Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhien asialla

Älkää unohtako köyhän asiaa. (Santeri Alkio)

Uutisten mukaan pääministeri Juha Sipilä on puoluevaltuuston kokouksessa kertonut puolueensa ja hallituksensa olevan köyhien asialla alkiolaisessa hengessä. Kuulemma jo itse Santeri Alkio olisi kannattanut aktviimallia. Asia rupesi kiinnostamaan sen verran, että luin Sipilän pitämän puheen kokonaan.

Selvisi, että köyhien asialla on oltu lisäämällä pienituloisimpien saamia päivärahoja, nostamalla takuueläkettä ja nostamalla lääkekaton alarajaa. Minulla on sellainen muistikuva, että kaikkia etuuksia on leikattu joko suoraan tai ainakin jäädyttämällä indeksit. Kehysriihessä annettiin pikkuisen takaisin, joten hallituksen voidaan sanoa ottaneen pois satasen, antaneen takaisin kympin ja pitävän itseään anteliaana.

Työttömille ei annettu eikä tulla antamaan sitäkään kymppiä takaisin. Sipilän mukaan sosiaaliturvaa pitää uudistaa, ja sen ohjenuoraksi sopivat Santeri Alkion periaatteet: huolehdimme porukalla niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan ja haemme keinot heille, joilla on edellytykset alkiolaisen itseauttamiskyvyn kautta kuntoutua takaisin työelämään ja saada elämänhallinnasta kiinni.

Tähän kiteytyy Sipilän käsitys työttömistä. Hän näkee työttömät kuntoutusta vailla olevana massana, jolla on ongelmia elämänhallinnan kanssa. Siihen auttaa aktiivimalli, joka tarkoittaa tukien leikkaamista niiltä, jotka eivät löydä työtä. Itseauttamiskyky kohenee keppiä antamalla.

Työ tuntuu olevan itseisarvo, mutta palkasta Sipilä ei puhu mitään. Se on ymmärrettävää, sillä puhuessaan työelämään kuntouttamisesta ja elämänhallinnasta kiinni saamisesta Sipilä puhuu selvästi kuntouttavasta työtoiminnasta, vaikka ei sitä ääneen sanokaan. Se on tarkoitettu juuri sille pienelle osalle työttömiä, joilla on oikeasti vaikeuksia elämänhallinnan kanssa. Kuntouttavasta työtoiminnasta ei makseta palkkaa.

Sosiaaliturvan uudistamisesta Sipilä puhuu ympäripyöreästi, mutta vihjaa selvästi vastikkeelliseen sosiaaliturvaan: Pientä esimakua tästä keskustelusta on saatu, kun aktiivimallin yhteydessä täsmennettiin, mitä toimia työttömältä itseltään odotetaan.

Sipilän tulkinta alkiolaisesta köyhän asian muistamisesta ja itseauttamiskyvystä alkaa hahmottua. Osaa ei voida auttaa, joten heistä pidetään huolta yhdessä. Kaikki muut ovat aktivoitavissa auttamaan itseään leikkaamalla heidän työttömyysturvaansa ja velvoittamalla tekemään sen leikatun turvan vastineeksi työtä.

Löytyy Sipilän puheesta täyttä asiaakin. Hän sanoo ihan rehellisesti, että keskusta on maakuntien äiti. Niin totisesti on, sillä maakuntauudistus on jo kauan ollut keskustan unelma. Nyt sen toteuttamiseen tuli mahdollisuus, kun vastineeksi luvattiin kokoomukselle sosiaali- ja terveyspalvelujen muuttaminen markkinavetoiseksi.

Toteuttamisen suhteen tulee pahimmaksi ongelmaksi kiire, sillä kaikki sote- ja maakuntalait pitäisi saada hyväksyttyä kesäkuussa. Se tarkoittaa tuhansien ja tuhansien lakitestien perusteluja sisältävien sivujen lukemista valiokunnissa ja lausuntojen antamista luetun perusteella. Syyllinen tähän kiireeseen on hallitus itse osaamattomuudellaan ja hosumisellaan, mutta viime päivinä syyllisiksi ovat ruvenneet löytymään SDP ja erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru, jota on jo syytetty tahallisesta jarruttamisesta.

Ei Sipilän puheissa sinänsä mitään erityistä ole. Tietenkin puoluejohtajan ja päämisterin on nostatettava henkeä selittämällä kaikki tekonsa parhain päin. Ei hän omien edessä voi sanoa, että tämä nyt on vähän tämmöinen hallitus, mutta korjataan sitten ensi vaalikaudella.

Kommentit (45)

 1. Jonis Lusis

  ” Köyhien asialla” ovat nimenomaan olleet. Tosin kyykytyksen merkeissä.

  • Faktantarkastaja

   Eikö ole kummallista, että sotien jälkeen köyhä Suomi pystyi valtavista veloista ja sotakorvauksista huolimatta investoimaan mm. Kaivosalalle kemianteollisuuteen ja elektroniikkaan yms. Näiden suurmiesten avulla erityisesti Kekkosen johdalla luotiin melkeimpä pystymetsästä sellaisia miljardien rahasampoja kuin neste, outokumpu tai nokian esiasteet.

   Sitten yhtäkkiä 40 vuotta myöhemmin Suomi on rikkaampi kuin koskaan, mutta menee 1986 vapauttamaan rahamarkkinat. Seurauksena se, että kotimaiset investoinnit on jäissä. Palkat runnotaan alas ja työpaikat lähtee siitä huolimatta, että Suomen talous kasvaa maailmanennätysvauhtia. Yritykset valuu ulkomaiseen omistukseen, ja hieman samanlainen oligarkkikehitys alkaa kuin Venäjällä.

   Nyt ollaan tilanteessa, että vaikka periaatteessa Suomen pitäisi olla rikkaampi kuin sotien jälkeen, investointeja ei juurikaan tehdä ja rahavirrat eivät suuntaudu kansalaisten ostovoimaksi vaan suuromistajien veroparatiisitileille.

   Köyhyys johtuu siitä, ettei valtio investoi enää. Työttömien syytä ei voi olla se, että automaatio robotiikan ohella tekee kaiken tsiljoona kertaa nopeammin ja tehokkaammin.

   Tämä sama ongelma on maailmanlaajuinen, muissa maissa vielä Suomea pahempi(Italian ja Espanjan nuorisotyöttömyys 60%) ja siksipä kohta joudutaan ehkäpä jonkun suuren kriisin kautta ellei muuten siirtymään hyvin harmonisoituun kansalaispalkkaan. Siis siten, että vain alle nettona 12000€ vuodessa saisivat sen. Se summa riittää länsimaissa kohtuulliseen elintasoon. Jokaiselle perustuslain takaama rahallinen turva, koska se lienee halvempi malli kuin Brasilian uusliberaali favelakaaos.

 2. Anna-Katriina Lius

  Hämmensi juttu tuosta Sipilän puoluevaltuustossa pitämästä puheesta ja sen hurmoksellisesta vastaanotosta. Puhe sisälsi kummallisia kielikuvia ja sellaisia ylisanoja, jotka toivat mieleen Trumpin ja useat diktaattorit. Järkevän analyyttisesti ja realistisesti ajattelevaan kansalaiseen tuollainen ei ainakaan tehoa. Ihmettelen kannattajia, joka nousivat seisoen antamaan aplodeja. Joihinkin tällainen soopa näyttää menevän kuin häkä.

  • AKK

   Hurmoksellisuus tullee rauhansanalaisuudesta, vanhalestadiolaisuudesta erkkaantuneesta lestadiolaisuuden haarasta. Sipilähän kuuluu Rauhan Sanaan jonka sanomaan hän sitoutuu valikoivasti kuten alkiolaisuuteenkin eli silloin kun hän hakee kannatusta tai jotain epämääräisiä perusteita työttömien kohtelulle.

   • Esa J.

    Netistä löytyy lievällä hakemisella lestadiolaisten syntiluettelo. Klassikoiden (televisio, ikkunallinen pesukone, ehkäisy) lisäksi ko. luettelosta löytyy mm. synniksi luokiteltava teko eli äänestää muuta puoluetta kuin keskustaa ja kokoomusta. Eivät saa äänestää vasemmistoa saati sitten kristillisdemokraatteja!

    Toisin sanoen, he puuttuvat perustuslain mukaiseen oikeuteen äänestettäessä!

  • HTK

   Sipilä on saanut omassa puolueessaan samalaisen aseman kuin Putin naapurivaltion johtavassa puolueessa. Hänen ja johtamansa puolueen päätöksiä ei nykyään lainkaan kyseenalaisteta puolue-elimissä, vaan Johtaja totellaan kritiikittömästi.

   Kaikista kansalaisista on korkeintaan vain noin 10 % on poliittisesti tietoisia ja valistuneita, joita keskusteleva eli deliberatiivinen demokratia edellyttää. Valistumattomia ja yhteiskunnallisesti tiedostamattomia on eniten poliittisesti passiivisissa, mutta heitä on pesiytynyt todella runsaasti myös sekä puolueiden että kunnalliseen ja valtiollisiin päätöksentekoelimiin. Missään muussa yhteiskuntaelämän lohkolla, kuin politiikassa ei tulisi kuuloonkaan, sellainen luuloihin ja tietämättömyyteen perustuva päätöksenteko kuin politiikassa.

   Tosin eivät kaikki politiikassa toimivat ole tietämättömiä, vaan oman aineellisen ja henkilökohtaisen etunsa vuoksi tekevät päätöksiä vastoin parempaa tietoaan, tai eivät arkuuttaan uskalla asettua auktoriteetteja vastaan.
   Sipilän hallituksen aikana tieteellisen, erityisesti yhteiskunta- ja oikeustieteellisen asiantuntemuksen väheksyminen ja suoranainen halveksunta on saavuttanut tähänastisen huippunsa. Sitä ovat kaksi viimeistä pääministeriä, Stubb ja Sipilä, suorastaan lietsoneet.

 3. Arto Virtanen

  Alkio itse käytti rikkureita vuoden 1911 kirjapainolakossa.
  Tähän Sipilän linjaukset sopivat täsmäiskuina työväestön selkänahkaan.

 4. Virva Itäranta

  Jos keskusta on ”maakuntien äiti”, niin onko Sipilä sitten niiden ”isä aurinkoinen”?

 5. Huonoin hallitus Ahon hallituksen jälkeen

  Tosiasiassa Sipilä toteuttaa työreformia, joka Tuho-Aholta jäi kesken. Sen verran Aho kuitenkin ehti saamaan aikaiseksi, että maamme jäi pysyvästi jälkeen muiden Pohjoismaiden kehityksestä ja onkin ainoa, jossa on oikein kunnon köyhyyttä sekä pitkiä leipäjonoja.

  Sipilänä olisin varovainen laittaessani sanoja Santeri Alkion suuhun. Ehkä hän ei sittenkään olisi hyväksynyt nykyistä köyhien kurmottamista ja sairaiden, vammaisten ja muiden vähäosaisten kiusaamista ja ihmisarvon polkemista.

 6. Mauri Pulkkinen

  Maalaisliiton aikana alkiolaisuus oli vielä aatteellisena vanhoja ihanteita puolueessa kantava voima, mikä monilta osilta yhdisti puoluetta työväenliikkeen vanhoihin arvoihin ja sosialidemokratiaan. Kansansivistys, raittiusaate ja urheiluun kannustaminen olivat aika lailla samalla tavalla tärkeiksi koettuja toimintoja, joita vaalittiin puolueiden lähellä olevissa järjestöissä.

  Nimen muuttaminen Keskustapuolueeksi on vaikuttanut myös arvoihin ja toimintaan. Keskusta on unohtanut alkiolaisuuden käytännön toiminnassa, aluepolitiikka on muuttunut kaverikapitalismiksi eikä Sipilälle alkiolaisuus kumpua selkäytimestä vaan luntattuna historiankirjoista.

  Kokoomuksen ja Keskustapuolueen arvoissa ei taida olla muita keskeisiä eroja kuin toinen painottuu urbaaniin ja toinen ruraaliin markkinakapitalismiin eri vivahteineen.

  Sosiaalinen markkinatalous on mainostoimistojen tuotosta ja käytännön kehitys on johtamassa yhä eriarvoistavampaan suuntaan. Leipäjonot ja työttömät eivät ole juurisyiden purkamiseen panostuksia vaativia ongelmia, vaan esteettisiä haittoja, jotka halutaan piiloon sivukaduille tai vippaskonsteilla rukattaviin tilastoihin.

  • Faktantarkastaja

   Taloudelle tekisi hyvää se, että ostovoimaa olisi laajalla rintamalla myös työttömillä.
   Jos kaikki tulot menevät ruokaan ja vuokraan, niin se tarkoittaa kulutuskysynnän pienentyessä pienempiä voittoja ja konkursseja. Sikälikin on aika lyhytnäköistä leikata perusturvaa, koska se menisi joka tapauksessa taloutta pyörittävään kulutukseen.

   Se, että aina ennen vaaleja vedetään esiin velkakortti ja se, ettei elämäntapaosseihin ole varaa on pelkkää propagandaa vailla faktoja tai järkeä. Hyvä sosiaaliturva on loppupeleissä halvempi kuin uusliberaali kaaos mihin esim. Etelä-Amerikan maat on ajettu.

 7. AKK

  Mitä Sipilän päässä liikkuu, onko kaikki alkiot kohdallaan? ”Haemme keinot heille, joilla on edellytykset alkiolaisen itseauttamiskyvyn kautta kuntoutua takaisin työelämään ja saada elämänhallinnasta kiinni.”

  Alkiolainen itseauttamiskyky!? Suomentaisiko joku.
  Sipilän (Alkion?) mielestä ihminen joka on menettänyt työnsä on menettänyt myös elämänhallintansa ja lopuilla ei sitten ole edellytyksistä edes kuntoutua tuon alkiolaisen itseauttamiskyvyn kautta.

  Omasta mielestäni työttömät ovat tavallisia ihmisiä jotka ovat vailla työtä ja heitä Sipilä voi auttaa parhaiten lisäämällä työ-ja koulutuspaikkoja. Ja tilapäisesti työkyvyttömiä kannattaa tukea jotta he pääsisivät takaisin työkykyisiksi, pysyvästi työkyvyttömiä on autettava sitten muuten.

  • samppa haapavaara

   Tuo lainaamaasi lausunto iski itselläkin eilen silmään. Siis työttömät eivät ole kunnossa, ja heillä on elämänhallinta ongelmia. Niinpä niin.

   Sipilä puhui muutenkin läpiä päähänsä eilen. Väitti olevansa tuleva päämininisteri ja muuta isäaurinkois propagandaa.

   • JKoski

    Noh mutta asiaahan Isä Aurinkoinen haastaa. Tosin myöntämättä sitä tosiasiaa, että hän & kumppanit ovat vieneet tehokkaasti elämänhallinnan työttömiltä pakottamalla heidät noudattamaan elämässään monia turhia työttömyyteen liittämiään pakkoja. Samalla työttömiltä ja muilta köyhiltä on viety edellytykset pitää itsensä kunnossa pienentämällä rahallista turvaa ja lisäämällä maksuja jotka liittyvät kunnossa ja terveenä pysymiseen. Eli oikeuksien viemistä ja mahdollisuuksien kaventamista. Päälle vielä syyllistämällä työttömiä ja varattomia tilanteestaan.
    Asiaahan Sipilä puhuu.

 8. Ani

  Toivottavasti Isä Sipilä Aurinkoinen ei ”auta” meitä enää kovin kauaa.

 9. AKK

  Oheisesta linkistä näkyy kuinka Sipilä kohtelee nuoria. Kyllä Sipilä tietää! Jo vanhaan alkiolaisuuteen kuului ilmeisesti nuorten syrjiminen alkiolaisen itseauttamiskyvyn löytämiseksi.

  Vinkkinä keskustanuorille, oppositiossa ollaan oltu koko ajan teidän kanssa samaa mieltä. Ethän vaan satu olemaan työtön nuori tai vanha tai työntekijä joka voi joskus jäädä työttömäksi. Kenen asiaa keskusta ajaakaan, ei sinun.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246825-juha-sipilan-omilta-joukoilta-terveiset-hallitukselle-nuorilla-oikeus-yhdenvertaiseen

  • Lea Bäckman

   Onko syytä olla huolissaan? Sipilä viittasi ilmeisesti itseensä puhuessaan alkeellisen itseauttamiskyvyn löytymisestä ja elämänhallinnan kuntoon saamisesta. Mielestäni hallitus (valtioneuvosto) ei kuitenkaan ole oikea paikka hoitaa näitä henkilökohtaisia ongelmia, vaan tämä (pian entinen?) päämisteri saisi erinomaista kuntouttavaa työtoimintaa paikallisen TE-toimiston ohjauksessa. Oulun puolessa kuuluu olevan useita yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet vanhenevien työttömien insinöörien työpanoksesta 9 € päiväpalkalla…

   Santeri Alkion nimen nostaminen esiin oli halpa ja röyhkeä mainostemppu, jolla Sipi luulee höynäyttävänsä meitä todellisia alkiolaiseen osuustoimintaan hurahtaneita. Santeri Alkio kääntyisi haudassaan, jos kuulisi, mihin kaikkeen potaskaan hänen nimensä nyt on sotkettu!

   • AKK

    Alkiolainen aate on tosiaan aivan jotain muuta kuin Sipiläläisyys. Sen että Sipilä ratsastaa alkiolaisuudella voisi kai ylittää vain se että saman tekisi Berner.
    Ymmärrän kyllä aitojen alkiolaisten, joita ei tunnu olevan enää keskustan johdossa, suuttumuksen, Aidon alkiolaisuuden myötävaikutuksella on rakennettu Suomesta hyvinvointivaltio, Sipiläläisyys ajaa sen alas.

 10. Antti Kautiainen

  Eihän Sipilä valehtele. Hän antaa rahaa niille, jotka eivät omalla työllään kykene itseään elättävän. Näihin hän itsekin kuuluu, koska hän on jo lukuisia kertoja joutunut tekemään vaikeita päätöksiä miten siirtää valtion verorahoja omien ja kavereiden taskuun. Ei Sipilä, eikä Pekka Peräkään, selviäisi ilman näitä tukia. Hehän olisivat silloin työttömiä ja köyhiä!

 11. suututtaa

  Veetuttaa kuin pientä oravaa.

 12. mark

  Kallonkutistajilla olis varmaan jokin diagnoosi noille Sipilän puheille. Ovat ne sen verran outoja kansalaisten korville.

 13. mark

  Lainataan pätkä YLE’n tuutista: ”Hallitus painottaa, että se ei ole luomassa villiä tilannetta työmarkkinoilla. He huomioivat esityksissä Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset ja perustuslain.”

  Juuri noin hallitus on tekemässä, villiä tilannetta ”työmarkkinoilla”, viidakon lakia, vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslakia. Laki on oltava kaikille sama. Helvetin ääliöt.

 14. Mirjami

  Mistähän tuo pääministeri Sipilän ylimielisyys, viha ja halveksunta Suomea ja suomalaisia kohtaan kumpuaa??

  • Lea Bäckman

   Se juontanee juurensa aina nälkävuosiin 1866-68 saakka. Tuolloin Kainuussa (sipiläin kotimaakunta?) harjoitettiin mm. ihmissyöntiä… kateus, kauna ja kylmä rinki (= keskustan kolme koota). 😉

 15. mark

  Lekkeripeliksi on mennyt politiikka. Muutama lobbari voi torpata neljän miljardin yritystukien leikkaukset, mutta auta armias jos kahdenmiljoonan palkansaajan edustaja sanoo jotain. Se on väärää politikkojen lobbausta, suorastaan syntistä.

  Pekkarinenhan ajoi lobbarien kokouksesta varajäsenetkin ulos, ettei julkisuuteen leviäisi tietoja mitä mieltä hän oikeasti on. Sitten vaan A-studioon antamaan selityksiä. Siinä hän riisui Vartiankin aseista kehaisemalla hänen kannanottojaan, jotka eivät oikeasti johtaneet mihinkään, Pekkarisen ansiosta. Kyllä Kes-kustassa sipilöintiä ja pekkarointia riittää lähetettäväksi jos äänestäjät menevät samaan vipuun kerta toisensa jälkeen.

  • AnItte

   Lobbaus = lahjonta?

 16. Servitus

  ”Työ tuntuu olevan itseisarvo, mutta palkasta Sipilä ei puhu mitään. Se on ymmärrettävää, sillä puhuessaan työelämään kuntouttamisesta ja elämänhallinnasta kiinni saamisesta Sipilä puhuu selvästi kuntouttavasta työtoiminnasta, vaikka ei sitä ääneen sanokaan. Se on tarkoitettu juuri sille pienelle osalle työttömiä, joilla on oikeasti vaikeuksia elämänhallinnan kanssa.”

  Juuri näin. Tällaista työn ja mielenterveyden yhteen niputtamista olisi syytä alkaa purkamaan, koska toisinpäin kääntäen se tarkoittaa, että työtön on yhtä kuin mielisairas eli työkyvytön. Ja tällä perusteella sitten kaikki työttömät voidaan pakottaa erinäisiin palkattomiin puuhasteluihin, koska niillä ajatellaan olevan jokin maaginen parantava (ja tilastoa siivoava) vaikutus. Esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan päämäärät ja keinot voisi yhtä hyvin poimia mt-kuntoutujille tarkoitetusta päivätoiminnasta: ”Päivätoiminnan tarkoituksena on mielenterveyskuntoutujien elämänlaadun kohentaminen ja omatoimisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen. Päivätoimintaan kuuluu useimmiten esimerkiksi mahdollisuuksia laittaa ruokaa, harrastaa liikuntaa, retkeillä ja keskustella yhdessä muiden mielenterveyskuntoutujien ja päivätoiminnan ohjaajien kanssa.” https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua/apua-mielenterveyden-ongelmiin/mielenterveyspalvelut

  Ihmetettää, ettei kukaan tunnu pohtivan, että mitä pakolla tapahtuva ”kuntouttaminen” tekee terveille ihmisille, jotka eivät ko. palvelua tarvitse. Eikä kukaan tunnu miettivän, että miten paljon rahaa valuu turhaan aikuisten päivähoitoon. Rahaa, jolle on kyllä parempaakin käyttöä vaikkapa todellisista mt-ongelmista kärsivien palveluissa.

  Työttömissä on kyllä mt-ongelmaisia, mutta niin on myös töissäolevissakin, eikä mt-sairaus aina ole yhtä kuin työkyvyttömyys.

 17. Antero Haverinen

  ”Alkiolaisuus” on lähinnä tyhjä sana, johon keskustapuoluelaiset tai heidän kriitikkonsa voivat ripustaa mitä kulloinkin parhaaksi näkevät. Vaikka puolueen ideologia olisi muuttunut aikojen saatossa radikaalisti, voidaan alkiolaisuus, tai mikä tahansa muu aate, kaapata menneisyydestä luomaan kuvaa jonkinlaisesta perinnejatkumosta. Harvassa taitaa olla rivipoliitikot ja -äänestäjät, jotka olisivat Alkion teoksiin ja vaikka 1900-luvun alun maalaisliittolaisuuteen syvällisesti tutustuneet. Samaa voi sanoa melkein kenestä tahansa vanhan ajan valtiomiehestä, kuten vaikka Tanner. Joka kerta, kun tällainen muinainen myyttiseksi muuttunut poliitikko kaivetaan keppihevoseksi haudastaan, tulisi heidän elämäntyönsä tuntijoiden olla tuntosarvet pystyssä valmiina laukomaan perusteettomat väitteet alas.

  • AKK

   Ehdottomasti näin. Toinen mielenkiintoinen ilmiö on keskustan vihamielisyys palkansaajia kohtaan, kerta kerran jälkeen sieltä nousee esityksiä joilla halutaan heikentää palkansaajien asemaa ja sitä on jatkunut jo kauan. Nyt on sitten keskustan johdolla ryhdytty oikein urakoimaan heikennyksiä.
   Mitä annettavaa keskustalla on palkansaajille, ei mitään!

 18. Turboruuvi

  Elintaso uskovainen, joka puhua pulputtaa diipadaapaa. Suomi lakkasi olemasta itsenäinen kansallisvaltio 1995, silloiseen Ey:n liittymisen myötä. Kaikki on pitkän tähtäimen suunnitelma, niin 1990 alun tarkoituksella järjestetty lama, kuin myöskin poliittiseen rahliittoon liittyminen. Euro, kuin myöskin Eu, ovat ideologisia tuulentupia. Tämä maa on vain suurella velanotolla pystyssä pysyvä, täysin mätä, järkyttävän suuren byrokraattisen virkamies ja poliittisen korruptoituneen lauman mellastuskenttä. Tämä sote, aktiivimalli ym ym, josta Saku kirjoittaa… miten ihmeessä tämä voi…? No, tulppa on irti, antaa mennä.

  • Esa J.

   Olen siinä ”luulossa” että 1990-luvun lama polkaistiin pystyyn liian vahvan ay-liikkeen nujertamiseksi. Neukkulan romahdus oli pelkkä osasyy…

 19. on thin ice

  Omilla oikeilla tai väärillä muistikuvilla perustellen: suomalaista hyvinvointivaltiota rakennettiin pääsääntöisesti sos.demokraattien ja keskustan punamultayhteistyöllä kuuskytluvulta jonnekin lähes kahdeksankymmentäluvun loppupuolelle. Esikuvana monessa oli ruotsalainen sosiaalidemokraattinen ns kansankoti. Vasta, kun Kekkonen poistui kuvioista, pääsi kokoomus ”irti”, joten hyvinvointivaltio ei ole varsinaisesti tainnut ollakaan kokoomuksen projekti milloinkaan. Ja hälyyttävästi vaikuttaa, että kokoomus ja (vale?alkiolainen oikeamminkin kokoomuslainen?) Sipilä mitä innokkaimmin purkavat päreiksi punamullan meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi rakentamaa systeemiä. Orpon Britannia/Australia -mallipuheista päätellen tilalle aiotaan runnoa ilmeisesti mieluummin jo ennen seuraavia vaaleja (siitäkö muuten tämä mahdoton päätösten kiirehtiminen) jokin angloamerikkalainen luokkasysteemi, jossa pienipalkkaisten ja köyhien elinolosuhteet kavenneltu minimiin ja siten mahdollisuudet kohentaa asemaansa vähäiset ellei olemattomat. Vaikutelma on, että osa keskustan jäsenistä ei ole ihan kartalla siinä, minne Sipilän kyydissä ollaan matkalla, kun taas osa keskustakokoontumisen seisoaltaan taputtajista kyllä tietää. Kaiken maakuntasoteilun, kikytyksen, aktiivileikkausten sekä yleisen kyykytys- sekä lannistamisfiilisten – mitä hallitus on sureen osaan kansalaisia kohdistanut – jälkeen tekisi mieli lähettää keskustan puolejäsenille hieman provokatiiviset terkut: Punamulta ja Paavo takaisin kehiin!

  • AKK

   Tuosta rakentaja maalaisliitto/kepusta ei ole mitään jäljellä, silti osa kannattajista näkee nyky kepun sellaisena kuin se joskus oli. Kokoomus ei ole ollut rakentamassa hyvinvointivaltiota ja kun Kokoomus pääsi irti niin kelkka kääntyi myös Kepussa ja vallan ottivat pikkuhiljaa kokoomuslaisesti ajattelevat ja Sipilän johdolla alettiin sitten todella romuttamaan hyvinvointivaltiota.
   Alkoihan se tuntua jo kauhealta kun köyhän lapsetkin pääsivät muiden mukana kouluttautumaan ja saivat eväät pärjäämiseen, tuntui kuin perityillä miljoonilla ja muulla varallisuudella ei olisi enää mitään merkitystä, ei saanut edes hajurakoa tavalliseen kansaan. No, pannaan ne kyykkyyn ja niin päästään taas nauttimaan tuntuu olevan ajatus. Ensitöikseen Sipilä junaili perintö- ja lahjaveron alennuksen, hyvin tietoisena että siitä jää mehevä potti kaverien ja omien perillisten hyväksi, työttömille sitten leikkaukset.
   Hyvinvointivaltioon on kuuluu positiivinen vapaus, mutta hallitus tuntuu ajavan negatiivista vapautta, samaa mitä markkinaliberaalit, Liike Nyt, ajavat.

 20. Hezekiel

  onko jossain nähty sellaista tilastoa jossa nähtäisiin niiden ihmisten määrä jotka tulevat toimeen omalla työllään tehdyllä palkalla. siis ilman mitään tukia. ja vielä kehitettynä ajatuksena kuinka tämä systeemi on mahdollisesti kehittynyt tämän ja muidenkin hallitusten aikana.

 21. Jyrki

  Itse olen päässyt medioissa esiintyvästä: ”Nyt nujerretaan työttömyyttä.” sanonnasta. Ajatukseen, että nyt nujerretaan työttömät ja osa vielä palkkatöissä olevistakin. Tai ainakin alle 30 vuotiaat näin ensi alkuun. Yli 30 vuotiaiden vuoro tulee kyllä myös joku päivä. Se on varma.

  Onhan tietysti tuokin sitten hallituksen ja eduskunnan mielestä työttömyyden hoitamista ja köyhien asialla olemista. Kai se syntyvyyskin siinä nousee jne. Ja hallitus saa laittaa uuden sulan jos toisenkin hattuunsa tai no siis varmaan lähinnä pääministeri. Muille uskollisille seuraajille sitten hillotolppiin lisää hilloa.

 22. Poro Virossa

  Olen onnellinen veronmaksaja – mutta en sitä enää Suomessa! Ja veikkaan että nyt moni muukin korkeakoulutettu miettii samaa, eli muuttaako pois Suomesta. Varsinkin he jotka ovat joutuneet työttömiksi ja joutuvat kärsimään aktiivimallista, tai edes pelkäävät/odottavat että työantajansa, joku valtion tukema suuryritys haluaa parantaa tulostaan potkimalla työntekijöitä ulos, jotta osakkeenomistajat jälleen kiittävät. Kun lähdin Suomesta, niin alussa mietin useamman kerran palaanko Suomeen, mahdollisuuksia olisi ollut, mutta enää se ei kiinnosta, Suomi kun ei enää ole se maa jonka jätin taakseni, monikulttuuristaminen, hallituksen eriarvoistamispäätökset jne ei enää houkuttele palaamaan, vaikken olekaan mikään eläkeläinen Portugalissa vaan lähes kuusikymppinen ukko. Tervetuloa toisillekin, jos ei muuten saa vaikuttaa niin äänestämällä jaloillaan!

 23. AMK

  Hömppä sanoisin, hän uskoo jopa omiin valheisiin,kuinka voi olla todellista suomessa, muistatteko kuinka Ylivainio kansaa auttoi https://fi.wikipedia.org/wiki/Niilo_Yli-Vainio ,kaiken huippu on sipin sanonta autetaan vähävaraisia,onko hänellä ihan kaikki kotona .missä pilvilinnoissa hän oikein elää koska ei ymmärrä…kuinka paljon pahaa saa aikaan jo suunsa avaamalla…ja se ylimielisyys?Ei taida peilijä olla herra pååministerin asunnossa,asunnonkin maksajina ovat veronmaksajat myös työttömät työntekijät jotka eivät saa palkkaa työnteosta vaan työttömyyskorvausta vaikka työtä tekevät.Tarttisko asiaa paranella vai lisätäänkö orjatyötä???

 24. AMK

  Niin ylivainio oli helluntailainen sipi lestis,työkaverina oli aikoinaan vapaakirkkolainen jokaisella on oikeus edustaa omaa vakaumustaan mutta minun mielestäni sitä ei pidä eikä saa minun ovelleni tulla tyrkyttämään.Sipi ajaa omaa pilvilinnoissa leijumista tietämättä mikä se todellisuus oikeasti on.Jos hurmos on päällä todellisuutta ei halua ees nähdä,pilvilinnoissa on hyvä elellä .Niin kaukana työttömän tai tavallisen kansalaisen elämästä on miljonääri.

 25. töytön

  Harras uskovainen Sipilä kuoroineen tietää mikä on työttömille parhaaksi, se on palkaton työ. Työtön kun ei ole ikinä palkkatöisså ollut eikä sillä ole mitään koulutusta/työkokemusta.

 26. M.M.X.X.

  Tulevaisuuden suunnitelmista pääministeri puheessaan kertoo mm näin :

  ”Tällaisia peruskysymyksiä ovat muun muassa se, onko sosiaaliturvajärjestelmämme jatkossakin universaali vai syyperusteinen.” Esimekkinä; ”Lapsilisä kuuluu automaattisesti kaikille lapsille ja nuorille riippumatta vanhempien tulotasosta.”

  ”Toinen perusvalinta liittyy vastikkeellisuuteen ja vastikkeettomuuteen. Saako perusturvan saajaa velvoittaa jotenkin? ”

  ”Kolmas keskeinen perusvalinta liittyy siihen, onko sosiaaliturvamme perhe- vai yksilölähtöinen.
  Kun kivijalan tyyppisiin avainkysymyksiin on saatu vastaukset, hallinnollinen malli voidaan rakentaa sen perustalle.”

  Muuttettuna sosiaaliturva olisi syyperustainen, vastikkeellinen ja perhekeskeinen.
  No vastikkeellisuudesta on jo kokemuksia aktiivimallin mukaan.

  Syyperusteisella sosiaaliturvalla on omat ongelmansa.

  Mielenkiintoista termeillä kikkailua mutta käytännössä sisältö voi olla mikä tahansa.

  Nykyinen Universaalisuuden käsite (kaikkien oikeus sosiaaliturvaan ammatillisesta tai sosioekonomisesta asemasta ja asuinpaikasta riippumatta)nykyisellään on aika outo toimeentulotuen suhteen :

  lapsilisät lapsilisät kuuluu kaikille, että sosiaalituen varassa elävillä se lasketaan tuloksi ja toimeentulotuki pienenee. Samoin tuki pienenee kun tukea saavan perheen 15-16 vuotias tienaa ekan kesäduunitonnin. Eli kaikki tulot menee perheen perustoimeentuloon ruokaan vuokraan ym. Köyhän perheen lapsi ei siis voi itse ansaitsemilla rahoillaan ostaa esim tietokonetta opiskeluja varten tms tarpeellista koska ne rahat olisivat pois perheen välttämättömistä menoista.

  Ei kai tarvitse ihmetellä jos miksi toimeentulotuki asiakkuus helposti siirtyy sukupolvelta toiselle. Olisihan se nuorelle motivoiva kokemus saada käyttää ansaitsemansa tulot omaan tulevaisuutteensa. Niinhän ne rahat paremmintoimeen tulevissa perheissäkin käytetään. Lapsilisät sijoitetaan mahdolisimman tuottavalla tavalla.

  Hirvittää jos termeillä ja yleiskäsitteillä tai mahdollisilla ennakkoluuloilla rakennellaa hallintomalleja. Jos ei ole tietoa olemassa olevista käytännöista ja mielenkiintoa perehtyä asiaan asiantuntijoita Suomessa kuitenkin on ja tietoa niin paljon kuin jaksaa omaksua.

 27. Make

  Lapsilisät verollisiksi!

  • M.M.X.X.

   Miten se auttaa toimeentulotukiasiakasta ?

 28. M.M.X.X.

  Pahoittelen edellinen teksti karkasi ennen muokkausta. Sisältö lienee kuitenkin selvä; Hirvittää jos yläkäsitteillä ja termeillä operoidaan uusia halintomalleja.Ainakin niillä myydään asiaa puolueväelle. Kuinkahan monelle asia aukeni pääministerin puheen perusteella ? Käytäntö, tieto ja vaikuttavuus voi olla hakusessa nykyisestäkin sosiaaliturvasta. Teoria ja käytäntö lienee kaksi eri asiaa.

 29. Marja

  Suomeen on kahdessa vuodessa luotu yritteliäisyyttä ja työtä. Miten kansa vastaa: haukkumalla törkeästi muutoksen tekijät. Ihan oikeasti en ymmärrä!

  • sakutimonen

   Talousnousu ei ole hallituksen ansiota, vaan perustuu yleismaailmalliseen talousnousuun. Meillä nousu on tapahtunut hallituksen toimista huolimatta, ei niiden ansiosta.

Kommentoi »

Comments are closed