Taas se perustuslaki

Sipilän hallitus ajattelee perinteiseen tapaan, että kun Herra antaa viran, niin Hän antaa myös järjen sen hoitamiseen. Sotessa tulevat maakuntapäättäjät saavat tehdä vain sen, mitä hallitus käskee niillä rahoilla, jotka hallitus antaa. Vastuu on kuitenkin maakunnilla, sillä hallitus pesee kätensä etukäteen sanomalla, että onnistuminen riippuu kokonaan maakunnista.

Tämä tiedetään jo. Vähemmälle huomiolle on jäänyt maakuntauudistuksen yhteydessä toteutettava valtion viranomaisten valvonta- ja valitusoikeuden poistaminen ympäristöhallinnosta. Tulevaisuudessa luvan myöntävä viranomainen valvoo itse, että noudattaa lakia. Näin kevenee myös hallinto-oikeuksien työtaakka, kun valitukset ympäristöasioissa loppuvat.

Tällä hetkellä Ely-keskukset ovat valvoneet aluehallintovirastojen päätöksiä ja valittaneet niistä tarvittaessa hallinto-oikeuksiin. Nyt hallitus esittää Ely-keskusten tehtävien siirtämistä osin maakunnille ja osin valtion uuteen lupa- ja valvontavirastoon Luovaan. Samalla luovuttaisiin erillisestä ympäristöedun valvonnasta ja viranomaisen valitusoikeudesta. Laillisuusvalvonta jäisi lupapäätöksenteosta vastaavan Luovan omalle vastuulle.

Näin puretaan normeja ja sujuvoitetaan hallintoa. Luvan myöntävä viranomainen saa käytännössä myöntää ihan millaisen luvan tahansa, kunhan muistaa kirjoittaa sopivat perustelut. Perusteluillakaan ei ole niin väliä, sillä laillisuuden ja yleisen ympäristöedun valvonta jäisi kokonaan yksityisten maanomistajien, luonnonsuojelujärjestöjen ja yksittäisten kansalaisten vastuulle. Valituksia karsii jo nyt valittamisen maksullisuus ja valitusluvan saaminen KHO:lta.

Tämä ei käy, sanoo perustuslakivaliokunnan kuultavana käynyt professori Tuomas Ojanen. Yleisen ympäristöedun valvontaa ei voi jättää retuperälle, vaan sitä valvomaan tarvitaan riippumaton viranomainen. Ihan samaa on myös KHO vaatinut lausunnossaan, ja KHO tietää millaisista päätöksistä tähän asti on valitettu ja millä menestyksellä. Ely-keskusten valitusten hyväksymisprosentti on korkea, joten ihan turhasta ne eivät ole valittaneet.

Hallituksen esityksessä ehdotettiin alun perin, että valtion lupa- ja valvontaviraston sisälle olisi tullut erillinen riippumaton itsenäinen yksikkö, joka olisi tarvittaessa voinut käyttää valitusoikeutta. Tästä kuitenkin luovuttiin enemmän poliittisista kuin juridisista syistä, sanoo Ojanen.

Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon, sanoo Suomen perustuslaki. EU-lainsäädäntö edellyttää ympäristövaatimusten tehokasta toteutumista ja valvontaa. Tämän kaiken hallitus aikoo sivuuttaa toteamalla, että lupaviranomaiset valvovat itse itseään, joten asia on kunnossa.

Sote, maakuntahallinto ja valtion viranomaisten uudelleenjärjestely ovat itsenäisyyden ajan suurin hallinnollinen uudistus. Se aiotaan toteuttaa kertarysäyksellä ja suunnilleen kaikilta osin keskeneräisenä. Tehdään nyt tämmöinen ja katsotaan mikä siitä tulee. Korjataan sitten, jos on tarvetta. Viimeistään sitten, kun jonkun päättäjän naapuriin avataan Terrafamen kaltainen saastuttaja, jonka luvat on myöntänyt itse itseään valvova viranomainen täysin laillisesti.

 

Kommentit (16)
 1. Hjallis Harkimo
  en ymmärrä mistä johtuu sympatiat häntä kohtaan ……mutta kuitenkin
  inhoan riisto kapitalsmia mitä kookmuksen muut veijjarit edustavat
  mutta Hjallis Harkimossa en tunnista niitä piirettä
  hän on cool liian cool poliitikoksi

  1. Jonis Lusis
   20.4.2018, 09:33

   Taitaa olla niitä “käärmeöljymiehiä” ? No markkinamies kuitenkin.

  2. sakutimonen
   20.4.2018, 09:38

   Harkimo höynäyttää politiikkaan pettynyttä kansaa päästäkseen tekemään vielä nykyistäkin oikeistolaisempaa politiikkaa. Eli sama kupru jonka persut tekivät vähemmän valistuneelle kansanosalle.

   1. Markku Kemppainen
    20.4.2018, 10:12

    Olihan täällä se Penttilän ja Tarkan puolueviritys joskus aikoinaan. Kiville meni. Nyt nämä pisnismiehet meinaavat, että täysi pisnishulina vaan politiikkaan. Että koko yhteiskuntaa kehittävät aatteet saavat mennä ja rahankahminta on nyt se uusi aate. Se vain on yli sata vuotta sitten jo kuopattu demokratialla ja kohtuudella. Nyt se saatanallinen haiseva hirviö nousee mätänä haudastaan Harkimon muodossa ja löyhkää kauas. Kysymys kuuluu: paljonko venäläistä rahaa on Harkimon takana? Kuka sitä puoluetta oikein hypistelee näpeissään? Miettikääpä tätä kun aiotte äänestää Harkimoa.

   2. StillSearching
    21.4.2018, 11:57

    Jep
    Veli-Antti kirjoittaa samasta.
    http://oma.telemail.fi/veliantti/index.php
    Ja näyttää osuneen oikeaan.
    Onko jollakulla hyvä neuvo tämän pysäyttämiseksi?

 2. Harkimo?
  Niin no Hjallis haluaa varmaan myös ”ketterän” tavan säätää lakeja. Perustuslaista ei nyt niin tartte välittää – se on ihan 70-lukua ja haisee hapankaalille. Nythän mennään (uudestaan) 20-luvulle.

  Bernie on jakanut videoita amerikkalaisten ”ketterästä” lainsäädäntömallista:

  https://www.facebook.com/senatorsanders/videos/10156938218227908/

Kommentointi suljettu.