Uusi Kankkulan kaivo

Suomella ei ole enää varaa sote-ratkaisun kaatamiseen, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanomalehti Karjalaisessa. Juttu on maksumuurin takana, mutta otsikko kertoo kaiken oleellisen. Vehviläinen toistaa totuttuun tapaan, että sotea on tehty vuosikausia, ja nyt se on saatava maaliin.

Kun vastuuministerin perustelut ovat jatkuvasti tätä tasoa, niin kansalainen alkaa miettiä onko meillä varaa hallituksen runnomaan soteen ja maakuntauudistukseen. Suomen Kuvalehti selvitti, että pelkästään Sipilän hallitus käyttää sote- ja maakuntauudistukseen 700 miljoonaa euroa. Sillä ei saada edes valmista, vaan raha menee suunnitteluun, tietojärjestelmiin ja käynnistämisen aloittamiseen valinnavapauspilotteineen. Ihan sattumalta hallituksen tekemät leikkaukset perusturvaan ja koulutukseen ovat myös 700 miljoonaa.

Ja mitäpä sillä rahalla on saatu? Sillä on saatu poukkoilua ja päätöntä törmäilyä, kun hallitus on tehnyt huonosti valmisteltuja esityksiä ja joutunut perumaan niitä. Sillä on saatu täysin keskeneräisiä suunnitelmia, joiden kustannusvaikutuksia ei ole arvioitu kunnolla, mutta joita aiotaan sitten kokemuksista oppineena korjata. Hakataan päätä seinään koko rahalla, kunnes kipu pakottaa etsimään vähän pehmeämpää seinää. Koko uudistusta on leimannut hirmuinen kiire ja hosumisen meininki.

Lukekaapa tämä sote- ja maakuntauudistuksesta erittäin hyvin perillä olevan Ylen toimittaja Tiina Merikannon analyysi ja kauhistukaa tämänhetkistä tilannetta. Valmista pitäisi olla kesäkuussa, mutta tärkeimmät asiat on tuotu valiokuntakäsittelyyn ihan levällään olevina.

On ongelmia perustuslain, EU-oikeuden, tietosuojan ja kapitaatiokorvauksen kanssa. Perustuslakivaliokunta joutui heti pyytämään lisäselvitystä siitä, miten yhdenvertaisuus alueittain toteutuu. Tätä asiaa ei siis vieläkään ole saatu korjattua tai edes selvitettyä, vaikka perustuslakivaliokunta kyseli sen perään jo viime kesänä lausunolla olleen valinnanvapauslainsäädännön yhteydessä. Toinen selvityspyyntö koskee EU-komission ennakkolausuntoa kielletyistä valtiontuista, jota hallitus kieltäytyi jääräpäisesti pyytämästä, vaikka KHO sitä lausunnossaan edellytti. Kapitaatiokorvauksen konkreettista toteuttamista ruvettiin miettimään vasta tänä keväänä, ja heti törmättiin tietosuojaongelmiin.

Ministeri Vehviläiselle tuli täytenä yllätyksenä, että 600 miljoonaa maksanut terveydenhuollon Apotti-potilastietojärjestelmä jää suurelta osin hyödyttömäksi. Ilmeisesti kenellekään ei tullut mieleen miettiä miten tietojärjestelmät yleensä saadaan pelaamaan yhteen. Ministereiden puheista on koko ajan paistanut läpi sokea usko tietotekniikkaan, joka muka jotenkin itsestään yhdistää tiedot ja tuo säästöjä.

Sanokaan minun sanoneen, niin tässä kaivetaan sellaista Kankkulan kaivoa, että sinne uppoaa rahaa monin verroin enemmän kuin Talvivaaran kaivosmonttuun. Hinnan maksamme me kaikki, mutta syylliset pesevät kovaa vauhtia käsiään etukäteen jättämällä lakien täytäntöönpanon kokonaan tulevien maakuntien vastuulle.

Kommentit (54)
 1. Markku Kemppainen
  18.4.2018, 09:43

  Kyse on siitä, että tämä ääliölauma nimeltään Suomen hallitus menettää totaalisesti kasvonsa, jos sotea tai tätä kepulaisten lemmikkiä maakuntamallia ei saada voimaan. Siellä hallituksen ympärillä pörrää kaiken maailman loppasuuta ja iiteekonsulttia, jotka näkevät, että nyt on Suomen lompsa totaalisen auki. Jos pitää yhdistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin järjestelmät niin sehän on katastrofi. Vestigia terrent. Jäljet peloittavat. Suomessa ei juuri mikään megalomaaninen järjestelmä toimi mutta on maksanut aivan saatanasti. Koskaan ei ole aikaa tehdä mitään kunnolla, mutta aina on aikaa korjata paskaa. Mikä helvetillinen suuruudenhulluus ja jumalaton kiire näitä päättäjiä vaivaa? Onko jo kiire hillotolpalle? Kiire päästä jo käsiksi luvattuun mammonaan ja vaurauteen jos sote yms paska saadaan maaliin? Tämä homma haisee taivaaseen saakka. Pyydän anteeksi kiroiluani, mutta tämä hallituksen kieroilu jo vituttaa.

  1. Jussi Parviainen
   18.4.2018, 10:38

   Suomi pitää saada sekaisin ja polvilleen, että voidaan ryöstää ja viedä ilmaiseksi kaikki, mikä irti vaan saadaan revittyä! Sillä asialla meidän päättäjät ovat!

   1. Markku Kemppainen
    18.4.2018, 13:15

    Ja nöyrät, orjuuteen alistuvat työntekijät!

    1. Markku Kemppainen
     18.4.2018, 13:16

     Sekä mieli- ja väkivaltaa harjoittavat pomot ja työnantajat!

 2. Tällä jallituksella on selvästi peliongelma: Tappiolla ja paljo, mutta jos sais ees vähä takasin menetettyjä rahojaan… Ja mistään ei peräännytä.

Kommentointi suljettu.