu­kaan, vaan olem­me nyt Eu­roo­pan kär­ki­kas­tis­sa.

  Vel­kaan­tu­mi­nen on jo tait­tu­nut, ve­ro­as­te las­ke­nut ja suu­ret uu­dis­tuk­set ete­ne­vät. Ve­lak­si elä­mi­nen jul­ki­ses­sa ta­lou­des­sa lop­puu suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti.

  Pa­ran­tu­nut ti­lan­ne al­kaa nä­kyä pik­ku hil­jaa myös suo­ma­lais­ten ar­jes­sa.

  Eri­tyi­sen iloi­nen olen pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien mää­rän pie­ne­ne­mi­ses­tä. Joka nel­jän­nen pit­kä­ai­kais­työt­tö­män työt­tö­myys on päät­ty­nyt.

  Olemme saa­neet tei­den kor­jaus­ve­lan kas­vun py­säy­tet­tyä ja pää­tet­tyä mit­ta­vas­ta in­ves­toin­ti­oh­jel­mas­ta koko maa­han. Yri­tys­ten ra­hoi­tu­sa­se­ma on pa­ran­tu­nut, työ­mark­ki­noi­ta on uu­dis­tet­tu.

  Nor­mien pur­ka­mi­nen al­kaa myös nä­kyä kaik­kien ar­jes­sa.

  Kai­ken tä­män li­säk­si olem­me toi­meen­pan­neet mer­kit­tä­vän ym­pä­ris­töst­ra­te­gi­an il­mas­to­muu­tok­sen hil­lit­se­mi­sek­si.

  Eu­roo­pan suu­ret krii­sit ovat hel­pot­ta­neet. Suo­mi on ol­lut ak­tii­vi­nen vai­kut­ta­ja suu­riin ky­sy­myk­siin. Esi­mer­kik­si puo­lus­tu­syh­teis­tön sy­ven­tä­mi­ses­sä nä­kyy Suo­men vah­va kä­den­jäl­ki, sa­moin kuin di­gi­ta­li­soin­nis­sa ja kei­no­ä­lyn ot­ta­mi­ses­sa EU:n agen­dal­le.

  Olen täs­sä työs­sä mu­ka­na tu­los tai ulos -hen­ges­sä. Nyt voin sa­noa, et­tä tu­lok­set on saa­vu­tet­tu tai saa­vu­te­taan. Täl­lä pe­rus­teel­la tein pää­tök­sen ol­la ke­säl­lä puo­lu­e­ko­kouk­sen käy­tet­tä­vis­sä. Nyt kat­som­me vah­vas­ti eteen­päin. Mi­ten löy­däm­me li­sää nii­tä kei­no­ja, mil­lä jo­kai­nen suo­ma­lai­nen pää­see osal­li­sek­si pa­ran­tu­nee­seen ti­lan­tee­seen. Tä­män­kin saam­me kun­toon, kun jul­ki­sen ta­lou­den poh­ja on nyt ai­van eri kuin kol­me vuot­ta sit­ten si­ni­pu­na­hal­li­tuk­sen jäl­jil­tä.

  Hal­li­tuk­sen tu­hat en­sim­mäis­tä päi­vää ja hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti pää­mi­nis­te­ri­nä ovat ol­leet ras­kaat. Mut­ta saa­vu­te­tut tu­lok­set pal­kit­se­vat ja an­ta­vat us­koa eteen­päin. Olen myös nöy­rän kii­tol­li­nen kes­kus­ta­vä­el­le kan­nus­tuk­ses­ta – se on aut­ta­nut jak­sa­maan vai­kei­na päi­vi­nä.

  Juha Sipilä

  Pääministeri

  Kolumni julkaistu Suomenmaassa 21.2.2018

  Lähde: Juhasi.fi

  voisitko Saku alkaa purkamaan tätä vyyhtiä tämän
  sipilän näkökantoja hitusen
  eri näkökulmista
  lähdetään liikkelle vaikka kätiloistä ja
  piiloutuneista virkamiehistä takakontiin

  Siis ihan tosisaan harvoin on nähty näin kuplaantunutta poliitikkoa
  suomen historiasa
  En tiedä mitäs jos hän onkin humanoidi eri galaxista

  • Elena

   ”Nor­mien pur­ka­mi­nen al­kaa myös nä­kyä kaik­kien ar­jes­sa.”

   Joo, Sipilä on ainakin tässä osittain oikeassa. Näkyyhän se: lisääntyneenä köyhyytenä, 30% lisänä nuorten mielisairauksien kasvuna ja leipäjonojen pidentymisenä. Eliitin osalta: veroparatiisien suojeluna ja ennätysosingoissa. Hyvin menee, Sipilä!

   • töytön

    Työttömät erityisesti huomanneet miten Sipilän hallitus purkaa normeja ja helpottavat työttömien tilannetta. Oi kiitos, suuri Sipilä.

  • Raija

   Sitä samaa hehkutusta varmasti tulisi vaikka joku aamu huomattaisiin että koko maan talous olisi romahtanut ennennäkemättömän huonoksi ja ihmisä alkaisi nälkään kuolla kuin kärpäsiä niin Sipilä hehkuttaisi miten työttömät vähenevät kohisten.

  • töytön

   Saattaa vaikka ollakin humanoidi 🙂 Tiedä miltä nämä neoliberalismin suurlähettiläät näyttäs tommosten erityisten aurinkolasien läpi katsottuna.

 18. Jyrki

  Aktiivilaki on tosiaan äärimäisen tehokas. Jos se olisi tehty yhtään liian aikaisemmin suomesta olisi varmaan loppuneet työttömät kesken. Nyt niitä piisaa juuri ja juuri varmasti tämän hallituskauden loppuun jos vaan mennään kieli keskellä suuta loppuun asti. Tarkkaan suunniteltu sekin tämä hallitushan ei virheitä tee vain peruuttelee korkeintaan jos aivan pakko.

  Sitten kun työttömät loppuu kesken niin mitä me enää teemme aktiivilailla 1 tai 2 tai mikä sen kakkoslain hienostuneempi uusi nimi olikaan? Mutta se siitä aktiivilakien positiivisista puolista joita mielellään tuodaan julkisuuteen. Vaikka laki ollut voimassa vasta alle 2 kuukautta ja nyt jo todetaan lain onnistuneen mahtavasti jopa hallituksen mukaan. Tähän voisi todeta, että melko dorkaa.

  Jos sitten aletaan pohtimaan negatiivisia puolia. Niin saatkin kuulla olevasi ongelma ja hallituksen vastustaja, joka ei ymmärrä että tämä hallitus on kuulemma tehnyt sen mihin muut ei pystynyt. Kääntänyt maailmantaloudenkin nousuun noin niin kuin vaatimattomasti sanottuna. Poistanut sairaita kuolleita jos ei jopa herättänyt ehkä jopa henkiin työttömiä ihme sekin jne. Pois työttömyystilastoista. Armahtanut joitakin eläkkeelle. Ja jotkut on varmasti saaneetkin pidempi aikaisesti töitä palkalla jolla elää. No periaatteessa nuo on niitä positiivisia asioita mitä voikin asiassa nähdä tapahtuneen.

  Ne negatiiviset asiat millä kumminkin tilastojen korjaantumista mainostetaan. Perustuu pätkätöihin joilla ei elä, koska 1 tunti viikossa töitä riittää ja olet tilastoissa työllistynyt. Tai kalliisiin kättely ja CV-kursseihin konsulttien toimesta. Sitten eri poliittisilla alati nimikkeiltään vaihtuvilla työvoimapoliittisilla nimikkeillä siivotaan porukkaa pois tilastoista pääsääntöisesti syömään palkkatyötä 9e/pvä orjatyön muodossa.

  Tässäkin voisi nuo kalliit käsipäivää kurssitukset muuntaa vaikka tulityö, hygienia, työturvallisuus jne. Korteiksi joista paljon enemmän hyötyä työttömille. Ne kortit maksaa helposti vähintään 100e/kortti ja enemmänkin. Mutta jostain syystä ei käsittääkseni näin tehdä? Ja työttömällä ei ole kaikkien pakollisten laskujen jälkeen kuin se ehkä 50-300e/kk jolla pitäisi elää eli lähinnä syödä ja juoda.

  Mutta eihän tämmöistä sovi pohtia kun meillä propagandan mukaan maailman paras ja voimakkain hallitus, joka tekee ihmeitä kangeten maailmantaloudenkin rajuun nousuun.

  Uskoisin myös, että tämä hallitus aloittaa myös avaruusolentojen kanssa yhteistyökuviot ennen vaalikauden loppua vieden heille aluksi aktiivimalli 2 pelastamaan heidät kaikelta pahalta. Avaruusoliot taas lahjoittaa kaikille suomalaisille foliohatut päähän.

 19. mikko

  Juha sipilän kohdalla on pelotavinta
  kuinka ihminen voi valehdella itsellensä ja muille näin pokkana

  hyper narsismia

  väitän että kokoomuslaisetkin hierovat silmiään tämän herran oman kehun määrästä
  saatika vasuri puolueet

  Siis kaikki hyvin tulevat yleis lakkolaiset
  T Juha Sipilä

  • Ulla Vehaluoto

   Narsisti rakastuu omaan kuvaansa, näkee vain oman kuvansa.

   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802212200760606_pi.shtml

   Hallituksemme on näitä kukkasia täynnä.

  • Joni Pelkonen

   Sipilä on tosiaankin valehtelijana luonnonlahjakkuus. Esimerkiksi Soini valehtelee paljon, mutta hän ei kykene peittämään manoovereitään: kumartuu eteenpäin, ikäänkuin iskee rehvastelleen silmää, ääni muuttuu vihaisemmaksi, saattaa jopa karjua sanansa jos vastaanottaja ei näytä heti uskovan.

   Vanhanen näytti häpeävän valehteluaan, hänen katseensa painui silloin aina alas, yleensä useimmat ihmiset esittävät valehdellessaan aika selkeitä häpeästä johtuvia manöövereitä.

   Mutta ei Sipilä. Hän katsoo suoraan eteepäin ilmeenkään värähtämättä, ja näyttää täysin siltä kuin uskoisi itse sanomansa.

 20. Nina

  Yli neljä tuntia (luit oikein, eli 4) viikossa työtä tekevä työtön on jo ennen aktiivimallia tilastoitunut työssäolevaksi työnhakijaksi – kuten minä, vaikka suurin osa toimeentulostani muodostuu ansiosidonnaisesta.

 21. Saara Nieminen

  Mitä tämän hallituksen toimista voi enää sanoa? Huijaamalla tavoitteisiin.

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802212200759691_pi.shtml

  • Saku Timonen

   Arvaukseni on, että hallitus jatkaa valitsemallaan tiellä eikä vie asiaa komissioon. Se pelaa mieluummin uhkapeliä, koska lasku lankeaa vasta muutaman vuoden päästä.

 22. Marko

  Tämä on huonoa kehitystä! Hallitus yrittää hattutemppua ja ”vuotaa” positiivisiksi työllisyysuutisiksi naamioitua propagandaa muokaamaan mielipideilmastoa.

  Sen sijaan että tuijotettaisiin yhtä helposti vääristeltävää prosenttilukua, katsoisin kokonaisuutta. Esimerkiksi asumistukimenojen ja toimeentulotuen kustannuksia, joiden pitäisi kääntyä laskuun, jos ihminen työllistyy ja rupeaa elättämään itsensä, vaan näinpä ei ole suinkaan käynyt.

 23. Mettäläinen

  Onkin alkanut yhä enemmän kiinnostaa niinsanotun vanhurskauden suhde heikompien vedätykseen, eli uskonto vs. moraali.
  Jos pääsisin kiinni vallan kahvasta rupeaisinko minäkin, tavallinen kunnon tallukka, ylistämään mustaa valkoiseksi ???

  • Ulla Vehaluoto

   Valta tunnetusti korruptoi, ja absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti. Koska näin on, on kehitetty erilaisia proseduureja, joilla pyritään varmistamaan että yhteiskunnallinen vallanpito ei luisuisi pahimpaan mahdolliseen korruptioon, virkavaltaisuuteen ja plutokratiaan.

   Siinä huonosti on onnistuttu.

 24. Pera

  Kannattaa ryhtyä pikkuhiljaa tähyilemään eurooppalaisiin työttömyysjärjestelmiin, että millaisilla ehdoilla siellä voi saada työttömyydestä korvausta. Sillä uskon, että jos Sipilän ja Kokoomuksen voittokulku seuraavassa vaalissa jatkuu, niin Sipilä jatkaa työttömyysturvan uudistustaan eurooppalaiselle tasolle. Eli jos ei työllisty vaikkapa 5 kuukaudessa, niin putoaa jollekin muulle turvalle, minkä saannin ehto on, että omaisuus on syötävä kokonaan pois ennen kuin voidaan turvaa myöntää. Tästähän jo Soininvaara vihjaila satakomiteassa ollessaan.

  • Outi

   Suomessa on jo tuollainen järjestelmä: toimeentulotuki.

 25. on thin ice

  ”Olemme kovaa vauhtia menossa kohti amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa ihminen joutuu tekemään useaa huonosti palkattua osa-aikatyötä, jonka lisäksi vielä joutuu sosiaaliluukulle.”
  UPP, you really nailed it!
  Juuri tästä on yhdysvaltalainen kirjailija, tutkiva journalisti Barbara Ehrenreich kirjoittanut omiin kokemuksiinsa perustuvan dokumentaarisen teoksen ”Nälkäpalkalla”, jonka jokaisen työllisen tai työttömän palkansaajan kannattaisi ehdottomasti lukea.
  Ihmeesti kirja auttaa käsittämään, miksi ns pohjoismainen yhteiskuntamalli sekä hyvinvointivaltio on tavallisten kansalaisten etu, ja miksi ko systeemin eteen kannattaa veronsa maksaa enempiä nillittämättä.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Barbara_Ehrenreich
  https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/nalkapalkalla/
  http://ylioppilaslehti.fi/2006/11/nalkapalkalla-taas/

 26. UllaM

  Nousi taas niskakarvat pystyyn, kun tätä luki:

  http://ketaaneijatetarannalle.fi/ajankohtaista/

  Kiinnostaisi tietää mihin nuo kerätyistä metalleista saadut rahat päätyvät? Eivät ainakaan nuorten miesten palkkoihin tai muihin vastaaviin kuluihin.

  Hännän huippuna vielä Keskisuomalaisen varapäätoimittaja ylisti hanketta seuraavan päivän lehdessä maasta taivaaseen.
  ”Ota paikka kiertotalouden tiekartalta” – näin nuoria kutsutaan töihin elektorniikkaromun purkajiksi. Maailmaa tässä pelastetaan, hukkumasta jätteisiin.” hän hehkuttaa.

  • Ulla Vehaluoto

   Jos se tuokin työ on niin kovin tarpeellista ja suorastaan planetaariseksi hyödyksi, miksei siitä makseta palkkaa?

   Mikä oikeastaan on se syy, millä voidaan palkatta teettää työtä?

   Datanomi joka on kurssittanut ja kouluttanut itseään, hankkinut sekä hygienia- että anniskelupassin, on nyt kuntouttavassa työtoiminnassa opettelemassa työelämän pelisääntöjä.

   Nuoret valmistuvat ammatteihin, he eivät saa töitä, heidät murretaan turhilla lupauksilla, pettämisellä ja syyllistämisellä, sitten heidät kuntoutetaan ”mielekkäällä työllä”. Toki jokaiselle mielekäs työ kelpaa. Mutta jos se työ toisen hyväksi tehdään, ja toisen käskystä, silloin siitä tulisi maksaa palkkaa, tai muuten kyseessä on orjuutus.

   Orjuuden nykymuodot ovat moninaisia. Rikkaat suunnittelevat korvaavansa ihmistyön koneilla, ja niin käynee myös tuolle metallien erottelulle, jota tuo kuntoutettava eli palkaton työläinen nyt työkseen tekee. Koneetkin ovat palkattomia työntekijöitä. Nykyisin koneet joudutaan vielä korvaamaan ihmisillä. Se harmittaa kapitalistia, sillä ihmisten ylläpito tulee niin kalliiksi.

   http://www.maailma.net/uutiset/moderni-orjuus-luultua-yleisempaa-suomikaan-ei-lintukoto

   Näihin Suomen orjiin ei ole taidettu laskea ollenkaan työministeriön alaisuudessa tehtäviä palkattomia pakkotöitä kuten ”kuntoutusta”.

   https://yle.fi/uutiset/3-6866794
   ”Asiantuntija: Suomessa on yli 600 orjaa” (5.10.2013)

 27. Anna-Katriina Lius

  Melkein arvasin Uuninpankkopojan aiheen tänään. Hyvä mittari todennäköisyydelle on se, kuinka paljon itseäni suututtaa. Jos niskassa kuumottaa kovasti, voi odottaa että Saku kirjoittaa.

  Eilisen uutisointi sekä Ylellä että Maikkarilla oli kaameaa. Tuntuu, että säännöllisin väliajoin julkisuuteen pärähtää joku Sipilän ihme. Sille sitten omistetaan kohtuullisen paljon aikaa uutislähetyksissä, poikkeuksetta vielä kaikissa uutislähetyksissä. Toimittajat eivät kysy vaikeita kysymyksiä eivätkä vaadi perusteluita. Lukuja ei avata mitenkään. Asiantuntijavalinnoissa ei yritetäkään olla tasapuolista. Eilen oli ollut haastateltavana keskustalaisen tutkimuslaitoksen asiantuntija.

  Myös Lindström on saanut ihmeellisen jalustalle noston mediassa. Muistan, että vielä hiljattain hänen asiantuntemustaan kritisoitiin kovasti eikä häntä otettu kovin vakavasti. Nyt Lindström saa estoitta kehua aktiivimallia ja jotkut mediat ovat jopa alkaneet ylistää hänen toimintaansa (esim. ESS) Käänne tuntuu niin absurdilta, että en näe sille muuta selitystä kuin jostakin toimituksiin tulevat kainot pyynnöt.

  Välillä ei voi kuin haukkoa henkeä tämän kaiken edessä. Näin varsinkin, kun itse on Sipilän työllisyysihmeen tekijä olemalla työllinen ja työtön samaan aikaan. Tilastoissa siis työllinen, mutta a) työvoimatoimiston asiakas velvollisuuksineen, b) henkilö, jonka lapsella on rajattu päivähoito, c) kykenemätön suunnittelemaan elämää edes yhtä päivää pidemmälle, d) työttömyyskorvauksen ja asumistuen saaja, kesällä myös toimeentulotuen saaja.

  Raivostuttaa, kun tietää totuuden ja elää sitä todeksi, samalla kuunnellen ja lukien kansalaisten kusettamista joka tuutista.

  • Equalizer

   ”Käänne tuntuu niin absurdilta, että en näe sille muuta selitystä kuin jostakin toimituksiin tulevat kainot pyynnöt.”

   Nyt täytyy siteerata tähän Juha Siltalaa: ”Aktivointi itsemääräämisoikeuden rajoituksena toimii paljon paremmin pelotuksena työssä vielä oleville kuin kannusteena työttömille.”

  • Hukkaputki

   Se miten mätää ja valheellista Suomessa on, en olisi vuosi sitten työllisenä uskonut. Luulin, että tällainen valheellinen koneisto toimii vai itänaapurissamme tai Argentiinassa.

   Teki tiedostamisen tasolla hyvää sairastua, kokea yt:t ja tulla irtisanotuksi. En olisikaan palkkatyön ohella osannut arvata miten pienestä elämä keikahtaa tällaisille urille, että on arvoton kuin rikkaruoho ja mitenkään kyvykäs itsensä puolta pitämään kun vastassa on eläkefirmojen lääkärit, aktiivimalli ja polititikot.

  • Ulla Vehaluoto

   ”Tuntuu, että säännöllisin väliajoin julkisuuteen pärähtää joku Sipilän ihme. Sille sitten omistetaan kohtuullisen paljon aikaa uutislähetyksissä, poikkeuksetta vielä kaikissa uutislähetyksissä.”

   Toisto ja kattava toisto on kaiken propagandan perustavia menetelmiä.

   ”Toimittajat eivät kysy vaikeita kysymyksiä eivätkä vaadi perusteluita.”

   Propagandistinen totuudentuotanto ei siedä kritiikkiä.

   ”Lukuja ei avata mitenkään.”

   Propagandaministeriömme tiedottaa: mitä vähemmän tiedät, sitä viisaampi olet. Tyydy siihen, tai itket ja tyydyt.

   ”Asiantuntijavalinnoissa ei yritetäkään olla tasapuolista. Eilen oli ollut haastateltavana keskustalaisen tutkimuslaitoksen asiantuntija.”

   Propagandan kannalta on tärkeää pitää propaganda ja sen koneisto puhtaana. Toistetaan siis yhtä ja samaa, ja kritiikille ei anneta suunvuoroa.

   • Timo Harju

    Tosia lauseita Ulla 🙂

 28. Teemu Heino

  Kyllä meillä on työministeri!

  Härskiä sanoa että kyllä, työllisyys on parantunut ja ”selkeästi aktiivisuus te-toimiston suuntaan on lisääntynyt”. ”Tokihan” se tarkoittaa että nyt ihmiset ovat lähteneet kyselemään töitä kun todellisuudessa ihmiset ovat hätääntyneenä kyselleet mitä pitää tehdä ettei leikkuri iske. Herranen aika!

 29. Rintsu

  Prosenttikikkailut ovat sitä ihtiään joka ei kerro yhtään mitään.
  Ainoat lukemat jotka jotain kertovat ovat alle 20.000,- vuodessa ansaitsevien työikäisten suomalaisten lukumäärän kehitys ja sen mukana kaikkien työikäisten suomalaisten keskitulo.
  Alle 20.000 tienaavia työikäisiä on aina kuten opiskelijoita, kotiäitejä ja sitten niitä pitkäaikaistyöttömiä.
  Mutta kun joku saa oikean palkkatyön niin kyllä sillä 20.000 vuodessa menee rikki ja se merkittävin tilasto kaunistuu oikeasti.

 30. Sirpa Hyttinen

  Huolestuttavaa on että iso osa Suomen kansasta taputtaa ja hurraa tälle politiikalle. Ei ymmärretä mitä tästä kaikesta seuraa ja mihin suuntaan Suomea ollaan viemässä.

 31. Timo Harju

  En tiedä., onko oikein lainatra tätä tekstiä. Luin sen, ja kauhealta tuntuu.

  ”Kertomus Kafkalais-suomalaisesta kohtaamisesta TE-keskuksen kanssa.

  Kertomus Kafkalais-suomalaisesta kohtaamisesta TE-keskuksen kanssa.

  1. näytös
  Kysyin osuuskuntani jäsenten puolesta TE-toimistosta konsultaatiota liittyen aktiivimallin vaikutuksiin ja osuuskuntatyön tekemiseen. Sen sijaan että olisin saanut vastauksen kysymykseeni, sain vastaukseksi pahaenteisen kysymyksen: ”Osuuskunta? Tarkoitatko sinä että sinä olet yrittäjä? Meidän tiedoissamme ei lue että olet yrittäjä. Tämä täytyy selvittää!” Kerroin että olen kuulunut osuuskuntaan jo puolitoista vuotta, mutta heidän oman ohjeistuksensa mukaan alle kaksi viikkoa kestävää yrittäjyyttä ei tarvitse ilmoittaa, eikä yksikään keikoistani ole kestänyt niin kauaa. Tähän pahantahtoinen byrokraatti vastasi: ”Sinä olet siis ollut yrittäjänä puolitoista vuotta. Tee internet-palvelussa selvitys asiasta.”

  2.näytös
  Internet-palveluun päästyäni totesin, ettei siellä ole sopivaa vaihtoehtoa, ainoastaan ”Olen yrittäjä”, joka katkaisee työnhaun ja sen mukana sovitellun työmarkkinatuen mitä olen saanut paikkaamaan aukkoa joka nollasopimuksia silloin tällöin vaivaa. Jätin heidän web-asiakaspalvelijalleen kysymyksen että mistä minä tämän nyt ilmoitan, sillä minulla ei ole ollut yrittäjyyttä joka olisi kestänyt kahta viikkoa. Tämä ystävällinen asiakaspalvelija oli itsekin ymmällään tapauksesta ja lupasi tehdä puolestani soittopyynnön asiaani kaitsevalle virkailijalle. Hän soittaisi ja ohjeistaisi.

  Intermezzo

  3. näytös
  Kului viikko ja aloin huolestua kun soittoa ei kuulunut. Kirjauduin omapalveluun ja niin oli minulle ilmestynyt selvityspyyntö, josta en ollut saanut mitään ilmoitusta. Tein selvityksen saman tien, että asia saataisiin alta pois. Oma osuuteni on tässä kuitenkin täysin pykälien mukainen. En ole työllistynyt, eli osuuskuntajäsenyyttäni ei voida pitää esteenä sovitellun työmarkkinatuen maksamiselle.

  4. näytös
  Kolme viikkoa selvityksen tekemisen jälkeen Kela keskeytti työmarkkinatuen maksamisen, sillä TE-toimistossa on vireillä päätös joka mahdollisesti vaikuttaa työmarkkinatuen maksuun. Otin yhteyttä TE-toimistoon kysyäkseni miksei asiaa ole käsitelty. Vastaus oli: ”TE-toimisto käsittelee tällä hetkellä viikolla 4 saapuneita selvityksiä.” Oma selvitykseni on jätetty viikolla 6.

  Saatan saada maaliskuussa tammikuun työmarkkinatukeni. Koska menin onneton kysymään mitä aktiivimalli tarkoittaa. Pelottaa jo nyt, mitä aktiivimalli oikeasti tarkoittaa, jos pelkästään siitä kysymisestä rankaistaan.

  ”First rule of aktiivimalli is that you don’t talk about the aktiivimalli”

  Terveisiä aktiivimallin Suomesta.

  1. näytös
  Kysyin osuuskuntani jäsenten puolesta TE-toimistosta konsultaatiota liittyen aktiivimallin vaikutuksiin ja osuuskuntatyön tekemiseen. Sen sijaan että olisin saanut vastauksen kysymykseeni, sain vastaukseksi pahaenteisen kysymyksen: ”Osuuskunta? Tarkoitatko sinä että sinä olet yrittäjä? Meidän tiedoissamme ei lue että olet yrittäjä. Tämä täytyy selvittää!” Kerroin että olen kuulunut osuuskuntaan jo puolitoista vuotta, mutta heidän oman ohjeistuksensa mukaan alle kaksi viikkoa kestävää yrittäjyyttä ei tarvitse ilmoittaa, eikä yksikään keikoistani ole kestänyt niin kauaa. Tähän pahantahtoinen byrokraatti vastasi: ”Sinä olet siis ollut yrittäjänä puolitoista vuotta. Tee internet-palvelussa selvitys asiasta.”

  2.näytös
  Internet-palveluun päästyäni totesin, ettei siellä ole sopivaa vaihtoehtoa, ainoastaan ”Olen yrittäjä”, joka katkaisee työnhaun ja sen mukana sovitellun työmarkkinatuen mitä olen saanut paikkaamaan aukkoa joka nollasopimuksia silloin tällöin vaivaa. Jätin heidän web-asiakaspalvelijalleen kysymyksen että mistä minä tämän nyt ilmoitan, sillä minulla ei ole ollut yrittäjyyttä joka olisi kestänyt kahta viikkoa. Tämä ystävällinen asiakaspalvelija oli itsekin ymmällään tapauksesta ja lupasi tehdä puolestani soittopyynnön asiaani kaitsevalle virkailijalle. Hän soittaisi ja ohjeistaisi.

  Intermezzo

  3. näytös
  Kului viikko ja aloin huolestua kun soittoa ei kuulunut. Kirjauduin omapalveluun ja niin oli minulle ilmestynyt selvityspyyntö, josta en ollut saanut mitään ilmoitusta. Tein selvityksen saman tien, että asia saataisiin alta pois. Oma osuuteni on tässä kuitenkin täysin pykälien mukainen. En ole työllistynyt, eli osuuskuntajäsenyyttäni ei voida pitää esteenä sovitellun työmarkkinatuen maksamiselle.

  4. näytös
  Kolme viikkoa selvityksen tekemisen jälkeen Kela keskeytti työmarkkinatuen maksamisen, sillä TE-toimistossa on vireillä päätös joka mahdollisesti vaikuttaa työmarkkinatuen maksuun. Otin yhteyttä TE-toimistoon kysyäkseni miksei asiaa ole käsitelty. Vastaus oli: ”TE-toimisto käsittelee tällä hetkellä viikolla 4 saapuneita selvityksiä.” Oma selvitykseni on jätetty viikolla 6.

  Saatan saada maaliskuussa tammikuun työmarkkinatukeni. Koska menin onneton kysymään mitä aktiivimalli tarkoittaa. Pelottaa jo nyt, mitä aktiivimalli oikeasti tarkoittaa, jos pelkästään siitä kysymisestä rankaistaan.

  ”First rule of aktiivimalli is that you don’t talk about the aktiivimalli”

  Terveisiä aktiivimallin Suomesta.”
  Samu Salmenkangas

 32. Make

  Kovassa ytimessä.

 33. Mettäläinen

  Luin juuri saapuneesta Transparency. Org
  – raportista, että erityistä huolta Länsi-Euroopassa tuottaa Suomi, missä julkiset ja yksityiset intressit menevät sekaisin”, tms vastaavaa, ajatus kumminkin tämä, kun en ehkä osaa suomentaa kunnolla.
  Suomen avoimmuus on heikentynyt yhdessä vuodessa huolestuttavasti.

 34. Mettäläinen

  Löysin lisää: ”An unwillingness of the Finish prime minister to respond to journalists’ inquiries about assets and investments caused a crisis situation and seriously damaged relations between the media and the government.”

  Transparencyn raportissa moititaan siis Suomen pääministeriä, jonka vaiteliaisuus vakuutuskuorista ym. omistuksista median edessä on pahasti kriisiyttänyt hallituksen ja median välit.

  • AnItte

   Onko se tämä, löysin suomeksi:
   Kansainvälinen vertailu: Korruptio Suomessa aiempaa isompi ongelma

   http://www.transparency.fi/cpi2017/

   • Equalizer

    Kiitos tuosta linkistä, AnItte! Nyt on kissa nostettu pöydälle…

    • AnItte

     Ja lisää ’Salaisista Kansioista’:


     Suomi putosi rajusti avoimuusvertailussa

     Tiistaina julkaistiin tuore Financial Secrecy Index -listaus, jossa Suomi putosi maailman avoimimman maan pallilta kauas keskikastiin.

     Suomen salaisuusaste on nyt 53%, kun vielä edellisessä 2015 julkaistussa selvityksessä se oli 31%. Esimerkiksi Venezuela, Bulgaria ja Viro kiilasivat Suomen edelle vertailussa, joka mittaa toimia varojen piilottelun ja veronkierron estämiseksi. Pahisten kärkikolmikossa ovat tänä vuonna Sveitsi, Yhdysvallat ja Caymansaaret, jotka ovat tunnettuja salaisuusvaltioita.

     Koko juttu täällä
     https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005206034.html

 35. Mũnchausen

  Jos ihmiset uskovat Sipilän ja kumppaneiden uusimmatkin luikurit, sanoisin ettei meillä ole enää mitään toivoa.

  Eivätkö ne tehneet 30- ja 40 -luvulla Saksassa samalla tavalla? Valhe valheen perään ja ennen pitkää se on totta. Silloin äänensävy oli kiihkeämpi, nyt kansaan puree rauhallinen ja mukava uskon mies, joka piiloittelee sorkkiansa lakeerikengissä ja hiilihankoansa Kempeleen kodin asekaapissa.

  • Timo Harju

   Juuri tähän se perustuu:toisto, toisto,toisto.

   ”Sana tuntuu hauraalta aseelta, mutta sillä voidaan hakata ihminen pökerryksiin.”, sanoi nerokas Pentti Haanpää aikoinaan.

 36. Turo Mustakallio

  Sipilän uusin paljastuskirja:
  – Tuhannen ja yhden yön sadut ja uskomustaloustiede.

  Kirjassaan Sipilä kertoo veijaritarinan seikkailuistaan Ali Baban ja 40 rosvon parissa. Hänen moniuloitteinen kerrontansa vie meidät myös Simbadin kanssa tehtyihin uskomattomiin matkoihin ja urotekoihin. Kirjassa hahmottuu myös hänen johtotähtenään pitämänsä uskomustaloustiede, jonka kautta kaikki hänen tekonsa ovat samaa suuruusluokkaa kuin ajatusten Tonava.

  Tätä kirjaa toivon teidän lukevan hartaudella ja tutkivan sydäntänne kuinka loistavan johtotähden olemme saaneet.

  Hänen johdollaan elämän tarkoitus, jonka olemme saaneet tietää linnunradan liftareilta: ”42” on muotoutunut luvuksi ”72”. Tästä selvennyksestä meidän tulee polvistua Etelärantaa, eikun, Kesärantaan päin, painaa otsamme maahan ja mumista: – Zipilä, sinä mannan ja hyvinvoinnin tuoja, pörssikurssien ja osinkojen korottaja, ota vastaan minun elämäni ja ruumiini, tee niille mitä EK parhaaksi näkee ja me kaikki laulamme yhdessä: Det Glider in i mål igen; sinun osoittamaasi maaliin.

 37. töytön

  https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201802222200763451_u0.shtml

  Lisää ihmeitä pukkaa jatkuvalla syötöllä. Vaikkei kumilätkän perässä luistelusta kultaa tullutkaan, niin Ruotsi on nyt takana ja pronssia pukkaa. Suomi on maailman kolmanneksi korruptoitunein maa, eiku siis vähiten…

 38. Sonofhades

  Saku varmaan osaa vastata tähän.

  Onko oikeasti täysin laillista, että kaksi työtöntä palkkaa toisensa 18h ajaksi haukkumaan aktiivimallia ja maksavat tästä 125 euroa / lärvä toisilleen, pidättäen tästä n. 10 euron verran työntekijältä perittäviä maksuja, jotka pitää tilittää valtiolle. Näin kumpikin on työllistynyt riittävän määrän välttyäkseen tukileikkurilta? Eli 10 euron maksulla ei menetä n+1 kuukauden ajan 4,65% ?

  • Veli-Pekka Sahari

   Ymmärtääkseni ”Tilapäinen työnantaja” joutuu maksamaan TyEL:iä 35,3%. Ei muita maksuja, kun palkka jää alle 1200 € kalenterivuoden aikana. Peruspäivärahalla olevalle, tällainenkin menettely olisi kannattavaa.

 39. Timo Harju

  Sipilän pulju on historiallisen huono. Aivan käsittämättömän huono. Kiihko päästä keinottelemaan kansanterveyden miljardeilla ja kaapata poliittinen valta maakunnissa näyttää sokaisevan hallituksen vastuuttomuuteen asti. EU-tuomiostuimen nonsaleeraaminen tekee munauksesta kansainvälisen.

  Tämä hallitus on kuin hunnien armeija. Siellä ei ruoho kasva mistä Attilan hevoset ovat kulkeneet.

 40. Saara Nieminen

  Todisteet hallituksen sumutuksesta tulevat julki. Ja Sakun kirjoitukset asiasta saavat vahvistuksen. Ei aktiivimalli mitään auta, se on vain keino kaunistella tilastoja ja saada aikaiseksi Suomeenkin nuo halpatyömarkkinat. Jatka vain Saku asioiden tutkimista ja niistä kirjoittamista, eihän totuus pala tulessakaan. Vaikka hallitus niin toivookin. Tiedän, etteivät linkit ole suositeltavia, mutta todisteeksi siitä, että Saku on ollut oikeassa jo kauan, laitan tämän.

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802212200762793_pi.shtml

  Tämä vain todistaa hallituksen jääräpäisyyden ja tarpeen vääristellä asioita. Jos ja kun Saku Timonen on kirjoittanut asiasta jo kauan, niin luulisi hallituksellakin olevan samat tiedot. Ja varmasti onkin, mutta niitä ei haluta julkistaa. Sama tilanne myös Sote-maakuntahallintohimmelissä.

  • AnItte

   Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto kertoo tammikuun 2018 faktat paremmin. sisältää orjatyöläiset, koulutuksessa olevat sun muut:


   Työnhakijoiden kokonaismäärä väheni
   Tammikuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 584 400
   työnhakijaa, mikä on 66 500 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
   Työnhakijoista oli miehiä 293 000 ja naisia 291 500. Miesten määrä
   väheni vuoden takaisesta tilanteesta 39 900:lla ja naisten 26 700:lla.
   Työnhakijoista oli työssä olevia 162 900, joista 140 000 oli yleisillä
   työmarkkinoilla ja 22 800 työ­ ja elinkeinohallinnon palveluilla
   työllistettynä. Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 127 600, joista
   36 100 oli työllistymistä edistävässä palvelussa ja 63 400
   koulutuksessa. Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 285 800, mikä
   on 57 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömistä
   työnhakijoista oli tammikuussa kokoaikaisesti lomautettuja 16 600 eli
   700 vähemmän kuin joulukuussa. Edellisen vuoden tammikuusta
   kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 6 900:lla. Lyhennettyä
   työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 8 100, mikä on 2 200
   vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

   Työnvälitystilasto diagrammeineen linkistä, avaa pdf sivulta:
   http://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:NBN:fi-fe201801252228

 41. Servitus

  Lindström tietää Länsi-Savossa, että työllistymisen esteinä on aina jokin työttömän ominaisuus. Tai ainakaan muita esteitä hän ei nosta esille:

  ”Ongelma johtuu työllistymisen esteistä, joita voi olla useita: vajaakuntoisuus tai vamma, päihdeongelma, mielenterveys tai erilaiset sosiaaliset ongelmat.”

  Kolumnista käy myös ilmi, että huhtikuun budjettiriihessä ”tuntuisi löytyvän tilaisuus” työttömien omien vikojen kartoittamiselle ja oikeuden toimenpiteiden kohdentamiselle, eli kuntouttavaa tms. palvelua aletaan mitä luultavammin nakittaa yhä useammalle.

  https://lansi-savo.fi/mielipide/kolumnit/fd45f7c4-3b64-4821-9c4e-7ff00f7c6303

Kommentoi »

Comments are closed