Köyhyydestä kurjuuteen

Kovaa työtä tekeviä ärsyttää nähdä, kuinka heidän töihin lähtiessään työttömien naapureiden verhot ovat vielä kiinni. Työttömät lojuvat kotisohvilla olutta ryystäen, kun heidän lojumisensa rahoittajat rämpivät tuulessa ja tuiskussa töihin. Työnteon on aina oltava kannattavampaa kuin sosiaaliturva. Työ on parasta sosiaaliturvaa. Kansantalous ei kestä työttömien lokoisan elämän rahoittamista valtion ottamalla velalla.

Kuulostaako tutulta? Niin pitääkin, sillä tätä olemme kuulleet vuosia. Se on myös täsmälleen samaa puhetta, jolla Britanniassa aikanaan pohjustettiin sosiaaliturvan uudistamista kannustavaksi. Kannustus tarkoitti käytännössä leikkauksia, vaikka kaikkien tukien yhdistämistä perusteltiin virallisesti tukijärjestelmän yksinkertaistamisella ja selkeyttämisellä.

Nyt kun meillä Suomessa alkaa jo olla kokemusta kannustamisesta tukia leikkaamaalla, lisääntyvillä karensseilla ja aktiivimallin leikkurilla, on näköjään tullut aika ottaa seuraava askel kohti Britannian mallia. Ensin sitä kävi lobbaamassa OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, ja sitten sitä ehdotti hallituksen itsensä asettama eriarvoisuustyöryhmä. Sitä ennen tätä työttömien vastaista propagandaa on tolkutettu vuosia niin, että yllättävän monet siihen uskovat.

Jokaisella puolueella on jo olemassa oma esityksensä sosiaaliturvan uudistamiseksi, kuten Iltalehti kertoo. Yhteistä niille on jonkinasteinen siirtyminen kohti Britannian mallia, joka meni pahasti pieleen. Ruoka-avun tarve on kaksinkertaistunut yleistuen piiriin siirtyneillä alueilla ja tukileikkauksista huolimatta yleistuki on tuonut toistaiseksi vain kahden prosentin säästöt.

Jos teillä on kymmenen minuuuttia aikaa, niin lukekaa huolella tämä Eeva Lennonin teksti Britannian uudistuksen mahalaskusta. Hallituksen ajamat säästötavoitteet ja tietojärjestelmän takkuaminen romahduttivat koko uudistuksen. Kärsijöinä olivat tietenkin tuen saajat.

Mitenkäs meillä sujui toimeentulotuen siirto Kelalle? Miten sujuu aktiivimallin leikkurin toteuttaminen huhtikuun alussa? Ihan oikein, pieleen meni ja menee. Päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Kela ruuhkautui kuukausiksi ja sama tulee tapahtumaan aktiivimallin seurauksena Kelan lisäksi myös työttömyyskassoissa. Kärsijöinä ovat tietenkin tukien saajat, mutta kukaan ei ota vastuuta. Meillä luotetaan tietotekniikan autuaaksi tekevään vaikutukseen niin lujasti, että kuvitellaan sen jotenkin hoitavan asiat itsestään. Ei se hoida, jos joku ei sitä toteuta. Ja kyllähän sen joku toteuttaa, mutta se maksaa valtavasti. Tätä eivät päättäjämme tunnu koskaan oppivan.

Kun uudistus meni pieleen, niin Britanniassa keksittiin ruveta maksamaan toimeentulopalkkaa säätämällä siitä laki. Ja kas kummaa, työllisyys rupesi kasvamaan. Tätä ei meillä vielä ole keksitty, vaan ollaan vasta siinä vaiheessa, jossa yleistä mielipidettä muokataan työttömiä vastaan. Tarkoituksena on saada alipalkattua työvoimaa pätkätöihin tai kokonaan palkattomia tekemään työtä työvoimapoliittisena toimenpiteenä.

Kun nyt ruvetaan uudistamaan sosiaaliturvaa, niin onko ihan pakko seurata Briannian askelmerkkejä virheestä toiseen ja syöstä ihmiset köyhyydestä kurjuuteen? Eikö voitaisi hypätä suoraan vaiheeseen, jossa työstä maksetaan sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen?

 

Kommentit (36)
 1. Kimmo Paaso
  26.3.2018, 10:03

  Saku ei viisaanamiehenä nyt vain ymmärrä tätä. Tai korjaan: totta kai hän ymmärtää. Aivan kuten minäkin, hän tietää että kyseessä on poliittinen ja ideologinen pyhä toimitus. Köyhät kyykkyyn, katsotaan missä kohtaa se selkäranka taittuu. Sipilä on kyllästynyt odottamaan Vapahtajaa, joka jo pari tuhatta vuotta on ollut tulossa. Maailmanloppukin on jättänyt tapahtumatta, joten nopeutetaan asioita. Kun kansa(t) kärsii tarpeeksi, niin silloin alkaa tapahtumaan. Action! Hallelujaa! Jeesus pelastaa! Mutta vain ne hyvät, hurskaat ihmiset. Sipilä ei kuitenkaan ole siinä jengissä mukana . . .

 2. Eriarvoisuustyöryhmä, siinä oiva nimi eriarvoistamistyöryhmälle.

  1. Veit sanat suustani!

  2. S..an tunarit
   26.3.2018, 14:42

   Näin on. Britannia on luokkayhteiskunta. Eriarvoisuustyöryhmä ottaa mallia luokkayhteiskunnan rakenteista. Se sopii hyvin jatkumoksi tälle tomppeleiden tunaroinnille, jota olemme katsoneet jo kohta kolme vuotta.

   Tuntuu kamalalta ajatella, että joudumme vielä vuoden sietämään tämän hallituksen harjoittamaa ala-arvoisen ammattitaidotonta politiikkaa.

Kommentointi suljettu.