Työllisyysihme ja halu uskoa

Suunta on muutettu, hallituskauden alusta on saatu 77 000 uutta työpaikkaa, talous kasvaa, velkaantuminen on taittunut ja loppuu kokonaan jo vuoteen 2021 mennessä.

Tämä kaikki on Keskustan ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän ansioita, julistaa Suomen Keskusta mainosvideollaan.

Ilmeisesti saman videon on nähnyt fanaattisesti hallituksen kykyihin ja propagandaan uskova häirikköni, joka katsoi taas kerran asiakseen lähettää minulle solvauspostia.

Tämä ihminen ei koskaan kyseenalaista hallituksen ilmoittamia työllisyyslukuja ja työllistämistoimia. Kaikki on Pyhää Totuutta, jonka kyseenalaistaa vain säälittävä kommari ja huomiohuora. Ilmeisesti hallituksen harjoittama tilastokikkailu aktiivimallilla on hänelle liian vaikeaa ymmärrettäväksi. Hallituksen ihailijan on vaikea ymmärtää tai ainakin uskoa, että aktiivimalli ja kansainvälinen tapa tilastoida työllisiä tekevät yhdenkin tunnin viikossa työtä tekevästä työllisen.

Se hänestä, mennäänpä asiaan. Tilastojen päälle ymmärtävä lieksalainen Heikki Turunen on selvittänyt blogissaan työttömyyden vähenemistä Euroopassa toukokuussta 2015 alkaen. Siis juuri siitä hetkestä, jolloin Juha Sipilän hallitus kääri hihansa ja rupesi nostamaan Suomea suosta.

Eipä mene niin hyvin kuin hallitus kehuu. Työttömyys Suomessa on alentunut Euroopan maista kolmanneksi vähiten. Vielä huonommin ovat onnistuneet vain Norja ja Itävalta, joiden työllisyystilanne on jo lähtökohtaisesti paljon Suomea parempi. Eniten työttömyyttä ovat vähentäneet Kroatia, Espanja ja Kypros. En tiedä millaisia ihmeidentekijöitä siellä on hallituksessa, sillä tuskinpa Sipilän ihmeet sentään sinne asti ulottuvat.

Laitetaan vielä kaksi kuvaa tuosta Heikki Turusen blogista.

Ne korutont’ on kertomaa, ne ota, kallis synnyinmaa , kuten kansallisrunoilijamme sanoi.

Työttömyys vähenee lähes kaikkialla muualla enemmän kuin meillä. Minulla ei ole tietoa muiden maiden tavoista kaunistaa tilastoja, mutta Suomen tavoista olen kertonut monesti. Kaunistelua ovat aktiivimallin mukaiset 18 tunnin työt kolmen kuukauden aikana. Kaunistelua ovat työnäyte, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja muut ns. työllistymistä edistävät palvelut. Ne eivät tuo uusia työpaikkoja, mutta kun työtön on työvoimapoliittisessa toimenpiteessä, niin hän ei ole tilastoissa työtön.

Kyllä työpaikkoja on tullut lisääkin, mutta kukaan ei tiedä kuinka paljon niitä on tullut yleisen talouskasvun ansioista ja mikä on hallituksen osuus asiaan. Koska kukaan ei tiedä, niin hallituksen on helppo ottaa kaikki kunnia itselleen. Hallituksen työllisyyspolitiikkaa seuraava kyllä jää ihmettelemään onko hallitus yleensä tehnyt mitään muuta kun yrittänyt parhaansa mukaan sotkea työmarkkinoita tilastotemppuilulla, palkattomilla työntekijöillä ja alipalkatuilla pätkätyöläisillä. Jos niillä toimilla on jotain vaikutusta, niin en yhtään ihmettele työttömyyden olemattoman vähäistä alenemista.

Ja sitten löytyy näitä karreja, jotka uskovat kaiken, koska haluavat uskoa.

 

Kommentit (49)
 1. Yle on löytänyt sen laiskan työttömän, joka aktivoitui kun aktiivimalli esiteltiin. Töitä hän löysi nopeasti, koska kyllähän työtä löytyy, kun vaan haluaa, ei kuitenkaan suostunut kertomaan miten se hänen talouteensa. Minkähän vuoksi yle ei haastattele niitä, jotka ovat vaikeuksissa tämän mallin kanssa.

  1. Sen vuoksi, että Ylen politiikan toimituksen entisen päällikön Pekka Ervastin mukaan Ylessä on erityisesti Sipilän hallituskaudella sensuroitu juttuja ja toimittajille on annettu varoituksia.

   Sitä voidaan kutsua myös uhk…eiku kirist…öh, pyydän anteeksi…siis tarkoitin tietenkin poliittiseksi ohjaukseksi.

  2. Niinpä. Asioihin saataisiin oikeanlaista näkökulmaa, kun tarkasteltaisiin avoimesti kolikon molempia puolia. Ei kaikkia työttömiä saa niputetuksi onnistujiin, paljon on niitä joille elämä ei hymyile yrityksistä tai omasta henkilökohtaisesta tilanteesta johtuen. Tätä puolta asiasta toivoisin tuotavan reilusti ja tasapuolisesti julkisuuteen, koska asioilla on monta puolta ja näkemystä, ja niillä on oikeus näkyä ja kuulua. Miksi siis vain se näkemys (mitä hallitus edustaa esim. työllistämis tavoitteissaan) on oikeampi ja toimivampi, kuin se vallitseva totuus, jossa pakostakin on aina mukana kurjempi ja heikommin onnistuvien puoli. Kaikkia työttömiä ei yksinkertaisesti ole mahdollista laittaa samalle lähtöviivalle.
   Kaikki ihmiset ovat osa yhteiskuntaa, kaikille pitäisi löytyä elämässään edes kohtuulliset edellytykset täyttää oma osansa yhteiskunnan jäsenenä. Nyt ihmisiä lokeroidaan, eriarvoistetaan, mitä sitten tapahtuu, jos tämä kahtiajako etenee niin pitkälle, että siitä tuleekin vallitseva maan toimintatapa työttömien ja muiden huonommin menestyneiden ihmisten kohdalla. Onko siitä enää paluuta tasa-arvoisuuteen ja ihmisarvoon? Mene tiedä, en haluaisi kuvitella tällaista koskaan tapahtuvan, mutta minkään suhteen ei voi enää olla luottavaisin mielin, niin hullulta meno nykyään näyttää. Kiitos Sipilä ja kumppanit. 🙁

   1. Lea Bäckman
    19.3.2018, 17:39

    Naulan kantaan, Tuikku! Ja tuon Sakulle solvauspostia lähettäneen Narr… eiku Karrin teksti on oireellista nykypäivän Suomen henkiselle tilalle. Suomi – henkinen Siperia. (oik. Sipiria), heh.

    Esko Ahon hallituksen aikana 1990-luvulla perustettiin oikein työryhmä selvittämään kansakunnan henkistä tilaa. En muista, millaisiin johtopäätöksiin päädyttiin tuolloin, vai oliko sekin jokin huuhaa-työryhmä, kuten Sipilän taannoin nimittämä työryhmä, joka pohtii eriarvoistumista Suomessa. Heh! Onko mitään tuloksia tuon ajatuspajan työstä ollut havaittavissa?

    Ei se kommunismi oikeastaan hullumpi ideologia ollutkaan, jos tähän markkinakapitalismin ihmiskokeeseen vertaa. Täystyöllisyys vallitsi kommunismissa, ja sitä kohti Sipiriammekin Isä Aurinkoinen meitä johtaa, kuten päivän blogin uutisesta ilmenee. Vielä pari vuotta, ja meillä on 100% työllisyysaste, nolla € ulkomaanvelkaa, ja Sipin pituus 2m 50cm (sulka päässä ja korkokengät jalassa).

 2. Tilastot eivät kyllä kerro aina kaikkea. Norjasta en tiedä, mutta Itävallassa työttömyysprosentti on EU:n alhaisimpia, joten ei seillä työllisyys voi kasvaakaan kovin paljoa – täystyöllisyyttä, siis 100% , ei kai missään voida koskaan saavuttaa. Muuten olen kyllä samaa mieltä, että Sipilän toitottama työttömien määrä lasku on monelta osin vain harhaa.

  1. Risto Kohonen
   19.3.2018, 12:40

   Itävalta, Saksa ja moni muukin Keski-Euroopan maa ovat vieläkin suurelta osin ns. “Hausfrau”-yhteiskuntia, missä lasten myötä useat äidit jäävät kotiin ja jättävät työelämän. Osa jopa loppuiäkseen. Siinä yksi selitys hyviin työllisyyslukuihin. Kotiäitejä ei tilastoida näihin.

  2. 100% työllisyysaste on oksymoroni joka ei voi täyttyä edes teoriassa. Työllisyysasteessa lasketaan työssäkäyvien prosentuaalinen osuus ikäryhmästä 15-64. Pois ei lasketa ikäryhmän koululaisia, opiskelijoita, sairaita, eläkeläisiä tai muista syistä työmarkkinoiden ulkopuolella olevia. Tämä on hyvä muistaa kun joku kaivaa tuon prosentin esiin. En nyt muista kuka aikoinaan laski mikä olisi suurin mahdollinen työllisyysaste, jos kaikki työmarkkinoiden käytettävissä olevat olisi töissä, mutta Suomen demografialla luku oli jotakin 80% ja kymmenyksiä päälle. Valitettavasti tätä ei koskaan mainita puhuttaessa työllisyysasteesta.

   Analogisesti voisi työllisyysastetta verrata lottoarvontaan, jossa seitsemällä numerolla oikein voittaa pääpotin, mutta numeroita arvotaan kuitenkin vain viisi.

   1. Kennett Ylitalo
    19.3.2018, 15:06

    100% työllisyys on katastrofi, mikään yhteiskunta ei kestä sitä painetta. 80% kai on siellä aika yläpäässä, sen jälkeen markkinat alkaa korjata tilannetta jossa työväki voi alkaa kilpailuttaa työnantajaa.. Olikos se nyt niinpäin että jos työllisyysaste on 100%, inflaatio on väistämätön.. vai oliko se devalvaatio, nyt en muista mutta jompaan kumpaan suuntaan se tipahtaa ku kallion reunalta.

    1. 100% työllisyysaste olisi katastrofi jo siinä mielessä, että se tarkoittaisi että kaikki 15-64-vuotiaat olisivat töissä riippumatta mistään sellaisista seikoista, että voivatko he edes alunperinkään olla töissä vai ei.

  3. No mutta, Sipilähän tekee ihmeitä. Kyllä häneltä yli 100 %’n työllisyys onnistuu tehdä.

Kommentointi suljettu.