Turpiin vain ja onnea

Eilen saimme kuulla työministeri Jari Lindströmin todistavan, että hallituksen kaavailut sallia ilman perustetta määräaikaisuudet alle 30-vuotiaille ovatkin positiivista syrjintää, jolla helpotetaan nuorten töihin pääsyä. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun tämä hallitus antaa heikommassa asemassa oleville selkään ja sanoo sen olevan selkäänsä saavan etu. Työttömien hyödyksihän aktiivimallin tukileikkurinkin sanotaan olevan.

Tämä hallitus on osoittanut poikkeuksellisen öykkärimäistä asennetta alusta lähtien. Kiky-sopimuksen hallitus kiristi uhkaamalla säätää vielä ankarammat pakkolait, ja aktiivimalli runnottiin läpi täysin keskeneräisenä varoituksista pittaamatta.  Nyt kaikki ennakoidut uhkakuvat ovat osoittautuneet todeksi. Hallituksella tuntuu olevan käsittämätön halu mätkiä heikoimmassa asemassa olevia.

Hallitus on ruvennut öykkäröimään myös eduskunnalle. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat julistivat pari päivää sitten, että eduskunnalla ei ole asiaa kesätauolle ennen kuin sote- ja maakuntalainsäädäntö on saatu käsiteltyä. Nämä ryhmyrit unohtivat, että he tai edes koko hallitus eivät voi määräillä eduskuntaa. Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta, mutta hallitus tuntuu käsittäneen tämänkin toisin päin.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Kun hallitus ei piittaa perustuslaista eikä muusta lainsäädännöstä, niin eivät piittaa muutkaan. Rakennusteollisuus aikoo aloittaa huomenna työsulun, joka kohdistuu vain Rakennusliiton jäseniin.

Perusteena se käyttää Rovaniemen hovioikeuden vuonna 2013 antamaa ratkaisua, jonka mukaan tällainen kohdennettu työsulku on mahdollinen. Ratkaisu on kuitenkin annettu ennen vuoden 2014 yhdenvertaisuuslakia, joka nimenomaan kieltää syrjinnän ammattiyhdistystoiminnan perusteella.

Suomen Yrittäjät puolestaan neuvoo työnantajia maksamaan liitoista riippumattoman YTK:n jäsenmaksun, mutta ei muiden. Tällä neuvolla pyritään heikentämään ay-liikkeen asemaa. Tämäkin neuvo on vastoin laissa säädetyn yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta, mutta se ei tunnu nykyisin ketään huolestuttavan.

Maan tapana oleva laista piittaamattomuus on levinnyt kaikkialle. Näyttää ikävästi siltä, että yhteiskunta lahoaa latvasta alkaen. Oikeudessa ovat olleet huumepoliisin päällikkö, valtakunnansyyttäjä ja tullin pääjohtaja. Oikeuteen joutuvat Helsingin kaksi entistä ja yksi nykyinen poliisipäällikkö. Oikeusministertin erityisavustaja on esitutkinnassa epäillystä lahjusrikoksesta.

Sote-lainsäädäntöä valmisteltaessa terveysalan suuryritykset olivat koko ajan yhteydessä erityisesti kokoomuksen silloiseen ministeriin Paula Risikkoon. Sitä ennen juuri kokoomuslaisia poliitikkoja siirtyi näihin yrityksiin johtajiksi vieden mukanaan tietoja, joista heille on varmasti hyötyä aluevalloituksia tehtäessä.

Yhteiskunnan yläkerros näyttää tekevän ihan mitä sitä huvittaa. Maan hallitus näyttää omalla esimerkillään, että heikompaa saa lyödä surutta, jos siitä on hyötyä itselle tai kavereille.

Kuva: Sira Moksi

 

 

 

Kommentit (61)
  1. Joni Pelkonen
    9.5.2018, 09:40

    Toivottavasti mahdollisimman moni pk-yrittäjä tajuaa, että juuri he ovat sitä halpatyövoimaa vailla oikeuksia mistä oikeistohallitus unelmoi.

  2. Huomaan, että Sakulla on zuckerzucker- ja terencehill&budspencer-päivät. Hei me lennetään, senkka nenästä pojat! Suuri puhallus.

    Hallitus on hulluwoodilaisia puupäitä.

Kommentointi suljettu.