Aktiivimallilla onneen

Kun työttömyysturvan aktiivimalli on ollut kovan kritiikin kohteena nyt jo kolme kuukautta, niin verovaroin rahoitettu Yle päätti ojentaa hallitukselle auttavan kätensä ja tehdä aktiivimallia ylistävän uutisen.

Yksi henkilö siis aktivoitui juuri aktiivimallin ansiosta ja sai heti peräti kaksi työpaikkaa. Toinen on lyhytaikainen postinkantajan sijaisuus ja toinen siivoustyötä. Työtä on kolme tuntia päivässä. Kaikki kunnia hänelle ja hänen työlleen. On oikeasti hienoa, että joku saa haluamaansa työtä läheltä kotoa.

Jutun yleissävy kyllä pistää miettimään oliko kysessä hallituksen tilaustyö vai muuten vain sopiva lipaisu hallituksen suuntaan. Satojen tuhansien työttömien joukosta Yle onnistui löytämään juuri sen työttömistä muovatun kuvan mukaisen prototyypin, joka aktivoitui aktiivimallikepillä.

– Varmaan laiskasuoni veti. Kotona oloon tottui varmaan siksi, että se on niin mukavaa. Ei saanut itsestään irti. Ei ollut sellaista, joka olisi potkinut persauksille, että nyt liikkeelle.

Nyt hallitus pääsee julistamaan, että työttömien laiskuus on todistettu juttu. Kaikki työttömät ovat kotona mukavasti oleskelevia ja laiskansuonen vaivaamia velttoilijota, joka kaipaavat vain napakkaa potkua persauksille. Nyt Juhana Vartianenkin pääse julistamaan, että hänen puheensa työn löytymisestä jokaiselle on todistettu oikeaksi.

Kummallisen helposti tätä työtä löytyi. Ilkeä voisi päätellä, että tähän asti työvoimaviranomaiset eivät ole hoitaneet hommiaan eikä työtön työnhakuvelvoitettaan, jos työtä alueelta löytyy noin helposti. Miksi työttömälle ei tarjottu työtä ja miksi hänen velvollisuuttaan hakea sitä ei seurattu? Miksi hän ei saanut karenssia seurauksena velvoitteiden laiminlyömisestä? En tiedä, eikä Ylekään muistanut kysyä.

Uutisessa myös valehdellaan puhumalla totta:

Käytännössä aktiivimalli toimii niin, että työtön, joka on osoittanut aktiivisuuttaan työllistyäkseen, saa isompaa työmarkkinatukea kuin työtön, joka ei ole osoittanut aktiivisuutta.

Näin annetaan asiasta tietämättömälle sellainen väärä mielikuva, että aktiivisen tuki nousisi. Ei nouse, vaan hän saa vain sen normaalin tuen. Työtä löytämättömän tukea leikataan, mutta se jää toimittajalta sanomatta suoraan. Myöskään pelkkä aktiivinen työnhaku ei riitä, vaan sitä työtä on oikeasti saatava.

Mutta sitähän saa. Nyt on todistettu oikein kunnon propagandasävyyn, että juuri aktiivimalln ansiosta työtä löytyi tosi helposti ja heti. Ja kun sitä löytyi yhdelle, niin sitä löytyy kaikille. Lienee turha odotella Ylen etsivän haastateltavakseen sellaista, joka ei löydä työtä ja jonka tukea leikataan.

Nyt sitä työtä löytyy, kuten Yle väkevästi todistaa.

 

 

Kommentit (58)
 1. samppa haapavaara
  19.3.2018, 23:31

  Ennen jakajilla oli Postissa 7,5 tunnin urakkapäivät. Nyt 3 tuntia päivässä, 15 viikossa, joka ei käsittääkseni nyt kata aktiivimallinehdot täyttävää työllisyysehtoa. Mutta onneksi on vielä siivoamista, jolla saa viikkotunnit täyteen. Hyvät hänelle.

  1. Kyllä sillä tämä uusi aktiivimallin vaatima täyttyy, se kun on 65 päivän tarkastelujaksolla 18 tuntia. Mutta siellä pohjalla on edelleen se kauan ollut sääntö, jonka mukaan viikottaisen työajan pitää olla 18 tuntia. Muuten on edelleen te-keskuksen armoilla, ei työllistynyt.

   1. samppa haapavaara
    20.3.2018, 08:18

    Tuostahan sitä koko alkuvuosi väiteltiin, että mitä ne tarkoittaa nämä 18 tuntia 65 päivän aikana, ja itse jäin siihen käsitykseen, että se ei täyty pätkistä, vaan työssäoloehdon täyttävästä työstä.

    Mutta kohta se nähdään, miten käy.

 2. Toimistotyttö
  19.3.2018, 23:40

  ”Varmaan laiskasuoni veti. –”

  Kas kun tosiaan sattui löytymään tämä helmi työttömien joukosta. Minulle pitäisi kyllä maksaa riihikuivaa rahaa, että menisin omalla naamalla moisia töräyksiä päästelemään valtakunnan mediaan. No, meitä on tosiaan moneksi…

  1. Kai tälle iloiselle posteljoonille esiintymispalkkio maksettiin. Ensikuulemalta hänen juttunsa tuntui käsikirjoitetulta, tavallinen ihminen tuskin kertoisi asioistaan tuolla tavalla. Jäljet johtaa ”sylttytehtaalle”?? vrt J.Vartiaisen twiitti.

   1. Tarja Elonen
    20.3.2018, 18:12

    En ole nähnyt/kuullut ko uutista.
    Tunnen yhden,, joka palkattiin postinkuljettajaksi ja -jakajaksi NOLLATUNTISOPIMUKSELLA.
    Posti palkkaa, kun halvalla saa.
    Tällä postinjakajalla on kaksi ammattikorkean tutkintoa.
    Ei hääviä ole

  2. Mervi Tirkkonen
   20.3.2018, 12:00

   Juu – ollankos tässä nyt ihan kaikki varmoja, että kyseessä ei ole näyttelijä? Harrastajanäyttelijä riittää… Vartiaisen kommenteista puheen ollen – Sunnuntaisuomalaisessa hänestäkin semmoinen kiillotteleva ”kyllä minulle nyt on oltu ilkeitä, kun minä vaan …” -juttu. Mielenkiintoista 🙂

Kommentointi suljettu.