Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tehtiin nyt tämmöinen

– Maakunnat ovat suunnitelmissaan pitkällä ja odottavat henkeään pidätellen poliittisia päätöksiä, jotta pääsisivät vihdoinkin rakentamaan omia palvelujärjestelmiään. 

Muun muassa näin perustelee professori Heikki Hiilamo muuttumistaan hallituksen sote-esityksen vastustajasta sen kannattajaksi.

Sieltähän se odotettu perustelu tuli. Soten ja maakuntahallinnon täytäntöönpanoa on valmisteltu kauan, vaikka asioista ei ole olemassa yhtään lakia. Nyt kun ollaan tarpeeksi pitkällä ja resursseja on käytetty vaikka millä mitalla, niin tällä valmistelulla perustellaan uudistuksen välttämättömyyttä. Pakkohan se on tehdä, kun rahaa on palanut ja virkojakin on täytetty.

Eivät ne soten epäkohdat poistu sillä, että Hiilamo kääntää takkinsa. Totta on, että hänen joulukuisen kritiikkinsä pääkohde eli valinnanvapauden ulottuminen erikoissairaanhoitoon poistettiin lakiesityksestä. Muut viat ovat silti ennallaan. Valinnanvapaus suosii edelleen suuria yrityksiä, hoitoketjut pirstaloituvat, syntyy alueellisia monopoleja ja EU-tuomioistuimen uhka pysyy entisellään. Hallitushan ei suostunut kysymään EU-komissiolta ennakkomielipidettä soten suhteesta EU:n kilpailulainsäädäntöön, vaikka KHO niin neuvoi tekemään.

Erityisesti minua ihmetyttää väite, että soten vastustajat eivät muka ole esittäneet toimivaa vaihtoehtoa. Niitä löytyy jokaiselta oppositiopuolueelta omansa, ja sen lisäksi toiminnassa on jo nyt ainakin kaksi vaihtoehtoista mallia. Ne ovat kuntayhtymäpohjalta toimivat Etelä-Karjalan Eksote ja Pohjois-Karjalan Siun sote.

Samantapaista järjestelmää on myös vihreiden Touko Aalto esittänyt, mutta oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan se näyttää selvästi perustuslain vastaiselta. En ymmärrä Häkkäsen näkemystä. Kuntayhtymissä ei takuulla ole mitään perustuslainvastaista.

Keskustelu alkaa mennä sakeaksi. Asiakas katosi jonnekin soten sokkeloihin jo kauan sitten, mutta nyt hallituksen kannattajilta alkavat kadota jo asiaperustelutkin. Jankutetaan kuin keväinen talitintti yhtä ja samaa: pakko tehdä, pakko tehdä, titityy.

Kaikki myöntävät, että hallituksen sotessa on isoja ongelmia. Silti sitä ajetaan väkisin läpi. Väkisin ja paljon vähemmin äänin ajettiin läpi työttömyysturvan aktiivimalli, joka on ihan odotetusti osoittautunut täydeksi sudeksi. Kukaan ei vieläkään tiedä mikä katsotaan lain edellyttämäksi aktiivisuudeksi. Ohjeiden puuttuminen on ruuhkauttanut Te-toimistot kyselyillä.

Jos hallituksella olisi paljon järkeä, niin se kumoaisi aktiivimallin. Jos hallituksella olisi edes vähän järkeä, niin se päättäisi, että ensimmäisen kolmen kuukauden jakson aikana ei tukea leikata keneltäkään, koska laista puuttuivat soveltamisohjeet.

Sekä sotea että aktiivimallia voi luonnehtia kuvittelemalla hallituksen sanovan:

”Tehtiin nyt tämmöinen. Huonohan siitä tuli eikä me itsekään tiedetä miten se toimii ja mitä sillä edes tehdään, mutta ihan pakko tämä nyt on hyväksyä, kun sen tekemiseen meni niin paljon aikaa ja rahaa. Korjataan sitten aikanaan niitä vikoja.”

***
Tämä blogini täyttää tänään kahdeksan vuotta. Ilman teitä lukijoita olisin lopettanut kirjoittamisen jo vuosia sitten. Kiitos teille.

Kommentit (87)

 1. Risto Pukari

  Kiitos, että jaksat.

  • Maija Aho

   🖒

   • Jouni M.

    Kiitokset Saku!!!

 2. Tomppa

  Kiitos itsellesi hyvistä blogeistasi vaikka verenpaine yleensä nouseekin niitä lukiessa. Syy ei kuitenkaan ole blogistin 🙂

  Ihmettelen useinkin, että miksei näitä tärkeitä asioita oteta juurikaan esille laajemmin isoissa medioissa.

  • Poro Virossa

   Mitä sitä ihmettelemään miksei isot mediat asioista puhu oikein, sen laulja laulat kenen leipää syöt. Sakun kaltaisia blokkareita pitäisi olla enemmänkin, jos ei muuten niin piikkinä johtavien poliitikkojen lihassa. Saku on kyllä huomattu myös valtamediassa ja poliitikkojen seassa, mutta valitettavasti sillä ei ole vaikutusta. Sen sijaan hän tekee merkittävää työtä ja pitää lukijakuntansa ajan tasalla siitä mitä oikeasti tapahtuu. Vaan kaikki eivät lue, hyvänä näytteenä tapasin yhden tuttuni ja kun keskusteli meni aktiivimalliin niin hän, lähes sadan ihmisen työllistäjä, kehui aktiivimallia vaan ei tiennyt edes sen tuomista velvotteista työttömille. Kun kerroin että absurdia että työntekijän pitäisi käydä töissä ne muutama päivä tiettynä ajanjaksona että säilyttää työttömyyskorvauksensa, niin hänkin piti sitä absurdina. Eli seuraa vain isoa mediaa jossa asioista ei puhuta miten ovat…

 3. Antonio Astarita

  Onneksi olkoon! Tämä on ainoa saitti, johon enää uskon. Ja asiallinen.
  —-
  Sain VVMstä tämän:
  Maakunnat- ja sote-uudistuksen uutiskirje 12.3.2018
  Alueuudistus.fi:
  Hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana maakunta- ja sote-uudistusta. Hallitus antoi esityksen valinnanvapauden lainsäädännöstä eduskunnalle 8. maaliskuuta.

  Siis valinnanvapauden lisäämistä?!
  Taasko?

 4. Arja Paakkanen

  Talon voi polttaa vain kerran. Senkin asiatuntija on sanonut varoiteukseksi.

 5. Hedvig Långbacka

  Kiitos Sinulle – olet tärkeä kärjen ääni.

 6. Tuula Rautiainen

  Kiitos Sakari ❤. Ja onnea ja pitkää ikää kahdeksanvuotiaalle! 🌹

 7. Juha

  Onnittelut!

  Voisiko kokoamasi Soten ja aktiivimallin ongelmat, kerätä yhteen, jota voisi sitten lähettää päättäjille.

  Itsellä kun ei tieto ja aika riitä, silti haluaisi vaikuttaa päättäjiin.

 8. Paula

  Kiitos Sinulle.

 9. Irma Hirsjärvi

  Onneksi olkoon, ja iso kiitos sinulle! Autat jaksamaan.

 10. Irina Koponen

  Minäkin kiitän osaltani ja onnea pitkähköstä kirjuutus taipaleesta. Toivottavasti jaksat vielä pitkään kirjoittaa ja tuoda päivänvaloon epäkohtia joista niin usein vaietaan.

 11. AKK

  Usein olen pitänyt Hiilamoa asiantuntijana joka osaa perustella asiansa järkevästi ja analyyttisesti. Tässä viimeisessä kannanotossa ei näy kyllä jälkeäkään kestävistä perusteluista ja on uskomatonta että hän ja hänen kollegansa sortuvat perustelemaan aikaisemmin kritisoimiensa asioiden hyväksyttävyyttä sillä että valmistelussa on tehty jo paljon työtä, ilman että ottavat mitään kantaa niihin todellisiin muutoksiin joita ehdotukseen on tehty. Mitkä ne ovat?
  Sortuvat pahemman kerran virheajatteluun tai vedettävät muita yhdellä klassisimmista vedätystempuista faktojen loppuessa eli vetoavat tehtyyn työhön (sidottuihin kustannuksiin) Ja kiireeseen (jos ei huono ratkaisu kelpaa niin vielä pahempaa seuraa jos et nyt osta meidän ratkaisua). Klassisia myyntimiesten temppuja molemmat ja kerta kerran jälkeen käytettyjä, mutta en olisi uskonut Hiilamosta. Rajansa näköjään kaikilla, joskus ne valot vaan sammuu!

 12. salme sandvik

  Kiitos,asiallisista ja järkevistä kirjoituksista!

 13. Inkeri Pohjola

  Onneksi olkoon, Sakari Timonen!

  Välillä tuntuu että kaikkinainen järki, äly ja yhteiskunnallinen hahmotuskyky on kadonnut tästä maasta jonnekin kuinpierusaharaan. Timanttisen kirkkaat ajatuksesi ja selkeät kirjoituksesi antavat voimaa tämän kaoottisen hallituspelleilyn repaloittamassa maassa. Ilman tinkimättömiä kolumnejasi / blogikirjoituksiasi ei tämäkään kansalainen jaksaisi uskoa enää mihinkään.

  Tsiljoonat kiitokset! Onnea ja jaksamista jatkoon!

 14. Kimmo Paaso

  Ainoa blogi mitä luen säännöllisesti, ja taitaa olla ainoa tyyppi joka aina kirjoittaa asiallisesti ja faktoihin nojaten. Vieläpä sellaisella kielellä että sen ymmärtää tyhmempiin. Ei muuta kuin onnea ja jaksamista.

 15. Jussi Parviainen

  Eikös se valinnanvapaus toimi niinkin , että valitaan kaikki kunnallinen palvelu? Jos kukaan ei mene yksityiselle, niin miten mahtaa tuo kassa kilistä? valitaan yksityisen kuntosalin sijaan kaupungin ylläpitämä, jne?

  • Napi

   Julkisten palvelujen valitseminen ei aina ole yksinkertaista. Esim. jos noin 20 000 asukkaan taajamassa terveysasemalla on tarjolla vain muutamia lääkärin aikoja varattavissa päivittäin (todellinen tilanne esim. 3 kpl), niin useimmat palvelua tarvitsevat hakeutuvat ennen pitkää yksityiselle palveluntarjoajalle, jos vain taloudellisesti mitenkään kykenevät.

   • Raija

    Niitä aikoja on niin vähän tarjolla siksi että julkisilta viedään resurssit palkata tarpeeksi väkeä.

   • Jussi Parviainen

    Ei varmasti yksinkertaista, eikä helppoa, mutta jokainen killinki, joka on pois yksityiseltä, on pois yksityiseltä!

  • Raija

   Julkisesta viedään resurssit joten sinne on vaikea päästä. Kaikki vaikeasti sairaat, monisairaat ja pahoin loukkaantuneet (jos ei ole yksityistä sairasvakuutusta joka maksaa ja kun ei enää maksa tulee lähtö julkiselle) joutuvat julkiselle sillä se valinnanvapaus on yksityisellä toimijalla joka valitsee keitä hyväksyy potilaikseen sillä en usko että hallitus siihen lakiinsa laittaa vaatimuksen ottaa vastaa kaikki jotka niihin yksityisiin haluavat. Tämä valinnanvapaus on ollut Ruotsissa jo Allianssin päiviltä ja toimii juuri noin kun yllä kirjoitin.

 16. AnItte

  Kiitoksia minultakin niin paljon että riittää Saku, työsi on korvaamatonta 😀

  Juhlistetaan blogisi kahdeksanvuotistaipaletta vahvistamalla meidän kaikkien kansalaisten oikeutta perustuslakimme suojaan!

  Kansalaisaloite
  Perustuslakituomioistuin Suomeen

  Aloitteen sisältö
  Suomeen on aika saada poliitikoista riippumaton Perustuslakituomioistuin, joka valvoo päätöksenteon oikeudenmukaisuutta, koskien eduskunnan lainsäädäntöön liittyviä asioita. Sekä varmistaa kansalaisten kannalta oikeudenmukaisen päätöksenteon toteutumisen kaikissa tilanteissa.

  Perustelut
  Suomi on poikkeus moneen muuhun Euroopan maahan nähden meillä ei ole poliitikoista riippumatonta Perustuslakituomioistuinta, joka olisi yksi tärkeä oikeusvaltion elementti.

  Tällä hetkellä tehtävät kuuluu Perustuslakivaliokunnalle, jossa poliittisten puolueiden edustajat hoitavat suoraan lakivalmisteluita:
  ——
  Nyt on tullut aika korjata tämä puuttuva pala ja Suomeen tulee viipymättä perustaa Perustuslakituomioistuin.

  Perustuslakituomioistuin

  Perustuslakituomioistuimen tehtävänä on antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Perustuslakituomioistuin valmistelee perustuslakia ja sen kanssa läheisessä yhteydessä olevaa lainsäädäntöä, kuten Ahvenanmaan itsehallintoa, vaali-, kansalaisuus-, kieli- ja puoluelainsäädäntöä koskevat asiat. Perustuslakituomioistuin käsittelee myös ministerivastuuasiat, valtioneuvoston oikeuskanslerin ja Perustuslakituomioistuimen oikeusasiamiehen kertomukset sekä hallituksen toimenpidekertomuksen.

  Lisäsys:
  Perustuslakituomioistuin valmistelee myös kansalaisaloitteiden pohjalta tehtäviä muutoksia ja välittää ne Eduskunnalle yhdessä Oikeusasiamiehen tai kanssa. Myös kansalaisten kantelut Perustuslakia, koskien tulee voida tehdä perustuslakituomioistuimeen kautta.
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2883

  • AnItte

   Näytti olevan tämäkin uusi aloite: KANSANÄÄNESTYS MAAKUNTA- JA SOTE-UUDISTUKSESTA, sopisi tismalleen tämän päivän blogikirjoitukseen. Saisko tällä laajempipohjaisen valmistelun sote-uudistukseen, ei se käy, että vain hallituspuolueet häärää näin isossa asiassa.

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3016

 17. Maija

  On totta, että maakunnissa on asiaa paljon valmisteltu ja uskon, että varsinkin sosiaalipuolella on saatu aikaan yhteistä kehitystä. Ilman tätä ihmeellistä valinnanvapautta sotea voitaisiin kaikissa maakunnissa kehittää sairaanhoitopiirien avulla ja varmaan tätä kehitystyötä on tehtykin.
  Aktiivimallin suhteen kaikkien eniten ihmetyttää se, ettei ESR-rahaston ja työllistämismäärärahojen avulla annettu koulutus tai hienosti sanottuna työelämävalmiuksen kehittäminen riitä, vaikka TE-toimistot olisivat siinä mukana. Oikea käsi ei todella tiedä (tai ei piittaa) siitä mitä vasen tekee!

  • Anja

   Jossainhan se raja pitää vetää… Muutenhan koko leikkausoperaatio menee kiville… Liian moni täyttäisi aktivointiehdon… Väärinkäsitysten välttämiseksi tarkennan, että kyseessä on sarkastinen mielipide.

 18. EskoJ

  Samaa menetelmää käytetään Suomea Natoon hivutettaessa: pian on kaikki valmistelut tehty, joten monet kääntävät kelkkansa samalla perusteella kuin Hiilamo tässä sote-asiassa. Se on juuri tuollaisen toiminnan tarkoitus, ja näkyy toimivan.

 19. Timo Loikkanen

  On ollut hienoa lukea kirjoituksiasi,

 20. Hilma

  KIITOS !

 21. Eeva Koiranen

  Kiitos Sinulle.

 22. Riitta Katajamäki

  Kiitos!
  Toivon että jaksat jatkaa edelleen.

 23. Johanna Reilin

  Kiitos sinulle.

 24. Mikael

  Kiitos että pidät järjen ääntä yllä vuodesta toiseen. Toivottavasti jatkat säännöllisiä blogikirjoituksiasi ainakin siihen saakka, kunnes sinut valitaan ensimmäiselle kuusivuotiskaudellesi Mäntyniemeen.

 25. Timo Kälviäinen

  Iso kiitos Sinulle! Ja toivottavasti jaksat vielä toiset kahdeksan vuotta, olet ehdottomasti tärkeimpiä tiedonlähteitä nykyisessä Suomessa.

 26. Erkki Havukainen

  Kiitos Saku! ja minä muiden mukana toivon Sinun jatkavan. Olet tärkeä informaatikko!

 27. Outi

  Kiitos Sinulle Saku! Ilman blogiasi en olisi jaksanut enää pitkään pitkään aikaan.

 28. Siru Pola

  Hallituksella on tekemisen meininki.

  Harmi, että tekevät vaan mitä sattuu.

  Oletteko huomanneet, että ainoa tutkimustieto jota hallituksen piirissä arvostetaan taitaa olla erään kuuluisan Soini- nimisen tutkijan tutkimus populismista. Tai ainakin tutkija itse arvostaa sitä tutkimustietoa.

  Jo on aikoihin eletty. Joskus kolmekuymmentä vuotta sitten gradun tehneet ovat vieläkinterävintä tutkimuskärkeä.

 29. Sirpa Hyttinen

  Tälläinen mies se Hiilamo lopulta oli. Tuuli ylhäältä heiluttaa miestä. Kunnioitus häntä kohtaan meni. Sakulle onnittelut!

  • Jonis Lusis

   Onnittelut minunkin puolestani! Hiilamo on kenties saanut työtarjouksen don Juhalta, josta ei voi kieltäytyä..

   • Jyrki

    Ja boonuksena kenties myös mahdollinen paksu ja hyvin hillottu hillotolppa sekä hyväveli ja siskokerhon edut. Turvaamaan rahallista hyvinvointia loppuelämäksi, kuten sinisillä ministereillä ja kansanedustajilla. Jotenkin juttu haisee pahasti minustakin tältä. No aika näyttää…

   • töytön

    Aika erikoisia on Hiilamon kommentit. Jospa sieltä vakuutuskuoria annettu.

    Toivottavasti Saku jaksaa ”taistella” tomppeleita vastaan ja olla piikkinä hyvävelisisko-klubien pepuissa.

 30. Negatiivi-Pera (missä määrin perusteltu realistinen kritiikki on negatiivista)

  Yksi suurista ongelmista sotessa on asiakkaan näkökulmasta myös se, että valinnanvapaus on vain kerran. Se valinta pitäisi tehdä tietämättä, onko ko teveysasemaa esim. enää parin vuodn kuluttua olemassa… Tämä on paljolti unohtunut keskustelussa…, mutta se on vain yksi näistä epätietoisuudessa olevista asioista. Mistään ei tiedetä mitään varmaa, paitsi että kalliiksi tulee…ja työntekijöiden asema muuttuu heikommaksi…

 31. AikaMies

  Hyvä Saku. Eikun jatkoon.
  Vielä kun hukkat silkkihanskat ja otat vaikka Ollin vanhat käyttöön. (Oli Ollinkin jutut hyviä… Kirkkonummella taannoin, Olli oli yksi parhaita vitsinvääntäjiä, tiedä vaikka irtoaisi juttua vieläkin)
  Meinaan jotta täytyy joskus sanoa pahasti kun ei voi sanoa (hallitukselle) hyvästi…

 32. Marko Saarela

  Onnea 8-vuotiaalle! Hiilamolle: paljonko nettosit?

 33. Kari Kuitunen

  Tämä on hieno väylä saada tietoa sellaisesta, mitä ei oikein mistään muusta mediasta tahdo saada. Kiitos!

 34. Antonio Astarita

  Olen lukenut niin paljon sote-haastatteluja, etten enää muista, missä ja kuka soten täytäntöönpanoa valmisteleva ihminen sanoi, että jos sote nyt kaatuu, ei se mitään, koska jo tehtyjen valmistelujen ansiosta tulevat monet systeemit pyörimään nykyistä paremmin ilmankin sotelakia.

 35. Hanski

  Onhan meillä Kainuun Sote joka on 7 kunnan yhteenliittymä sosiaali ja terveyspuolella.

 36. Pitkäaikaistyötön

  Kiitos sinulle. Kauan eläköön blogisi. Se on minun toiveeni. Se on myös minun toivoni.

 37. Pakki

  Onneksi olkoon Sakari ja kiitos hyvistä kirjoituksistasi.

 38. a. talvisaari

  Ainoa blogi, jota seuraan.
  Onnea ja pitkää ikää toivotan!

 39. Kainuun SoTen asiakas

  Mites potilastiedot siirtyvät palvelijalta toiselle? Pitääkö potilaan viedä mukanaan mappisotalla epikriisejä, jos sattuu jostain hoitavan lääkärin löytämään? Miten käy tietoturvan tämmöisessä tapauksessa? Ovatko potilastiedot potilasta tutkineen palveluntarjoajan omaisuutta?

 40. Esa J.

  Kiitos, Saku. Sittenkin ihmisillä on sydän paikallaan.

 41. Rintsu

  Onnea kahdeksanvuotiaalle täältä Rintsulasta.

  Toivottavasti saan toivottaa onnea kymmenen vuoden päästäkin.

 42. Isoäiti

  Ylen verkkosivuilla otsikoitiin tänään ”Pääministeri: Tekoälyn soveltajiksi koulutettava 10 vuodessa miljoona suomalaista”

  No, Saku voisi kirjoittaa blogin alkuun, että ”Koulutusta älyn käyttöön jo kahdeksan vuoden ajan”.

  Kiitos siitä.

  • Timo Harju

   Kuulostaapa järkevältä tämä tekoälylausunto. Ihmiset ovat kuitenkin toistaiseksi lihaa ja verta ja tunteita, ja ihmisiä lestadiolaisetkikin ovat. En usko, että kaikkien yhteisenä asiana olisi Juha Sipilän johtama hallitus.

 43. Eino

  Blogikirjoitus kirjoitukselta kansalaisten eriarvoistamisen torjumiseksi demokraattisesti avoimen keskustelun puolesta. Kiitos kun jaksat, UPP!

 44. Pappa

  Löysin blogisi vasta viime syksynä, mutta olen lueskellut vanhempia tekstejäsi myös. Kiitoksia, on hyvä että edes joku sanoo asiat kuten ne ovat.

 45. Osmo Sounela

  Mahtaako käydä niin, että alkuvuodesta, kun maakunnilla on valtion rahaa, yksityiset terveysfirmat lähettävät potilaitaan hanakasti erikoissairaanhoitoon. Kamppaillaan siitä, kuka ehtii saada eniten maakunnan rahoista.
  Loppuvuodesta kun rahat alkaa loppu, tuleekin potilaille sitten ei-oota ja saatetaan jopa lomauttaa henkilöstöä, kun ’maakunnalla ei ole rahaa’.
  Näinhän organisaatioissa yleensä tuppaa käymään: alkuvuonna eletään leveästi ja loppuvuonna suu säkkiä myöten.

 46. Geizz

  SUURI kiitos että jaksat kirjoittaa ja perehdyt pienen ihmisen arkeen ja siitä selviämiseen lukuisten päähänpotkimisien ja epäkohtien viidakossa.

 47. Otto

  Kirjoitin jokaiselle hallituspuolueen edustajalle sähköpostia toivoen harkintaa valinnanvapauslaista äänestettäessä (soraääniä ei tarvita kuin muutamia niin hallituksen enemmistö ei enää toteudu)

  Monet vastauksista joita sain oli juuri samanlaisia kun tässä blogissa kirjoitetut.

  Keskustan edustaja Mikko Savola:

  ”Tätä asiaa on yritetty uudistaa jo lähes 15-vuotta tuloksetta. Parempiakaan vaihtoehtoja eivät julkisuuteen tulleet kriitikotkaan ole esittäneet. Lähtökohta on, että tällä mennään yhteisellä rintamalla eteen päin. ”

  Parempia vaihtoehtoja en ole kuunnellut joten painan sitä nappia mitä isäntäni käskee.

  Kokoomuksen edustaja Markku Eestilä:
  ”Kiitos palautteesta, tosin kukaan ei voi tietää, saatika laskea soten vaikutuksia. Johtaminen, johtaminen ja johtaminen…”

  En tiedä mitä olen tekemässä, mutta teen kuten käsketään. Mikä yllätys.

  Kokoomuksen Arto Satonen:
  ”Terve Otto!

  Tätä soteuudistusta on tehty vuodesta 2006. Asia on ollut useaan otteeseen esimerkiksi perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ja mallia on ollut valmistelemassa satoja asiantuntijoita. Minun on hirveän vaikea uskoa, että tämä asia paranisi sillä, että asian vatulointia jatkettaisiin vielä vuosilla eteenpäin.”

  ”Sotemenot ovat tuplaantuneet 2000-luvulla, silti on jonoja ja terveyserot ovat kasvaneet eli pakko on tehdä jotakin. On siten vaikea uskoa, että uusi malli tulisi veronmaksajalle nykyistä kallimmaaksi. Tietenkään uusi malli ei ole täydellinen ja yksityiskohtia joudutaan varmasti muuttamaan käytännön kokemusten perusteella myöhemmin, mutta en näe mitään järkeä lopettaa nyt vuosia tehtyä huolellista valmistelua. ”

  Eli huono on, mutta korjataan myöhemmin.

  Uuvattien Martti Mölsä:

  ”Tilanne on nyt sellainen, että selvityksiin on hakattu miljoonia rahaa ja asiantuntijoita kuultu. Valuvikoja toki on, mutta niitä voidaan myöhemmin korjata. Valinnanvapaus tuo kilpailua ja sitä kautta kustannukset pysyvät kurissa, mutta eivät tietenkään laske, koska vanhukset lisääntyvät. Pääasia on, ettei kustannukset nouse räjähdysmäisesti, koska näin kävisi soten jälleen kaatuessa. Soten kaatuessa hallitus kaatuisi myös saman tien.”

  Soten kaatuessa menetän työpaikkani.

  Keskustan Antti Kurvinen:

  ”Suomen sote-järjestelmä ei toimi. Suomessa on n. 15 vuotta yritetty uudistaa sota. Jos uudistus nyt kaatuisi, se merkitsisi erittäin suurta epäluottamusta Suomen poliittiseen järjestelmään ja maamme päätöksentekokykyyn. Luulenpa, että myös kansainväliset luottoluokittajat noteeraisivat kyvyttömyytemme tehdä päätöksiä ja se näkyisi Suomen lainan saannissa ja korkotasossa. Sote-järjestäjien määrä laskee sadoista 18 ja tämä tuo varmasti säästöjä julkiselle sektorille.”

  Kansainväliset luottoluokittajat laskevat Suomen luottoluokitusta jos emme anna lottovoittoa terveysjäteille. Hauskaa logiikkaa myös, että kun sotejärjestäjien lukumäärä laskee niin varmasti kustannuksetkin laskevat (eivät laske).

  Keskustan Markus Lohi:

  ”Meidän näkökulmasta uudistus on kiireellinen ja välttämätön. Myös maakuntamalli sopii parhaiten ratkaisuksi. Ellemme tee uudistusta, yksityisten toimijoiden täysin holtiton markkinoiden valtaaminen jatkuu entistä kiivaampana ja meillä ei ole työkaluja sen rajoittamiseen.”

  Eikös toimijat nyt valtaa markkinoita juuri siksi, kun tietävät soteuudistuksen olevan tulossa…?

  Eli aika suuri osa edustajistakaan ei ymmärrä soteuudistuksen vaikutuksia. Heillekin on rummutettu ihan samalla tavalla tätä propagandaa kuin kansalaille yritetään, eli uudistus on välttämätön ja kustannukset räjähtävät käsiin jos nyt ei äkkiä anneta markkinoita yksityisille (ja samalla täytetä vakuutuskuoriamme terveysjättien osakkeilla).

 48. virpi

  Ei voi muuta sanoa kuin, että Hiilamo on täysi pettymys. Sama nähty tässä Laajasalon jutussa. Ei respektiä.

 49. Sauli

  Toivottavasti emme enää tarvitse kirjoituksiasi…. siis tarkoitan että hallitus peruu soten, atkiivimallin ja muut tyhmyydet. Näin tuskin tapahtuu, joten saanemme nauttia osuvasta kritiikistä vielä vuosia. Onnittelut minunkin puolestani.

 50. Rintsu

  Kirjeeni joulupukille.
  Rakas joulupukki. Suothan anteeksi, että lähestyn sinua tänä vuonna jo hyvissä ajoin eivätkä kaikki loppuvuoteni tuhmuudet ole vielä tiedossa, mutta lupaan yrittää olla kiltti.

  Toivoisin joululahjaksi vaalikelpoisuuslakia. Siis sellaista, että ehdokkaaksi asettuvalla pitää olla suoritettuna vaalikelpoisuustutkinto. Ei sen tarvitse olla mikään ihmeellinen, peruskoulun suorittaneen pitäisi päästä siitä läpi. Mutta semmoinen, että ehdokas noin suurinpiirtein tietää mihin on menossa ja tekemään mitä.
  Tutkintoon johtavia kursseja voitaisiin järjestää ihan kansanopistoissa jos tämä hallitus ei ehdi leikkaamaan kaikkia koulutusrahoja.

  Vaaditaanhan kaikenmoisia tutkintoja kuten hygieniapasseja ja tulityökortteja huomattavasti vähäpätöisempiinkin hommiin kuin päättäjän hommaan?
  Ja sähkömieheltäkin vaaditaan luvat eikä voi vaan äänestää sitä joka eniten ja halvimmalla lupaa.

  Tällä vuosituhannella on ollut liikaakin Halmeita, Hakkaraisia ja orpoja Sipilöitä jotka eivät tiedä missä ovat ja mitä ovat tekemässä.

  Anna se aikomasi leivänpaahdin jollekin sitä tarvitsevalle.
  Mutta jos pikaisesti ja ennakkoon toimitat maahan edes muutaman valtiomiehen tai -naisen niin lupaan olla koko loppuvuoden niin kiltti kuin osaan.
  -rintsu

 51. Esa Lahtela

  Aktiivimalli, sehän on vain leikkaus ja syyllistämismalli. Maakuntahallinnon valmistelun osalta. Onko koskaan ollut tilannetta, jossa alemmat organisaatiot ryhtyvät toimiin vaikka lainsäädäntöä ei ole?

 52. Ari

  Kiitos Saku, tsemppiä ja jatka samaan malliin.

 53. Ramses

  Joku tuossa aiemmin esitti sinua, Saku ihan Mäntyniemen tulevaksi isännäksi. Ei huono ajatus sekään. Mutta kipeimmin ja ns. ens’alkuun sinua kaivattaisiin seuraavaan hallitukseen, meinaan kun pätevästä oikeusministeristä on ollut jo vuosien puute ja näyttää pahalta, että puute ja kurjuus jatkuu vielä vuoden.

  Kiitos kahdeksan vuoden uurastuksestasi.

  Nimim. infernaalinen flunssa

  • Rintsu

   Tätä minä komppaan.
   Pankkopojan paikka ei ole Mäntyniemi mutta osaavalle oikeusministerille maassa on huutava tarve.
   Sen homman pankkopoika osaisi paremmin kuin kymmenen edeltäjäänsä yhteensä.
   Ja tavoistani poiketen tämä ei ole vitsi tai sarkasmia.

 54. Nicolas Eymeric

  Työvoimatoimisto ei ole sitä miltä se näyttää ja kuullostaa. Se on oikeasti työttömyysvoimatoimisto, sillä sen tarkoituksena ei ole löytää työttömille töitä vaan sen tarkoituksena on ylläpitää heidän työttömyyttä ja köyhyyttä. Jos hallitus todellakin haluaisi poistaa työttömyyden niin ensimmäisenä poistettaisiin nämä kaikki työttömyysvoimatoimistot ja muut sosiaaliluukkutoimistot sekä lakkautettaisiin heidän virkailijoiden työt josta tulisi suuret säästöt valtiolle. Sen tilalle pystyttäisiin rakentamaan sellainen systeemi mitä kautta työllistyminenkin olisi mahdollista jokaiselle sitä haluavalle ja samalla sosiaaliturva muutettaisiin ns. perustuloksi joka pitäisi siitä huolen että nykyistä köyhyyttä ja syrjääntyneisyyttä ei enää pääsisi esiintymään.

  Työttömät ovat tässä yhteiskunnassa tämän isovelihallituksen luoman globalisaation uhreja. He ylläpitävät köyhyydellään kasassa nykyisiä työmarkkinoita sillä jos työmarkkinatuki muutettaisiin vihreidenkin usein puhumaan ja kannattamaan kansalaispalkka malliin niin se poistaisi köyhyyden. Tämä olisi suuri tappio globalisaatiolle ja ahneille monikansallisille yrityksille. Sillä enää ei olisi sitä suurta ja köyhää massaa jonka kustannuksella ollaan tähänkin asti revitty nykyisten työmarkkinoiden pienet palkat. Samoin hallituksen valta vähenisi huomattavasti jos jokaisella kansalaisella olisi perustulona n. 1500-2000 EUR suuruinen tuki kuukausittain. Se vähentäisi globalisaation aikana ylläolevaa kieroa kilpailua, sekä kannustaisi yksityisyrittäjyyteen nykyistä enemmän.

  Monet kansalaispalkkamallin vastustajat väittävät aina että siihen ei olisi varaa valtion nykybudjetilla mutta kerrottakoon aivan suoraan että Suomen valtion budjetti on vuonna 2018 yli 45 miljardia euroa josta sosiaaliturvaan menee vain 2 %.

 55. Veli Hytönen

  Kiitos Saku. Uuninpankkopojan ärähdykset tulee poikkeuksetta luettua päivittäin.
  Lähes poikkeuksetta olen ollut samaa mieltä kanssasi.
  Selkeitä ja johdonmukaisia arvioita olet tehnyt. Olkoon kirjoituksesi järjen valon kajona vielä pitkään.

 56. Ellen Granholm

  Maakuntamallia ei voi peruuttaa, kun siihen on satsattu niin paljon työtä ja henkilökuntaakin on palkattu. Minä haluan tietää, onko vielä perustamaton maakunta jo tässä vaiheessa työnantaja vai mikä on se elin, jolle työntekijät on palkattu ?

  Kyllähän hankkeelle hintaa tulee, kun lähdetään paisuttamaan korjattavaa asiaa ylen määrin. Eikö alkuperäinen tarkoitus ollut saada tasavertaiset terveydenhuollon palvelut kaikkialle maahan? Vauhtisokeus on iskenyt ja järjen käyttö hävinnyt päättäjiltä.

  Se, mikä harmittaa ja suututtaa on, että maakunnista ja valinnanvapaudesta vouhkatessa, on jäänyt ilman riittävää huomiota, miten valtava määrä muita kuin terveyden ja sosiaalihuollon asioita maakunnille siirretään. Esim. ympäristöön liittyviä lupia, valvontaa, valituksia ja muuta oikeuskäytäntöä. Tämä on saattanut olla sos-hallituksen tarkoituskin, jotta asiat on saatu hallituksen mieleisiksi ilman kansan mielipiteitä.

 57. Timo Harju

  Arvoisa S. Timonen

  Olet siis pitänyt tätä 8 vuotta. Törmäsin tähän ensimmäistä kertaa kuutisen vuotta sitten. Ajatus oli heti, että onpas mietittyä puhetta ja pirun hyvin kirjoitettukin vielä.

  Vuosien mittaan sinusta on tullut ilmiö. Blogisti, jolla on sanottavaa ja joka osaa asiansa myös sanoa. Sitä olen joskus miettinyt, mikä pani sinut aloittaman. Oikeudenmukaisuuden tunne, vai mikä?

  Miten tahansa. Veikko Huovisesta sanottiin aikoinaan, että Sotkamon ajankohtainen studio. Sanoisiko sinusta, että Juuan ajankohtainen studio. Voimia ja jaksamista, päivästä toiseen kirjoittaminen voi olla pirun raskasta hommaa. Jos blokeista finlandiapalkinto jaettaisiin ja kansanäänestys tulisi, keulassa olisit 🙂

  • sakutimonen

   Kiitos. Joskus ennenkin on kysytty mikä sai aloittamaan. Olen vastannut, että patoutunut sanomisen tarve. Kun kuitenkin mietin näitä asioita, niin samalla ne mietteet voi kirjoittaa muidenkin luettavaksi. Lisäksi kirjoittaminen selkeyttää omaa ajattelua.

 58. Jaska

  Näissä hallituksen sote-puuhissa alkaa olla ns. nigerialaiskirjeen tuntua: lopulta rahaa on uponnut eri käänteisiin niin paljon että homma on vietävä loppuun, ettei rahat mene hukkaan – ja olisi noloa tunnustaa että pieleen meni.

 59. HTK

  Kiitos Saku asiantuntevista ja hyvin perustelluista blogeistasi. Toivon, että jaksat ja saat jatkaa blogiesi julkaisemista.

  Mitä tulee tämän kirjoituksesi alussa mainitsemaasi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon takinkäännökseen, niin voi vain arvailla, miksi yliopiston työsuhteessa oleva professori pyörtää aikaisemman kantansa miltei päinvastaiseksi. Onko siinä mahdollisesti oman edun turvaaminen, koska yliopistot ovat täysin riippuvaisia sekä valtion että yhä enemmän myös yritysten rahoituksesta? Yliopistolain muuttamisen seurauksena yliopiston professoritkaan eivät enää ole vaikeasti erotettavia viranhaltijoita, vaan paljon löyhemmässä yksityisoikeudellisessa työsuhteessa olevia toimihenkilöitä.

  Olen perehtynyt Hiilamon että muidenkin sekä kirjoihin että aikaisempiin sote-kirjoituksiin. Havaintoni on, että nykyisin hallituksen politiikkaa uskaltavat enää kriittisesti arvostella, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, lähinnä vain yli 60-vuotiaat, eläkeiän lähellä olevat, professorit, emeritusprofessorit ja kansainvälisesti arvostetut, usein ulkomaisen yliopiston palveluksessa olevat professorit. Kysyin kerran yhdeltä yli 60-vuotiaalta prosessorilta sitä, miksi näin on, hän myönsi olettamukseni oikeaksi. Eräs eläkkeellä oleva olevan entinen Itä-Suomen yliopiston professori sanoi kerran lehtihaastattelussa, että hänen täytyy harkita tarkoin, mitä lausuu julkisuudessa, koska hänen mielipiteensä voi vaikuttaa vielä yliopiston palveluksessa olevien toimeentuloon ja tutkimusrahoitukseen.

  Nykyinen pääministeri Juha Sipilä on poikkeuksellisen avoimesti osoittanut tiedevihamielisyytensa ja halveksuntansa ”kaiken maailman dosentteja kohtaan”. Varsinkin yhteiskunta- ja oikeustieteet näyttävät olevan hänelle vastenmielisiä. Teknologia-alan yritysjohtajana hän ei ole voinut olla välittämättä teknisten tieteiden tuloksista. Mutta teknologiatutkimus ja soveltava lääketiede (eli lääkkeiden kehittäminen) ei tuota yhteiskuntakritiikkiä, vaan se palvelee ensisijaisesti bisneksentekoa, jota Sipilän hallitus yksipuolisesti, kaikissa päätöksissään suosii.

  • HKL

   Heikki Hiilamo on tämän vuoden alusta lähtien ollut Helsingin Diakonissalaitoksen hallituksen jäsenenä. Helsingin Diakonissalaitos taas on Terveystalon merkittävä omistaja. Tämäkin saattaisi olla osasyynä Hiilamon aikaisemman kannan muuttumiselle.

   • HTK

    Hyvä, että paljastit Heikki Hiilamon kannanmuutoksen taustaa ja takinkäännön vaikuttimia. Nobel-palkittu kansantaloustieteilijä Gunnar Myrdal on todennut, että ei ole olemassa mitään intressitöntä tietoa. Yhteiskuntatieteellinen tieto palvelee ja edistää aina jonkun tahon etuja. On vain otettava selvää ja tiedostettava mitä ja keiden etuja tiedot ja päätökset ajavat.

    Heikki Hiilamo näyttää antautuneen sote-bisneksen edistäjien aisankannattajaksi. Katsoin Helsingin Diakonissalaitoksen verkkosivuilta ketkä sen hallinnossa ovat vaikuttamassa. Diakonissalaitoksen hallituksessa istuu myös toinen sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, Juho Saari. Juho Saari on Sipilän hallituksen asettaman Eriarvoisuustyöryhmän puheenjohtaja, jonka mietinnön on määrä valmistua 31.3.2018. Sote-alan professorit on näköjää värvätty edistämään yksityistämisbisnestä. Helsingin Diakonnissalaitoksen valtuuskunnassa on puheenjohtajana, vaatimattomasta elämäntyylistään tunnettu viihdepiispa Teemu Laajasalo, jonka toimintaa kirkkoherrana Heikki Hiilamo oli julkisesti asettunut puolustelemaan. Lisäksi siinä jäseninä mm. Finanssialan tj. Piia-Noora Kauppi (kok.), ministeri, toimitusjohtaja Anne Berner (kepu), toimitusjohtaja Raimo Sailas, piispa Björn Vikström ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sekä yritysjohtajia.

    Helsingin Diakonissalaitoksen omistama sote-alan yritys Diacor Oy ja Terveystalo Oy fuusioituvat vastkään. Median tehtävänä olisi paljastaa intressisidonnaisuudet. Heikki Hiilamo oli aikaisemmin kunnostautunut tutkivana journalistina, mutta ilmeisesti hänetkin voidaan ostaa.

 60. Anja

  Tulikohan tuo Hiilamo ulos ennen vai jälkeen, kun uutisoitiin siitä valtavasta työmäärästä, jonka maakuntien virkamiehet yms. jo ovat tehneet tämän maakuntamallin eteen ja toteuttamisen varmistamiseksi. En löytänyt uutista, saattoi olla YLE kun siitä kertoi. Että on tehty työtä suurinpiirtein vuorotta ja viikonloputkin … Mihin perustuu tuo tuommoinen työn tekemisen innokkuus … olisi todella mielenkiintoista tietää, onko näille tekijöille annettu ylityömääräyksiä vai missä muodossa tuo ylimääräinen työ korvataan. Ja ovatko he kenties ammattiliittojen jäseniä ja millä tavalla ammattiliitot reagoisivat noihin asioihin, jos reagoisivat.

 61. PirjoOravuo

  Sakari Timonen, tiedät varmaan, että Stubbin hallituksen aikana suunniteltu kuntayhtymäpohjainen sote uudistus todettiin perustuslakivaliokunnassa sekä hallintopohjaltaan että rahoitukseltaa perustuslain vastaiseksi.

  • sakutimonen

   Tiedän. Suunnitelma oli huono, mutta sinäkin tiennet, että kuntayhtymät sinänsä ovat täysin perustuslain mukaisia.

   • Pirjo Oravuo

    Niin ovat. Itsekin asun Eksoten alueella ja olen niin muodoin sen asiakas. Kuntia vain ei voi pakottaa liittymään näihin kuntayhtymiin. Entinen asuinkuntani Imatrakin harasi viisi vuotta vastaan, ennen kuin liittyi kaikkinensa Eksoteen. Vastuksen perusteena oli käsitys, että Imatra hoitaa sairaansa itse halvemmalla. Ja toiminnan alkuvuodet olivat melkein jatkuvaa riitelyä rahasta, mikä kunta maksaa mitäkin ja millä perusteella. Ja kuka sitten maksaa, jos kunta ei enää pystykään osallistumaan kuntayhtymän määräämiin potilasmaksuihin? Tunnettu tosiasia on se, että erikoissairaanhoito toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta perusterveydenhoito on se alue joka takkuaa. Ihan oman, lähisukulaisten ja tuttavien kokemuksen perusteella olen sitä mieltä, että sairastuessaan vakavasti, joutuu vauhtia ottamaan yksityiseltä puolelta. Pienten kuntien terveyskeskuksiin ja hyvinvointiasemille ei saada joko lääkäreitä ollenkaan, tai vain nuoria, kokemattomia viransijaisia. Toisaalta näistä paikoista puuttuvat myös välineet ja laitteet (esim. ultaraäänilaitteet), joita tarvittaisiin esim kasvainten toteamiseen. En ole huomannut minkään puolueen tai asiantuntijan ottavan puheeksi syrjäisten kuntien lääkäritilannetta, tai esittäneen vaatimusta lääkärikoulutuksen lisäämisestä. Silloin kun omainen, lapsi tai itse on sellaisessa hädässä, että todella tarvitsee päästä lääkäriin ja jatkohoitoon, ei varmasti mieti menenkö julkiselle vai yksityiselle puolelle, vaan menee sinne, mistä saa avun nopeimmin ja varmimmin ja kaivaa ne rahat vaikka kiven silmästä tai rupea miettimään menevätkö minun rahani nyt monikansallisille pörriäisille.

 62. jp

  Luen Sakun blogia sen takia, koska kukaan muu ihminen ei ole osannut selittää esim. sotea ja aktiivimallia kansankielellä selkeästi. Li Andersson ja Ville Niinistö ovat niitä harvoja uuden ajan poliitikkoja joiden puhetta nykyään ymmärtää. Lainatakseni toisen kommentoijan sanoja, vaikka kuppa usein nouseekin otsaan Sakun blogia lukiessa se ei johdu Sakusta 🙂 vaan käsiteltävistä kuppaisista aiheista, jotka Saku selittää niin että ne myös ymmärtää!

 63. jp

  Ps. Jäi sanomatta, että mainituista syistä Saku pitäisikin saada eduskuntaan.

  Mitähän mieltä blogisti itse on tällaisesta ehdotuksesta?

 64. Siru Pola

  Varsin läheltä näitä Soteuudistuksen maakuntatason puurtajia ja heidän toimiaan seuranneena on todettava, että ei sitä asiantuntemusta sielläkään aina kannata ihan sokeasti uskoa olevan.

  Samaa porukkaa kuin joka on suhmuroinut monen kunnan terveys- ja sosiaalitoimet nykyiseen rapakuntoon. Tosin on tietysti poikkeuksiakin ja kaikki varmaan omasta mielestään ovatkin näitä poikkeuksia.

 65. aktiivi-reppana

  Saku ja muut, kuka tietää, miten nyt menee huhtikuun alussa tuon ”halvennuksen” kanssa? Kun uusi jatkohakemus laitetaan 2.4.2018, saan maaliskuun (4 vkk) ansiosidonnaiset muutaman päivän kuluttua. Ja ”halvennukset” tulevat voimaan?
  Jos jakso loppuukin esim 26.3.2018, saatkin vielä nauttia maaliskuun täysimääräisestä etuudesta? Onkohan näin? Ja onko se ihan oikein…

 66. common person

  Kiitokset Uuninpankkopojalle tärkeistä aiheista terävän loogisesti perustelluista kirjoituksista.

Kommentoi »

Comments are closed