Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nollan euron säästöt

Eilen selvisi syy siihen, että hallitus ei ole kyennyt antamaan laskelmia soteuudistukseen liittyvän valinnanvapauden tuomista säästöistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että olemme ymmärtäneet koko valinnanvapauden ihan väärin. Ei siinä ole tarkoituskaan säästää. Kumma juttu, sillä valinnanvapautta on koko ajan markkinoitu sanomalla, että valinnanvapaus luo kilpailua, kilpailu alentaa hintoja ja se tuo säästöjä. Tämä ei siis pidäkään paikkaansa, selväksi tuli.

Orpon uusi selitys johtuu valtiovarainvaliokunnan kriittisestä lausunnosta ja valiokuntaan viime tipassa tulleesta valtiosihteeri Martti Hetemäen lausunnosta, jossa nolla euroa tunnustetaan tosiasiaksi. Kun tähän päälle lisätään tieto Terveystalon ja Attendon välisestä kaupasta, niin vain hullu uskoisi enää valinnavapauden tuomiin säästöihin. Keskittyminen ja monopolit tunnetusti nostavat hintoja.

Mutta säästöjä tulee kuitenkin, sanoo Hetemäki. Niitä tulee eri palveluiden yhteensovittamisesta 0,6 miljardia euroa. Teknologiasta ja digitalisaatiosta niitä tulee huikeat neljä miljardia.

Kuva Helsingin Sanomien artikkelista

Tätä neljää miljardia ei perustella mitenkään, vaan se on vetäisty suoraan hatusta. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin johtava tutkija Mika Kortelainen pitää arvioita säästöistä hatarasti perusteltuina. Hetemäen muistiossa ict-säästöjä perustellaan esimerkiksi digitalisaation tuomilla hyödyillä vanhustenhuollossa ja viitataan Etelä-Karjalan Eksoten toimitusjohtajan arvioihin siitä, miten digitalisaatio voi mullistaa terveydenhuollon.

Säästöt tulevat siis jostain ict-maailman syövereistä ja Eksoten toimitusjohtajan arveluista. Saattaa olla, että joskus tulevaisuudessa niitä säästöjä saadaan, mutta koko ict-järjestelmän rakentaminen on ihan alkutekijöissään. Jokainen alaa vähänkään ymmärtävä tietää, että sen rakentaminen se vasta maksaakin.

Ensin pitää käyttää paljon rahaa, jotta päästään säästämään. Sitä odoteltaessa ainoa keino säästää on valtion maakunnille asettama tiukka menokuri. Se sanotaan selkeästi valtiovarainvaliokunnan lausunnossa.

Kolmen miljardin euron säästötavoitteen saavuttaminen edellyttää, että menot saavat jatkossa kasvaa vain 0,9 prosenttia vuodessa, kun nyt ne kasvavat keskimäärin 2,4 prosentin vuosivauhdilla. 

Säästöt tulevat siis siitä, että valtio pitää maakuntien rahahanat mahdollisimman tiukalla ja olettaa, että maakunnat hoitavat tehtävänsä korvaamalla palvelut virtuaalipalveluilla, joiden rakentaminen maksaa. Tämä tietää ikäviä aikoja tuleville maakuntapäättäjille, sillä hallitus on etukäteen pessyt omat kätensä jättämällä kaiken täytäntöönpanon maakuntien huoleksi. Edessä on joko palvelujen alasajoa tai asiakasmaksujen korotuksia. Maksujen korotuksille hallitus aikoo asettaa rajoituksia syksyllä antamassaan lakiesityksessä, joten sekin tie tultaneen sulkemaan.

Hallitus on runnomassa läpi kaikkien aikojen suurinta uudistusta ilman että sitä pystytään perustelemaan laskelmilla. Nyt viimeistään hallitukselle itselleenkin pitäisi valjeta, että bluffi on paljastunut ja keisari on alasti. Kyseessä ei ole mikään muu kuin terveydenhuollon ideologinen yksityistäminen, jota on yritetty peitellä välttämättömyydella ja saatavilla säästöillä. Näin suurta uudistusta ei kerta kaikkiaan voi tehdä kustannusneutraalisti, vaan se joko tuo säästöjä tai lisäkuluja. Nyt on käynyt selväksi, että se tuo lisäkuluja.

Niilläkin rahoilla voitaisiin korjata nykyjärjestelmän puutteita.

Kommentit (50)

 1. Mirjami

  Taulukossa on ”säästöpotentiaali”, siis jotain arvailua vain!? Tämä hallituksen touhu on ihan sairasta! Kun, siis kun, rahat maakunnilta on loppu, ketkä jätetään hoitamatta, vanhukset, vammaiset, kroonikot vai ?? Sote-maakuntasekoilu on yhtä suurta kusetusta! Olen samaa mieltä, että miksi rahoja ei ole käytetty nykyisen systeemin kehittämiseen. Kiitos taas Sakulle hyvästä kirjoituksesta.

 2. Työsuhde-etuna astma

  Ehkä joskus tulevaisuudessa joku tekee tästä ajasta tv-sarjan. Eli ns. tragikoomisen puskafarssin.
  Sen katsojat eivät varmasti voi uskoa että sarja perustuu tositapahtumiin.

  • Työsuhde-etuna astma

   Juohtuipa mieleen jo yksi sopiva nimikin tuolle sarjalle:
   ”Keisarin uudet vaateet”.

  • Antonio

   Sopii myös odottaa laajoja yhteiskunnallisia ja psykologisia ym alojen tutkimusanalyysejä, joissa
   Ihmetellaan tapahtunutta.

 3. Veikko
  • Antonio

   Eikö tämäkin sovi nollan euron säästötanssiriehaan:

   Piiri pyörii ja lapset hyörii (Baronan omistaa sipilän lestadiolaiskaveri. Luona Hoiva liittyy mm terveysbisnekseen):

   ———————

   Valtion outo sijoitus
   Sijoitti yritykseen, joka saa tuloja pakolaisbisneksestä
   SK Digi SK20/18.5.2018

   Valtion omistama sijoitusyhtiö Teollisuussijoitus osti v 2016 majoituspalveluyhtiö Forenomista 16%.
   Forenomin enemmistöomistaja on pääomasijoittaja CapMan. Kolmanneksen yhtiöstä omistaa henkilöstöpalveluyritys Barona.
   Forenom-sijoitus on erikoinen, sillä Forenom on saanut voittoja turvapaikanhakijoiden majoitusliiketoiminnasta. Turvapaikkamajoituksen rahat tulevat valtion budjetista. Vastaanottokeskuksia on myös kunnostettu valtion rahoilla.

   Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Mika Lintilän (kesk) mukaan vastaanottokeskuksiin tarjottavien palveluiden osuus Forenomin liikevaihdosta on muutaman prosentin luokkaa.

   Vuokraa Forenomille on maksanut vastaanottokeskuspalveluja tarjoava Luona-yhtiö. Luonan omistaa Barona, joka omistaa myös Forenomia.

   • Ihmetys

    Piiri pieni tosiaan ja veronmaksajien lompakolla – moraalitonta! Forenom muuten laskutti muutama vuosi sitten 20 neliön yksiöstä 1600 euroa Helsingin kaupungin sosiaalitoimistolta, kun ao. sos.tsto oli joutunut hätäsijoittamaan asunnottomaksi jääneen monisairaan invalidin.

 4. Anonymous

  Hetemäen muistio on vain sen takia, että häntä ei voida asettaa tutkinnan alle väärästä informaatiosta. Ei sillä muuta merkitystä ole. Itse asiassa kaikkien soten kanssa tekemisissä olevien kannattaa kirjata pöytäkirjoihin eriävä mielipide, koska silloin välttyy paljolta kun homma kaatuu kustannuksiin.

  • vepa

   Aivan. Suomen oma Sir Humphrey (vrt. Kyllä, herra Ministeri/Pääministeri) varmistaa selustaansa syötettyään ensin vuosikaupalla tarkoitushakuista misinformaatiota. Taitaa Hetemäkikin tajuta, että tästä ei hyvä seuraa.

 5. Juha

  ”Säästöpotentiaali” 4,6 miljardia ja ”säästö” 3 miljardia. Siis varmaa säästöä tulee 3 miljardia……kuin kani taikurin hatusta. Ja 4,6 miljardia on märkä uni. Sillä rahalla, joka tuhlattiin täysin turhiin ”omamaakunta” nettisivuihin olisi voinut vaikkapa palkata hallitukselle laskutaitoinen henkilö.

 6. Terhi Aurala-Heiskanen

  Perusterveydenhuollon kulut vuonna 2015 olivat 3.7miljardia, kun terv huollon kokonaiskustannukset olivat 19.8miljardia. Tärkein suunniteltu uudistus on nyt koskenut juuri perusterveydenhuoltoa juuri tässä valinnanvapausmuodossa. Muihin asioihin, näin olen ymmärtänyt, ei ole suunniteltu juuri uudistuksia, rahaa vievät/säästävät erikoissairaanhoito, vanhustenhuolto ja kuntoutus ovat näissä suunnitelmissa han sivuseikka ja ne kuitenkin kipeimmin kaipaisivat uudistuksia. Mutta kysyn vaan, että miten tuosta 3.7miljardista voisi säästää? Itse uskoisin, että perustervhuoltoon satsaamalla saisimme säästettyä muissa kuluissa. Mielestäni valinnanvapauden tuoma sirpaleisuus ei kuitenkaan vahvista yhtään mitään.

  • Geek Rousbeer

   Erikoissairaanhoito lienee Suomessa parhaiten toteutettu ja palvelusetelit ovat jo käytössä. Siksi en ymmärrä yhtään tätä kiimaa rullata rahaa Terveysladolle, Pörriäiselle ja Pihlavalinnalle. Ne voivat jo nykyisellään kohtuu hyvin työterveys- ja spesiaalipalveluita tarjoamalla. Ehkäpä ajatus on tukea IT-firmoja, jotka digitoivat Soten. Olisko pääministeri Ripulilla kenties vakuutuskuoren sisällä Tietoa. Chempoliksen kauttahan lessuperhe on tienannut elannon vuosia…

 7. Mauri Pulkkinen

  Virtuaalipalveluita en kyllä kaipaa yhtään enempää kuin niitä nyt jo on. Kanta.fi -palvelu toimii tökkien ja pienellä viiveellä ja lähinnä sieltä saa diagnoosit jälkikäteen sekä tiedot lääkkeistä Olkaluun murtuma ja mittavat ruhjeet tuoreessa muistissa koen tarvitsevani asiansa osaavia terveydenhoidon ammattilaisia ja heidän saavutettavuuttaan kohtuuajassa ja kohtuullisen matkan päässä. Onneksi vielä päiväsaikaan pääsi lähiterveysasemalle hoitajien ja lääkärien hoiviin. Kauemmaksi olisi ollut tuskaista mennä.

  Muutoin kehitys tällä seudulla vastaa kehitystä valtakunnassa. Lähipalveluja supistetaan ja saatavuutta siirretään matkojen päähän. Silti kustannukset tuntuvat nousevan ja hoitoon pääsy hankaloituvan.

  Tuntemattomassa sotilaassa kaivattiin Lahtista ja hänen konekivääriään. Tavallinen kansalainen kaipaa ammatti-ihmisiä, jotka tarpeen tullen ovat avuksi niin äkillisissä kuin kroonisissa vaivoissa. Virtuaalihoiva sopii informaation välittämiseen, mutta tarvittavia toimenpiteitä ei tietokoneella hoideta, vaikka niihin panostettaisiin miljardeja. Hukkaan ne investoinnit hoivamielessä menevät, mutta sinne rahaa riittää jo nyt monen sairaanhoitopiirin tuoreiden ict-investointien tapaan. Nekin nousevat otsikoihin, mutta lähinnä toimintahäiriöiden vuoksi.

 8. Isoäiti

  Tuo taulukko perusteluna näin suurelle uudistukselle on mielestäni Hetemäeltä jo silkkaa ylimielisyyttä. Noin heppoisella esityksellä ei tehtäisi päätöstä edes siitä, mennäänkö lomalla Tykkimäelle vai Tenerifalle.

  Attendon kauppojen myötä Suomen terveysmarkkinoita hallitsevat kolme suurta, pörssiyhtiöt Terveystalo ja Pihlajalinna sekä pääomasijoittajien omistama Mehiläinen. Huhut kulkevat jo, että Mehiläinen järjestellään seuraavaksi. Pahimmillaan terveysbisneksestä tulee kahden kauppa, joka tarjoaa loistavan liiketoiminnan ilman olennaista kilpailua näille yrityksille, takuuvarmat asiakkaat ja maksajan, joka ei voi mennä konkurssiin.

  Kansalaisille se tarkoittaa enemmän maksuja, jotka eivät palaudu yhteiskunnan rahankiertoon ja karsittuja palveluja maakuntien paikkakunnille. Liiketoiminnassa ei tuoteta asioita, jotka eivät tuota voittoa. Pienten paikkakuntien perusterveydenhoito ei ole suurten rahojen liiketoimintaa, ellei palveluja sitten hinnoitella riittävän korkealle. Ja näin taatusti tapahtuu.

  Eihän tässä sotessa kyse ole koko aikana ollu kansalaisten hyvinvoinnista, vaan rahasta ja vallasta.

 9. Arska

  SOTE:ssa on vain ja ainoastaan kysymys siitä että miten miljardi bisnes saadaan yksityisten toimijoiden haltuun ja samalla voidaan kylmästi jättää hoitamatta sellaiset ihmiset joille ei lain ja asetusten kierojen kiemuroiden ja lakipykälien viidakon takaa enää löydy rahoitusta kalliiseen hoitoon verovaroista.

  Kyseessähän on tavallaan kansanmurha missä kallista hoitoa saa vain siinä tapauksessa jos itsellä on rahaa millä maksaa vaikkapa 50 000 euroa/kk jostain erikoislääkkeestä/hoidosta mihin ei edes miljonäärillä käytännössä ole varaa, tämähän on silloin priorisoitua hoitoa missä suuri osa kansasta jätetään hoitamatta kun ne määrärahat tulevat täyteen jo alkuvuonna tiettyn sairauden hoitoa varten olevasta potista euroja ja potilaan hoito siirtyy taas hamaan tulevaisuuteen ja monesti noutaja kerkiää tähän väliin ja kas säästöä syntyi ainakin teoriassa mutta ei käytännössä.

  Niin mielettömältä tämä tekele näyttää ettei kukaan järkevä poliitikko tällaista hyväksy eikä suostu äänestämään tällaisen puolesta, sillä jos tuo menee sellaisenaan läpi kaikkine kieroiluneen päivineen kuten maakuntauudistus,sote ja työttömyysturvan uudistus, sidottuina yhteen nippuun niin Suomi oli sitten tässä ja kaikki on nähty ja voikin alkaa etsimään uutta kotimaata sen jälkeen.

 10. Kati

  Jotenkin vaan kaikista näistä viimeaikaisista muutoksista paistaa läpi ruma kaava siitä miten rahavirrat kääntyy valtion kassan sijaan veroparatiiseihin.

  • Paula Särmä

   Näin on. Näin tapahtuu.

 11. Rintsu

  Tietoa ja teknologiaa ei sitten osata käyttää ilman sotea ja maakuntahallintoa?

  Pitäisi kaivaa oja niin se nyt vaan ei onnistu jos ei ensin perusteta ojankaivuuhallitusta joka jakaa ojankaivuurahat Oy Kaivurille ja Ab Soramontulle ja jos raha ei riitä niin sitten ei kaiveta.

 12. Markku

  Näitä mielipuolisen härskejä aikoja ihmetellessä ei voi välttyä ajatukselta että historia se vaan toistaa taas itseään. On helppo nähdä että nämä perusidealtaan varsin samantyyppiset olosuhteet olivat sillon aikoinaan (100v) syynä siihen että ihmiset näkivät ainoana ratkaisuna sosialismin ja kommunismin kurjuuden.. Tällä menolla näin pahoin vinksahtaneissa halpuuttamisen oloissa ei taida mitään parempaakaan olla tarjolla.

  https://blogit.perussuomalaiset.fi/markku-tervo/tyonantajamaksut-ostovoima-mika-maksaa/

  Itse näkisin että tämän on oltava jonkun asteen kurjuuden huippu ettei normi-ihminen, de-facto pysty omaa elintasoaan ahkerallakaan yrittämisellä parantamaan. Ei ellei Sipilän serkkuja tai ole muuten vaan samaa pataa tämän kaksikielisen koneiston kanssa.

  Yrittämisen olosuhteita näissä oloissa ei ole, eikä tule. Päinvastoin yrittäminen on laskelmien mukaan se vihon viimeinen ansa, automaattinen loukku jonka ainoa todellinen funktio on ryöstää yrittäjäksi uskaltautuvan uhrin siihen asti kertynyt omaisuus mahdollisia tulevia perintöjä myöten, tasan 90-luvun ryöstön tapaan.

  Pakko se on uskoa, mitään tämän reilumpaa kilpailua, toimivasta markkinataloudesta puhumattakaan on turha haaveilla. Tässä kohtaa voinee jo ruveta onnittelemaan Komunisteja, Vasemmistoa ja Sosiaalidemokraattista puoluetta tulevista vaalivoitoista.

  Nyt vaan jäädään odottelemaan uutta uljasta sosialistista tulevaisuutta..

 13. Siru Pola

  Reilu parikymmentä vuotta sitten eräs Kuopion yliopistossa työskentelevä, -taisi olla ihan akatemiaprofessori-, ilmoitti rohkeasti Savon Sanomissa ja muuallakin julkisuudessa, että sitten kun ihmisen geenikartta on saatu pätevästi selvitettyä, niin päästään eroon sairauksista, koska kaikkiin voidaan jo etukäteen antaa täsmälääke tai muu hoitomuoto jo etukäteen.

  Taitavat nämä hallituksen säästöarvoiot perustua ko henkilön silloin antamaan lausuntoon. Vai onko joku havainnut, että sairaudet ovat lakanneet meitä vaivaamasta.

 14. Turo Mustakallio

  Tarkoitus on supistaa ”kestävyysvajetta” keinolla millä hyvänsä.

 15. TurhaDosentti

  Onko joku kuullut tietojärjestelmätoteutuksesta, joka on ollut valmis ajoissa, ja jonka avulla on säästynyt merkittävästi rahaa aiempaan toimintaan nähden? Säästynyt siis siten, että budjetti on pienentynyt. Tehokkuuden lisäystä ei nyt lasketa, koska sitä ei tässä laskelmassa oleteta.

  • mark

   Eipä tule aivan heti sellaista mieleen. Sen sijaan kyllä useampia joissa on budjetti ylittynyt muutaman sata prosenttia eikä silläkään ole vielä saatu toimivaa järjestelmää.

 16. Martti Kuusela

  Minusta on itsestäänselvää, että palveluiden saatavuuden paraneminen lisää myös palveluiden käyttöä ja siitä johtuen kustannuksia. Hoitojonojen lyhentäminen on aina maksanut rahaa eikä sotekaan tee siinä poikkeusta.

 17. mark

  Ei löydy vieläkään matikkapäätä meidän hallituksesta, ei niin virkamiehistä. Ilmeisesti lasketaan virkamiehille eduksi.

 18. töytön

  Ja entäs miten kallista on sen hienon ”säästöjä” tuovan ict-järjestelmän ylläpito. Ehkäpä se hoidetaan kuntouttavana työtoimintana?

  • Emppu

   Hyvä kysymys, kuntouttavana varmaankin ja melko todennäköisesti, kyllähän meiltä löytyy varmaankin aika lailla hyviä ict-alan osaajia myös työttömien armeijasta, mikäli oon yhtään kartalla!

 19. tehyläinen hoitaja – kohta työtön soten takia

  Kiitos taas loistavista kommenteista!On järkyttävää katsoa, miten suomalaiset eivät ymmärrä, mistä sotessa on kyse. MIKSI hyvä järjestelmä pitää romuttaa?

 20. on thin ice

  Sakun tavoin seurasin huuli ymmyrkäisenä, miten Orpo uutisvälähdyksessä Hetemäen nollapaperin jälkeen valisti, että valinnanvapaudella ei ole ollut tarkoituskaan tavoitella säästöjä – ihan on kuulema asia väärin ymmärretty. Orpon valinnanvapausperusteet näyttää muuntautuvan lehmänkauppojen varjoista milloin kulloisenkin kiusallisesti ilmaantuvan faktan mukaisesti. Lisäksi Hetemäen laskelmankin on Vtt:n tutkija todennut varsin hataraksi, enemmänkin toiveikkaille oletuksille perustuvaksi. Ja samaan aikaan sijoittajat jo ostelevat itsensä pienyrityksiä ahmimalla monopoleiksi paisuttaneita terveysbisneksiä. Voi vain yrittää arvailla, mihin sijoittajien osinko-odotukset perustuu? Alentuneisiin henkilöstökuluihin, korotettuihin palvelumaksuihin, näivetettyyn palvelutarjontaan vai mihin, jos tähtäimessä lisäksi on miljardien säästötavoitteet? Tämän ja kaiken muun sote-historian muistaen ihmetyttää, kuka sinne maakuntapäättäjäksi oikeesti edes halajaa? Tyhmänrohkeahko vaiko henkinen masokisti?

 21. Saara Nieminen

  Laitan tähän pätkä I-S:n jutusta.

  ” Säästö saadaan aikaan tuhannen sivun lakipaketilla. Laki antaa pohjan, miten valtakunnallisesti ja maakunnista tätä lähdetään rakentamaan. Toimeenpano ratkaisee, miten tavoitteissa onnistutaan, Orpo sanoi.”

  Ensin Orpo saa säästöjä aikaiseksi tuhannen sivun lakipaketilla. Ihmettelen vaan sitä, miksi ei sitten kirjoitettu kymmenen tuhannen sivun lakipakettia. Säästöt olisivat kymmenkertaiset. Ja sitten se, mistä Saku on kirjoittanut monta kertaa. Näin hallitus pesee kätensä koko sotkusta, kun se ei toimi.
  ”Toimeenpano ratkaisee”. Tarkoittaa sitä, että se miten maakunnat hoitavat hommat ratkaisee. Kun ei toimi, syy on maakuntien. Jos toimii, mitä se ei tule tekemään, niin kunnia olisi hallituksen.

  • Mauri Pulkkinen

   Liiton arkki piilotettiin jossain Indiana Jones elokuvassa valtavaan armeijan varastoon, mistä sitä oli mahdoton löytää valtavan laatikkomäärän joukosta.

   Tuhannen sivun lakipaketti on niin tuhti, että sen parissa tuhannet ihmiset ähkivät tuhansia * X tunteja. Joukossa on paljon terveysalan ammattilaisia, jotka hallintotehtävissä ohjaavat perusfunktioiden organisointia ja suorittamista.

   Hoito- ja hoivatyöstä täytyy pitää pitkä tauko, kun perehdytään pykälämassaan ja sen täytäntöönpanoon sekä henkilökunnan koulutukseen.

   Luonto hoitaa potilaat sillä välin, kun ihmiset paneutuvat pykäliin. Hallinnossa mukana olleena tiedän, että pykälämassa uuvuttaa tunnollisimmat.

   Sisar hento valkoinen elää nytkin vain abstraktina hahmona laulussa. Todellisuus on toista, osin karuakin, mutta silti potilaat saavat lohtua ja varmaa hoivaa ammattitaitoisilta hoitohenkilöiltä.

 22. Saara Nieminen

  Mihin ne Sote-rahat valuvat tulevaisuudessa?
  ”Luxemburgilaisen CVC:n rahastosta tulee Mehiläisen enemmistöomistaja. ”

 23. Jyrki

  Näin tämä taitaa mennä aika pitkälti, että aina ollaan ymmärretty tietysti aivan väärin kaikki. Nyt aloitettiin valinnanvapauden väärin ymmärtämisestä.

  Tästä ehkä jatketaan nopeaa hoitoon pääsyn väärin ymmärtämisellä. Se tarkoittaa vain henkilöitä joilla tuottavuuslisäarvoa yhteiskunnalle ei siis valmiiksi sairaita, vanhuksia, puhekyvyttömiä jne. Tästä jatkuu varmaan digitalisaation väärin ymmärtäminen. Se tarkoitti, että kokeillaan kaikkea digitaalista kivaa kalliilla todetaksemme, että sitä ei saada toimimaan vielä pitkään pitkään aikaan ehkä ei koskaan. Sitten ollaan ymmärretty myös, että tämä tulisi ajan kuluessa halvaksi. Väärin ymmärretty vaikka kyllähän se tiedettiin etukäteenkin. Mutta tällä hetkellä meidän täytyy ymmärtämällä ymmärtää, että näin se menee. Eli että joku päivä tämä tulee halvemmaksi. Sitten joku päivä meille kerrotaan, että kuinka typeriä te olitte että yksityiset ja ”kilpailu” monopolissa tulee halvaksi?

  Ei muuta kuin verkot tötterölle ja SOTE komeasti maaliin. Kyllä kansa ymmärtää aina lopulta.

 24. Näivettämissuunnitelma

  Tavoitteena on ollut terveydenhuollon yksityistäminen jo 1980-luvulta asti. Suunnitelmana on ollut ensin näivettää julkiset palvelut, ja kun ne toimivat riittävän huonosti, yksityistää ne. Näin yksityistäminen aiheuttaa vähemmän porua.

  Hyvin on suunnitelma toiminut, mutta nyt on tullut veljillä liian kiire. Toivottavasti sote kuivuu kasaan ja voitaisiin jälleen miettiä, miten julkista terveydenhuoltoa voitaisiin jälleen alkaa kehittää sen sijaan, että siirrytään amerikkalaiseen vain rikkaat saavat hoitoa -malliin.

 25. Rintsu

  Jos olen oikein ymmärtänyt niin koko soten alkuperäinen ajatus oli se, että sillä saataisiin säästöjä?
  Nyt kerrotaan, että ainoat potentiaaliset säästöt ovat it-järjestelmässä.
  Tyhmä pääni kysyy, että mihin it-järjestelmä kaipaa valinnanvapautta tai maakuntahallintoa?

  Viroon semmoinen taannoin rakennettiin hyvin nopeasti ja minikustannuksilla. Miksi ei suomeen? Vastaus kuului, että virossa tilanne oli erilainen koska lähtivät puhtaalta pöydältä nollasta. A-haa.
  Toinen tyhmä kysymykseni sitten kuuluu, että miksi suomessa ei voida lähteä puhtaalta pöydältä nollasta?
  Alussa varmasti hankalaa käyttää olemassa olevia vanhoja järjestelmiä rinnakkain ja syöttää samalla tietoja uuteen järjestelmään, mutta muutamassa vuodessa uudessa järjestelmässä olisi jo jokseenkin jokaisesta tiedot. Eli niitä kertyisi järjestelmään samaa tahtia kuin virossakin on kertynyt?
  Jos rinnakkaiskäyttö on hoitohenkilökunnalle liikaa rasitetta niin palkattakoon siirtymäajaksi terveyskeskuksiin ja sairaaloihin toimistosihteereitä tallennustehtäviin. Heitä on nykyään paljon työttömänä.
  Jos järjestelmä virossa toimii niin se voitaisiin ostaa valmiina sieltä ja se saataisiin pystyyn jo juhannukseksi.

  Osaisiko joku sanoa miksi näin ei voitaisi tehdä?
  Haittapuoli on tietysti se, että Tieto ei saisi miljarditilauksia ja Luxembourgin pankkiirit itkisivät. Se olisi harmillista mutta munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia.

  • Upa

   Ikävä kyllä tuo Viron IT ihme ei ollut mikään kaikenkattava sovellus vaan lähinnä järjestelmä, jolla voidaan pitää yhteyttä muihin järjestelmiin. Eli ne oikeat järjestelmät maksavat kyllä Virossakin varsin paljon.

 26. sirkkuli

  En kannata hallituksen sote-mallia enkä maakuntahallintoa.
  Harvoin kantaa tai mielipiteitäni missään esitän, ainakaan omalla nimelläni, ja kun tällä foorumilla tuntuisi olevan fiksuja kommentoijia niin kysyn teiltä vaikkei välttämättä juuri tähän aiheeseen liittyisikään, mutta tavallaan sivuaa kuitenkin.

  Onko nykyään yleistä tai edes sallittua, että kuntayhtymät veloittavat yhdestä ja samasta vanhuspalvelusta tulojen ja varallisuuden mukaan?
  Kyseessä vanhus, joka kykenee asumaan vielä kotona, mutta käy kerran viikossa päivätoiminnassa.
  Minusta moinen ei oikein tunnu oikeudenmukaiselta.

  • sakutimonen

   Kyllä se on ihan laillista ja tavallista. Kuntayhtymiin sovelletaan lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asiaksmaksuista, ja sen 1 § sanoo näin: ”Kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.”

   • sirkkuli

    Kiitos Saku vastauksesta.
    Maksukatto kuitenkin taitaa vielä olla olemassa, näin ainakin tuo kuukkeli kertoi.

 27. AMK

  Nolla euron säästöt ..jos ruvettaisiikin puhumaan tuloista mitä jotkut ketkut omaan laariin havittelevat???Kuinka moni on ostanut osakkeita,kuis moni ministeri haalii pakolaisista huiman summan … senpä kun tietäisi,jos jutut paikkansa pitävät ,kyl siel on ihan ite toimitusjohtaja ,ei huolen häivää ,no illalla pyydän anteeksi kädesristis,anteksi saan…hei mä saan taas vähävaraisilta ottaa mutta hyvätuloisille antaa…….

 28. Upa

  Ainoa keino saada nuo säästöt digitalisaation avulla on se, että annetaan jokaiselle kotona asuvalle vanhukselle tablet, ja sitten hoitajat päivittäin ottavat yhteyttä ja kysyvät , että : ”Vieläkö olet hengissä?” Turha sitä on paikalla käydä katsomassa.

 29. Elena

  Niille, ketkä siirtyy eläkkeelle vasta vuosien kuluttua, on synkkä tulevaisuus tiedossa. Varautukaa muuttamaan ulkomaille – on pientä chanssia, että vaivaistalot esim. Baltian maissa tulevat maksamaan vähemmän.

Kommentoi »

Comments are closed