Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näin ”työllistetään”

– Meille voi tuoda tekstiilejä, joista kiinnostavimmat laitamme myyntiin retrorekillemme tai tuunaamme uusiksi tuotteiksi. Pajalla ommellaan myös tilauksesta. Saimme EU-rahoitusta toiminnan käynnistämiseen ja laitehankintoihin, ja työllistämme parhaimmillamme 20 työtöntä.

Näin sanoo imatralaisen Partex-pajan toiminnan pyörittäjä ET-lehden blogistille. Pajalla murskataan tekstiilijätettä sekä valmistetaan ja myydään uusiotuotteita edullisesti, pitsiliinojakin kilohinnalla. Paja on Suomen ainoa tekstiilimurskaamo.

Vaikuttaa hyvältä. Tekstiilijätettä kierrätetään ja toiminta työllistää jopa 20 henkilöä. Arvasitte oikein, ei työllistä, vaan kyse on tietenkin kuntouttavasta työtoiminnasta. Se tarkoittaa työn tekemistä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Palkkaa pajalla todennäköisesti saavat vain toiminnan pyörittäjät.

Kuntouttavalla työtoiminnalla toimimisesta on Yle kertonut jo reilu vuosi sitten, mutta tyypilliseen tapaan näissä uutisissa puhutaan työllistämisestä, kun tarkoitetaan palkatta tehtävää työtä. Asiaa tuntematon saa uutisista aina sellaisen käsityksen, että nyt työllistetäään oikeasti. Kyllähän työ on ihan oikeaa, tässäkin tapauksessa ihan kahdessa vuorossa tehtävää, mutta siitä ei makseta palkkaa. Palkan sijaan tarjotaan ”mielekästä tekemistä”.

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä, eikä sillä saa korvata palkkatyötä. Sillä ei myöskään saa vääristää kilpailua. Näitä säännöksiä kierretään, ja se kuvio on yleensä aina sama.

Yhdistykset voivat järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Niinpä yksi tai useampi yhdistys perustaa yrityksen, jonne ohjaa kunnalta kuntouttavaan työtoimintaan saamansa työttömät töihin. Useimmiten mukana seuraa kunnan päätöksestä riippuen kunnan jokaisesta työttömästä saama työllistämiskorvaus, joka on 10,09 euroa päivässä. Palkaton työntekijä tuo siis tullessaan yhdistykselle ja/tai yritykselle rahaa.

Yhdistyksillä voi olla hyvä liikeidea, mutta ei rahaa sen toteuttamiseen. Ei hätää, sillä avuksi rientävät sekä EU että suomalaiset veronmaksajat. Tässä tapauksessa saatiin rahat kymmeniä tuhansia maksaneeseen murskausmyllyyn.

Näin tämä homma sujuu. Kauppa käy edulliseen hintaan ja paja profiloituu sekä kierrättäjäksi että työttömien auttajaksi. Se työt tekevä työtön saa työmarkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä, sekä tietenkin sitä ”mielekästä tekemistä”.

Hämmstyittekö? Minä en.

Kuva: Teppo Palmroos

Kommentit (48)

 1. Johanna Laakso

  Se on kyllä outoa että media kirjoittaa aina noin, luulisi että ottaisivat vähän enemmän selvää mistä on kyse. Itse toiminnasta se ei tee sen huononpaa jos siellä on työvalmentajat ja yksilövalmentajat antamassa apua niille kuntouttavassa oleville. Jos valmennusta ei ole, ei pitäisi hyväksyä rahoitustakaan. Jos valmentajia ei ole, pitäisi kaikki olla vähintäänkin palkkatuella palkattuja henkilöitä kuten joillakin pajoilla on kun työntekijät eivät ole kuntouttavaa työtoimintaa tarvitsevia henkilöitä vaan ihan ”normaaleja” työttömiä.

  • sakutimonen

   Toimittajilla ei yleensä ole minkäänlaista käsitystä kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä ja käytännöistä. Tämä johtuu osaltaan virallisesta kielenkäytöstä, jonka mukaan kaikki toimenpiteet ovat työllistämistä.

   • Arttu Tapani

    Siis toimittaja ei tiedä mistä kirjoittaa, mutta kirjoittaa onhan hän ammatiltaan toimittaja. Olisi kuitenkin toivottavaa varmistaa asian oikeellisuus ennen julkistamista. Alkuperäinen ”blogi” pitää sisällään huomattavia asia virheitä. Näin itse asia vääristyy lukijalle.

 2. Simoleaon

  Olin aikoinaan yrityksessä ”kuntouttavassa” työtoiminnassa, eipä herkkua ollut, pomo oli ääliö suoraan sanoen että ei antanut käyttää koneita koska vakuutukset, mutta työmaan vstaava oli sitä mieltä että jätkä muuten käyttää koneita että on hyödyksi

  • Johanna Laakso

   Ei yrityksessä saa olla kuntouttavassa työtoiminnassa, koska siellä yrityksessä ei ole niitä valmentajia mikä kuuluu työtoimintaan. Vain kunnat, yhdistykset ja säätiöt saa pääsääntöisesti järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, se ei siis ole kuntoutusta eikä työtä, vaan kuntouttavaa työtoimintaa, tehty työ voi olla oikeaa työtä jos henkilö siihen kykenee, mutta se pitää sisällään myös sen valmennuksen joka erottaa työtoiminnan normaalista työstä. Työtoiminta on paljon joustavampaa kuin normaali työ, ja työtoiminnassa on ammatti-ihmiset apuna että henkilö pääsisi elämässään eteenpäin, auttavat työ- tai koulutuspaikan hakemisessa, eläkkeen hakemisessa, viranomaisten kanssa asioinnissa jne.

   • Kimmo

    Tuossahan tuo asian ydin tulikin sanottua. ”Se ei siis ole kuntoutusta eikä työtä”.

   • Vivikka Monto

    Onpa ruusuinen kuva. Ongelmahan on, että kuntouttavaan työtoimintaan määrätään täysin työkykyisiä ihmisiä, joilla ei ole mitään ongelmia elämänhallinnassa. Mitä nyt ovat opiskelleet väärää alaa aikoinaan. Uuden ammatin opiskelu yli viisikymppisenä ei ole useinkaan mahdollista taloudellisesti, tai ei toki nuorempanakaan, mutta yli viisikymppisellä työllistymismahdollisuudet ovat vähäiset opintojenkaan jälkeen.

    Kuntouttavassa työtoiminnassa on esmes akateemisia ihmisiä, täysin normaaliarjessa kiinni olevia. Eräs heistä kertoi, kuinka hänelle ei kuntouttavassa järjestynyt aluksi edes työpöytää, mutta töitä olisi silti pitänyt tehdä.

 3. stunned

  Nähdessään sanan ”työllistää” tulee lukijan aina kysyä ensimmäiseksi: ”Maksetaanko työstä palkkaa?”

 4. stunned

  ET-blogissa oli toistakymmentä kommenttia, joissa oiottiin työllistämisen luonnetta ja palkattomuutta. Kaikki on poistettu.

  • stunned

   Korjaan, kyllä siellä on vieläkin seitsemän kommenttia.

   • Jyrki

    Ei siellä taida olla enää mitään, koska juuri nyt tarkistin tämän blogin ja huomasin tämän uuden jutun. Ja luonnollisesti tarkistin linkin ET-lehden juttuun. Kommenttiosuus on tyhjä minun mielestä. Ilmeisesti ollut vääränlaisia asiaa oikovia kommentteja, koska ollut tarve piilottaa ne. No sellaistahan se on tämä 9e/pvä orjatyön puhtaaksi selittely ja valkopesu. Ei kestä totuus päivänvaloa ei millään.

    • Jyrki

     Korjataan itsekin nyt ne kommentit ilmestyi näkyviin. Nyt kommentteja on jo 15. Ilmeisesti joku ”ominaisuus” julkaisujärjestelmässä, että kommenttien näkyminen pätkii.

  • sakutimonen

   Niinpä. Kuten komisario Frank Drebin sanoi: ”Totuus sattuu. Ei yhtä paljon kuin satulaton polkupyörä, mutta sattuu kuitenkin.”

 5. töytön

  Työllistettypä joo. Äkkiäkös työttömyys vähenee, kun yhä enenevissä määrin porukkaa ”työllistyy” kuka minnekin kuntouttavaan, työkokeiluun, harjoitteluun, työnäytettä antamaan ym. Ja eiköhän lisää jänskiä nimikkeitä ole tulossa ilman palkkaa tehtävälle työlle.

 6. AKK

  Kun kaikki toimenpiteet ovat kohta työllistämistä, niin alkaa hämärtyä palkkatyön tärkeys myös eläkkeiden kannalta. Kertyyköhän kaikesta myös eläkettä ja riittävästi.

  https://www.demokraatti.fi/porvarihallituksen-linjan-paassa-on-tama-tulevaisuuden-kauhukuva-nykyiset-nuoret-ovat-koyhia-takuuelakkeen-varassa-elavia

  • ITM

   Jos ei saa oikeaa palkkaa, ei kerry eläke. Palkkatuetusta työstä saa eläkkeen, koska työntekijä saa palkkaa, tosin yli puolet pienempää kuin ns. oikeissa palkkatöissä.

 7. Sauli

  Luin tuossa juuri HS:n jutun jossa kansainväliset tekstiilialan yritykset hakevat halvemman työvoimakustannusten maita, koska kiinalainen ja intialainen palkkataso alkaa olla liian korkea. Uusi yrittäjän paratiisi on Etiopia missä yhden vietnamilaisen palkalla saa palkattua viisi paikallista. Kun todetaan vielä, että Etiopiassa valmistettu merkkivaate maksaa USA:n markkinoilla 120- 150 dollaria ja etiopialaisen ompelijan kuukausipalkka on n. 50 euroa, aletaan olla asian ytimessä.

  Koska Suomessa ei ole järkevää tehdä oikeastaan juuri mitään, niin yksi vaihtoehto on tehdä ei mitään juurikin kuten Partex- paja tekee. Ilmaista työvoimaa on yrityksille nyt ja tulevaisuudessa tarjolla yllin kyllin, sillä yhä useampi nyt pienipalkkainen työ katoaa globalisaation tai automaation voimin kuin pieru Saharaan. Jäljelle jäävälle ns. rakennetyöttömälle tarjolla ei ole muuta kuin Partex töitä. Ja ei tarvitse olla kovin kummoinen ekonomi, niin rakennetyöttömien määrä ei ole hallituksen suurin ongelma, päinvastoin. Riski joutua Partex- työllisiin pitää vaalikarjan kurissa ja nuhteessa.

  Valitettavasti seuraavillakaan hallituksilla ei ole asetta millä estää työmarkkinoiden eriarvoistuminen, puhumattakaan työttömien eriarvoistumisesta. Kun jakovara on mitä on, Partexin kaltaiset viritelmät ovat tulevaisuuden työttömille ainoa mahdollisuus toimeentuloon. Siitä pitää huolen Etiopian ja vastaavien kolmansien maiden miljoonat ahkerat kädet, jotka muuttavat työmarkkinat niin, ettei palkkaa maksavien yritysten kannata tehdä täällä pian mitään sellaista mitä muualla pystytään tekemään murto-osalla meidän palkkakustannuksista.

  • stunned

   Muutama vuosi sitten Saku kirjoitti mölkkypajasta, joka valitti, että ei pysty ilmaisella työvoimallakaan kilpailemaan Kiinan kopiomölkkytehtaan kanssa hinnoissa. Kiinalainen valmistaja kuulemma oli varastanut mölkyn siltä suomalaiselta kuntouttavaa työtoimintaa hyväksikäyttävältä pajalta ja myi huokeammalla. Suomi on tuomittu perikatoon: emme pysty ilmaistyölläkään vastaamaan muun maailman haasteisiin. Ehkä voisimme harkita vientitukea mölkyille. Maksamme, että joku ottaa niitä mölkkyjä.

   https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2014/06/19/molkkyja-orjatyona/

   • Sauli

    Ja tokihan muuten kannattamattomalle liiketominnalle on moraalisesti oikeudenmukaisempaa maksaa yritys ym. tukia, sen sijaan että työntekijälle maksettaisiin vaikka sitten palkkatukea. Toisaalta, jos yritys ei pysty maksamaan palkkaa, kannattaako sitä edes pitää pystyssä palkkatuella.

  • Kimmo Paaso

   Niin, mitäpä tuohon sanoisi. Kuin että o tempora, o mores.

 8. Johanna

  Eli tässähän on tulilla jo ihan kotoinen ”sweat-shop”. Näitä vaan lisää, niin sillä se suomi nousee halpatyömaiden kärkikastiin..

 9. Pmryyppö

  ”Pajassa työskentely on todella mukavaa, koska saa ideoida uusia tuotteita. ” Ja tästähän lauseesta sitä varmasti jokainen päättäjä riemastuu, että kattokaas ny ku hyvin menee.

 10. Pitkäaikaistyötön

  Pistän paremmaksi. Möin omistusasuntoni ja muutin toiselle paikkakunnalle tällaisen orjatyöprojektin takia. Palkka tosiaan oli alle kympin päivässä. Kaikkiaan tämä orjatyöjakso kesti alle vuoden. Otin tästä orjatyöstä rankasti takkiini (esim. asunnon vuokraaminen uudella paikkakunnalla söi pääomaani). Kaikki tämä hulluus siinä lupauksessa, että orjatyö johtaa lopulta pysyvään työpaikkaan. Ei johtanut. Koko kuvio oli vain orjatyöprojektin pyörittäjien keino pumpata itselleen rahaa EU:lta (mukana myös ainakin TEKES, Sitra, Ely).

  Miksi on OK, että osa väestöstä tekee ihan oikeaa työtä palkatta? Miten tästä on voinut tulla hyväksyttävä konsepti?

  • Marja-Leena Kuronen

   Saanko lainata kommenttiasi omalla sivullani?

   • Pitkäaikaistyötön

    Toki! Ole hyvä.

    • Marja-Leena Kuronen

     Kiitos!

  • Jussi Parviainen

   Se on köyhän oma vika, että on köyhä ja jokainen pitäköön huolen omista asioistaan! Näinhän se ” maantapa” tuppaa ajattelemaan!

 11. stunned

  Jenkeissä oikeus on tuottavaa yksityistä liiketoimintaa, mutta vankilat ovat ratkeamispisteessä. Siksipä tuomari voi lähettää pajalle orjatyöhön kuntoutumaan henkilön, joka on syyllistynyt väkivallattomiin pikkurikkeisiin. Tässä tapauksessa kanalinjalle pikaruokatehtaalle, jota pyörittää kristillinen vieroitusyksikkö. Jos käsi ei perkaa kanoja tarpeeksi nopeasti, uhkaa kapo passituksella vankilaan.

  http://www.tulsaworld.com/news/state/the-judge-called-it-rehab-but-it-ended-up-being/article_cd5c942d-db47-55c0-9c63-0afccafc91dd.html

 12. työtöntyötön

  ”Poistotekstiilikierrätyksen tuotto-odotukset kattavat noin 20 % pajan 100 000 euron vuosikustannuksista. Kustannukset pyritään kattamaan valmennuspalveluilla saatavilla tuloilla hankerahoituksen jälkeen.”

  Lainaus on ylen jutusta. Eli tarkoittaako tuo jotakuinkin että veronmaksajat maksavat ”valmennuksesta” ja kuntoutettavia on syytä saada lisää jotaa heille voidaan tarjota mielekästä tekemistä ja vaihtelevia, haastavia työtehtäviä ja samalla jotain valmennusta työelämään? Järjetöntä.

  • sakutimonen

   Tarkoittaa. Lähinnä sitä 10,09 euron päiväkorvausta/kuntoutettava. Lisäksi tietysti Te-toimisto ostaa pajalle kuntotutuspalveluja tai peräti maksaa suoraan pajalle niistä palveluista. Mitä enemmän väkeä, sitä enemmän ilmaista rahaa.

   • Ex-kuntoutuja

    Tuosta tulee mieleen se, että kukaan ei vielä ole ottanut puheeksi sitä, että luulisi valtion haluavan
    periä takaisin laittomasta menettelystä aiheutuneet työmarkkinatuen maksuosuudet + tuon 10.09 eur.
    Sieltähän tulisi paljon rahaa valtion kassaan kun kunnat makselisivat takaisin huijauksella saatuja tukia…

  • Johanna Laakso

   Tottakai valmennuspalvelusta maksetaan, mistä muuten niiden valmentajien palkat maksettaisiin? Eihän tuollainen toiminta kata edes niitä normaaleja kuluja joita tulee tiloista ja välineistä. Ei työpajatkaan pyhällä hengellä pyöri, siellä on isot kulut, erilaiset kuin normaalissa firmassa. Lähettävä taho maksaa varmaan keskimäärin 20-40€ per valmentautuja per päivä. Työpajoja toki on erilaisia mutta kyllä niistä ihmiset pääsee eteenpäin aika hyvinkin, jopa 70% valmentautujista pääsee kouluun, töihin tai jonnekin muualle kuin takaisin kortistoon, joten siitä maksetaan kun maksetaan valmennuksesta. Osa valmentautujia on sellaisia joille valmennus on enemmän elämänhallinnan keino, sekin tulee kunnalle pitkässä juoksussa halvemmaksi kun saa jonkun pois syrjäytymisvaarasta tai ihan sieltä syrjästä pois.

   • stunned

    Kuntouttavasta vain prosentti tai kaksi työllistyy mihinkään. Kuntouttava on työttömyyden pyöröovi. Töitä hakiessa ei kannata edes mainita olleensa kuntouttavassa. Kuntouttavaan ei saa laittaa työkykyisiä vain siksi, että ovat pitkäaikaistyöttömiä, eikä kuntouttavalla saa korvata palkkatyötä.

    Vain palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa.

    https://www.longplay.fi/sidetone/tyottomyyden-pyoroovi

    https://yle.fi/uutiset/3-7616982

    https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001856368.html

    • Pitkäaikaistyötön

     Tämä oli kyllä hyvä setti artikkeleita, kiitos Stunned!

     Joitakin poimintoja toistonkin uhalla:

     Vuonna 2002 kuntouttavassa työtoiminnassa oli Suomessa alle 2 000 ihmistä. Vuonna 2015 luku oli 34 000, ja seuraavana vuonna jo 41 700. Kasvu on valtavaa. (Artikkeli nro 1 kuluvalta vuodelta 2018.)

     Havainto vahvistaa aiempia tutkimuksia, joiden mukaan vain yhdestä kolmeen prosenttia ihmisistä siirtyy kuntouttavasta työtoiminnasta työelämään. Valtaosa siirtyy uudelle kuntoutusjaksolle. Mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeampaa on työllistyä uudelleen. (Ns. ”pyöröovisyndrooma; artikkeli nro 1.)

     Kuntouttavasta työtoiminnasta on tullut kaikkein yleisin aktivointitoimenpide. (Artikkeli nro 1.)

     Harvempi kuin joka viides työkokeilussa olleista 10 000:sta on työllistynyt kokeilun jälkeen. Useimmat jatkavat uudella työkokeilulla tai palaavat työttömäksi. (Artikkeli #3 vuodelta 2014.)

   • Joni Pelkonen

    Kysyin n. 10 vuotta sitten Imatralla, kuinka moni edellisen vuoden aikana ”kuntouttavaan” työhön osallistuneista on työllistynyt. Venytetty ja erittäin epäröivä vastaus kuului, että ”yksi— ehkä kaksi”. En viitsinyt enää kysyä, oliko tuo yksi ainoa työpaikka pysyvää laatua vai esim. puolen vuoden pätkätyö.

    • Jonis Lusis

     Joku harva voi ”nousta kapoksi”. Sukulaisuus-suhde esimiehiin tai muuten ”miellyttävä
     käytös”

     • Joni Pelkonen

      Imatralla paras suositus on puolueen jäsenkirja.

    • työtöntyötön

     Veikkaan että suurin osa kuntoutujista pääsee lähinnä palkkatuettuun pätkätyöhön samalle yhdistykselle ja noita työsopimuksiahan ei jatketa kun palkkatukioikeus on päättynyt. Siinäkin tapauksessa yksi tai kaksi työllistynyttä on kyllä todella vähän.

   • työtöntyötön

    ”jopa 70% valmentautujista pääsee kouluun, töihin tai jonnekin muualle”

    Olisko jotain linkkiä tutkimukseen missä tuo todetaan? Mututuntuma tai oma mielipiteesi ei käy. Ja mitä tarkoittaa ”jonnekin muualle”? Toimeentulotuen asiakkaaksiko? Vain jotta pääsee pois kuntoutumasta. Veikkaan että suurin osa kuntoutujista pääsee lähinnä palkkatuettuun pätkätyöhön samalle yhdistykselle ja noita työsopimuksiahan ei jatketa kun palkkatukioikeus on päättynyt.

 13. Nyrkki taskussa

  Todella hyvä, Saku, että tuot näitä väärinkäytöksiä esiin. Harmillisesti tämä on vain pisara valtameressä: työmarkkinat ovat vääristyneet pahasti ilmaistyövoiman käytön vuoksi. Sadat tuhannet ihmiset vuosittain raatavat hikipajoissa ilmaiseksi, kuka uskoen mihinkin valheeseen. Media valehtelee suut ja silmät täyteen.

  Tämä on hyvä esimerkki siitä mihin kaaokseen työmarkkinat menevät, kun sääntelyä vielä lisää vapautetaan kuten mm. Suomen Yrittäjät toivovat. Valta on aina sillä, joka voi määrätä toisen toimeentulosta. On käsittämätöntä ettei tätä tajuta, vaan tilanne luisuu vähän kerrassaan totaaliseen työnantajan pakkovaltaan. Jopa viranomaispäätökset on pyrkimyksenä ulkoistaa yrityksille.

  Ilmaistyön teettäminen on myös tehokas keino painaa muidenkin palkat alas. Saakeli että ottaa raskaasti pannuun tämä touhu. Nyrkki on taskussa.

 14. Antonio

  Ei ihan samaa asiaa, mutta melkein:
  Kuulostaa jotensakin oudon tutulta:

  Ministeri Jari Leppä loihe lausumahan Suomen EU-maataloustukien vähenemisestä:
  ”On mahdoton yhtälö, että toisaalta meille tulee lisää velvotteita, mutta rahoitusta leikataan”

 15. Pera

  Sain kierrätyskeskukseen työhönosoituksen ja hain palkkatukipaikkaa kuten määrättiin. Noin kuukauden kuluttua minulle soitetiin, että olenko vielä kiinnostunut työkokeilupaikasta! Sanoin ihan rehellisesti, että en ole kinnostunut kuin hakemastani palkkatukityöpaikasta. No ei tullut karenssia mutta palkkatukityöpaikka jäi saamatta. Tiedä sitten miksi noin menetellään, kokeilevatkohan kepillä jäätä, että josko pelko karenssista laittaisi vastaamaan kyykytykseen myöntävästi.

 16. KL

  Siis voiko tämä todellakin olla laillista toimintaa??

  • Ex-kuntoutuja

   Ei tietenkään ole laillista mutta kun kukaan ei riittävästi valvo. Paras keino tuohon on tehdä kanteluja oikeusasiamiehelle tai aluehallintovirastoon. Sitä kautta jotain ehkä tapahtuu joskus…
   Englannissa tämä kuntouttuva työtoiminta (jobbridge) lopetettiin juuri yhä lisääntyvien väärinkäytösten (lue laittomuuksien) vuoksi.

 17. J-P

  Hesarissa oli jonkin aikaa sitten juttu työstressistä. Yksi suurimmista stressin aiheuttajista oli palkitsemisen ja vaatimusten huono tasapaino.

  Onkohan kukaan poliitikko koskaan ajatellut tätä kuntouttavan työtoiminnan kohdalla?

 18. mark

  Sauli tuolla jo huomasi tämän uuslipilaarien periaatteiden ristiriidan. Valtio ei saa sekaantua firmojen pisneksiin, paitsi kolmessa vaiheessa. Firmaa perustettaessa, firman toimiesssa ja toiminnan päättyessä (tappioiden maksajana). Toimintaan kuuluu nykyisin ilmainen työ valtiovallan pakottamana. Onhan se lakien ja kansainvälisten sopimustenkin vastaista, mutta mitäs siitä. Laillisuusvalvojatkaan eivät ole tähän puuttuneet. Valtion sekaantumatttomuus pisneksiin rajataan lähinnä toiminnan verottomuuteen.

 19. Leena

  Euroopan ihmisoikeussopimus
  4 artikla
  Orjuuden ja pakkotyön kielto
  1. Ketään ei saa pitää orjuudessa tai orjuuden kaltaisessa pakkotyössä.
  2. Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä.
  3. ”Pakkotyöllä tai muulla pakollisella työllä” ei tässä artiklassa tarkoiteta:
  a) tämän yleissopimuksen 5 artiklan määräysten mukaisesti määrätyn vapaudenriiston aikana tai ehdonalaisessa vapaudessa tavanomaisesti määrättyä työtä;
  b) aseellisen palveluksen luonteista palvelusta tai sellaista palvelusta, joka vaaditaan sen sijasta maissa, jotka hyväksyvät aseellisesta palveluksesta kieltäytymisen omantunnonsyistä;
  c) sellaista palvelusta, jota vaaditaan silloin, kun vaara tai onnettomuus uhkaa yhteiskunnan olemassaoloa tai hyvinvointia;
  d) sellaista työtä tai palvelusta, joka kuuluu yleisiin kansalaisvelvollisuuksiin.

 20. Tätä mieltä

  Esikuva tälle kuntouttavalle työlle syntyi 1990-luvulla työministeriössä valtion työllistämispalveluna. Ideana silloin oli tessin mukainen palkka ja työn sijoituspaikka sai 10 markkaa/työntekijä ja mallin käyttöönottanut työvoimatoimisto prosentit/kokonaispalkkamenoista oman toimiston hankintoihin.

  Säästötavoitteet (kansan kurjistaminen) ja herrojen ahneus on jalostanut nykyisen kuntouttavan työtoiminnan.

Kommentoi »

Comments are closed