Aktiivimalli puree

Yli puolet Kelan maksamalla peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olevista työttömistä saa lähiaikoina postia, jossa kerrotaan heidän olevan kelvottomia passiivityöttömiä ja siksi heidän tukeaan leikataan. Aamulehden mukaan työttömyysturvan aktiivimalli on purrut lähes puoleen eli 46 prosenttiin työttömistä. He ovat täyttäneet aktiivisuusvelvoitteen ensimmäisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Tosiasiassa aktiivimalli ei pure heihin, vaan siihen 54 prosenttiin, joiden tuki joutuu leikkuriin. Heihin se pureekin kipeästi.

Aktiivimalli toimii juuri kuten sen tiedettiin toimivan, eli se leikkaa tukia ja säästää valtion menoja tukien osalta. Kukaan ei vielä tiedä miten paljon se lisää toimeentulotukimenoja, mutta sillä ei ole hallitukselle väliä. Hallitukselle on tärkeintä päästä kehumaan aktiivimallin onnistumisella, koska peräti 46 prosenttia on onnistunut täyttämään sen velvoitteet.

Hallitus tulee väittämään, että aktiivimalli on lisännyt työllisyyttä. On ihan varmaa, että kohta media marssittaa esiin lisää aktiivimallin ihanasti piiskaamia työttömiä, jotka ovat ponnistaneet kotisohvilta etsimään ja saamaan heti työtä. Sillähän ei tietenkään ole merkitystä, että samat ihmiset olisivat saaneet saman pätkätyön ilman aktiivimalliakin. Jos työtä on, niin kyllä sitä haetaan ja saadaan. Jos työtä ei ole, niin ei sitä työttömiä piiskaamalla tule.

Aktiivimalli on aktivoinut työttömiä lähinnä ruuhkauttamaan puhelinpalvelut kyselyillään aktiivimallin soveltamisesta. Sekin aktiviteetti on mennyt hukkaan, sillä tuen maksajilla ei lähes näihin päiviin asti ole ollut ohjeita lain soveltamiseen. Ministeriö itse ei vieläkään edes tiedä millaisia kursseja sen alaiset viranomaiset ostavat ja miten ne istuvat aktiivimalliin.

Aktiivimallista hyötyvätkin eniten monenkirjavia työllisyyskursseja järjestävät konsultti- ja koulutusfirmat. Koulutukseen on ollut ruuhkaa, mutta siitä huolimatta läheskään kaikki eivät mahdu näille käsipäiväkursseille. Mutta se ei ole tärkeää, sillä pääasia on aktiivisuuden nousu. Toisin sanoen on saatu aikaan surinaa ja pörinää, mutta ei oikeita palkkatöitä.

Tai on niitäkin saatettu saada. Joku on varmasti saanut vaadittavat 18 palkkatyötuntia kokoon, ja joutuu seuraavaksi byrokratiamyllyyn. Hänen tukensa maksaminen keskeytetään siksi aikaa, että tuki saadaan laskettua uudelleen. Näin on tehtävä siitä huolimatta, että asia muuten on selvä. Kaikki pitää joka tapauksessa laskea uudelleen, jotta kukaan ei vahingossa saisi senttiäkään liikaa.

Hyväksyessään aktiivimallin eduskunta hyväksyi myös lausuman, jonka mukaan aktiivimallin vaikutuksia on seurattava ja malliin on tarvittaessa tehtävä muutoksia. Nyt sitten tarvitsee seurannan tuloksena saada selville paljonko tämä pilipalikurssituksilla, pätkätöillä ja muulla kikkailulla tapahtunut aktivointi koko kansalle maksoikaan.

On aktiivimallista oikeasti ollut se hyöty, että sen vastustus sai hallitukselta niin sanotusti hösähtämään huonot housuun aktiivimalli kakkosen eli omaehtoisen työnhaun mallin kanssa. Tämä säikähdys naamioidaan puheeksi aikataulullista ongelmista.

EDIT 28.3.2018 klo 9.30: Kuten tästä maaliskuun alussa julkaistusta uutisesta näkee, niin aktiivimallilla ei ole mitään merkitystä. Suunnilleen saman verran työttömistä olisi täyttänyt aktiivimallin edellytykset jo ennen aktiivimallin voimaantuloa.

 

 

Kommentit (83)
 1. ei ainakaan minun tutuista kukaan ole päässyt töihin, kursseille tai minnekkään muualle joten tässä on varmasti syötetty potaskaa laarin täydeltä.
  se mitä olen itse miettinyt niin kannattaa lähteä vaikka pimeisiin hommiin vaikka muutamaksi päiväksi niin se on jo hyödyllisempää kuin aktivoituminen

  1. Pentti Nieminen
   28.3.2018, 09:03

   Minun tutuissa taas kukaan ei ole työttömänä ellei (esim. pienten lastan takia) moista tahdo….

   Näitä omakohtaisia kokemuksia on ihan turha yrittää jakaa vallitsevana asian tilana. Suomessa tilastokeskus lienee luotettavin taho, mistä koko Suomea koskevia tilastoja saa. Jos tehtäisiin johtopäätökset faktojen eikä tunteiden pohjalta…

   1. Krista Kosonen ei tuntenut ketään, joka olisi äänestänyt persuja. En minäkään tiedä ketään.

    Kyllä minusta työttömyyttä voidaan varovasti interpoloida, jos yli puolet työmarkkinatuella olevista jäivät leikkuriin ensimmäisellä jaksolla.

    Anekdoottinen todiste toimi Suonenjoen Anunkin tapauksessa.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Anekdoottinen_todiste

   2. Onneksi olkoon! Sinun tutuissasi aktiivimalli on siis purrut sataprosenttisesti, jo ennen kuin koko mallia oli olemassa. No, toinen yhtä laaja otos yhteiskunnastamme voisi paljastaa henkilön, jonka tutuista yksikään ei ole aktiivimallin tarkoittamassa mielessä työllinen. Molemmat otokset ovat subjektiivisesti ottaen yhtä merkityksellisiä ja luovat otokseen valikoituneiden päissä mielikuvaa yhteiskunnasta yleisesti, halusittepa sitä tai ette, koska vain omakohtainen kokemus on se jolla on jotain merkitystä.

    Tilastokeskus yrittää asioita yksinkertaistaen ja tasapäistäen luoda kokonaiskuvaa asioista niputtamalla ihmisiä välillä mielivaltaisestikin laadituin perustein, mutta näin saadut tulokset eivät ole subjektiivisia faktoja kenellekään meistä. Eivätkä saa olla, koska jokainen tilastoitu yksikkö on elävä ihminen, huolineen ja murheineen.

    Tilasto ei opeta empatiaa, vaikka sisältäisi kuinka paljon ja kuinka surkeita ihmiskohtaloita tahansa, mutta sen sijaan tuolla alussa mainitut kaksi tilastollista yksikköä voisivat koemielessä vaihtaa tuttavapiiriä ja katsoa millaista kanssakäymistä sellaisesta kokeilusta syntyisi. Tämän kokeilunkin he voivat aivan mainiosti tehdä virtuaalisesti, vain päissään, näin välttyen oikeiden ihmisten kohtaamiselta.

   3. Yksi tunti viikossa riittää, että ei ole työtön. Tilastokeskuksen tilastoissa. Sen faktan pohjalta ei ainakaan kannata kovin suuria johtopäätöksiä tehdä työllisyyden parantumisesta….. Vai mihin tilastoihin viittaat. Mutta hienoa, että et tunne yhtään työtöntä. Et siis luultavasti tiedä koko aiheesta mitään, muuta kuin mitä esim. hallitus syöttää totena. Tai mitä tilastokeskus kertoo työttömyydestä, tai työllistymisistä. Työttömät taas notkuvat sohvilla ja valehtelevat, ei niitä kannata kuunnella….

   4. Kuka vaan voi joutua nykypäivänä työttömäksi. Ei ilmeisesti vaan yt ole osuneet sinun tutuilleisi. Ei se uuden työpaikan löytäminen mitään helppoa ole jos ei ole mitään suhteita mihinkään. Työnantajahan sen päätöksen tekeeketä töihin otetaan joten aktiivimalliin ei itse voi vaikuttaa joten siksi se pitäisikin kumota. Eli ongelma aktiivimallissa on se, että vaikka kuinka aktiivisesti haet töitä, mutta et saa niiitä,koska työnantaja ei valitse tai ota töihin.

   5. Markku T Koivisto
    28.3.2018, 15:46

    Eli kun sinun tutuissa, Pentti Nieminen, ei ole työttömiä, niin työttömyyttä ei ole, on vain laiskoja ihmisiä? Joihinkin tämä sos-propaganda uppoaa kuin veitsi voihin. Parhaat työttömyyden asiantuntijat tuntuvat olevan niitä, joilla ei ole asasta mitään kokemusta.

    1. sakutimonen
     28.3.2018, 17:18

     Pentti Nieminen sanoo, että omakohtaisia kokemuksia ei pidä yleistää – ja yleistää heti itse omat kokemuksensa sanomalla, että hänen tutuissaan ei ole työttömiä, joten kaikki työttömät ovat työttömia omasta halustaan.

    2. Pentin mielestä tilastokeskus tietää parhaiten ja tarkimmin. Työministeriön (Tem:n) julkaisut ovat tarkempia ja eriteltyjä, tilastokeskuksen ei ole. Kaikkein luotettavin lienee Kela. Sen tilastojen mukaan työttömyys etuutta sai 12/2017 yli 600.000 ihmistä. Työttömyysetuuden saaja ei kuitenkaan ole tilastoitu em. tilastohin työttömäksi työnhakijaksi, sillä osa työttömyysetuutta saavista odottaa sairaseläkepäätöstä, osa on palkattomissa töissä, osa omaishoitajina, osa on osapäivätöissä tai muissa silpputöissä, osa opiskelee. Kaikkia heitä yhdistää yksi asia: työttömyys.

     Totuus tunkee esille, aina. Totuus voittaa aina. Aktiivimallista on julkaistu ensimmäinen tieto. Sen mukaan noin puolet työttömistä täyttää aktiivimallin ehdon. Toisinsanoen on joko töissä tai koulutuksessa/valmennuksessa (työvoimapoliittisessa toimenpiteessä). Onko se yllätys? Ei yhdellekään joka tuntee ja on tuntenut työttömiä tai ollut itse työttömänä. Ne taas, jotka ovat kiekuneet kitarisat punaisena toisten-siivellä-eläjistä tai laiskoista sohvaperunoista jotka vain hörppivät olutta sohvan reunalla, hämmästyvät ja väittävät että juu-u tämän täytyy olla aktiivimallin ansiota (tuskin maltan odottaa näitä sometarnoita…).

     Sossu-Tatu tarinoiden varassa eläneet ovat ensin uskoneet sadunkertojiin, ja kun omat kuvitelmat törmäävät todellisuuteen, niin he kieltävät yhä sen todellisuuden missä työttömät elävät, eivätkä edelleenkään erota tositodellisuutta fiktiosta. Ikävä kyllä myös eduskunnassa istuu monta työtön-fiktion varassa toimivaa kansanedustajaa ja jokunen ministerikin.

   6. Jukka Salonen
    28.3.2018, 18:26

    Olisikohan kuitenkin kyse myös uudesta tilaston luomisesta tarkoitushakuisesti ?

    Eli kaikki jo aiemmin pätkä-, ym. töitä tehneet tilastoidaan aktiivimallin täyttäneeksi. He ovat hyviä vaikkeivat mitenkään ole elämäänsä sen enempää muuttaneet mallin voimaantullessa.

    Muita työttömiä, jotka eivät ole onnistuneet mallin täyttämisessä saakin sitten kepittää. Toivottavasti ennustus aktiivimalli kakkosen kohtalosta menee kirjoituksen mukaisesti romukoppaan.

    1. Mutta mites Juhana Vartiainen saa sitten päivisin unta, jos aktiivimalli 2.0 jää toteutumatta?

 2. Joka toiselta työttömältä leikataan työmarkkinatukea. Aktiivimalli puree. Eläköön aktiivimalli.
  /s

  1. Kunnallisveroäyri kiittää, saa mukavasti ilmaa siipien alle nousukiitoon 🙂

  2. Minultakin aktiivimalli purasee. Onneks työt alkaa kohta, niin pääsee edes vähäks aikaa pois tästä hullunmyllystä. Hauska juttu, kun ei ole vieläkään tullut postissa aktiivimallin soveltamisohjeita.

Kommentointi suljettu.