Ei enää sitä keppiä

Erityisesti nykyisen hallituksen aikana työttömille ja köyhille on annettu toistuvasti keppiä. Aktiivimalli rankaisee tukea leikkaamalla kaikkia niitä, jotka eivät onnistu saamaan palkkatyötä tai eivät mahdu työvoimapoliittiseen koulutukseen. Indeksijäädytykset ovat antaneet keppiä kaikille erilaisia tukia saaville. Ihmiset ovat selkeästi kyllästyneet saamaan keppiä. Kun joka käänteessä syyllistetään ja annetaan keppiä tekipä mitä tahansa, niin varmasti tympii.

Hallitus käynnisti perustulokokeilun, koska sellainen tuli hallitusohjelmassa luvattua. Kokeilu järjestettiin niin rajoitetusti sekä osallistujien määrän että kokeilun keston osalta, että tulokset tiedettiin ennakolta. Perustuloa ei ole pienintäkään aikomusta toteuttaa.

Itse olen aina vierastanut ajatusta perustulosta, vaikka näen siinä hyviäkin puolia. Olen kai vain niin vanhanaikainen, että en ymmärrä miksi valtiolla olisi velvollisuus maksaa kaikille kansalaisille palkkaa siitä hyvästä, että he ovat olemassa. Yhteiskunta rakentuu työlle ja siitä saatavalle palkalle, jolla voi elättää itsensä. Kokonaan eri asia ovat sitten ne, jotka eivät syystä tai toisesta pysty elättämään itseään työllään. Heidän elantonsa on turvattava, sillä yhteiskunnan sivistyksen ja moraalin tason näkee siitä, miten se pitää huolta heikoimmistaan.

Tämän hallituksen osalta se on nähty, joten on aika kokeilla jotain muuta kuin keppiä. Porkkanakin on keksitty, mutta jostain syystä sitä käytetään kannustamaan vain hyväosaisia.

SDP julkaisi eilen yleisturvan mallin, johon tulen varmasti palaamaan vielä monta kertaa. Nyt kerron siitä vain lyhyesti.

Yleisturva olisi kolmeportainen.

Takuutaso olisi alin eli viimesijainen turvan muoto, ja se takaisi kaikille suunnilleen nykyisen toimeentulotuen perusosan suuruisen vähimmäisturvan. Takuutason lisäksi voitaisiin maksaa myös tarveharkintaan perustuvaa tukea, jota myönnettäsiin osana sosiaalityötä. Takuutaso ei olisi osallistavaa sosiaaliturvaa, mutta osallistuminen auttaisi siirtymään yleistasolle.

Yleistaso olisi syyperusteinen etuus, jonka varassa ihminen pystyisi selviytymään eri elämäntilanteissa. Se pitäisi sisällään sekä perustoimeentulon (perusosa) että ansiotuloihin suhteutetun, työnteolla ansaitun ansioturvan (ansio-osa). Jo pelkkä perusosa olisi suurempi kun takuutaso.

Sitten se porkkana, eli aktiivitaso. Se olisi yleistason lisäksi maksettava etuus, jonka saisi osallistumalla työvoimapoliittisiin aktiivitoimiin, parantamalla osaamistaan tai osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Aktiivitoimiin hyväksyttäisiin myös omaehtoinen opiskelu, työvoimakoulutus, työnhaku- ja uravalmennus, työ- ja koulutuskokeilu sekä kolmannen sektorin järjestämä koulutus ja vapaaehtoistyö.

Aktiivitaso kattaisi kaikki ne toimenpiteet, joihin nykyisin pakotetaan kepillä, sekä niiden lisäksi myös omaehtoisen aktiivisuuden. Erona nykyiseen olisi, että osallistuvaa oikeasti palkittaisiin.

Laitetaan vielä kuva:

Kuva löytyy tästä diaesityksestä.

Minusta tässä on järkeä. Keppiä on annettu jo tarpeeksi, joten on aika kokeilla aitoa kannustamista unohtamatta silti niitä, jotka eivät jostain syystä voi olla erityisen aktiivisia. Heidän elämisensä olisi turvattu yleistasolla tai viimeistään takuutasolla.

Lukekaa lisää täältä ja muodostakaa oma mielipiteenne. Päättäkää itse lopetetaanko se kepin antaminen.

Kommentit (44)
 1. Sirpa Hyttinen
  14.4.2018, 20:52

  “… takuutason saamiselle voidaan asettaa velvoitteita, kuten henkilökohtaisen tarpeen arvioinnin perusteella tarjottuihin palveluihin osallistuminen ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen. Velvoitteiden laiminlyöminen johtaa takuutason alentumiseen.” Tässä minulle jää epäselväksi puhutaanko palkkatyön vastaanottamisesta? Takuutasokaan ei siis ole se pohja koska sitä voidaan vielä alentaa.

  1. sakutimonen
   14.4.2018, 22:01

   Tuohon malliin tosiaan sisältyy vielä alennuksen uhka takuutasoon. Saattaisi olla järkevää poistaa takuutasolta kaikki sanktiot ja velvoitteet ja tehdä siitä kansalaispalkka. Sitä voisi sitten parantaa osallistumalla. Joka tapauksessa minkään puolueen malli ei tule sellaisenaan, vaan niitä hiotaan vielä. Lopullisesti sitten ensi vaalikaudella tehdään jonkinlainen kompromissi. Kaikki riippuu siitä, ketkä ovat sitä kompromissia hallituksessa tekemässä.

 2. Lisäksi kiinnostaisi tietää, miten palkkatulo / yrittäjyys vaikuttaa mihinkin tasoihin.

  Ja vaikka ehdotus olisi pohjimmiltaan hyvä, niin eiköhän sitä saada eduskunnan & hallituksen käsittelyssä heikennettyä…

  (toki taitaa olla aikaisintaan seuraavan eduskunnan päätettävissä)

  1. sakutimonen
   14.4.2018, 22:05

   Onneksi tämä hallitus ei tee edes esitystä, vaan koko uudistus jää seuraavan hallituksen tehtäväksi. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden mallit yhdistämällä voisi saada hyvän. Esimerkiksi takuutasolta voisi poistaa kaikki sanktiot ja velvoitteet, ja tehdä siitä kansalaispalkan, jota sitten voisi aktiivisuudella parantaa.

Kommentointi suljettu.