Tehtiin nyt tämmöinen

– Maakunnat ovat suunnitelmissaan pitkällä ja odottavat henkeään pidätellen poliittisia päätöksiä, jotta pääsisivät vihdoinkin rakentamaan omia palvelujärjestelmiään. 

Muun muassa näin perustelee professori Heikki Hiilamo muuttumistaan hallituksen sote-esityksen vastustajasta sen kannattajaksi.

Sieltähän se odotettu perustelu tuli. Soten ja maakuntahallinnon täytäntöönpanoa on valmisteltu kauan, vaikka asioista ei ole olemassa yhtään lakia. Nyt kun ollaan tarpeeksi pitkällä ja resursseja on käytetty vaikka millä mitalla, niin tällä valmistelulla perustellaan uudistuksen välttämättömyyttä. Pakkohan se on tehdä, kun rahaa on palanut ja virkojakin on täytetty.

Eivät ne soten epäkohdat poistu sillä, että Hiilamo kääntää takkinsa. Totta on, että hänen joulukuisen kritiikkinsä pääkohde eli valinnanvapauden ulottuminen erikoissairaanhoitoon poistettiin lakiesityksestä. Muut viat ovat silti ennallaan. Valinnanvapaus suosii edelleen suuria yrityksiä, hoitoketjut pirstaloituvat, syntyy alueellisia monopoleja ja EU-tuomioistuimen uhka pysyy entisellään. Hallitushan ei suostunut kysymään EU-komissiolta ennakkomielipidettä soten suhteesta EU:n kilpailulainsäädäntöön, vaikka KHO niin neuvoi tekemään.

Erityisesti minua ihmetyttää väite, että soten vastustajat eivät muka ole esittäneet toimivaa vaihtoehtoa. Niitä löytyy jokaiselta oppositiopuolueelta omansa, ja sen lisäksi toiminnassa on jo nyt ainakin kaksi vaihtoehtoista mallia. Ne ovat kuntayhtymäpohjalta toimivat Etelä-Karjalan Eksote ja Pohjois-Karjalan Siun sote.

Samantapaista järjestelmää on myös vihreiden Touko Aalto esittänyt, mutta oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan se näyttää selvästi perustuslain vastaiselta. En ymmärrä Häkkäsen näkemystä. Kuntayhtymissä ei takuulla ole mitään perustuslainvastaista.

Keskustelu alkaa mennä sakeaksi. Asiakas katosi jonnekin soten sokkeloihin jo kauan sitten, mutta nyt hallituksen kannattajilta alkavat kadota jo asiaperustelutkin. Jankutetaan kuin keväinen talitintti yhtä ja samaa: pakko tehdä, pakko tehdä, titityy.

Kaikki myöntävät, että hallituksen sotessa on isoja ongelmia. Silti sitä ajetaan väkisin läpi. Väkisin ja paljon vähemmin äänin ajettiin läpi työttömyysturvan aktiivimalli, joka on ihan odotetusti osoittautunut täydeksi sudeksi. Kukaan ei vieläkään tiedä mikä katsotaan lain edellyttämäksi aktiivisuudeksi. Ohjeiden puuttuminen on ruuhkauttanut Te-toimistot kyselyillä.

Jos hallituksella olisi paljon järkeä, niin se kumoaisi aktiivimallin. Jos hallituksella olisi edes vähän järkeä, niin se päättäisi, että ensimmäisen kolmen kuukauden jakson aikana ei tukea leikata keneltäkään, koska laista puuttuivat soveltamisohjeet.

Sekä sotea että aktiivimallia voi luonnehtia kuvittelemalla hallituksen sanovan:

”Tehtiin nyt tämmöinen. Huonohan siitä tuli eikä me itsekään tiedetä miten se toimii ja mitä sillä edes tehdään, mutta ihan pakko tämä nyt on hyväksyä, kun sen tekemiseen meni niin paljon aikaa ja rahaa. Korjataan sitten aikanaan niitä vikoja.”

***
Tämä blogini täyttää tänään kahdeksan vuotta. Ilman teitä lukijoita olisin lopettanut kirjoittamisen jo vuosia sitten. Kiitos teille.

 

Kommentit (87)
 1. Risto Pukari
  12.3.2018, 10:31

  Kiitos, että jaksat.

  1. 🖒

   1. Kiitokset Saku!!!

 2. Kiitos itsellesi hyvistä blogeistasi vaikka verenpaine yleensä nouseekin niitä lukiessa. Syy ei kuitenkaan ole blogistin 🙂

  Ihmettelen useinkin, että miksei näitä tärkeitä asioita oteta juurikaan esille laajemmin isoissa medioissa.

  1. Poro Virossa
   12.3.2018, 12:54

   Mitä sitä ihmettelemään miksei isot mediat asioista puhu oikein, sen laulja laulat kenen leipää syöt. Sakun kaltaisia blokkareita pitäisi olla enemmänkin, jos ei muuten niin piikkinä johtavien poliitikkojen lihassa. Saku on kyllä huomattu myös valtamediassa ja poliitikkojen seassa, mutta valitettavasti sillä ei ole vaikutusta. Sen sijaan hän tekee merkittävää työtä ja pitää lukijakuntansa ajan tasalla siitä mitä oikeasti tapahtuu. Vaan kaikki eivät lue, hyvänä näytteenä tapasin yhden tuttuni ja kun keskusteli meni aktiivimalliin niin hän, lähes sadan ihmisen työllistäjä, kehui aktiivimallia vaan ei tiennyt edes sen tuomista velvotteista työttömille. Kun kerroin että absurdia että työntekijän pitäisi käydä töissä ne muutama päivä tiettynä ajanjaksona että säilyttää työttömyyskorvauksensa, niin hänkin piti sitä absurdina. Eli seuraa vain isoa mediaa jossa asioista ei puhuta miten ovat…

Kommentointi suljettu.