Epätoivon elkeitä

Kun kaikki alkaa olla mennyttä, niin menköön loputkin. Näin tuntuu Sininen tulevaisuus ajettelevan esittäessään ”uusia” avauksia. Niitä tulee Sampo Terhon mukaan kuulemma 30 päivää putkeen. Jos ne ovat samanlaisia kuin sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan aikomus nimittää selvitysmies kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, niin eipä puolueen tarvitse kauan murehtia edes nykyisiä harvalukuisia kannattajiaan. Hekin katoavat.

Mattilan aikeista innostuneista näkee kenen asialla siniset taas juoksevat. Tuttuun tapaan Mattilaa ei ole tavoitettu kommentoimaan sooloiluaan, jota ei ole edes kirjattu pyhänä paperina pidettyyn hallitusohjelmaan. Ennen kuin rupeatte hurraamaan ajatukselle, niin miettikääpä mitä tapahtuisi, jos ay-liikkeen jäsenmäärä saataisiin aiotulla tavalla romautettua alas. Aivan oikein, kaikki saisivat ansiosidonnaista, mutta sen perusteena olevat palkat romahtaisivat. Ei olisi ketään neuvottelemassa palkoista ja muista työehdoista.

Epätoivoinen alkaa olla myös pääministeri Juha Sipilä. Eilen pääministerin haastattelutunnilla hän korosti taas kerran, että sote-uudistus on valmisteltu huolella ja valmistelussa on kuultu valtavaa määrää asiantuntijoita. Voi olla että on kuultu, mutta kuunneltu on vain niitä, jotka jo valmiiksi ovat hallituksen kaavailujen takana. Jostain vilahti eilen silmiini vuoden takainen uutinen, jonka mukaan hallitus etsi asiantuntijoita ympäri maailman. Ilmeisesti näitä Suomen asioista tietämättömiä löytyi runsaasti.

Kotimaisen terveydenhuollon oikeat asiantuntijat on päättäväisesti sivuutettu. Ehkä kaikkien kummallisinta on korvien sulkeminen kokoomuslaisen emeritusprofessori Martti Kekomäen puheilta. Hän on jo kauan sanonut, että homma menee totaalisesti pieleen, ja se on paljon sanottu kokoomuslaiselta terveysalan asiantuntijalta. Myös kokoomuslainen professori Sirpa Asko-Seljavaara on jatkuvasti arvostellut asiantuntevasti hallituksen suunnitelmia ainakin sosiaalisessa mediassa. Lisää ryöpytystä tulee HUS:n Reijo Vuorennolta.

Niin että keitähän mahtavat olla ne asiantuntijat, joita hallitus kuuntelee? Pahoin pelkään, että he ovat Päivi Nergin ja Martti Hetemäen kaltaisia hallitusta palvelevia virkamiehiä. Kalle Päätalon sanoin he ovat niitä joomiehiä, jotka myötäilevät saarnamiehen puheita.

Sipilä sanoi eilen myös, että alkuperäiset tavoitteet eli kolmen miljardin euron säästöt saavutetaan. Sen takaa kuulemma rahoituslaki. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että hallitus antaa maakunnille tietyn määrän rahaa, jolla on pärjättävä. Jos ja kun ei pärjätä, niin kukaan ei tiedä mitä sitten tehdään. Maakunnilla ei ole verotusoikeutta eikä säästöjen ja leikkausten lisäksi mitään muitakaan keinoja tasapainottaa talouttaan. Ne ovat valtion eli hallituksen armoilla.

Joku onnistui nappaamaan tv:n ajankohtaisohjelmasta pätkän, jossa pääministeri ohittaa hänelle valkenevan totuuden tyhjän lasittuneella katsella. Se on sellaisen miehen katse, jolle totuutta tärkeämpää on oman hallituksen tavoitteiden saaminen läpi. Kyllä kolmikulmainen palikka pyöreään reikään mahtuu, kun vain rivit suorina hallituspuolueiden voimin runnotaan. Seuraava hallitus saa sitten selvittää sotkut.

Kiitos videon lataajalle, jonka nimi ei jäänyt somen päivitysvirrasta mieleeni.

PS: Sipilä sanoi muutama päivä sitten hallituksen eroavan, jos sote kaatuu. Eilen hän sanoi tämän puheen olleen hätiköityä. Kuten ennenkin olen sanonut, niin Sipilään voi aina luottaa. Hän tekee täsmälleen päinvastoin kuin sanoo.

Kommentit (69)
 1. Mettäläinen
  5.3.2018, 10:37

  Huvittavaa oli pääministerin haastattelutunnilla, kuinka sipilä väänsi nurin Terhon blogissaan julkaiseman rajun hallituskritiikin:

  Ei se koskenut hallitusta!

 2. Rosa Warski
  5.3.2018, 10:37

  SOTE-putkinäkö lienee osittain laskelmoitua.

  Ongelmat siirretään seuraavalle hallituskaudelle. Tällöin voi oppositiosta huudella, miten juuri vasemmisto on toteuttanut homman päin mäntyä, eikä välitä kansalaisten terveydestä mitään.

Kommentointi suljettu.