Pahat passiivityöttömät

Puolet työttömistä ei edes yritä työllistyä, julistaa useissa lehdissä ilmestyvä Sunnuntaisuomalainen. Kela selvitti Sunnuntaisuomalaisen pyynnöstä, että selvä enemmistö, yli 87 000 ihmistä, ei ollut lainkaan palkkatöissä, saanut yrittäjätuloa tai osallistunut työllistämispalveluihin. Tämä ”passiivisten” joukko on noin 95 prosenttia niistä, joiden työttömyysturvaa aktiivimalli leikkaa.

Nyt on siis ruvettu puhumaan passiivityöttömistä, kuten ennustin jo silloin, kun aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa. Sanoilla muokataan mieliä ja asenteita, joten nyt meillä on vielä työttömiäkin alempi kasti, passiiviset työttömät. Ja kuten kaavilainen työvalmentaja muistaa huomauttaa, niin osa heistä ei edes välitä tuen leikkaamisesta, kun leikatun osan saa toimeetulotukena.

Jutun kuvan naiset ovat aktiivisia työttömiä, jotka osallistuvat työllistämistoimepiteisiin. Toinen on työkokeilussa ja toinen kuntouttavassa työtoiminassa. Molemmat tekevät työtä, mutta kummallekaan ei makseta palkkaa. Heitä ei myöskään tilastoida työttömiksi. Heissä ruumillistuu koko aktiivimallin älyttömyys. Aktiivinen pitää olla ja työtä pitää tehdä, mutta palkkaa ei tarvitse maksaa. Palkan korvaa työttömyyskorvaus, joka säästyy leikkaukselta.

Onneksi jutussa sentään kerrotaan aktiivimallin ongelmista, mutta valitettavan monet eivät sitä kokonaan lue. Heille riittää valheellinen otsikko, jonka mukaan puolet ei edes yritä työllistyä.

Mistä Kelan tukija ja toimittaja sen muka tietävät? Kun edes Kela ei vieläkään tiedä varmaksi mitä kaikkea aktiivisuudeksi hyväksytään, niin mistä Kelan tutkija tietää millä tavoin tämä työttömien joukko on yrittänyt aktivoitua? Osa heistä on työkyvyttömiä, joiden sairauspäivärahakausi on tullut täyteen. Heidän on ilmoittauduttava työttömiksi työnhakijoiksi ja aktivoiduttava, vaikka lääkäri on todennut heidät työkyvyttömiksi.

Kukaan ei tiedä millä tavoin passiivisiksi leimattujen työkykyisten joukko on yrittänyt työllistyä tai aktivoitua. Kukaan ei tiedä, kuinka monta turhaa työhakemusta he ovat lähettäneet ja kuinka monelle aktiivisuudeksi hyväksyttävälle kurssille he ovat yrittäneet turhaan hakeutua. Te-toimistot eivät ota ketään kursseille sitä varten, että aktiivisuusvaatimus täyttyisi, vaan kurssilla on katsottava olevan työllistymistä edistävä vaikutus. Kursseja on ihan liian vähän, ja niiden sisältökin on enimmäkseen jonnijoutavaa löperöintiä. Siihen löperöintiin osallistumalla onnekkaat pääsevät kuitenkin paremman eli aktiivisen työttömän kirjoihin. Se onnistuu kuitenkin vain kerran, ja seuraavalla tarkastelujaksolla he putoavat passiivityöttömiksi.

Jako hyviin ja pahoihin työttömiin ikävä tosiasia. Se ei kuitenkaan hämmästytä minua yhtään. Jo sanana aktiivimalli saa ajattelemaan myös vastakohtaa. Kun on aktiivisia hyviä työttömiä, niin tietysti on myös passiivisia pahoja työttömiä. Heitä on puolet, ja he ovat vapaata riistaa kaikkien paheksunnalle. Heitä voivat paheksua myös ne hyvät työttömät, jotka on nyt korotettu alimmasta kastista hivenen korkeammalle luomalla vielä heitäkin alempi luokka.

 

 

Kommentit (90)
 1. Onpas taas hieno otsikko isketty lehteen. Siellä ne ovatlojuneet sohvalla 24/7, kyllä Kela tietää.

  1. työtöntyötön
   15.4.2018, 10:28

   Itse asiassa taitaa olla niin että Kela ei ole moista väittänyt vaan jutun kirjoittaja toimittaja Janne Laitinen.

   ”Aktiivimallin piirissä olevista lähes puolet, noin 47 prosenttia, ei tehnyt tammi–maaliskuussa mitään työllistyäkseen.”

   Tuon olisi voinut kirjoittaa myös muotoon:
   ”Aktiivimallin piirissä olevista lähes puolet, noin 47 prosenttia, ei täyttänyt aktiivimallin aktiivisuusehtoa. Siitä ei ole tietoa mitä he ovat tehneet työllistymistään edistääkseen. Työkokeilussa oli x määrä ihmisiä ja kuntouttavassa y määrä, tämä siitä huolimatta että työkokeilussa olleista vain reilusti alle 20% työllistyy ja kuntouttavassa luku on vielä paljon paljon matalampi. Ehkä olisikin syytä kysyä miksi näihin edes verorahoja tuhlataan ja miksi näillä kikkaillaan työttömyyslukuja matalammiksi.”
   https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/122864-tyokokeilujen-maara-kasvaa-harva-tyollistyy-harjoittelun-jalkeen

   Itsekkin aion ottaa mieluummin leikkauksen tukeen kuin esim. mennä käsipäivää-kurssille tai muuhun hölynpölyyn. Enkä ole (ainakaan vielä) edes ulosottovelallinen vaikka Laitisen Jannen mukaan nämä kaksi asiaa kulkevat käsikädessä.

   1. Joni Pelkonen
    15.4.2018, 12:26

    Väitehän on selkeästi valheellinen. Esimerkiksi työnhaku ei täyty ”aktiivisuusehtoa”, joten vaikka nuo työttömät olisivat hakeneet työpaikkoja kaiken aikansa, leikkaus kohdistuu heihin silti. Laitinen on siis keksinyt väitteensä ihan suoraan omasta päästään.

 2. Juurihan Ylellä aamuteeveessä pääsivät sanomasta, että ”mahtava saavutus jo puolet on aktivoitunut”. Miten se malja on taas puolityhjä, kun kokkaripoliitikkokin kehui mallin olleen jymymenestys työttömien keskuudessa, eikä toimittaja epäillyt ilosanomaa ollenkaan. Pelkkää hymyä ja päännyökyttelyä; katse kertoi kaiken.

  Olisiko kuitenkin niin, että aktiivimallin jättimenestys on hallituksen ansiota, mutta passiivisuus onkin henkilökohtaista?

  Voitot yksityisiä, tappiot sosialisoidaan. Tuttua.

  1. > ”mahtava saavutus jo puolet on aktivoitunut”

   Eikös sitä uutisoitu, että viime vuonna (ennen aktiivimallia) noin puolet työttömistä täytti mallin ehdot?

   Minun laskujeni mukaan tämä tarkoittaa sitä, että aktiivimalli on aktivoinut vain hyvin pienen osan työttömistä (kun verrataan tilannetta ennen & jälkeen).

   1. Aktiivimallilla ei ole ollut mitään vaikutusta.

    Zero, nil, zilch.

    Tämä ei silti estänyt Kokoomuksen Kalle Jokista Ylen haastattelussa ottamasta itselleen, puolueelleen ja hallitukselle täyttä kunniaa aktiivimallista ja sen ”huikeasta onnistumisesta”, kun kaikki puolet työttömistä ovat tehneet niin kuin aina ennenkin — olleet aktiivisia.

Kommentointi suljettu.