Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uhkapeli ja haavekuvat

EK:n johtaja Hannu Rautiainen esitteli työnantajajärjestön vaaliteemoja mediatilaisuudessa keskiviikkona. Niistä keskeinen on yritysten pääsy kuntamarkkinoille ja kiinni 35 miljardin euron julkisten hankintojen pottiin. EK näkee kuntien rikkovan lainsäädäntöä, kun niiden liikelaitokset toimivat kilpailluilla markkinoilla eivätkä yhtiöitä toimintaansa.

Siltä suunnalta räjähtää siis vuorenvarmasti se pommi, jonka hallitus itse viritti. Kerrataanpa tapahtunutta:

Viime kesänä soten valinnanvapauslainsäädäntöön liittyvä vaatimus julkisen sektorin toiminnan pakkoyhtiöittämisestä kaatui perustuslakivaliokunnassa. Sen jälkeen pakkoyhtiöittäminen poistettiin laista, mutta epäselväksi jäi vielä mahdollinen EU-lainsäädännössä kielletty valtiontuki julksen sektorin liikelaitoksille.

Tämän takia Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa.

Hallitus päätti kuitenkin pelata uhkapeliä ja olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Lainsäädännön yleisperusteluissa hallitus viittasi kolmen sivun verran Slovakian järjestelmään, josta EU-komissio oli aiemmin antanut myönteisen lausunnon. Tätä samaa Slovakiaa koskevaa lausuntoa hallitus käytti myös perusteluna päätökselleen olla viemättä omaa lakiesitystään komission tarkastettavaksi. Samantapainen järjestely on siellä jo kertaalleen hyväksytty.

EU-tuomioistuin kuitenkin kumosi tämän Slovakiaa koskevan komission lausunnon. Siis juuri sen, johon Suomen hallitus nojaa omassa lakiesityksessään. Suomen hallituksen esitykseltä putosi pohja.

Lakiesitys on todettu arveluttavaksi sekä perustuslakivaliokunnassa että KHO:ssa, monista asiantuntijoista puhumatakaan. Sen perustelut on romutettu EU-tuomioistuimessa. Hallitus on kuitenkin tuonut oman esityksensä eduskunnan hyväksyttäväksi. On kiire, se on kirjattu hallitusohjelmaan, se on osa sote-lakipakettia, siitä riippuu myös maakuntahallinnon toteutuminen, ja maakuntavaalit painavat päälle.

Jos hallituksen esitys hyväksytään, niin siitä voi tulla kova lasku. Siihen ei tarvita kuin yhden terveydenhuollon palveluja tuottavan ilmoitus EU-komissiolle. Joku terveysfirma Pörriäinen voi viedä asian myös EU-tuomioistuimeen, jolloin Suomi voi joutua maksamaan jättikorvaukset EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisen perusteella.

Nyt EK:n on antanut selvän viestin siitä, että joku vie varmasti asian EU-komissioon tai EU-tuomioistuimeen. Silloin uhkapeli loppuu ja lasku lankeaa maksettavaksi. Korvausten lisäksi joudutaan palaamaan pakkoyhtiöittämiseen, jonka on jo kerran todettu olevan vastoin perustuslakia.

Mitäpä tekee maan hallitus? Perusteleeko se omaa esitystään juridisesti tai laskelmilla? Ei, vaan se satsaa rahaa mielikuvamarkkinointiin. Hallitus on laadituttanut mainossivun http://omamaakunta.fi/, joka keskittyy kertomaan soten luomasta ruusuisesta tulevaisuudesta kertomatta yhtään faktaa. Siitä voitte lukea tarkemman analyysin täältä.

Sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ilman laskelmia ja kelvollisia perusteluja. Eräs juristi kysyi Facebookissa osuvasti, että käykö tämä hallituksen maakunta-ja soteuudistuksen tietopaketti oikeuslähteestä etsittäessä aikanaan lainsäätäjän tahtoa? Vai onko kyseessä hallituksen strategisen viestinnän propagandapaketti, jolla ei ole mitään juridista merkitystä?

Kansa kyselee lainsäädännölle perusteluja, mutta hallitus tarjoaa vain haavekuvia. Sillä ei ole mitään muuta tarjottavaa, koska asiaperusteluja ei kerta kaikkiaan ole.

Kommentit (35)

 1. Rosa Warski

  Hallitus suhtautuu koko hommaan kuin uhmaikäinen. Se HALUAA Soten ja maakuntauudistuksen läpi, vaikka näistä puuttuu järki kaikin tavoin.

  1) Sote ei säästä, vaan maksaa valtavasti.
  2) Sote ei paranna terveydenhuoltoa, vaan huonontaa.
  3) Maakuntauudistus ryöstää kuntien omaisuuden sekä romahduttaa niiden toiminnan ja talouden.
  4) Toteutuessaan uudistukset laskevat runsaasti Kokoomuksen ja Keskustan tulevaa kannatusta.

  Järjestä ja asioista itsestään ei siis voi ollakkaan kysymys. Sen sijaan taustalla on tietysti korruptio, missä muutamat puolueiden johtohahmot saavat huomattavaa henkilökohtaista etua. Tästä ollaan hiirenhiljaa, koska totuus sattuu.

  • Kimmo Paaso

   Juuri näin.

  • Tarja Virta

   Aamen.

 2. Mm

  Aina kun eteeni osuu kuva Sipilästä, en näe muuta kuin sairaan miehen sairaine ideoineen. En ymmärrä presidentti Niisnistöäkään. Kovasti ottaa kantaa kaiken maailman höpöhöpöön, mutta tällaisissa tilanteissa, kun suomea selvästi ajetaan tahalteen päin seinää, niin hän jättää kansan yksin.

  • Antonio

   Mielenkiintoista, että hallitus ”haluaa” välttämättä jäädä historian lehdille pohjoismaisen hyvinvointivaltion perustan myrkyttäjänä.
   Tätä ei vielä toki ole ajankohtaista pohtia, kun sotesoopalakiesityskin vasta menossa Eduskuntaan.

   Mutta mielessähän tämä käy, ja sitten kun aika koittaa, alkaa jälkitutkimusten ja -analyysien tulva.

   Siina vaiheessa orpot ja sipilät sun muut rontit häipyvät maasta, ellemme saa heitä telkien taa…?

   • Kimmo Paaso

    Emme saa. Siis telkien taakse. Suurimmat roistot pääsevät melkein poikkeuksetta pälkähästä. Sen ne tietää, ja siksi ne juuri voivat tehdä suurimpia rikoksia.

    • Esa J.

     Mutta eiväthän nämä kansakunnan valiot joudu telkien taakse…! Päinvastoin, heitä hehkutetaan suurina visionääreinä ja sankareina.

     Mistä vetoa, että näistä kaveruksista leivotaan palkintosikoja korkeilla kunniamerkeillä ja arvonimillä…? Kutsut linnan juhliin on takuuvarmoja!

     Siihen auttaa, kun ajattelee nämä hirmut alushoususillaan!

     • töytön

      Ja ainahan sitä yks kravattirotta täältäkin pääsee EUn palkkalistoille. Kataisella pyyhkii ihan hyvin, rehellinen suomalainen mies kun on.

  • Hande

   Minä taas en ihmettele Niinistön vaikenemista yhtään. Hänhän kuuluu samaan ”syndikaattiin” kuin Sipilä, Orpo ja Soini taustavoimineen.

   • Mm

    Niin, ei sitä enää tule ihmeteltyä. Jotenkin sitä aina kuvitteli, että Suomi on turvassa näin härskiltä keplottelulta. (Luottanut sokeasti, ettei kukaan kehtaa hyvinvointivaltiota tuhota.) Onneksi on kuitenkin Saku, jota lukemalla ja kannustamalla toivoo, että tämä ryöstö tulee edes tarkasti dokumentoitua.

    • stunned

     Hallintotavalla on nimikin. Suomi ei enää ole demokratia.

     Plutokratia on valtiomuoto, jossa valta jakautuu omaisuuden määrän ja yleisen kunnioituksen perusteella. Tuloerot ovat yleensä suuria tulonsiirtojen jäädessä pieniksi. Sana plutokratia on johdettu muinaiskreikan sanoista πλουτος (plutos) ja κρατείν (kratein), jotka tarkoittavat ’rikkautta’ ja ’hallita’.

  • Raija

   Niinistö ei olekkaan koko kansan presidentti vaan kokoomuksen presidentti eikä siksi puutu oman maan ahdinkoon millään lailla.

   • Esa J.

    Niinistö: työväen presidentti. Anteeksi Saku, mutta nyt tulee vitsi:

    Jenni ja Sale pelaavat korttia Mäntyniemen keittiön pöydällä. Jenni sanoo: ”Sinun vuorosi tehdä työt, kun kerran olet työväen pressa!”

   • jiipee

    Niinistö taitaakin paljastua koko tämän kokoomusvetoisen riiston ja ryöstön johtajaksi. Demari- tai Vihreä presidentti olisi avannut jo suunsa hallituksen riisto- ja leikkauspolitiikkaa vastaan. Mutta ei, eihän tämä kokoomuksen hiljainen ja salainen pomo. Ja tähän muuten perustuu kokoomuksen kova suosio edelleen.

 3. MattiP

  Tämä on hieman off-topic, mutta liittyy aikaisempiin postauksiin:

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005674672.html

  Kun tuossa kerrotaan, että ”APATA-HEDELMÄYHTIÖN toimitusjohtaja Stuart Weston sanoi Radio New Zealandin haastattelussa, että parempi palkkakaan ei saisi paikallisia tulemaan poimijoiksi. Hänen mukaansa sosiaali- ja työttömyystuilla elävät paikalliset näkevät mieluummin nälkää kuin työskentelevät kiivitilalla.”

  Niin tulee kyllä tämä meidän tuhertajahallitus mieleen. Ei kyllä paljastettu kuinka paljon parempi palkka.

 4. Elena

  :-O Kertoo paljon itse ”uudistuksesta” kun ei saatu kasattua edes kutakuinkin vaikuttavaa mainosmateriaalia! Selluliittivoiteetkin lupaa enemmän, parempaa kieltä käyttäen ja konkreettisemmin jo-kuudessa-viikossa-huomaat-tuloksineen. Sote-brosyyri on sisällöltään käsittämättömän heikkotasoista höttöä edes mainokseksi, mutta kai jotain oli pakko väsätä koska demokratia ja demokratiassa kuulemma tiedotetaan tärkeistä uudistuksista…

 5. MarkoL

  ”Feelgood” mainossivuston joka ainoa kategoria korostaa asioiden hoituvan ”kuten ennenkin”… kuulostaa siis puuhastelulta, jonka tarkoituksena vain rahan ja vallan uusjako.

  • Liisa

   Feelgood ja Happylife.
   Yle kirjoittaa kriittisesti, kerrankin: omamaakunta piste fi on silkkaa mielikuvavaikuttamista. Onko hallituksella jo oma propaganda-dreamteam? Selasin hetken sivuja ja tuli mieleen joku aivan outo uskonlahko, jonka tiedotuslehden kansikuvassa ihmiset kävelevät käsi kädessä kaikkivaltiaan suojeluksessa kohti yhteistä onnelaa yhden johtajan perässä.

   Ei voi mitään. Tuli myös mieleen tiedotus- ja propagandaministeri Goebbels. Saksalaisethan antoivat juutalaisten ymmärtää, että nämä pääsevät yhdessä lomamatkalle maaseudulle. Siksi juutalaiset lähtivät matkalaukkujensa kanssa ihan vapaaehtoisesti kokoontumispaikoille. Viimeistään juna-asemalla huomasivat, että ei tämä taidakaan olla mikään huviretki, kun heidät sullottiin karjavaunuhin. Matkan todellinen päämäärä selvisi heille vasta perillä. Tieto, totuus levisi myöhemmin, vaikka se oli jo myöhäistä ihmisten kannalta.

   • Antonio

    Yritin minäkin lukea, mutta
    alkoi oksettaa.

 6. AKK

  Jos hallitus ei hyväksytä lakipakettia Korkeimman hallinto-oikeuden kehotuksen mukaisesti ja Suomelle tulee maksettavaksi korvauksia tai vaatimus pakkoyhtiöittämisestä EU:n kilpailulainsäädännön perusteella, niin silloinhan on tahallisesti rikottu hallitukselle (ministereille) ja valmisteleville virkamiehille kuuluvia velvollisuuksia.
  Tuolloin tulee toimia varmaan perustuslain 10 luku Laillisuusvalvonta mukaan ja asettaa nykyisen hallituksen ministerit sekä valmistelevat virkamiehet vastuuseen EU-lakien rikkomisesta ja rikkomisen seurauksista.

  Eihän tuossa asemassa ja tällaisessa asiassa voi toimia asenteella että tehdään nyt näin, katotaan mitä tapahtuu.

  114 §
  Ministerisyytteen nostaminen ja käsittely
  Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa käsitellään valtakunnanoikeudessa sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

  Syytteen nostamisesta päättää eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnan kannanoton valtioneuvoston jäsenen menettelyn lainvastaisuudesta. Eduskunnan tulee ennen päätöstä syytteen nostamisesta varata valtioneuvoston jäsenelle tilaisuus selityksen antamiseen. Asiaa käsitellessään valiokunnan tulee olla täysilukuinen.

  Syytettä valtioneuvoston jäsentä vastaan ajaa valtakunnansyyttäjä.

  116 §
  Ministerisyytteen nostamisen edellytykset
  Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

  118 §
  Vastuu virkatoimista
  Virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Hän on myös vastuussa sellaisesta monijäsenisen toimielimen päätöksestä, jota hän on toimielimen jäsenenä kannattanut.

  Esittelijä on vastuussa siitä, mitä hänen esittelystään on päätetty, jollei hän ole jättänyt päätökseen eriävää mielipidettään.

  Jokaisella, joka on kärsinyt oikeudenloukkauksen tai vahinkoa virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan henkilön lainvastaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi, on oikeus vaatia tämän tuomitsemista rangaistukseen sekä vahingonkorvausta julkisyhteisöltä taikka virkamieheltä tai muulta julkista tehtävää hoitavalta sen mukaan kuin lailla säädetään. Tässä tarkoitettua syyteoikeutta ei kuitenkaan ole, jos syyte on perustuslain mukaan käsiteltävä valtakunnanoikeudessa. (4.11.2011/1112)

 7. Jonis Lusis

  Kepuleita ja Kokkareita odottaa niin suuri palkinto, että kannattaa oikoa mutkat suoriksi.
  Poliittisen vastuun kantaminen voi olla se pahin skenaario. Se on vaakakupissa kevyttä niinkuin
  vaalikarjan muisti.

 8. Eino

  Julkisen sektorin bisnestämisen sekä valtio-omaisuuden myynnin yhteydessä hallitus on kauppaamassa myös demokratian. Osa yhteiskuntatietoa hankkineesta nuoremmasta polvesta harkitsee muuttoa tästä yhden ”totuuden” sekä pimeän keskustelemattomuuden ankeuttaja-mordorista, jossa valtaeliitti vaikuttaa suorastaan pelkäävän avoimuutta sekä erilaisten näkemysten julkituloa. Kansalaisten ylläpitämä Yle on heikoilla monipuolisena yhteiskunta- ja talous debattifoorumina. Antaneeko tilanteesta vihjettä hallintoneuvostonsa koostumus. Nuoret proget ovat selvästi vähemmistössä tai kokonaan poisssa.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/12/ylen-hallintoneuvosto

 9. AnItte

  Koska hallitus ei kerta mitenkään halua/viitsi/osaa lähettää sote-lainsäädäntöä EU:n notifioitavaksi niin lähetetään jokainen vetoomus/valitus Euroopan parlamentille. Eikös hallituksen toiminta ole EU lainsäädännön/direktiiviin vastainen ym. Kuten Saku kirjoittaa. Vaaditaan sote-lainsäädännön notifiointia. Valitetaan vielä maakuntavaalien liian nopeasta pitämisestä, eikös vaalit voi järjestää vasta vuoden päästä lain voimaantulosta. Olisiko EUsta jotain hyötyäkin joskus tavallisille ihmisille, jotka päätyy aina maksajan paikalle.

  Päädyin vetoomukseen/valitukseen, joka on täällä
  http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/alternative-ways-eu

  Muita tapoja löytyy täältä, olisko näissä muita sopivia
  http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/alternative-ways-eu

  Ja täältä
  https://ec.europa.eu/finland/services/your-voice-and-appeals_fi

  Ps. Sipilä ei muuten tiennyt edes EU kansalaisaloitteen olemassaolosta, jossain julkisessa tilaisuudessa nuori tyttö pääsi nolaamaan Sipilän

  • Sirpa Kärkkäinen

   Löysin ohjeet, mutta en itse kantelua. Olisiko mahdollista, että julkaisisit sen netissä ?( Facebook – kuvana, Slide Share diana, Instagram kuvana jne.) Asia on tärkeä ja todella olennainen, koskettaa jokaista Suomen kansalaaista, sillä muuttaahan se terveydenhoidon aivan toisenlaiseksi kuin nyt sotessa on kaavailtu. Jaan tekemääsi valitusta ilomielin somessa. Löydät minut Facebookista omalla nimelläni – profiilikuvani on se vilkuttava kahvikuppi.

 10. eija

  En tiedä laista enkä säädöksistä.Minua kiinnostaa moninkertaisena mummuna mitä tapahtuu todellisuudessa neuvola toiminnalle,tuleeko maksulliseksi vai herrrat ja rouvat käsi selän takana vannovat,ettei tule?

  • Raija

   Saa luultavasti lähkohtaisesti lähteä siitä että mitä kiivaammin he kieltävät jotain sitä varmemmin se tulee.

 11. mark

  Autoradio kertoi tänään, Sipilä on ostanut Tuho-Aholta ”selvityksiä” puolella miljoonalla eurolla. Tätyy katella löytyykö niitä, ovatko julkista liirumlaarumia. Varmaan sitä samaa austeritya jolla Kreikka pantiin historiansa syvimpää lamaan. Italia lienee seuraava. On vain ajan kysymys milloin on meidän vuoromme. Tällä vauhdilla ei mene monta vuotta.

  • mark

   Löytyihän ne ”selvitykset” Työministeriön ja Liikenneministeriön sivuilta. Ei austeritya tällä kertaa, mutta ei mitään uutta mitä eivät jo sadat ja tuhannet tietäisi, mutta saihan Sipilä (Lintilä) järkättyä kaverille vähän liksaa.

   YLEkin näytti tehneen jutun Valtiovarainministeriön haavekuva mainonnasta. https://yle.fi/uutiset/3-10199168

 12. Matti Luomansuu

  Kuluvan voden loppua kohden on eduskuntavaalien 2019 media rummutus täysillä käynnissä. Ja eduskuntavaalien äänestyshetken koittaessa, tämä hyväuskoinen, sinisilmäinen ja osiltaan tyhmäkin kansa jälleen menee vipuseen. Mikään ei tule muuttumaan, muuten kuin siltä osin kuin, että Sote ja Maakuntamalli on saatu käyntiin ja jyskyttää täysillä eteenpäin.

  • Niilo

   Näinpä. Suomalaiset ovat hidasta ja jähmeää, helposti vedätettävää kansaa. Kun hallitus tekee kymmenen selvästi ikävää asiaa, jotka sattuvat omaan nilkkaan, niin kaikki kuittaantuu ja unohtuu, kun seuraavien vaalien alla luvataan kymmenen hyvää ja kaunista lupausta.

 13. Rintsu

  Tuo uskomaton kiire ja kädetön sähläys pitää sisällään kaikki katastrofin siemenet.

  Vanha työelämän viisaus sanoo, että voidaan tehdä nopeasti, halvalla ja hyvin, mutta saa valita vain kaksi vaihtoehtoa.
  -jos tehdään nopeasti ja hyvin niin se ei ole koskaan halpaa
  -jos tehdään halvalla ja hyvin niin siinä menee aikaa
  -jos tehdään nopeasti ja halvalla niin kättenjälkiä ei kehtaa kattoa kukaan

  Tuo on ihan työelämän perussääntö, mutta tämä hallitus ei ole sitä(kään) kuullut. Mitä en ihmettele yhtään koska tämän hallituksen käsitys työnteosta on muutenkin kummallinen.

  Tuo mainossivusto soten ihmeitä tekevästä voimasta tuo mieleeni kun verotarkastajakaudellani johtaja laittoi mallikappaleena kiertoon mielestään hienon tarkastuskertomuksen. Olihan siinä ammattimaiset muovikannet ja kaikki ja 15 sivua nelivärigrafiikkaa josta ei pylväs- tai piirakkataulukoita puuttunut. Se poistettiin vähin äänin kierrosta kun kävin sanomassa johtajalle, että tämä firma elää ostamalla ja myymällä tuotetta X ja tässä on nyt 15 sivua jossa tuotteesta X ei mainita halaistua sanaa joten mitä tässä on tarkastettu kun ei ainakaan sitä millä firma rahansa tekee?

  • mark

   Meidän hommissa sanottiin että tyhmä ja ahkera on pahin mahdollinen työmies, ehtii tekemään paljon vahinkoa. Laiska ja viisas hyvä. Pitänee paikkansa yleisemminkin. Ei tarvitse arvailla kumpi on tämä hallitus.

 14. Jussi Parviainen

  Valtio, kirkko, puolustusvoimat, eduskunta, kaikki kuuluu samaan harhautusoperaatioon nimeltä yhteiskunta! Yhteiskunta tapatti jokunen kymmentä vuotta sitten melkoisen määrän ihmisiä operaatiossa nimeltä sota! Sama kusetus eikun kiihtyy, Ja yhtä arvokas tuntuu sille ihmishenki olevan!

  • Ulla Vehaluoto

   Valtion kirkko, valtion puolustusvoimat ja valtion eduskunta ovat kaikki osa valtiota, joka puolestaan on osa yhteiskuntaa. Emme välttämättä tarvitse valtiota yhtään mihinkään, mutta yhteiskunnasta emme pääse eroon niin kauan kuin on ihmisiä. Ihmiset muodostavat yhteiskunnan. Se on myös jotakin, joka erottaa ihmiset eläimistä. Yhteiskunta voi organisoitua hyvin monin tavoin; nykyiset kansallisvaltiot ovat varsin tuore ilmiö.

   Valtio yhteiskunnan osana on ottanut väkivallan monopolin, ja sen avulla valtio harjoittaa valtiollisia toimia, jotka kohdistuvat maahan ja kansaan. Valtio ylläpitää väkivallan avulla omia rajojaan ja hallitsee väkivaltaan turvaten rajojensa sisäpuolella olevaa maata ja väestöä. Maa tarkoittaa myös ilmatilaa, kaikkia luonnon resursseja. Valtion klassinen määritelmä (Max Weberiltä) on: valtio on organisaatio, jolla on legitiimi väkivaltamonopoli tietyllä maantieteellisellä alueella. Legitimiteetin romahtaessa valtiokin romahtaa. Se ei välttämättä tapahdu heti, sillä muutokset voivat joskus viedä aikansa. Olennaista on, että romahdus tulee ja varmasti. Yksikään tyrannia ja kusetusjärjestelmä ei ole säilynyt ikuisena, tai edes pitkään.

   Valtio-sana juontuu sanasta valta. Valtio käyttää valtaa, tarkemmin sanottuna ylivaltaa, ja todellakin valtiolla on väkivallan monopoli turvanaan. Ääritapauksessa se joka pullikoi valtiota vastaan, tapetaan laillisesti. Valtio säätää lait ja huolehtii niiden toimeenpanosta. Mikäli valtion valtaan on asetettu rikollisia, tai persoonallisuudeltaan vakavasti häiriintyneitä kuten vaikkapa herra Hitler, tai yksinkertaisesti vain pelkkää omaa etua ajavia sadisteja, on maalla ja kansalla tukalat olot. Enemmistödemokratiassa enemmistön äänin voidaan päättää mitä vaan, eikä tarvita edes enemmistön ääniä, koska vaalimatematiikka ja muut kieroilun konstit. Enemmistö ihmisistä on täysin manipuloitavissa. Siitä syystä on jopa vain luontevaa että Suomen ja USAn kaltaisissa ”demokratioissa” valta on keskittynyt kieroilijoille, opportunisteille, ja heitä ohjailevalle suurpääomalle.

   Valtion valta on kaapattavissa, siitähän on runsaasti esimerkkejä. Vallankaappaukseen ei tarvita minkäänlaista enemmistöä tai kansan tukea sinänsä, vaan kymmenellä prosentilla on vallankaappauksia tehty. Suomessa toteutettiin 90-luvulla uusliberalistinen vallankaappaus, erittäin ovelasti vieläpä, ilman että vieläkään suurin osa kansasta on tajunnut koko tilannetta.

   Vallankaappauksessa olennaista on vain se että tietyt keskeiset valtion instituutiot on miehitetty vallankaappareiden käskyläisillä. Nykyinen Sipilän ”alkiolaisten” jengin ujuttautuminen keskeisiin valtion organisaatioihin on vain samaa uusliberalistisen vallankaappauksen jatkumista. Alkiolaisuuttahan siinä ei ole hitustakaan, vaan aivan päinvastoin, mutta ei NL:n kansandemokratiakaan mitään kansan tai demokratiaa ollut. Kaikille tyrannioille ja diktatuureille on ominaista valehdella musta valkeaksi, ja siitä ne myös on helpolla tunnistettavissa.

   Uusliberalismissa ei arvosteta ihmishenkiä. Uusliberalismissa arvostetaan rahaa. Raha ja rahan palvonta ylittää ihmisen ja ihmisiin kohdistetun kunnioituksen.

   Maailma on yhä enemmän täysin selvästi asettautunut rahan valtaan, ja on ihmisten asia sietää sitä tai olla sietämättä. Toisin kuin tyrannit meille uskottelevat, me emme suinkaan ole voimattomia, ainoa vika meissä on siinä, että annamme voimamme aivan väärälle asialle. Kuten Trumpille, Sipilälle ja Hitlerille.

 15. AikaMies

  Vuosikymmeniä sitten Eero sanoi niuhottavalle kunnallisvirkamiehelle itse valitsevansa työtoverinsa. Näin hän tekikin. Kyse oli vain työpaikan valinnasta. Siellä ne työkaveri jo odottivat 😉 . Osaavalle koulunsa käyneelle tilanne on edelleen sama. Työpaikan voi (jossain määrin) valita ja samalla työkaverinsakin.
  Meinaan jotta taitaa valtionhallinossa jokainen ”maakuntapyörteeseen” joutuva ajautua uuteen työpaikkaan kukin kykyjensä mukaan.
  Rotat ns. jättävät uppoavan laivan ja jäljelle ei jää ainakaan paras osaaminen asiantuntemus. Ihan menee tilauksen mukaan [sen saa minkä tilaa].
  Minulle ie ihan ole selvinnut, mutta kertokoon hän joka tietää kuka tilasi ja mitä tilasi!

Kommentoi »

Comments are closed