Tiedot “tarkentuvat”

Uusimpien tietojen mukaan lähes 53 prosenttia Kelan maksamaa työttömyysturvaa saavista täytti aktiivimallin ehdot ensimmäisen tarkastelujakson aikana, kertoo Taloussanomat. Luku on kaunistunut ensimmäisten tietojen julkaisemisen jälkeen, sillä niiden mukaan aktiivisuusehto täyttyi alle puolella eli 49.8 prosentilla.

Jostain on siis löytymyt lisää aktiivimallin ehdot täyttäneitä, ja Taloussanomien juttu kertoo mistä heitä löytyi: Lukuun on laskettu mukaan myös ne, joilta ei ole edellytetty aktiivisuutta.

Aktiivisuusehdon täyttäneisiin otettiin siis mukaan myös ne, joilta ei edellytetä aktiivisuusehdon täyttämistä. Heitä ovat mm. kaikki omaishoitajat, jotka katsotaan omassa työssään työllistyviksi, sekä työkyvyttömyyseläkettä hakeneet. Näin saatiin hilattua lukema pikkuisen yli 50 prosentin, sillä pahaltahan alkuperäiset luvut näyttivät hallituksen kannalta.

Tiedot täsmentyvät vielä lisää, sillä ensimmäisen tarkastelujakson lopullisia tuloksia saadan vasta toukokuussa. Saa nähdä keitä kaikkia vielä saadaan haalittua mukaan kaunistamaan tilastoja.

Yhtä tietoa ei kuitenkaan saada silloinkaan. Kukaan ei tiedä kuinka monta oikeasti uutta aktiivisuusehdon täyttänyttä tuli ensimmäisen jakson aikana, sillä heitä ei ole ennen laskettu. Luultavasti heitä ei tullut juuri ollenkaan, sillä arvioiden mukaan puolet olisi täyttänyt ne ehdot jo vuodenvaihteessa.

Vertailukelpoista aineistoa ruvetaan saamaan vasta toisen jakson jälkeen heinäkuussa. Aktiivimalli on siitäkin pirullinen, että ehdot on täytettävä uudelleen joka jaksolla tuen leikkaamisen uhalla. Niinpä jollekin työllistymiskurssille ensimmäisen jakson aikana pääsemään onnistuneet joutuvat leikkuriin toisella jaksolla, sillä kursseille ei sama henkilö pääse jatkuvasti.

Mutta eipä siinä mitään, iloitaan nyt hallituksen kanssa yhdessä siitä, että aktiivimalli on aktivoinut myös omaishoitajat ja työkyvyttömät, joiden ei edes tarvinnut aktivoitua. Kaikki riippuu oikeasta tilastoinnista, ja sitä voidaan tarkentaa tarpeen mukaan.

LISÄYS 19.4.2018 klo 12.30

Kelan vastine:

Haluaisimme korjata Saku Timosen 18.4. ”Tiedot tarkentuvat” -blogitekstin tietoja. Timonen antaa ymmärtää, että Kela on tarkentanut aktiivisuuden täyttäneiden prosenttimäärää niin, että siihen on otettu mukaan myös ne henkilöt, joiden ei tarvitse täyttää aktiivisuuden ehtoa.

Tarkastelemme tilastoinnissa molempia em. lukuja. Niiden henkilöiden osuus Kelan työttömyysetuuden saajista, jotka ovat aktiivisuusedellytyksen seurannan piirissä ja sen täyttäneet, on 16.4. ollut 51,8 %.

Tiedot on poimittu tästä Kelan tiedotteesta:  http://www.kela.fi/lehdistotiedotteet/-/asset_publisher/S3Q9lK5MESlT/content/nyt-yli-puolet-kelan-tyottomyysturva-asiakkaista-tayttaa-aktiivisuusehdon?_101_INSTANCE_S3Q9lK5MESlT_redirect=%2Flehdistotiedotteet

Johanna Koskinen
Viestinnän asiantuntija

Kelan viestintäryhmä

***
Omana vastineenani Kelalle totean, että tiedotteen alussa kerrotaan samat asiat, jotka ovat sekä minun tekstissäni että Taloussanomien uutisessa, johon juttuni perustuu: “Tähän mennessä kerättyjen tietojen perusteella 99 700 henkilöä (52,8 %) on täyttänyt aktiivisuusehdon. Luvussa on mukana myös ne henkilöt, joilta ei edellytetty aktiivisuutta.”

Vasta myöhemmin kerrotaan luku 51,8 %, jossa eivät ole mukana ne, joiden aktiivisuutta ei seurattu.

Kommentit (25)
  1. Valehteleva hallitus maailman onnellisimmassa maassa.

    1. Sivusta seurannut
      18.4.2018, 19:03

      Juuri näin! Tämä hallitus valehtelee enemmän kuin puhuu totuutta.

      1. Ei, vaan puhuu niin totta kuin osaa.

  2. Erkki Havukainen
    18.4.2018, 19:02

    Ei hallitus suinkaan valehtele; se kertoo vain vaihtelevia totuuksia.
    Kiitos Saku. Tulee mielenkiintoinen kevät Sinun ansiostasi.

Kommentointi suljettu.