Taseet töissä

Koska pääministeri Juha Sipilä on tyytyväinen aseyhtiö Patrian toimiin ja uskoo yhtiön toimineen kuten pitääkin, niin eipä kyseenalaisteta hänen uskoaan. Myös entinen ministeri Suvi Lindén saa pääministerin mukaan arvioida oman toimintansa itse. Sattuuhan sitä kaikenlaista ja bisnes on bisnestä.

Ei siis puhuta Patriasta, vaan puhutaan viinamonopoli Altiasta, joka Sipilän hallituksen päätöksellä listautuu pörssiin. Eilisen uutisissa tätä hehkutettiin kotimaisen omistuksen ja maatalouden tukemisena. Niin sanotuista kossuosakkeista ovat kuulemma kiinnostuneita ennen kaikkea sopimusviljelijät ja yhtiön omat työntekijät. Se jäi sanomatta, että pörssiosakkeita voi ostaa kuka tahansa halukas, myös ulkomaalaiset pääomasijoittajat.

Miten valtionyhtiö voi noin vain listautua pörssiin maan hallituksen päätöksellä? Helposti, sillä joulukuussa 2016 eduskunta hyväksyi lain, joka siirsi miljardien edestä valtion yritysvarallisuutta ja niistä saatavia myyntivoittoja ja osinkotuloja uuteen valtion kehitysyhtiöön. Tämä Vake Oy toimii täysin eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, käytännössä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin peukalon alla.

Vake Oy:llä oli perustettaessa rahaa 100 miljoonaa, joka saattiin Ekokemin myynnistä. Sen jälkeen Vakeen on siirretty valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Sitten ne voidaan haluttaessa maan hallituksen päätöksellä myydä, ja rahat voidaan tulouttaa valtion budjettiin, jotta eduskunta voi päättää niiden käytöstä.

Näin ei kuitenkaan tarvitse tehdä eikä tulla tekemäänkään. Maan hallitus voi käyttää rahat ihan itse uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Hallitus voi antaa rahat eduskunnalta kysymättä mihin tahansa sopivaksi katsomaansa yrityshankkeeseen. Hyväksyessään Vake Oy:n perustamisen eduskunta luopui kaikesta budjettivallasta sinne siirretyn valtion omaisuuden suhteen.

Ja niitä hankkeitahan löytyy. Hallitus on jo sopinut rahojen käyttämisestä ainakin soten vaatiman digitalisaation kehittämiseen, ja myös työllistämishankkeista on puhuttu. Hankkeiden laadusta ei kerrota, sillä se ei kuuluu kenellekään. Ei edes eduskunnalle, sillä ne rahat eivät enää kuulu eduskunnan budjettivaltaan.

Hallitus voi laittaa valtion omistuksen huoletta lihoiksi ja käyttää rahat haluamallaan tavalla. Taseet ovat töissä ja tahkoavat valtion omaisuudella rahaa maan hallituksen ikiomaan budjettiin. Tämä budjettivallan kaappaaminen meni silloin reilu vuosi sitten läpi yllättävän vähällä huomiolla, ja sen jälkeen on kuulunut vain eilisen uutisoinnin kaltaista ylistystä.

Palataanpa siihen Altiaan. Uskooko joku ihan tosissaan, että niitä Altian kossuosakkeita ryntäävät ostamaan Altian sopimusviljelijät, työntekijät ja muut tavalliset kansalaiset? Jos uskoo, niin usko on silloin samaa lajia kuin pääministerin usko Patrian toimintaan. Pannaan silmät kiinni ja annetaan bisneksen pyöriä.

Perustuslaki tosin puhuu valtiontalouden kuulumisesta eduskunnalle, mutta se on sivuutettu. Maata hallitsee nyt liike-elämä hallituksen ikiomalla budjetilla. Kansan on ihan turha kysellä omien rahojensa perään. Eivät ne enää ole kansan rahoja, vaan maan hallituksen.

pentti köyri

Kuva: https://www.youtube.com/watch?v=fHFmE7du9sM

Kommentit (33)
 1. Tanja Takalo
  24.2.2018, 08:48

  Jep, näin se maa makaa. Ja maan hallitus sijoittaa ne miljoonat Sipilän hyvä veli verkoston bisneksiin, josta ne siirtyvät sujuvasti veroparatiisien kautta hyvien veljien taskuihin. Onneksi olkoon Sipilä, helposti ryöstit kansan rahat.

  1. Kristine von Denffer
   24.2.2018, 12:09

   Tällainen on röyhkeän hallituksemme kupletin juoni 🙁

 2. Missä vaiheessa kansa ottaa omaisuutensa takaisin? Vastaan itse. Ei koskaan, sillä tämä kansa on jaettu määrätietoisesti netissä toisiaan solvaaviin kuppikuntiin. Divide et impera. Harvainvalta 101.

Kommentointi suljettu.