Perusturvaa vai keppiä?

Perusturvan ja työn yhteensovittaminen on yksi keskeisimpiä asioita eilen julkaistussa eriarvoisuustyöryhmän loppuraportissa. Tähän raporttiin ja sen pohjalta aikanaan esitettäviin toimepiteisiin palaan varmasti vielä monta kertaa, joten nyt kerron vain muutamia havaintoja.

Raportti on lähtölaukaus koko sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiselle, joten ei ole yhdentekevää mihin suuntaan sitä väännetään. Tulevista päätöksistä riippuu annetaanko perusturvaa vai perusturvaksi naamioitua keppiä.

Raportissa esitetään, että perusturvan minimitason etuudet eli toimeentulotuki, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja asumistuki yhdistetään yhdeksi perusturvalaiksi. Tämä on erinomainen ajatus. Nykyinen järjestelmä on käsittämättömän tiheä viidakko, jossa joutuu rämpimään juuri se, jolla olisi ihan riittävästi murehdittavaa jo elämäntilanteessaan.

Vähemmän erinomainen ajatus on esitetty perusturvan taso 697 euroa kuukaudessa. Summa on sama kuin nykyinen työmarkkinatuki, ja se sisältäisi myös työttömän aktiivisuusvaatimuksen. Jos aktiivisuusehtoa ei täyttäisi, niin tukea alennettaisiin toimeentulotuen tasolle kahden kuukauden armonajan jälkeen. Tuo armonaika on parannus nykyiseen järjestelmään, jossa työtön menettää työttömyysetuutensa ja joutuu toimeentulotuelle kertarysäyksellä.

Esitetty summa on siis sama kuin nykyinen tuki. Se on selvästi alle EU:n vähimmäisvaatimusten, kuten Martti Asikainen blogissaan kertoo.

Alhainen summa johtuu siitä, että toimeksiannon mukaan työryhmän esitysten oli oltava kustannusneutraaleja. Mikään sosiaaliturvaa koskeva uudistus ei saa maksaa mitään, vaan mieluummin on säästettävä nykyisestäkin. Se on tämän hallituksen linja. Säästettävä on, ja hallituksen leikkuriin ovat joutuneet ensimmäisenä eniten apua tarvitsevat, eli työttömät, sairaat, köyhät ja opiskelijat.

Raportissa on siis kyse perusturvan ja työn yhteensovittamisesta. Juuri sitähän tämä hallitus on tehnyt, ja sitä samaa kertoo myös pääministeri Juha Sipilän ensimmäinen reaktio työryhmän raporttiin:

-Työttömyysturvan aktiivimalli ja osallistavan sosiaaliturvan kokeilu vievät jo nyt tähän suuntaan ja tukevat ihmisten aktiivisuutta.

Sieltähän se tuli. Erityisryhmille tulee erityistoimenpiteitä, kuten on jo tullut. Aktiivimalli pakottaa etsimään ja löytämään olemattomia töitä tukien leikkauksen uhalla. Suuntaus kohti osallistavaa sosiaaliturvaa on ollut käynnissä jo vuosia. Osallistava sosiaalituva tarkoittaa työn tekemistä palkatta, pelkällä sosiaaliturvalla. Sitäkin sanotaan nykyisin aktiivisuudeksi. Passiivisille annetaan keppiä.

Työryhmän loppuraportissa on paljon hyviä ajatuksia, parhaimpana niistä alimpien tukien yhdistäminen yhdeksi laiksi. Pelkällä raportilla ei kuitenkaan muuteta mitään, vaan jokainen muutos vaatii valmistelun ja poliittiset päätökset. Ne jäävät seuravalle hallitukselle.

Onneksi jäävät, sillä jos tämä hallitus pääsisi eriarvoisuusraporttia toteuttamaan, niin tarjolla olisi vain leikkauksia, palkatonta tai alipalkattua työtä ja keppiä.

 

 

Kommentit (22)
 1. Anssi Keskiväli
  22.3.2018, 11:50

  Oliko tossa perusturvassa sama 20% ennakonpidätys kuin työmarkkinatuessa? Nääs kun toi ~700€ perusosa on veronalaista tuloa, tosiasiassahan siitä jää tätä nykyä ~520€ käteen.

  Ja jos 1600€/kk on se mediaani ja köyhyysraja, niin ei siitä asumistuen kanssakaan tule edes puolikasta täyteen. Tämäkin ruokakunta saa yhteensä hieman alle yhden henkilön mediaanitulon ja EU-komission laskeman köyhyysrajan verran tukia YHTEENSÄ.

 2. Siis ymmärsinkö oikein, että kaikki nämä mainitut tuet yhdistettäisiin ja tuo olisi loppusumma? Käytännössähän se esim. omalla kohdallani tarkoittaisi että summasta leikkautuisi nykyisen asumistuen verran kokonaan pois, eikä minulla siten olisi enää varaa sekä vuokraan että ruokaan yms. välttämättömyyksiin, se olisi sitten joko vuokra tai jälkimmäinen… enkä oikein voi kumpaakaan poiskaan jättää. (En asu edes kaupungissa ja ihan yksiössä majailen, ja koska koko vuokraa ei asumistuki kata niin nykyisestäkin työmarkkinatuesta on maksettava myös loppuosa vuokrasta.)

  1. Rosa Warski
   22.3.2018, 12:18

   Jos olen ymmärtänyt oikein, tuo 697€ tarkoittaa tuen perusosaa. Perusosa ei yleensä tarkoita asumismenoja, vaan ne lasketaan toimeentulotukeenkin lisäksi.

   Jos olen ymmärtänyt väärin, ja 697€ on tosiaan koko kattosumma asumiskuluineen päivineen, Luoja köyhiä auttakoon. Asun itse Helsingin slummialueella, vuokra 695,49€. Kuun ruokarahoiksi jäisi 1,5€.

   1. Kimmo Paaso
    22.3.2018, 12:52

    Jos minä ymmärsin oikein, niin tuohon summaan sisältyy nimenomaan KAIKKI tuet. Joten leikkaushan tästä tulee saatanan suurelle joukolle.

    1. Rosa Warski
     22.3.2018, 13:32

     Tarkistin. Sivulta 41:

     “Perusturvan perusosaa maksetaan työmarkkinatuen ja peruspäivärahan tasolle korotettuna (osallistumislisä) 697,00 e/kk niiden työmarkkinoiden käytettävissä oloa koskevien edellytysten täyttyessä, jotka säätelevät henkilön oikeutta työttömyysetuuteen.

     Perusosan ja Asumistukiosan lisäksi omina osioina ovat Turvaosa ja Korvausosa. Turvaosassa on perustoimeentulotuen tarvittavia osioita (perusosa ja muut perusmenot) ja sen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo nykyistä perustoimeentulotukea vastaavasti. Näitä ovat mm. asumistukea korkeammat asumiskustannukset ja tarpeelliset terveydenhuoltomenot. Korvausosa sisältää erityiskustannusten korvaustyyppiset etuudet, joissa oikeus on helppo todeta ja kustannusten määrässä ei ole harkintaa (sv-korvaukset,
     lapsilisä).”

     Eli on neljä erillistä osaa (s. 42):
     1) Perusosa
     2) Asumistuki
     3) Turvaosa
     4) Korvaukset

     Perusosa on 697€ vain niille, jotka täyttävät nykyiset työttömille asetetut vaatimukset. Muut saavat vähemmän.

     1. työtöntyötön
      22.3.2018, 16:01

      En nyt kyllä sitten millään ymmärrä mitä muutosta tuossa nyt sitten olisi nykyiseen verrattuna. Nimet vaan muuttuvat. Summatkin on ilmeisesti samat. Toivottavasti työryhmä on ainakin laskuttanut tästä pyörän uudelleen keksimisestä sievoisen summan.

      1. Hulivilipoika
       22.3.2018, 18:35

       Yksi iso muutos on se, että nykyinen toimeentulotuki sisältyy tuohon uudistukseen. Se tarkoittaa, että omaisuutta ei pakoteta realisoimaan hinnalla millä hyvänsä, jotta saisi esimerkiksi rahat lääkkeisiin.

       1. työtöntyötön
        22.3.2018, 19:31

        Eli tuleeko toimeentulotuesta sitten ikäänkuin perustulo? Voi haistattaa pitkät aktivoinneille ja toimeentulotuen suuruinen summa kilahtaa tilille jokatapauksessa? Saako sen päälle asumistukea ja harkinnanvaraista niinkuin nykyään? Ja miksi ei vaan muutettaisi nykyistä toimeentulotukea edellämainitun kaltaiseksi? Ei tarvitsisi edes nimeä muuttaa.

        Jos näin että omaisuus ei vaikuta niin se on kyllä ainoa uudistus mitä tuosta löysin ja ihan hyvä juttu. Vähän kyllä epäilen ettei aivan noin mene.

        1. sakutimonen
         22.3.2018, 19:41

         Tulee perustulo, joka ei ole perustulo. Sen eteen on tehtävä työtä, joten tulee osallistava eli vastikkeellinen sosiaaliturva.

Kommentointi suljettu.