Paskan möivät

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on tänään jätetty eduskunnalle. Saa nähdä mitä eduskunta sille tekee, mutta syytä olisi kuunnella allekirjoittaneiden näkemyksiä. Jos ne eivät kiinnosta, niin sitten kannattaisi tutustua kokemuksiin.

Jos aktiivimalli olisi ollut voimassa viime vuoden lopussa, niin vain 40 prosenttia työttömistä olisi täyttänyt sen ehdot, kertoo Uusi Suomi. Ei ole mitään syytä kuvitella sen useamman täyttävän niitä tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tai sen jälkeenkään, joten 60 prosenttia työttömistä joutuu tukileikkuriin. Pahasti epäilen, että juuri tämä oli aktiivimallin tarkoituskin. Sipilän hallitukselle oikeaa työllistymistä tärkeämpää on tilastojen kaunistamisen lisäksi työttömyysturvasta valtiolle aiheutuvien menojen vähentäminen.

Ja nehän vähenevät, kun soveltamisohjeet saatiin vasta helmikuun lopussa ja niitä sovelletaan vähän miten sattuu. Vai mitä sanotte tästä?

Väärin aktivoiduttu, sanoo Kela. Väärin teki sekin työtön, joka innostui kokeilemaan aktiivimallin edellytysten täyttämistä rupeamalla yrittäjäksi. 

Ensin hänen piti selvittää yrittäjäksi ryhtymisen ajankohta ja se, oliko hän varmasti työtön yrittäjäksi ryhtyessään. Tuet tietenkin jäädytettiin selvityksen tekemisen ajaksi. Kun tukea ruvettiin maksamaan, niin hänen piti selvittää Kelalle yrityksen tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle. Mahdoton tehtävä uudelle yrittäjälle, jolla ei ole yhtään asiakasta.

Kelan mukaan ihmisille on tullut yllätyksenä, että yritystoiminnan laatua ja toiminnan edellytyksiä tutkitaan jo sen alussa. Takuulla tuli yllätyksenä, sillä aktiivimallia markkinoitiin neljän ensimmäisen kuukauden vapaana yrittäjäkokeiluna. Yllätyksiä tulee näille yrittäjiksi ruvenneille lisääkin, sillä neljän kuukauden jälkeen heidän yritystoimintansa tullaan todennäköiseti katsomaan päätoimiseksi, jolloin oikeus työttömyystukeen loppuu. Siitä sosiaali- ja terveysministeriö sentään varoittaa vaivihkaa nettisivuillaan.

Hallitus lupasi pyhästi, että laissa ja sen soveltamisessa havaitut virheet tullaan korjaamaan. Näitä virheitä paljastuu jo nyt, vaikka ensimmäiset kolme kuukatta eivät ole edes kuluneet. Huhtikuussa sitten rysähtää, kun kaikki mahdolliset virheet konkretisoituvat. Aktiivimalli toteutuu vain valtion säästöjen osalta.

Kuten etukäteen oli arvattavissa, niin aktiivimalli oli täysi susi jo syntyessään. Jos kyseessä olisi mikä tahansa kuluttajille markkinoitu tuote, niin valmistajat ja myyjät haastettaisiin oikeuteen. Paskan möivät, kuten meillä sanotaan.

Kommentit (37)
 1. Minulla on korvantakana pieni epäilyksen kutina. Havaittavia virheitä ei tulla korjaamaan, ei ainakaan nopeasti. Hallituksen aika ja energia menee Soten pakkotahtiseen vedättämiseen eduskunnan lävitse. Syrjäytyvät ihmiset harvemmin äänestävät.

  1. Antti Kautiainen
   9.3.2018, 19:35

   Juhana Vartiala on useissa Politiikkaradioissa myöntänyt, että tarkoituksena on leikata työttömien työttömyysturvaa. Tämä aktiivimallin leikkurius on siis tarkoituksellinen ominaisuus, jota ei tulla poistamaan. Sen sijaan jokainen epäkohta, joka estää leikkurin toiminnan, tullaan nopeasti tilkitsemään. Tämä sen takia, että Vartiala haluaa pelastaa hyvinvointivaltion poistamalla hyvinvoinnin työttömiltä.

   1. Saahan Vartiainen kuulemma jotain nautintoakin siitä, kun työttömän rahat vähenevät. Saas nähä kieltääkö Sipilän hallitus leipäjonotkin, siinähän tilastot alkaa näyttää kivalta kohta.

    1. Sanna kuutamolla
     15.3.2018, 00:45

     Nythän aktiivimalli koskee ihan pian nimenomaan myös leipäjonoja. Helsingin uutiset kirjoitus s.5, 14.3. Vapaasti referoituna ”passiivinen jonotus täytyy kääntää aktiiviseksi toiminnaksi”. Köyhä aines halutaan siivota pois näkymättömiin ”aktivoitumaan”. Tämä on Juuri
     Kuin 1800-luvulla, tilaton köyhä saat ruokaa työtä vastaan, hyväntekeväisyyskin tosin taitaa tässä leipäjonoaktiivimallissa tulla hyväksytyksi.. Yhtä kaikki köyhät ruotuun ja tekemään jotain ruokansa eteen, kun laiskasti kehtaavat jonottaa säässä kuin säässä ruokaa rumasti yhteiskunnan hyväosaisten näkyvissä.. Ja tällä saadaan köyhyys lopulta loppumaan. Miten en ymmärrä tästä suunnitelmassa yhtään mitään? Miten köyhyys poistuu? Taidan olla yksinkertainen.

  2. Virheitä ei tulla korjaamaan, koska kyseessä on aktivoinnin kaapuun piilotettu työttömyysturvan leikkaus. Kuten Kiky-sopimus oli kilpailukyvyn parantamisen taakse piilotettu laskennallinen palkanalennus.

   No tulossahan on vielä eduskuntakäsittelyyn ”Omatoimisen työnhaun malli” eli Aktiivimalli II eli lisää työttömyysturvaleikkauksia ja byrokratiaa. Haluaisin todella olla kärpäsenä katossa seuraamassa sitä, kun hallitus kehittelee näitä nimivariaatioita.

   Huhtikuussa, kun arviolta vähintään 60% työttömyystukea hakeneista saa ilmoituksen, että heidän tukeaan leikataan, niin hallitus hehkutta julkisuudessa Aktiivimallin onnistuneen loistavasti. Framille nostetaan jokin sankarityötön, joka on todennäköisesti ilmaiseksi tai palkkatuella tehnyt vaaditut 18 työtuntia. Samalla annetaan ymmärtää, että loput ovat kärsineet leikkauksen passiivisuutensa eli laiskuutensa takia ja siksi hallitus joutuu tekemään kipeän päätöksen antaa lisää keppiä.

   Surullisinta tässä on se, että liian moni työtön uskoo nämä puheet ja soimaa itseään turhaan.

 2. Rosa Warski
  9.3.2018, 16:43

  Se on varmaa, ettei noita ”epäkohtia” ainakaan työttömien hyvinvoinnin vuoksi korjata. Oikeastaan jo epäkohdista puhuminen on neutraalin harhaanjohtavaa: kyse on epäoikeudenmukaisen lain aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Se ei ole epäkohta, vaan ihmisoikeusrikos.

  Mikäli korjauksia tehdään, ne tulevat vain reippailla lakoilla massiivisen itkun, valituksen, hammasten kiristelyn ja ennen kaikkea AY-liikkeen syyttelyn siivittämänä. Toinen vaihtoehto on, että SDP:n johtama tuleva hallitus kumoaa aktiivimallin. Tähän todella haluaisin uskoa. Silti tuntuu, että aktiivimalli on kuin Guggenheim – kun kertaalleen on läpi saatu, siinähän on.

Kommentointi suljettu.