Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pahat passiivityöttömät

Puolet työttömistä ei edes yritä työllistyä, julistaa useissa lehdissä ilmestyvä Sunnuntaisuomalainen. Kela selvitti Sunnuntaisuomalaisen pyynnöstä, että selvä enemmistö, yli 87 000 ihmistä, ei ollut lainkaan palkkatöissä, saanut yrittäjätuloa tai osallistunut työllistämispalveluihin. Tämä ”passiivisten” joukko on noin 95 prosenttia niistä, joiden työttömyysturvaa aktiivimalli leikkaa.

Nyt on siis ruvettu puhumaan passiivityöttömistä, kuten ennustin jo silloin, kun aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa. Sanoilla muokataan mieliä ja asenteita, joten nyt meillä on vielä työttömiäkin alempi kasti, passiiviset työttömät. Ja kuten kaavilainen työvalmentaja muistaa huomauttaa, niin osa heistä ei edes välitä tuen leikkaamisesta, kun leikatun osan saa toimeetulotukena.

Jutun kuvan naiset ovat aktiivisia työttömiä, jotka osallistuvat työllistämistoimepiteisiin. Toinen on työkokeilussa ja toinen kuntouttavassa työtoiminassa. Molemmat tekevät työtä, mutta kummallekaan ei makseta palkkaa. Heitä ei myöskään tilastoida työttömiksi. Heissä ruumillistuu koko aktiivimallin älyttömyys. Aktiivinen pitää olla ja työtä pitää tehdä, mutta palkkaa ei tarvitse maksaa. Palkan korvaa työttömyyskorvaus, joka säästyy leikkaukselta.

Onneksi jutussa sentään kerrotaan aktiivimallin ongelmista, mutta valitettavan monet eivät sitä kokonaan lue. Heille riittää valheellinen otsikko, jonka mukaan puolet ei edes yritä työllistyä.

Mistä Kelan tukija ja toimittaja sen muka tietävät? Kun edes Kela ei vieläkään tiedä varmaksi mitä kaikkea aktiivisuudeksi hyväksytään, niin mistä Kelan tutkija tietää millä tavoin tämä työttömien joukko on yrittänyt aktivoitua? Osa heistä on työkyvyttömiä, joiden sairauspäivärahakausi on tullut täyteen. Heidän on ilmoittauduttava työttömiksi työnhakijoiksi ja aktivoiduttava, vaikka lääkäri on todennut heidät työkyvyttömiksi.

Kukaan ei tiedä millä tavoin passiivisiksi leimattujen työkykyisten joukko on yrittänyt työllistyä tai aktivoitua. Kukaan ei tiedä, kuinka monta turhaa työhakemusta he ovat lähettäneet ja kuinka monelle aktiivisuudeksi hyväksyttävälle kurssille he ovat yrittäneet turhaan hakeutua. Te-toimistot eivät ota ketään kursseille sitä varten, että aktiivisuusvaatimus täyttyisi, vaan kurssilla on katsottava olevan työllistymistä edistävä vaikutus. Kursseja on ihan liian vähän, ja niiden sisältökin on enimmäkseen jonnijoutavaa löperöintiä. Siihen löperöintiin osallistumalla onnekkaat pääsevät kuitenkin paremman eli aktiivisen työttömän kirjoihin. Se onnistuu kuitenkin vain kerran, ja seuraavalla tarkastelujaksolla he putoavat passiivityöttömiksi.

Jako hyviin ja pahoihin työttömiin ikävä tosiasia. Se ei kuitenkaan hämmästytä minua yhtään. Jo sanana aktiivimalli saa ajattelemaan myös vastakohtaa. Kun on aktiivisia hyviä työttömiä, niin tietysti on myös passiivisia pahoja työttömiä. Heitä on puolet, ja he ovat vapaata riistaa kaikkien paheksunnalle. Heitä voivat paheksua myös ne hyvät työttömät, jotka on nyt korotettu alimmasta kastista hivenen korkeammalle luomalla vielä heitäkin alempi luokka.

Kommentit (90)

 1. töytön

  Onpas taas hieno otsikko isketty lehteen. Siellä ne ovatlojuneet sohvalla 24/7, kyllä Kela tietää.

  • työtöntyötön

   Itse asiassa taitaa olla niin että Kela ei ole moista väittänyt vaan jutun kirjoittaja toimittaja Janne Laitinen.

   ”Aktiivimallin piirissä olevista lähes puolet, noin 47 prosenttia, ei tehnyt tammi–maaliskuussa mitään työllistyäkseen.”

   Tuon olisi voinut kirjoittaa myös muotoon:
   ”Aktiivimallin piirissä olevista lähes puolet, noin 47 prosenttia, ei täyttänyt aktiivimallin aktiivisuusehtoa. Siitä ei ole tietoa mitä he ovat tehneet työllistymistään edistääkseen. Työkokeilussa oli x määrä ihmisiä ja kuntouttavassa y määrä, tämä siitä huolimatta että työkokeilussa olleista vain reilusti alle 20% työllistyy ja kuntouttavassa luku on vielä paljon paljon matalampi. Ehkä olisikin syytä kysyä miksi näihin edes verorahoja tuhlataan ja miksi näillä kikkaillaan työttömyyslukuja matalammiksi.”
   https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/122864-tyokokeilujen-maara-kasvaa-harva-tyollistyy-harjoittelun-jalkeen

   Itsekkin aion ottaa mieluummin leikkauksen tukeen kuin esim. mennä käsipäivää-kurssille tai muuhun hölynpölyyn. Enkä ole (ainakaan vielä) edes ulosottovelallinen vaikka Laitisen Jannen mukaan nämä kaksi asiaa kulkevat käsikädessä.

   • Joni Pelkonen

    Väitehän on selkeästi valheellinen. Esimerkiksi työnhaku ei täyty ”aktiivisuusehtoa”, joten vaikka nuo työttömät olisivat hakeneet työpaikkoja kaiken aikansa, leikkaus kohdistuu heihin silti. Laitinen on siis keksinyt väitteensä ihan suoraan omasta päästään.

 2. stunned

  Juurihan Ylellä aamuteeveessä pääsivät sanomasta, että ”mahtava saavutus jo puolet on aktivoitunut”. Miten se malja on taas puolityhjä, kun kokkaripoliitikkokin kehui mallin olleen jymymenestys työttömien keskuudessa, eikä toimittaja epäillyt ilosanomaa ollenkaan. Pelkkää hymyä ja päännyökyttelyä; katse kertoi kaiken.

  Olisiko kuitenkin niin, että aktiivimallin jättimenestys on hallituksen ansiota, mutta passiivisuus onkin henkilökohtaista?

  Voitot yksityisiä, tappiot sosialisoidaan. Tuttua.

  • J-P

   > ”mahtava saavutus jo puolet on aktivoitunut”

   Eikös sitä uutisoitu, että viime vuonna (ennen aktiivimallia) noin puolet työttömistä täytti mallin ehdot?

   Minun laskujeni mukaan tämä tarkoittaa sitä, että aktiivimalli on aktivoinut vain hyvin pienen osan työttömistä (kun verrataan tilannetta ennen & jälkeen).

   • stunned

    Aktiivimallilla ei ole ollut mitään vaikutusta.

    Zero, nil, zilch.

    Tämä ei silti estänyt Kokoomuksen Kalle Jokista Ylen haastattelussa ottamasta itselleen, puolueelleen ja hallitukselle täyttä kunniaa aktiivimallista ja sen ”huikeasta onnistumisesta”, kun kaikki puolet työttömistä ovat tehneet niin kuin aina ennenkin — olleet aktiivisia.

 3. Pitkäaikaistyökyvytön

  Aina kirjoitetaan vain työkyvyttömistä, joilla sairauspäivärahakausi on tullut täyteen. Kaikille se ei ole tule täyteen, ennen kuin loppuu. Olin pitkään sairauspäivärahalla, kunnes pääsin työkyvynselvitykseen. Siellä minut todettiin monen ammattilaisen toimesta työkyvyttömäksi oikeastaan mihinkään työhön. Sen jälkeen mukaan astui Kelan lääkäri, joka totesi työkykyiseksi. Sen jälkeen lääkärit ovat B-lausuntoja kirjoitelleet, mutta Kela hylkää ne aina. Ainoa keino ”aktivoitua” on ammatillinen kuntoutus. Pääsinkin ammatilliseen kuntoutukseen viime vuonna ja yritän toipua siitä edelleen. Työn tekeminen sairaana ei paranna, vaikka sen nimi olisikin ammatillinen kuntoutus.

  • merja k

   Olen pahoillani puolestasi. Nyt vasta luin 26-vuotiaasta naisesta, jolle ei asiantuntijalääkäri ollut myöntänyt syöpälääkkeitä. Kelalta oli otettu juttuun kantaa, että eivät voi kävellä lain yli. Samaan aikaan on tämä toimeentulotuen lääkkeiden korvattavuusjupakka, jossa Kela on ylittänyt toimivaltansa rajat. Se laitos pitäisi saada vastuuseen kaikesta inhimillisestä kärsimyksestä, jota ihmisille tuottavat. Ois hienoa, jos se olisi asiakaslähtöinen laitos, jossa oikeasti yritettäisiin auttaa vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Utopia.

   • työkyvytön

    Tosiaankin Kela pitäisi saada vastuuseen! Ovat pilanneet niin monen ihmisen elämän, ja pahinta on, ettei näille asiantuntijalääkäreille tule koskaan mitään seuraamuksia. Vai onko joku muka joskus muuta kuullut? Valittaa tietysti aina voi, mutta siitä ei seuraa muuta kuin päänsärky.

    Minullakin on tuttuja, jotka ovat työkyvyttömiä, mutta Kela ei eläkkeelle päästä. Jos vielä nämä ihmiset menettävät lääkkeensä, niin en halua edes miettiä, miten heidän käy. Minulla kävi lopulta tuuri ja pääsin eläkkeelle, mistä kiitän kyseistä päätöksentekijää edelleen joka päivä. Jos paperini olisivat olleet jonkun toisen pöydällä, tulos olisi ihan hyvin voinut olla eri. Kelan toiminta on todella epätasa-arvoista.

 4. Hanna Sipponen

  Mua itkettää. Suomeen on hallitus luomassa kovalla tohinalla luokkajakoja. EI KÄY! Voisiko edes media ryhdistäytyä ja kertoa täyttä totta -edes otsikoissaan.

  • Antonio

   Voi Hanna-pieni- samoin! Itkettää ja masentaa!
   Hallituksen toiminta on alkanut viedä osan yöunistani:

   Minua loukkaa kuten ihmisiä yleensäkin epäoikeudenmukaisuus.
   Se kalvaa mieltä.
   Ennen pelottivat toisenlaiset asiat, ehkä enemmän muissa maissa tapahtuvat.
   Olemme rauhallinen kansa, ja maamme oli pitkään moneen muuhun maahan verrattuna huomattavasti toimivampi yhteiskunta. Saatoimme luottaa poliisiin, lakimiehiin ja päättäjiinkin, ainakin keskimääräistä enemmän kuin monissa maissa.
   Putosimme nyt korkealta, ja se sattuu.

   Mitä meille on tapahtumassa?
   On alkanut pelottaa hallituksen loputtomasta vuolaudesta päivittäin puljahtava tuore uutinen. Mitä vielä onkaan tulollaan?
   Viimeksi tulleet uutiset ovat jo yksityisen kansalaisen iholla. Ne tunkeutuvat arkeen, estävät viihtymästä, blokkaavat ilon, tuottavat huolta, suunnatonta pettymystä, pelkoa, ajoittain raivoa, joskus jopa hysteerisiä naurukohtauksia.
   Kylmää on kyyti nyt.

   Olemmeko jo totalitaarisessa dystopiassa?

   Minne ovat joutuneet humaanit arvot tässä julmassa ja julkeassa finanssisipeltäjien maailmassa?
   Hiilamokin petti, katala tyyppi, uskoin häneen. Masentaa.

   Oikeudenmukaisuus on kadoksissa.
   Miten pärjäämme ikäännyttyämme? Jäämmekö raihnaistuessamme heitteille, muumioitumaan yhä pienempiin tehopisteytettyihin koloihimme soten tarjoamiin pissa-ja kakkaimubotteihin kytkettyinä, jotka analysoivat ja raportoivat myös eritteiden paljonkertovan laadun ja määrän suoraan Keskuspisteyttämöön, ettei vaan tule pisteiden väärinkäytöksiä? Entä nuorten tulevaisuus? Kuinka joku uskaltaa vielä hankkia lapsia…
   Kuinka vielä uskaltaa toivoa parempaa?! Kuka uskoo, että nousemme vielä takaisin pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi?

   Miten ihmeessä sipilä voi olla julkisuudessa niin
   h ä r s k i n k a h j u,
   että säteilee tyytyväisyyttä, koska ”vihdoin on päästy tavoitteisiin ja maa makaa erittäin hyvin! Työttömyyskin suorastaan romahti!” ???
   Halloota luuriin: missä tuntosarvet kohti tavallista kansaa? Onko hän marsilainen? Miksi me maksamme moiselle palkkaa?! Pitäisikö kehityää järjestelmä jossa voidaan poliitikot haastaa oikeuteen sanojensa syönnistä ja äänestäjien pettämisestä? Ehkä ei, mutta toimisiko joku 4 vuoden hallinnon puolitustsekkaus, ettei hsllitus ehdi kaikkea tuhota? Kansalaisten välikysynys hallitukselle?

   Ei auta meitä hyvinvoimaan uskonto, ei rukouspäivät, ei sipilän käsittämättömät itsekehuhaastattelut, ellei ole leipää eikä inhimillistä kunnioitusta tavallisia dallaajia kohtaan. Ei hyvä kirjallisuus eikä musiikkikaan auta lohduttamaan pitkän päälle.
   Minä en halua paeta pelkkiin kauniisiin päänsisäisiin haaveisiin ja kuvitelmiin, jos niiden vastapoolina todellinen elämäni kaventuu rumiksi vallan ja rahan määrittelemiksi säännöiksi, nöyryytyspisteiksi ja alistavaksi kiristykseksi.
   Ja lehtenikään ei enää ole kuin pettymys, nykyisin hallitukselle alisteinen…

   Vastoin Orwellin synkkää näkemystä –

   (en muista dystopialeffan nimeä, oliko se 1984?, se, jossa ihmiset elivät lähes pimeässä, turtuneina ja ilmeettöminä käskytysautomaattien kontrollissa peläten rangaistuksia siitä, että joku vähäinen jäljelle jäänyt tunne-elämän oire vielä ilmeni häiritsemään Systeemiä)


   minulta ei kukaan pysty viemään loputonta viehtymystäni oikeudenmukaisuuteen, terveeseen järkeen, pirnimpien puolustamiseen, kaikkien elävien huomioonottamiseen, kauneuteen ja inhimillisesti arvokkaaseen ja yleisesti kunnioitettavaan Elämään.
   Haluan takaisin paremman ihmismäisen arkeni. En nyt puhu edes rahanpuutteesta, puhun elämäntunnosta, päivittäisestä olosta ja jaksamisesta tässä vallan väärinkäytöltä löyhkäävässä maassa.

   Tai kuka tietää, ehkä kauneuden ja inhimillisyydentajukin vielä riistetään? Olisimme helpommin muokattavissa mihin tahansa dystooppiseen olosuhteeseen!

   Ehkäpä siis sipilän super- Vake-digi-jengi kehittää vielä jonkin kotiin pakosti hankittavan ( pisteytetysti verotuksessa huomioitavan) aivojenturrutusautomaatin, jonka käytön seurauksena me kaikki olemme vihdoin hiljaa, emme enää koskaan lakkoile, kritisoi tai vänise janotessamme vakavina ja tottelevaisina suurenmoiselta
   hallitukseltamme uusia lyttäyksiä, jotka saadaan tuntumaan mieluisilta lahjoilta ja palkinnoilta? Toki saisivat uudet nimet hallituksen terminologia-automaatista, joka onkin jo käytössä.

   Mikähän olisi sopiva hallituksen puppulaitteen termi
   hatutukseen, potutukseen ja muuhun veellä alkavaan?

   orpottaa ja sipilättää niin s….nasti?

   • Antonio

    Lisäys:
    Tänään Hesarissa uutinen: on keksitty Sarco- niminen itsekäytettävä eutanasialaite.
    Se on arkku, johon mennään makuulle byebyen jälkeen, ja kannen sulkeuduttua painetaan kaasunappia, joka ensin vaivuttaa uneen ja sitten vie tuskatta hengen. Prototyyppi jo esitteillä. Vihdoin saatavilla lopullinen ihka-aito passivointivekotin.
    😃

    • Pentti Nieminen

     Aikalailla parempi vaihtoehto kuin vastaantulevan rekan nokka ja paljon siistimpi vaihtoehto kuin pistooli.

    • Humppa K.

     Johan tässä on suicide bootheja pari vuosikymmentä melkein ehdittykin odotella Futuraman innoittamana. Nämä ensimmäiset kuulostaa vaan ikävän tyyriiltä, jos pitäis joka kadunkulmaan saada.

   • Virva Itäranta

    Ei luovuteta! Suomalaiset ovat hitaita, vastahakoisia ja arkoja lähtemään liikkeelle epäolkeudenmukaisuutta vastaan. Hallitus käyttää hyväksi näitä ominaisuuksia runnoessaan läpi kurjistamislakejaan. Mutta uskon, että aikaa myöten käy niin, että kansa lopulta herää.

   • ieva

    Kyllä vaan, liityn edellisten sukupuolittamattomaan itkijäkuoroon. Hatuttaa, potuttaa, veetuttaa ym. ym.! Lisäksi hävettää niin, että vuosia sitten hirnahtelin herra Soinin populistisille sutkautuksille tai ihastelin herra Sipilän leppoisaa puhenuottia. Lankesin jopa hänen ovilla kaupittelevien uskonveljiensä ah-niin-luotettaviin remonttilupauksiin. Sinne meni eläkesäästöt, viemäriin. Enää en säästele sanojani, eivät astu tontilleni, eivätkä päivystä puhelintani!
    Valitettavasti moni muukin lankesi – jopa antamaan ainoan äänensä mokomille ”uskovaisille”. Taivaspaikkaa rakentavat, käsi köyhän taskussa, puleeraavat harppuja ja kanteleita. Fariseukset.

 5. Sauli

  Ihmeellistä tämä hallituksen kiima pisteyttää ja jakaa kansalaisia, nyt siis työttömätkin ovat saaneet oman pisteytyksensä. Elämä alkaa vaikuttaa yhä enemmän huonolta peliltä, jossa jo syntymässään huonot pisteet saaneilta viedään viimeisetkin. Samaan aikaan yhteiskunnan kerma saa pelkkiä bonuspisteitä.

  Sitä mukaa kun pisteet alkavat lähennellä nollaa, elämää vaikeutetaan erilaisten seuranta ja nöyryytys toimenpiteiden ansiosta. Kun pisteet menevät miinukselle, se tarkoittaa uudessa uljaassa maailmassa ihmisarvon riistoa. On selvää että työttömyyden pitkittymiselle on syynsä, eikä se ole aktiivisuuden puute, vaan mahdollisuuksien puute. En mitenkään ymmärrä, miten tämän ryhmän elämää parantaa ”pisteytys” ja julkinen arvostelu. Enkä usko sitäkään, että pisteitä jakavilla on mitään käsitystä työttömien todellisesta arjesta, siitä miltä tuntuu, kun tietää paikkansa hiukan liiankin hyvin.

 6. Tubettaja

  Karjalainen otsikoi: Kelan mukaan puolet työttömistä ei edes yritä työllistyä, mistähän Kela tämän tietää ? Kuten Saku on oivaltanut, työssäkäyvien ihmisten mielipiteitä muokataan työhaluttomista työttömistä, joilla ei ole ihmisarvoa.

  Jutussa työttömät on jaettu kahteen kastiin: Hyviin ja pahoihin. Hyvä työtön on ”aktiivinen” työtön tekee ilmaiseksi töitä tai on jonninjoutavalla kurssilla, josta ei ole mitään hyötyä, mutta ei näy tilastoissa. Paha työtön on passiivinen työtön, joka hakee töitä, mutta ei täytä mielivaltaisesti aktiivisuudeksi määritettyjä toimenpiteitä. Olisiko taustalla osallistuva sosiaaliturva uudistus, joka estää työssäkäyvää työtöntä pääsemään tukioravanpöyrästä pois.

  Milloin työnteosta tuli hyväntekeväisyyttä yrittäjiä kohtaan, kun työntekijälle ei tarvitse enää maksaa palkkaa esimerkiksi muuntokoulutuksen varjolla. Perussisältö muuntokoulutuksissa on 3-5kk ilmaista työntekoa ja 20 päivää konsulttien PowerPoint-sulkeisia, jossa ”päivitetään” osaaminen. Kukaan ei ole tarkistanut onko konsulteilla riittävä ymmärrys ja ko. toimialan osaaminen. Kursseille voi joutua vastavalmistunut oman alansa osaaja, jolla on varmasti kovempi ammattitaito kuin kurssittajilla. Mutta maan hallitus on tullut lopputulokseen, että näillä eväillä Suomi nousuun.

 7. Jii Änn

  Tältä Turun työpisteen sivulta https://www.turku.fi/tyopiste Oma aktiivisuus vaikuttaa työttömyysetuuden määrään 2018 alusta-linkkiä klikkaamalla pääsee TE-palvelujen sivulle, jossa ilmoitetaan virheestä

 8. jari

  ”Aktiivimallissa” asiat käännetään päälaelleen. Hallituksen osaamattomuudesta, kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta luoda uusia työpaikkoja syytetään siis työttömiä. Terminä ”aktiivimalli” antaa jo viitteitä siitä, että työttömät ovat passiivisia, joita täytyy potkia siis persuksille olemattomien työpaikkojen haussa. Tosiasiassa hallitus on itse todella aktiivisesti passiivinen uusien työpaikkojen kehittämisessä, ja osoittanut täydellisesti leijuvansa omassa dysutopistisessa maailmassaan. .

  ”Aktiivimallissa” kyykytetään työttömiä hakemaan työpaikkoja, joita ei ole aikuisten oikeesti edes olemassa sekä osallistumaan ”kädestä kiinni pitämis yms. ” kursseille, joiden tavoitteena on ainoastaan siivota tilastoja. Työllistämisvaikutus tulee ainoastaan uusien TE-virkailijoiden palkkaamisesta, joiden kanssa työttömät voivat yhdessä hakea olemattomia työpaikkoja tai osallistua em. kursseille (jos niitä kaikille edes järjestetään). Tosin TE-toimistot yksityistetään kahden vuoden sisällä, joten niiden työllistämisvaikutus ulottuu vain tälle hallituskaudelle….

  Hölmöläiset kantoivat aikoinaan säkillä auringon valoa tupaan. En voi välttyä vertaamasta heidän ja hallituksen toimia keskenään. Hämmästyttävää samankaltaisuusta havaittavissa. Hallituksen dysutopistiset toimet ylittävät jo Kafkan kirjalliset saavutukset. Kolme eläköön huutoa Kafkan selättäjille…

 9. Make

  Hallituksen irtisanomista tulisi helpottaa, kun feikatun kuherruskauden jälkeen ilmenee, että ammattitaito on keskinkertaista huonompaa ja asenne on suorastaan töykeä, asiakasta kohtaan epäkunnioittava.

 10. Pentti Nieminen

  Nythän tähän tulee muutos kun liittojen pitämät kurssit hyväksytään aktiivitoiminnaksi. Liitot voi pitää ihan niin paljon ja ihan niin hyviä kursseja kuin haluavat!
  Kaikki pääsevät hyödyllisille kursseille!

 11. Jore

  Nämä ilmaista työtä tekevät ovat nykyajan orjia, joiden työpanoksesta joku ottaa taloudellisenkin hyödyn. Tätä (puoli)pakotettua orjatyötä ei pidä sekoittaa vapaaehtoistyöhön, jota henkilö tekee omasta vapaasta tahdostaan.
  Jos ilmaistyötä tekevän motiivina on pelkästään se, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi, niin ovatko he miettineet saisiko pienimmillään n. 30 euron pudotuksen (työmarkkinatukeen) katettua jotenkin muuten ja huomattavasti pienemmällä tuntimäärällä kuin ilmaistöissä, joiden tekemisessä voi kaiken lisäksi syntyä ylimääräisiä (matka)kuluja.
  Suomalaiset ovat kyllä kummallinen kansa, ensinnäkin antavat suosiolla toisten suomalaisten ”potkia itseään päähän” ja kun itse pääsee hieman parempiin asemiin, niin oikein hymyssäsuin annetaan näitä potkuja. Kohta kaiken huippuna on, että aktiivityötön alkaa halveksia passiivityötöntä :-O

  • Johanna

   ”Kohta kaiken huippuna on, että aktiivityötön alkaa halveksia passiivityötöntä.”

   Juuri tämähän tässä uutisoinnin taustalla on. Kansakunta ei pääse kritisoimaan ja kaataamaan hallitusta kun on liian kiire kyräillä ja halveksua toisiaan. 🙁

   • m.m.x.x.

    Hajoita ja hallitse.

   • Jesse

    ja tämä pirstominen tapahtuu maassa, jossa puoluekenttä on muutenkin kuin tilkkutäkki. Vaikea kuvitella enää merkittävää palkansaajien yhtymistä oman elinpiirinsä puolustamiseksi näissä puitteissa.

  • kohtalotoveri

   ilmaistöistä kuten kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisestä seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen. tämän lakiuudistuksen sipilän hallitus teki ihan ensimmäiseksi jo 2015.

   se on aika kauhea tilanne kun ihminen jonka lääkäri on todennut työkyvyttömäksi pakotetaan kuntouttavaan työtoimintaan tekemään työtä karenssin uhalla. sinun terveydelläsi eikä lääkärintodistuksilla ole siis yhtään mitään väliä jos olet työtön.

 12. Passiivinen aktiivinen

  Kuulun siihen osaan jolta korvausta leikataan, eli jutun mukaan en edes yritä työllistyä. Mitä ihmettä tämä sitten oli:

  Hain tammikuussa mielenkiintoista paikkaa, ja käytin personoidun ja kohdistetun hakemuksen ja CV:n tekoon n. yhden työpäivän. Sain kutsun haastatteluun, ja tein tottakai taustatyöt kunnolla (yrityksen tilanne, toimialan tilanne jne), harjoittelin vielä haastattelukysymykset englanniksikin koska se oli tulevan haastattelun kieli. Tähän meni kaikkineen pari päivää. Itse haastattelussa meni sitten matkoineen ja valmiusaikoineen n. 5 tuntia.

  Jäin toiseksi. Eli aktiivimallin kriteerien mukaan en ole tehnyt mitään työllistymiseni eteen. Itse olen mielestäni käyttänyt useamman viikon tämän vuoden puolella hakemusten tekemiseen, mutta luulen varmaan väärin, kyllähän Kela ja yllä olevan jutun toimittaja sen paremmin tietävät.

 13. Markku T Koivisto

  Ymmärsit Sakari, nyt tuhotaan kaikki pahat ihmiset. Nyt se alkoi. Kiitos Sakari että välitit.

 14. Rosa Warski

  Nuo passiivityöttömien haukkujat tosiaan olisivat valmiita lanseeraamaan Suomeen kehitysmaatyyliset slummit. Kun sellaiset tulisi, arvatenkin alettaisiin vaatimaan niitä kauhakuormaajilla alas. Leipäjonoille sama kohtalo. Köyhä on esine, joka on esteettinen ongelma.

 15. Ani

  Hyvä ja aktiivinen työtön tekee töitä palkatta, niin miksei sitten hyvä aktiivinen työllinen tekisi töitä palkatta tai puolella nykyisestä palkastaan.

 16. mark

  Meitä johtaa (taas) joukko ääliöitä, joten eipä kannata odotella parempia päätöksiä.

 17. Johanna

  Tuossakin Sunnuntaisuomalaisen jutussa taidetaan hissun kissun ohittaa se tosiasia, että ainakin osa näistä ”hyvistä aktiivityöttömistä” on ollut aktiivisia jo ennen aktiivimalliakin. Eli suinkaan lähtötilanne ei ole se, että 100% työttömistä on lähtökohtaisesti ollut ”pahoja passiivilaiskureita”, joista nyt puolet aktiivimalli on saanut nostamaan perseensä sohvannurkasta ja lopettamaan kaljanjuonnin ja menemään (palkattomiin) töihin.
  Taannoin Kelan tutkimusblogissa asiasta kirjoitettiin jotakuinkin näin: ”Eli jos aktiivimallia olisi sovellettu jo viime vuonna, tulos olisi ollut kutakuinkin samanlainen kuin nyt julkistetuissa luvuissa. Todennäköisesti yli puolet yli 65 päivää työttömien perusturvaa saaneista olisi kokenut päivärahan leikkauksen.”
  http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4495

  Eli edelleen minusta näyttää siltä, että aktiivimalli on ihan tyylipuhdas työttömyysturvan leikkaus, vaikka sitä mediassa yritettäisiin miksi muuksi vääntää.

  • Otto J

   Hallituksessa ei osata tilastojen lukemista, tilastotieteestä tai matematiikasta puhumattakaan. Kovarianssianalyysi tai baseline, mitä ne on? Parhaat on puikoissa!

 18. Mauri Pulkkinen

  Kiitettävää proaktiivisuutta on ainakin osa medioista ja mielipidevaikuttajista osoittanut asenneilmaston muokkaamiseksi jopa siihen mittaan, että ilman perusteita ja syiden pohdintaa leimataan osa työttömistä passiivityöttömiksi, jopa elämäntapatyöttömiksi.

  Samaa tarmokkuutta ei osoiteta, kun pitäisi todeta, että Suomessa on valittu tie, missä kavennetulla veropohjalla kannetaan korkeampia veroja osalta veronmaksajia kuin laajalla veropohjalla. Jos erilaisia verohelpotuksia ja -tukia veropohja käyttäen ei rapautettaisi veropohjan laajuutta, voisi verokanta olla pienempi kaikille.

  Kaikki tapahtuu syystä, on toistuva klisee jenkkielokuvissa. Arvoiksi muutettuna ahneus ja alistamisen tarve on vahvemmassa asemassa kuin kanssaihmisten ymmärtäminen ja kannustaminen. Siinä on minun silmissäni keskeinen syy.

 19. Annette

  No minähän olen aktivoitunut olen ottanut vastaan keikka töitä, eli tuuraan esim. sairauspäiviä kunnan hommissa ja mitä siitä sitten seuraa: soittaa joku tyyppi Te-palveluista ja haluaa aivan väen vängällä poistaa minut ”työttömistä” ja siirtää ”työllisiin” eikä meinaa millään ymmärtää että minun työni kun ei ole ennalta sovittuja päiviä tai tunti määriä, kyseli kuinka monta tuntia viime kuussa olen ollut ja kuinka monta tulee olemaan tässä kuussa. Soitto hetkellä pystyin kertomaan että viime kuussa olin töissä nelisenkymmentä tuntia ja tässä kuussa ei vielä ole yhtään, mutta silti hän olisi halunnut ”putsata” näitä valheellisia tilastoja vähentämällä minut työttömistä. Kyllä on outoa touhua ja mahtaakohan meidän päättäjät laisinkaan tietää mitä tekevät vai istuvatko vain omahyväisyyden hurmassa laatimassa uusia idioottimaisia lakeja ja säädöksiä.

 20. mikko

  kun potkut voi antaa helpommin, miten ihmeessä se tuo lisää työpaikkoja? Näin yrittäjäpomo vääntää vastauksen rautalangasta
  MTV.fi Kotimaa

  Siis oikeasti jos ihminen saa potkut *yhdestä työtehtävästä*
  niin luoko se tapahtuma siihen yritykseen 2 uutta työpaikaa
  häh en tajua Petteri Orpon mytölogiaa asiasta

  Pienelle yritykselle palkkaaminen on riski. Pyrimme siihen, että työllistämisen kynnys madaltuu. Tämä on iso muutos, Petteri Orpo perusteli hanketta hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa.

  mutta miten työpaikat lisäntyvät jos vain riski pienenee yrityksissä

  ennen oli yksi riski työpaikka avoinnaa nyt niitäkö on yrityksessä sitten 10 riskitöntä
  mites palkkaus siihenhän nämä riskit yrittäjillä juuri eniten koskevat

  miten 10 työpaikan tarjoaminen verratuna
  1 paikan tarjomiseen
  on riskittömämpää muka yrittäjälle taloudellisesti
  häh en tajua

  no siksi kun hän ei maksa omistaan enään näiden 10 ihmisen palkkoja
  se hoidetaan vero varoista
  siten että sitä työtä tekevät ovat rutiköyhiä ostovoimatomia
  valtion totaali kontrolissa olevia
  tämän yrittäjän ja valtion sätkynukkeja

 21. mikkos

  Jutun kuvan naiset ovat aktiivisia työttömiä, jotka osallistuvat työllistämistoimepiteisiin. Toinen on työkokeilussa ja toinen kuntouttavassa työtoiminassa. Molemmat tekevät työtä, mutta kummallekaan ei makseta palkkaa. Heitä ei myöskään tilastoida työttömiksi. Heissä ruumillistuu koko aktiivimallin älyttömyys. Aktiivinen pitää olla ja työtä pitää tehdä, mutta palkkaa ei tarvitse maksaa. Palkan korvaa työttömyyskorvaus, joka säästyy leikkaukselta

  eli ne uudet työpaikat yrityksissä *kymmenen* -*yhden sijaan *
  ilmeisesti toteutetaan samaa kaava käyttäen
  hitusen työ laatu -*suhde* termejä muutelmalla

 22. sakutimonen

  Tiedoksi kaikille kommentoijille: Blogin spämmifiltteri on pettänyt ja suurin osa kommenteistanne menee roskiin. Nostan niitä näkyviin sitä mukaa kuin ennätän, mutta voitte joutua odottamaan.
  Asia korjataan huomenna.

 23. J-P

  Tuossa viidessä prosentissa ovat mukana myös ”väärin aktivoituneet”, jotka ovat olleet palkkatyössä (jonka palkka ylittää minimivaatimuksen) 15 tuntia, tienanneet yrittäjänä 200e, ja olleet 4 päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa, ja olleet ”liian pienipalkkaisessa työssä” yli 18 tuntia.

  Eri aktiivisuuden muotoja kun ei voi yhdistää (ja liian pienipalkkaisen työn tekeminen on passiivisuutta)

  • Virva Itäranta

   Liian pienipalkkaisen työn tekeminen on passiivista, mutta palkattoman työn tekeminen aktiivista. Täysin käsittämätöntä pelleilyähän tämä on.

   • töytön

    Hyvä työtön tekee palkatta töitä, kiittää vieläpä ja kumartaa. Työtä tekevä työtön on työttömyyskorvauksensa ansainnut.

 24. Leo Lastulevy

  Tuo juttuhan vaan todistaa aktiivimallin hölynpölyn. Mikään ei ole muuttunut, noin puolet täytti mallin ehdot jo ennen aktiivimallia. Pikavippifirmat lienee te-koulutuskonsulttien sisaryrityksiä; rahat valuu samaan kassaan ja homma pyörii. Karjalainenhan on ollut kokoomuslainen lehti ja ehkä vieläkin hengeltään. Otsikkoakin päivitetty, mutta kuulostaa moralisoivalta.

  Korvasta pitää vääntää laiskaa työtöntä ketkua, jotta saadaan touhuun roti.

 25. mikkos

  Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kyseenalaistaa twitterissä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin ehdotuksen työvoimapoliittisesta karenssista luopumisesta.
  – Jos siis ei ota vastaan *tarjottua työtä*
  ei seuraa sanktiota! Haloo, näinkö käytetään yhteisiä verovaroja, Satonen kysyy.

  PELKÄSTÄÄN NIITÄKÖ
  OIKEITA PALKKA TÖITÄ ,TARJOTAAN KARENNSIN UHALLA
  SIIS KOSKA JA MILLÄ GALAXILLA
  tällä kokoomus
  juopon kuuloisella patulla
  on vähän hatara käsitys millä ja mistä niitä karensseja jaelaan
  lähetäkää Te toimisto
  hänelle passitus
  aktiivimallin täytävälle kurssille
  karenssin uhalla
  tai kuntoutavaan työtoimintan tai tai tai ……………………………………
  valitus vastine te toimistoon jos et suostu tähän ihanuuteen
  ja loppu tulos aina
  ei päätevää syytä kieltäytyä
  vaikka karenssin saanut jäi auton alle ja kuoli
  joten ei voinut osallistua kuntoutavaan palkatomaan työkokeiluun
  karennsin sankito siiretiin kuoleen ihmisen mummon eläkeeseen
  vähetämällä siitä 3 kk ajan 20 prosenttia
  alle kirjoitajina pohjolan vakuutus lääkäri lääkärit pää-johtaja
  ja kela

  • J-P

   Karenssi on sen tason sanktio, että sen luulisi pelottavan enemmänkin.

   Yhteiskunnalle siis.

   Pääasiallinen vaikutus on se, että henkilöltä viedään oikeus työttömyystukeen, jolloin (ylensä) voi hakea elämiseen tarvittavaa rahaa sossusta (nyk. KELA).

   Vähemmälle huomiolle jää se vaikutus, että (osa-aikaisen) työn tekemisestä tulee turhaa, koska se ei juurikaan vaikuta elintasoon. Toki työmatkatkin pitäisi kulkea, joten siitä aiheutuvien kulujen ansiosta vaikutus voi olla jopa negatiivinen.

   Tässä ei ole mielestäni mitään järkeä. Pitäisi tähdätä siihen, että työn tekeminen olisi aina kannattavaa. Mutta sen sijaan työkkäri tekee osa-aikatöistä kannattamatonta juuri niille, jotka sitä eniten tarvitsivat.

 26. Jyrki


  Puolet työttömistä ei edes yritä työllistyä, julistaa useissa lehdissä ilmestyvä Sunnuntaisuomalainen.

  Käsittääkseni tasapuolinen journalismi tai mitä nyt sitten onkaan mediaportaali Karjalaisen mielestä. Niin täytyisi myös saada vastapuolen mielipide mukaan juttuun. Jotta juttu olisi edes minkään arvoinen kellekään paitsi tietysti työttömät on paskasakkia ja makaa sitä kaljaa lipittämässä sohvannurkasssaan öyhöttäjille jne. Joita juttu selkeästi palvelee ja heidän laajenevaa joukkoa.

  Eli toisin sanoen Karjalainen olisi hankkinut 2-3 niin sanotusti ”ei aktiivisen” työttömän mielipiteen. Siitä miksi on ”ei aktiivinen”. Toki varmaan työttömät on paskasakkia ja sitä öyhöttävien totuutta toitottavien nuoleskelun takia. Nekin ”ei aktiiviset” työttömät pitää läpäistä tiukka seula ennen kuin saavat mielipiteitään laukoa hallitsemattomasti vakavasti otettavassa mediassa.

  Eli näiden ei aktiivisten työttömien pitää olla oikeasti niitä, jotka ei ole hakenut mitään laiskuuttaan. Toki jos heillä sattuu olemaan vaikka vakava sairaus niin ehkä se jätetään mainitsematta.

  Mutta sellaisia työttömiä ei haastatella, jotka hakeneet ties mitä työpaikkaa eikä saaneet mitään työpaikkaa edes sitä 18h ja tekevät sen selväksi. Niin heitä ei haastatella, koska se poikkeaa työttömät makaa sohvillaan vetämässä kaljaa öyhöttäjien maailmankuvasta. Meno siis kuin siinä roska MV-lehdessä.

  Toki mediaportaali Karjalaisen lohdutukseksi voin kertoa, et ole yksin työttömät on sohvan pohjalla kaljaa lipittäviä syrjäytyjiä öyhötys juttuinesi teitä on paljon. Ja ilma suorastaan sakenee näistä jutuista ympäri netin kaikissa medioissa. Se on muotia nyt…

 27. Isoäiti

  ”Aktiivimallin piirissä olevista lähes puolet, noin 47 prosenttia, ei tehnyt tammi–maaliskuussa mitään työllistyäkseen.”

  Siis tässä oikein puolitotuuksien aatelia. Voisin useammankin henkilön, jotka eivät tämän julkisen ”moralistituomioistuimen” mielestä tehneet mitään työllistyäkseen, vaikka ovat koko elämänsä aktiivisesti tehneet töitä ja työpätkien välillä aktiivisesti etsineet aina sen seuraavan pätkän ilman TE-toimistojen apua. Vaan jollei se uusi pätkä nyt osunut tammi-maailiskuun välille, niin hyi hyi. Hehän eivät siis tehneet mitään työllistyäkseen – kas kun ei jalkapuuhun kirkonmäelle laiteta häpeämään.

  Nämä puheet siitä, että lähes puolet eivät tehneet mitään työllistyäkseen, ovat vain yritys siirtää huomio pois epäonnistuneesta laista ja sen toimimattomuudesta.

  Lause voisi siis kuulua myös näin: ”Aktiivimalli ei tuonut 47% työttömistä mahdollisuutta työllistyä, joten hallituksen tavoittelemat merkittävät säästöt työttömyyskorvausmaksuihin toteutuvat”.

  Kuinkahan moni nyt kuvittelee, että puolet työttömistä on työmarkkinoilla kokoaikaisessa vakituisessa palkkatyössä? Mutta eihän se niin ole.

 28. Alfons Näslands

  Alkuperäiseen lähdeartikkeliin liittyen:
  ”Ulosottovelat ovat Haapakosken mukaan merkittävä este työnhaulle. Viime vuonna työttömiä ulosottovelallisia oli Tilastokeskuksen mukaan 92 000 – siis sattumoisin sama määrä kuin tukileikkuriin joutuvia.”
  Tämä on suuri ongelma.. yllättävää ettei poliittisella kentällä kukaan tunnu haluavan parantaa tämän kansanosan oloja. Helpotus hoituisi kuitenkin melko pienellä lakiteknisellä viilauksella, esim nostamalla suojaosuutta sen verran että palkasta jää enemmän käteen kuin kotona makoilusta. tällähetkellä ulosottovelkainen tarvitsee n:2600€ kk tulot päästäkseen paremmille ”leiville” kun kotona tuilla ollessa.

  • samppa haapavaara

   Suomi on harvinaisen julma maa velkaantuneelle. Armoa ei anneta, eikä tunneta. Olen itse ulosoton piirissä, ja minulle taas jokainen tienattu euro auttaa eteen päin, koska kassan maksamasta korvauksesta viedään 30% jättäen minut käytännössä pennittömäksi koko kuukaudeksi. No, vielä tämä vuosi ja sitten se on soronoo velat.

   Että en yleistäisi totuudeksi, että palkan pitää olla 2600 kk, muuten ei työhaluja löydy.

 29. on thin ice

  Jälleen kiitokset Sakulle kirjoituksesta. Näyttää siltä, että aktiivimallia alettiin valtamedioissa heti käyttää palkansaajien ”apartheid”-systeemin luomiseen (paras ja kunniallinen palkansaaja = työssä käyvä palkansaaja, aktivoitua työtöntä palkansaajaa voidaan sietää kun taas passiivisiksi luokitellut pääsee milloin kukakin arvioimaan lusmuhylkiöiksi ilman analysoituja perusteita tai kohteen puolustautumismahdollisuutta). Ehkä tämä olikin establishmentin yksi aktiivimallin tarkoitusperistä, kun se ajettiin läpi.
  Kokoomuksen kliseeksi asti jankkaama lempi isku-lauseensa ”työ on parasta sosiaaliturvaa” alkaa kuulostaa taloushädässä kamppailevasta työttömästä ivalta ja pilkanteolta, kun aktiivimalli tyttömyysturvaleikkureineen pakottaa hädänalaisen kuukausiksi työharjoitteluihin ja -kokeiluhin, joista jo mennessään tietää, että mitään oikeaa palkallista työsopimusta ei tulla koskaan tekemään. Kun määräaika umpeutuu, tilalle kiskaistaan uusi hädänalainen. Kokoomussloaganin voisikin näissä tapauksissa muuttaa muotoon ”työ ilman oikeaa palkkaa on parasta sosiaaliturvaa”. Toivottavasti palkansaajat niin työssäkäyvät kuin ”eriasteiset” työttömätkin näkevät tämän juonikkaan systeemin läpi ja näyttävät pitkää nenää eli eivät alakaan keskenään tapella.

 30. Mikko

  ja tämä te toimiston passitus
  *hyödylisielle kursseille* työvoimapoliitisiin toimenpiteisiin
  joista niitä karensseja eniten jaetaan
  jopa tarkoituksellisesti
  Tekemällä karenssi ansoja ihmisille
  te toimiston virkailijoiden
  suunitelemana tai automaatisesti

  Ei kieltäytymisestä oikeista työpaikoista

  joita he Te -toimistot eivät edes tarjoa asiakaileen
  Te toimiston työttömille työnhakijoille vaan jotain aivan muuta
  eli näitä kursseja ja palkkatoimia ilmaistöitä
  tai kannatamattomia pätkätöitä Ykkös vaihtoehtona prioriteetinään
  se on se todelinen te toimistojen itse aiheutettu
  kohdanta ongelma eikä mikään muu

  Arto Siitoinen anteeksi Satonen
  se homma Tapahtuu vielä niin että sinut pakoitetaan *yksityis konsultti firman asiakaaksi* karenssin uhalla
  Aika moista pakko asiakuus bisnestä
  ja näiden konsultti firmojen kätyrinä toimii
  Te -Toimistot ja suomen työvoima lain säätäjät
  Mietikää siis oikeasti tämän touhun oikeuden mukaisuutta
  ja ketä se hyödytää eniten

 31. mark

  Pitänee ruveta Harry Harkimo faniksi. On yksi ja ainoa järjen ääni sote-sopassa. https://blogit.savonsanomat.fi/harry-harkimo/palkka-harmonisointi-voi-kaataa-soten/#cxrecs_s

 32. Pera

  Päättäjien kalloihin ei näytä mahtuvan sitä, että varsinkin yksinasuvien työttömien on liki mahdotonta aloittaa työssäkäyntiä kun ei ole rahaa työmatkoihin. Yksinasuvalla kun on ainoastaan rahaa elämisen ylläpitoon ja työnhakuun, mutta kun työ pitäisi aloittaa, tulee ongelmia. Jos tekee vaikkapa 2 työpäivän mittaisin työn, niin mahdollisesti joutuu odottamaan Kelan korvauksia liki 2 kuukautta. On perin kummallista, että yksinelävistä työttömistä on leivottu syrjäytyneiden joukko, joilla ei ole varaa aloittaa työntekemistä. Pitäsikö säätää laki, joka määrittää antamaan palkaan riihikuivina seteleinä käteen kuitin kera, jos työntekijä niin haluaa. Noin on joskus ollutkin.

  • samppa haapavaara

   Riippuu vähän millä aikataululla pitää työmaalle päästä, ja pääseekö sinne julkisilla. itselläni ongelma ratkesi harkinnanvaraisella toimeentulotuella, sain bussilippu rahat. Sen jälkeen olekin vältellyt sosiaalia, tähän saakka onnistuen just ja just. Eli oli silloisen kunnan kannalta kannattava sijoitus.

  • Jarkko

   Kannattaa muistaa, että työnantajat ja päättäjät valehtelevat ihan suuvaahdossa asioista. Jotta kukaan ei joutuisi maksamaan globalisaation, ulkoistamisen ja automaation aiheuttaman köyhyyden ja syrjäytymisen todellisia kuluja.

   Esim. elektroniikka teollisuudesta on 90-luvulta saakka siirretty 300 000 työpaikkaan muualle. Myös moni muu ala on siirrtetty pois Suomesta. Koko talousjärjestelmä missä me eletään on eräänlaista vastuun välttely taloutta, jossa pyritään kaikilla vippaskonsteilla omimaan pienelle piirille maailmanlaajuisen logistiikan ja tuotantokoneiston tuotot.

   Se että globalisaation uhreja kurmutetaan kokoajan kovempaa on vain merkki siitä että järjestelmä ei toimi.

  • V. laulajainen

   Minulla ei ollut noita odotusmurheita. Tosin itse kirjoitin työn tilaajalle laskun palkastani.

   Suuri ongelma on todellakin tuo avustusten loppuminen. Ensimmäistä palkkaa saa odottaa kuukauden. Huonossa tapauksessa puolitoista tai kaksi. Vuokratuki päättyy mikäli työ alkaa kuun ensimmäinen päivä ja peruspäivärahasta pitäisi maksaa laskut.
   En tiedä miten kelan maksama sosiaalituki toimii näissä asioissa. Kunnalta voi hakea harkinnanvaraista tukea.
   TIedä sitten saako vai ei. Asiasta tietysti voi valittaa kunnan sos.työntekijän päätöksestä hänen esimiehellee ja varmaan kelankin päätöksestä voi valittaa.

   Muutaman keran tuo olen kokenut, palkka tuli 1,5 kk päästä. Onneksi kela unohti katkaista asumistukeni ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla ilmoitin kelalle vasta saatuani ensimmäisen palkan. Toki maksoin ylimääräisen tuen takaisin. Sielläkään ei ymmärretty etten pysty maksamaan kahden kuukauden vuokraa, ruokaa, työmatkoja noin 500:lla eurolla

 33. Saara Nieminen

  Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vasta jutun keksi. Hän sanoo maikkarin haastattelussa näin: ”Monella yrittäjällä ei ole kokemusta työntekijän palkkaamisesta. Pelko on suuri väärinpalkkaamisesta, jos tuleekin joku, joka myrkyttää työyhteisön tai ei selviä työtehtävistään. Iso yritys löytää yleensä tehtäviä, johon työntekijä voidaan siirtää, mutta pienessä yrityksessä on vaikea toimia tälläisessä tilanteessa, Pentikäinen selittää.

  – Jos työllistämisen riskiä pystytään madaltamaan, se kannustaa yrittäjiä palkkaamaan väkeä. Yrittäjien kyselyssä jopa kolme neljästä on halukkaita palkkaamaan työntekijöitä, jos tämä riski olisi pienempi, Pentikäinen sanoo.”

  Nyt pistää ihmettelemään tuo, että yrittäjät palkkaisivat työntekijöitä, jos irtisanomien olisi helpompaa. Ja peräti jopa kolme neljästä. Minä kun olen aina ollut siinä uskossa, että työnantaja palkkaa työntekijöitä sen takia, että tarvitsee heitä. Olenkin ollut ihan väärässä. Eihän yrittäjä palkkaa työntekijöitä, jos heille ei ole käyttöä. Ja jos taas yritys tarvitsee työntekijöitä, se palkkaa niitä, vaikka irtisanomista ei helpotettaisikaan. On taas työnantajat keksineet uuden laulun, mitä lauletaan, kun halutaan helpottaa irtisanomista.

  • Jonis Lusis

   Mikael Pentikäinen on oikeassa. Kun ilmaisväkeä pukkaa ovista ja ikkunoista hälinä kasvaa ja nujakointienkin
   mahdollisuus työpaikoilla lisääntyy. Asioilla tuppaa nääs olemaan puolensa. Halpoja olivat mutta kalliiksi
   tulivat..

  • sakutimonen

   Minä taas ihmettelen, että miten työntekijä pystyy pitämään laiskutensa, osaamattomuutensa ja paskan luonteensa piilossa työnantajalta koko koeajan ja oaljastaa vasta sitten kaikinpuolisen kelvottomutensa. Tätäkin olen nimittäin nähnyt käytettävän perusteluna irtisanomisen helpottamiselle.

   • Esa

    Voin kokemuksesta sanoa, että kyllä pystyy. Työnantaja tai yleensä ko. työnjohtaja yleensä olettaa koeajan alussa, että uusi työpaikka ja sen tavat vaativat oppimista ja jos työntekijä näyttää yrittävän oppia, niin ei koeaikana lopeteta työsuhdetta. Monesti tuli vuosien aikana vastaan työntekijöitä joiden työ- ja oppimishalut loppuivat, kun kolmen kuukauden koeaika loppui. Ongelman tällainen työntekijä aiheutti, sillä häntä ei voinut irtisanoa ilman takaisinottovelvollisuutta, joten uutta työntekijää ei voinut takaisinottoajan aikana (9kk) palkata samaan työhön, josta oli irtisanottu, vaikka kunnollista työntekijää olisi tarvittu. Luulisin, että tällaisia tilanteita varten irtisanomista pienissä yrityksissä pyritään helpottamaan

    • sakutimonen

     Hölmöjä työnantajia ja työnjohtajia.

     • Esa

      Hölmöähän se on antaa uudelle työntekijälle mahdollisuutta, olisi kai viisasta lopettaa työsuhde koeaikana, jos vähääkään epäilee työntekijän kykyjä.

      • stunned

       Juuri sitä varten on koeaika. Työntekijäkandidaatin voi potkia pois, jos ”epäilyttää”. Tosin Suomessa irtisanominen on muutenkin helppoa ja halpaa.

       Sama oikeus pitäisi olla työntekijälläkin. Jos työnantajan asenne epäilyttää, voi ottaa loparit ilman karensseja.

       • Jarkko

        On muuten juridisesti mielenkiintoista että jos tuo ilman mitään perusteita irtisanominen toteutuu ja sitä käytetään karenssiin langettamiseen. Silloin myös karenssi on langetettu juridisesti ilman mitään perusteluja. Kun tuo järjestelmä on jo nykyiseltään häilyvä oikeusturvalta, koska työtön on aina syyllinen ellei pysty todistamaan syyttömyyttään. Jatkossa järjestelmä ei edes yritä teeskennellä, että työttömällä edes on mitään suojaa tai perusoikeuksia lain edessä.

        • stunned

         Näissä libertaari-dystopioissa ajatuskulku menee aina näin: työntekijä kilpailuttaa työnantajat, ja tyytymätön työntekijä ei sabotoi tai valita, vaan menee toiselle työnantajalle töihin. Täydellisessä maailmassa huono työnantaja menettää kaikki duunarinsa kilpailijalle. Kun katsoo median rummutusta esimerkiksi Lapin matkailuyrittäjistä, suomut putoavat silmiltä nopeasti. Kukaan ei edes kiinnitä huomiota suuressa kuvassa palkkapoljentaan, kohtuuttomiin vaatimuksiin ja suoranaiseen lainkiertoon.

         Käytännössä työnantajilla on loppumattomat resurssit verrattuna työntekijään. Pelkkä taloudellinen ahdinko estää karenssin uhalla eroamasta. Palkat ajetaan niin alas, että neljän kuukauden tulottomuus tehokkaasti torpedoi kaikki mutinat ja ”työantajan kilpailutukset”.

         Tähän pyritäänkin: työntekijälle ei jää vaihtoehtoja kuin kuolla nälkään tai jäädä paiskimaan hommia. Vielä kun palkka tulee valtion kirstusta, mikä enää voi mennä vikaan — työnantajan näkökulmasta.

         Tätä kehityskulkua vastaan on keksitty kollektiivinen sopiminen, jota kutsutaan ammattiyhdistykseksi. Toisella puolella on kaikki edunvalvonta käytössä lobbareista, lainsäätäjistä ja verosuunnittelijoista alkaen.

         • Jarkko

          Olen muuten ollut elämäni aikana hyvin monessa eri paikassa töissä ja todella monessa suomalaisessa firmassa on todella osaamaton johtaminen . Ihan perusjohtaminen menee kymmenissä eri kohdissa pieleen. Esimerkiksi esimies ei tiedä missä hänen alaisensa ovat tai mitä töitä tekevät eikä välitetäkkään tietää paitsi jos sattuu tulemaan ongelmia. Tässä vaiheessa asioita ei edes pyritä selvittelemään vaan kommunikointi tyyli on syyttelevä tai selän takana sopiminen. Päätökset perustuvat usein pelkkiin huhuihin eikä edes faktoja viitsitä selvittää. Pahimmissa tapauksissa esimies ei edes tiedä kaikkien lähimpien alaistensa nimiä eikä viitsikään tietää.

          Tuollainen johtaminen sitten synnyttää työpaikalle ilmapiirin jossa kukaan ei enää halua tehdä töitään hyvin ja sekin tietenkin on koeajalla olevien uusien työntekijöiden vika. Usein ilmapiiri on huonolla johtamisella niin pilattu että edes hyväkään johtaminen ei sitä enää korjaa. Sitten tarvitaan näitä lakeja jossa uusilla työntekijöillä ei ole enää mitään oikeuksia muuten suomalaiset huonosti johdetut firmat muuttuisivat kannattamattomaksi kokonaan. Tästähän tässä on kyse.

     • V. laulajainen

      Itse asiassa eivät ole. Koeajan on reipas ja ahkera, koeajan päätyttyä voi sitten lusmuilla.
      Niin toimi ruotsissa yksi kiinteistönhoitaja. Huono puoli siinä, se alueen toinen kiinteistönhoitaja joutui tekemään hänenkin työt ja sai vain yhden palkan.

      Tuo kyseinen lusmuileva työntekijä ilmoitti olevansa kipeä kun satoi vettä, lunta tai oli muuten huono sää. Koska itse olin siellä viransiaisena silloin ja tällöin sain kokea sen keljuuden.
      Seuraava vakituiseksi poalkattu lähti kuukauden kuluttua, koska joutui tekemään kahden työt.
      Siihen aikaan ruotsissa sai olla kaksi päivää kipeänä peräkkäin ilman lääkärintodistusta.

 34. Mikko

  Arto Satosesta Tule Mieleen Mies Joka on Juuri käynyt Humalassa Virtsalla
  Ja unohtanut Puvun Housunsa Sepaluksen Auki
  Kravaatti Yrjossa Ja kebab Kastikeessa
  Kauluspaidan Ylänapit Reveneet Tappelun Tuoksinassa Seurahuonella
  Ja kun Hän Hakee Paperia Avuksi Autostaan
  Verta vuotavaan Otsaansa Ja lähtee takaisin Räjähjäämään Krouviin umpi tunnelissa

  Paiskaisten sitä ennen Autonsa Oven Kiinni
  Sillä Seurauksella Että hänen Sepaluksensa Ulkopuolella Oleva nahka Kanki
  Jää Auton Oven Väliin
  kuin alkoholisoitunut konkursissa oleva pölyimuri kauppias suomen politiikan ytimessä

 35. antti järveläinen

  Mikael Pentikäinen julistaa, että irtisanomisen helpottamisella Suomeen syntyy viisinumeroinen luku työpaikkoja. Tosin edellytti, että työvoimaa löytyy. Lieneekö tuon ehdon täyttämiseksi työehtosopimusten yleissitovuus poistettava, sitä tämä Suomeen jääneen Pentikäisen sukuhaaran edustaja vaati. Eli töitä on, kunhan palkka ei rasita yrittäjän, pitäisikö palata perinteiseen kolpörtöörriin, voittoja.

  • AMK

   ”irtisanomisen helpottamisella” niinpä niin ,työntekijöitä irtisanotaan jos minkälaisilla perusteilla…mitäs te-toimisto:olet omalla olemassa olollasi,käyttätymisellä aiheuttanut irtisanomisen: Ja Karenssia paukkuu ja työttömyyskorvauksissa säästetään jälleen kerran.
   että irtisanomisen helpottamisella Suomeen syntyy viisinumeroinen luku työpaikkoja. niin varmaan mutta tuleeko myös työttömiä saman verran lisää vaiko vain karensseilla aletaan säästämään työttömyyskorvauksista???Kaikki on mahdollista kun nyky hallituksesta on kyse.

   • AMK

    Vai onko suuntaus tai onhan se, että työntekijälle ei tarvitse maksaa palkkaa, kyllä veronmaksajat sen maksavat…ruokarahoina ja herroille lisää ”hyvän miehen/naisen lisää”

   • Jarkko

    Tiedän muuten faktana että yksi Suomen suurimpia varastoalan työnantajia harrasti ainakin 2000 luvulla sitä että ruuhkahuippuja purkamaan palkattiin suuri joukko ihmisiä uskottelemalla että kyseessä on vakituinen työ. Siitä huolimatta kaikki palkatut irtisanottiin aina koeajalla. Ennenkuin se päättyy yksi kerrallaan siten että jokainen yritettiin jättää uskoon että he ovat vain yksittäis tapaus. Tiedän myös faktana että monien irtisanottujen työpanos oli hyvä joten se ei Ollut syy tuohon.

    Nykyään tuollainen ei ehkä enää yhtä helposti onnistu kun someaikana ihmiset voivat etsiä toisiaan somesta ja vaihtaa kokemuksia ja osoittaa kyseessä olevan systemaattinen koeajan väärinkäyttö. 2000 luvun alussa some ei ollu yhtä kehittynyt kun nykyään. Sen takia irtisanominen ilman perusteita halutaan laillistaa, koska soman myötä näistä systemaattisista koeajan väärinkäytöksistä voi joutua vastuuseen.

 36. Kati

  Työ on käsittääkseni aktiviteetti jota tehdään sen vuoksi että siitä saatavalla vastikkeella voi elää. Joskus vaihdantatalouden aikana vaikkapa kalastit ja veit saaliisi naapurille jolta sait vaihdossa jauhoja tms. mitä et itse pystynyt tuottamaan. Myöhemmin kaivoit ojia, istuit toimistossa tms. ja sait siitä palkan (rahaa) jolla ostit kaiken sen mitä tarvitsit elääksesi. Nyt olisi tarkoitus tehdä jotain vain puuhastelua silloin tällöin ettet vaan makaa laiskana kotisohvalla, vastinetta tästä puuhastelusta on turha odottaa. Entäs se eläminen? Olisikohan aika palata ojia kaivamaan ja hakkaamaan kirjoituskonetta palkan vastineeksi? Maailmasta löytyy vieläkin enemmän oikeita työtehtäviä kuin näitä hemmetin pehmopupun pusuttelukursseja. Mistä löydetään se taho joka hyötyy näiden töiden tekemisestä eniten? Mihinkä se on kadonnut? Rahaa kaikenkarvaiset firmat kyllä nyhtää tuotteistaan ja palveluistaan kasvavalla innolla, mutta monestikaan hinta ja laatu eivät enää kohtaa. Ei ole oikeita työntekijöitä kun ei makseta oikeaa palkkaa.

 37. RinTintin

  Eipä yllätä moinen propaganda ja vääristely. Aktiivimallin ehdot on tahallaan tehty niin kapeiksi, että säästövaikutus tulee. Esimerkiksi itse olen freelance-toimittaja, joka saa silloin tällöin juttukeikan. Koska kyseessä ei ole sen paremmin työsuhteessa tehtävä työ kuin yrittäjyyskään, olen aktiivimallissa passiivinen työtön, jolta leikataan tukea.

 38. mikko

  mitä sen jälkeen kun verovarat loppuvat
  eikä ole varaa pistää ihmisiä yrityksiin työskentelmään työttömyyskorvausta vasten

  sitten siirytään siihen vaiheeseen että koko työttömyys korvaus järjestelmä lakkautetaan
  ja ihmiset tekevät työtä yrityksissä ilman että saisivat edes sitä työttömyys korvausta

  työnantajat antavat rahan sijaan heidän työntekijöileen perheilensä ruisleivän

  asuntovelalisten asunnot ollaan myyty omaisuden uus jaossa
  juuri pakkohuutokaupoissa näille rahamiehille
  joita on suomessa koko kansanosata vain enään 5 prosenttia
  he omistavat kaiken öky desilisään
  samala he pätävät kaikestä niiden 95 prosentin suomalaisista puolesta ilman demokratiaa
  koska suomi on EU N LIITOVALTIO TULEVAISUUDESSA

 39. mikko

  ehkä juuri EUN Ansiosta tälläistä politiikaa voidaan harjoitaa
  ehkä suomen poliitikkoja vetää puoleensa EU N Sosiaali tuki tulon siirto rahat
  esim tasaus valtion pudjetiin verratuna saksaan
  huom ei köyhille vaan rikkaille

  että saadaan yritysten kilpailu kyky samalle tasolle muiden eu maiden kanssa

  mietikää hetkinen tämän eu osuutta näihin työläisten työttömien asemman heikenyksiin
  näitä päätöksiähän piti tehdä kilpailu kyvyn parantamisen takia ja kysykää itseltänne mistäs se johtuu
  no EU N KILPAILU VERO SODASTA ERI MAIDEN VÄLILLÄ

 40. mikko

  kuvittelvatko nämä poliitikot että tälläistä järjestelmää voidaan ylläpitää kovinkaan pitkään
  siis etä palkkoja maksetaan vero varoista
  ne verorahat loppuvat jossain kohtaa kun ihmisten ostovoima on näiden nihlisti palkkojen takia puddonut
  eivätkä ne kansasta 10 prosenttia yrittäjistä
  yksinään voi tätä järjestelmää rahoitaa
  tämän poliitikan harjoittamisen lopputulos tulee olemaan totaali konkurssi
  siis kaikille

 41. mark

  Aika taulapää pitää olla jos ei ymmärrä että työttömyys johtuu työpaikkojen puutteesta. Tähä porukkaan voi laskea ainakin hallituksen ja eduskunnan ynnä muutamia ”edunvalvontajärjestöjä”. Työtähän olisi, sen näkee jo Susanna Koskikin junan ikkunasta ja se on aika paljon nähty se, jos vertaa katsojaan. Infrakin on rapautunut remonttikuntoon. Harvat työpaikatkaan eivät täyty kun kukaan ei maksaisi enää palkkaa, ei tarvitse, hallitus on tehnyt sellaisen ohjelman.

  ”Yrittäjille” sanoisin, että pitää unohtaa työntekijän palkkaaminen jos se huolettaa. Perustaa kioskeja vaan sen verran että ehtii itse siellä seisomaan. Sillä huolista pääsee. Jos ”yritysidea” perustuu pelkkään ilmaiseen työvoimaan, sellaista yritystä ei kukaan tarvitse. Se syö kaiken lisäksi muita yrityksiä, valtion tuella.

 42. mikko

  Pentikäinen oli Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja vuosina 2010–2013. Vuosina 2004–2010 Pentikäinen oli Sanoma Newsin toimitusjohtaja ja 2009–2010 Sanomalehtien liiton hallituksen puheenjohtaja.[4][5] Vuosina 2010–2012 Pentikäinen oli Helsingin Sanomien kustantaja. Sanoma Oy:n toimitusjohtajaksi Pentikäinen siirtyi vuonna 2004 ja jatkoi tehtävässä kunnes aloitti Helsingin Sanomien kustantajana ja vastaavana päätoimittajana vuonna 2010. Pentikäisen päätoimittajakaudella Helsingin Sanomat muuttui broadsheetista tabloidiksi tammikuussa 2013.[7]

  Toukokuun lopulla 2013 Pentikäisen irtisanottiin Helsingin Sanomien päätoimittajuuden luottamuspulan vuoksi.[ Sanoma-uran jälkeen Pentikäinen ryhtyi yrittäjäksi ja työskenteli viestinnän konsulttiyhtiö Tekirin neuvonantajana.

  tuli van mieleen milainen poliitikot elinkeinoelämän pamppujen valtamedian korruptio hyväveli rinki on olemassa
  kertooko
  Mikael Pentikäinen esim Heasrille miten heidän kuluu uutisoida työttömist jonain sohvala kaljaa juopotelevina luusereina
  huom hän on entinen potkut saanut journalisti päätoimitaja

  outo yhten sattuma journalisti siis vielä potkut saanut – elinkeinoelämän pomo

  ymmärtääkä nyt jumalauta tämä valtamedian toiminan oikea luonne
  he ovat oikeasti korruption kehto ydin
  you tube
  Dox@net: Porttikielto Poriin: Hyväksyminen
  Toimittaja, näin sinut halataan hengiltä.
  dox@net: Porttikielto Poriin – Deleted scenes / Arno Ahosniemen haastattelu

 43. mikko

  iski kirjoitus virhe kohtaus sori
  kuola valuu suusta ja koko ruumis tärisee

 44. mark

  ”Yrittäjien” tulot tulevat kansan ostovoimasta. Ei siis kannata ihmetellä nykyisin tyhjiä näyteikkunoita. Oli 90-luvulla yksi kaverini yrittäjä. Hän sanoi jossain yrittäjien ryhdistyksessä, että meidän tulomme tulevat läheisen suuremman teollisuuslaitoksen palkoista. Mitä tehdään jos se loppuu? Olihan silloinkin ajat ankeat. Toiset olivat mieltä että kyllä ne tulevat pankin taikaseinästä. Niin sitten kävi, että se suurempi teollisuuslaitos pisti porukat pihalle ja ”yrittäjätkin” huomasivat mistä se raha tulee.

  Toinen väittämä on saada ”vienti vetämään” alentamalla kustannuksia. No, tuhotaan kotimarkkinat että saadaan vientituloja. On toinen juttu tulevatko vientitulot kotimaahan. Nykyisin eivät enää tule. Joka tapauksessa, johtaa EU’n sisälläkin kustannus- ja verokilpailuun, joka oli vissiin meininki alunperin. Onhan alkoholisti Juncker sanonut, että Euroopasta on tehtävä hikipajaunioni pärjätäkseen ”markkinoilla”.

 45. mikko

  eli elinkeino elämä on palkannut ex pääjohtajan riveihinsä koska he voivat käytää hänen media suhteitaan tämän propagandan pähän potkinisen välineenä
  koska toinen toimittaja suomessa ei toista toimitaja arvostele
  ei edes potkut saanutta ex toimitajaa päin vastoin
  he nuolevat hänen persetään ja kirjoittavat tämän nykyisen elinkeinopampun mietteistä ylistäviä yhden ainoan totuuden juttuja
  esim juuri HESARISSA
  TARKKAILKAA HEIDÄN lööpejään ja Mikael Pentikäisen mielipiteiden ylistystä
  ja herätkää mistä se johtuu

 46. mikko

  viimeisistä viimeisin sori timonen
  hesarin lööppejä
  Yrittäjä iloitsee hallituksen päätöksestä helpottaa irtisanomista – ”Kuka rekrytoi, jotta voi antaa kenkää heti seuraavassa kuussa?”
  Irtisanomisten helpottaminen on vasta alkua – Seuraavaksi tähtäimessä on työehto­sopimusten yleis­sitovuuden muuttaminen, uskoo työ­ministeri Lindström

  ”Päätös on eriarvoistava ja syrjivä” –Työntekijäjärjestöt moittivat irtisanomisten helpottamista
  *Suomen yrittäjien mielestä irtisanomisen helpottamisella on suuri vaikutus työllisyyteen.*
  siis millä perusteilla
  Hallitus aikoo helpottaa henkilösyistä tapahtuvaa irtisanomista, mutta mitä se tarkoittaa?
  Muutoksen tavoitteena on lisätä työllisyyttä alentamalla irtisanomisen kynnystä. Työntekijöiden edustajat pelkäävät mielivaltaa, Suomen yrittäjät kiittelee sääntelyn keventämistä.
  Kommentti: Näin hallitus hivuttaa työelämää uuteen uskoon – irtisanomissuojan heikennys on vain pieni palanen
  Isoa työmarkkinauudistusta ei tehdä kertarysäyksellä vaan pienin askelin. Yhteensä muutoksista tulee kuitenkin suuri harppaus, kirjoittaa talouden ja politiikan toimituksen esimies Kalle Silfverberg.
  Hallituksen muutokset aktiivi­malliin voivat aidosti vaikuttaa työttömien käyttäytymiseen, sanovat asian­tuntijat
  Hallituksen oli pakko reagoida aktiivimallin kritiikkiin, sanovat asiantuntijat. Toimet olivat odotettuja.
  Miksei Kelan terveystiedoilla voisi olla hintaa, pohtii Juha Sipilä – puolueiden johtajat kohtasivat tekoälypaneelissa
  Hallitus yrittää torjua eriarvoistumista ja lievittää *työvoimapulaa*
  mitä helvetin työvoimapulaa jos työttömänä 500 000 tuhatta työtöntä
  myös niitä koulutettuja
  Pääministeri Sipilä: Aktiivimalliin tulee muutoksia kehysriihessä –
  TÄMÄHÄN NIITÄ UUSIA TYÖPAIKOJA LUOKIN
  myös netin kautta hankittu koulutus voisi kelvata aktiivisuuden osoitukseksi

  Ihankuin suomen kaikki työttömät olisi kummeli vitsin *pirkkalaisia luola miehiä*
  he tarvitevat uuno turhapuron viulun soitto kirje-kurssiin verratavaa netti koulutusta

  hengaileen huvikseen esim yliopistoissa 8 vuotta valmistuen sieltä astro fyysikoksi
  ennen sitä lukion pitkän matematiikan arvosanalla cumlaude

  mutta silti sipilän mielestä netti auki aktiivisutta peliin koulutautumattomat typerykset

  silä suomi kuntoon hei astro fyysikot pistetään suomi kuntoon
  samalla tyylillä millä uuno turhapuro valloitti maailman viulun soittajana ihailtuna
  nyt kun on varaa ei ole aikaa
  kun oli aikaa ei ollut varaa

 47. Jarkko

  Joku on näköjään aktiivimallin innottamana mennyt osa-aikaiseksi perheenjäsenensä firmaan töihin, koska muutakaan työtä ei saa, eikä halua joutua aktiivimalli leikkuriin. Muuten hyvä, että nyt hän on joutunut huomaamaan, että jos näin toimii leikataan kaikki työttömyysturva pois ei vain sitä aktiivimalli osaa. Eikä vain leikata vaan joutuu jo maksettujen työttömyysturvien takaisinperintään eli siis ulosottoon jos ei kykene maksamaan niitä takaisin.

  https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005641057.html

 48. kay

  Olen hakenut noin kolmeakymmentä työpaikkaa alkuvuoden aikana. Yksikään ei ole johtanut edes haastattelukutsuun, paitsi ainoat kaksi ulkomailla olevaa. En kuitenkaan pystynyt lähtemään päivän varoitusajalla ulkomaille haastatteluihin, varsinkaan en pystynyt siinä ajassa taikomaan tarvittavaa rahasummaa kokoon. Suomessa olevista työpaikoista ainoan ei-kiitos -vastauksen tarjosi Kela, muut eivät vaivautuneet vastaamaan mitään.

  Koko työttömyysaikani olen kohentanut kielitaitoani ja tietokonetaitojani. Olen opetellut kokonaan uuden kielenkin, jossa suoritan pian virallisen kielitaitotasokokeen. Olen myös kirjoilla jossain ihme hankkeessa, joka muka etsii työttömille työpaikkoja. Ei ole löytynyt.

  Nämä toimet eivät kuitenkaan merkitse mitään, olen passiivinen työtön enkä virallisesti tee mitään työllistyäkseni.

 49. Mikko

  sipilä kehuu jatkuvasti kuinka pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt jopa 35 500 hengellä kahdessa vuodessa.
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245304-juha-sipila-kuittaa-oppositiolle-kannustan-katsomaan-tyollisyyslukuja

  reilut kaksi vuotta sitten sipilän hallitus sääti lain : Kieltäytymisestä kuntouttavaan työtoimintaan tai vastaavaan seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen.
  pitkäaikaistyöttömät siis pakotetaan karenssin uhalla ilmaistyöhön nimeltä kuntouttava työtoiminta. Nykyisen hallituksen toimesta koko ajan syntyy lisäää ilmaistyömalleja esimerkiksi työelämäkokeilu joka toteutetaan yrityksissä. Kelan tilastoja jos katsoo pelkästään kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa ainakin 35 500 hengellä.

  pitkäaikaistyöttömällä kun ei käytännössä ole kuin kaksi vaihtoehtoa joko osallistua kuntouttavaan työtöimintaan/työelämäkokeiluun ym tai joutua karenssiin.
  kuntouttavan työtöiminnan/työelämäkokeilun ym piirissä pitkäaikaistyötön luetaan tilastollisesti työllistyneeksi. karenssin aikana taas pitkäaikaistyötön käsittääkseni poistuu työllisyys tilastoista. eli joka tapauksessa pitkäaikaistyöttömien määrä vähentyy.

  Nämä ihmiset siis tekevät käytännössä ilmaistyötä 9 euron kulukorvausta vastaan, mitään säästöjä siitä ei valtiolle synny koska he edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea ja täyttä asumistukeakin. valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei todellakaan riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja.

  ilmaistyötä järjestetään kunnissa,yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä… esimerkiksi työelämäkokeilun piirissä nämä ihmiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille karenssin uhalla ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille ym 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle.

  Sipilän hallitus on keksinyt aivan uuden tavan maksaa yritystukia. tuki revitäänkin tuttuun tapaan hyvin pitkälti pitkäaikaistyöttömän selkanahasta.

 50. Heidi

  https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/629738-kotiin-kuollut-nainen-jarkyttaa-helsingin-paattajia-2-149-ekk-palkan-tyohon-ollut#cxrecs_s

  Miten minulle tulee tästä otsikosta tunne, että tämäkin surullinen tapaus saadaan laiskojen työttömien syyksi..

Kommentoi »

Comments are closed