Viikon luetuin väärinymmärrys

Joskus sitä toivoisi, että kunnalliset luottamushenkilöt lukisivat ja ymmärtäisivät esityslistatekstin. Sitä toivoisi myös, ettei edes puolueeseen sitoutunut media lähtisi ymmärtämättömyyden kelkkaan tekemällä poliitikon väärin ymmärtämästä asiasta yhtä väärin ymmärretyn uutisen. Vielä pahempaa tietysti on, jos sekä poliitikko että puoluelehti ymmärtävät asian tahallaan väärin.

En tiedä onko kyse tahallisesta vai tahattomasta väärinymmärryksestä, mutta joka tapauksessa perussuomalaisten Suomen Uutisten viikon luetuin ja kolmanneksi eniten reagoitu juttu johdattelee lukijat harhateille. Testatakaapa oma ymmärryksenne lukemalla tämä mieliä kuohuttava uutinen.

Sen jälkeen voitte lukea Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistatekstin täältä.

Jos mielenne tekee ruveta raivoamaan Helsingin koko maailmalle tarjoamasta ilmaisesta terveydenhuollosta Suomen Uutisten kommenttiosion tavoin, niin tehkää palvelus kotikunnallanne älkääkä ikinä ruvetko kunnallispolitiikkaan. Ette nimittän ymmärrä lukemaanne.

Kyse on siis Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksestä poistaa terveyskeskuksen käyntimaksu ulkopaikkakuntalaisilta ja ulkomaalaisilta. Syynä esitykseen on Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös, jonka mukaan käyntimaksu on vastoin yhdenvertaisuuslakia. Helsinki ei peri käyntimaksua omilta asukkailtaan, joten sitä ei voi periä myöskään ulkopaikkakuntalaisilta ja ulkomaalaisilta. Maksun suuruus on 16,40 euroa.

Kuten esityslistalta selviää, niin Helsinki perii edelleen varsinaiset hoitokustannukset sekä ulkopaikkakuntalaisilta että ulkomaalaisilta. Suomessa asuvan hoidosta lähtee lasku kotikuntaan. Ulkomaalainen maksaa joko itse, hänen vakuutuksensa maksaa tai hänen kotimaansa maksaa. Tähän laskuun lisätään myös se terveyskeskusmaksu 16,40 euroa, paitsi jos henkilön kotimaa on Australia. Sen kanssa Suomi on tehnyt kahdenvälisen sopimuksen terveydenhuollon palvelujen antamisesta samalla tavalla kuin kotimaan kansalaiselle.

Laitetaan vielä selvyyden vuoksi vastaus, jonka lautakunnan jäsen Leo Bergman antoi oman oman bloginsa kommentissa:

Teimme päätöksen, jossa nimellinen käyntimaksu poistettiin, mutta kustannukset peritään edelleen ulkomaalaisilta täydessä mitassaan kuten ennenkin. Jos laskutus on ennen mennyt kahdessa vaiheessa tyyliin 20€ (etukäteen maksettava käyntimaksu) + 880€ (jälkikäteen perittävä hoidon loppukustannus), niin nyt laskutetaan tuo hoidon kokonaiskustannus 900€ kerralla jälkikäteen. Kokonaiskustannusvaikutus muiden tekijöiden pysyessä ennallaan on 0€ sekä asiakkaan että kaupungin kannalta.

Voiko tuota sitten käyttää joku hyväksi 20 € arvosta per käyntikerta katoamalla loppulaskun perintävaiheessa? Joo kyllä, se on mahdollista. En kuitenkaan usko, että näin suuressa mitassa tulee käymään.

On tietysti mahdollista, että joku ulkomaalainen, hänen vakuutuksensa tai kotimaansa ei maksa laskua. Se mahdollisuus on yhdenvertaisuuden hinta.

Jos ette vieläkään ymmärtäneet, niin tuonne Suomen Uutisten kommenttikenttään mahtuu melskaamaan. Täällä ei kannata yrittää.

Kuva: Suomen Uutiset

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (18)
 1. Tästäkään mie mitään tiiä
  11.5.2018, 21:02

  No tottakai tietyt politiikassa mukana olijat antavat raflaavia lausuntoja, joihin varsinkin heidän poliittista näkemystään kannatava media tarttuu hanakasti ja tekee niistä “kissankorkuisia” otsikoita. Se, että ne todetaan päivän tai kahden päästä suureltaosin väärinkäsitetyiksi tai väärinymmärretyiksi kuitataan jossain sivun 22 alanurkassa pienellä oikaisulla. Oma nimi on kuitenkin jäänyt samanhenkisen kansan mieleen suurena virheisiin puuttujana.

  1. Pipsa Mäntykangas
   11.5.2018, 23:25

   Päivän naurut😄Olipas näpsäkästi kirjoitettu, odotellaan sitä sivua 22.

 2. Ihan yksi lysti jos joku yksittäinen ulkopaikkakuntalainen tai ulkkari lähtee käpälämäkeen ja jää se lasku perimättä. On kuin kävisi heittämässä lasin suolatonta vettä mereen. Ei näy Helsingin kustannuksissa missään. Olis jotain vähän oleellisempiakin asioita joihin keskittyä. =D

Kommentointi suljettu.