Uhkapeli ja haavekuvat

EK:n johtaja Hannu Rautiainen esitteli työnantajajärjestön vaaliteemoja mediatilaisuudessa keskiviikkona. Niistä keskeinen on yritysten pääsy kuntamarkkinoille ja kiinni 35 miljardin euron julkisten hankintojen pottiin. EK näkee kuntien rikkovan lainsäädäntöä, kun niiden liikelaitokset toimivat kilpailluilla markkinoilla eivätkä yhtiöitä toimintaansa.

Siltä suunnalta räjähtää siis vuorenvarmasti se pommi, jonka hallitus itse viritti. Kerrataanpa tapahtunutta:

Viime kesänä soten valinnanvapauslainsäädäntöön liittyvä vaatimus julkisen sektorin toiminnan pakkoyhtiöittämisestä kaatui perustuslakivaliokunnassa. Sen jälkeen pakkoyhtiöittäminen poistettiin laista, mutta epäselväksi jäi vielä mahdollinen EU-lainsäädännössä kielletty valtiontuki julksen sektorin liikelaitoksille.

Tämän takia Korkein hallinto-oikeus katsoi sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa, että koko lakipaketti on hyväksytettävä etukäteen EU-komissiossa.

Hallitus päätti kuitenkin pelata uhkapeliä ja olla noudattamatta KHO:n neuvoa. Perusteeksi hallitus ilmoitti epämääräisen solidaarisuusperiaatteen, jonka mukaan kiellettyä valtiontukea ei ole. Lainsäädännön yleisperusteluissa hallitus viittasi kolmen sivun verran Slovakian järjestelmään, josta EU-komissio oli aiemmin antanut myönteisen lausunnon. Tätä samaa Slovakiaa koskevaa lausuntoa hallitus käytti myös perusteluna päätökselleen olla viemättä omaa lakiesitystään komission tarkastettavaksi. Samantapainen järjestely on siellä jo kertaalleen hyväksytty.

EU-tuomioistuin kuitenkin kumosi tämän Slovakiaa koskevan komission lausunnon. Siis juuri sen, johon Suomen hallitus nojaa omassa lakiesityksessään. Suomen hallituksen esitykseltä putosi pohja.

Lakiesitys on todettu arveluttavaksi sekä perustuslakivaliokunnassa että KHO:ssa, monista asiantuntijoista puhumatakaan. Sen perustelut on romutettu EU-tuomioistuimessa. Hallitus on kuitenkin tuonut oman esityksensä eduskunnan hyväksyttäväksi. On kiire, se on kirjattu hallitusohjelmaan, se on osa sote-lakipakettia, siitä riippuu myös maakuntahallinnon toteutuminen, ja maakuntavaalit painavat päälle.

Jos hallituksen esitys hyväksytään, niin siitä voi tulla kova lasku. Siihen ei tarvita kuin yhden terveydenhuollon palveluja tuottavan ilmoitus EU-komissiolle. Joku terveysfirma Pörriäinen voi viedä asian myös EU-tuomioistuimeen, jolloin Suomi voi joutua maksamaan jättikorvaukset EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisen perusteella.

Nyt EK:n on antanut selvän viestin siitä, että joku vie varmasti asian EU-komissioon tai EU-tuomioistuimeen. Silloin uhkapeli loppuu ja lasku lankeaa maksettavaksi. Korvausten lisäksi joudutaan palaamaan pakkoyhtiöittämiseen, jonka on jo kerran todettu olevan vastoin perustuslakia.

Mitäpä tekee maan hallitus? Perusteleeko se omaa esitystään juridisesti tai laskelmilla? Ei, vaan se satsaa rahaa mielikuvamarkkinointiin. Hallitus on laadituttanut mainossivun http://omamaakunta.fi/, joka keskittyy kertomaan soten luomasta ruusuisesta tulevaisuudesta kertomatta yhtään faktaa. Siitä voitte lukea tarkemman analyysin täältä.

Sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ilman laskelmia ja kelvollisia perusteluja. Eräs juristi kysyi Facebookissa osuvasti, että käykö tämä hallituksen maakunta-ja soteuudistuksen tietopaketti oikeuslähteestä etsittäessä aikanaan lainsäätäjän tahtoa? Vai onko kyseessä hallituksen strategisen viestinnän propagandapaketti, jolla ei ole mitään juridista merkitystä?

Kansa kyselee lainsäädännölle perusteluja, mutta hallitus tarjoaa vain haavekuvia. Sillä ei ole mitään muuta tarjottavaa, koska asiaperusteluja ei kerta kaikkiaan ole.

 

Kommentit (35)
 1. Rosa Warski
  10.5.2018, 09:34

  Hallitus suhtautuu koko hommaan kuin uhmaikäinen. Se HALUAA Soten ja maakuntauudistuksen läpi, vaikka näistä puuttuu järki kaikin tavoin.

  1) Sote ei säästä, vaan maksaa valtavasti.
  2) Sote ei paranna terveydenhuoltoa, vaan huonontaa.
  3) Maakuntauudistus ryöstää kuntien omaisuuden sekä romahduttaa niiden toiminnan ja talouden.
  4) Toteutuessaan uudistukset laskevat runsaasti Kokoomuksen ja Keskustan tulevaa kannatusta.

  Järjestä ja asioista itsestään ei siis voi ollakkaan kysymys. Sen sijaan taustalla on tietysti korruptio, missä muutamat puolueiden johtohahmot saavat huomattavaa henkilökohtaista etua. Tästä ollaan hiirenhiljaa, koska totuus sattuu.

  1. Kimmo Paaso
   10.5.2018, 11:09

   Juuri näin.

  2. Tarja Virta
   10.5.2018, 12:22

   Aamen.

 2. Aina kun eteeni osuu kuva Sipilästä, en näe muuta kuin sairaan miehen sairaine ideoineen. En ymmärrä presidentti Niisnistöäkään. Kovasti ottaa kantaa kaiken maailman höpöhöpöön, mutta tällaisissa tilanteissa, kun suomea selvästi ajetaan tahalteen päin seinää, niin hän jättää kansan yksin.

  1. Mielenkiintoista, että hallitus ”haluaa” välttämättä jäädä historian lehdille pohjoismaisen hyvinvointivaltion perustan myrkyttäjänä.
   Tätä ei vielä toki ole ajankohtaista pohtia, kun sotesoopalakiesityskin vasta menossa Eduskuntaan.

   Mutta mielessähän tämä käy, ja sitten kun aika koittaa, alkaa jälkitutkimusten ja -analyysien tulva.

   Siina vaiheessa orpot ja sipilät sun muut rontit häipyvät maasta, ellemme saa heitä telkien taa…?

   1. Kimmo Paaso
    10.5.2018, 11:13

    Emme saa. Siis telkien taakse. Suurimmat roistot pääsevät melkein poikkeuksetta pälkähästä. Sen ne tietää, ja siksi ne juuri voivat tehdä suurimpia rikoksia.

    1. Mutta eiväthän nämä kansakunnan valiot joudu telkien taakse…! Päinvastoin, heitä hehkutetaan suurina visionääreinä ja sankareina.

     Mistä vetoa, että näistä kaveruksista leivotaan palkintosikoja korkeilla kunniamerkeillä ja arvonimillä…? Kutsut linnan juhliin on takuuvarmoja!

     Siihen auttaa, kun ajattelee nämä hirmut alushoususillaan!

     1. Ja ainahan sitä yks kravattirotta täältäkin pääsee EUn palkkalistoille. Kataisella pyyhkii ihan hyvin, rehellinen suomalainen mies kun on.

  2. Minä taas en ihmettele Niinistön vaikenemista yhtään. Hänhän kuuluu samaan ”syndikaattiin” kuin Sipilä, Orpo ja Soini taustavoimineen.

   1. Niin, ei sitä enää tule ihmeteltyä. Jotenkin sitä aina kuvitteli, että Suomi on turvassa näin härskiltä keplottelulta. (Luottanut sokeasti, ettei kukaan kehtaa hyvinvointivaltiota tuhota.) Onneksi on kuitenkin Saku, jota lukemalla ja kannustamalla toivoo, että tämä ryöstö tulee edes tarkasti dokumentoitua.

    1. Hallintotavalla on nimikin. Suomi ei enää ole demokratia.

     Plutokratia on valtiomuoto, jossa valta jakautuu omaisuuden määrän ja yleisen kunnioituksen perusteella. Tuloerot ovat yleensä suuria tulonsiirtojen jäädessä pieniksi. Sana plutokratia on johdettu muinaiskreikan sanoista πλουτος (plutos) ja κρατείν (kratein), jotka tarkoittavat ’rikkautta’ ja ’hallita’.

  3. Niinistö ei olekkaan koko kansan presidentti vaan kokoomuksen presidentti eikä siksi puutu oman maan ahdinkoon millään lailla.

   1. Niinistö: työväen presidentti. Anteeksi Saku, mutta nyt tulee vitsi:

    Jenni ja Sale pelaavat korttia Mäntyniemen keittiön pöydällä. Jenni sanoo: ”Sinun vuorosi tehdä työt, kun kerran olet työväen pressa!”

   2. Niinistö taitaakin paljastua koko tämän kokoomusvetoisen riiston ja ryöstön johtajaksi. Demari- tai Vihreä presidentti olisi avannut jo suunsa hallituksen riisto- ja leikkauspolitiikkaa vastaan. Mutta ei, eihän tämä kokoomuksen hiljainen ja salainen pomo. Ja tähän muuten perustuu kokoomuksen kova suosio edelleen.

Kommentointi suljettu.