Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Turpiin vain ja onnea

Eilen saimme kuulla työministeri Jari Lindströmin todistavan, että hallituksen kaavailut sallia ilman perustetta määräaikaisuudet alle 30-vuotiaille ovatkin positiivista syrjintää, jolla helpotetaan nuorten töihin pääsyä. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun tämä hallitus antaa heikommassa asemassa oleville selkään ja sanoo sen olevan selkäänsä saavan etu. Työttömien hyödyksihän aktiivimallin tukileikkurinkin sanotaan olevan.

Tämä hallitus on osoittanut poikkeuksellisen öykkärimäistä asennetta alusta lähtien. Kiky-sopimuksen hallitus kiristi uhkaamalla säätää vielä ankarammat pakkolait, ja aktiivimalli runnottiin läpi täysin keskeneräisenä varoituksista pittaamatta.  Nyt kaikki ennakoidut uhkakuvat ovat osoittautuneet todeksi. Hallituksella tuntuu olevan käsittämätön halu mätkiä heikoimmassa asemassa olevia.

Hallitus on ruvennut öykkäröimään myös eduskunnalle. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat julistivat pari päivää sitten, että eduskunnalla ei ole asiaa kesätauolle ennen kuin sote- ja maakuntalainsäädäntö on saatu käsiteltyä. Nämä ryhmyrit unohtivat, että he tai edes koko hallitus eivät voi määräillä eduskuntaa. Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta, mutta hallitus tuntuu käsittäneen tämänkin toisin päin.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Kun hallitus ei piittaa perustuslaista eikä muusta lainsäädännöstä, niin eivät piittaa muutkaan. Rakennusteollisuus aikoo aloittaa huomenna työsulun, joka kohdistuu vain Rakennusliiton jäseniin.

Perusteena se käyttää Rovaniemen hovioikeuden vuonna 2013 antamaa ratkaisua, jonka mukaan tällainen kohdennettu työsulku on mahdollinen. Ratkaisu on kuitenkin annettu ennen vuoden 2014 yhdenvertaisuuslakia, joka nimenomaan kieltää syrjinnän ammattiyhdistystoiminnan perusteella.

Suomen Yrittäjät puolestaan neuvoo työnantajia maksamaan liitoista riippumattoman YTK:n jäsenmaksun, mutta ei muiden. Tällä neuvolla pyritään heikentämään ay-liikkeen asemaa. Tämäkin neuvo on vastoin laissa säädetyn yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta, mutta se ei tunnu nykyisin ketään huolestuttavan.

Maan tapana oleva laista piittaamattomuus on levinnyt kaikkialle. Näyttää ikävästi siltä, että yhteiskunta lahoaa latvasta alkaen. Oikeudessa ovat olleet huumepoliisin päällikkö, valtakunnansyyttäjä ja tullin pääjohtaja. Oikeuteen joutuvat Helsingin kaksi entistä ja yksi nykyinen poliisipäällikkö. Oikeusministertin erityisavustaja on esitutkinnassa epäillystä lahjusrikoksesta.

Sote-lainsäädäntöä valmisteltaessa terveysalan suuryritykset olivat koko ajan yhteydessä erityisesti kokoomuksen silloiseen ministeriin Paula Risikkoon. Sitä ennen juuri kokoomuslaisia poliitikkoja siirtyi näihin yrityksiin johtajiksi vieden mukanaan tietoja, joista heille on varmasti hyötyä aluevalloituksia tehtäessä.

Yhteiskunnan yläkerros näyttää tekevän ihan mitä sitä huvittaa. Maan hallitus näyttää omalla esimerkillään, että heikompaa saa lyödä surutta, jos siitä on hyötyä itselle tai kavereille.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (61)

 1. Joni Pelkonen

  Toivottavasti mahdollisimman moni pk-yrittäjä tajuaa, että juuri he ovat sitä halpatyövoimaa vailla oikeuksia mistä oikeistohallitus unelmoi.

 2. stunned

  Huomaan, että Sakulla on zuckerzucker- ja terencehill&budspencer-päivät. Hei me lennetään, senkka nenästä pojat! Suuri puhallus.

  Hallitus on hulluwoodilaisia puupäitä.

 3. mark

  Jäsenmaksurekistereiden käyttö työsulussa on myös tässä kuussa voimaan tulevan tietosuojalain vastaista. Suomihan on kuuliainen EU-direktiivien noudattaja, ainakin silloin kun siitä on Suomelle haittaa. Auvo Rouvinen tuosta pari päivää sitten bloggasi.
  http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254989-tyosulku-ja-sopiminen

 4. Ohtaansalmi

  Tällaistako yksityistämiskyytiä tarjotaan seuraavaksi:

  1. Vankeinhoito
  2. Pelastustoiminta
  3.Oikeuslaitos
  4. Migri
  5. Valtionhallinto
  … montako lisää?

  Viimeisimpään tietysti sisältyy valtava määrä lisää osioita. Jopa presidentin kanslia voitaisiin ulkoistaa. Herra presidentti Niinistö, mikäli arvojohtaja olette, niin sen hetki alkaa olla käsillä.

  Edelleen pidättäydyn tunnustamasta mitään puoluetta ja onhan tämä blogisi varsin kallellaan!

  • antonio

   On tosiaan kallellaan, kohti oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, tervetta jarkea, rehellisyytta, muiden huomioonottamista, ihmisyytta, heikkojen puolien pitamista.
   Jokaisen pitaisi olla kallellaan naihin arvoihin pain, olipa puoluetausta mika lie. Tunnen paljon vasemmistolaisia, vihreita ja oikeistolaisia, jotka kannattavat naita samoja arvoja. Oikeita ihmisia ovat hyo!
   Vanha sanonta patee edelleen: sivistysvaltio tunnetaan siita, etta se kohtelee pienimpiaan hyvin.

   Suomi ei enaa ole sivistysvaltio. Tosi ikava sanoa. Ulkomaiset ystavani ovat jarkyttyneita: muutamassa vuodessa tilanne romahtanut! Siina riittaa selittamista ja kirjoitusten kaantamista. Suomi ollut monelle ihannemaa… pohjoismainen hyvinvointivaltio…
   Vaff sipila et al!

   • merja k

    Mihinkähänpäin täältä kannattaisi lähteä?

    • turboruuvi

     Alkaa pian pohjois-Koreakin vaikuttaa hyvältä…

  • AKK

   Just niinkuin Antonio kommentoi. Nuo arvot tulevat punnituksi kun pohtii onko bisnes ihmisiä varten vai ihmiset bisnestä varten. Entä ovatko bisnesintressit esimerkiksi tärkeämpiä kuin luonto jne.

   Yksityistämispyrkimyksillä ei kai uusliberalismissa ole rajaa, kun yksi askel on otettu, niin seuraavaa jo suunnitellaan.

 5. Mikko Seppälä

  Tekee pahaa lukea näitä asioita mitä kirjoitat. Tieto lisää tuskaa sanonta on siis aivan oikeassa. Sellaista mietin, että suomesta kun sanotaan että on erittäin vähän korruptiota jne niin kauhulla ajattelen vain millainen meininki on muualla maailmassa…

  Minusta on hienoa, että jaksat näitä epäkohtia tuoda esille ja kommentoida. Jatka samaan malliin, työtäsi kyllä arvostetaan!

  • Aina Marina

   No niinpä, mutta se aivan liian suuren joukon ”pää pensaaseen” -temppu helpottaa vain hetkeksi (ihan niinkuin housuunsa laskeminen lämmittää vain hyvin pienen hetken ja sen jälkeen on entistäkin kylmempi) ja kaikki nämä kauheudet pääsevät tapahtumaan – meille kaikille.

 6. Liisa

  Toivottavasti kansalaiset eivät päästä näitä seuraavaan hallitukseen. Sdp+Vihreät+Vasemmistoliitto yhteinen kannatus viimeisessä gallupissa likipitäen jo 45% , muutama prosentti vielä niin saamme parempaa politiikkaa.

 7. Sauli

  Kovaa peliä rakennustyömaalla… Meno alkaa muistuttaa 30- luvun karkeloita ja aikaa jolloin isojen firmojen pomot olivat jumalasta seuraavia. Silloin hakattiin armotta pampuilla verille niitä jotka eivät suostuneet pokkaamaan kun omistaja kulki ohi. Kaikkea tätä vastaan luotiin ammattiyhdistysliike ja ihan hyvällä menestyksellä.

  En väitä että ammattiyhdistysliikkeetkään aivan viattomia ovat. Ne ovat paisuneet liian isoiksi, niillä on liikaa valtaa ja rahaa sekä krooninen pelko edellä mainittujen menettämisestä. Kun järjestöjyrät keskittyvät oman etunsa ajamiseen, saattaa jäsenien etu jäädä toisarvoiseksi. Ammattiyhdistysliike kaipaa uudistusta ja mm. Suomen yrittäjät saattaa idiotismillaan antaa siihen mahdollisuuden. Kun liikettä ja jäseniä vastaan hyökätään kaiken typeryyden antamalla itsevarmuudella, seuraukset saattavat olla päinvastaiset kuin työnantajien etujärjestöt kuvittelevat.

  Kun itselle on täysin selvää, että yrityksen etu on yhteneväinen työntekijöiden edun kanssa, on käsittämätöntä, etteivät kaikki tätä ymmärrä. Kun aletaan käyttää valtaa, oli se sitten kummalta taholta tahansa, otetaan askel kohti isoja ongelmia. Kun egot ottavat vallan neuvottelupöydässä järjellä ja yrityksen edulla ei ole enää mitään jakoa ja juuri näin on käynyt rakennusalan neuvotteluissa. Ja kyllä, tästäkin voidaan syyttää Sipilän hallitusta, sillä he ovat luoneet tilanteen, jossa kukaan ei enää luota toiseen.

  • Kapteeni Sandels

   Mahtava komnentti!

 8. Tubettaja

  Esko Seppänen kirjoittaa kirjassaan Mistä Suomi vaikenee: valta on sitä, että hallitseva eliittin etu esitettään yhteisenä etuna. Kas kummaa, työministeri Lindström toimii juuri edellä mainitulla tavalla esittäessään työehtojen heikkenykset alle 30-vuotiaiden etuna, vaikka todellisuudessa kyse on irtisanomissuojan purkutalkoista. En olisi yllättynyt, jos ja kun seuraava porvarihallitus on vallassa, sama heikennys laajennetaan koskemaan kaikkia työntekijöitä. Irtisanomissuojan heikennys ei luo yhtään uutta työpaikkaa, siitä löytyy tutkimuksia yli kymmenen vuoden ajalta 19 eri Euroopan maasta.

  Suuryritykset lopettavat tehtaita, siirtävät työpaikkoja ja irtisanovat ihmisiä siellä missä se on yrityksen kannalta halvinta tehdä. Suomessa on korkeat palkat ja kepoinen irtisanomissuoja, joten ei pitäisi olla kenellekään poliitikolle yllätys, että Suomesta työpaikat siirrettään halvemman palkkakustannusten maahan, aina kun se on mahdollista.

  Sama kirjassa Seppänen totetaa markkinavoimien diktatuurissa markkinoiden vapautta rajoittavat viidakon lait. Näin on tämän hallituksen aikana jolle perustuslaki tuntuu olevan vitsi eikä uusliberaalilauluja laulavat kauppakamarinulikat näe omaa napaansa kaummaksi.

  On tullut selväksi kenen tekeminen on suomalaisessa yhteiskunnassa tärkeää. Maan hallituksen maailmankuvassa työntekijän ainoa elämäntehtävä on tuottaa osakkeenomistajille mahdollisimman paljon voittoa ja maksaa korkeita veroja. Köyhät ovat maan välttämätön paha, ja keskiluokka on median avulla manipuloitu vihamaan köyhiä, ja köyhät maahanmuuttajia. Siinä unohtuu kivasti hyväveljet, rikkaat veronkiertäjät ja omien etujen ajajat.

 9. Saara Nieminen

  Eihän hallituksella ole mitään hätää. Esimerkiksi Sote on helppo jyrätä läpi, vaikka olisi kuinka lainvastainen. Asiasta voi ja pitää kyllä valittaa oikeuskanslerille. Mutta Saku taisi jo aikoja sitten kirjoittaa tuostakin asiasta. Siis jo silloin, kun nykyinen oikeuskanseleri (Pöysti) oli kasaamassa tätä Sotea. Jo silloin Saku kertoi tuosta ”ristiriidasta”, eli siitä että sama henkilö junailee asiaa ja myöhemmin päättää onko se laillinen. Tuskin hän tulee päättämään niin, että hänen oma aikaansaannoksensa olisi laiton. Laskeeko hallitus, että kun on ”oma mies” vahtimassa laillisuutta, niin kaikki on aina hyvin? Eli tehdään ensin päätökset ja laaditaan lait sitten sopiviksi jälkikäteen. Tai jos sattuu olemaan niin ikävästi, että on jo olemassa laki joka estää päätöksen, niin tehdään päätös kuitenkin. Muutetaan sitten se laki päätökseen sopivaksi.

  • mark

   Oikeuskanslerin virasto on vain valkopesula ja kansleri valkopyykkäri. Pahimmassakin tapauksessa sieltä tulee vain ankarat nuhteet ja sormen heristykset. Vähältä piti ettei oikeusministeriön ehdotuksesta kansleriksi olisi päässyt oikea laillisuusvalvoja, mutta presidentti puuttuui valintaan ja valitsi Pöystin. Ei tarvitse enää arvailla kenen miehiä on presidenttimme.

 10. erska musu

  https://ariwigelius.fi/ammattiliittojen-saavutukset-1889-2014/
  Aika mittava lista uudistuksista joita ammattiliitot on saaneet aikaan, tarkoitus ek:n leirissä on romuttaa nämä saavutukset. Itku alkaa siinä vaiheessa hyvinkin monella. Suosittele lukemaan lista ja miettimään mistä kaikesta on valmis luopumaan….

  • stunned

   Yhdysvalloista näkee tulevaisuuden, joka meitä odottaa, jos ay-liikkeen rumkowskilainen myöntyväisyyspolitiikka jatkuu.

   Georgiassa koulubussikuskit potkittiin heti pihalle, kun vaativat parempaa liksaa ja eläke-etuja ja tehostivat vaatimusta ilmoittautumalla joukolla sairaiksi.

   http://bettergeorgia.org/2018/04/26/dekalb-bus-drivers-strike-for-better-pay-get-fired-immediately/

   • AKK

    Nykyisessä ”työväenpuolueen” työministerissä ja hänen kumppaneissaan on ehkä hiukan rumkowslilaisuutta, jos nyt eivät ole aitoja myyriä.

  • Kati

   Tuo lista pitäisi laittaa pakolliseksi luettavaksi jokaiselle uudelle ikäluokalle jo peruskoulun 9. luokalla, viimeistään kuitenkin siinä vaiheessa kun aloitellaan jatko-opintoja. Pitää lukea, ja pitää ymmärtää lukemansa. En ole vielä ikäloppu itsekään, mutta aina kun työmaalla juttu kääntyy nuorempien työkavereiden kanssa liitto- ja työsuhdeasioihin, nousee kauhistuksesta hiukset pystyyn. Hämmentävän moni ei tunnu käsittävän että juuri AY-liike joukkovoimallaan on vielä tänäkin päivänä palkansaajan paras tae siitä että työssä pysytään hengissä ja terveenä, ja että siitä tehdystä työstä saa myös palkan. Vedotaan lakeihin, säädöksiin ja TESsiin tajuamatta että ainoastaan liittoutumalla on yksittäisenkin työntekijän ääni ja tarpeet saatu kuuluville. Kuinka tällainen tietämättömyys/ymmärtämättömyys on nykyaikana mahdollista?

   • Itsekin köyhä yh

    Nuoret ovat kuulleet vain siitä, miten ay-liikkeitten pomot rikastuvat. Näin 26-v nuoreni ainakin ajattelee. Kovin negatiivinen/realistinen on muutenkin asenteensa. On siksi valinnut mieluummin sen puolen, missä raha virtaa. Ei halua lukeutua luusereihin, jota köyhät mielestään edustaa.. surullista.

    • AKK

     Rikaskin voi olla köyhän puolella. Aina kannattaa yrittää pärjätä, mutta ei sen takia pidä halveksia niitä joilta se ei onnistu. Siellä missä raha virtaa maailma on kyllä toinen, eivätkä ihmiset lähipiiriä lukuunottamatta ole siellä ykkösenä kuin juhlapuheissa.
     Totta on että ay-johtajien palkkoja kritisoidaan kovastikin. Liitoissa on siinä mielessä menty kyllä vastapuolen ansaan kun on lähdetty korottamaan johtajien palkkoja kohtuuttomastikin vedoten liike-elämän palkkoihin. No, kyllä liittojen johtajat puolustavat myöskin jäsenistönsä etuja, mutta korkeat palkat ovat vieneet uskottavuutta. Jäsenten on syytä olla tarkkoina että johtajat hoitavat hommansa palkkaa vastaavasti. Aikanaan Paperiliiton Jouko Ahonen innostui puolustelemaan Varman toimitusjohtajan palkankorotusta niin kovasti että unohti kenen asialla oikein pitikään olla ja sai potkut.

     Nuoresi voisi perehtyä ainakin tuohon: https://ariwigelius.fi/ammattiliittojen-saavutukset-1889-2014/
     Ei Suomi olisi hyvinvointivaltio ilman ay-liikettä.

   • turboruuvi

    Tuota samaa olen ihmetellyt jo vuosikausia.

 11. AKK

  Hallituksen asenteet kuvastavat juuri sitä minkä takia työntekijöiden ja tavallisen kansan kannattaa ja pitää olla todella varuillaan omien oikeuksiensa ja etujensa puolesta. Heti kun työnantajan edustajat vaan saavat jonkinlaisen etulyöntiasema, niin sitä käytetään härskisti hyväksi. Siinä unohtuu yhteinen ja Suomen etu kun ne päällimmäiset raa’at arvot pyörähtävät pintaan. Peli on raakaa ja se on ymmärrettävä.

  Kun härskit temput eivät ole mahdollisia niin pysytään hetki aloillaan, mutta kun siihen on pieninkin mahdollisuus niin heti tapahtuu. Tätä peliä pelaavat nimenomaan työnantajan edustajat, eivät välttämättä työnantajat työpaikoilla koska siellä on asioiden myös sujuttava järkevästi. Se vaan on monesti totta että kun pirulle antaa pikkusormen niin se vie koko käden. Kuinka voi luottaa paikalliseen sopimiseen jos järjestötasolla tai varsinkaan hallitustasolla vastapuoleen ei voi luottaa?

  Tämä öykkäröivä hallitus saa paljon pahaa aikaiseksi härskeillä tempuillaan, mutta toivottavasti kuitenkin edes Sote-tuho jää näkemättä. Kaameaa seurata hallituksen ylimielisyyttä myöskin eduskunnan kyselytunnilla, hävettää koko eduskunnan ja Suomen kansan puolesta. Tuolla tasollako Suomen asioista päättävät ovat, pelkkiä selittäjiä ja asioiden vääristelijöitä.

  • antonio

   Kaivoin pitkasta aikaa esiin Naomi Kleinin ”Tuhokapitalismin nousun”, jossa han sanoo:

   Miltie Friedman vaikutusvaltaisine kannattajineen oppi karkkymaan kriisitilanteita,
   myivat sitten julkisen tahon lohkoja yksityisille pelureille kansan ollessa viela pokerryksissa sokista ja betonoivat sitten kiireesti nama ns uudistukset pysyviksi.

 12. AnItte

  Suomi kuuluu EU:hun kuten tiedämme. On tainnut Suomi saada muiden EU valtioiden kera Euroopan keskuspankin (EKP) myllykirjeen, jonka Italia sai jo 2011. Meno ainakin on samanlaista kaikissa maissa. Huomatkaa, että ainakin Euroopan Unionin komissio (joita et ole saanut äänestää tehtäväänsä), EKP, Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja OECD ”suosittelevat” (lue: määräävät) samoja toimia Euroopan valtioille vuodesta toiseen kuin tässä myllykirjeessä Italialle. Meillä hallitukset vaihtuvat mutta mikään ei muutu. Meneillään taitaa olla omaisuuden uusjako Euroopassa aivan samoin kuin Suomessa 90-luvun lamassa.

  ”Eihän tämä ole enää todellista!

  Vuoto: Italialaislehti paljasti EKP:n salaisen myllykirjeen Italialle

  Euroopan keskuspankki lähetti elokuun alussa tiukkakielisen nuhtelukirjeen Italialle, kertoo maan suurin päivälehti Corriere Della Sera.

  Näihin aikoihin paine Italiaa kohtaan kasvoi Euroopan lainamarkkinoilla. Elokuussa Italia runnoikin pikavauhtia läpi jopa 50 miljardin euron suuruisen säästöpaketin, jonka toteuttamista aikaistettiin aiemmista suunnitelmista.
  Tässä euvostoliiton keskuspankin Italialle lähettämä (paimen)kirje:Trichet e Draghi: un’azione pressante per ristabilire la fiducia degli investitori
  At the current juncture, we consider the following measures as essential:


  Huono Suomennos, Google kääntäjä:
  Tässä vaiheessa, pidämme seuraavia toimenpiteitä olennaisina:

  a) Kattava, kauaskantoinen sekä uskottava uudistusstrategia, mukaan lukien paikallisten julkisten palveluiden täydellinen liberalisaatio on tarpeellista. Tämän pitäisi koskea erityisesti paikallisten palvelujen hankkimista suurimittaisten yksityistämisten kautta.

  b) On myös tarvetta edelleen uudistaa kollektiivisen palkkaneuvottelujen (tarkoittaa Ay-liikkeitä) järjestelmää mahdollistaen palkkojen sekä työolojen räätälöinnin liikeyrityksien tiettyihin tarpeisiin. Tärkeimpien ammattiliittojen ja teollisuuden yritysten 28. Kesäkuuta tekemä sopimus menee tähän suuntaan.

  c) Työntekijöiden työhönoton sekä irtisanomiseen liittyvien sääntöjen perinpohjainen tarkastelu pitäisi hyväksyä yhdessä työttömyysvakuutusjärjestelmän kanssa sekä asettaa aktiiviset työmarkkinapolitiikat, jotka kykenevät helpottamaan resurssien uudelleenjärjestelyä kilpailukykyisempiin liikeyrityksiin sekä sektoreihin.

  On mahdollista puuttua syvemmin eläkejärjestelmään, toteuttaen tiukempia kelpoisuusvaatimuksia vanhuus eläkkeelle tai kohdistamalla naisten eläköitymisikä yksityisellä sektorilla siihen, joka on perustettu valtion virkamiehille. siten saavuttaen säästöt vuonna jo 2012. Lisäksi hallituksen tulisi harkita julkisen sektorin kustannuksien merkittävää vähentämistä, vahvistamalla vaihtuvuus-sääntöjä (??), jos tarpeellista, alentamalla palkkoja.


  Eihän tämä ole enää todellista! Millä mandaatilla euvostoliiton keskuspankki paimentaa Italiaa toteuttamaan tällaisia toimenpiteitä? Anteeksi. Ei pitäisi kysyä itsestään selvyyksiä.
  Euvostoliiton keskuspankki palvelee vain liikepankkeja.(Pankkitukitalkoot!)
  Jokainen euvostoliiton keskuspankin ehdottama toimenpide mahdollistaa sen, että Italia kykenee maksamaan enemmän rahaa velkojilleen. Tosin se samalla aiheuttaa paikallisen talouden taantumisen ja lopulta laman, mutta mitäs siitä.”

  https://ebolakani.blogspot.fi/2011/09/eihan-tama-ole-enaa-todellista.html

  • mark

   Oikein. Jos vielä jaksat ladata ja lukea noilta sivuilta ”Euvostoliiton kansantalous tutuksi”, tiedät siitä enemmän kuin Suomen hallitus ja eduskunta yhteensä.

  • Esa Helakallio

   Anitte, nyt olet asian ytimessä. – Joeseph E. Stiglitz on kirjoittanut loistavan kirjan The Euro, jossa hän arvostelee kovin sanoin ns. Troikan (Kansainvälinen Valuuttarahasto, EU-komissio ja Euroopan Keskuspankki) harjoittamaa ns. austerity policya jonka mukaisilla toimenpiteillä on ollut tuhoisat vaikutukset erityisesti Kreikan kansantalouteen. Politiikka on hyödyttänyt rikkaita, mutta köyhdyttänyt tavallista kansaa. Ja tässä Troikan harjoittamassa toiminnassa oli silloinen talouskomissaari Olli Rehn hyvin keskeisessä asemassa. Stiglitz pitää troikan toimenpiteitä täysin väärinä ja ongelmien lisäämisenä niiden poistamisen sijasta.

   Nyt Rehn on Suomen Pankin pääjohtaja ja yksi kotikutoisen troikan jäsenistä. Tämän Troikan muut jäsenet ovat Jorma Ollila ja Esko Aho. Kaikilla on vahva keputausta ja edustavat Keskustassa vallassa olevaa nykysuuntausta, jota voi kutsua Uusliberalismiksi tai antialkiolaisuudeksi. Kukin voi miettiä tästä eteenpäin mitä kaikkea tämä pitää sisällään.

  • AnItte

   Juu suuremmista kuvioista nämä Suomeen on tulleet, on pakko tehdä sisäinen devalvaatio koska meillä ei ole omaa valuuttaa. €uron takia tämä kurjistaminen ja valtion tehtävien yksityistäminen ajetaan väkisin läpi. Pitäisi saada oma valuutta suojamekanismeineen ja sen pitäisi antaa kellua. Rahan luominen tyhjästä kirjanpitokikkailulla pitäisi kieltää muilta kuin valtiolta. Tässä Areenan radiohaastattelussa on mielenkiintoist €uron kritiikkiä ja paljon hyvää tietoa rahasta, antaa ajattelemisen aihetta.
   https://areena.yle.fi/1-1896441

   Mark, takuulla luen ’Euvostoliiton kansantalous tutuksi’ ja huolella : )

 13. Vilperi

  Saku… Löysin aikoinaan 2010 korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen, kyseessä oli määräaikainen työsopimus.
  Siinä oli sekä määräaikainen työ ajallisesti määritelty että irtisanomisperusteena TES. Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä katsottiin molempien olevan voimassa eli näin pitkäkin määrräaikainen voitiin irtisanoa TES:sin mukaan.
  Löydätkö kyseisen ennakkopäätöksen.

 14. Mauri Pulkkinen

  Jos Lindströmin tulkinta positiivisesta syrjinnästä on oikea ja perustuslain ja yhdenvertaisuuslain mukainen, esitän heti, että yli 70-vuotiaiden eläkettä korotetaan 50 %. Eihän se tuon tulkinnan mukaan voi olla lainvastaista.

  Hallitusta vaivaa laajemminkin sama käsitys kuin Lindströmillä. Kaikki on hyvin, kun harjoitetaan positiivista syrjintää jakamalla etuisuuksia hyväosaisille.

  • Jonis Lusis

   Lapsenteko iässä olevat alle 30v naiset saattavat olla eri mieltä positiivisesta syrjinnästä.
   Uskon työnantajien lakia lobatessaan ajatelleen juuri äitiysloman riskejä.

   • Mauri Pulkkinen

    Yritin olla satiirinen. Positiivinen erityiskohtelu on oikeampi termi ja sen käyttöön on reunaehtoja.

    ”Positiivinen erityiskohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei yhdenvertaisuuslain 9 §:n mukaan ole syrjintää. Positiivisella erityiskohtelulla on oltava perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite ja sen tulee olla suunniteltua, oikeasuhtaista ja tilapäistä. Positiivista erityiskohtelua ovat esimerkiksi sellaiset oikeasuhtaiset rekrytointitoimenpiteet, joilla pyritään lisäämään aliedustettuun ryhmään kuuluvien henkilöiden (esimerkiksi maahanmuuttajien) osuutta henkilöstössä. ”

 15. Veijo Hukari

  Markkinatalous on usean kerroksen rakennelma. Joskus toimet jollain tasolla vaikuttavat asiaan perehtymättämän näkövinkkelistä oudoilta.
  Ylimmällä tasolla 1. on kansainvälinen kauppa (EU, kilpailukyky). Tämän tason vääristymien seurauksen näkyvät työttömyydessä ja koko kansakunnan köyhtymisenä. Korjaukset kustannuksissa, tuotekehittelyssä ja koulutuksessa.
  Seuraava kerros, taso 2. on valtion talous. Huonot seurausilmiöt ova velkaantuminen, sosiaaliturvanleikkaukset ja verotulojen kiristäminen. Korjaukset ovat sote-uudistus, hallinnon tehtävien karsinta ja työllisyyden lisääminen.
  Seuraava kerros taso 3. on yritystaso. Huonot seurausilmiöt ovat työttömyys, sosiaaliturvan alentaminen vastaamaan talouden tehokkuustasoa ja valtion talouden epätasapaino. Korjaustoimet ovat pääomamarkkinoilla, työmarkkinoilla ja verotuksessa.
  Viimeinen taso 4. on kuluttaja. Hyvinvoinnin ylläpito ja pitkällä aikavälillä kasvattaminen. Epäonnistumisen seurausilmiöt ovat someraivo, politiikan aliarvioiminen. Korjaus: Korjata nuo edellä olevat tasapaino-ongelmat. Hyvinvointi on talouden hoidon seurausilmiö, eikä rahanjako-ongelma.
  ”Kaikki poliitikot tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta oikein tekeminen ei mahdollista uudelleenvalintaa.” Suurimman palkinnon ja suosion saa puolue, joka vastustaa kaikkia korjaustoimia. Uuninpankolla näkee vain tuon alimman tason.

  • samppa haapavaara

   Meinaako Veijo, että filosofiasi muuttuu todeksi, mitä useammin sitä julistat?

  • Mauri Pulkkinen

   Luettelon olen minäkin nähnyt aiemmin. Voi asiaa noinkin tarkastella, mutta ”tasot” eivät ole itsellisiä ja korjattavissa erikseen, vaan koko rakennelma on linkittynyttä ja muutokset yhdessä heijastuvat koko rakennelmaan.

 16. Antti Järveläinen

  Rajua tuo hallituksen teksti, jelpot potkut ovat ”positiivista syrjintää” alle kolmikymppisille. Propagandistisen uuskielen käytössä autoeitaarisiin valtioihin verrattuna, esim Venäj. Trurkki, Unkari ei ole enää laadullista eroa, vain aste-ero. Työsulun kohdentaminen vain tietyt tuntomerkit täyttävään joukkoon on myöskin merkki autritaarisesta vallankäytöstä. Demokratia ja laki on unohdettu. Laeista ei näemmä tarvitse välittää. Epätoivoista kiinni pitämistä struktuureista ja teknologiasta, joiden ohi kehitys on jo ajanut.

  Kaikkiaan on kyse erään aikakauden päättymisestä, siitähän tällainen käskyttämiseen pyrkivä meno oirehtii. Historia ei toista itseään, mutta analogioita löytyy runsaan sadan vuoden takaa mm. pääministeri Stolypinin aikakaudelta. Liekö nimi useallekaan tuttu, muta venäläiset äänestivät hänet muutama vuosi Tai voi olla rapiat kymmenenkin vuotta) sitten toiseksi tärkeimmäksi venäläiseksi kautta aikain Stalin tuli kolmanneksi. Eka sijan vei Pietari Nevski.

 17. mark

  Pannaan soimaan ajankohtainen työväen marssilaulu. Nimiä vois tietenkin päivttää, mutta hyvä näinkin.

 18. Lea Bäckman

  Vallitseva markkinakapitalismi näyttää olevan systeemi, joka tuo ihmisistä esiin sen kaikkein alhaisimman ja raadollisimman puolen. Kilpailuyhteiskunta, joka eriarvoistaa jäsenensä siten, että osalle ei suoda edes kunnollista perustoimeentuloa, on vanhakantainen ja sivistymätön ja se on omiaan raaistamaan ihmiskuntaa entisestään. Kaukana ovat ne viime sotien jälkeiset vuodet aina 80-luvulle saakka, jolloin pyrittiin lisäämään ihmisten tasa-arvoa ja yleistä hyvinvointia, sekä keskinäistä yhteisymmärrystä ja oikeudenmukaisuutta.

  Nyt ovat vallankahvassa ne sukupolvet, joilla ei itsellään ole mitään kokemusta tai edes ymmärrystä yhteiskunnan rakentamisesta ihmisarvoa kunnioittaen.

  Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi yhteiskunnan joka tasolla kaikkia lakeja aletaan rikkoa, omankädenoikeutta käytetään, väkivalta ja rikollisuus lisääntyvät. Tällaiseen kaaokseen juuri pyritäänkin, matkalla kohti järjetöntä kontrolliyhteiskuntaa. Hallitus näyttää tässä mielessä kansalle esimerkkiä siitä, että lakeja ei enää tarvitse noudattaa. Röyhkeimmät voittavat! The winner takes it all! Tällaista oli joskus 1980-luvulla thatcherismin ja reaganismin aikaan viimeksi. Silloin homma jäi vähän puolitiehen, kun 90-luvun lama vei öykkäreiltä pohjan pois kokonaan. Mutta taas yritetään lyödä päätä seinään, heh.

  Pyrkimys kaaokseen ja laillisen yhteiskuntajärjestelmän kaatamiseen on valtiorikos. Siihen voivat syyllistyä myös demokraattisin vaalein valitut hallitukset. Tällaisen hallituksen saattaminen edesvastuuseen toimistaan, on merkittävä kansalaisteko, jota jälkipolvet tulevat kunnioittamaan.

  • mark

   Kun tuloeroja kasvatetaan täytyy kansan kontrollia koventaa. Näin se on ollut aina.

 19. Ulla Vehaluoto

  Hallitus piiskaa, lyö ja hakkaa, sanoo ”tämä on sinun omaksi parhaaksesi”. Kun hallitus kuulee itkua ja parkua, hallitus sanoo ”usko pois, tämä sattuu minuun enemmän kuin sinuun”. Kansalaisiin kohdistuvat leikkaukset ja silpomiset ovat hallitukselle ”kipeitä”. Mutta ei voi mitään, kun ne nyt vaan on pakko tehdä! Ihan pakko.

  Natsit ovat aina turvautuneet väkivaltaan kaikissa ongelmatilanteissa. Siitä syystä natseja ei pitäisi lainkaan päästää tekemisiin ihmisten kanssa.

  Natsitkin saattaisivat pärjätä vaikka ojankaivajina tai automekaanikkoina, mutta erityisesti ihmisten hoivaamiseen ja opettamiseen hallituksella ei ole minkäänlaista valmiutta tai kyvykkyyttä. Se nyt vaan on niin, että kuka tahansa ei pärjää missä tahansa työssä.

  Vain täydelliset sekopäät voivat kuvitella, että voimme päästää esimerkiksi sarjakuristajia työkokeilemaan lastentarhaan tai sairaalaan. Mutta täydellisiä sekopäitä ikävä kyllä on, onhan hallituksemmekin siitä elävä todiste.

 20. Marko Saarela

  Jari Lindström. Esimerkki ihmisestä, kun kusi nousee päähän. Halveksuttavaa ja irvokasta.

 21. Neljän lapsen työssä käyvä äiti

  Jos saisin valita, onko alle kolmikymppinen lapseni työttömänä yli kolme kuukautta vai ottaisiko hän määräaikaisenkin työn, patistaisin häntä ilman muuta töihin riippumatta siitä kumpi rahallisesti kannattaisi juuri tällä hetkellä. Itsetunnolle ja kokemuksen saamiselle on hyvä olla töissä ja ansaita edes osa toimeentulostaan. Sitä paitsi en usko alkuunkaan, että työnantajan tarkoitus on vain potkaista työntekijä pois panostettuaan resursseja työntekijän opettamiseen, mitä työ kuin työ vaatii.

  • AKK

   Niin minäkin tekisin ja olen tehnyt, mutta en heikentäisi työsuhdeturvaa. Kyllä nuoret ansaitsevat työsuhdeturvan siinä missä vanhemmatkin ja ehkä vielä enemmänkin.
   Irtisanomissuojan puute ajaa jokaisen ihmisen aina enemmän tai vähemmän tyhjän päälle.. Haluaisin kuulla ne tapaukset joissa ei nykylainsäädännöllä pärjätä ja kohdata työnantajia joilla on vaikeuksia. Ja mitä auttaisivat määräaikaiset työsopimukset ilman perusteita, jollakin perusteellahan aina rekrytoidaan.
   Eikä nämä ole uskonasioista. Reilut säännöt pitää olla myös nuorille ja he ansaitsevat sellaiset.

  • Veijo Hukari

   Juuri noin sanoin omalle pojallenikin aikanaan. Nyt on erittäin menestynyt nuori mies.

 22. Pentti Nieminen

  Toisinaan positiivinen erityiskohtelu sopii vasemmistolle ja toisinaan ei. Opposition touhu on kuin hallituksella – lait on kivoja silloin kun ne sopii itselle.

  • stunned

   Nytkö jäätiin jauhamaan asian vierestä?

   Lindströmin newspeak on uuskieltä, jolla halutaan ohjata keskustelu sivuseikkoihin. Alle kolmekymppisten erityiskohtelu ei ole suosimista. Kyseessä on syrjintä iän ja työttömyyden perusteella.

  • sakutimonen

   Syrjinnästä ei saa väännettyä postiivista kohtelua mitenkään. Jos ei ole mitään sanottavaa, niin tänne ei kannata tulla höpöttämään.

   • Veijo Hukari

    Jos epäonnistuu palkkauksessa, sitä ei nykyään saa nollattua mitenkään. Pahimmillaa on oikeudessa ja maksaa monen kuukauden korvaukset. Sekö on Sakun mielestä oikeudenmukaista? Yrittäjällä ei yleensä ole mahdollisuutta erehtyä, kuin kerran.

    • AKK

     Kerro konkreettisia esimerkkejä, ettei tarvitsisi syrjiä ja rangaista kaikkia nuoria turhaan. Eiköhän noihin yksittäistapauksiin löydy ratkaisut nykyiselläänkin. Oletko muuten perehtynyt nykylainsäädäntöön ihan oikeasti?

    • sakutimonen

     Etkö ole koskaan kuullut koeajasta tai irtisanomisesta? Tai tutustunut työsuhteen purkamisen mahdollisuuteen?

    • Jyrki

     Eikö sitten vaikka 31-65 vuotiaan palkkauksessa voi epäonnistua? Pitäisikö ikähaitaria laajentaa. Olisihan se kätevää voitaisi myös poistaa 6kk koeaika kokonaan tässä tapauksessa. Vai miten tämä menee?

    • Jonis Lusis

     ”Jos epäonnistuu palkkauksessa, sitä ei nykyään saa nollattua mitenkään”.

     Suomessa irtiasanominen ei ole vaikeaa. Pitää muistaa, ettei laittomastikaan
     irtisanottua työntekijää tarvitse ottaa takaisin, vaikka työntekijä voittaisi jutun oikeudessa.

  • AKK

   Positiivista erityiskohtelua olisi se että nuorille taataan esim. lyhyempi koeaika ja pidempi irtisanomissuoja.
   Lindströmin Newspeakissä asia on käännetty päinvastoin. Hän kutsuu syrjintää postitiiviseksi.

   Ilmeisesti newspeak uppoaa aika hyvin suomalaisiin sikäli kuin syrjintää puolustavista kommenteista voi päätellä. Näinkö helppoa ihmisiä on vedättää!

   • töytön

    Tämä hallitus saa taiottua sontakikkareesta suklaaleivoksen.

 23. E. Petäjä

  Näin se on. Hallitus,joka pääsi valehtelemalla valtaan, ja pysyy edeen vallassa melkoisen sumuttamisen, ja huijaamisen ansiosta, on kaikkein suurin uhka Suomen tulevaisuudelle. Ajatelkaa, jumankeut, että tämä sakki saa suhmuroida veronmaksajien rahoilla vielä kokonaisen vuoden.

  • AKK

   En tosiaan toivo että yksikään hallitus lähtee tekemään noin pienellä kaapatulla enemmistöllä sen kokoluokan päätöksiä kuin mitä esim. Sote on. Kun hallitus on koottu omavaltaisesti, eräänlaisella vallankaappuksella ja selvästi äänestäjien tahdon vastaisesti Sipilöimällä, ei sillä ole mitään legitimiteettiä tehdä oikeastaan mitään päätöksiä.
   Valitettavasti demokratia lainsäädäntöineen ei ollut valmistautunut siihen että tuollainen vallankaappaus voisi edes tapahtua ja härskiys pääsi iskemään. Ja nuo samat veijarit raivaavat tilaa muille yhtä härskeille purkamalla nuorten työsuhdeturvaa. Sitä rataa.

   Sipilän hallitus jää historiaan demokratian irvikuvana, sen olen aina tiennyt ettei politiikka aina kestä päivänvaloa, mutta että näin härskiä toimintaa demokratiassa nimeltä Suomi! En olisi uskonut, mutta en tule unohtamaankaan.

 24. Illu

  Varmaankin liioiteltua mutta tuntuu että Suomessa on meneillään rakenteellinen oikeistolainen vallankaappaus.
  Etelä-Amerikan valtioissa nousivat valtaan sotilasjuntat mutta nykyisin kaikki tapahtuu hienovaraisemmin.

  Media pursuaa myös Huhtasaaren plagiaattia, sarjamurhaaja Penttilän vapautusta ja rikoksenuuusintaa, kuka kavalsi sitä ja kuka tätä. Ehkä tarkoituksena on nävertää uskoa laillisuuteen. Epärehellisyys ja rikollisen oikeuksien turvaaminen / rikoksen uusiminen alkaa näyttää uudelta normaalilta.

 25. on thin ice

  Oliko muuten niin, että tämä irtisanomishelpottaminen käsitti vain sellaiset alle kolmekymmppiset, jotka olivat olleet työttömänä kolme kuukautta? Jos ehdotus meni noin, niin on hallituksen tavoitteena taas ihmeellinen syrjintä tuplattuna. Perusteina ikä ja elämäntilanne ellei pian peräti jo sosioekonominen asema. Hallituksen yleinen asenne näyttää olevan, että kansalaista voi kohdella eriarvoisesti, suorastaan sortavasti sen perusteella, onko hän onnistunut saamaan työpaikan vai ei. Täten mm kokoomus väittämänään ”työväen”puolueena saakin uuden tulkinnan: ajetaan vain työpaikan saaneiden hannu hanhien etuja.

 26. Make

  SAK epäonnistuu viestinnässään tai ei tee sitä. Kokoomuksella on parhaat propa… viestintäalan ammattilaiset käytössä.

  Kaivaisin jopa 2007 hyllytetyn Oiva Lohtanderin spotin upgreidaukseen – vaikka leima päälle, että ”12 vuotta sitten tämä oli kärjistystä ja fiktiota…”

  Samapa tuo – robotit tulevat…

 27. Vilperi

  KKO:2006:4
  http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2006/20060004?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4aikainen%20ty%C3%B6sopimus

  Näillä perusteluilla Korkein oikeus katsoo, että työsopimuslain mukaan on mahdollista ottaa irtisanomisehto määräaikaiseen työsopimukseen.

Kommentoi »

Comments are closed