Keppiä kaikille

Työttömät välttelevät aktiivimallin leikkuria hakemalla työkyvyttömyyseläkettä, kertoo Yle. Eläkehakemusten määrä on kasvanut, ja lääkäreiden vastaanotolle ilmestyy uusia asiakkaita ihan vain hakemaan lausuntoa netissä parissa minuutissa täyttämänsä työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteeksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa asian vakavasti ja seuraa sitä tarkasti. Todennäköisesti tässä on yksi asia, johon tullaan puuttumaan aktiivimallia viilattaessa.

Olisi kannattanut ajatella etukäteen, sillä tästäkin varoitettiin. Aktiivimallin yksi typeryys on, että se koskee myös niitä käytännössä työkyvyttömiä, joiden sairauspäivärahakausi on täynnä, mutta jotka eivät ole päässeet eläkkeelle. Työttöminä on myös paljon niitä, jotka ovat sinnitelleet sairauksiensa kanssa työttöminä vailla mitään mahdollisuuksia työllistyä. Nyt aktiivimalli pakottaa heidätkin aktivoitumaan ainakin lääkärin puheille. Heidät leimataan laiskoiksi.

Tuosta Ylen uutisesta huokuu otsikosta alkaen sellainen ikävä asenne, että työttömät hakevat eläkettä laiskuuttaan. Vielä selvemmin saman kertoo kokoomuksen Verkkouutiset sanomalla suoraaan työttömien välttelevän aktiivimallia. Työttömät ovat siis laiskoja.

Ei se vielä mitään, mutta myös työntekijät ovat laiskoja, ja siksi heidän irtisanomissuojaansa on heikennettävä, kertoo Uusi Suomi. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja ja Aalto-yliopiston dosentti Niku Määttänen on tullut ihan tieteellisesti siihen tulokseen, että hyvä irtisanomissuoja tekee työntekijöistä laiskoja. Kun irtisanomissuojaa heikennetään, niin sen vaikutus työllisyyteen on kyllä epäselvä, mutta joka tapauksessa irtisanomissuoja suojelee työllisiä työttömien kustannuksella:

-Koska irtisanomiskustannus kuitenkin vaikeuttaa työttömien työllistymistä, on perusteltua sanoa, että se suojelee työllisiä työttömien kustannuksella. Se myös pidentää työttömyysjaksoja, minkä voi olettaa kasvattavan elinkaarituloeroja.

Näin yritetään saada työttömät kannattamaan irtisanomissuojan heikentämistä. Jos työnantaja pääsisi nykyistä helpommin eroon työntekijöistään, niin työttömät saisivat niitä näin vapautuvia työpaikkoja. Näinhän tutkimusjohtajan päättely kuuluu suomennettuna.

Mutta hetkinen. Juurihan tuli todistettua, että työttömät ne vasta laiskoja ovatkin kiertäessään aktiivimallia turhilla työeläkehakemuksilla. Nytkö heitä pitäisi palkata korvaamaan hyvän irtisanomissuojan turvin lorvivia työntekijöitä? Eivätkö nämä työnantajapuolen näkemyksiä edustavat osaa päättää ketkä niitä laiskoja oikein ovat?

Ei siitä ole kyse, vaan kyse on taas kerran mielien muokkauksesta hallituksen pyrkimyksille suotuisiksi. Leimaamalla työttömät laiskoiksi eläkkeenruinaajiksi puolustetaan aktiivimallia. Leimaamalla työntekijät laiskoiksi puolustetaan hallituksen pyrkimyksiä heikentää irtisanomissuojaa. Tässä yritetään vielä härskillä tavalla saada työttömät kannattamaan irtisanomissuojan heikennystä siinä toivossa, että heidän omat työnsaantimahdollisuutensa paranisivat. Kevyesti sivuutetaan myös se tosiasia, että irtisanomissuoja Suomessa ei ole poikkeuksellisen vahva.

Eivät työttömät niin tyhmiä ole, että tähän halpaan menisivät. He tietävät ihan hyvin, että työn saaminen saattaisi kyllä helpottua, mutta palkat olisivat sanelupalkkoja. Jos ei työ maistu tarjotulla palkalla, niin tuossa on ovi. Sen takana on jonossa työttömiä odottamassa vuoroaan. Pahimmassa tapauksessa työnantaja voisi ottaa irtisanottujen tilalle palkattomia työkokeilijoita täyttämään aktiivimallin vaatimuksia.

Tästä laiskuudestahan minun piti vielä jotain sanoa. Nyt kun sekä työntekijät että työttömät ovat tutkitusti laiskoja, niin ketkä tässä maassa enää ovat ahkeria? Näyttää siltä, että ainoastaan kepinheiluttajat.

Hyvää suomalaisen työn päivää.

 

Kommentit (66)
 1. Tämä Suomen työvoimapolitiikka on ihan perseestä. Esim. Minut TE-toimisto on velvoittanut 90 päivän karenssin uhalla hekemaan työtä johon ei ole terveydellisistä syistä edellytystä. Terveydenhoitojärjestelmä taas pallottelee minua paikasta toiseen tekemättä kunnon diagnoosia ja viivästyttämällä hoitoonpääsyä. Ongelmani ei ole iso, mutta hoitoon ei tunnu pääsevän ei sitten millään ja joka paikkaan joutuu aina jonottamaan. Lopulta yksinkertaisenkin asian hoitamisesta tulee kymmeniä lääkärikäyntejä, koska viivytystaktiikka aiheuttaa sen, että se alkuperäinen terveysongelmani pahenee ja alkaa aiheuttamaan lisää ongelmia. Lisäksi kaikkiin poliklinikka maksuihin kuluu se summa rahaa mikä perusturvan varassa elävältä menee kuukauden ruokaostoksiin.

  Lisäksi terveyden hoitojärjestelmää käyttävän pitäisi ymmärtää jo etukäteen, että sinua tullaan pallottelemaan paikasta toiseen ja jonotuttamaan ties miessä ja tajuta jo ensimmäisellä kerralla pyytää lääkärintodistukset, jolloin joudut tekemään ylimääräisiä lääkärikäyntejä pelkästään sen takia, että saat todistettua terveysongelmasi TE-keskuksilla, kelalle ja muilla aktiivilaki instansseille muutenhan he röyhkeinä väittävät, että laiskottelet vaikka sinulla olisi kaikki lääketieteelliset perusteet asiallesi. Ihmisellä jolla on ongelmia terveydenkanssa on laillinen oikeus sairastaa ja sen pitää perustua lääketieteellisiin syihin eikä mihinkään kokomuuspuolueen masinoimaan huutosakkiin tai byrokraattien luuloihin asioista. Oikeusvaltiossa sen pitäisi olla näin.

  Huvittavaa tuossa pakotetussa työnhakemisessa on sekin, että se hukkaa sekä minun, että työnantajan aikaa. Fakta nyt vain on se, että pakotettu työnhaku jossa ihmisten tilannetta tuntemattomat ja osaamattomat pakottavat hakemaan töitä johtaa siihen, että terveydenhoitojärjestelmä kuormittuu, koska itseni kataisessa tilanteessa olevien on pakko alkaa ravata urakalla lääkärissä. Muuten nämä tätä järjestelmää kannattavat muuttavat kaikki terveysongelmat laiskuudeksi ihan sellaisella kiihouskovaisen paatoksella.

  Toki voimme tehdä yhteisen päätöksen, että emme elä enää oikeusvaltiossa, mutta silloin sen pitää koskea myös muitakin asioita kuin tätä kuten vaikkapa rikkaiden omaisuuden suojaa tai sopimuksen suojaa.

  1. Melkoista on tuokin touhu, ei voi kyllä käsittää mitenkään. Ja odotahan vain kun ne ”sankarit” saa Sote-uudistuksen vietyä läpi, niin pahenee vielä entisestään. Suomi alkaa olla pian täysin tuhottu maa. Varsinkin kun nyt vielä on tulossa CETAkin voimaan, eli vapaakauppasopimus Kanadan kanssa jonka jälkeen firmat voi alkaa haastaa valtioita oikeuteen omien etujensa turvaamiseksi. Ja vielä pahempi vastaavanlainen TTIP on vielä tulossa sen jälkeen. Sitten voidaankin odottaa, että jossain vaiheessa nämä kotimaiset yksityiset lääkärifirmat myydään ulkomaisille sijoittajille jonka jälkeen hinnat nousee vielä roimasti lisää ja sitten ne pian haastaa valtion oikeuteen kun eivät mielestään saa tarpeeksi voittoja ja riistovapauksia. Tosin voi olla, että jo kotimaisetkin omistajat alkaa tekemään niin ennen sitä. Sitten on koko kansa kusessa ja alkaa porukkaa kuolla tavallisiin helposti hoidettaviin sairauksiinkin kun eivät saa hoitoa koska ei ole varaa, eikä palveluja tarpeeksi. Ainoastaan rahakkailla on siinä vaiheessa mahdollisuus saadaa hoitoa, ainakin kunnollista ja nopeaa sellaista.

  2. Jouduin turvautumaan tiettyyn yksityislääkäriin, jotta saisin lausunnon työkkäriä varten. Minut olisi muuten pakotettu sellaiseen työhön, jossa aikoinaan oli tullut sairauslomakierre.

 2. Rosa Warski
  30.4.2018, 09:33

  Nyt jää nähtäväksi, mihin suuntaan aktiivimallia korjataan:

  1) työkyvyttömyyseläkkeen hakijoille lisätään ”aktiivisuusvelvoite”
  2) sairailta otetaan ”aktiivisuusvelvoite” pois kokonaan tai osittain

  Ei tarvitse montaa kertaa arvata, kumpaan suuntaan mennään.

  1. Työkyvyttömyyseläkehakemukselle hallinnollinen maksu, vaikkapa 350 euroa?

   1. Rosa Warski
    30.4.2018, 20:18

    Heh 🙂

    Toi on niin karmea ajatus, että luultavasti toteutetaan.

Kommentointi suljettu.