Taas ne laiskat työttömät

Tänä aamuna Yle hehkutti täysillä hallituksen sanomaa laiskoista työttömistä, joita ei millään saa tarttumaan palkkatyöhön. Ylen kyselyyn oli vastannut 1 200 yritystä, ja niistä sadat kertoivat Ylelle kärsivänsä työvoimapulasta samaan aikaan, kun Suomessa on satojatuhansia ihmisiä työttömänä. Tästä saatiin näkökulma, jonka mukaan työttömiä ei palkkatyö kiinnosta, ja jos kiinnostaa, niin vain sen verran, että aktiivimalli täyttyy. Yleinen työmoraali on kuulemma heikko. Työvoimapulasta kärsimättömät sadat yritykset eivät saaneet ääntään kuuluville, eivät myöskään työttömät työnhakijat.

Yritykset ovat tietenkin nimettömiä, joten kukaan ei voi kysyä millaista palkkaa ja muita työehtoja ne tarjoavat. Jos suunnilleen 700 euron työmarkkinatuki on palkkatyötä houkuttelevampi vaihtoehto, niin on syytäkin pysyä nimettömänä. Silloin palkka on niin huono, että se saattaa täyttää rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön.

Yksi yritys esiintyi sentään nimellään, mutta Yle jätti selvittämättä tai kertomatta yrityksen toimintatavan ja taustat. Näin silti, vaikka se itse on tehnyt yrityksestä jutun vuonna 2009. Tämä yrittäjä siis valitti, että osapäiväiselle työntekijälle tarjottu kokopäivätyö ei kelvannut, vaan työntekijä halusi mieluummin harrastaa työttömyystukia nostaen. Jos tämä pitäisi paikkansa, niin työntekijä menettäisi kaikki tukensa siinä paikassa.

Tuon vuoden 2009 jutun mukaan uutisissa esiintynyt kuopiolainen Alina Hoivatiimi Oy on hoiva-alan franchising- eli ketjuyritys. Ketjussa emoyritys tarjoaa toimintakonseptin ja yhteisiä palveluja, mutta varsinaisen hoivatyön hoitavat itsenäiset yrittäjät. Jos konsepti on ennallaan, niin osa-aikaiselle työntekijälle ei tarjottu kokopäiväistä palkkatyötä, vaan yrittäjyyttä täydellä yrittäjäriskillä. Siihen ei läheskään kaikilla ole valmiutta eikä osaamista.

Jos ja kun Yle nyt väkisin haluaa leimata työttömät johdonmukaiseti laiskoiksi työnvälttelijöiksi, niin luulisi toimittajien sentään edes selvittävän millaisia töitä ja millaisilla ehdolla tarjotaan. Muuten menee uskottavuus, joka tosin hallitusta myötäilevien uutisten myötä alkaa olla muutenkin mennyttä.

Milloinkahan Yle tasapuolisuuden nimissä tekee uutisen palkanmaksuhaluttomista työnantajista?

EDIT 4.4.2018 klo 11.25: Eräs lukijani huomautti, että Ylen jutussa mainittu autotalkkarin töitä tarjonnut yritys mainostaa nettisivullaan näin:

“Sinulla ei tarvitse olla omaa yritystä tai ryhtyä työsuhteeseen, vaan voit toimia esimerkiksi osuuskunnan kautta.”

Yritys ei siis tarjoa työsuhdetta, vaan laskutuspalvelun tai osuuskunnan kautta tehtävää työtä. Tuon kaltaisesta työstä jää tekijän itsensä maksamien sivukulujen jälkeen käteen muutamia satoja euroja kuussa, ja tukien maksatus keskeytyy siksi aikaa, kun tukien maksaja selvittää tilannetta.  Selvittelyn jälkeen henkilö todetaan päätoimiseksi yrittäjäksi, jolla ei ole oikeutta tukiin.

Kommentit (98)
 1. Seppo Juhani
  4.4.2018, 11:00

  Yle tukee Sipilän hallitusta. Totuudella ei ole väliä.

  1. Petri Sakkinen
   4.4.2018, 14:57

   Yle-veroon siirtymisen tarkoituksenahan oli tehdä Ylestä hallituksen propagandamedium. Sen toimittajat esiintyvät journalisteina, mutta niin tehdään Pohjois-Koreassakin.

  2. Meillä YLE, naapurissa RT ja rapakon takana mm. Fox ja Sinclair.

   Niin niitä mielialoja muokataan.

  3. Lukisivatpa kaikki toimittajat tämän: http://anttirautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253315-tyonantajat-valittavat-tyovoimapulasta-vaikka-ovat-sen-itse-luoneet

   “Työnantajat ovat omilla toimillaan luoneet raamit työnteolle. He ovat luoneet nykyisen työelämän ehdot. He ovat toimineet aina niin, mikä heille on parasta eli taloudellisinta. He käytännössä ovat luoneet raamit markkinataloudelle. Nyt kun työntekijät ovat alkaneet toimia samoin, niin mitä työnantajat tekevät? He valittavat mediassa isoon ääneen, että ei niin voi toimia. Siis ei voi toimia samoin, kuin he itse ovat toimineet koko ajan. Ristiriitaista? Itsekästä? Vai pelkästään puhdasta ajattelemattomuutta?”

   Niinpä. Toimittajat kyllä ajateltuaan ymmärtävät tämän.

 2. Marko Saarela
  4.4.2018, 11:04

  Suomessa kyllä löytyy kaikenlaista työnantajaa. Olis hyvä, jos tehtäis juttuja näistä työllistäjistä. Saattais olla osittain julkaisukelvotonta unelma työnantajaa. Löytyy lukemattomia yrityksiä, jossa on sama paikka auki vähän väliä. Miksiköhän?

Kommentointi suljettu.