Uskottavuus koetuksella

Kun hallitus sählää, niin se on normaalia, mutta kun hallitus saa poliittisella ohjauksellaan vain lakia noudattamaan velvoitetut viranomaiset lähtemään mukaan samaan sähläykseen, niin hallinto menettää uskottavuutensa. Silloin ei enää eletä oikeusvaltiossa. Ja kun media lähtee mukaan samaan vedätykseen puolustelemaan sekä hallituksen että viranomaisten tekemisiä, niin pitää jo kysyä millaisessa maassa elämme.

Migri väittää kivenkovaan, että sitä ei ole ohjailtu poliittisesti tekemään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Minä kerroin eilen, että kyllä on.

Tätähän eivät monet suostu uskomaan, vaan minulle on kerrottu Migrin vain ruvenneen joudattamaan lakia tarkemmin, tehostaneen toimintaansa, tekevän harkitumpia päätöksiä ja noudattavan Ruotsin kanssa yhteistä linjaa.

Syksyllä 2015 tullut hakemusruuhka yllätti Migrin täysin valmistautumattomana. Se joutui palkkaamaan lisää väkeä ja laati uusille työntekijöille mallipäätöksiä käsittelyn nopeuttamiseksi. Näin ruvettiin saamaan enemmän halutunlaisia päätöksiä, joita vauhditettiin kertomillani lakimuutoksilla ja poliittisella ohjauksella. Seuraukset näkyvät nyt tutkijoille asti.

Näin päätökset muuttuivat yhden vuoden aikana:

Kuva: Karjalainen 23.3.2018

Ja näin sujuu se ”yhteinen linja” Ruotsin kanssa:

Näin siis Mirgi toimii puhtaasti vain lakia noudattaen, ilman mitään poliittista ohjausta.

Otetaanpa toinen esimerkki. Kun toimeentulotuki sirrettiin Kelalle vuoden 2017 alussa, niin Kela vakuutteli olevansa valmis muutokseen. Ei ollut, vaan tuloksena oli kaikkien aikojen sotku. Hakemukset ruuhkautuivat ja sumaa purettiin kesään asti ennen kuin päästiin lain sallimiin aikarajoihin.

Nyt Kela vakuuttelee olevansa jo tässä vaiheessa valmis eilen julkaistun eriarvoisuustyöryhmän esittämiin lakimuutoksiin. Tällainen valmius on huikea saavutus laitokselta, joka juuri onnistui kadottamaan 3 000 ihmisen toimeentulotukihakemukset bittiavaruuteen. Saa nähdä millaisen ruuhkan huhtikuun alussa laukeava aktiivimallin leikkuri aiheuttaa kaikkeen valmistautuneelle Kelalle.

Mainitsin tuossa alussa median, joka kyllä useimmiten kertoo asioista myös kriittisesti. Joskus media kuitenkin höpsähtää ihan vanhanaikaiseen sumutukseen. Tällä viikolla on kovasti ja ihan vakavalla naamalla puhuttu liikenneministeri Anne Bernerin aikeista tukea sähköpolkupyörien hankkimista 400 eurolla.

Kuka uskoo Bernerin piittaavan tippaakaan polkupyöräilystä ja olevan vakavissaan? Minä en ainakaan usko. Uskottavus meni heti, kun Petteri Orpo tyrmäsi ajatuksen ja olisi mennyt jo ilman sitäkin. Uutisoinnista oli kuitenkin se hyöty, että sähköpyöräkeskustelun varjossa meni läpi liikennekaareen liittyvä lakiesitys, jonka sisältöä kukaan ei ymmärrä.

Tämä hallitus toimii kuin vähämielinen rallikuski. Liikkeelle lähdetään silmät sidottuina tietämättä miltä tie näyttää ja minne ollaan menossa, mutta kun on liikkeelle lähdetty, niin on pakko painaa kaasua. Virkamiehistö juoksee perässä yrittäen toteuttaa hallituksen päätöksiä ja media kertoo, että nyt on tekemisen meininki. Yleisö eli kansa katsoo kauhuissaan sivusta.

 

 

 

Kommentit (23)
 1. Rosa Warski
  23.3.2018, 09:10

  Long Play kirjoitti tästä 3.5.2017. Migrin toiminta on ollut törkeää. Tekisi mieli sanoa, että harvinaisen, mutta nykyään tuntuu että törkeä toiminta on pikemminkin status quo.

  ”Maahanmuuttovirasto käyttää malliasiakirjoja, joissa ohjataan kohta kohdalta, miten turvapaikanhakijoille tehdään kielteisiä päätöksiä. (…) Eräs työntekijä kertoo, että järjestelmässä on kansio nimeltä ”OT Mallipäätökset”.

  ”Se sisältää maittain erilaisia kielteisiä malleja, joiden nimissä voi olla esimerkiksi sellaisia sanoja kuin ’kielt. irak. alkoholikauppias bagdad’, ’kielt. kristitty ei uskottava’ tai ’perhe kielt. bagdad sis. pako’. Jos työntekijää onnistaa, jokin niistä sopii kokonaan tai melkein kokonaan käsillä olevaan tapaukseen.”

  ”Monessa tiimissä on ollut fläppitauluja joihin on vedetty viivoja jokaisesta tehdystä päätöksestä”, sanoo eräs Migrin työntekijä. ”Mitä enemmän viivoja, sen suurempi esimiesten riemu. Kysymyksessä on ollut johdon keksimä kilpailu siitä, kenen tiimi tekee eniten päätöksiä. Lapsiperheet ovat olleet suosiossa, koska niistä on saanut kerralla monta viivaa. On vieraannuttu täysin siitä, että nämä viivat tauluissa ovat ihmisiä.”

  ”Kaiken taustalla on ollut ministeriöltä saatu tulostavoite, joka oli alusta alkaen täysin epärealistinen”, sanoo yksi kokenut työntekijä.”

  https://www.longplay.fi/sidetone/migrin-malliasiakirjat-ohjanneet-kielteisiin-paatoksiin

 2. Mauri Pulkkinen
  23.3.2018, 09:54

  Jos kyse olisi limboamiskilpailusta, saisi hallitus varmuudella paikan podiumille.

  Uskomatonta, että kerta kerran jälkeen hallitus kykenee alittamaan riman yhä alempaa. Tuntuu siltä, että perusteltu kritiikki vain yllyttää vimmaisuutta osoittaa, että mehän teemme mitä tahdomme, olkoot muut mitä mieltä hyvänsä.

  Sääliksi käy hallitusryhmien kansanedustajia, jotka parhaansa mukaan yrittävät selittää äänestäjilleen lähes ylivoimaista ponnistusta vaatien harjoitetun politiikan erinomaisuutta ja lähes mantraksi muodostunutta puolustelua kehnoista lakien sisällöistä, joiden virheet luvataan korjata niiden astuttua voimaan.

Kommentointi suljettu.