Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sotesammon taonta

Hallitus on takomassa sotesampoa, joka jauhaa yhteiskunnan rahaa yksityisille terveysfirmoille. Siinä sivussa tämä sampo tuhoaa julkisen sektorin terveydenhuollon lopullisesti ja peruuttamattomasti, mutta se on hallitukselle sivuseikka. Tai peräti tarkoitus.

Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa. Syynä on KHO:n näkemä epäselvyys maakuntien liikelaitosten asemasta eli siitä, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea. Se tuki tarkoittaa verotuskohtelua sekä konkurssikelvottomuutta.

Tammikuussa hallitus päätti olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Lainsäädännön yleisperusteluissa hallitus viittasi kolmen sivun verran Slovakian järjestelmään, josta EU-komissio oli aiemmin antanut myönteisen lausunnon. Tätä samaa Slovakiaa koskevaa lausuntoa hallitus käytti myös perusteluna päätökselleen olla viemättä omaa lakiesitystään komission tarkastettavaksi. Samantapainen järjestely on siellä jo kertaalleen hyväksytty.

Kolme viikkoa sitten EU-tuomioistuin kumosi tämän Slovakiaa koskevan komission lausunnon. Siis juuri sen, johon Suomen hallitus nojaa omassa lakiesityksessään. Suomen hallituksen esitykseltä putosi pohja.

Nyt kaikki oppositiopuolueet vaativat yhdessä, että hallitus pyytäisi sen ennakolausunnon EU-komissiolta. Hallitus ei kuitenkaan aio sitä tehdä, sillä se veisi aikaa niin kauan, että tarvittavaa lainsäädäntöä ei ennätettäisi saada aikaan tällä vaalikaudella. Se tarkoittaisi soten kaatumisen lisäksi myös maakuntahallinnon kaatumista. Ensi vaalikaudella ne eivät enää missään tapauksessa tule menemään läpi tämänhetkisessä muodossa.

Hallitus perustelee taas jääräpäisyyttään verukkeilla. EU:n tuomioistuimen ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Komissiolla on vielä valitusoikeus, jonka se tulee arvioiden mukaan käyttämään. Koko valitusprosessin myötä lopullisen päätöksen saaminen voi viedä kaksi vuotta. Siksi notifiointiprosessin käynnistäminen juuri nyt olisi virkamieskunnan näkemyksen mukaan hyödytöntä. Komissio ei voi antaa asiassa omaa tulkintaa ennen kuin lopullinen ratkaisu Slovakia-asiassa on annettu.

Olisikin ihme, jos hallitus piittaisi EU-komission mielipiteestä, sillä eihän se ole piitannut edes Suomen perustuslaista. HUS:n valtuuston varapauheenjohtaja Maija Anttila onkin pyytänyt oikeuskansleria selvittämään tähänastisen valmistelun perustuslainmukaisuuden. Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin, ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Sotessa on käytetty ja sidottu julkisia varoja sekä perustettu yhtiöitä ja palkattu niihin henkilökuntaa ilman lainsäädännöllistä oikeutusta. Kaikki on tehty luottaen siihen, että lait säädetään aikanaan aiotussa muodossa. Valmistelevia toimia voidaan käyttää myös kiristyskeinona. Kun on jo satsattu niin paljon rahaa, niin pakkohan lait on hyväksyä.

Mitä tästä seuraa? No, tästä seuraa se rahasampo, eli koko sote-kokonaisuuden tuleminen markkinamallin kohteeksi. Silloin toistakymmentä miljardia euroa valtion eli veronmaksajien rahaa tulee yritysten vapaan voitontavoittelun piiriin.

Julkisen terveydenhuollon pakkoyhtiöittäminen kaatui viime kesänä Suomen perustuslakiin. Jos ja todennäköisesti kun EU-tuomioistuin joskus tulevaisuudessa toteaa väkisin läpi runnotun lainsäädännön sisältävän kiellettyä valtion tukea, niin on palattava yhtiöittämiseen. Siinä tapauksessa perustuslain on venyttävä, ja kaikki vapautetaan kilpailulle. Se on sitten lopullista, sillä kerran vapautettua ei voi palauttaa enää takaisin julkisen sektorin säänneltäväksi. Ei sittenkään, vaikka perustuslaki velvoittaa edelleen julkisen sektorin olevan vastuussa järjestelmästä.

Juuri tätähän kokoomus haluaa ja on halunnut koko ajan. Nyt pitääkin kysyä haluavatko muut hallituspuolueet.

Kuva: Akseli Gallén-Kallela: Sammon taonta 1893

Kommentit (25)

 1. Faktantarkastaja

  Hyvinvointivaltio tarkoitti joskus sitä, että veroista saadaan koulutuksen, terveydenhuollon ja turvallisuuden osalta vastinetta koko kansalle riippumatta tulotasosta.

  Tämä nykyinen meininki on verorahojen avoin ryöstö veroparatiisifirmojen yms.tileille samalla kun kansakunnan vähäosaiset jäävät vaille turvaa, hoitoa tai koulutusta. Kaiken lisäksi tällainen systeemi on vielä moninkertaisesti kalliimpi ja tehottomampi kuin tämänhetkinenkään julkinen sektori.

  Haluatteko kansalaiset tätä?

  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3838219-skandaali-britanniassa-suuryrityksen-konkurssi-kaataa-yksityistetyt-julkiset-palvelut

 2. Jyrki

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802282200778192_pi.shtml

  josta otsikko lainattuna:


  Nyt leimahti kokoomuksessa sote-kapina: ”Aika kaataa valinnanvapaus ja maakuntauudistus”

  Olisiko vielä niinkin, että tulee ennenaikaiset vaalit? Ja kokoomuksessa jotkut aloittaneet jo vaalityön? Tämän kruunaa ehkä vielä se kun vaikka Vartiainen hätääntyneenä toteaa, että aktiivimalli 1 ja 2 pitää myös kaataa työttömiä eriarvoistavana. No ehkä sitä emme sentään näe, koska työttömien piekseminen on toistaiseksi vielä PALKKAtyössä käyvienkin huvi ei pelkästään hllituksen ja eduskunnan.

  Joka tapauksessa voi tulla mielenkiintoinen kevät.

  • Eino

   Mitä Lepomäki pohjimmiltaan ajaa? Miksi hän alkaa vasta näin myöhäisessä valmisteluvaiheessa kritisoida puolueensa himoamia Sote-päämääriä? Lepomäellä ultraliberaalin talouden fanaatikkona tuskin oikeasti on mitään Soten täydellistä yksityistämistä sekä valinnanvapautta vastaan? Tulevia vaaleja vasten tarkasteltuna, onko tämä jalleen kokoomuksen ”kahdella rattailla” kieputtelua mahdollisimman monen äänestäjän numerolapulle?

  • Eino

   Lepomäen outoa ulostuloa hieman enemmän pohdittuani nousi vielä yksi kysymys: voisiko tämä lisäksi merkitä kokoomuksen yritystä jollain tavoin kampittaa keskustan maakuntahallintoprojekti?

  • töytön

   Aikamoista sirkusta 😀 Mitähän seuraavaksi, Zysckowicz suitsuttaa Suomen perustuslakia ja Lindström ottaa loparit?

 3. Eeva

  Hyvänen aika, kuuluuko eduskunnassa järjen ääni? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005585514.html

 4. Equalizer

  Lukaiskaapa ihan huviksenne tuo allaoleva juttu ja miettikää, onko nimenomaan oikeuskansleri oikea henkilö selvittämään tähänastisen sote-valmistelun perustuslainmukaisuutta…

  https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/903572fa-2f0c-4380-94bd-cd36b6ef455e

  • a. talvisaari

   Juuei. Sama tuli mieleen minullakin. Pukki kaalimaan vartijana…

 5. Rosa Warski

  Muutama sana blogin uudesta ulkoasusta. Pahoittelen kritiikkiä.

  Omasta puolestani uutta ulkoasua on hankalampi lukea. Teksti jotenkin puuroutuu silmissä. Johtuisiko uudesta väljemmästä fontista, isommasta rivivälistä ja pidemmistä riveistä ?

  Mukana liikkuva yläpalkki on myös ongelma. Vaikeana päänsärkypotilaana käytän selaimessa ”Dark Reader” -lisäosaa, joka muuttaa taustan mustaksi ja tekstin valkoiseksi. Näin ruutu ei häikäise. Yläpalkki, joka on normaalimoodissa musta, muuttuu tällöin valkoiseksi ja häikäisee. Asiaa helpottaisi, jossei se liikkuisi mukana alaspäin vierittäessä. Tällöin myöskään häikäisevä palkki ei kiinnittäisi huomiota, tehden keskittymisen tekstiin helpommaksi.

  Täytynee askarrella jonkinlainen pahvisuojus monitorin päälle, jolla palkin saa lukemisen ajaksi piiloon.

  • sakutimonen

   Lähetän palautteesi tiedoksi uuden ulkoasun suunnitelleille.

  • töytön

   On tosiaan jotenki levottoman olonen luettava fontteineen, pölökkykirjaimet kehiin! 🙂

  • Ulla Vehaluoto

   Öh, ei tuo vastaa-nappula tuntunut toimivan. Alhaalla sentään toimiva kommentoi-kenttä. Muuttuipa monimutkaiseksi tämän blogin lukeminen. Kommentit näkyvät miten sattuu, siis eivät ainakaan aikajärjestyksessä, ja ne kaikki nähdäkseen on klikkailtava kahdesti. Sama juttu vanhempien artikkeleiden kanssa, aiemmin ne oli nähtävillä sivun oikeassa laidassa, ja nyt ne on piilotettu arkistoon hankalasti saatavaksi.

   Lukemista ja kommentointia on siis hankaloitettu, tehty työläämmäksi, ja tuo Apu-lehden mainospalkki ylälaidassa häiritsee kun sitä vähänkin hipaisee. Satunnaiselle vierailijalle blogi ei enää anna helposti kokonaiskuvaa, kuten aiemmin, eikä blogiin ole enää yhtä helppo tutustua. Etusivun alaosassa oleviin aiempiin artikkeleihin ei synny kiinnostusta, koska niissä kuva on päällimmäisenä, ei jutun otsake. Sakun henkilö on nyt korosteisemmin esillä, samoin Apu-lehti ja mainos. Tämäkö oli tarkoitus?

   Kännykältä luettaessa muutokset eivät vaikuta yhtä suurilta kuin tietokoneruudulta, mutta siinäkin teksti jotenkin epäselvää ja sitä ei ole tasattu.

   Onko uudistuksia mahdollista perua, jos ne ovatkin heikennyksiä?

  • Rosa Warski

   Ulla Vehaluoto, samaa mieltä kaikesta, mitä sanoit.

   Edellinen ulkoasu oli selkeä, helppolukuinen ja hyvin jäsennelty. Ja tosiaan: kommenttien kellonajat puuttuvat. Tämä tekee epäselvemmäksi, onko kommentti jo mahdollisesti huomioitu.

  • Rosa Warski

   Ja lisättäköön vielä, että vastata voi nyt ainoastaan pääkommenttiin. Alla oleviin kommentteihin ei voi enää yksilöidysti vastata, vaan yksilöinti on tehtävä tekstiosiossa itse.

   • Rosa Warski

    Jaa, nyt nuo vastaus-nappulat ilmestyivätkin. Miksiköhän ne eivät äsken näkyneet ?

    • sakutimonen

     Uusi blogipohja oli oletusasetuksissa, muutin niitä juuri kommenttisi herättämänä.

 6. yak

  Voihan se olla, että kokoomuksessa on Lepomäki pantu näyttelemään sitä kivaa ”pienen yrittäjän asialla” olevaa joka nyt kauhistelee kansallisomaisuuden myymistä, epäreilua kilpailua ja kansanterveyttä jne. Kuitenkin sote viedään läpi ja fyrkat suurten terveysfirmojen osakkaille…arvatkaas kelle, ku nuo omistajuustiedotkin oikein mukavasti junailtiin salaisiksi?

 7. Heikki Tapani Mälkki

  Onko minkäänlaista mahdollisuutta saada Sipilää holhoukseen, kun ei ole kykenevä hoitamaan asioita!

 8. Kalle*

  HUSin valtuuston 1. varapuheenjohtaja Maija Anttila on esittänyt selvityspyynnön Sotesta oikeuskanslerille. Oikeuskansleri Tuomas Pöystille. Tuomas Pöystille, joka ennen oikeuskansleriksi valintaansa toimi alivaltiosihteerinä Sote-uudistuksen projektipäällikkönä.

  Henkeä pidätellen odotan että Tuomas kertoo mitä Sote-uudistuksessa on tehty väärin.

 9. Kiira

  Eiks tosta sote-asiasta sais ilmotettuu et ei pidä sen nykyisestä sekavuudesta tai ainakin siit ettei sitä tarkastuta tuol EU-komissiossa, jos siitäkin tekis samanlaisen kansalaisalotteen kuin aktiivimallista? Ja jos se sais saman verran media-huomiota yms. niin eihän hallitus sitten voi vaan painaa sitä villasella? Vaan joutuu ehkä jopa käsittelemään sen aloitteen, jossa menee edes jonkun verran aikaa niin ne ei voi vaan runnoa tota läpi?

 10. Pitkäaikaistyötön

  Harmi, että tämä ulkoasumuutos heikensi sekä luettavuutta että käytettävyyttä. (Käytettävyydestä: tilaa vievä kuva, kommentit eivät aikajärjestyksessä, moninkertaiset klikkaukset kaikkien kommenttien näkemiseksi jne.)

  • Mettäläinen

   Olen samaa mieltä, harmillista…

 11. Pekka Pehkonen

  Se on kapina!

 12. Heikki Männikkö

  Uskoisin, että julkisen terveydenhuollon hävittäminen on tarkoituksellista. Se kuuluu uusliberalistiseen ideologiaan. Meidän täytyy muistuttaa päättäjille joka tilanteessa, että tänään meillä ehkä ei ole voimaa torjua näitä suunnitelmia, mutta jossain vaiheessa tämä kaikki tullaan palauttamaan yhteiskunnalle ja korvauksetta-

 13. Heikki

  Ttu mä sanon teille, molemmat kokoomus ja keskusta rupesivat laskemaan aikaa vaaleihin.

Kommentoi »

Comments are closed