Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jonkun piti se sanoa

Hallituksen ehdotukset sote- ja maakuntamalliksi eivät täytä yhtään niille asetettua vaatimusta. Rahaa ei säästy, laatu heikkenee, osaajat siirtyvät suurten yritysten palvelukseen, sairaaloiden toiminta heikkenee, vain vähän sairaat hoidetaan eikä kukaan välitä opetuksesta ja tutkimuksesta. Suuret kansainväliset yritykset valloittavat markkinat siellä, missä markkinoita oikeasti on.

Suunnilleen näin voidaan kiteyttää kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen eilinen soten ja maakuntamallin tyrmäys. Lepomäkeä on kiitelty tuoreesta ajattelusta ja rohkeudesta, mutta oikeastaan hän ansaitsee erityiskiitoksen vain rohkeudesta. Kaikki hänen erinomaiset perustelunsa ovat täsmälleen samoja, joita sekä asiantuntijat että SDP, vasemmmistoliitto ja vihreät ovat esittäneet koko ajan. Heidän kritiikkinsä on sivuutettu kuuntelematta, mutta ehkä nyt kuunnellaan, kun kritiikki tulee omien joukosta. Mielelläni näkisin myös hallituksen yrittävän kumota Lepomäen perustelut kohta kohdalta.

Sadussa keisarin uusista vaatteista tarvittiin lapsi sanomaan, että keisarilla ei ole vaatteita. Suomalaisessa todellisuudessa siihen tarvitaan yksi kokoomuslainen kansanedustaja. Vaikka Lepomäen sanotaan esittäneen vain omia ajatuksiaan, niin eivät ne yksin hänen ajatuksiaan ole. Hän sanoi ääneen sen, minkä monet muutkin ovat huomanneet, mutta kukaan ei ole uskaltanut sanoa.

Totuus on, että ei hallitus ole uudistamassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, vaan rakentamassa raskasta maakuntamallia. Syynä on naimakauppa, jossa keskusta sai maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden. Asiakas ja alkuperäiset säästötavoitteet ovat jo kauan sitten kadonneet jonnekin uudistuksen sokkeloihin.

Valinnanvapaus eli yksityistäminen ei toteutunut alkuperäisessä muodossa, koska se oli vastoin perustuslakia. Juuri tämä myötäjäisten vajavaisuus on jäänyt kaivelmaan kokoomusta, ja siksi myös Lepomäki esittää valtakunnallista raha seuraa asiakasta -mallia, jonka rahoittaisi Kela. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että ainakin se olisi oikeaa valinnanvapautta ilman uutta väliportaan hallintoa, mutta uuden mallin rakentaminen on toinen juttu. Ensin pitää kaataa hallituksen kalliiksi tuleva näennäinen valinnanvapaus. Uuden rakentaminen jää sitten seuraavalle hallitukselle.

Niin jää myös hallituksen käynnistämä Toimi-hanke, jolla on tarkoitus uudistaa koko sosiaaliturva. Juuri sitä varten OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi esitteli eilen hallituksen tilauksesta OECD:n raportin Suomen sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta. Raportissa suositellaan Britannian Universal Credit -järjestelmää, joka on kotimaassaan saanut voimakasta kritiikkiä. Googlettamalla löytyy helposti uutisia, joiden mukaan järjestelmässä on paljon ongelmia. Se säästää valtion rahaa köyhien kustannuksella.

Ei istuva hallitus voi millään tavalla ohjeistaa seuraajaansa, joten Toimi-hanke ei sido tulevaisuutta. Tässä vaiheessa onkin kysymys vasta brändin luomisesta, ja jatkossa tulemme kuulemaan lisää Britannian järjestelmän ylistystä. Toivottavasti siinä vaiheessa nyt asiasta innostuneet jaksavat vähän googlettaa.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? En tiedä, mutta minusta näyttää siltä, että kokoomus on saamassa tarpeekseen kiviriipaksi käyneestä keskustasta. Jos vaalit pidettäisiin nyt, niin pääministeriksi tulisi Petteri Orpo. Hallituskumppaniksi ei tulisi ainakaan keskusta. Muodostettava uusi hallitus voisi sitten sopia sekä sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen että valinnanvapauden uudella tavalla.

Se tapa riippuu kokonaan seuraavan hallituksen kokoonpanosta. Tämä hallitus on jo paljastunut munasillaan keekoilevaksi keisariksi.

***
Kuten huomaatte, niin blogin ulkonäkö on muuttunut. A-lehdet on yhdenmukaistanut blogien ulkonäön, ja minun osuuteni muutokseen rajoittuu viime keväänä otetussa kuvassa seisomiseen. Krittiikiä saa tietysti aina esittää, mutta minä tuotan vain sisältöä. Se on samanlaista kuin ennenkin.

Kommentit (62)

 1. Petri Sakkinen

  Siis lyhyesti: Lepomäki ratsastaa lainatuilla ajatuksilla maineeseen ja kunniaan; eiköhän tälle kansakunnan pelastajalle pian löydy rahakas virka tai toimi.

  • Pettersson Brass

   Omaa tai lainattua, pääasia että sanotaan ääneen aidan toisellakin puolella.

   • Eija Sundholm

    Aivan samaa mieltä kanssasi, hyvä et kokoomuksestakin joku rohkea uskaltaa sanoa eriävän mielipiteensä!

  • Aarni Tuominen

   Lepomäki tulee ministeriksi Orpon I hallitukseen 2019 vaalien (ellei aikaisemmin) jälkeen.

 2. Joni Pelkonen

  Kokoomuksessa siis uskotaan, että omat tavoitteet (julkisten palvelujen yksityistäminen yksi kerrallaan) saadaan onnistumaan ilman keskustaakin. Voi olla, mutta siihen tarvitaan todella suuri määrä kokoomuskansanedustajia. Olisiko meneillään suuri peli, jossa kokoomus tavoittelee pysyvää johtoasemaa oikeistossa, ja siten, että se kaappaa suuren osan kannatusta muulta oikeistolta?

  Sinisiltä on jaossa melkoinen määrä kansanedustajanpaikkoja. Osa niistä menee persuille, mutta ehkä jopa puolet muulle oikeistolle. Tuskin kai kukaan enää viitsii teeskennellä että persut olisivat vasemmistoa, tai että puoluetta olisi juuri kukaan äänestänyt muun kuin rasismin vuoksi. Soinin hellimä oikeistopopulismi paljastui 1,5 prosentin kannatusta nauttivaksi aatteeksi.

  • Raimo Korhonen

   Hallitus ei kaadu, sillä Kokoomukselle ei löydy muuta kumppania… tuskin demarit lähtisivät Kokoomuksen kanssa yksityistämään (?) – toivottavasti.

  • Hulivilipoika

   Kyllä osa niistä äänistä menee myös vasemmistolle. Lisäksi nykyiset persut putoavat pois kuvioista, myös ne äänet menevät uusjakoon. Maahanmuuttokriittisyys ei todellakaan ole ainoa syy, miksi perussuomalaisia on äänestetty. Ikävä kyllä persut ja siniset ovat pettäneet suunnilleen jokaisen lupauksen, joka ennen vaaleja annettiin.

 3. Tätö

  Ennen Lepomäkeä jo tavallinen jamppa ja jopa sokea Reettakin ymmärsivät asiaan hieman paneuduttuaan, että suunniteltu sote-uudistus, valinnanvapauslaki ja maakuntahallintouudistus on juosten kustu kupla, jolla yritetään kupata Suomi konkurssiin ja varattomat sairaat hautaan.
  Mitä siitä tulee kun sairaat hoidetaan periaatteella helppohoitoinen ja vähiten resursseja kuluttava etusijalla. Loput jääkööt oman onnensa varaan. Ei business sovi sairaanhoitoon niinkuin ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon (liikuntavälineitä myyvät yritykset).

  Kuka vie asiaa EU:n kumottavaksi? Olisi pitänyt tehdä jo!

  • Emil

   Soteuudistus kun on alunpitäen kuulostanut esiliinalta,eri asia täysin,mitä sen takana tapahtuu,
   kansan silmät auki.Mistä ne työttömät on työtä saaneet,rangaistaan työläisiä jotkaYt-neuvottelujen kautta jäävät työttä.Kotimaan suuret yritykset siirtyvät tai siirtävät tuotannon muualle,tai ajetaan alas.
   Laitetaan muka töihin muka koulutukseen muka työnhakuun ,joista mistään ei ole mainittavaa hyötyä.
   Paitsi,hallitus kertoo kuinka työllisyys on numeroitu näin pienemmäksi,nyt on kansalla työtä.
   Mitä? Missä? Milloin? Kenen palkkaamana?Kauanko?Kallista kymmenet työnhakupaperit,byrokratiaa lisätään,mitä niillä tekee,onhan niistä kuultu.Ihmisten nöyryytystä,hymyillen kerrotaan aikaansaannoksista,eiköhän olisi paras avata kaikki saannokset ja taustat,myös tulevat jo suunnitelmat,aikeet,jollei kansan eduksi ,palkasta pois.Herätys!

   Herätys !

 4. Sauli

  Blogin ulkoasu ja toiminnallisuus aiheuttavat ainakin näin aluksi harmaita hiuksia, mutta katsotaan nyt hetki tottuuko tähän…

  Totta on, ettei Lepomäen kritiikissä ollut mitään uutta. Uutta oli sen sijaan se, että Lepomäki mursi oikeiston Omertàn koskien yksityistämisen ja valinnanvapauden ns. ihanuutta. Ja kuten arvata saattoi, alkoi myös välitön Lepomäen motiivien kyseenalaistaminen. Minä en osaa sanoa mikä Lepomäen motiivi ulostulolleen pohjimmiltaan on, mutta se että omatkin koirat alkavat purra on mielenkiintoinen käänne jo muutenkin farssiksi muuttuneessa soteuudistuksessa. Jälleen kerran hallitus tuntuisi toimivan demokratian vastaisesti pakotammalla läpi lakeja joille ei ole enemmistön siunausta.

  Farssi on kuitenkin kaukana niiden ihmisten kohdalla jotka tulevaisuuden Suomessa joutuvat yksityisten sotepalvelujen armoille. Jos sote tullaan hyväksymään tällaisenaan, olisi oikeus ja kohtuus että niiden päättäjien nimet hakattaisiin marmoritauluun muistutukseksi hyvinvointivaltion perusteiden tuhoamisesta. Niiden, jotka tuhotyönsä tehtyään siirtyvät hillotolppien nokkaan nauttimaan yksityisten palveluntarjoajien ruhtinaallisia verirahoja. Ja niiden jotka muuten muistettaisiin pelkkinä napinpainajina, kun Suomesta tuli jotain aivan muuta kuin mihin synnyin.

  • Emil

   Finnlex,perustuslaki,kohtaavatko hallituksen toimissa?
   Mitä on puhuttu luvattu,mitä on tehty,tulokset ,oikeat pöydälle.
   Mihin on valuneet valtion rahat,paljonko käytetty tiestön rahoja esim.ko tiestöön?
   Samoin muut asiat,Kuinka Suomi koetaan muualla?Lukemalla selviää
   mitä meillä kohta enää on kun kaikki myydään ja kaikella rahastetaan,
   kansa köyhdytetään vain varakkaille kerätään.Todelliset asiat esille!
   Muut maat laajentaa valtion toimia pääkaupungin ulkopuolelle täällä muutama
   pitää kynsin hampain kiinni ettei niin tapahdu ja myydään mitä ehditään,
   missä ne varat ovat,haloo!
   Eikö jo ole aika selvittää?

 5. Saara Nieminen

  Kyse on tosiasiassa vain siitä, saako Keskusta läpi himoitsemansa maakuntahimmelin. Kepu ei välitä pätkän vertaa siitä, mitä se tulee maksamaan. Eihän Kepun kannattajat tuota himmeliä maksa. Rahat maakuntahimmelin ylläpitoon tulee veronmaksajien pussista ja suurin osa verorahoista tulee pääkaupunkiseudulta ja muiden suurten asutuskeskusten asukkailta. Maaseudun osuus tuon himmelin kustannuksista on pieni siihen verrattuna, mitä himmeli saa rahaa käyttöönsä. Joten kyllä maakuntahimmeli sopii Kepulle kuin nyrkki silmään. Vähän se sattuu, mutta onneksi muut maksavat kipurahat. Kyse on siis vain ja ainostaan rahasta, ei mistään palvelujen parantamisesta tai niinkin naurettavasta asiasta kuin tasa-arvo noiden palvelujen saamisessa.

 6. Siru Pola

  Miksi hallituksen ministerit eivät tyrmää Lepomäen lausuntoja, kuten on tehty opposition ja asiantuntijoiden näkemyksille.

  • Antero Pönni

   Johan siellä Orpo ja nukkumapaikkanaan eduskuntaa pitävä Eero Lehti tyrmäsivät Lepomäen esityksen ettei se näin mene. Eero jopa sortui ”tytöttelyyn”, Lepomäkeä syyttäessään kokemattomuudesta.
   Kokoomuksen ryhmänjohtaja veti sitten pohjat, ei ottanut Lepomäen Sote avaukseen muuta kantaa, kuin että miten Elinaa rangaistaan sooloilusta! Kuulema perästä kuuluu!

 7. Elina Helamaa

  Kyseessä on mitä luultavimmin Kokoomuksen laskelmoitu sisäpoliittinen mittatilaus: Orpo esittää nyt yllättynyttä ja väläyttelee sanktioita Lepomäelle, mutta tosiasiassa Kok on jo ajat sitten tajunnut maakuntamallin toteutuessaan antavan Keskustalle maakunnissa suhteettoman suuren vallan, ja tätä vallan uusjakoa lähdetään nyt peräyttämään pienen poliittisen draaman kautta.

 8. Markku Kemppainen

  Milloin tämä kepun ja kapitalistien kollektiivinen hulluus loppuu? Silloin kun ihmiset tajuava, ettei kokoomusta kannata kannattaa. Kepu haluaa maakuntamallilla betonoida valtansa maakunnissa niin kauan kunnes Jeesus tulee takaisin ja kapitalistit ovat tyhjentääneet meidän köyhien taskut ja pankkitilit sekä konfiskoineet omaisuutemme omiin taseisiinsa. Sitten se on loppu, niinkuin rahat ja sananvapaus tästä maasta.

  • Heikki

   Kepun ja kapitalistien liitto loppuu seuraavien vaalien jälkeen. Niitä seuraa demarien ja kapitalistien liitto, joka syö demarit jälleen oppositioon seuraavissa vaaleissa. Sitten on jälleen vuorossa kepun ja kapitalistien liitto… ja sen jälkeen tulevissa vaaleissa menevät demarit taas vuorostaan ottamaan pataansa kapitalistien kanssa veljeilystä. Suomessa on keksitty kapitalistinen ikiliikkuja, jota pyörittää kokoomus. Se on pyörinyt yhtä kautta lukuun ottamatta jo vuodesta 1987.

  • proutisti

   Kapitalismin valta Suomessa loppuu luultavasti vasta kun se maailmanlaajuisesti halkeaa omaan mahdottomuuteensa.

   Olisi pieni mahdollisuus, että Suomen edistyksellisen kansan enemmistö tajuaisi, ettei pääoman etu ole lopulta ihmisten ja yhteiskunnan etu ja ettei ”markkinoiden ohjauksessa” synny kuin markkinoita. Työväenliike saavutti suurimmat tavoitteensa jo 60-luvulla ja möi loput (nojoo, pari konkurssiakin) joten pitäisi keksiä oikea vastavoima. (Ei, persut tai Väyrynen eivät vie kehitystä eteenpäin…).

   Vasta, kun enemmistö on tyytymätön, tulee muutos ja nythän enemmistöllä menee oikein hyvin.

 9. HTK

  On surullista todeta, miten kepun kansanedustajat ovat alistuneet Juha Sipilän diktatuuriseen holhoukseen eivätkä uskalla olla eri mieltä hallituksen kanssa. Uusien vaalien pelko, jossa keskusta tulisi menettämään kannatustaan ja sen kansanedustajat edustajanpaikkansa, hiljentää kaikki julkiset epäilyt ja vaientaa omantunnon äänet. Kepun maaseudulla asuvat äänestäjät tulevat olemaan Sipilän hallituksen esittämän sote-uudistuksen suurimpia häviäjiä ja seurausten kärsijöitä.

  Ahdas puoluekuri ja uusien vaalien pelko ei salli yhdenkään hallituspuolueen kansanedustajan poiketa pääministerin tahdosta. Nyt on valmisteilla itsenäisen Suomen historian kaikkien aikojen suurin puhallus, kansallisomaisuuden kaappaus liikemiehille ja keinottelijoille , joihin pääministeri itsekin kuuluu. Räikeimpänä esimerkkinä on , noin sata vuotta aikaisemmin SDP:n maltillisten edustajien alistuminen tilapäisen enemmistön tahtoon velvollisuudesta puolueyhtenäisyyttä kohtaan johti surullisiin tapahtuminen vuonna 1918 ja sen seurauksiin. Eikö kepun kansanedustajilla ole selkärankaa asettua äänestäjiensä etujen mukaisiin tekoihin, joista alan todelliset asiantuntijat ovat esittäneet?

  En ole yhtä ”optimistinen” tulevan hallituksen suhteen kuin UPP. Nykyisellä Juha Sipilän johtamalla Suomen Keskustalla talous- ja sosiaalipolitiikassa ei ole mitään olennaista eroa kokoomukseen. Ainoastaan puheet eroavat, mutta eivät teot. Juha Sipilä on itseasiassa salakokoomuslainen, samoin kuin kepulaiset avainministerit Lintilä, Berner ja Leppä, samoin koko Soinin-Terhon apupuolue. Jos vaalit pidettäisiin nyt, niin tämänhetkisten gallupkyselyiden mukaan hallituksen muodostaisivat kokoomus ja kepu täydennettynä vihreillä, RKP:llä ja kistillisdemokraateilla. Hallituspolitiikan sisältö jatkuisi nykyisenä: kokoomus saisi pääministerin paikan ja Juha Sipilästä tulisi valtiovarainministeri. Vihreille riittäisi saavutukseksi yhden uuden kansallispuiston perustaminen ja RKP saisi Vaasan keskussairaalaan täydet päivystysoikeudet.

  • Pirjo

   Olisiko kepulla ja kokoomuksella enää buustia nousta kärkipuolueiksi seuraavissa vaaleissa? Itse en takuuvarmasti äänestäisi kummankaan puolueen edustajaa. Tekevät Suomesta diktatuurin jossa koko demokratia on romahtanut. Seuraava hallitus voisi koostua demareista, vihreistä, kristillisdemokraateista ja vasemmistoliitosta. Mihin me kokoomusta tai kepua tarvitsisimme enää pilaamaan ja tuhoamaan kaiken hyvän Suomesta? Emme mihinkään, huudelkoon oppositiosta vaalien jälkeen.

   • HTK

    Juha Sipilän hallituspuolueet laskelmoivat alhaiseen äänestysaktiivisuuteen sekä maakunta- että eduskuntavaaleissa. Pettyneet, tyytymättömät ja vihaiset jättävät äänioikeutensa käyttämättä. Ellei vasemmisto-oppositio ja vihreät saa hallituksen politiikkaan tyytymättömiä kansalaisia äänestämään, niin hyvinvointivaltiolle voidaan jättää hyvästit seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Suomi on tietoisen ja laskelmoivan poliittisen ohjauksen seurauksena muuttumassa uusliberaaliksi pahoinvointiyhteiskunnaksi.

    Sinisten Simon Elo nimitti vastikään Elina Lepomäkeä Jan Vapaavuoren ”vasalliksi”. Sen sijaan Sipilän hallitusta ja sen puolueita (kokoomusta. kepua, niiden vasallipuoluetta Sinistä Tulevaisuutta) voidaan tekojensa ja toimintansa perusteella kutsua täysin oikeutetusti EK:n, Keskuskauppakamarin ja Perheyritysten Liiton yhteiseksi ”sätkynukkehallitukseksi”, jonka kaikki tärkeimmät päätökset ovat vain rahoittajiensa toimeksiantojen tulosta. Sipilän hallituksen ministerit ovat vain kauko-ohjattuja marionetteja. Muutamia varakkaita kepun ministereitä lukuun ottamatta, he ovat kirjailija Bertholt Brechtin sanojen mukaisesti ”rahattomia rupattelijoita”.

    Jääräpäisyys, jolla Juha Sipilä ajaa, vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä, kokoomuksen vaatimaa sote-ratkaisua on osoitus pääministerin itsepäisestä halusta kaupallistaa sote-ala ja turvata kepun rahoituspohja. Sekä keskustapuolue että Suomen valtio on Juha Sipilälle pelkkiä yhtiöitä.

    • proutisti

     Sipilähän itse toteutti yhden ”markkinatalouden” parhaista ideoista, hankki lainarahalla yrityksen ja möi sen työpaikkoineen amerikkalaiselle yritykselle, joka lopetti työpaikat Suomessa.

     Totta kai samaa loistoideaa pitää voida toteuttaa laajemminkin sosiaali- ja terveydenhoitoalalla, sillä tuottaahan se niin paljon hyvinvointia! Toki sillä alalla työnteko säilyy täällä, mutta ”vapaa kilpailu” tuottaa vain hyvyyttä maailmaan!

 10. jp

  Elina vois siis loikata suorilta demareihin(mitäs sitä jäädä kitiseen sokeemuksen riveihin).

  • jarmo kulmala

   Taitaa Elina kuitenkin olla niin oikealle kallellaan ettei nyt sentään demareihin pyri,eikä varmaan huolittaisikaan,jos ymmärrät mitä tarkoitan.

 11. RowanBerry

  Yläfemma Elinalle!

 12. Mettäläinen

  Näin viime yönä unta, että sote oli hallitukselle näppärä laite: ministerit törkkäilivät siihen vuoron perään valinnanvapauskasetin ja maakuntahallintokasetin. Koska kasettipaikkoja oli vain yksi, molemmat eivät mahtuneet värkkiin yhtä aikaa. – Alkaa hallituksen epäluotettavuus rassata liikaa, kun yötkin menevät ahdistuksen vallassa. Kyllä olisi v a l t a v a helpotus, jopa pitemmälle ajattelematta!, että tämä narsistihallitus kaatuisi!

 13. on thin ice

  Sote-uudistusta ovat tutkineet ja läpikäyneet sekä kritiikkinsä siitä useaan otteeseen lausuneet matkan varrella jo pidemmän aikaa mitä lukuisimmat huippuasiantuntijat professoritasoilta lähtien. N 1,5 vuotta sitten olin yleisötilaisuudessa, jossa Sote-uudistuksesta kommentinsa antoivat muutamat maamme johtavat poliitikot. Jo tuolloin mm Li Andersson esitti uudistuksesta analyyttisesti erittäin hyvin perustellun sekä kriittisen arvion pääsääntöisesti samoin argumentein, joita esittämällä Lepomäki on nyt saanut valtamedian salamavalot kiivaasti leiskumaan. Tunteelta Lepomäen ulostulon näytösluonteisuudesta ei voi välttyä, kun joutuu pakostakin ihmettelemään, miksi hän avaa suunsa vasta nyt ja nyt juuri? Varmasti soteongelmien vyyhti on myös hänen silmiensä edessä pidemmän aikaa kasaantunut samoin kuin muidenkin. Onko Lepomäki soten kohdalla ainoastaan vilpittömästi hidassytytyksinen vai onko kyseessä henkilökohtainen tai puolueen valta/vaalipeli? Jää nähtäväksi, paljastuuko tämä lähiaikoina.

 14. Marko Saarela

  Vaalit lähestyy. Kepulaiset ja Kokoomuslaiset, ynnä muut talousrikolliset joutuvat aloittamaan valehtelun ja katteettomat lupaukset.

 15. Negatiivi-Pera

  Tulevaisuus näyttää sitten aikanaan, kuinka paljon vahinkoa tämä hallitus sai Suomelle ja suomalaisille, etenkin sen vähempiosaisille aiheutti, ja tulee vielä aiheuttamaan.

 16. Pentti Nieminen

  Toivottavasti Lepomäki on suoraselkäinen. Orpo yrittää takuu varmasti ostaa Lepomäen hiljaiseksi esmes ministerin salkulla. Jos Lepomäki myy itsensä niin kapina kuihtuu nopeasti.

  Toisaalta Vapaavuori (niitä harvoja politikoita, joita arvostan) pelaa ikiomaa peliään tällä hetkellä. Vapaavuori lienee kokkareiden seuraava puheenjohtaja ja pääministeri jossakin kohtaa. Lepomäellä todennäköisesti on jo palkinto tulossa Vapaavuorelta. Mahdollista myös ettei Vapaavuorta kiinnosta puheenjohtajuus mutta lupautunut pelaamaan Lepomäen puheenjohtajaksi ja sitä myöden pääministeriksi, tällöin Orpolla ei ole takataskussa sellaista palkintoa mikä kiinnostaisi Lepomäkeä.

  Niin tai näin sote kaatuu ellei Lepomäki käännä kelkkaansa.

 17. Ramses

  Missä umpiossa elää maan suurimman sanomalehden, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja?

  Kyseessä ei ole taloon ”eilen tullut” kokematon nulkki, ei mikään kiireapulainen, vaan vuosikymmenen politiikan toimittajana, politiikan toimituksen esimiehenä ja jo vuoden verran pääkirjoituksia värkkäävä kokenut mediamies Marko Junkkari.

  Kukaan ei voi puolustella Junkkaria ainakaan siitä, etteikö hän poliittisen median paraatipaikalla olisi lukenut parin viime vuoden aikana samoja väitteitä sotesta ja maakuntahallinnosta, joita kansanedustaja Lepomäki nyt esitti. Kyllä, hän on lukenut ja niitä kuullut, mutta kun ne ovat oikeistohallituksen ulkopuolelta, oppositiosta tulleita, hän ei niihin pane mitään arvoa eikä päällikkönä anna niille palstatilaa, vaikka joku HS:n toimituksessa haluaisikin niistä kirjoittaa.

  On siis käsittämätöntä, että Junkkari eilen otsikoi Lepomäen ulostulon kolumnissaan, joka päättyi kysymykseen: ”Mutta entä jos hän onkin oikeassa”?

  • timo harju

   Jussi Huttunen, Heikki Hiilamo, Martti Kekomäki, Anneli Pohjola, Juhani Lehto, Lasse Lehtonen. Kaikki professoreja, alana sosiaali- ja terveyspolitiikka, sairaanhoidon hallinto jne. Neljä ensimmäistä sote-asiantuntijaryhmän jäseniä. Yhteistä kaikille, etteivät ole käsittäneet hallituksen valinnanvapauspaperia ja antoivat lausunnon, etteivät ymmärrä, mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaa. Lehtonen on antanut asiantuntevaa kritiikkiä lähes jokaisessa US:n blogissaan.

   Kertaan ei HS:n pääkirjoitus ole hoksannut , että entä jos he olisivatkin oikeassa.

  • Make

   Olisi kovin hyvä, jos voisi sanoa, että millä asialla Stadari kulloinkin on. Tosin tilaukseni on jo aikaa sitten päättynyt.

 18. timo harju

  Jaha. Sipilä hinautui näkyviin ja ilmoitti, että jollei sote ja maakuntamalli mene läpi, hallitus kaatuu. – Jos sote kaatuisi, se olisi isku koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle, hän sanoi.
  Voisi lohuttaa, ettei ainakaan tarvitse samanlaista julkisuussirkusta kuin viime keväänä. Mäntyniemeen pääsee taksillakin, ei tartte lentää.
  Uskottavuudesta tämä hallitus ei ole piitannut aikaisemminkaan. Sen takia se ei eroa.. Ongelma sen sijaan ovat ne sadat miljoonat eurot, jotka hallitus on jo upottanut maakuntahallinnon ja soten valmisteluihin. Tämä on kuin jättiläismäinen Talvivaara. Rahaa siihen on pumpattu niin helvetin paljon, ettei takaisin voi kääntyä edes rotkon partaalla.
  Hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen on ammattilaisena haukkunut blogissaan ansiokkaasti toimialaansa kuuluvaa sotea monta kuukautta. Lainaan vähän. Tässä on käytettävä joka rautaa tulessa 🙂
  ”Sote-uudistuksen tilannetta kuvaa, että Helsingin Sanomien haastattelussa hankkeen johdosta vastaava alivaltiosihteeri toteaa 3.2.2018 ”maakuntien olevan jo tosi pitkällä”. Lähes samaan aikaan Kuntaliitto uutisoi, että maakuntien muutoskustannukset vuosina 2018–19 ovat yli 500 miljoonaa euroa. Sipilän hallitus onkin upottanut soten, maakuntien ja niihin liittyvien IT-järjestelmien valmisteluun jo satoja miljoonia euroja. Valmistelutyöhön on palkattu tai sijoitettu tuhatlukuinen virkamies- ja konsulttijoukko, joista osa jo rakentaa itselleen sopivaa ekologista lokeroa uuteen byrokratiaan. Tuolla panostuksella ja rahoituksella perusterveydenhuollon saatavuusongelmat olisi helposti korjattu ilman soteakin. ”

 19. markus

  Se Sipilän sote- ja maakuntahallinto-prosessikaaviohan oli niin kuin kymmenen hämähäkkiä väärinpäin, eikä siinä ollut potilasta ollenkaan.

 20. Isoäiti

  Lepomäkeä voi kiitellä rohkeudesta sanoa vastoin puolueensa virallista kantaa ja siten antaa mahdollisuuden sotea epäileville tai vastustaville hallituspuolueiden kansanedustajille mahdollisuuden aukaista sanaisen arkkunsa. Mikä sinällään on aivan hassua, sillä kansaedustajien puolueesta riippumatta pitäisi kyllä olla itsenäisiä, omilla aivoillaan ajattelevia ihmisä, eikä ryhmäkuriin nöyrtyvä lammaslauma. Vaan ehkä olen liian idealisti.

  Britannia, jos mikä, ei ole hyvä esimerkki yksityistämisen hyödyistä kansalaisille. Vasta tammikuussa Hesari julkaisi artikkelin siitä, kuinka yksityistäminen uhkaa aiheuttaa miljardien ylimääräisen laskun veronmaksajille. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005541049.html. Tätäkö me haluamme kansalaisina? Sijoittajille voi olla hyväkin business ajaa firma konkurssiin, varsinkin jos julkishallinto on valmiina kuittaamaan tappiot.

  Sote-suunnitelmat ovat alun alkaen olleet niin sekavat ja monimutkaiset, että kuka tahansa järkevä ihminen painaisi jo jarrua. Ei tämän kokoluokan asioissa ole koskaan kannatettava strategia se, että kokeillaan nyt vain ja korjataan tarvittaessa. Se ei ole hyvä strategia edes viikkosiivouksessa.

  Pitää myös muistaa, että ensi kevään eduskuntavaalit ovat yllättävän lähellä. Maakuntavaalit voidaan unohtaa, mikäli eduskunta ei tee päätöstä sote:sta kesäkuun loppuun mennessä. Samoihin aikoihin pitäisi käsitellä myös muun muassa Aktiivimalli II:sta, tiedustelulakeja, muutoksia työaikoihin… kaikki sellaisia asioita, joilla kuka tahansa kansanedustaja tekisi täydellisen poliittisen itsemurhan.

  Hyvä puoli tilanteessa on se, että kerrankin meillä on ennen eduskuntavaaleja joukko merkittäviä, kaikkia kansalaisia koskettavia asiasisältöjä. Ei tarvitse valita edustajaansa tunnepohjalta. Ellei sitten halua vain mennä virran mukana.

 21. Jorma Reijonen

  Tiettävästi Lontoossa asuu kokonaisia perheitä kadulla. Tähänkö ollaan menossa? https://www.youtube.com/watch?v=m4StcC5DtZA. Rod Stewart albumilla Gasoline Alley: Only a Hobo.

 22. Harri./…

  Jopa on aiheesta syntynyt aiheellista pohdintaa./…

  • timo harju

   Voisitko täsmentää ajatustasi ?

 23. elm

  Ylellä Areenassa on nähtävässä aika paljon puhuva Ulkolinjan dokumentti nimeltä Köyhä Eurooppa: https://areena.yle.fi/1-4270614

  Sen mukaan jopa 199 miljoonaa ihmistä yksin Euroopassa elää köyhyydessä – ja valtaapitävät tietävät tämän hyvin. Joissain maissa tilanne huomattavasti heikompi kuin Suomessa.

  Tätä näkymää vasten nykyisen hallituksen linjaukset ja tulevaisuudennäkymät ovat järkyttäviä, koska nykyisillä ratkaisuilla vain mennään Suomessakin tätä kohti ja lujaa. Miksi? Miksi?

  Hyvinvointivaltio ja sen toimivuus, ja hyvinvointi ylipäätään on paras mahdollinen toimintaympäristö – myös varakkaistolle. Eivätkö se sisäistä tätä?

 24. Esa J.

  Tästähän saattaa tulla mielenkiintoista! Toivottavasti Elina Lepomäki saa taakseen lisää joo-väkeä. Se merkitsisi pahaa kitkaa Sippiveikon hallitukseen. Odotinkin jo tällaista…

  Toivottavasti demarit käyttävät nyt etsikkoaikaansa oikein…

 25. HTK

  Juha Sipilä on Suomen Margaret Thatcher. Hänen politiikkansa merkitsee samanlaista muutosta Suomen hyvinvointivaltion raunioittamiseksi kuin hänen brittiläisen edeltäjänsä. Sipilä ei tule välittämään asiantuntijoiden lausunnoista, perustuslakivaliokunnasta, KHO:n lausunnosta ja EU: n päätöksistä. Hän on hartaasti päättänyt yksityistää valtion ja kuntien palvelut sekä niiden omaisuuden: ”Tase pannaan töihin ja Suomi kuntoon”. Hänen härkäpäiset päätöksensä johtavat hyvinvointivaltion alasajoon ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvuun.

  Sen vielä tajuaa, että kokoomus menee kaikessa business-edellä, mutta se on vielä huonommin hyväksyttävissä, että Santeri Alkion köyhän asialle perustetusta puolueesta on tullut aivan samanlainen yksipuolisesti rahamiesten etuja ajava joukkio. On uskomatonta, kuinka herkkäuskoisesti kepun maalaisäänestäjät vielä luottavat Sipilän johdatukseen. Sääliksi käy huijattavia. Eipä silti Italiassakin sikäläiset luottavat rahamies Berlusconiin, vaikka hän on tehnyt mitä hyvänsä.

 26. Hyvä että riittää pokkaa

  Hatunnosto Lepomäelle. Hän taatusti tiesi mitä tuleman pitää, eli joutui pitkäksi aikaa syrjään hyvien veljien epäpyhästä pääjaostosta EK:n linnakkeesta, josta lapioidaan veronmaksajien mannaa kuuliaisille jäsenille.

  Sotea on jo pitkään pedattu erilaisin johtajanimityksin ja -lupauksin. Kansan etu jää unholaan, kun edustajille jaetaan hyväpalkkaisia pestejä yksityisistä terveysfirmoista, joille on jo luvattu kuu taivaalta ja käytännössä verotusoikeus. Sellaiseen on hyvä loikata, eikä mitään jääviysongelmaa tietenkään kukaan näe missään.

  Lepomäen motiiveja en lähde arvailemaan, mutta olen ymmärtänyt, ettei hänellä olisi pikkurahan puutetta. Ehkä se vapauttaa hänet veljien komentovallasta, tai ainakin näin voi toivoa, kun muustakaan ei tiedä. Onhan se nyt päivänselvää, ettei sote-uudistus nykyisellään ole porvarinkaan etu, sillä porvarithan ovat kautta aikain vastustaneet veronkorotuksia. Ja niitä on luvassa oikein roppakaupalla, jos tämä kaikkien aikojen sammon ryöstö nyt toteutetaan.

  Minun puolestani – näin veronmaksajien näkövinkkelistä – voidaan tehdä Lepomäelle patsas Helsingin parhaalle paikalle, jos hän onnistuu kaatamaan tämän käsittämättömän massiivisen järjettömyyden, jonka rinnalla länsimetro ja viides ydinvoimala ovat pelkkää taskurahaa.

  • timo harju

   Lepomäki voi olla ratkaiseva repeämä hallituksen riveissä. Toivottavasti onkin. Mutta ennen kuin patsaalle jalustaa rupeat rakentamaan, on hyvä tietää, ettei Lepomäki yksin soten kimpussa ole, eikä edes ensimmäisenä.

   Pitkä rivi professoreja ja terveydenhuollon ammattilaisia on nähnyt soten kelvottomuuden. Sosiaali- ja terveysministeriön 17-jäseniseltä asiantuntijaryhmältä esitys ei saanut mitään tukea. Hallituspuolueisiin tämä oppi ei ole uponnut millään tavalla, eikä tunnu uppoavan nytkään. Lepomäen motiiveja on mahdotonta tietää. Hänen ulostulollaan oli hallitukselle enemmän merkitystä kuin kaikilla kymmenillä asiantuntijalausunnoilla yhteensä, mikä kertoo enemmänkin hallituksemme tilasta ja kyvyistä kuin mistään muusta.

   Päättävät ihmiset ovat aina voineet varoituksista huolimatta tehdä vääriä päätöksiä, joilla on tavaton ja pitkäaikainen kansallinen merkitys. Sellaisten päätösten uskomaton kamaluus paljastuu aina liian myöhään.

   Ohessa ote artikkelista, joka ilmestyi HS:ssa 9.4.2002. Se käsittelee Suomen Pankin pankkivaltuuskunnan pöytäkirjoja 90-luvulta. Eduskunnan pankkivaltuusmiehillä ei ollut juuri mitään sanottavaa sen ajan Vartiaisten ekonomiseen kaikkitietävyyteen.

   HS 9.4.2002:

   ” Pankkivaltuutetut kutsuttiin koolle lyhyellä varoitusajalla, asiakirjoihin oli aikaa tutustua muutama minuutti, minkä jälkeen piti tehdä päätöksiä miljardeista markoista. Aineiston kiinnostavimmat kohdat ovat markan revalvaatio 1980-luvun lopussa, markan ecu-kytkentää 1991, markan devalvaatiot 1991 ja 1992 sekä pankkikriisi.

   Pöytäkirjojen perusteella ”näytelmän” tärkeimmät henkilöt olivat pankinjohtajat Markku Puntila , Sirkka Hämäläinen , Matti Vanhala ja Esko Ollila . Pankkivaltuutetuista ylivoimainen oli kansanedustaja Esko Seppänen , joka kykeni ennustamaan kehityksen uskomattoman tarkasti.”

   ”Pankkivaltuustossa kansanedustaja Seppänen arvosteli voimakkaasti pankin johtokunnan linjaa. Hän halusi ecu-kytkentään mukaan markan devalvaation. ”Minusta te olette vastuuttomia luomalla tällä politiikalla Suomeen ennätystyöttömyyden”, hän sanoi.

   Marraskuussa 1991 markka devalvoitiin ensimmäisen kerran, ja siitä vajaan vuoden kuluttua toisen kerran. Kuten Seppänen ennusti, Suomeen syntyi työttömien armeija, joka ei vieläkään ole hävinnyt. ”

   Tämä oli vain esimerkki väärästä päätöksestä. Sen jälkiä katselemme yhä. Soten jäljet peittää pahimmillaan hiekka.

 27. timo harju

  Hei Saku –

  Uudessa blogissa on muutama toiminnallinen bugi, joista varmaan olet jo tietoinenkin. Listaan kuitenkin havaintoni tähän:

  1. Kaikki kommentit eivät näy. Sivun alareunaan tosin ilmaantuu toisinaan namiska, jossa lukee ”Vanhemmat kommentit”. Se näytti yhden kerran vanhemmatkin kommentit, mutta heitti ne kronologisesti väärään järjestykseen. Sen jälkeen se lakkasi pelaamasta kokonaan. Vanhempiin blogeihin ei ilmesty edes tätä palautusnappulaa. Laskuri koodissa näyttää pelaavan, koska rekisteröi myös piilossa olevat kommentit.

  2. Testasin kahdella eri verkkoselaimella. Kyseessä täytyy olla joko ohjelmointi- tai asetusvirhe. Tämä on helkatin hyvä blogi ja tässä käydään reipasta keskustelua. Ulkonäön kanssa tulee aina toimeen kun vain puheesta saa selvää…

  • sakutimonen

   Kiitos, laitan viestiä eteenpäin.

  • Näin on

   Samat bugit huomattu täälläkin.

   Firefox version 52.6.0

   • sakutimonen

    Jos vieläkin on vikaa, niin kerro. Voin välittää tiedon.

  • sakutimonen

   Nyt pitäisi kaikkien kommenttien näkyä kerralla. Yli kaksi viikkoa vanhoja juttuja ei voi kommentoida ollenkaan, koska kommentteja tulee uudempiin juttuihin valtava määrä, eikä kukaan ennätä tutkia vanhoihin tulevia kommentteja.

   • timo harju

    Tuntuu pelaavan. Uuden sovelluksen lastentauteja.

    • sakutimonen

     Tehdasasetukset päällä, vaatii näköjään säätöä. Siksi kaikki palaute on tärkeää.

     • timo harju

      Pelaa. Kävin kattomassa eri vuosilta. Pääset keskittymään olennaiseen.

      • sakutimonen

       Hieno homma, kiitos.

 28. Seppo Juhani

  Hetken ajan ehdin toivoa, että järki voittaisi tässä asiassa. Lepomäki on lukenut Uuninpankkopoikaa ja huomannut hallituksen linjan virheet. Nyt sitten Sipilä ja Orpo sopivat, että sote-älyttömyys viedään päätökseen. Veronmaksajien edulla ja kansalaisten edulla ei ole merkitystä kunhan terveysalan yritykset saavat heille luvatun saaliin ja kunhan kepu saa lisätä byrokratiaa maakuntamallillaan. Ja me kaikki muut kärsimme ja maksamme.

 29. mikko

  yle pitää vakityösuhteita jo jonain ihmeenä
  ja kiitele työnantajia
  kun 80 prosenttia työntekijöistä on jollain henkilövuokraus
  firman palkkalistoilla epämääräisessä pätkä työ suhteessa

  ja jopa 20 prosenttia vaki työsuhteessa tässä yrityksessä

  pravoo
  mietikää tämä on joku isompi suunitelma kuinka
  ihmiset pistetään kiitelemään työnantajia kieli ruskeana
  normaalityösuhteesta jolla voi ehkä itsensä elätää

  koskakohan Yle alkaa topputelmaan työnantajia
  että lopetakaa jo se normaalityösuhteiden solmimineen
  joku roti
  ystäväni henkilöstö vuokraamon koulus konsultoinin yrityksen tulos menee muuten pakkaselle
  ja olen sentään osakaana tässä firmassa kiitos EK N
  JA Pankki lainan jonka sain ilman omaa pääomaa pesämunaa vakuuksia

  30 000 uutta vakityösuhdeta
  uskoo ken haluaa

 30. Rintsu

  Realistin kandee muistaa, että nuori neitokainen joka on poliittisen uransa alkutaipaleella ei lähde tommoiseen yksin!
  Voitte olla varmoja, että tuossa on takana ”isojempoikien” vankka tuki puolueen sisällä.
  Muutoin moisessa ulostulossa olisi kyseessä poliittinen itsemurha.

  Kokoomukselle ei maistu idea siitä, että Kepu miehittää lähes koko suomen maakunnat.
  Kyllä siellä on laskutaitoistakin väkeä, siis kokoomuslaisissa. Eivät he valintasetelistä liikaa aio maksaa.

  Joten yksi neitokainen (heitä riittää) voidaan uhrata (ja palkita) jos johto voi sanoa, että ei me kentän mielipiteelle voida mitään.
  Nykyhallituksen äänet on vaan 105. Kovin montaa Lepomäkeä ei tarvita niin Sipilän leikit loppuu.

 31. miko

  kookomus kaata vaikka soten että lepomäestä voisi tulla joku ministeri ja
  petteri orpo saisi patsastella pääministerinä
  johto gallubit mielessä

  onko tämä sitä oman edun häikäilemätöntä valta poliitikaa

  jos sote tehdään kokoomuksen johdolla

  mehiläinen on sen jälkeen täynnä kokoomuslaisia ampiaisia heteen kimpussa

  ja ministereitä kierrätetään ministeristä mehiläiseksi vero vaapaasti
  joka toinen viikko

  tähän kieroon suunnitelmaan

  johon näköjään eduskunta sokeana lähti mukaan

  voi olla Sdp kin politikoi jos sote katuu
  hallitus paikaa luvassa asenteella gallubit mielessä

  tämä maa on poliitisessa konkursissa
  vaihtoehdot kolera tai ruttu
  hyvä veli valta peli kansasta viis mädänäisyyden tilassa

  • timo harju

   Aivan. Olen samaa mieltä.

 32. Make

  https://yle.fi/uutiset/3-10096785

  Vihdoin se tapahtui. En ole kommari, mutta rajansa kaikella.

  • Saara Nieminen

   Gallupeihin ei kannata luottaa. Joku niiden tekemisestä maksaa ja se maksaja määrää sitten tuloksen. Vertaa Ylen maksamaa gallupia vain pari päivää sitten julkaistuun Iltalehden gallupiin. Näet kuinka paljon eroa tuloksilla on. Noissa kahdessa gallupissa on liian suuret erot määrättyjen puolueiden kohdalla, että niitä kannattaisi uskoa. Ne on tehty samaan aikaan, joten kyselyn ajankohtakaan ei selitä eroa. Gallupien kohdalla voisi lainata sanontaa: ”Sitä saa mitä tilaa”.

   Ainoa oikea gallup on vaalitulos. Ja sekin vain äänestäneiden osalta.

   https://yle.fi/uutiset/3-10096785
   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802272200776024_pi.shtml

   Mikäli Ylen gallupiin olisi luottamista, niin syy muutoksiin löytyisi hallituksen aktiivimallista. Ainakin suurimmalta osaltataan.

 33. lll

  Keskustallahan ei oikeastaan ole enää poliittisesti muuta mahdollista kuin noudattaa kokoomuksen linjaa. Kokoomus on selkeä tuleva vaalivoittaja ja nyt pelataan ainoastaan siitä, että pystyvätkö demarit vai keskusta tarjoamaan sovinnollisemmin sitä, mitä kokoomus haluaa. Keskustalla on pelissä maakuntamalli, jossa vaalipiirit saadaan jaettua sille edullisesti, ja jos se menettää sen, niin puolueella ei ole enää tulevaisuutta. Demareilla taas lienee edelleen hieman pyrkimyksiä saada aikaan toimivia palveluja kaikille kansalaisille, mutta kuinka paljon ne painavat verrattuna mahdollisuuteen päästä taas hallitukseen?

  Toisaalta soten mukana menee muukin maakuntahallinnon uudistus, mikä on jäänyt julkisessa keskustelussa aika lailla näkymättömäksi. Jos sote ei kaadu, niin muussa uudistuksessa tehdyt muutokset tulevat näkyviksi vasta, kun jokin yksittäistapaus pääsee lehtiin. Käytännössä kansalaisten tasavertaista kohtelua ajava edunvalvonta ollaan lakkauttamassa tai siirtämässä yksittäisten ihmisten tai järjestöjen osaamisen varaan.

Kommentoi »

Comments are closed