Ihmelääke

Tähän asti työttömiä parantavan ihmelääkkeen nimi on ollut kuntouttava työtoiminta, joka työvoimaviranomaisten virallisten nettisivujen mukaan jämäköittää elämänhallintaa ja auttaa löytämään urapolun työmarkkinoille. Nyt uuden ihmelääkkeen nimi on aktiivimalli, joka nostaa laiskamadon vaivaaman työttömän sohvalta lojumasta ja saa hänet hakemaan töitä, joita onkin sitten ihan valita asti. Sellaista kuvaa media on ruvennut muokkaamaan. Tähän asti on muokattu kuvaa työttömän prototyypistä, joka lojuu kotisohvalla syrjäytymässä. Nyt kun on keksitty uusi lääke, niin ihmeparantumisia tapahtuu lähes päivittäin.

Muistamme hyvin taas uudelleen esille nostetun Anun, joka puolen vuoden työttömyyden aikana laiskistui haluttomaksi hakemaan töitä. Hänet pelasti aktiivimallin tukileikkurin uhka, ja työnhaku alkoi maistua. Hän sai heti kaksi työpaikkaa. Nyt on löytynyt myös Antti, jonka aktiivimallin uhka sai lähettämään kolmessa kuukaudessa kymmeniä hakemuksia. Hän pääsi valtiolle töihin ja sai jopa valita kahdesta työpaikasta itselleen sopivamman.

Ihania tarinoita, jotka istuvat aktiivimallin mainostamiseen täydellisesti. On hienoa, että he ovat saaneet töitä, mutta heitä käytetään hyväksi mainostarkoituksiin. Heidän tarinoissaan on nimittäin reikiä kuin Uuno Turhapuron verkkopaidassa.

Anu olisi saanut töitä ilman aktiivimalliakin, sillä työvoimaviranomaisten olisi pitänyt seurata hänen tilannettaan ja lähettää työtarjouksia sopivista töistä. Tarjotun työn hakematta jättämisesestä olisi seurannut leikkuria kovempi sanktio eli tukien menettäminen kokonaan määräajaksi. Antin työnhakuun aktiivimallilla ei ollut mitään vaikutusta, sillä hän joutui työttömäksi vasta vuodenvaihteessa ja haki siitä lähtien aktiivisesti töitä. Pankkialan palveluammattilaisena hän olisi saanut nyt saamansa työpaikan varmasti myös ilman aktiivimallin uhkaa.

Kun oikein halutaan, niin ihan kenen tahansa työllistyminen saadaan näyttämän aktiivimallin ansiosta tapahtuneeksi sopivasti tarinaa värittämällä. On tietysti ihan hyvä uutisoida positiivisesti, mutta tasapuolisuuden nimissä pitäisi haastatella myös sellaisia työttömiä, joita aktiivimalli oikeasti kurittaa. Heitä on 54 prosenttia työttömistä, joten sopivan haastateltavan löytämisen ei pitäisi tuottaa vaikeuksia.

Media luo yhdenlaista kuvaa, mutta Kelan tutkijan todellisuus on toisenlainen. Kylmä fakta on, että aktiivimallilla ei ole käytönnössä mitään merktiystä työllistymisen kannalta. Se on pelkkä tukileikkuri, ja sellaiseksi se oli tarkoitettukin. Se säästää valtion työttömyysturvaan käyttämiä rahoja, kuten myös oli tarkoitus. Tästä taulukosta näkee tarkalleen montako euroa valtio missäkin kunnassa säästi ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Kiitos sille nimettömänä pysyttelevälle henkilölle, joka taulukon laati ja lähetti.

Jäämme odottelemaan lisää tarinoita aktiivimallin ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Niitä tulee varmasti, sillä käärämeöljykauppiaat ovat käynnistäneet markkinointikoneiston.

 

Kommentit (66)
  1. perkele hyvä että joku heräilee tämän valtamedian mädänäisyyteen myös tällä puolella

  2. Jorma Reijonen
    30.3.2018, 09:20

    Onkohan nämä tarinat sukua “Talvivaaran ihmeelle”?

    1. Faktantarkastaja
      30.3.2018, 10:14

      Kyllä nämä ovat. Ennustan että 20 vuoden päästä Suomessa todellinen työttömyys 66% ,ja meininki kuin Brasilian faveloissa.
      Niin käy, kun noudattaa uusliberaalia politiikkaa. Myy valtion yrityksensä ja luonnonvarat sekä jopa kiinteistöt ja infran ulkomaiseen omistukseen. Voisiko tyhmempää politiikkaa tehdä? Ostovoiman alasajo on samaan aikaan erittäin pahaa myrkkyä taloudelle. Siksikin olisi parempi maksaa hyvää sosiaalitukea, jotta kulutuskysyntä eli ostovoima voisi pitää taloutta pystyssä.

      Tässä vielä muistutus Talvivaaran ihmeestä.

      https://m.youtube.com/watch?v=lWqUVg_TyTI

    2. Markku Isometsä
      30.3.2018, 16:11

      Tämä ihme on samaiselta ihmeiden tekijältä.

Kommentointi suljettu.