Puheenpulinan takana

Viime päivinä on puhuttu julkisuudessa paljon kansanedustaja Susanna Koskesta, joka herätti pahennusta ylimielisellä esiitymisellään työtöntä monisairasta kohtaan. Hän itse pitää paheksuntaa vasemmistoaktivistien masinoimana polittisena vaientamisyrityksenä. Näin saadaan lisää puhetta ja julkisuutta.

Paljon paheksuntaa ja ihmettelyä on herättänyt myös puolustusministeri Jussi Niinistö vaatimalla ensin naisia pois armeijasta säästösyistä ja heti perään maanpuolustusveroa niille, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta. Näinkin saadaan aikaan puhetta ja julkisuutta, kun näistä kahdesta vaatimuksesta tulee mieleen epätasa-arvoisena poistettu vanhanpiianvero. Lisäksi molemmat vaatimukset ovat selkeästi vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta, mutta sehän ei tätä hallitusta ole ennenkään hidastanut.

En nyt puhu heistä kummastakaan, vaan muistutan mitä tapahtuu kaiken tämän julkisen puheen takana. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne listasi hallituksen saavutukset:

-Pakkolait, työntekijöiden aseman heikennykset, lomarahojen leikkaus, leikkaukset ihmisten arkeen, työttömyysturvaleikkaukset eli aktiivimalli, irtisanomissuojan heikennykset, ikuinen koeaika nuorille työntekijöille, koulutuslupauksen pettäminen, koulutuksesta ja osaamisesta leikkaaminen.

Nämä hallituksen ”kärkihankkeet” ovat toteutuneet. Lisäksi ollaan toteuttamassa se varsinainen kärkihanke eli terveydenhoidon yksityistäminen sote- ja maakuntauudistuksella.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten mainosmies sanoisi. Liikenneministeri Anne Berner ei puhu julkisuudessa mitään, mutta tekee sitäkin enemmän. Hän ei ole koskaan edes teeskennellyt olevansa kiinnostunut ihmisten arjesta, vaan pitää selkeän hajuraon kansaan. Hän on vain yksityistämässä. Siinä sivussa hän onnistui pysäyttämään autokaupan lupaamalla autoverosta luopumista vastineeksi liikenneverkon yhtiöittämisestä ja tienkäyttömaksusta. Samoin hän pysäytti sähköpolkupyörien myynnin lupaamalla valtion suoraa tukea sähköpyörän ostajille.

Hänen aikanaan maantiet ovat päässeet ennätysmäisen huonoon kuntoon. En tiedä onko tämä ihan tahallista, mutta ilkeä voisi niinkin ajatella. Kun ei kerran yhtiöitetä tieverkostoa, niin sittenpähän näette miten käy. Päästään sanomaan, että julkinen sektori ei hoida tehtäviään. Ihan samalla tavallahan on vuosia ajetttu alas terveydenhoitoa, jotta päästäisiin yksityistämään.

Yhdessä asiassa Berner näyttää onnistuvan täydellisesti. Sen on VR:n pilkkominen osiin ja henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle. Omituisinta tässä kilpailussa on, että valtio joutuu auttamaan kilpailijoidensa toimintaa vuokraamalla niille omaa kalustoaan.

Julkisuuteen suunnitelma tuotiin viime syksynä pelkkänä ilmoitusasiana, eikä siitä sen jälkeen ole puhuttu.

Bernerin mukaan rautateiden henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle tekee matkustamisen halvemmaksi, lisää junareittejä ja kasvattaa junaliikenteen suosiota. Berner sivuutti kätevästi valtion omistajaohjausyksikön teettämät selvitykset, ja käytti vain omaan näkemykseensä sopivia. Hänen oma näkemyksensä on liike-elämän etujen mukainen, omistajaohjausyksikkö ajattelee valtion etua.

Niiden valtion eli veronmaksajien näkökulmaan perustuvien selvitysten mukaan mikään Bernerin perusteluista ei pidä paikkaansa. Junaliput kallistuisivat, uudistus toisi vuotuiset 30–45 miljoonan euron lisäkustannukset, ja neljään osaan pilkotun VR:n osingonmaksukyky Suomen valtiolle heikkenisi. Ilman investointeja uuteen kalustoon ja raiteisiin junaliikenne ei vilkastuisi eikä reittejä tulisi lisää.

Lisäksi VR:n velvoiteliikenteen 20 miljoonan euron tappiot siirtyisivät kilpailun myötä joko liikenneministeriön kontolle tai lippujen hintoihin. Näin tylysti kertoivat sekä Yle että Helsingin Sanomat syksyllä 2017.

Kun karsii pois kaiken joutavan pulinan milloin mistäkin asiasta, niin näkee mitä sen takana tapahtuu. Siellä yhteiskuntaa muutetaan markkinavetoiseksi kovalla vauhdilla. Köyhät joutavat tippua kyydistä.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (39)
 1. Hyvä Saku. Tässä markkinointiviestinnän kyllästämässä maailmassa on helppo ryhtyä uskomaan kaikkea sanahelinää. Eikä ihme, viestejä väsäävät ammattitaitoiset tekijät, joille maksetaan palkka siitä, että asiat ymmärretään oikeassa valossa. Ei heitä pidä syyttää siitä, että tekevät työnsä hyvin. Vaan poliitikot, jotka päättävät asioistamme ja syöttävät meille näitä kiiltokuvatarinoita, heitä ei pidä päästää helpolla.

  Viime vuodet ovat osoittaneet, että toisen ihmisen sanaan ei voi enää luottaa. Siispä meidän kansalaisten on käytännössä kyseenalaistettava kaikki puheet, eroteltava jyvät akanoista ja etsittävä se asian ydin kaiken sanahelinän takaa. Kyllä se sieltä aina löytyy – hyvässä ja pahassa.

  Sakulle kiitos siitä, että ansioituneesti tekee tätä pulinan perkausta ja auttaa kanssaihmisiään näkemään mielikuvamarkkinoinnin takana olevan totuuden.

  1. > asiat ymmärretään oikeassa valossa

   Tarkoitit kai ”väärinymmärretään halutussa valossa” 🙂

 2. Että onkin kuvottavat heinäsirkat päässeet tuhoamaan Suomea. Eniten suututtaa kuitenkin tavallisten ihmisten passiivisuus, jota selvästi hallitus käyttää sumeilematta hyväkseen. Kyllä kansalla olisi kykyä ja voimaa lopettaa tämä järkyttävä tuho, mutta onko se kuuluisa sisu hävinnyt meistä kokonaan. Joskus tarvitaan vain yksi rohkea aloittamaan. Kiitos sakarille taas aivan loistavasta kirjoituksesta.

  1. Totta, me suomalaiset ollaan pullamössökansaa. Ei vissiin vielä käy tarpeeksi kipiää kun edelleen istutaan naulan päällä viittimättä mitään tehdä. Ollaan opittu hyvinvointimme myötä ihan hampaattomiksi. Kouluissakin kasvatettiin olemaan suu kiinni ja tottelemaan auktoriteetteja. Tässä ollaan ja meitä viedään kuin pässiä narussa.

  2. Kimmo Paaso
   20.5.2018, 11:54

   Kansaa ei kiinnosta, ja kansa on liian tyhmää tajutakseen mitään. Ja tyhmää on helppo kusettaa, viisaiden yli kävellään tai ohitetaan ylimielisesti hymyillen.

   1. Faktantarkastaja
    20.5.2018, 19:03

    Kuvaavaa on sekin että huhtiksen gradu ja joku mitätön puolueen logo saivat palstatilaa samalla kun eduskunta hyväksyi ns. Ceta-sopimuksen 16.5.2018.

    Sen jälkeen kun se isojen firmojen suosimissopimus tulee voimaan, niin joku isompi firma voi rahastaa Suomen valtiota ikuisesti kuiviin ihan laillisesti vampyyrin lailla.

    Mutta media ei uutisoi siitä, eikä ketään tuskin kiinnostaisi vaikka uutisoisikin. Kun kaikki on myyty ja mennyt niin menkööt loputkin on ilmeisesti strategia.

    Viimeinen sammuttaa suomineidon valot! Hyvää yötä:)

  3. Oskari Karvonen
   20.5.2018, 19:56

   Kertokaas samoilla lämpimillä mitä tämä kuuluisa ”kansa” voi konkreettisesti tehdä verorahojen puhaltamisen keskeyttämiseksi. Vaikka yhdestä kolmeen asiaa. Kiitos etukäteen.

   1. Lyhyellä aikavälillä, esim hallituskauden jo alettua, eipä muuta kuin toivoa, että valitut kansanedustajat pitävät puheensa ja demokratia on aitoa. Parempaa kun ei ole keksitty. Kansalaisaloitteet ja suorat kontaktit kansanedustajiin plus lehtikirjoitukset ja välistävetojen paljastukset auttavat joskus. Lehdistöllä pitäisi olla edelleen rakkikoiran luonne.
    Pitkällä aikavälillä voimme sivistää tietämättömiä ihmisiä politiikan tuntemisen ja äänestämisen tärkeydestä, jotta osaisimme kaikki äänestää asioitamme hoitamaan oikeudenmukaisua, viisaita, järkeviä ja yhteistä hyvää ajavia tyyppejä.

Kommentointi suljettu.