Uhkapeli jatkuu

Sipilän hallituksen sote-lainsäädännön uhkapeli jatkuu entistä kovemmilla panoksilla. Hallituksella on huonot kortit, mutta se yrittää bluffata pitämällä pokerinaamaa.

Tähän mennessä tapahtunutta:

Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa. Syynä on KHO:n näkemä epäselvyys maakuntien liikelaitosten asemasta eli siitä, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea. Se tuki tarkoittaa verotuskohtelua sekä konkurssikelvottomuutta.

Tammikuussa hallitus päätti olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Lainsäädännön yleisperusteluissa hallitus viittasi kolmen sivun verran Slovakian järjestelmään, josta EU-komissio oli aiemmin antanut myönteisen lausunnon. Tätä samaa Slovakiaa koskevaa lausuntoa hallitus käytti myös perusteluna päätökselleen olla viemättä omaa lakiesitystään komission tarkastettavaksi. Samantapainen järjestely on siellä jo kertaalleen hyväksytty.

Eilen kerrottiin, että kaksi viikkoa sitten EU-tuomioistuin on kumonnut tämän Slovakiaa koskevan komission lausunnon. Siis juuri sen, johon Suomen hallitus nojaa omassa lakiesityksessään. Suomen hallituksen esitykseltä putosi pohja.

Mitäpä tekee hallitus? Vetääkö se oman esityksensä uudelleen valmisteltavaksi koko nyt erittäin arveluttavaksi käyvän valinnanvapauden osalta? Ei vedä, vaan se vain muuttaa oman esityksensä perusteluja, kertoo Kuntalehti artikkelissaan, joka kannattaa lukea kokonaiskuvan saamiseksi. Se löytyy tästä linkistä.

Keväällä eduskunta saa sote-paketin mukana käsiteltäväkseen valinnanvapauslain, jonka perustelut on jouduttu uusimaan siksi, että EU-tuomioistuin on todennut niiden pohjana olevan toisen maan lainsäädännön olevan EU-lainsäädännön vastainen. Itse lakiteksti tulee pysymään samana, mutta perustelut muuttuvat. Korttipelitermeissä pysyäkseni Suomen hallitus on saanut erittäin huonot kortit, mutta yrittää hämätä kaikkia pitämällä pärstän peruslukemilla.

Lakiesitys on todettu arveluttavaksi sekä perustuslakivaliokunnassa että KHO:ssa, monista asiantuntijoista puhumatakaan. Nyt sen perustelut romutti peräti EU-tuomioistuin. Hallitus aikoo silti jääräpäisesti viedä oman esityksensä eduskunnan hyväksyttäväksi. On kiire, se on kirjattu hallitusohjelmaan, se on osa sote-lakipakettia, siitä riippuu myös maakuntahallinnon toteutuminen, ja maakuntavaalit painavat päälle.

Jos hallituksen esitys hyväksytään, niin siitä voi tulla kova lasku. Siihen ei tarvita kuin yhden terveydenhuollon palveluja tuottavan ilmoitus komissiolle. Joku kilpailussa toiseksi jäänyt terveysfirma Pörriäinen voi viedä asian myös EU-tuomioistuimeen, jolloin Suomi voi joutua maksamaan jättikorvaukset EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisen perusteella.

Tämä riski konkretisoituu kuitenkin vasta sitten, kun maakuntahallinto on aloittanut toimintansa. Hallitus pesee jo etukäteen käsiään syyttämällä mahdollisista tulevista virheistä maakuntia, joita ei vielä ole olemassakaan.

-Valinnanvapauslaki määrittää vain järjestelmän raamit, ja itse toiminnan ja rahoituksen päättää maakunta, sanoo sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg tuossa Kuntalehden jutussa.

Näin pelataan uhkapeliä veronmaksajien rahoilla. Laskuhan lankeaa vasta seuraavien hallitusten maksettavaksi.

LISÄYS 22.2.2018 klo 17.45:

Minulta on kysytty mikä on ikävin mahdollinen seuraus tästä hallituksen uhkapelistä. Juridisesti pahin tilanne on joutuminen EU-lainsäädännön ja Suomen perustuslain väliseen loukkuun. Viime kesänä perustuslakivaliokunta linjasi, että kuntien ja kuntayhtymien toiminnan pakkoyhtiöittäminen on vastoin perustuslakia. EU-tuomioistuin voi puolestaan todeta, että toiminta on yhtiöitettävä siitä huolimatta, jotta kilpailu markkinoilla olisi avointa.

Isävainaani sanoin sitten ollaankin pylly paljaana pakkasessa.

 

 

 

Kommentit (52)
 1. Risto Pukari
  22.2.2018, 09:15

  Lasku lankeaa aina veronmaksajalle, ei koskaan päättäjille.

  1. Matti Meikäläinen
   22.2.2018, 10:06

   Ikävä ajatella näin, mutta todennäköisesti päättäjät vetävät välistä oman siivunsa omistamalla ”Pörriäistä” (ihan sattumalta tietysti), eli suunniteltu juttu.

   1. Näin siinä on varmastikin suunniteltu käyvän!

   2. Pekka Järvi
    22.2.2018, 14:11

    Tältä tosiaan näyttää. On valmiiksi mietitty tämä kuvio. Jos mitään sakkoja ei tule jatkaa yksityiset niin kuin ennenkin, jos tulee, niin on tiedossa muhkeat ”bonukset” kokoomuslaisille. Kokoomuslaisille en tarkoita poliitikkoja vaan yleensä näitä isojen yritysten johtoa. Heidän puolueensahan se on ideologineen kaikkineen.
    Ja isojen/suuryritysten johto on hyvää pataa poliitikkojen kanssa. Siellä sitten vuoronperään pestään toinen toistensa selkiä = Hyvä veli -kerho

    1. suspicious mind
     22.2.2018, 15:21

     Tämän hallituksen takia alkaa jo olla suoranainen vainoharnainen salaliittoteoreetikko. Jotenkin kaikki alkaa epäilyttää, kun kookomuslaiset pyörii eduskunnan ja terveysbisnesten pyöröovissa kuin väkkärät, pääministeri pitää omistuksiaan kaikenlaisissa salakuorissa, hallintarekisteriä ajoivat taas kokoomuslaiset puolestaan kuin käärmettä pyssyyn ja koko poppoon legimiteettikin viimekesän takakonttireissujen jälkeen ihmetyttää: siniset ei ole olleet edes vaaleissa ehdolla ja nyt niillä on vaikka kuinka monta ministeriä.
     Haloo. Voi olla todellakin niin, että tämä EU:ssa tarkistusreissun väliin jättäminen on tarkkaan laskelmoitu manööveri. Junaillen saadaan sotebisnes lopulta pyörimään juuri niin kuin sijoittajien rahamaailma halajaa.

 2. Eikö tässä ole aika selvä logiikka – kun kokoomus ei saanut haluamaansa liikelaitoistamista läpi, se hoidetaan nyt sitten EU-tuomioistuimen kautta. Eli pidän tuota toimintaa ihan täysin laskelmoituna, en vahinkona/virheenä.

  1. liisa hirvonen
   22.2.2018, 10:48

   Kokoomuksen rooli on tässä valinnanvapausasiassa merkittävä.
   Viimeisen puoluekannatusgallupin (HS) mukaan liki 80% kyselyyn vastanneista ei ole kokoomuksen kannattaja. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on enää 39.3%. Oppositiopuolueiden yhteinen kannatus on 60.7%. Kansalaiset voivat vaikuttaa, tähänkin asiaan, miltei vuoden kuluttua olevissa eduskuntavaaleissa.

Kommentointi suljettu.