Omalla asialla

Kukaan ei saa olla tuomarina omassa asiassaan, sanotaan jo Olaus Petrin tuomarinohjeissa. Kunnallisessa päätöksenteossa on tiukat jääviyssännökset, joiden mukaan kukaan ei saa olla päättämässä omista tai edes läheltä itseään liippaavista asioista. Parlamentaarisissa työryhmissä jääviys näyttää olevan tuntematon asia. Päätöksentekoon osallistuvat nimenomaan ne, joita asia eniten koskee.

Yritystuken leikkaamista pohtineessa työryhmässä olivat mukana poliitikkojen lisäksi  EK:n, SY:n, SAK:n, MTK:n ja Metsäteollisuuden lobbarit. He eivät osallistuneet päätöksentekoon, mutta heillä oli puheoikeus. He istuivat paikoillaan myös silloin, kun päätöksiä tehtiin. Sen sijaan työryhmän varajäsenet laitettiin päätöksenteon ajaksi ulos, kertoi kansanedustaja Antero Vartia.

Tunnen aika hyvin kunnallista päätöksentekoa, joten kerron miten lautakunnissa ja kunnanhallituksessa menetellään. Vain tyhmä päättäjä jättää kuulematta asioita valmistelleita virkamiehiä, muita asiantuntijoita eri sidosryhmästä ja suoraan asianosaisia. Heitä kuulemalla saadaan asioista monipuolinen kuva. Sen jälkeen ylimääräiset poistuvat. He eivät jää paikalle vartioimaan mitä päättäjät asiasta keskustelevat ja miten itse kukin päättäjä asiaan suhtautuu. Keskustelut ovat salaisia, ja vain päätös on julkinen. Jos asia kuuluu valtuuston päätettäväksi, niin se kokous on sitten julkinen.

Parlamentaarisissa työryhmissä asianosaiset istuvat paikoillaan kuin tatit vartioimassa keskustelua ja päätöksentekoa. Ei ihme, että yritystukia ei saatu leikattua euroakaan, kun jokainen pääsi vahtimaan, ettei itseltä ainakaan leikata. Leikkauksien esittäjien nimet olisi pantu muistiin, ja ehdotukset olisi muistettu kauan vaikkapa vaalirahoitusta annettaessa.

Lobbarit itse eivät tietenkään näe asiassa mitään ongelmaa, koska päättäjät päättävät. Jos päättäjätkään eivät näe mitään ongelmaa, niin he ovat sokeita tai tekopyhiä. Ei ihme, että yritystukiin käytetään joka päivä 11 miljoonaa euroa.

Jos työttömillä olisi ollut yhtä osaavia lobbareita istumassa kokouksissa, niin pelkäksi työttömyysturvan leikkuriksi osoittautunutta aktiivimallia ei olisi koskaan säädetty. Jos lapsilla, opiskelijoilla, vanhuksilla ja sairailla olisi omat lobbarit päättämässä asioista, niin varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, eläkkeistä ja sosiaalituista ei leikattaisi jatkuvasti.

Heidän etujaan eivät lobbarit ole vartioimassa päätöksiä tehtäessä. Siksi heiltä onkin helppo leikata nyt ja tulevaisuudessa. Jostain on saatava säästöjä, ja on helppo tehdä niitä kipeitä päätöksiä, kun tietää niiden kohdistuvan puolustuskyvyttömiin. Muutaman krokotiilinkyyneleen voi tietysti julkisuudessa vuodattaa, sillä se on pieni hinta oman nahkan ja vaalituen pelastamisesta.

Sitten voidaankin tuudittautua uskomaan, että Suomi on yksi vähiten korruptoituneista maista.

 

 

 

 

Kommentit (49)
 1. Nyt ollaan tosiaankin niin asian ytimessä kuin olla voidaan. Mutta onneksi Tanhupallo tulee ja varmasti korjaa tilanteen niin ei tarvitse kansalaisten turhaan huolehtia ja murehtia.

  1. Markku T Koivisto
   6.4.2018, 13:36

   Joo, jääkiekko ja formulat myös. Niin ja kun joku suomalainen tekee 0+1 tehot nhl:ssä, se on esim txt-tv:ssä etusivun uutinen.

   Sitten kun haastatellaan tavan ihmisiä, suuri osa inhoaa politiikkaa. Pitäisi muistaa (esim. tulevissa vaaleissa), että politiikka vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

   1. Niin ja alkuperäinen sana ”politiikka” tarkoittaa kansalaisiin liittyviä asioita.

   2. Kun kysyy ihmisiltä, miksi eivät äänestä, niin vastaavat että ei se mitään auta. Nyt kuitenkin varakkaat ja eläkeläiset äänestävät eniten, ja ainakin varakkaiden etuja on ajettu hyvin tällä vaalikaudella. Äänestämisellä taitaa sittenkin olla vaikutusta.

    1. Tämän takia äänestys pitäisi saada pikimmiten nettiin. Pankkitunnuksilla äänestämään, vaikka joka puolivuosittain, niin se lopettaisi poliitikkojen nelivuosittaisen kähminnän top tyystin. Virossa homma toimii jo joten miksei Suomessakin.

     Ja pointti kopilla äänestämisessä on juuri mainitsemasi, että ekaksi KOKOOMUKSELAISET jaksavat ja viitsivät mennä äänestämään. Lopputuloksen näemme nytkin jokaisessa gallupissa: aktiiviset kokoomukselaiset jyllää ja koko ajan.

     Nettiäänestys toisi Nukkuvien puolueen, huomio – 30% – kolmekymmentä prosenttia!, ehkä kaikki äänet mukaan kokonaisprosenttisaldoon. Ja silloin pääsisimme seteliselkäranka-kokoomuksesta vihdoin eroon.

     Uskon vakaaasti, että netissä äänestys muuttaisi heti vaalituloksen, varsinkin nuorten osalta.

    2. Ilman muuta äänestämisellä on merkitystä ja nimenomaan niiden joilla ei ole muuta valtaa, kannattaa äänestää.
     Ei pidä vaipua kyynisyyteen, juuri nyt nähdään seurauksia siitä kun ihmiset jättävät äänestämättä tai äänestävät sellaisia puolueita jotka eivät tosipaikan tullen pidä populistisia lupauksiaan. Kuka onkaan antanut äänensä nykyiselle hallituspohjalle ja mitä on luullut ja luulee saavansa vastineeksi?

 2. Yritystukien osalta hallitus odottaa parlamentaariselta työryhmältä yksimielisyyttä, mutta kun on kyse aktiivimallista tai Sotesta niin hallitus päättää häikäilemättä, noin 38% kannatuksella, ja ilman tietoakaan parlamentaarisesta yksimielisyydestä.
  Uskomatonta toimintaa ja selittelyä!

  1. Kari Miettinen
   6.4.2018, 09:48

   Kertoo oikein hyvin keiden asialla tämä hallitus on!

   1. Jussi Parviainen
    6.4.2018, 10:21

    Kannattaa miettiä kelle vähät kolikkonsa kantaa! Oikea osuuskuntatoiminta olisi taas tervetullut vaihtoehto nykytivolissa!

Kommentointi suljettu.