Sote ja omaisuuden suoja

Jokaisen omaisuus on turvattu. Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla. Näin sanoo Suomen perustuslain 15 §. Saapa nähdä pitääkö se paikkansa, kun sote- ja maakuntalainsäädännössä aiotaan velvoittaa kuntayhtymät luovuttamaan sairaalansa ja muu omaisuutensa perustettaville maakunnille korvauksetta. Itse asiassa niitä ei ensi alkuun luovuteta edes maakunnille, vaan osakeyhtiölain mukaan toimivalle yritykselle, joka on toiminut reilun vuoden verran ilman lainsäädännöllistä pohjaa.

Vuosi sitten perustettiin Maakuntien tilakeskus Oy, ja johtajat siihen valittiin myös vuosi sitten ilman avointa hakua projektiryhmän kokouksessa.  Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa.

Maakuntien tilakeskus on nyt Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiö, mutta siirtyy 1.1.2020 maakuntien omistukseen. Se on sote- ja maakuntauudistuksen osana perustettu valtakunnallinen palvelukeskus, jonka tehtävänä on huolehtia kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista – erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin.

Omaisuus siirtyy yhtiölle vuoden 2020 alussa korvauksetta. Näin muun muassa sairaanhoitopiirien miljardien arvoinen kiinteistöomaisuus luovutetaan vastikkeetta Maakuntien tilakeskus Oy:lle, joka sitten vuokraa tilat maakunnille, jotka järjestävät tiloissa täsmälleen samaa toimintaa, jota niissä on nytkin. Sen luovutettavan kiinteistöomaisuuden ovat kunnat rakentaneet omilla rahoillaan, usein vielä velaksi. Kiinteistöt annetaan ilmaiseksi, mutta velat jäävät kuntiin. Projektiryhmä on jo vuosi sitten jakanut johtajien paikat itselleen, vaikka uudistus toteutuu vasta vajaan kahden vuoden kuluttua.

Yhtiön verkkosivujen mukaan sen kiinteistöomaisuus on 3,4 miljardia euroa, ja meneillään on neljän miljardin investoinnit. Vuosittaiseiksi vuokratuotoiksi maakunnilta yhtiö arvioi 1,75 miljardia euroa.

Kuntayhtymien omaisuus kuuluu kiistatta kunnille ja viime kädessä kuntalaisille. Hallitus perustelee ilmaista luovuttamista sillä, että ne on rakennettu julkisin varoin. Perustelu ontuu, sillä eivät kunnat ja muut julkiset toimijat koskaan ole luovuttaneet omaisuutta ilmaiseksi toisilleen. Kenellekään ei ole tullut edes mieleen ehdottaa moista, ja jos olisi tullut, niin hänet olisi tyrmätty heti perustuslain omaisuuden suojalla. Omaisuutta vastikkeetta luovuttaneet kuntapäättäjät olisi passitettu oikeuteen. Laissa ja kuntayhtymien omissa säännnöissä on kerrottu miten olisi meneteltävä. Ensin omaisuus pitäisi jakaa osakaskunnille, ja sen jälkeen kunnille olisi maksettava omaisuudesta täysi arvo.

Näin ei kuitenkaan aiota tehdä. Olen itse ollut tilaisuudessa, jossa valtion edustaja sanoi korvausta mahdollisesti maksettavan vain poikkeustapauksessa ja vain suurissa taloudellisissa vaikeuksissa oleville kunnille. Toisin sanoen asiansa huonosti hoitaneet saattaisivat saada korvausta, mutta hyvin hoitaneet eivät.

Sipilän hallitus on monta kertaa hakannut päätään perustuslakiin, mutta ei ota opikseen. Saa nähdä mitä mieltä perustuslakivaliokunta on tällä kertaa.

Kommentit (35)
 1. Seppo Laitinen
  4.4.2018, 08:29

  Ei tämmöinen voi olla mahdollista? Jos se on mahdollista, mitä hyötyä on perustuslaista?
  Seuraava ajatus, mikä tulee mieleen on yksityisen omaisuuden haltuunotto valtiolle. Ei tämmöinen voi olla mahdollista Suomessa, elämmehän vuotta 2018.

  1. Faktantarkastaja
   4.4.2018, 13:58

   Kyllä se vaan on mahdollista. Miksi Suomessa äänestettiin näitä 2015, ja vieläpä suurella joukolla ottaen huomioon, että monilla taustalla talousrikostuomioitakin yms. Hämärää toimintaa.

   No siksi, että Suomen kansa on täysin aivopesty uusliberaaliin linjaan. Avaa telkkarin niin näkee mitä se tarkoittaa. Lisäksi amerikkalainen huippuyliopisto rankkasi Suomen maailman epäempaattisimpiin kansoihin viron ja latvian ohella. Siinäpä sellainen kuvio, joka tuhoaa Kekkosenjälkeisen hyvinvoinnin sellaisella nopeudella ettei edes kehitysmaista löydy esimerkkejä.

   Täällä yhdistyvät kapitalismin ja kommunismin ne huonoimmat puolet ja kirsikkana kakun päällä vielä suurella ripauksella natsismia ja aitoa vihaa omaa kansaa kohtaan. Missään kehitysmaassakaan ei ole niin älytöntä kaivoslakia kuin Suomessa tai vuokrata kiinteistöjä täkäläisen hullulla tavalla.

   1. Geek Rousbeer
    5.4.2018, 01:34

    Yliopistolaisena olen katsellut ensin Senaattikiinteistön ja sitten SYK:in touhuja ja ei ole mafia siitä touhusta kaukana. Jos tämä ei ole hyväveli-verkostoa, niin mikä sitten on? Edelleen ihmettelen tätä intoa luoda osakeyhtiöitä, joissa julkista rahaa siirretään kassasta toiseen ja ”pannaan tase töihin”, mutta kenen. Kiinteistökeinottelijan?!?

   2. Näinhän tämä näyttää Suomessa menevän. Tuntuu kääntyneen koko kapitalismi nurinkurin kun ajatellaan että yrityksen pitää ilmaiseksi kaikki saada, valmiiksi ojennettuna. Ja kansa maksaa, mutta kansan vika on, että velkaannutaan.

  2. Markku Kemppainen
   7.4.2018, 09:53

   Onhan se Suomessa mahdollista, entisessä Venäjän alusmaassa. Venäjällä tämmöinen operaatio toteutettiin 90-luvun alussa kun valtion omaisuus jaettiin olgarkeille, jotka ”ymmärsivät” hallinnonalojensa bsineksiä paremmin kuin mikään hoomoilanen jostain metsästä. Tämä malli on suoraan sieltä. Sitä joskus kuvitteli, että Suomessa peli on Suomessa poikkeuksellisen rehellistä, avointa ja reilua. Ei ole. Herrat on täällä samanlaisia ahneita paskiaisia kuin kaikkialla muuallakin.

 2. Ja toisella kädellä siirellään valtion omaisuutta omiin ja sukulaisten taskuun viittaan PM:n omistajan ohjaus aikoja. https://www.fortum.fi/media/2016/10/fortum-ja-taaleri-sijoittavat-chempolikseen https://yle.fi/uutiset/3-9413976 etää silleen.

Kommentointi suljettu.