Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tukevasti tyhjän päällä

-Jos tätä uudistusta ei tehdä, isot monikansalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä tapahtuu tällä hetkellä. Hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä. (Petteri Orpo)

–Halutaan, että tämä pitkittyy, koska kaikki tietävät, että EU:n komission käsittely kestäisi erittäin pitkään. (Anu Vehviläinen)

Tässä ovat ehkä kummallisimmat lausahdukset, joilla hallitus puolustelee eilen eduskunnalle antamaansa sote- ja valinnanvapauslakien pakettia. Samalla paljastuu miten huteralla pohjalla hallituksen esitys on. Se on tukevasti tyhjän päällä.

Petteri Orpon puhe Suomen pelastamisesta suuryrityksiltä nauratti eduskuntaa ansaitusti. Ei ole salaisuus, että suuryritykset ovat jo kauan varmistelleet tulevia markkinaosuuksiaan tarjomalla kunnille edullisia ulkoistuksia ja ostamalla niiltä kiinteistöjä. Ei tuleva lainsäädäntö niitä estä, vaan lait on laadittu juuri niitä varten ja juuri niiden lobbaamana. Ne vain ottivat varaslähdön esimerkiksi Meri-Lapin toiminnan ulkoistuksessa, ja juuri suunnitelman ennenaikainen paljastuminen hallituksen säikäytti.

Tuleva lainsäädäntö ei suinkaan pelasta Suomea näiltä yrityksiltä, vaan lakiesitys on täydellinen antautuminen niiden edessä. Kyseessä on historian suurin yksityistäminen, jonka arvo on 5.3 miljardia euroa.

Ja tietenkin lainsäädännöllä on kiire. Sillä on niin hirmuinen kiire, että EU-komissiolta ei ennätetä hankkia lausuntoa lakien istumisesta EU:n kilpailulainsäädäntöön. Ei ennätetä, vaikka komission sivuuttamisesta saattaa seurata valtava lasku. Soten johtavaksi valmistelijaksi siirtynyt Päivi Nerg sanoo suoraan, että  oikeusvarmuuden näkökulmasta lausunto pitäisi saada, mutta siihen ei ole aikaa.

Miten niin ei ole aikaa? Siten niin, että lausunnon hankkiminen viivästyttäisi asiaa seuraavalle hallituskaudelle. Siihen ei tällä hallituksella ole varaa, vaan se pelaa mieluummin uhkapeliä. Lasku uhkapelistä lankeaa maksettavaksi joskus vuonna 2022, kunhan joku valittaa Suomen toiminnasta EU-tuomioistuimeen. Sitten Suomen on muutettava perustuslakia niin, että nyt vastoin perustuslakia oleva pakkoyhtiöittäminen tulee lailliseksi. Toinen vaihtoehto on, että jokaiselle jonkin kilpailutuksen hävinneelle yritykselle maksetaan jättikorvauksia. Mutta se on sitten sen ajan murhe.

Näillä siis mennään ja hallituspuolueet ampuvat omia rivejään suoriksi. Petteri Orpo sanoi eilen, että kokoomuksessa on tapana käydä kiivastakin keskustelua asioista, mutta sitten edetään yhdessä sovitun linjan mukaisesti. Saa nähdä onko puolueessa muita omilla aivoillaan ajattelevia kuin Elina Lepomäki, joka on ilmoittanut äänestävänsä lakeja vastaan.

Keskustan kanta on selvä. Hallituspuolueiden lehmänkaupassa se saa betonoitua valtansa uudessa maakuntahallinnossa, ja tämän pitkäaikaisen haaveen toteutuminen riittää. Luvassa on luottamushenkilöpaikkoja ja poliittisia virkanimityksiä, joten julkisen terveydenhuollon tuhoaminen ei paljon paina. Kansahan sen maksaa.

Tulevat maakunnat saavat tehdä sitä mitä valtio käskee sillä rahalla, jonka valtio niille antaa. Jos ja kun raha ei riitä, niin maakunnat saavat ihan itse päättää mistä säästöt revitään. Muuta tehtävää tulevilla maakuntapäättäjillä ei ole.

Ja valvonta, sehän pelaa selkeästi ja johdonmukaisesti. Se näkyy hyvin tästä virallisesta kuvasta.

Kommentit (30)

 1. Joni Pelkonen

  Nyt pelotellaan, että kansainväliset lääkärifirmat voittavat joka tapauksessa, sillä niillä on varaa noin vain ostaa pois terveyskeskukset ja sairaalat kunnilta. Kummallista, sillä luulisi, että jos palvelut rahoitetaan kunnolla valtion ja kuntien toimesta, mitään tarvetta myydä niitä yksityisille ei ole.

  Uusliberalismin resepti yksityistämiseksi on siis täydessä vauhdissa: vajaarahoitetaan julkisia palveluita ja sitten ihastellaan kuinka yksityiset yritykset hoitavat kaiken paremmin, niillä kun on loppumaton rahoitus – nimittäin alkuvaiheessa, kun vallataan markkinoita. Kun voittojen keräämisen aika koittaa, kuluja karsitaan kovalla kädellä.

  • Soteseppo

   Lyhyt ja ytimekäs analyysi jatkosta. Yksityinen sektori vain toimii näin julkisen sektorin kanssa. Markkinat vallataan erilaisin porsaanreikien avulla. Kansalaiset kiittää aluksi, kunnes tulee niin sanotusti pää vetävän käteen. Politikko taitaa luottaa tuohon muutaman kuukauden kuluttua tulevaan unohdukseen. No, somen aikakaudella kansan muistia on valitettavasti pidennetty vuosiksi. Netissä pyörii vielä artikkeleita 90- luvulta, jotka voi tuoda aina sopivasti päivän valoon. Mitenköhän siinä käy kun politikko unohtaa, mutta netti ei? Toivottavasti ei ihan pahasti sotkeudu omiin kengännauhoihin, että pääsee poistumaan rikospaikalta.

   • Joni Pelkonen

    Kansa saa oikeistovallasta joka kerta rokotuksen, jonka antama immuniteetti on valitettavasti varsin lyhyt, kymmenkunta vuotta. Ahon-Viinasen hallitus toi maahan demaripääministerin (vaikkei Lipponen nyt erityisen vasemmistolainen olekaan) pariksi vaalikaudeksi ja senkin jälkeen oikeistopolitiikka oli jossain määrin varovasista.

    Nyt oli oikein ”kunnon” oikeistopolitiikka ja sen seuraukset päässet unohtumaan ja kansa teki saman virheen kuin 90-luvun alussa. Siihen päälle perussuomalaisten jättihuijaus, jossa oikeistopopulistit ja rasistit olivat muka työväenpuolue.

 2. Heikki

  Kokoomuksesta tuli hallituskelpoinen 1987. Sen jälkeen sillä on ollut yhtä vaalikautta lukuun ottamatta hallussaan pää-, tai valtiovarainministerin salkku. Se on myös käyttänyt valta-asemaansa ja toteuttanut uusliberalistista politiikkaa. Osa vaalikarjasta on saatu uskomaan, ettei mihinkään ole enää varaa, joten pitää leikata, ulkoistaa, yksityistää ja myydä yhteistä omaisuutta.

  Sotien jälkeinen Suomi oli ilmeisesti nykyistä vauraampi, oli varaa rakentaa infrastruktuuri kuntoon, rakentaa tie- ja rautatieverkko, lentokentät ja satamat.
  Kokoomuksen vastustuksesta huolimatta Suomeen perustettiin peruskoulut ja jokaiselle annettiin mahdollisuus jatkaa opintoja niin pitkälle, kuin pää ja peffa kesti hieroa koulun pelkkiä. Maailmalla ollaan kateellisia siitä järjestelmästä.
  Kokoomuksen vastustuksesta huolimatta saatiin aikaan yleinen terveydenhuoltojärjestelmä, joka pärjää kansainvälisissä vertailuissa niin taloudellisuutensa, kuin toiminnallisen tehokkuutensa puolesta.

  Tuo kaikki ja paljon muutakin saatiin aikaan, kun Suomi oli vielä nykyistä vauraampimaa. Vauraus katosi johonkin, kun uusliberalistisen politiikan vyörytys alkoi – eli, kun kokoomus päästi vallan kahvaan. Nykyisin ei kuulemma ole varaa edes tie- ja rataverkon ylläpitoon, ei koulutukseen, ei terveydenhuoltoon, ei sosiaaliturvaan, ei eläkkeisiin.

  Kolmessakymmenessä vuodessa Suomesta väitetään tulleen köyhempi, kuin se oli heti sotien jälkeen ja vielä 60- ja -70 -luvuilla. Hämmästyttävintä on, että yllättävän suuri joukko kansasta uskoo tuohon uusliberalistien esittämään valheeseen.

  • Joni Pelkonen

   Samaan aikaan elintaso on lähes kolminkertaistunut. Siis *keskimääräinen* elintaso. Eräs blogisti onkin kirjoittanut siitä, kuinka uskoi työtätekevänä opiskelijana kuuluvansa keskiluokkaan – oli opiskelupaikka, työpaikka, asunto ja varaa kaikkeen tarpeelliseen. Sitten hän tutustui ylemmän keskiluokan elämäntapaan ja tajusi olleensa köyhä.

 3. Esa Auramäki

  Sinänsä tuo EU-käsittely nyt ei auttaisi juuri mitään. Siinäkin haluttaisiin vain turvata yksityisen sektorin toimijoiden kilpailuasemaa. ”KHO:n lausunnon mukaan esitetty valinnanvapausmalli on ongelmallinen EU-oikeudellisesti. Kysymys on ennen kaikkea siitä, katsotaanko maakuntien sote-liikelaitosten saavan EU-säännöksissä kiellettyä valtiontukea verokohtelunsa ja konkurssikelvottomuutensa vuoksi.” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239025-paivi-nerg-ja-ministerio-tyrmaavat-khon-vaatimuksen-sote-uudistusta-vaaditaan-eun Suurempia ongelmia ovat kyllä valinnanvapauden kustannukset ja sen toteutuksen alueellinen tasa-arvo. Ruotsissakin valinnanvapauden myötä kustannukset ”räjähtivät käsistä” ja palvelut paranivat lähinnä Tukholman ja muiden suurempien kaupunkien alueilla. Ja palvelut paranivat eniten vähemmän sairaille. Enpä usko, että Ruotsin kokemuksista halutaan oikeasti oppia yhtään mitään. Ainakaan niin kauan kuin tätä ”projektia” vetää tämä umpikuuro ja umpisokea nykyhallitus. En ymmärrä sitäkään, miksi Vapaavuoren vetämä Helsinki laskee kunnallisveroa sen sijaan, että palkkaisi lisää väkeä Soteen. Tai no syy on tietysti ilmeinen: veropopulismilla saa ääniä. https://yle.fi/uutiset/3-9943839 https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001911058.html http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/raportti-valinnanvapaus-keskitti-terveyskeskukset-hyvatuloisten-asuinalueille-johtaako-sote-uudistus-ruotsin-tielle/755185/

  • Rosa Warski

   ”Enpä usko, että Ruotsin kokemuksista halutaan oikeasti oppia yhtään mitään. Ainakaan niin kauan kuin tätä ”projektia” vetää tämä umpikuuro ja umpisokea nykyhallitus.”

   Mielestäni ei kannata puhua hallituksesta kuurona ja sokeana. Tämä antaa mielikuvan, ikäänkuin Sotessa ym. mentäisiin metsään vahingossa, ongelmia tiedostamatta, ideologian perässä, silkkaa itsepäisyyttä.

   Tosiasiassa kyse on tietoisesta korruptiosta. Kritiikki ei toimi, koska hallitus tietää sen jo. Päämääränä ei ole – eikä ole koskaan ollutkaan – toimiva terveydenhuoltojärjestelmä.

   • Esa Auramäki

    Kokoomuksen yhtenä päämääränä lienee saada lisää ääniä niiltä nykyisin itse vapaista valinnoistaan maksavista ihmisistä, joiden laskut tämän valinnanvapausmallin kautta tultaisiin maksamaan valtion varoista. Ja sitten tulee nuo yksityisistä palveluista muuten hyötyvät, omistajat yms.

 4. töytön

  Rahat loppumassa = palveluiden hinnat kallistuu. Toivottavasti moni jaa-nappulaa rämpyttelijä kokee hyvin epämielyttävän poislähdön aikanaan soten rattaissa.

 5. Equalizer

  ”Valhe on kuin lumipallo: mitä pitemmälle sitä vyöryttää sitä suuremmaksi se kasvaa.”

 6. stunned

  ”Hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä. (Petteri Orpo)”

  Orpo on Suomen Ajit Pai. Kokoomus on Suomen GOP. Orpo ”pelastaa” terveydenhuollon myymällä sen ulkomaille, Ajit Pai ”pelastaa” internetin purkamalla verkkoneutraliteetin, mikä vahvistaa suurten ISP-operaattoreiden monopoliasemaa muiden tulokkaiden kustannuksella.

  Onko totuudella väljä vai väljällä totuutta?

 7. Antonio Astarita

  Luulin tuota ” selkeätä” graafista esitystä, risukasaa, ensin vitsiksi!

  Onko muuten kukaan saanut koskaan kunnon vastausta hallitukselta tähän kysymykseen:

  Eikö voitaisi hallituksen sote-esityksen sijaan vain kehittää nykyistä terveyden-ja sairaanhoitoa entisestään, sehän toimii erinomaisesti joissakin osissa maata?

  Monet asiantuntijat, mm käsittääkseni mitä tervejärkisin Kekomäki, ovat sitä mieltä. Nykyisen systeemin pohja lienee suht koht ok ja kehiteltävissä edelleen -halvemmalla.

 8. Onni

  Voisikohan joku tehdä pikaisesti kansalaisaloitteen hallituksen jäsenten virkavastuusta, jossa sotea kannattavat vaadittaisiin jälkikäteen henkilökohtaisesti korvausvelvollisiksi jos säästöjä ei tule tai palvelun laatu heikkenee, kuten on etukäteen varoitettu. Moni saattaisi miettiä äänestystä uudelleen, jos riskinä on kaiken omaisuuden menettäminen.

  • AikaMies

   Kunhan edes kertoisivat kansalle käyttämänsä asiantuntijat ja heidän mahdollisen hintansa.
   Vastuu on päättäjän eli kansanedustuslaitoksen, Hallitus, sellainen eduskunnan luottamusta nauttiva, saa vastuuttomasti ehdotella ja esitellä han mitä haluaa – vasta päätöksen tekijä on oikeasti vastuullinen. Moraali on aina aikakauden mukainen…
   Laittomien (enemmistö)päätösten tekijöita vastuullistettakoon jos ja kun tietäen ja tahallaan, ei siis tyhmyyttään, mahdolliseti omaa etuaankin tavoitellen ja varoitettunakin päätöksiään runnovat.
   On se vaan tuo kansanedustajan työ vaativaa ja vastuullista 😉

 9. Rosa Warski

  Orpo teki siis itsensä naurunalaiseksi – jopa omiensa joukossa. Nauretussa aiheessa on kyse kansanterveyden tulevaisuudesta sekä miljardien kustannuksista.

  Silti Orpo pysyy maan toiseksi mahtavimpana miehenä eikä edes työnkuva muutu mitenkään. Inhottaa.

  • Equalizer

   Onneksi en ole poliitikko. Pitkäaikaistyöttömänä voin sentään säilyttää itsekunnioitukseni.

 10. Markku T Koivisto

  Tuo kaavio on kyllä yliveto. Edes Pahkasika-lehti ei pystyisi parempaan. Tämä on nyt sitten sitä hallintohimmeleiden purkua, jota Sipilä taannoin mainosti.

  • UllaM

   Kuvan laatija on ehdottomasti ansainnut valtion tiedohämärtämispalkinon. Rispektiä myös kaikille ohjausryhmän jäsenille, jotka ovat onnistuneet olemaan näkemättä, että joku juttu tässä nyt kusee.

 11. AikaMies

  Tukevasti tyhjän päällä. Kuplan puhjetessa tilisiirrot on varmasti jo tehty.
  Mitään ennustamatta tiedän: Valtioneuvosto vaihtuu ajallaan tai ennemmin… jää vain muistot. Oppositiossa sitten selitellään menneitä ja vaaditaan korjaamaan aikaisemmin tehdyt jätökset. Sanomiset ja tekemiset nykymenetelmin muistetaan ja taltioidaan – digitalisoituina. Voi jopa käydä niinkin, että sen saa mitä tilasi; Mainetta, ei kunniaa.

  Meinaan jotta keväisin koiranpaskatkin hangesta paljastuvat vaikka kuin olisi piiloteltu!

 12. Tubettaja

  Mikään ennustaja ei tarvitse olla nähdäkseen kristallipallosta miten tässä tulee käymään. Koti- ja ulkomaiset terveysjätit valtaavat markkinat. Voitot kotiutetaan veroparatiiseihin ja suomalaiselle veronmaksajille jää taas kerran Musta Pekka käteen. Valinnan vapaus tarkoittaa käytännössä: maksa, jos haluat hoitoa. Valinta on sinun.

  Nergin väite ettei ole aikaa odottaa Euroopan unionin lausuntoa, on täysin absurdi. Kenelläkään ei ole mikään kiire saattaa voimaan lainsäädäntöä, joka ei tuo säästöjä vaan lisää kustannuksia. Asiakkaan näkökulma on unohdettu tyystin sote-uudistusta sorvatessa. On valitetettavaa että, maan hallitus ei kuuntele asiantuntijoita tai opposiotiota, jotka ovat tuoneet esiin lain epäkohdat.

  Maan hallitus haluaa myydä kaiken valtion omaisuuden tieverkkoja myöten. Uusliberallistinen kansallisomaisuuden puhallusoperaatio parhaillaan on käynnissä. Lehdistö ei tästä sano halaistua sanaa ja valitettavasti valtakunnan sylipuudeli laulaa hallituksen lauluja. Kysymys kuuluu: onko mitään instanssia, joka voi tämän puhalluksen pysäyttää ennen ensivaaleja ? Silloin kai on jo mänt.

  • Eino

   Kyllä tässä todella alkaa jo tavallinen ”pulliainenkin” ihmetellä, minkä bisneksen toimittamalla autopilotilla kapteeni Sipilän ja perämies Orpon Sote-laiva ajaa suoraan karille, josta asiantuntijaluotsit ovat kädestäpitäen tyyppejä mennen tullen suurella äänellä varoittaneet. Mediaa seuratessa ja varsinkin eilisen a-talkin jälkeen vahvistui tunne, että täällä me kansa rantakalliolla täysin voimattomina jännitetään, miten vakavin seurauksin ja miten suurin meikäläisille lankeavin ”vahingonkorvauksin” tämä homma tulee rysähtämään. Toivottavasti ne, joiden vallassa Soten pysäytys vielä mahdollisesti olisi, alkaisivat nyt viimeistään ajatella yleisön edessä söhlityn haaksirikon jälkimaininkia eli:
   tulevat vaalit vs henkilökohtainen/puolueen kannatus ja kadotettu kansansuosio? Siinäpä kysymys. Muuhun tässä ei tavallinen pulliainen voi enää juuri vedota, kun ”kunkkuministeriön” pääpomo Hetemäkikin on julkisuudessa alamaisia seuraavasti varoittanut: ”Jos sote-uudistus ei onnistu ja tuo mukanaan miljardisäästöjä, joudutaan leikkaamaan eläkkeistä ja muista etuuksista. Sote- ja maakuntauudistuksen pitäisi hidastaa sote-menojen kasvua niin, että menot ovat v 2029 3 mrd € alemmat kuin ilman uudistusta.”
   Paljon ei tarvitse mielikuvitella, kun arvaa mitä eläkkeiden lisäksi nuo ”muut etuudet” taas kerran tulevat olemaan.

   • aino

    A-talkista valitettavasti vain jäi vaikutelma, ettei oppositiolla (Aalto ja Rinne) ollut muuta sanottavaa moitittavaa kuin ”lehmänkauppa”, ei rakentavia ehdotuksia miten sotesta tulisi parempi.
    Orpolla ja monella muullakin politiikolla ainoa korjattava asia näyttäisi olevan nopeampi ”lääkärille pääsy”.
    Eivät joko tiedä tai edes välitä tietää miksi nyt kunnallisissa terveys- ja sosiaalipalveluissa on monissa paikoin on jonoja. Aliresurssointia, raamibudjetit, kunnissa on ollut pakko säästää niin kauan kuin muistan.
    Todennäköisesti ”huolella valmisteltu” valinnanvapauslaki tulee siirtämään jonot perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon, saumattomia hoitoketjuja tuskin saadaan.

 13. Rane

  Moi. Toivon voimia Sakulle jatkaa näitä selkokielisiä blogeja.
  Auttaa jaksamaan ja kenties ymmärtämään tätä hallituksen sekoomuspuolueen peliä…..

 14. Rosa Warski

  Pahoittelen taas hieman aiheen vierestä kirjoittamista, mutta meni niin tunteisiin.

  Tyhjän päällä on tänään myös kansalaisaloite vakuutuslääkärien mielivaltaa vastaan, ainakin Kokoomuksen kansanedustaja ja lakimies Otto Meri:n mielestä. Eikä siinä kaikki:

  Bloginsa mukaan ”Kansalaisaloitteessa on myös sekoitettu hoitavan lääkärin ja vakuutuslääkärin roolit. Hoitavan lääkärin tehtävänä on diagnosoida potilas ja antaa hänelle parasta mahdollista hoitoa. Vakuutuslääkärin tehtävänä taas on arvioida potilaan työkykyä ja sen mahdollista alentumista. Hoitavan lääkärin tehtäviin ei pitäisi kuulua työkyvyn arviointi. Usein jo siitä syystä, ettei tällä välttämättä ole asiaan vaadittavaa erityisosaamista. (…) Sanat ”vakuutuslääkäri” ja ”mielivalta” tuntuvat painavan asiaan huolellista perehtymistä enemmän.”

  Mistä ihmeestä lähtien työkyvyn arviointi ei ole kuulunut hoitavalle lääkärille, mutta vakuutuslääkärille kyllä? Jätkä moralisoi, ettei asiaan ole huolellisesti perehdytty. Tämäkö on huolellista perehtymistä?

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2837
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243621-lakimies-huomasi-54-000-allekirjoittajan-kansalaisaloite-meni-pieleen-kumottua-lakia
  http://ottomeri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251898-kumottua-lakia-ei-voi-muuttaa-ei-edes-kansalaisaloitteella

  • AnItte

   Ongelma on myös se, että kansalaisaloitteet ja myöskin kansanedustajien lakialoitteet hautautuvat valiokuntiin. Ilmeisesti pitäisi tehdä kansalaisaloite, jossa vaaditaan perustamaan valiokunta yksinomaan em. aloitteille jotta ne käsiteltäisiin pikavauhtia. Ei näytä demokratia muuten toteutuvan nykyään.

   ”Kansanedustaja huolestui: Kansalaisaloitteet jumittavat eduskunnassa – Aloite lasten hyväksikäyttäjien rangaistusten koventamisesta jäissä jo 3 vuotta

   Juvosen mukaan vaarana on, että aloitteet eivät tule käsiteltäviksi eduskuntakaudella lainkaan. Hän ehdottaa ratkaisuksi erillistä valiokuntaa.”
   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803092200799882_pi.shtml

 15. Olli Wuori

  Hienosti sanottuna Sotessa kyseessä on polkuriippuvuus. Jääräpäisesti ajetaan samaa rataa, vaikka tunnelin päässä näkyvät vastaantulevan veturin valot paratiisin auringon sijasta. Valitulta polulta ei poistuta, eikä muita vaihtoehtoja tarkastella.

  Mikä sitten saa hallituksen jatkamaan valitulla polulla? Valta-asema ja kasvojen menettämisen pelko? Henkilökohtainen ja taustaryhmän saama hyöty, vaikka kansantalous kärsisi? Uskonnollisen vakaumuksen tuoma oikeutus profeetan aseman myötä? Silkka kykenemättömyys ja uskollisilla seuraajilla rangaistuksen pelko?

  Jollei kiireeseen perustuva toteuttamisvaatimus olisi niin traagisia seurauksia tuova, niin se olisi huvittava. Jos joku uudistus on todella laajasti hyväksyttävä ja kannatettavaksi koettu, niin se kyllä toteutaan. Tähän ei vuoden viive vaikuta. Nyt kyseessä on: ”Veliseni. Minulla on hyvä tarjous sinulle, ja vain sinulle -tyyppinen tarjous”. Tarjoukseen liittyy perinteisesti vaatimus päättämisestä samassa silmänräpäyksessä. Huijataanko meitä?

 16. Marianna

  Jollei kansalaisaloitetta sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi jo ole, niin voisiko joku osaavampi sellaisen perustaa?

 17. Marko

  Sekatalous toimii paremmin kuin kumpikaan ääripää. Julkinen talous pitää yksityisiä hintoja kurissa sillä tavalla että julkinen puoli joutuu olemaan niukoilla resursseilla todella tehokas, kun niitä rahoja harvoin korotetaan ja välillä niitä leikataan. Mutta leikkaapa yksityisiä? Eipä onnistu. Silloin vedotaan pitkäaikaisiin sopimuksiin ja niissä sovittuihin korotuksiin ja toisaalta sopimussakkoihin, jos sopimus esim. puretaan. Yksityisessä on sekin riesa, että se ei ole riittävän läpinäkyvää ja päätäntävalta siirtyy demokratiasta yksityiskabinetteihin ja siellä kaverikapitalismi on hyvässä piilossa.

 18. AnItte

  Taitaa tulla EU:sta nämä Suomessa jo pitkään harjoitettu politiikka ja tämänkin hallituksen ideat. Uusliberalismia. EU yrittää nyt estää muita maita eroamasta ja alkaa muka ihmisiä ajattelemaan. Ei mene mulle läpi kun muistaa kuinka kuristi mm. Kreikan ihmisiä.

  ”– Viime keväänä EU:ssa saatiin ensi kertaa tehtyä sosiaalinen tulostaulukko, jossa katsotaan sosiaalisia indikaattoreita eli mitä Euroopan talouksissa tapahtuu myös ihmisten kannalta. Oli lupaus, että sosiaalisia asioita tuodaan nyt myös osaksi talouden seurantaa ja maaraporttia. Aika vaatimatonta se on, mutta hyvä askel, Kumpula-Natri toteaa.”
  https://demokraatti.fi/eun-suomen-maaraporttia-esiteltiin-eduskunnassa-koyhyys-ja-syrjaytymisriskissa-elavien-maaraa-ei-ole-onnistutta-vahentamaan/

 19. Seppo Laitinen

  Mettään mennään niin, että rytisee. Nykyinen hallitus toimii perustuslain vastaisesti. Myös Lepomäki todennäköisesti äänestyksessä menee hallituksen taakse ja äänestää sotesotkun puolesta. Ei kantti anna periksi olla eri mieltä, voisi menettää jonkun mielestään tärkeän jopin kokoomuksen sisältä. Saas nähdä.
  Jos osaisin, tekisin oikeusmiehelle kantelun hallituksen toiminnasta ja perustuslain vastaisesista suunnitelmista.

Kommentoi »

Comments are closed