Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Keppiä kaikille

Työttömät välttelevät aktiivimallin leikkuria hakemalla työkyvyttömyyseläkettä, kertoo Yle. Eläkehakemusten määrä on kasvanut, ja lääkäreiden vastaanotolle ilmestyy uusia asiakkaita ihan vain hakemaan lausuntoa netissä parissa minuutissa täyttämänsä työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteeksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa asian vakavasti ja seuraa sitä tarkasti. Todennäköisesti tässä on yksi asia, johon tullaan puuttumaan aktiivimallia viilattaessa.

Olisi kannattanut ajatella etukäteen, sillä tästäkin varoitettiin. Aktiivimallin yksi typeryys on, että se koskee myös niitä käytännössä työkyvyttömiä, joiden sairauspäivärahakausi on täynnä, mutta jotka eivät ole päässeet eläkkeelle. Työttöminä on myös paljon niitä, jotka ovat sinnitelleet sairauksiensa kanssa työttöminä vailla mitään mahdollisuuksia työllistyä. Nyt aktiivimalli pakottaa heidätkin aktivoitumaan ainakin lääkärin puheille. Heidät leimataan laiskoiksi.

Tuosta Ylen uutisesta huokuu otsikosta alkaen sellainen ikävä asenne, että työttömät hakevat eläkettä laiskuuttaan. Vielä selvemmin saman kertoo kokoomuksen Verkkouutiset sanomalla suoraaan työttömien välttelevän aktiivimallia. Työttömät ovat siis laiskoja.

Ei se vielä mitään, mutta myös työntekijät ovat laiskoja, ja siksi heidän irtisanomissuojaansa on heikennettävä, kertoo Uusi Suomi. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja ja Aalto-yliopiston dosentti Niku Määttänen on tullut ihan tieteellisesti siihen tulokseen, että hyvä irtisanomissuoja tekee työntekijöistä laiskoja. Kun irtisanomissuojaa heikennetään, niin sen vaikutus työllisyyteen on kyllä epäselvä, mutta joka tapauksessa irtisanomissuoja suojelee työllisiä työttömien kustannuksella:

-Koska irtisanomiskustannus kuitenkin vaikeuttaa työttömien työllistymistä, on perusteltua sanoa, että se suojelee työllisiä työttömien kustannuksella. Se myös pidentää työttömyysjaksoja, minkä voi olettaa kasvattavan elinkaarituloeroja.

Näin yritetään saada työttömät kannattamaan irtisanomissuojan heikentämistä. Jos työnantaja pääsisi nykyistä helpommin eroon työntekijöistään, niin työttömät saisivat niitä näin vapautuvia työpaikkoja. Näinhän tutkimusjohtajan päättely kuuluu suomennettuna.

Mutta hetkinen. Juurihan tuli todistettua, että työttömät ne vasta laiskoja ovatkin kiertäessään aktiivimallia turhilla työeläkehakemuksilla. Nytkö heitä pitäisi palkata korvaamaan hyvän irtisanomissuojan turvin lorvivia työntekijöitä? Eivätkö nämä työnantajapuolen näkemyksiä edustavat osaa päättää ketkä niitä laiskoja oikein ovat?

Ei siitä ole kyse, vaan kyse on taas kerran mielien muokkauksesta hallituksen pyrkimyksille suotuisiksi. Leimaamalla työttömät laiskoiksi eläkkeenruinaajiksi puolustetaan aktiivimallia. Leimaamalla työntekijät laiskoiksi puolustetaan hallituksen pyrkimyksiä heikentää irtisanomissuojaa. Tässä yritetään vielä härskillä tavalla saada työttömät kannattamaan irtisanomissuojan heikennystä siinä toivossa, että heidän omat työnsaantimahdollisuutensa paranisivat. Kevyesti sivuutetaan myös se tosiasia, että irtisanomissuoja Suomessa ei ole poikkeuksellisen vahva.

Eivät työttömät niin tyhmiä ole, että tähän halpaan menisivät. He tietävät ihan hyvin, että työn saaminen saattaisi kyllä helpottua, mutta palkat olisivat sanelupalkkoja. Jos ei työ maistu tarjotulla palkalla, niin tuossa on ovi. Sen takana on jonossa työttömiä odottamassa vuoroaan. Pahimmassa tapauksessa työnantaja voisi ottaa irtisanottujen tilalle palkattomia työkokeilijoita täyttämään aktiivimallin vaatimuksia.

Tästä laiskuudestahan minun piti vielä jotain sanoa. Nyt kun sekä työntekijät että työttömät ovat tutkitusti laiskoja, niin ketkä tässä maassa enää ovat ahkeria? Näyttää siltä, että ainoastaan kepinheiluttajat.

Hyvää suomalaisen työn päivää.

Kommentit (66)

 1. Jarkko

  Tämä Suomen työvoimapolitiikka on ihan perseestä. Esim. Minut TE-toimisto on velvoittanut 90 päivän karenssin uhalla hekemaan työtä johon ei ole terveydellisistä syistä edellytystä. Terveydenhoitojärjestelmä taas pallottelee minua paikasta toiseen tekemättä kunnon diagnoosia ja viivästyttämällä hoitoonpääsyä. Ongelmani ei ole iso, mutta hoitoon ei tunnu pääsevän ei sitten millään ja joka paikkaan joutuu aina jonottamaan. Lopulta yksinkertaisenkin asian hoitamisesta tulee kymmeniä lääkärikäyntejä, koska viivytystaktiikka aiheuttaa sen, että se alkuperäinen terveysongelmani pahenee ja alkaa aiheuttamaan lisää ongelmia. Lisäksi kaikkiin poliklinikka maksuihin kuluu se summa rahaa mikä perusturvan varassa elävältä menee kuukauden ruokaostoksiin.

  Lisäksi terveyden hoitojärjestelmää käyttävän pitäisi ymmärtää jo etukäteen, että sinua tullaan pallottelemaan paikasta toiseen ja jonotuttamaan ties miessä ja tajuta jo ensimmäisellä kerralla pyytää lääkärintodistukset, jolloin joudut tekemään ylimääräisiä lääkärikäyntejä pelkästään sen takia, että saat todistettua terveysongelmasi TE-keskuksilla, kelalle ja muilla aktiivilaki instansseille muutenhan he röyhkeinä väittävät, että laiskottelet vaikka sinulla olisi kaikki lääketieteelliset perusteet asiallesi. Ihmisellä jolla on ongelmia terveydenkanssa on laillinen oikeus sairastaa ja sen pitää perustua lääketieteellisiin syihin eikä mihinkään kokomuuspuolueen masinoimaan huutosakkiin tai byrokraattien luuloihin asioista. Oikeusvaltiossa sen pitäisi olla näin.

  Huvittavaa tuossa pakotetussa työnhakemisessa on sekin, että se hukkaa sekä minun, että työnantajan aikaa. Fakta nyt vain on se, että pakotettu työnhaku jossa ihmisten tilannetta tuntemattomat ja osaamattomat pakottavat hakemaan töitä johtaa siihen, että terveydenhoitojärjestelmä kuormittuu, koska itseni kataisessa tilanteessa olevien on pakko alkaa ravata urakalla lääkärissä. Muuten nämä tätä järjestelmää kannattavat muuttavat kaikki terveysongelmat laiskuudeksi ihan sellaisella kiihouskovaisen paatoksella.

  Toki voimme tehdä yhteisen päätöksen, että emme elä enää oikeusvaltiossa, mutta silloin sen pitää koskea myös muitakin asioita kuin tätä kuten vaikkapa rikkaiden omaisuuden suojaa tai sopimuksen suojaa.

  • Epäilevä

   Melkoista on tuokin touhu, ei voi kyllä käsittää mitenkään. Ja odotahan vain kun ne ”sankarit” saa Sote-uudistuksen vietyä läpi, niin pahenee vielä entisestään. Suomi alkaa olla pian täysin tuhottu maa. Varsinkin kun nyt vielä on tulossa CETAkin voimaan, eli vapaakauppasopimus Kanadan kanssa jonka jälkeen firmat voi alkaa haastaa valtioita oikeuteen omien etujensa turvaamiseksi. Ja vielä pahempi vastaavanlainen TTIP on vielä tulossa sen jälkeen. Sitten voidaankin odottaa, että jossain vaiheessa nämä kotimaiset yksityiset lääkärifirmat myydään ulkomaisille sijoittajille jonka jälkeen hinnat nousee vielä roimasti lisää ja sitten ne pian haastaa valtion oikeuteen kun eivät mielestään saa tarpeeksi voittoja ja riistovapauksia. Tosin voi olla, että jo kotimaisetkin omistajat alkaa tekemään niin ennen sitä. Sitten on koko kansa kusessa ja alkaa porukkaa kuolla tavallisiin helposti hoidettaviin sairauksiinkin kun eivät saa hoitoa koska ei ole varaa, eikä palveluja tarpeeksi. Ainoastaan rahakkailla on siinä vaiheessa mahdollisuus saadaa hoitoa, ainakin kunnollista ja nopeaa sellaista.

  • Nina

   Jouduin turvautumaan tiettyyn yksityislääkäriin, jotta saisin lausunnon työkkäriä varten. Minut olisi muuten pakotettu sellaiseen työhön, jossa aikoinaan oli tullut sairauslomakierre.

 2. Rosa Warski

  Nyt jää nähtäväksi, mihin suuntaan aktiivimallia korjataan:

  1) työkyvyttömyyseläkkeen hakijoille lisätään ”aktiivisuusvelvoite”
  2) sairailta otetaan ”aktiivisuusvelvoite” pois kokonaan tai osittain

  Ei tarvitse montaa kertaa arvata, kumpaan suuntaan mennään.

  • stunned

   Työkyvyttömyyseläkehakemukselle hallinnollinen maksu, vaikkapa 350 euroa?

   • Rosa Warski

    Heh 🙂

    Toi on niin karmea ajatus, että luultavasti toteutetaan.

 3. a m

  Tapojeni mukaan Yle Radio 1 oli auki eilen koko päivän ja tulin kuulleeksi useaan kertaan tuon Ylen uutisen. Toimittaja toisti kaikuna eläkevakuutusyhtiön ylilääkärin syyllistämistä. Saku on valinnut osuvan kuvan tähän blogikirjoitukseensa: ylilääkäri heristi sormeaan tuhmille työttömille kuin tottelemattomille lapsille, miten ikävää on, kun tulee turhista hakemuksista tulee hylkäyksiä ja sitten pettymyksiä. Ihan kuin työtön eläkkeenhakija olisi pyrkinyt karkkipussille ennen karkkipäivää.

  Olen itse yksi heistä, joka joutui ansiosidonnaiselle kun Kelan 300 spv-päivää tuli täyteen ja eläkeyhtiö hylkäsi kuntoutustukihakemuksen. Sittemmin työnantaja irtisanoi sairausloman kestettyä yli vuoden ja työterveyslääkärin todettua, ettei työkykyä ole entiseen työhön eikä muita töitä ollut tarjolla.

  Omien kokemusteni perusteella toivoisin ylilääkäri Kivekkään neuvovan, miten työkyvyttömyyseläkehakemuksen pystyy täyttämään muutamassa minuutissa. Itseltäni siihen meni huomattavasti kauemmin mutta minulla ei ollutkaan rutiinia hakemuslomakkeen täyttöön. Lisäksi huomauttaisin, että kiireiset lääkärit eivät helpolla kirjoita eläkehakemusta varten lausuntoa koska he tietävät, kun hakemus kuitenkin todennäköisesti hylätään.

  • Joni Pelkonen

   Kunnolla toimitettuja ja taustatutkittuja uutisia tehdään enää vähän. Suurin os ”uutisista” on eri tahojen lähettämiä tiedotteita, kuten mainoksia ja propagandaa hienommin kutsutaan. Ne julkaistaan mediassa ajanpuutteen ja ammattitaidottomuuden vuoksi sellaisenaan. Kansalaiset saavat sitten lukea mainoksia uutisina.

   • stunned

    Trumplandiassa toimittajaa ei päästetä lehdistötilaisuuteen, jos tämä on liian terävä kynästään. Toimittajan ja lukijan välissä on monta kompastuskiveä ja portinvartijaa. Ylellä ja Hesarissa toimittaja saa uutislistan esimieheltään. Omia lähteitä ei käytetä enää. Väliin saattaa saada mahtumaan marginaalijuttujakin, mutta sekin tehdään vahingossa (jos toimittaja osaa lukea rivien välistä) tai tasapuolisuuden illuusion luomiseksi. Plausible deniability. Propaganda, mieltenmuokkaus, painotukset ja arvot on herkkä soppa demokratiassa. Liian ilmiselvä tuputus voi laueta reisille ja aiheuttaa epäuskon aallon.

    Työttömistä puhuttaessa on jo hyväksytty yleisesti se, että he eivät enää ole osa yhteiskuntaa. He ovat hyödyllisiä idiootteja l. politiikan tykinruokaa.

  • Xx

   Sama kokemus: vaikea-asteinen masennus, vaikea-asteinen ahdistuneisuushäiriö, post-traumaattinen stressireaktio, 300 pv sairasrahaa, sairaus jatkuu, irtisanottiin, pää niin tukossa, muisti mennyt. Tämän viestinkin kirjoittaminen tuntuu tosi raskaalta ponnistelulta. En jaksa mitään kuin maata. Kai sitten sitä kuuluisaa laiskuuttani. En voi kuvata oloani. Eläkevakuutusyhtiö ei usko lääkärintodistuksia, monen vuoden lääkärissä ja terapiakäyntejä. Monta lääkärintodistusta ja taistella pitää jaksaa että saisi itselleen oikeutta. Tämä vakuutusyhtiön peli on sairauden lisäksi hirveä lisä stressi. Vakuutusyhtiöstä sanovat: heidän lääkäri on sitä mieltä. Eli minua koskaan näkemätön lääkäri päättää asioistani maksavan tahon eduksi tottakai.

 4. Jarkko

  Ironista näissä aktiivilaissa ja muissa tiukennuksissa on, että ne paljastavat kaikkia sivureittejä pitkin suomalaisen järjestelmän todellisen luonteen, jota se on ollut jo pitkään. Ne kaikki piilossa olleet ongelmat tulevat esille pakon edessä erilaisina uusina ongelmina kuten terveydenhoitojärjestelmän kuormittumisena ja työkyvyttömyyseläke järjestelmän kuormittumisena.

  Ne ongelmat ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa ja nyt ne vain alkavat esiintyä entistä näkyvämmin pakon edessä. Monet ovat ehkä luoneet järjestelmästä toisenlaisen kuvan kuin mitä se on. Esim. joku rikkaaseen eliittiin kuuluva ei juurikaan joudu olemaan tekemisissä niiden palveluiden kanssa mitä köyhät käyttävät vaan he hoidattavat itsensä yksityisellä tai työterveydessä. Ei välttämättä ymmärretä, että jos itse on aina saanut avun nopeasti niin jos apua ei nopeasti saakaan kun palvelut ei toimi niin pienikin ongelma voi paisua hyvin isoksi ongelmaksi. Eliittiin kuuluvat eivät välttämättä ihan oikeasti ymmärrä järjestelmästä edes sen verran, että kykenisivät tekemään päätöksiä perustuen todelliseen informaatioon asioista. Jos on ollut vuosikymmeniä tai koko elämänsä ns. hyväosainen mieli on täyttynyt kaikenlaisista luuloista ja jos ei ole edes haluakaan kuunnella eikä oppia niin tulokset sitten ovat tätä. Sitten siirtomaaherran röyhkeydellä aletaan selittelemään terveydenhoitojärjestelmän kuormittumista laiskuuden lisääntymiseksi tai vastaavaksi.

  Mielipiteen muokkaus, jossa niputetaan lääketieteellisesti havaittavissa olevat sairaudet laiskuudeksi, on jo väitteenä niin röyhkeä, että olen välillä miettinyt, että täyttääköhän se jonkun rikoslaissa olevan nimikkeen (syrjintä, kiihotuskansanryhmää vastaan tms). Oma lukunsa on vielä se, että olen itse joutunut huomaamaan, että useinkaan se sairaus itsessään ei edes ole se suurin ongelma vaan se, että köyhien asioita hoidetaan monella eri luukulla ja jokaisessa luukussa annetaan toisistaan ristiriitaisia päätöksiä. Päätöksiä on tekemässä ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta arvioida asioita joita heidät on laitettu arvioimaan.

  • Jarkko

   Nyt jos joku miettii, millaisista ongelmista kirjoitan.

   Poliitikkojen ja keskusteluohjelmien juhlapuheissa se menee näin:
   Jos huomaat itselläsi terveysongelman A, niin on tärkeää hakea apua ajoissa, jotta asia hoituu sitten mukavasti ja nopeasti. Ja annetaan ymmärtää, että ongelma hoituu helposti ja mukavasti ja nopeasti. Kunhan vain hakee apua.

   Todellisuudessa:
   Yrität päästä lääkäriin ongelman A takia, niin sinut laitetaankin sauraudenhoitajalle, joka diagnosoi sinut väärin. Lopputulos hoidon saaminen ongelmaasi viivästyy kuukaudella. Sitten kuukauden päästä sinulla onkin A sairauden aiheuttamat sairauden A, B ja C. Ainoa hyvä puoli on se, että siinä vaiheessa ongelmasi on paisunut jo sellaiseksi, että järjestelmä ei voi enää väittää, että se ratkeaa jollain sairaanhoitajan sekunnin vilkaisulla.

   Sitten joissain vaiheessa kun terveyttäsi ei vielä edes ole diagnosoitu kunnolla TE-keskus laittaa seuraavat pakotuskierrokset kohdallasi käyntiin ja sinun pitäisi osata olla ennustaja, joka tietää mihin suuntaan terveytesi kehittyy tulevaisuudessa. Mitä ongelmia terveydessäsi on vaikka et ole edes lääkäri. Tämä aiheuttaa sitten ylimääräistä ahdistusta ja stressiä ja ylimääräisiä lääkärikäyntejä. Ehkä jopa synnyttää A, B ja C ohelle vielä henkisistä ongelmista johtuvan sairauden D.

   Oma luku on se, että joudut selittämään omaa asiaasi moneen eri paikkaan ja moneen eri luukulle, koska muuten joudut rangaistuksi karensseilla. Tämä jo sinällään aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja vaikeuttaa toipumista. Lisäksi se loukkaa yksityisyyttäsi, koska vähävaraisen sairastuminen ei ole vain hänen ja häntä hoitavan hoitohenkilökunnan välinen asia vaan se on myös TE-toimiston, Kelan ja muiden paikkojen asia johon työtön on pakotettu osallistumaan ja noihin paikkoihin ei riitä pelkkä ilmoittaminen olen sairas vaan jostain syystä asiat eivät hoidu noin (joku tutkimus voisi tehdä, että miksi näin on).

   (sitten Sipilöille ja heitä kannattaville lehdille on yllätys, että työkyvyttömyyshakemukset lisääntyvät)

   Miten tämä eroaa hyväosaisten tilanteesta, jolla on ongelma A:
   No he voivat vain mennä työterveyteen ja päästä suoraan lääkärin juttusille, joka todennäköisemmin diagnosoi sairauden oikein jolloin oikeaa hoitoa saa nopeammin ja se sairaus A hoidetaan ja diagnosoidaan, ennen kuin se etenee vaiheeseen A, B ja C. Asia pidetään paljon pienemmän piirin asiana kuin vähävaraisten kohdalla.

   • a m

    Jarkko kuvasi hyvin sitä kafkamaista tilannetta, mihin voi joutua pitkäaikaissairaana pitkäaikaistyöttömänä. Itselläni tk-päivystävä lääkäri kirjasi tietoihini, että seuraavalla päivystyskäynnillä varaan ajan suoraan päivystävälle lääkärille. Kuitenkin sitten keskitetyn ajanvarauksen hoitaja osasi puhelimitse diagnosoida, ettei minulle lääkäriaikaa varata vaan ohjasi sairaanhoitajalle: ”Se konsultoi lääkäriä tarvittaessa”.

    Ennen luulin ihmisen terveystietojen olevan salassapidettäviä. Kuitenkin työttömänä olen joutunut lähettämään sairauskertomuksiani ja B-lausuntojani TE-toimistoon, uravalmentajalle tms. Kelan ja eläkevakuutusyhtiön lisäksi. Jos hallitus ja TEM saavat tahtonsa läpi ja työvoimapalvelut yksityistetään ( https://yle.fi/uutiset/3-10165009 ), leviävätkö työttömien terveystiedot pitkin vuokrafirmoja? Miten varmistetaan tietoturva?

    • Erkki Havukainen

     Onneksi olen onnellinen eläkeläinen!
     Mutta kysymykseesi: Puheista huolimatta; jää varmistamatta! Viitaten Sipilän kysymykseen jossakin digipalaverissa (En muista missä): ”Eikös näitä tietoja voisi myydä?)
     Tiedot tulevat kulkeutumaan työnantajille ja kaíkille muillekin tahoille, jotka niitä ”tarvitsevat” Ennenkin työnantajat ovat kyselleet, tutuilta lääkäreiltä, työnhakijoiden terveyden tilaa. Tämä on faktaa! Valitettavasti.

    • Työsuhde-etuna astma

     Samassa liemessä täälläkin, lääkärinlausuntoja olen pakosta joutunut lähettämään sekä TE-toimistolle että työllistämiskokeiluun päästyäni myös kunnan työllistysvirkailijalle. Eikä ole mitään hajua että miten, missä ja kenen lueskeltavissa noita tietoja säilytetään.
     Sain onneksi fiksulta lääkäriltä nimenomaan työvoimaviranomaiselle kirjoitetun lausunnon siitä, ettei minua saisi pakottaa osallistumaan terveydentilani estämään toimintaan eikä myöskään hakemaan työtä joka heikentää kuntoani entisestään.
     Toistaiseksi tuon viimemainitun lapun turvin olen välttynyt rajummilta toimilta, mutta siitä edestä joudun nyt näköjään jatkuvasti päivittämään työllistymissuunnitelmaani – pitkäaikaissairaana ei tilanne kylläkään miksikään (tai ainakaan paremmaksi) parissa kuukaudessa muutu.
     Mutta pysyypähän mieli virkeänä kun joutuu miettimään ja kirjoittamaan puhtaaksi tätä työllistymisongelmaansa jatkuvasti 😀

    • Jarkko

     En usko, että kun järjestelmää on rakennettu, siinä on juurikaan mietitty työttömän yksityisyyttä. Työtönhän on lähtökohtaisesti laiska syyllinen jos ei erikseen todista syyttömyyttään joka paikkaan, jossa työtöntä valvotaan erikseen. Tämä sitten johtaa siihen, että terveystietoja pitää kertoa moneen eri paikkaan.

     Oma lukunsa on vieläpä se, että joka kerta kun TE-toimistossa virkailija vaihtuu, joudut selittämään samat asiat uudestaan uudelle henkilölle. Muuten kaikki ongelmat kuten pakko työnhaku työpaikkoihin joita et voi enää tehdä alkaa uudestaan. Uusi virkailija katsoo vain tiedoistasi, että olet tehnyt töitä X, joten laitetaanpa karenssin uhalla hakemaan töitä X. Vaikka sinulla olisi terveydellinen ongelma, joka estää ne työt.

     Itselleni on joskus käynyt jopa niin, että virkailija on kirjannut terveystietojani ja käyttämiäni lääkityksiä TE-toimiston tietojärjestelmiin kenen tahansa siellä töissä olevien luettavaksi. En edes tiedä ketkä kaikki tietoja pääsivät lukemaan, pääsivätkö TE-toimiston henkilökunnan lisäksi myös palveluja käyttävät työnantajat. Oletan, että kirjaukset olivat laittomia, koska kun virkailija vaihtui, seuraava virkailija poisti kaikki terveydentilaani liittyvät kirjaukset TE-toimiston tietojärjestelmästä.

     Terveyskeskuksen sairaalan päässä tietojen käsittely on tiukempaa eikä niitä saa lukea muuta kuin hoitoosi osallistuva henkilökunta ainakaan laillisesti ja silloinkin sille pitää olla hoidollinen syy. Sitten kun työtön joutuu hoitamaan asioitaan muillakin luukuilla siellä ne samat tiedot sitten lienevät kenen tahansa luettavissa. Ilmeisesti sairaalan päässä tietojen käsittely on tiukempaa koska siellä käsitellään myös parempiosaisten kansalaisten terveystietoja, jotka hoidattavat asioitaan hieman eri tavalla suunniteltujen ja eri lähtökohdista toimivien luukkujen kautta kuin mistä pitkäaikaistyöttömät hoitavat asioitaan.

     En usko, että työttömän yksityisyydensuoja ainakaan paranee kun työvoiman välitys yksityistetään ja pakottamista lisätään vielä tästä ja tahoja ja luukkuja lisätään, missä asioita käsitellään.

   • M.M.X.X.

    JOS joku osaalue Sote palveluissa ei osaltasi toimi niin kannattaa miettiä kuka maksaa tai kuka välttää maksun.
    Kunta pääsee lipeämään pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvausten maksuvastuusta kun laittaa kuntouttavaan työhön.

    Lääkinnällinen kuntoutus kuuluu myös kuntien järjestämisvastuulle. Sitä rahoitetaan
    paitsi kuntien verotuloilla, myös kuntien saamilla sosiaali- ja terveydenhuollon
    valtionosuuksilla. Lääkinnällisen kuntoutuksen rahoitus on monikanavaista.

    OSAOPTIMOINTI

    Kun asiakasta pallotellaan niin että toimija yrittää vierittää kustannukset muiden toimijoiden vastuulle
    syntyy peli nimeltä osaoptimointi. Siinä asiakkaan/kuntalaisen työkyvyllä tai pärjäämisellä ei mitään merkitystä.
    Kunnilla on itsemmääräämisoikeus joten ne voivat käyttää valtionosuutensa kuten parhaaksi näkevät. Kunnan itsemmääräämisoikeus ajaa työttömän oikeuksien yli mennentullen.

    Niipä siis kunnan kannattaa( lyhyt näköisesti )pallotella esim. ikääntyvää työtöntä kuntouttavassatyötoiminnassa ja lähettää ennemmin Kelan ”kylpylä kuntoutukseen ”
    Niin kuluja säästyy. Kuntoutuksiakin on näennäisiä ja todellisia. Toisilla tuetaan lähinnä kylpylöiden olemassaoloa.

    Kukaan ei ole vastuussa kokonaisuudesta, hoitoketjuista, kuntoutuksesta ym eikä mikään viittaa siihen että tulevaisuudessakaan olisi.

    Jos joku väittää että tämä systeemi on kustannustehokas niin kuinka tehokas se olisi kun kaikki tuhlaavat laiskat ja itsekkäät osaoptimoijat poistettaisiin systeemistä.

   • Rosa Warski

    Jarkko, hyvää tekstiä.

    Tässä näkyy tosiaan, miten terveydenhuollon ”priorisointi” toimii. Periaattessa tarkoitus on terveydenhuollon tehostaminen, mutta käytännössä saadaan juuri päinvastaista. Sairaita pompotellaan kuukausista jopa vuosikymmeniin hoitajalta ja lääkäriltä toiselle, sairauksia ei kunnolla tutkita ja hoideta, jonot ruuhkautuvat, jne.

    Perinteistä ekonomin ajattelua siis. ”Ongelmiin on yksinkertainen ratkaisu”, logiikka ja taustatiedot eivät riitä yhtä askelta pidemmälle.

 5. Luulo ei tiedon väärti

  Uuden Suomen Määttäsen haastattelu on häkellyttävää luettavaa. En uskonut silmiäni kun eilen näin jutun.

  ”–Irtisanomissuoja voi myös suoraan vähentää joidenkin työntekijöiden intoa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin pienentämällä työpaikan menettämisen riskiä. ”

  Kuinka pihalla hän voikaan olla! Käsittämätöntä!

  Itse työskentelen firmassa, jossa YT-kierrokset käydään pariin kertaan vuodessa. Tätä on jatkunut jo vuosien ajan. Irtisanominen on helppoa eikä mitään syytä tarvita. Sinne vain kilometritehtaalle ja tarvittaessa uusi tilalle, työnkuvaa vähän ”muokattu” ettei takaisinottovelvollisuudesta tarvitse välittää. Käytännössä mitään irtisanomissuojaa ei siis ole nytkään.

  Tahti irtisanomisissa on kiihtynyt, vaikka liikevoitto on komeasti kasvanut – johtuen irtisanomisten aiheuttamista säästöistä. Miten irtisanomisen uhka on vaikuttanut työntekijöihin? Määttäsen teorian mukaan työntekijöiden pitäisi nyt tehdä kaikkensa ja parhaansa, etteivät joutuisi irtisanotuksi tilanteessa, jossa kukaan ei ole turvassa. Onko näin käynyt?

  Katsotaanpa. Seurauksena on ollut nopeutuva aivovuoto ulos talosta. Fiksuimmat, osaavimmat ja rohkeimmat ovat jo lähteneet vapaaehtoisesti. Tuntemani ihmisistä suurin osa etsii salaa uutta työtä. Hakemukset ovat vetämässä todella monilla. Samalla pyritään myös saamaan lisää palkkaa, totta kai. Asiantuntijatasolla nähdään yrityksen tilanteen vastata haasteisiin heikentyneen nopeasti. Kiire on kova, lähes kaikki on ns. yhden kortin varassa. Mikäli joku sairastuu tai lähtee omin päin, vähintään korttitalon nurkka romahtaa. Motivaatio on kateissa, toiminta keskittyy oman paikan petaamiseen. Työlle ei jää aikaa, pitkäjänteinen toiminta puuttuu. Tulevaisuutta ei mietitä, eikä siihen valmistauduta. Monenlaista peliä pelataan oman talouden turvaamiseksi, eikä todellakaan firman edun mukaisesti. Nuoremmat ovat kypsyneet: asuntolainaa ei uskalla ottaa, lapsia ei uskalla tehdä. Laiva ajelehtii ja rotat hyppivät laidan yli.

  Ja tätä kehitystä pitäisi vielä tukea. No siitä vaan, jälleen kohti banaanitasavaltaa, sehän on ollut suuntana muutenkin. Kummallista kuitenkin, miten kaukana nämä lausuntojen heittelijät ovat reaalimaailmasta. Eivätkö he oikeasti ymmärrä mitä yrityksissä tälläkin hetkellä tapahtuu?

  • Make

   Voisikohan Aalto-yliopisto selvittää, että mikä vaikutus tuottavuuteen on sillä, että mielivaltaisesti annettuja potkuja saa pelätä koko ajan?

   • Antonio

    Ainakin masennus ja ahdistuneisuus on lisääntymässä, varsinaiset mielisairaudet ( esim psykoosit) eivät:

    Radiohelsinki.fi 98,5
    Ohjelma: Long Play ( voi netistä ladata MP3)
    26.4.2018
    Vaarantaako sote-uudistus palveluiden saatavuuden?

    Sote-uudistuksen yhteydessä on keskusteltu vähemmän siitä, millaisia vaikutuksia uudistuksella on mielenterveyshäiriöiden ja psyykkisesti sairastuneiden hoitoon. Long Playn ohjelmassa tällä kertaa puhetta suomalaisten mielenterveydestä ja palveluiden tarjoamisesta.
    Vieraana studiossa kaksi asiantuntijaa: Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck ja Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

    • Antonio

     Tässä ohjelmassa käy ilmi, ettei sote velvoita tarjoamaan mielenterveyspalveluja. Siis laki ei velvoita maakuntia niitä järjestämään. Ymmärsinköhän oikein, sehän kuulostaa karsealta! Wahlbeck (järkimies) sitä valittelee.

  • Esa J.

   Toinen firmojen käyttämä vaihtoehto (koskee toimihenkilöitä): – tehdään organisaatiouudistus! Muokkaillaan hieman toimenkuvia, ja julkaistaan uusi organisaatiokaavio. Jos oma nimesi puuttuu jostain ”laatikosta”, voit laskea jäljellä olevat työpäiväsi yhden käden sormin…

   Terveisin nimimerkki: ”Kokemusta on”.

 6. Mika Pajari

  Jahka työpaikkakohtainen sopiminen saadaan ajettua läpi, niin YT-neuvottelut muuttuvat todella mielenkiintoiseksi. Jos et suostu ”reiluun” palkanalennukseen, niin lennät kaaressa ulos. Näin saadaan sitten työnantajien vaatimat palkanalennukset ajettua läpi yhteiskunnan (suurituloisia lukuunottamatta). Itse olen jo joutunut vaatimaan pienempää tuntipalkkaa, jotta aktiivimallin vaatimat tuntimäärät täyttyisivät. Työnantajalla kun on tietty summa palkata tekijä, mutta tuntimäärä ei riitä aktiivisuuden osoittamiseen. Niinpä työntekijä sitten vaatii itse tuntipalkkaa pienemmäksi, jotta tunnit riittäisivät. Seuraavalla kerralla työnantaja voikin sanoa, että edelliselläkin kerralla teit pienemmällä taksalla.

  • Make

   Duunareille Kiinan liksat, johtajille jenkkiliksat.

   No joo, juuri luin, että Vapun perinne juontaa 1886 Chicagoon, jossa vaadittiin mm. kahdeksan tunnin työpäivää.

   Sitäkään ei kohta enää ole.

 7. Pitkäaikaistyötön

  Molemmissa uutisissa mainitaan Varman ylilääkäri Jukka Kivekkään suulla, että eläkettä hakevalla on ”vain vähän terveydenhuollon kontakteja”. Kun työttömällä on käytettävissään rahaa todella vähän, hän hakeutuu terveydenhoitoon vasta viimeisimmässä hädässä. Työttömän henki saattaa siis olla vapiseva ja heikko liekki. Sitä liekkiä on juuri sen verran, että selviää oman pienen arkensa vaatimuksista, mutta todellista työtä ei jaksa tehdä.

  Uupumisen taustalla voi olla myös mielenterveyden ongelmia. Mielenterveydestä on mainittava, että se on suurelta osin myös ”sosiaalinen heijastuma”; esimerkiksi työ ennen työttömyyttä saattoi olla hyvin kuluttavaa, epävarmaa, näköalatonta ja/tai siitä saatava palkka oli ihmis- ja työnarvoa halventava. Ihmisen kun voi lyödä kanveesiin monin eri tavoin. Lopuksi lyödään vielä niin, että uupumistilasta syytetään ihmistä itseään.

  • Ulla Vehaluoto

   Ihmisen lyöminen on helppoa ja käy käden käänteessä.

   Lyödyn korjaaminen ja terapointi taas on vaikeaa ja aikaavievää.

   Lyöjä tarvitsee lyötävän. Mutta on varsin kyseenalaista, tarvitseeko kukaan itsensä lyöjää.

 8. Jussi Parviainen

  No mutta! Äänestetään kokoomusta! Se on se ainoa oikea työväenpuolue! Ja muistakaatten! vastakkainasettelun aika on ohi! Hyvää vappua!

  • töytön

   Totta! Ei merkkiäkään vastakkainasettelusta nykypäivän Suomessa.

  • AKK

   2012 Katainen puolustaa yksityistämistä: Kaikki työ on yhtä arvokasta.

   Työväen presidentti Sauli Niinistö uuden vuoden puheessaan 2013 ”kaikki työ on arvokasta”

   Vartiainen 2018 ”mikä tahansa työ on arvokasta, ei nyt pieni kannustaminen pahaa tee”.

   Niin kenelle? Kenelle on arvokasta esim. kantaa halkoja ulos liiteristä ja hetken päästä takaisin sisään ja vieläpä pakotettuna.
   Noilla Kataisen ja Niinistön heitoilla avattiin tie ajatusten tonaville, kuten Vartiainen, laajentaa yleistä työn käsitettä joka on: Työllä tarkoitetaan jonkin tehtävän suorittamiseen tähtäävää pitkäjännitteistä, aktiivista ja tavoitteellista toimintaa, joka liittyy tyypillisesti toimeentulon hankkimiseen (ansiotyö) tai yksilön omien taikka hänen lähipiirinsä aineellisten tarpeiden tyydyttämiseen (kotityö). Muunlaista työtä kutsutaan vapaaehtoistyöksi.

   Mitä on sitten työ joka ei ole ansiotyötä ja joka tehdään pakotettuna? Miksi sitä kutsutaankaan virallisesti?

   Hyvää vappua!

   • mark

    Kaikki työ ei ole arvokasta, on myös vahingollista työtä ja se juuri on lisääntymään päin, valtion ohjauksessa.

  • mark

   Jos se olikin vatsakkainasettelu jota tarkoitettiin. Eihän sekään pitänyt paikkaansa. Toinen lentävä lause oli, kasakka vie kaiken minkä irti saa. Oli vissiin kiertoilmaus sekin, tarkoitti Sipilää.

 9. Make

  Suomesta on hävinnyt viime vuosina satoja tuhansia työpaikkoja. Tiedetään kyllä, että minne, mutta takaisin ne ei tule.

  Nyt siis tiedämme, että syynä työpaikkojen häviämiseen on suomalaisen työntekijän laiskuus.

  Hallitus ei pysty luomaan työpaikkoja, mutta työllisyystilastojen kaunistelu sujuu hyvin, johtuen siitä, että tunnin viikossa työtä tehnyt on työllinen.

  Ei mikään yrityskään halua luoda työpaikkoja. Yritykset pyrkivät ottamaan kaiken irti digitalisaatiosta ja robotiikasta.

  Nämä asiat on moneen kertaan todettu, mutta halusin tehdä mahdollisimman selkeän yhteenvedon.

 10. AKK

  Kova on hyökkäys irtisanomisuojan heikentämiseksi kun sitä ihan itse tutkimusjohtaja ja dosentti Niko Määttänen perustelee näin painavasti:
  ”irtisanomissuoja VOI suoraan vähentää JOIDENKIN intoa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin”

  Määttäsen jutussa perustelut haetaan täysin teoreettisesta ja erittäin vaikeaselkoisesta (KÄSITTÄMÄTTÖMÄSTÄ) analyysistä josta tutkimusjohtaja itsekin toteaa;
  ”Seuraava tarkastelu perustuu mallikehikolle nimensä antaneiden herrojen omaan (ei kovin yleistajuiseen) analyysiin.”

  Tuosta on sitten kehitelty omia sekavia johtopäätöksiä, minusta tuntuu tasolla. Lopulta on ihan hatusta vedetty
  yhteys irtisanomissuojan, työllisyyden ja työttavuuden välille. Eräänlainen silmänkääntötempun yritys, jolla halutaan manipuloida työllisiä ja työttömiä toisiaan vastaan ja samalla kannustaa ymmärtämättömiä myötämielisiksi irtisanomissuojan ja muiden työehtojen heikennyksille.

  Suoraan sanoen hölynpölyä, joka pohjaa ”Ei vain kovin yleistajuiseen”vaan aivan KÄSITTÄMÄTTÖMÄÄN malliin.
  Väitän ettei itse tutkimusjohtajakaan pysty todentamaan mallin oikeellisuutta. Katsokaa vaikka itse kaavoja ja verratkaa uutisen otsikkoon.
  a + (1 + t)(b(1 − γe1/γ) + ρw¯)
  p
  + β(1 − γ)
  1 − β cθ − rT.

  • Make

   Seppänen myöntää, että malli kaikkine yhtälöineen on epäselvä, mutta vetää silti hanakasti johtopäätöksiä:

   ”Koska irtisanomiskustannus pienentää sekä työllistymisen että työpaikan menettämisen todennäköisyyttä, sen nettovaikutus työttömyysasteeseen on mallin perusteella epäselvä. On siis totta, että irtisanomissuojan heikentämisen vaikutus työllisyyteen on tällaisen “perusanalyysin” valossa epäselvä.
   Koska irtisanomiskustannus kuitenkin vaikeuttaa työttömien työllistymistä, on perusteltua sanoa, että se suojelee työllisiä työttömien kustannuksella.[4] Se myös pidentää työttömyysjaksoja, minkä voi olettaa kasvattavan elinkaarituloeroja. Minusta nämä molemmat havainnot ovat hyvä peruste suhtautua tiukkaan irtisanomissuojaan kriittisesti.”

   Mallia on kehitelty jo jostain 90-luvulta lähtien. Nähdäkseni se pyörii jotenkin rekrytointikustannusten, työllistymistuen ja irtisanomiskustannusten noidankehässä, eikä ota huomioon työpaikkojen häviämistä globalisaation ja digitalisaation vuoksi.

   On Määttäsellä lainsäätäjille yksi ihan inhimillinen ehdotus:

   ”Toisaalta työttömyysturvaan liittyy nyt karenssi, jos työntekijä irtisanotaan henkilöperusteella. Pohjoismaisen mallin hengen mukaista olisi myös lyhentää tätä karenssia tai luopua siitä kokonaan, jos henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan.”

   Onkohan tuota otettu huomioon?

 11. Sauli

  Tulevaisuuden työmarkkinoita voisi verrata jääkiekkoseuraan, tulos tai ulos. Työssäsi et kilpaile pelkästään kilpailevaa yritystä vastaan vaan myös omasta pelipaikastasi. Jos et ymmärrä työnantajan pelikirjaa, voi vapaasti vaihtaa seuraa. Tosin sinulla ei ole manageria tukenasi neuvottelemassa työsuhde- eduistasi, paikallista Te- toimistoasi ei voisi vähemmän kiinnosta muu kuin liike, päämäärällä ei ole niin väliä.

  Tulevaisuuden työmarkkinoilla ei kannata sairastua tai loukkaantua, sillä työnantajasi todennäköisesti heittää sinut susille ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Sinua voidaan kohdella kuin karjaa ja se mikä erottaa sinut NHL ammattilaisesta on, ettet koskaan voi työlläsi ansaita niin paljoa, että voit lunastaa itsesi vapaaksi. Lyhyen työurasi lopussa ei odota tosi- tv tähteys, vaan hidas vajoaminen marginaaliin aktivointitoimenpiteiden kohteeksi.
  Toki parhaat hyötyvät, parhaat ammattilaiset viedään käsistä ja parhaat seurat/ työnantajat kukoistavat ja valtaavat markkinat, mutta uskallan väittää, että laajemmassa kuvassa suurempi osa jää ilman pelipaikkaa kuin siinä vanhassa tylsässä mallissa, josta nyt ollaan luopumassa.

 12. Jorma Reijonen

  Onko tällä aktiivimallipelleilyllä ja työttömien järjestelmällisellä kyykyttämisellä tarkoitus johtaa huomiota pois Sote-sotkun epäkohdista? Lähes joka päivä YLE:n tuutissa jauhetaan työttömistä. Sairaiden ja vammaisten syrjiminen näyttää olevan seuraavaksi vuorossa. Mielestäni tämä on johdettua poliittista rasismia oman maan kansalaisia kohtaan.

 13. stunned

  Yle sentään myöntää puolivahingossa, että aktiivimalli on leikkuri.

  Totalitarismissa on yhdentekevää, mitä ihmiset ajattelevat (heidät voidaan aina väkivallalla pakottaa). Demokratiassa valtiolla ei ole puunuijaa. Meillä olennaista on vaikuttaa siihen, miten ihmiset ajattelevat. Yleistä mielipidettä on helppo ohjata julkaisemalla arvoja (kenen arvoja?) tukevia uutisia. Toisto on tehokas keino kontrolloida debattia.

  Meitä hauskuttamaan (unohtaaksemme kotimaan ongelmat) julkaistaan opettavaisia uutisia muualta. Pohjois-Korea on taattu kevennys tilanteeseen.

  Poliitikkojen mukaan hyvinvointivaltiossa leipää jonotetaan, koska leipää on ilmaiseksi tarjolla; Pohjois-Koreassa köyhyys on todellista ja se piilotetaan.

  ”Pohjois-Koreassa ei ole köyhiä ihmisiä”, mukana kulkenut valvoja kertoi ja jatkoi: ”Maa ei ole mitenkään erityisen suljettu.”

  Yhteisruokailudebatista siirrytään kädenkäänteessä Pohjois-Koreaan. Ei juututa siihen, kuka median Suomessa omistaa ja kuka on vallassa, mutta analogia on selvä: meillä media on tasapuolinen. Ainakin reilumpi kuin siellä Pohjois-Koreassa.

  ”Pohjois-Korea on diktatuuri, jossa media on täysin vallanpitäjien hallussa. Uutisointi kiinnosti siksi jo etukäteen, sillä sen avulla voi yrittää tulkita myös maan johdon näkemyksiä tapaamisesta.”

 14. Timo

  Onko uutta, poliitikotkin oppivat perinteisestä menneestä yhteiskunnasta. Muistetaan viimeiset viralliset julkiset mainoshevoset — Koffin vaununvetäjät Bulevardilla. Niillä oli silmäläpät toimintaturvallisuuden nimissä. Nykyisin toimitaan päättäjien osalta samoin: Nähdään vain mitä itse turvallisesti halutaan, huomioimatta kokonaisuutta muuttuneessa ympäristössä / yhteiskunnassa.

 15. Ola

  Eilen klo 18.00 Ylen uutisissa todettiin näin:

  ”Työttömiä työnhakuun velvoittava aktiivimalli on alkanut näkyä myös eläkeyhtiöissä”

  Lause meni varmaan suurimmalta osalta ohi, mutta kuitenkin virheellisenä osaltaan hämärtää tavallisen kansalaisen käsitystä aktiivimallin velvoitteista. Kuten kaikki asiaa seuranneet tiedämme, aktiivimalli velvoittaa että työttömän on tehtävä työtä tai osallistuttava palveluun tiettyjen ehtojen mukaisesti. Työnhaku ei ole riittävä toimi välttyä leikkurilta ja sitä paitsi tuen ehtoihin on jo aiemmin sisällytetty työnhakuvelvoite. Uutisoinnista voisi päätellä, että Yle ei ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt aktiivimallin sisältöä, mikä on kyllä melko hämmästyttävää, kun otetaan huomioon miten paljon asiasta on puhuttu ja uutisoitu.

  • stunned

   Uutislähetys (29.4.2018 klo 20:30) on Areenassa. Väite ”Työttömiä työnhakuun velvoittava…” alkaa kohdasta 3:52.

   https://areena.yle.fi/1-4234212

   Kannattaa antaa Ylelle palautetta. Sillä on suuri merkitys, kuinka asiasta uutisoidaan. Sanamuotoa muuttamalla merkitys vaihtuu.

   Ylellä on vanhojakin syntejä tässä. Yleensä aina kerrotaan työmarkkinatuen veroton määrä lähes 700 kuussa, ja sitten ihmiset ihmettelevät miten tuo ei muka riitä, ja että siitä voi vähän napsaista pois. Oikeasti käteen jää 518 euroa , aktiivileikkurin jälkeen alle 500 euroa.

   Ylen uutisointi luo kuulijoille mielikuvan, että aiemmin työnhakuun ei olisi ollut velvoitetta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneella on aina ollut velvoite hakea työtä ja osallistua TE-toimiston langettamiin työvoimatoimenpiteisiin.

   Aktiivimalli velvoittaa menestymään työnhaussa tai kursseille haussa. Työnhakua ei palkita, eikä ilman työpaikkaa/kurssipaikkaa jäänyttä lueta aktiivimallin ehtoja täyttäväksi.

  • stunned

   Palautetta Ylelle voi antaa web-selaimesta tai:

   –sähköpostitse osoitteella ohjelmapalaute@yle.fi
   –puhelimitse numerossa 020 690 414. Puhelun hinta on sama kuin paikallispuhelu- tai matkapuhelumaksu.
   –postitse osoitteella Ylen Ohjelmapalaute, PL 61, 00024 Yleisradio

   https://palaute.yle.fi/

   Kyseisen uutislähetyksen luki Piia Pasanen.

   • Ola

    Kiitokset näistä osoitteista, toivottavasti mahdollisimman moni antaa palautetta sillä epäselvä kielenkäyttö tällaisessa suuria tunteita herättävässä asiassa vain sekoittaa käsitteitä entisestään. Varsinkin tämä työnhakuun liittyvä velvoite on ehkä yksi useimmin esiintyvistä väärinymmärryksistä käsiteltäessä aktiivimallin ehtoja.

  • M.M.X.X.

   ”Aktivoivassa työvoimapolitiikassa on vallalla ajattelutapa, joka toisaalta lähtee siitä, että ihmisen tulee itse ottaa vastuu omasta elämästään, mutta toisaalta ei kuitenkaan luoteta yksilön omaan aktiivisuuteen ja toimijuuteen.”

   Aika-ajoin tuntuu kuin työtön olisi synonyymi edunvalvontaa tarvitsevalle, niin monissa mielipiteissä vaaditaan syrjäytymisen ehkäisyä, yhteistä ruokailua hetkeä, yksinäisyyden poistoa,elämänhallintaa jne.
   Yhtäpaljon on varmasti hankkeita ja projekteja vireillä näistä samoista asiosta. Työttömyys työllistää.

   Tsiisus sentään, lopettakaa jo se holhoava ylhäältä alaspäin suuntautuva hengetön huoliliturgia !

   http://alusta.uta.fi/artikkelit/tyoetoen-vai-tyoekyvytoen.html

  • stunned

   Laitoin palautetta Ylelle. Automatisoitu vastaus Ylen botilta:

   ”Hyvä vastaanottaja,
   Kiitos yhteydenotosta. Olemme vastaanottaneet viestisi.
   Palaamme tarvittaessa asiaan mahdollisimman pian.
   Ystävällisin terveisin,
   Yle Asiakaspalvelu”

   Hei,

   Eilen Ylen uutislähetyksessä (29.4.2018 klo 20:30) Piia Pasanen luki seuraavaa: ”Työttömiä työnhakuun velvoittava aktiivimalli on alkanut näkyä myös eläkeyhtiöissä.”

   Piia Pasanen lukee aktiivimallin ehtoja väärin. Työnhaku ei riitä, eikä työnhaku ole mukana aktiivimallin ehdoissa. Aktiivimalli velvoittaa työttömän menestymään työnhaussa. Muunlaista aktiivisuutta, hakemista, hakemusten lähettämistä ilman palkkatyöpaikkaa, ei lueta aktiivimallin ehtoihin. Myös kursseille on päästävä. Pelkkä anomus kursseille ei riitä.

   Työpaikkoja tai kurssipaikkoja ei ole riittävästi kaikille, jotta työttömät pystyisivät huutoon vastaamaan. Työttömyys ei ole työnhakijan oma valinta tai hylkäävä päätös työnhaussa työttömän omassa vallassa. Kaikkein vähiten krooninen sairaus tai siitä parantuminen on työntekijän omassa päätösvallassa.

   Yle luo aktiivimallia virheellisesti siteeraamalla yleisölle mielikuvan, että työnhakijalla ei olisi aiemmin ennen aktiivimallia ollut velvoitetta hakea työpaikkoja. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut on aina ollut velvoitettu hakemaan työtä ja osallistumaan TE-toimiston langettamiin työvoimatoimenpiteisiin karenssin uhalla.

   Virhe tiedotuksessa on erityisen valitettava, koska suuri osa, puolet työttömistä, eivät hakemasta päästyäänkään ole onnistuneet työnhaussa tai saaneet vaadittua palkkatyötä. Tosin se kuvastaa vain sitä, kuinka keskeneräisenä ja mielivaltaisena aktiivimallilaki runnottiin läpi ilman keskustelua, jonka puuttumisesta medialla ja Ylellä on raskas vastuunsa.

   Aktiivimallin piiriin luetaan järjenvastaisesti myös työkyvyttömiksi havaitut, jotka eivät ole päässeet eläkkeelle ja joiden sairaspäivärahapäivät on kulutettu loppuun. Pitkäaikaissairaalle ja työkyvyttömälle ei ole olemassa sopivaa sosiaaliturvamallia. Heidän on hakeuduttava TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi saadakseen toimeentulon.

   Uutiseen olisi hyvä saada korjaus pikaisesti.

 16. Markku T Koivisto

  EK:n märkä uni muuttuu pikkuhiljaa todeksi. Haarakonttori aka hallitus on tehnyt hyvää työtä. Kaikkein heikoimmat on kohta kyykytetty, seuraavaksi duunarit.

  • Make

   Siitä pidettiin huolta, että suurimmat ikäluokat pääsivät ihan säädettyyn aikaan eläkkeelle.

   Kannatan aktiivimallia (LEIKKAUSTA!) eläkkeisiin.

 17. Arto Koski

  Kun ”hyvin” menestynyt ihminen näkee huono-osaisen aseman olevan tämän omaa syytä (laiskat työttömät), hän yrittää samalla torjua sen, että oma menestys ei olisikaan vain omaa ansiota. Harvassa on niitä, jotka todella ovat yksin oman menestyksensä luoneet. Enemmän niitä, jotka siinä harhassa ovat. Muiden apuja siinä yleensä tarvitaan ja onneakin. Jos näistä osaa olla kiitollinen, tuskin on syytä muitakaan mustamaalata.

  • stunned

   Menestyjä ei ole pelkästään vakuuttunut siitä, että hän on yksistään oman menestyksensä luoja. Hän on myös varma, että ”yksikään ay-liikkeen jäsen ei ole luonut työpaikkaansa.”

   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005659215.html

 18. Topi

  Kannattaa lukea tätä erinomaista artikkelia hasbarasta, joka kertoo hyvinkin sen nykyisen lehdistön tavan muokata yleisön mielipidettä ja tätähän juuri nyt käydään. Lehdistön pitäisi herätä ja kertoa totta kuin valhetta.

  http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131750-hasbara-mielipiteen-muokkauksen-taide

  • M.M.X.X.

   Kiitos Topi linkistä.
   Pikaisen silmäyksen tein ja päädyin olettamukseen että on varmaan meidänkin hallinnossa joku on jo lukenut Hasbara handbookin
   Mutta ei muuta kuin taistoo manipulointia vastaan , Glada Vappen !
   Här finns vapen;

   Medialukutaito oppiaineeksi ja informaatiosotavarusteet kuntoon

   -älä viihdy vain ja ainoastaa samanhenkisten seurassa, siinä tyhmistyy.
   -kyseenalaista, perehdy vastakkaisiin mielipiteisiin ja niitä tukeviin arkumenntteihin ota huomioon myös kolmansien osapuolten /marginaalin argumentointi.

   Älä liiku tiedonhankinnassa VAIN MUSTA VALKOISELLA SEKTORILLA
   -Jos et tiedä-ota selvää

   -vältä yläkäsitteisten argumenttien / yleistävien ratkaisujen suoraa hyväksymistä – monimutkaisissa ongelmissa piru piiilee yksityiskohdissa. Jos kuulostaa liian hyvältä tai helpolta, sitä se on.

   -tutki tausta ja historia aiheesta/ henkilöstä/tilastosta ja tunnista intressi

   – huomioi se mitä ei kerrottu, mitä ei tilastoitu,mitä ei taustettoitu.

   –huomioi teknologia- ja tietoturva

   -huomioi ”maan tapa” ja tabut

   Suomeessa on sote ongelmia ja vino pino vanhoja arkaluontoisa asioita joita ei ole käsitelty yhteiskunnassa avoimesti. Eikä käsitellä koska vaiettu on jo niin kauan että itsesensuuri toimii jo monella sisäsyntyisesti.

   ja loppuun sitaatti

   ”Kenties tähän Freemanin puheenvuoroon tutustuminen opettaa arvioimaan kaikkea tarjottua tietoa uudella tavalla, kysymään itseltään ”Mitä näkökulmaa minulle yritetään tässä artikkelissa tai puheenvuorossa myydä”

 19. Jani R

  Kerkisinkin jo odotella, milloin aktiivimallilaineet laantuvat sen verran että päästään taas syyllistämään ja haukkumaan niitäkin joilla vielä on työpaikka. Sehän aloitettiin pontevasti jo viime kesänä, kun saimme jatkuvalla syötöllä lukea juttuja työssäkäyvien laiskuudesta, ahneudesta ja siitä miten ne kirotut ruojat hakevat saikkua milloin milläkin tekosyyllä. Mutta sitten tuli aktiivimalli ja huomio piti suunnata välillä kokonaan työttömiin.
  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/08/23/hei-tyossakayva-sinakin-olet-laiska-paska/

  Ja mitä työkyvyttömyysasioihin tulee, niin eilen kirjoittelin Ylen FB-sivulle tähän malliin: ”Joo-o. Tuli oltua välillä vuosi ”työttömänä” ja kuntouttavassa työtoiminnassa, joka piti lopettaa kesken kun kunto ei sallinut sitäkään vähää (neljä tuntia per viikko). Lekurin B-lausunto työkyvyttömyyseläkkeen hakua varten mäni just muutama päivä sitten Kelaan. Saas nähä kauanko saa ootella päätöstä tällä kertaa. Mut en mä niitä jaksa syyttää jotka hakee ”turhaan”. Syypäät on ihan jossain muualla”.

 20. Mauri Pulkkinen

  Minua hieman häiritsee, että ulottuvuus laiskuus – ahkeruus dominoi keskustelua julkisuudessa. Ihmisessä on monia muita ulottuvuuksia ja kerrostumia ja myös silloin, kun puhutaan rooleina työntekijöistä, työttömistä ja työnantajista. Kirjo on suunnaton.

  Jos ihmiset pääsisivät vapaasti valitsemaan, he tekisivät työnsä mieluummin hyvin kuin huonosti, kehittäisivät menetelmiä, huolehtisivat hyvästä työilmapiiristä työyhteisössä jne. Työnantajat puolestaan pitäisivät huolta palkkaamistaan työntekijöistä edistämällä ammattitaidon ja tuottavuuden kasvua mm. koulutuksella, työturvallisuutta ja työtyytyväisyyttä edistämällä jne.

  Edellä kirjoitettu voi kalskahtaa naiivilta, mutta vaivautumalla tutkimaan menestyvien yritysten taustoja havaitaan juuri edellä olevien seikkojen olevan kunnossa.

  Olen itse mieluummin naiivi, laaja-alaisesti ajatteleva 72-vuotias eläkeläinen kuin yhteen kussakin hetkessä pinnalla liikkuvaan ja ulkoa syötettyyn ajatukseen jumittuva jässikkä.

  Hauskaa vappua! Se on ansaittu juhla.

 21. Aulikki Lehkonen

  Kuulostaa aika vieraalta tuo oletus, että lääkärissä piipahdetaan hakemaan tosidtus netissä parissa minuutissa tehtävän hakemuksen liitteeksi. Oma kokemukseni on, että jouduin käymään viidellä eri lääkärillä ja kahdella terapeutilla ja vääntämään nettihakemusta viikkokausia, ja meni itse asiassa melkein puoli vuotta, että työkyvyttömyyseläkehakemus saatiin tehtyä, lähetettyä ja käsiteltyä eli hylättyä. Hylkäykseen ei vaikuttanut se, että olen ollut jo 8 vuotta osa-aikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä ja tilanne on koko ajan huonontunut, ja olen sekä esimieheni että työterveyslääkärin mukaan täysin työkyvytön sekä omaan työhöni että mihinkään muuhunkaan. Kaula- ja lannerangan rappeutumia ei voi korjata tai kuntouttaa.
  Aktiivimallista sanon sen verran, että ei ole pienintäkään aikomusta ruveta siihen temppuiluun, koska minä ja melko hyvätuloinen mieheni pärjäämme ihan hyvin ilman sitä 4,6 prosenttia – vaikka tällä hetkellä en saakaan muuta kuin osa-aikaista eläkettä, koska asioiden käsittely kelassa, kevassa ja työttömyyskassassa kestää aina muutamia viikkoja tai kuukausia. Mutta olen tässä seurannut sivusta kun poikamme on ollut viime talven jossain ”työtoiminnassa”, jossa tehdään yrityksille ilmaisia alihankintatöitä päivärahaa ja kulukorvausta vastaan. Kai nämä nyt ovat niitä talkoita, joihin (ei ihan) kaikkien on osallistuttava.
  Monillla muilla on asiat paljon pahemmin kuin minulla, ja heidän puolestaan toivon peukut ja ukkovarpaat pystyssä, että sote ja hallitus kaatuu. Tosin pessimisti ehkä sanoisi, että sitten saadaan tilalle vielä huonompi hallitus…

 22. Mirjami

  Hauskaa Vappua Sakari!🌷☀ Joko lumihanget on sulaneet?🌤🏖 ja kiitos ”tolkun äänestä”🙂

 23. Jukka

  Kiitos hyvästä työstäsi.

  Ja kuten Mirjami jo aikaisemmin toivotti, niin toivotan myöspuolestani oikein hauskaa vappua !

 24. Erkki Havukainen

  Kiitos, Saku!
  Toivotan vaimoni kanssa Sinulle HYVÄÄ VAPPUA!!

 25. Eino

  Nyt, kun angloamerikkalaista neoliberaalia ”vapautta” kohti virittäytynyt hallitus antaa mieluummin porkkanoiden sijasta keppiä niin työttömille kuin työllisille. Ja kun kokoomus sekä kristillisten puoluesihteeri tähyävät mm sosiaaliturvamalleja Briteistä, on erittäin mielenkiintoista seurata linkin tubevideota, jossa kokemusasiantuntijan äänellä Yhdysvalloissa asuva Anu Partanen kirjansa esittelytilaisuudessa vertailee amerikkalaiselle kuulijakunnalle usalaista yhteiskuntasysteemiä pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntamalliin. Video on v:lta 2016 eli Trump ei ole vielä pressa. (Valitettavasti tubessa ei taida löytyä käännöstä). Hs:n linkin mukaan pohjoimainen malli on herättänyt Yhdysvalloissa runsaasti huomiota, mikä puolestaan herättää kysymyksiä kotimaamme suuntauksesta.
  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005661514.html

  • mark

   Jos tässä käy niin, että Amerikkaan ruvetaan rakentamaan pohjoismaista hyvinvointia ja meille Amerikkalaista pahoinvointia. Osat vaihtuvat.

 26. Kati

  Kuka tässä maassa enää kohta tekee töitä, kun kaikki työntekijät laiskottelee irtisanomissuojan turvin, eikä niitä laiskoja työttömiäkään saa sieltä sohvan pohjalta edes sanktion uhalla töihin? Puhumattakaan työkyvyttömistä, laiskoja työnvieroksujia kaikki!

  Haluaisin vaan nähdä minkälaisessa maailmassa edellinen ulina on totta. Koska päättävissä asemissa olevat huomaavat, että heidät kivitetään seuraavaksi ihan jo siitä syystä kun muita ei ole enää jäljellä rusikoitavaksi?

 27. Tais mennä

  Sakulla on vielä hippunen optimismia jäljellä, kun olettaa etteivät työttömät noin helppoon mene. Itse uskon, että kuitenkin menevät, ja isommalla määrällä kuin äkkiä luulisi, valitettavasti.

  ”no saavat sentään helpommin potkut nekin, meistä työttömistä ovat huudelleet mitä vaan ja luusereina pitävät , nyt saavat maistaa keppiä nekin edes hivenen” .. tämän tyyppinen ajatusmalli on se mitä porvarit hyödyntävät.

  Mitään uutta tässä taktiikassa ei tietysti ole, ns. normihommaa riistäjille , vaikka kuinka puistattaa touhu. Rivit revitty rikki ja revitään lisää, hajoita ja hallitse.

  Työttömien paheksunta joka taholta antaa niin hyvät pohjat kun työtön ei tiedä mihin ..itutustaan purkaa, enkä yhtään ihmettele ettei mene aina oikeaan osoitteeseen kun tarpeeksi on potkittu niin järki/tunteet eivät välttämättä mene kuin strömsössä. Oikealla sylttytehtaalla hihitellään taas. Sitä en kyllä ymmärrä mihin perustuu usko heidän jatkolle, vahva sen täytyy olla , koska toiminta on niin jäätävän härskiä eivätkä edes koita peitellä mitään vaan eteenpäin ja lisää kakkaa niskaan?

  Olisiko sote järjestelmien yhteen sovittamisessa huomattu yht.äkkiä, että ensi vaalit voidaankin jo pitää sähköisenä..oma tekemän järjestelmän bittejä nikkaroiden tulisi jälleen mieleinen kannatus.

 28. Anja

  Jos jotain myönteistä aktiivimallista pakon edessä pitäisi sanoa, niin sanoisin sen, että se on tuonut päivänvaloon ja keskusteluun tämän ongelmallisen tilanteen sairaiden ihmisten ohjaamisessa te-toimiston asiakkuuden tilanteessa, jossa vähäisintäkään työllistymismahdollisuutta ei ole ollut eikä tule olemaan. Kun siis on saanut esim. 300 päivää max sairauspäivärahaa ja lääkäri on kirjoittanut lisää sairauslomaa, varmuuden vuoksi, että ei jäisi ilman mitään tuloja, ohjataan te-toimistoon hakemaan työttömyysturvaa, jonka edellytys on, että hakee työkykyä vastaavaa kokoaikatyötä. Tämä järjestelmä on ihan sieltä syvältä… ei vain asiakkaan, vaan myös te-toimiston asiantuntijan silmin katsottuna. Olisikohan liian radikaalia väittää, että osa eläkehakemusten hylkypäätöksistä perustuu mahdollisuuteen saada työttömyysturvaa ihan perustellun eläkeratkaisun sijaan.

  • Anja

   Kun kansalainen tulee te-toimistoon asiakkaaksi, on ihan täysi syy olettaa, että hän on tullut hakemaan työtä. Kun tilanne on tuo edellä kuvaamani (300 pv sairauspäivärahaa maksettu, lääkärinlausunto työkyvyttömyyden jatkumisesta ties kuinka kauas tulevaisuuteen ja odottaa kuntoutustuki/työkyvyttömyyseläkepäätöstä), pitäisi työnhakijalla olla lääkäriltä myös todistus siitä, mihin töihin vielä kykenee. Nyt yleensä työnhakuprofiilin hakuammatteja ei korjata. Tämä heijastuu työtarjouksiin, tulee huteja.

   • Jarkko

    Tosin ongelma tuossa on se, että aika harvalla on niin laaja-alaista kokemusta eri töistä, että pystyy arvioimaan työkyvyn oikein. Oikeastaan vain työterveyslääkärit ymmärtävät niiden alojen vaatimukset ja yleisimmät terveysongelmat minkä parissa ovat eniten tekemisissä. Esim varastoalan kanssa tekemisissä olevat työterveyslääkärit ymmärtävät, että jos on selkä, polvi tms rikki ei voi tehdä työtä jossa joka päivä joutuu kävelemään 15 kilometria varastossa ja keräämään 16 000 kiloa tavaraa. Jos työpäiviä on keskimäärin se 21,5 kuukaudessa niin käveltävää tulee kuukaudessa 322,5km. Se on aika kova urakka jos sinulla toimii voin toinen jalka ja saat hyppiä yhdellä jalalla sen matkan. Ongelma vain on, että työtönhän ei pääse juuri sen alan työterveyslääkärille koskaan joka on erikoistunut siihen alaan jonka töitä hänelle karenssin uhalla tyrkytetään hakemaan.

    TE-toimistossa ja terveyskeskuksessa taas voidaan olla sitä mieltä, että yhdelläkin jalalla voi hyppiä sen 300 kilometria kuukaudessa tavaroita siirtelemässä. Eikä asiaan tarvitse sen enempää paneutua. Eikä tarvitse edes lääkäri aikaa antaa vaan riittää, että sairaanhoitaja vilkaisee 30 sekkaa ja tekee diagnoosin tarvitseeko lääkäriä. Vähän buranaa ja sitten kotiin. TE-toimisto taas tietää minuutin puhelussa edes tapaamatta tai ilman mitään lääketieteellistä koulutusta missä kunnossa olet. Vasta sitten saattaa saada nopean lääkäri käynnin kun jalka on siinä kunnossa, että se ei pelkästään ole helvetin kipeä vaan muuttuu täysin toimintakyvyttömäksi. Ihan tällästä tämä touhu alkaa olla.

    Sitten oma lukunsa on vielä se, että kaikki työttömän elämästä päätöksiä tekevät tahot katoavat kuin pieru saharaan ja se työkyky voikin muuttua siinä välissä kun asiat on jo sovittu työllistymisuunnitelmaan. Työttömän kun pitäisi osata ennustaa terveytensä kehittyminen 2-3 kuukautta eteenpäin, jotta ei varmasti joudu karenssille jos jalka ei tullutkaan siihen kuntoon kun mihin sen piti tulla. Lisäksi työttömän pitää osata ennustaa miten häntä tullaan pallottelemaan paikasta toiseen, millaiset jonotusajat minnekin tutkimukseen on jo ennenkuin häntä on edes lähetetty kyseiseen paikkaan tai hän edes tiesi, että sellainenkin paikka on olemassa.

    Tämä sitten johtaa siihen, että työtön voi sopia TE-toimiston ja työnantajan kanssa jonkun työpaikan kuukauden päähän olettaen, että hänet on hoidettu siihen mennessä ja sitten parin viikon päästä paljastuukin, että kunnollista diagnoosia ei terveyskeksesta saakkaan kuin parin kuukauden päästä ja sitten alkaa jonottelu hoitoon jonne sinnekin voi olla kuukausien jono.

    Tämän lisäksi tulee se, että mitään yksityisyyden suojaahan työttämällä ei ole terveytensä suhteen vaan hänen on kerrottava terveyden tilansa useille eri henkilöille siellä täällä ja selitettävä samat asiat uudestaan ja uudestaan aina kuin taho vaihtuu.

 29. Rintsu

  Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva viiskymppinen kaverini kertoi juuri hiljattain raadollisen tarinan kuinka työkyvyttömyyseläkkeelle pääsee.
  Pitää etsiä (yksityinen) lääkäri jonka nimellä on painoarvoa.Saa kertalaakista lausunnon/lausunnot joita vakuutuslääkärit eivät hylkää.
  Kuulemma no-name terveyskeskuslääkärien lausunnoilla ei pääse muualle kuin systeemin pompoteltavaksi.
  Hän on muutaman terveysongelmista kärsivän kaverinsakin ohjannut ja opastanut eläkkeelle oikeiden lääkäreiden kautta. Sillä lopputuloksella, että hän itse on nyt kahdeksatta vuotta eläkkeellä ja jokainen kaverinsa joka on noudattanut neuvojaan ovat eläkkeellä myös.
  Kun taas ne jotka neuvoistaan eivät ole ottaneet vaarin tuskailevat hylkäyspäätösten kanssa ja kuuntelevat neuvoja toisilta hylkäyspäätöksen saaneilta.
  Näin hän sanoi ja jutussa on totuuden siemen, koska hän ja jokunen kaverinsa tosiaankin ovat eläkkeellä.

 30. Markku Kemppainen

  Näinhän se sitten meni. Arvatkaapa miten nöyryyttävältä tuntuu ihmisestä, joka on 32 vuotta ollut yhtäjaksoisesti työelämässä, hankkinut itse kaikki työpaikkansa, maksanut kaikki veronsa ja muut maksunsa ja ollut muutenkin yhteiskunnassa rakentava ja positiivinen voima. Että valtio kehtaa, eikä edes häpeä.

  Päivärahan alentaminen
  Täyden ansiopäivärahasi määrää on alennettu 4,65 prosentilla, koska et ole ollut riittävän aktiivinen tarkastelujaksolla 01.01.2018 – 01.04.2018. Alennettu päivärahasi on xx,xx euroa. Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän jaksoissa.

  Aktiivisuuden tarkastelujakson alkamispäivämäärä on 02.04.2018.
  Aktiivisuusedellytys täyttyy, jos olet 65 maksupäivän tarkastelujakson aikana:
  -työskennellyt vähintään yhtä työssäoloehtoa kerryttävää työviikkoa vastaavan määrän
  -ansainnut yritystoiminnassa vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta
  -ollut viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa tai muussa työllistymistä tukevassa palvelussa tai toiminnassa.
  Edellisen tarkastelujakson aktiivisuus vaikuttaa seuraavan tarkastelujakson
  ansiopäivärahan määrään.
  Työttömyysturvalaki 6 luku 1-2 §, 3 a §, 4-6 § ja työttömyysturvalain
  muuttamisesta annetun lain 1048/2014 voimaantulosäännös.
  Valtioneuvoston asetus työttömyysetuutta määrättäessä huomioon otettavasta
  tulosta.

  Muutoksenhaku
  Tähän päätökseen voi hakea muutosta liitteenä jne jne…

  Minä lähden eläkkeelle 1.7. kun olen täyttänyt 62 vee. Olisin ollut mielelläni töissä ensi vuoden loppuun kunnes virallinen eläkeikän alkaa, mutta tämän hallituksen typeryslauman nöyryyttävän politiikan takia on mennyt kaikki motivaatio.

Kommentoi »

Comments are closed