Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Viikon luetuin väärinymmärrys

Joskus sitä toivoisi, että kunnalliset luottamushenkilöt lukisivat ja ymmärtäisivät esityslistatekstin. Sitä toivoisi myös, ettei edes puolueeseen sitoutunut media lähtisi ymmärtämättömyyden kelkkaan tekemällä poliitikon väärin ymmärtämästä asiasta yhtä väärin ymmärretyn uutisen. Vielä pahempaa tietysti on, jos sekä poliitikko että puoluelehti ymmärtävät asian tahallaan väärin.

En tiedä onko kyse tahallisesta vai tahattomasta väärinymmärryksestä, mutta joka tapauksessa perussuomalaisten Suomen Uutisten viikon luetuin ja kolmanneksi eniten reagoitu juttu johdattelee lukijat harhateille. Testatakaapa oma ymmärryksenne lukemalla tämä mieliä kuohuttava uutinen.

Sen jälkeen voitte lukea Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistatekstin täältä.

Jos mielenne tekee ruveta raivoamaan Helsingin koko maailmalle tarjoamasta ilmaisesta terveydenhuollosta Suomen Uutisten kommenttiosion tavoin, niin tehkää palvelus kotikunnallanne älkääkä ikinä ruvetko kunnallispolitiikkaan. Ette nimittän ymmärrä lukemaanne.

Kyse on siis Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksestä poistaa terveyskeskuksen käyntimaksu ulkopaikkakuntalaisilta ja ulkomaalaisilta. Syynä esitykseen on Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös, jonka mukaan käyntimaksu on vastoin yhdenvertaisuuslakia. Helsinki ei peri käyntimaksua omilta asukkailtaan, joten sitä ei voi periä myöskään ulkopaikkakuntalaisilta ja ulkomaalaisilta. Maksun suuruus on 16,40 euroa.

Kuten esityslistalta selviää, niin Helsinki perii edelleen varsinaiset hoitokustannukset sekä ulkopaikkakuntalaisilta että ulkomaalaisilta. Suomessa asuvan hoidosta lähtee lasku kotikuntaan. Ulkomaalainen maksaa joko itse, hänen vakuutuksensa maksaa tai hänen kotimaansa maksaa. Tähän laskuun lisätään myös se terveyskeskusmaksu 16,40 euroa, paitsi jos henkilön kotimaa on Australia. Sen kanssa Suomi on tehnyt kahdenvälisen sopimuksen terveydenhuollon palvelujen antamisesta samalla tavalla kuin kotimaan kansalaiselle.

Laitetaan vielä selvyyden vuoksi vastaus, jonka lautakunnan jäsen Leo Bergman antoi oman oman bloginsa kommentissa:

Teimme päätöksen, jossa nimellinen käyntimaksu poistettiin, mutta kustannukset peritään edelleen ulkomaalaisilta täydessä mitassaan kuten ennenkin. Jos laskutus on ennen mennyt kahdessa vaiheessa tyyliin 20€ (etukäteen maksettava käyntimaksu) + 880€ (jälkikäteen perittävä hoidon loppukustannus), niin nyt laskutetaan tuo hoidon kokonaiskustannus 900€ kerralla jälkikäteen. Kokonaiskustannusvaikutus muiden tekijöiden pysyessä ennallaan on 0€ sekä asiakkaan että kaupungin kannalta.

Voiko tuota sitten käyttää joku hyväksi 20 € arvosta per käyntikerta katoamalla loppulaskun perintävaiheessa? Joo kyllä, se on mahdollista. En kuitenkaan usko, että näin suuressa mitassa tulee käymään.

On tietysti mahdollista, että joku ulkomaalainen, hänen vakuutuksensa tai kotimaansa ei maksa laskua. Se mahdollisuus on yhdenvertaisuuden hinta.

Jos ette vieläkään ymmärtäneet, niin tuonne Suomen Uutisten kommenttikenttään mahtuu melskaamaan. Täällä ei kannata yrittää.

Kuva: Suomen Uutiset

Kommentit (18)

 1. Tästäkään mie mitään tiiä

  No tottakai tietyt politiikassa mukana olijat antavat raflaavia lausuntoja, joihin varsinkin heidän poliittista näkemystään kannatava media tarttuu hanakasti ja tekee niistä ”kissankorkuisia” otsikoita. Se, että ne todetaan päivän tai kahden päästä suureltaosin väärinkäsitetyiksi tai väärinymmärretyiksi kuitataan jossain sivun 22 alanurkassa pienellä oikaisulla. Oma nimi on kuitenkin jäänyt samanhenkisen kansan mieleen suurena virheisiin puuttujana.

  • Pipsa Mäntykangas

   Päivän naurut😄Olipas näpsäkästi kirjoitettu, odotellaan sitä sivua 22.

 2. DI

  Ihan yksi lysti jos joku yksittäinen ulkopaikkakuntalainen tai ulkkari lähtee käpälämäkeen ja jää se lasku perimättä. On kuin kävisi heittämässä lasin suolatonta vettä mereen. Ei näy Helsingin kustannuksissa missään. Olis jotain vähän oleellisempiakin asioita joihin keskittyä. =D

 3. AKK

  Eipä ole persuvaltuutetulla lukemisen ymmärtäminen vahvin laji. Omiensa joukossa näyttää saavan aikaiseksi tuolla fake newsillä melkoisen kuohunnan, jossain kommentissa yritetään sentään vihjata ettei ulkokuntalainen tarkoita ulkomaalaista. Valitettavasti suurin osa Suomen Uutisten lukijoista tullee jäämään tuon väärän uutisen varaan ja saa vaan ulkomaalaisvastaisuudelleen lisää vettä myllyyn. Ei ole ensimmäinen kerta kun Suomen Uutisissa tapahtuu vastaavaa, tiedetään ketkä ovat kannattajia ja sepitetään heille uutisia joita he odottavat kuulevansa eli lienee kuitenkin kyse tahallisesta vääristelystä. Fake news tyypillisimmillään!

 4. AikaMies

  Katsotaanpa… Kyllä kaiikki ne tahot, joiden tarvetta väärintulkinta edesauttaa tulevat uutista referoimaan. Meinaan jotta mielelläni olisin väärässä, mutta ei taida totuus ”uskovaisen” maailmaan mahtua.

 5. Antonio

  Eipä ole Mari Rantasen ensimmäinen luetun väärinymmärrys. Hieman on koko touhunsa rajallista. En usko edes tarkoituksellisuuteen.
  Kyseisen lehden taso on samaa.

 6. Liisa

  Olisi kyllä tärkeämpiäkin juttuja, myös persuille pohdittavaksi. Sote. Jos se toteutuu hallituksen esittämässä muodossa, Helsingiltä leikataan soterahoitusta. Jan Vapaavuoren (kok) mukaan leikkaus on yhtä suuri kuin jos kaikki terveysasemat suljettaisiin. Siinä on miettimistä…

 7. AKK

  Julkisen sana neuvoston langettavista päätöksistä huolimatta esiintyy edelleen toistuvasti uutisia joissa sekoitetaan tahallisesti tai tahattomasti julkisten menojen osuus ja suhde bkt:stä. Nyt tällaista fake newsiä levittävät Nordean ekonomisti ja Iltalehti. Sen verran usein asia on ollut esillä ja kun asialla ovat alan ”ammaatilaiset” kyse lienee tahallisuudesta . Viis välittävät Julkisen sanan neuvoston päätöksistä.

  http://www.iltalehti.fi/talous/201805112200938074_ta.shtml

  Seurataan korjaavatko uutisen ja miten.

 8. Ohtaansalmi

  Moroniaa, idiotismia? Onko mielestänne mahdollista, että eksosivilisaatiot eivät ole ottaneet yhteyttä, koska ne ovat hiipuneet omaan typeryyteensä?

  SuomenUuutisten kommenttipalsta ja myöskin lehden uutisointi herättää vahvan epäilyksen siitä, että vinhaa vauhtia olemme menossa älyttömyyden auvoisaan kehtoon.

 9. Kati Juva

  Ei Mari tyhmä ole, vaan rakentaa omaa ”maahanmuutokriittistä” brandiaan tietosesti ja härskiksti. Lautakunnan kokouksessa tosiaan käytiin täysin yksiselitteisesti läpi se, että kulut (myös se terveyskeskuskmaksu, joka aiemmin siis vähennettiin laskutuksesta) peritään potilaan kotikunnalta/kotimaalta/vakuutuksesta tai potilaalta itseltään. Ei voinut jäädä Marillekaan epäselväksi.

 10. Make

  Minun on kyllä pakko sanoa, että minun mielestäni yhdenvertaisuuslain tulisi koskea Suomen kansalaisia, eikä koko maailmaa. Rahkeet ei riitä.

  • sakutimonen

   Ei se koko maailmaa koskekaan. Suomen lait koskevat vain niitä, jotka kulloinkin ovat Suomen lain vaikutusalueella.

  • Jukka Laine

   Palataan asiaan jos Suomeen tulee koko maailma.

 11. Ohtaansalmi

  ”Kaikilla kiireellisen hoidon tarpeessa olevilla henkilöillä on oikeus julkisessa terveydenhuollossa kiireelliseen hoitoon riippumatta kansalaisuudesta tai asuinpaikasta. Muualta kuin EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä tai Australiasta tullut henkilö vastaa yleensä itse kiireellisen hoidon kustannuksista.”

  Hirmuista huutoa, ei kovinkaan älykästä kohkaamista.

  Olemmeko me, suomalaiset, niin persaukisia, että emme epätoivoisia kykene avittamaan?

 12. Ulla Vehaluoto

  Se nyt vaan on syrjijän kannalta niin mälsää, että ”ketään ei saa syrjiä”.

  Miten niin ketään ei saa syrjiä! tottakai pitää saada syrjiä! sehän on syrjijän tehtävä: syrjiä.

  Ei syrjijän kalloon mahdu, että häneltä kielletään syrjintä. Se on hänen yksilönvapautensa rajoittamista, hän ajattelee. Hän ei ymmärrä, että syrjintä on kielletty, sillä sehän on syrjijän syrjintää, jos häneltä estetään syrjintä. Sillä tavoin syrjijä ajattelee.

  Syrjijä ajattelee, että syrjinnän syy on siinä toisessa, jota hän haluaa syrjiä ja syrjii. Syy, ja siksi myös syyttelyn, syyllistämisen kohde.Syrjijän kalloon ei mahdu se, kuka on tekijä, kuka siis syrjii, kuka on syrjinnän harjoittaja ja siten syrjintärikokseen syyllinen. Samoin murhaajakin ajattelee ja raiskaaja. Se uhri ärsytti ja provosoi. Sen vika.

  Ulkomaalainen on semmoinen joka provosoi. Ja onhan niitä paljon muitakin. Suomesta ulosheitettäviä.

  Ihmiskunnasta poistettavat. Siitähän tässä on kysymys. Joillakin ihmisillä vaan on hillitön halu tappaa, mieluummin kuin rakastaa, lähimmäistä.

  Tappaminen onnistuu kaikkein parhaiten kun on raivon vallassa. Siksi poliitikot nostattavat näitä raivotiloja.

  Poliitikon tarkoituksena on kumota perustuslaki ja poistaa yhdenvertaisuusperiaate. Pitää myös lakkauttaa syrjinnän kielto. Kuolemanrangaistukset varmaankin saadaan takaisin, tai ainakin eutanasia. Murha lailliseksi. Sillä se joka ei rakasta lähimmäistään vaan haluaa tappaa hänet, haluaa tehdä sen laillisesti. Sentään kunnon lakia noudattavista ihmisistä tässä on kysymys.

 13. Hulivilipoika

  Ei ole persujen ymmärrys kummoinen. Kuntavaalien alla olivat Keuruulla kauppakeskuksen oven pielessä soppatykkeineen. Hernerokkaa tarjosivat. Vahinko vaan, tykki oli invapaikalla. Kävin huomauttamassa. Tykkiä siirrettiin ihan siihen invapaikan reunaan. Hernerokkaa jonottavat jäivät invapaikalle. Sehän ei toki ollut persujen vika.

 14. Antti Keskinen

  Linkki esityslistatekstiin näyttäisi olevan rikki. Ainakin minulle tulee ”404 Error, not found”. Saisiko sen jotenkin korjattua?

  • sakutimonen

   Nyt on korjattu, kiitos ilmoituksesta.

Kommentoi »

Comments are closed