Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Puhdasoppisuuden virasto

Maahanmuuttovirasto Migri näyttää toimivan ikään kuin mitkään lait eivät sitä koskisi. Se lähetti viime perjantaina vastaanottokeskuksille viestin, jonka mukaan se aikoo ruveta kuulemaan kristinuskoon kääntyneiden turvapaikanhakijoiden lapsia, myös alle 12-vuotiaita.

Kuva: Migrileaks

Migri perustelee toimintaansa lapsen uskonnonvapaudella, mutta unohtaa muutamia perusasiota. Perustuslain mukaan Suomessa on uskonnonvapaus, josta säädetään tarkemmin uskonnonvapauslaissa. Sen mukaan lapsen uskonnosta päättävät vain hänen huoltajansa. 15 vuotta täyttänyt päättää siitä itse huoltajiensa suostumuksella. Mirgi ylittää toimivaltansa, sillä se ei ole uskonnonvapauden valvoja eikä lastensuojeluviranomainen.

Meillä ei ylipäätään ole sellaista viranomaista, joka valvoisi kenenkään henkilökohtaisia uskonasioita. Migri on kuitenkin ottanut itselleen tällaisen roolin. Syynä on joidenkin turvapaikanhakijoiden kääntyminen kristinuskoon, ja Migri epäilee lähtökohtaisesti jokaisen käännynnäisen motiiveja vilpillisiksi. Kun ruvetaan tenttaamaan lapsilta heidän käsityksiään vanhempiensa uskonnosta, niin ollaan kalastelemassa tosi sameilla vesillä. Yritetäänkö nyt lasten uskonnonvapauden turvaamisen varjolla saada lapset kavaltamaan vanhempansa kerettiläisyydestä?

Tiedättekö te muuten mitä eroa on ehtoollisen asettamisella Matteuksen ja Markuksen evankeliumissa? Minä en tiedä, vaikka kuulun evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja olen kauan sitten käynyt rippikoulun. Tällaisia asioita Migri kuitenkin kyselee kristinuskoon kääntyneiltä turvapaikanhakijoilta saadakseen heidät kiikkiin epäaidosta uskosta. Voisi kuvitella, että Migri olisi enemmän kiinnostunut vaikkapa kristinuskoon kääntyneiden palautettavien turvallisuudesta kotimaassaan juuri uuden uskonnon takia, mutta nähtävästi palauttaminen millä tahansa syyllä on tärkeämpää kuin palautettavien turvallisuus.

Mutta palataanpa vielä tuohon lasten kuulemiseen uskonasioista (ei kuulustelemiseen, kuten Migrileaks virheellisesti kertoo). Siihen luulisi olevan aika paljonkin sanottavaa vaikkapa Eduskunnan oikeusasiamiehellä, lapsiasiavaltuutetulla, sosiaaliviranomaisilla, evankelis-luterilaisella kirkolla, ortodoksisella kirkkokunnalla ja kaikilla rekisteröidyillä uskonnollisilla yhdyskunnilla.

Ei meillä inkvisitiota kaivata.

Kommentit (82)

 1. Seppo Laitinen

  Tällai toimii maailman onnellisimman kansan valvontaviranomainen. Taidetaan kuitenkin elää sarvikuonojen maassa.

 2. Markku Heino

  Ois mielenkiintoista tietää kuka on käskyn Migrille antanut.

  • Esa J.

   Viittaakohan tapaus Lars Levi Lestadiuksen kuuluisimpaan opetuslapseen, eli sippiveikkoon? Sieltähän sen on ollut pakko lähteä…?

   • Kimmo Paaso

    Päivän pelastus! Kiitos.

 3. stunned

  Kummallinen epämukava mielleyhtymä syvään etelään kansalaisoikeusliikkeen aikaan 1960-luvulla. Mustien amerikkalaisten piti Louisianassa läpäistä ”lukutaitotesti” rekisteröityessään äänestäjäksi, jos hakijalla oli vain perusasteen koulutus (fifth grade). Koe oli lähestulkoon mahdoton läpäistä mustana (pass test while black).

  http://www.slate.com/blogs/the_vault/2013/06/28/voting_rights_and_the_supreme_court_the_impossible_literacy_test_louisiana.html

 4. Antonio

  Näin Migrin sivulla 12.6.2017:
  ”Turvapaikkapuhuttelussa ei riitä, että turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristityksi, vaan hänen on pystyttävä kertomaan lisätietoja asiasta. Kyseessä ei silti ole uskonopillinen kuulustelu, eikä tarkoituksena ei ole määritellä, kuka on oikeanlainen kristitty. Hakijan ei siis odoteta tuntevan kristinuskoa ja uskon harjoittamiseen liittyviä yksityiskohtia täydellisesti.”

  Mitähän lisätietoja pitää pystyä kertomaan… ja millä yhteismitalla niitä sitten katsotaan voitavan arvioida… Aikamoinen hetteikkö !

  Lapset pitää joka tapauksessa jättää rauhaan! Heitä ei saa käyttää missään tapauksessa välikappaleina!

 5. Marja Bergström

  http://www.raifbadawifoundation.org Pelkkä Islamista luouminen on syy kakea turvapaikkaa. Kristinusko ei ole oleellista.

 6. Veleho

  ”Voisi kuvitella, että Migri olisi enemmän kiinnostunut vaikkapa kristinuskoon kääntyneiden palautettavien turvallisuudesta kotimaassaan”
  Mitenkään puolustelematta migrin toimintaa, miksi migrin pitäisi murehtia mitä muualla maailmassa tapahtuu? Se ei kai kuulu migrin toimialaan.
  Ja eikö muka oikeasti kenelläkään muulla soi hälytyskellot, kun yhtäkkiä kokonaisia perhekuntia huomaa Suomeen päästyään että ”hei hitto soikoon, tää kristus-juttu onkin Se Oikea Juttu, tätä me on odotettu”. Ainakin itse uskon, että suurin osa käännynnäisistä kääntyy vain ja ainoastaan turvapaikan toivossa.

  • sakutimonen

   Migrin toimialaan nimenomaan kuuluu turvapaikkaa harkitessaan ottaa selvää myös kotimaan oloista ja tilanteesta.

  • stunned

   ”Miksi Migrin pitäisi murehtia mitä muualla maailmassa tapahtuu?”

   Migri tutkii (tai sen pitäisi tutkia) turvapaikan hakijan oleskeluluvan perusteet lähtömaan turvallisuustilannearvion pohjalta ja suosittaa joko turvapaikkaa tai palautusta.

   Lähtömaan olosuhteet ja turvallisuustilannearvio eivät tietenkään ole tärkeitä seikkoja, jos palautettavien kiintiö on sata prosenttia ja palautuksesta on poliittinen ennakkopäätös kohdemaan tilanteesta huolimatta.

   http://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuuttovirasto-teki-onnistuneen-tiedonhankintamatkan-libanoniin-ja-syyriaan-huhtikuussa

  • Pmryyppö

   Mutu-tieto se onkin kaikkein hedelmällisintä tässäkin tapauksessa *ironiaa*.

  • Hannu Ala-Olla

   Ei se kääntyminen kovin kaukaa haettua ole. Lähtömaassa kristinuskosta tuskin on kuultu paljoakaan ja kun vielä näkee kuinka paremmin täällä on asiat, tullee jumalaan uskovalle väistämättä mieleen, että oliskohan näillä paremmin pärjäävillä se asia paremmin hallussa.

   Kahden samaan jumalaan uskovan uskonnon välillä vaihtaminen ei ole niin iso juttu kuin tunnut kuvittelevan.

 7. Liisa

  Migrin tosiaankin kannattaisi keskittyä ihmisten asianmukaiseen ja oikeudenmukaiseen turvapaikkaprosesseihin eikä ryhtyä kuulustelemaan lapsia heidän vanhempiensa uskonasioista. Tunnen Suomen kansalaisuuden saaneeita maahamuuttajia, jotka ovat ihan vakavassa mielessä pohtineet luterilaiseen kirkkoon liittymistä, mutta eivät voi tehdä sitä, koska se saattaisi aiheuttaa ongelmia heidän lähisukulaisilleen lähtömaassa. Tai jopa estää yhteydenpidon sukulaisiin maassa mistä ovat lähteneet.

  Näissä maissa kristittyjä vainotaan, mutta maltillisia demokratiaa ja tasa-arvoa puolustavia muslimejakin vainoavat samat konservatiiviset fundamentalistiuskovaiset. Konservatiiviset fundamentalistikristityt estävät myös Suomessa tasa-arvon, demokratian ja yhdenvertaisuuden toteutumisen. Ei tarvitse kuin seurata eduskunnan täysistuntoja niin huomaa, että aivan yhtä pähkähulluja konservatiivisia uskovaisia on meilläkin mukana valtakunnan politiikassa.

 8. Sauli

  Sitä joskus onnekseen unohtaa kuinka järjettömässä maailmassa me elämme. Meillä lapsilta kysytään oletko käynyt muumimaailmassa tai että uskotko joulupukkiin. Muualla eletään vielä aikaa, jolloin väärä vastaus edellä mainittuihin saattaa vaarantaa lapsen ja perheen hengen.

  En ala tuomariksi asiassa josta en ymmärrä tarpeeksi. On mahdotonta sanoa ovatko kaikkien maahan tulleiden motiivit juurikin sitä mitä he antavat ymmärtää. Me emme voi ottaa kaikkia maailman hulluudesta kärsiviä maahamme, mutta voimme ainakin yrittää. Tai ainakin voimme jättää lapset hulluuden ulkopuolelle. Viranomaisten toiminnasta tulee mieleen ne maat jotka aikanaan hyökkäsivät valtion vihollisia vastaan vääräuskoisten lasten kautta. Lapsen suusta saatu tunnustus saattoi johtaa vanhemmat kuolemaan, aivan kuten meilläkin, maailman onnellisimmassa maassa. Olemmeko maailman onnellisin kansa siksi, että suljemme silmät siltä mitä meillä ja muualla tapahtuu.

 9. Ppp

  Jos kristinuskoon kääntymisen aitoutta ei pyritä testaamaan, niin kristinuskoon kääntyneeksi itseään väittämisestä tulee oleskelulupa-automaatti. Sen jälkeen kenellä tahansa vaikkapa Iranin kansalaisella on mahdollisuus hankkia itselleen oleskelulupa Suomesta vain kertomalla kääntyneensä kristinuskoon (mikä on Iranissa vakava rikos).

  • stunned

   Kristinusko ei ole automaattinen turvapaikkaperuste koskaan ollutkaan, mutta Migri ilmeisesti on ajatellut tehdä kristityksi tunnustautumisesta palautusautomaatin lasten viattomuuden kustannuksella.

   Jos helluntaiherätys kääntyy Migrin papereihin ”Pentti Kasken lahkolaisuudeksi”, niin on vain hyvä, että asiaa valvoo joku muukin kuin valvoja itse.

   Quis custodiet ipsos custodes?

   https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/migri-kristinuskoon-kaantyneiden-turvapaikkapuhuttelu-voi-sisaltaa-yli-100-kysymysta

  • Hannu Ala-Olla

   Kääntymisen aitouden testaamiseen käännynnäisen lapsien tenttaaminen ei ole asianmukainen keino.

 10. Osku

  Jos kesken tp prosessin kääntyy huomattava määrä islamista kristin uskoon ja tietää sen positiivisen vaikutuksen hakuprosessiin, niin ei tarvitse olla Einstein tajutakseen, että motiivit voivat olla hataria. Ei pidä olla tollo! Sama näissä tp hakioissa, jotka kesken prosessin löytävät itsestään homouden. Sitä ennen 25 vuotta täysi hetero. Silmät auki, ei kaikkien motiivit ole kunnossa, vaikka haluaisimme kaikille kaikkea hyvää.

  • sakutimonen

   Sinulle löytyy varmaan töitä uskonto- ja siveyspoliisissa.

 11. Jeps…

  Olen vuoden päästä valmistuva teologian opiskelija, ja olen Matteukseni ja Markukseni lukenut varmaan yli kymmenen kertaa, kerran myös alkukielellä koinee-kreikaksi. Reputtaisin silti Migrin testin, koska en pysty suoralta kädeltä vastaamaan, mitä eroa teksteillä on ehtoollisen asetussanoissa. Tuolla yksityiskohdalla ei yksinkertaisesti ole mitään tekemistä tavallisen kansalaisen uskonelämässä. Sitäpaitsi luterilaisessa kaavassa ollaan lähempänä Luukkaan sanamuotoa kuin muiden synoptikoiden, joten ahkera kirkossakävijäkään ei eroa voi tietää. Luultavasti vain Uuden testamentin eksegetiikan kokenut tutkija voisi vastata moiseen kysymykseen ulkomuistin varaisesti, tai sitten on vain oltava paljon hyvää tuuria tai profetaalista ilnoitusta/johdatusta!

 12. Sirpa Kärkkäinen

  Olen opettanut italiaa äidinkielenä lapsille, joiden perheet ovat hartaan katolilaisia. Näissä perheissä uskonto nivoutuu osaksi elämää niin, että jo ekaluokkalaiset tietävät ja tuntevat uskonharjoituksiin liittyvät rutiinit ja tavat. Lasten ajatukset ja käsitykset tosin poikkeavat paljon siitä, mitä aikuiset näillä rituaaleilla haluavat ilmaista, usein aika hassullakin tavalla.

  Tämän pohjalta Migrin viranomaiset lienevät ideoineet tämän ”tutkimus”-haastattelun lähtökohdan: lapsi kyllä kertoo avoimesti siitä, mitä perheessä tapahtuu. Mutta totta vie, onko tämä nykyaikaa? Ja mitä tässä pitäisi ajatella lastensuojelun? Opettajathan koulutetaan siihen, että perheen ”salaisuudet” paljastuvat opettajalle yhtä lailla kuin open omat mokat ja kömmähdykset kulkeutuvat takuu varmasti lapsen vanhemmille. Kun vuorovaikutus kulkee kumpaankin suuntaan, se synnyttää luottamusta ja parhaimmillaan hauskoja tilanteita, joita jakaa.

  Mutta kun kyseessä on Migrin kaltainen viranomainen, jolla on valtuudet päättää perheen kannalta elämän ja kuoleman kysymyksistä, lähtökohta on hirveä. Viranomainen ei ole saanut mitään pedagogista koulutusta. Lapsilähtöinen näkökulma on todennäköisesti viranomaiselle aivan vieras. Lapsen puheet – jotka syntyvät siis lapsen kokemusmaailmasta – otetaan osaksi juridisia oikeusprosesseja, joilla arvioidaan aikuisia ja heidän tekemisiään.

  Tällaista tapahtui täällä Pohjolassa viimeksi 1600-luvulla, kun lapset olivat oikeuskelpoisia todistajia noitaoikeudenkäynneissä. Tuolloinkin valistuneet kirkonmiehet kauhistelivat käytäntöä ja vetosivat sen lopettamiseksi. Mutta kun halu saada noita roviolle oli tarpeeksi suuri, niin siinä ei mikään sydämeen tai järkeen käyvä peruste ei auttanut =(

  Ei silloin, ei nyt?

  • stunned

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Pavlik_Morozov

   Inkvisitio, Tšeka, NKVD tai Gestapo. Keinot aina samat. Onko kukaan muu huomannut, että Orposta tulee avattuna Ordnungspolizei, järjestyspoliisi?

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ordnungspolizei

   Migri ei varmaankaan hae todisteita kristinuskon harjoittamisesta kotioloissa. Miten niitä voisi ollakaan, kun lähtökohtaisesti protestantismi ei näy ei kuulu. Ei ole rukousnauhoja, ikoneja tai pyhimystenkuvia ja kirkossakaan ei oikein käydä enää.

   Migrin täti kysyy kuin vaivihkaa missä kulmassa kotona on mekka ja kuka perheestä virittää viidesti rukousmaton, ottaa kengät pois ja kumartuu.

   Samalla metodilla saatiin aikoinaan osumia insestisyytöksille, kun kyseltiin kosketteliko isi pippeliä mihin kohtaan näytä nukella.

 13. Sirpa Kärkkäinen

  Sorry kirjoitusvirheet =) Lieneekö asiat kiihdyttänyt mieltäni niin, että ei oikein suomen kielikään suju?

 14. Pitkäaikaistyötön

  Nyt on puhuttava lapsesta ja pesuvedestä. Ja lapsen pesemisestä niin, ettei hän hulahda vannasta pesuveden mukana pois.

  Migrin kohdalla näkisin (pikaisesti ja kylmiltään), että sillä on lähinnä kaksi päätehtävää: (1) sen selvittäminen, ovatko lähtömaan olosuhteet muodostuneet jo turvallisiksi turvapaikanhakijan palauttamiselle, ja (2) terroristien seulominen hakijoiden joukosta pois. Eli jospa nyt näihin asioihin keskittyisivät.

  Sen lisäksi että tuo lasten kuuntelu on täysin väärin, se on myös sitä kuuluisaa lapsen hulahtamista pesuveden mukana pois. Lillukanvarsiin kompastelua. Päätehtävästä eksymistä ja sen unohtamista. Sivujuoni, joka ei tuota yhtään mitään.

  Lapsenpesutesti on, muuten, klassinen älykkyyskoe.

  Toinen esimerkki. Sote-uudistuksessa sen alkuperäisen ”lapsen” voinee kuvata näin: (1) perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen yhdistäminen tavalla, joka kannustaa tarttumaan ongelmiin siinä vaiheessa, jossa ongelma on halvinta ratkaista, eikä siirtää asiakkaita sektoriviranomaiselta toiselle oman budjetin suojelemiseksi, (2) IT-järjestelmien yhdenmukaistaminen, (3) säästöjen hakeminen mm. edellisten kohtien onnistumisen kautta. (En välttämättä tiedä tarkkaa alkuasetelmaan, kun olen myöhäisherännäinen, mutta jotenkin näin kai se menee.)

  Kun lapsi meni jo pesuveden mukana, olemme saamassa systeemin, jossa yksinomaan perusterveydenhoito yhtiöitetään, jolloin vaikeat tapaukset voi työntää edelleen toisille sektoreille hoidettavaksi ja kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta kustannuksista. Ollaan saamassa systeemi, jossa ”ei ollut tarkoituskaan hakea säästöjä” (Sipilän suulla). Ollaan saamassa ihme lisähimmeli kaiken yläpuolelle keikkumaan. Ja vaikka mitä muuta lähtöpisteestä livennyttä.

  Siinä teille ihmeteltäväksi toinen tyhjä pesusoikko.

  Sanoinko jo: lapsenpesutesti on klassinen älykkyyskoe.

 15. mark

  Kyllä siinä tosiuskoa tarvitaan kun ensin kuulustelee pappi ja sitten vielä migri. Ennenvanhaan riitti kun pappi kuulusteli kinkereillä osasiko Katekismuksen kannesta kanteen ulkoa. Minä opin vain kannet, etukannessa Uusi Katekismus ja takakannessa Weiling & Göös. Sillä ei ripille päässyt. Pappi vain ripitti.

 16. tinkeli

  Ottamatta kantaa tähän lasten kuulemiseen (joka äkkiseltään kuulostaa pöyristyttävältä), huomauttaisin, ettei migrillä ole tapana kuulustella mitään opinkappaleita. Voisin kuvitella että esimerkkinä esitetty kysymys ehtoollisen asettamissanojen eroavaisuuksista on saanut alkunsa siitä, että hakija itse on kertonut vaikkapa edustamansa kirkkokunnan eroavan luterilaisesta tältä osin ja puhuttelija on sitten pyytänyt täsmentämään näitä eroja.

  Turvapaikkakuulemisissa ei ole kyse oikeista ja vääristä vastauksista, vaan siitä, pysyykö tarina kasassa. Knoppitietoa voi opetella kuka tahansa, mutta looginen kaari on tarinassa vaikeampi ylläpitää, ellei tarina ole tosi.

 17. Jukka Eräkare

  Kiitos taas kerran hyvästä artikkelista! Käytimme kuulustelu-sanaa tarkoitukselliseti alleviivaamaan sitä mitä on tekeillä tietäen, ettei se ole virallinen termi. Jukka Eräkare / MigriLeaks

 18. karvinen

  Ei voi myöskään olla niin että turvapaikan automaattisesti saa jos kääntyy Kristityksi. Saku varmaan myös näkee siinä jotain ongelmia?

  En tiedä mikä olisi oikea käytäntö, tai toimiiko Migri oikein, mutta ei se oikeasti voi olla niin että ”muuttakaa Suomeen ja ottakaa Jeesus pelastajaksenne niin saatte jäädä”.

  • sakutimonen

   Ei kristinuskoon kääntyminen takaa turvapaikkaa.

   • Mika Satta

    Ei takaa, mutta parantaako mahdollisuuksia?

    • PiruRaamatunLuvussa

     Voihan sitä noin, joku härski saaranmies ainakin uskotella uhrilleen….

 19. Katja

  Täysi-ikäinen henkilö päättää itsenäisesti uskonnollisesta asemastaan. 12 vuotta täyttäneen lapsen uskonnollista asemaa voidaan muuttaa vain lapsen suostumuksella. 15 vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse erota uskonnollisesta yhdyskunnastta. Lapsen uskonnollinen asema ei automaattisesti määräydy huoltajien uskonnollisen aseman mukaan, vaan lapsen eroaminen uskonnollisesta yhdyskunnasta perustuu aina erilliseen huoltajien tahdonilmaisuun.

 20. Pekka Pehkonen

  Eipä ole korviini kantautunut uutista jossa kirkko, tai jokin muu instituutio olisi älähtänyt Migrin inkvisitiotoiminnasta. Tämä uutinen kuuluisi maailman tiedotusvälineille. Millaisia elukoita Migrin palkkalistoilla onkaan! Varsinaisia kainalosauvanpotkijoita!

 21. Jussi Parviainen

  Jos se lie eu:n hengen mukaista ajaa sisään jo sitä taloudellista, sotilaallista ja uskonnollista diktatuuria, niin linjassahan tuo näyttäs olevan!

 22. mark

  Eikös tuolla migrissäkin ole jonkinsortin virkamiehiä joita sitoo virkavala. Tai sitoo ja sitoo, sitä pidetään nykyisin varmaan jonkinlaisena vitsinä kun ministeritkään eivät virkavalaa noudata. Valtionjohdossa on varmaan tapahtunut totaalinen sekoaminen. Itse en muista yhtään täysjärkistä lakiesitystä tämän hallituksen aikana.

  Muuten olen mieltä että leaks sivustoja tarvittaisiin enemmän. Muuten emme edes tiedä mitä kaikkea ”virkamiehet” puuhastelevat.

 23. Anja Musakka

  Enpä ollut uskoa silmiäni😣Tämä suomalainen lainkäyttö menee jo harkinnanvaraisen totuuden tuolle puolen. Kuka millään virkavastuulla voi tuollaista esittää? Nyt esittäjät esiin ja vahvat perusteet (lainsäädännön nykyiset normit tarkistettuaan) sille, että aiotaan silti ottaa jopa alle 12 vuotiaat lapset tämän kuulustelu/selvittelyn piiriin.
  Vanhempien huoltajuusriidassakin on lasta suojattu rajusti ja alle 15 v.(? Oliko ikäraja oikein) kuulemisessa pitää olla läsnä sosiaali/lastensuojelu, jotta lasta ei painosteta/johdatella asettumaan vanhempaansa puolelle/vastaan. Alle 12 v lasta ei kait tässä huoltajuuskiistassa voida kuulla kuin poikkeuksellisesti, silloinkin sosiaalipuoli läsnä..
  Nyt sitten alaikäisen pitäisi vieraassa kulttuurissa eikä välttämättä edes ymmärtäen, mistä on kysymys, osata puolustaa vanhempiaan organisaatiota (Migri) vastaan.
  Onko Migrissä laintuntemus ja järjenkäyttö jollain sisäisellä mahtikäskyllä kielletty?

 24. merja k

  Menee ihan kylmät väreet. Kylmää kylmää kylmää…

 25. Pekka Järvi

  Sairasta !!

 26. Kari Parikka

  Uskonto on ’sairaus’, mutta useimmiten hyvänlaatuinen! Kristinusko, ja myöskin erityisesti islamilaisuus, ovat kuitenkin selkeitä poikkeuksia kyseiseen, sillä molemmista löytyy todella sairaita äärilmiöitä. Ymmärrettäneen nyt kuitenkin ettei tämä ole yleistys, vaan todellakin kyse on marginaalisista ryhmistä, tosin valitettavan paljon näkyvistä ja toimivista.

  • Mika Satta

   Kristinuskon ääri-ilmiöitä: amishit, kveekarit ja mennoniitat?

   • PiruRaamatunLuvussa

    ”Hieman” vääristynyt otos…

   • Kari Parikka

    Itselleni tuli kyllä mieleen ihan lähempää lestadiolaisuus, mutta jos halusit nuo muut mainituiksi niin nythän sen teit.

 27. Reijo Huhtakangas

  Onko tuolle Migrileaksin julkaisemalle ”Migrin tiedotteelle” mitään muuta ( =luotettavaa) lähdettä ?

  • stunned

   Kirkko ja kaupunki -julkaisun mukaan uskontoasioista vastaava esimies Anu Karppi Migristä vahvistaa alle 12-vuotiaita lapsia kuultavan, jos perhe on kääntynyt kristinuskoon. Migristä kerrotaan, että Migrileaksissa julkaistu ei ole virallisen tiedotteen mukainen, vaan se vaikuttaa saatesähköpostilta, johon on ”lisätty tekstiä”. Migrileaksin tiedotteen on allekirjoittanut Pakolaisten puolesta ry.

   https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/blogisivu-julkaisi-migrin-toiminnasta-kertovan-viestin-ja-ihmiset-raivostuivat-migrin-mukaan-ulkopuolinen-taho-on-lisaillyt-tekstiin-omiaan-ja-kohu-uu

   Yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuire Kajasvirta kertoo saaneensa blogikirjoituksessa jaetun tekstin hyvin tuntemaltaan henkilöltä, joka työskentelee eräässä vastaanottokeskuksessa.
   – Hän sanoi, että se oli avoimessa postissa. Hän ei tarkentanut, oliko kyse paperi- vai sähköpostista, Kajasvirta kertoo.
   Kajasvirta uskoo, että Migrillä on kaksi tiedotetta: toinen sisäiseen ja toinen julkiseen käyttöön. Anu Karppi kiistää väitteen.

   • Reijo Huhtakangas

    Toisin sanoen tuon tiedotteen lähde ei olekaan Migri, vaan se on ainakin osittain Migrileaksin ”tuunaamaa” tekstiä !
    No eipä ollut yllätys kun kyse on Migrileaksista.

    Tekstin on saanut sen luovuttaja ”hyvin tuntemaltaan henkilöltä joka työskentelee eräässä vastaanottokeskuksessa” …… Tuosta ei enää puutu kuin sanat ”ehkä” ja ”mahdollisesti…”

    Koko juttu näyttäisi perustuvan kuulopuheisiin, ja se vahvistaa samaa vaikutelmaa kun yksikään tiedotusväline ei ole tarttunut tähän asiaan jonka mittaluokka ja kiinnostavuus on varmasti suuri.

    • stunned

     Sinä luet lähteitä ihan eri tavalla kuin minä.

     Anu Karppi Migristä myöntää, että kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden lasten kuulusteluja tehdään. Karppi myöntää myös, että tiedote on Migriltä lähtenyt, mutta Migrileaksin tiedotteessa on sanoja, joita virallisessa versiossa ei ole käytetty.

     Minä uskon, että sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön on eri versiot, vaikka Karppi sen kiistääkin.

     • Reijo Huhtakangas

      Miksei sitä Migrin alkuperäistä tiedotetta näytetä sellaisenaan. miksi siihen on pitänyt lisätä jotain, tai muuttaa sitä jollain lailla ?

      Ja edelleen odotan ”virallisten” tiedotusvälineiden kertomusta asiasta, tämän luulisi kiinnostavan kovasti Yleä ja muita isoja medioita, ennen sitä tämä juttu on MV-lehden tai PT-median tasoista huttua.

      • stunned

       Migri väittää, että jotain on ”lisätty”, mutta myöntää, että lapsia aletaan haastatella perheissä, joissa on käännytty kristinuskoon. Tiedämme, että Migri on lähestynyt tiedotteella vokin henkilökuntaa ja informoinut turvapaikkayksikön uusista menettelytavoista lasten suhteen. Sen lisäksi tiedämme, että Pakolaisten puolesta ry on saanut tiedotteen vokista ja julkaissut sen Migrileaksin sivuilla. Migri korostaa, että ”lapsista ei haluta ilmiantajia.”

       Kirkko ja kaupunki -julkaisun mukaan ”Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta ei näe mitään erityistä perustetta sille, että lapsia kuullaan vain, jos vanhemmat ovat kääntyneet kristityiksi.”

    • ieva

     Oleellista lie, miksi vain kristinuskoon kääntyneiden perheiden lapsia halutaan haastatella.

     Toimistopäällikkö Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta:
     ”– Kun näin sanotaan, on ymmärrettävää, että Migrin motiiveja kuulla lapsia myös epäillään. Itse ajattelen kuitenkin niin, että kuulemisen tavoitteena pitää olla lasten edun varmistaminen. Silloinkin kaikkia lapsia pitää päätöksenteossa kuulla tasapuolisesti, ei vain yhden ryhmän lapsia.”

     Viime aikoina moni syrjivä ja eriarvoistava toimenpide on puettu positiiviseen kaapuun. Kuten stunned sanoi uskovansa, uskon kahteen versioon minäkin. Migriin on vaikea uskoa tai edes luottaa.

 28. Tapani Ronni

  Eikö Suomessa ole mitään amerikkalaista ACLU:ta vastaavaa järjestöä, joka voisi haastaa Migrin esim. hallinto-oikeuteen, jossa tämä asia selvitettäisiin asiapohjalta eikä kuulopuheiden varassa?

 29. Marko

  Jos ei riitä kristinuskoon kääntyminen, seuraavaksi kuuluu seksuaalivähemmistöön, loputon valitusoikeus verorahoilla.

  • sakutimonen

   Uskonto-ja siveyspoliisilla näkyy olevan kannatausta.

 30. Ismo Liukko

  Olisi kiva kuulla Timosen mielipide EU:n ulkopuolelta tulevasta työperäisestä maahanmuutosta…Perussuomalaiset vastustaa humanitaarista maahanmuuttoa ulkomailta, koska he eivät kuulemma kotoudu ja työperäistä maahanmuuttoa ilmeisesti koska he nyt vaan ovat ulkomaalaisia. SDP näyttäisi suhtautuvan kielteisesti ainakin työperäiseen maahanmuuttoon ja ovat hiukan varautuneita (?) turvapaikan hakijoiden suhteen (mieluiten hiljaa).

 31. Max Jussila

  Näin laissa (Ulkomaalaislaki 301/2004):

  ”6 §
  Lain soveltaminen alaikäisiin
  Tämän lain nojalla tapahtuvassa päätöksenteossa, joka koskee kahdeksaatoista vuotta nuorempaa lasta, on erityistä huomiota kiinnitettävä lapsen etuun sekä hänen kehitykseensä ja terveyteensä liittyviin seikkoihin.

  Ennen kaksitoista vuotta täyttänyttä lasta koskevan päätöksen tekemistä on lasta kuultava, jollei kuuleminen ole ilmeisen tarpeetonta. Lapsen mielipiteet tulee ottaa huomioon hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Myös nuorempaa lasta voidaan kuulla, jos hän on niin kehittynyt, että hänen näkemyksiinsä voidaan kiinnittää huomiota.

  Alaikäistä lasta koskevat asiat on käsiteltävä kiireellisesti.”

  Miksi kirjoituksessa sanotaan, että lasta/alaikäistä ei voitaisi kuulla aivan mistä tahansa? Kaksitoista vuotta täyttänyttä lasta on lain nimenomaisen määräyksen mukaan kuultava. Uskonnonvapaus ei millään tavoin estä lapsen kuulemista.

  Onko Timoselta jäänyt tuo 6 § lukematta?

  • sakutimonen

   Lapsen kuuleminen uskonasioista ei olle lainkohdan tarkoitus.

   • Max Jussila

    Lainkohdan tarkoitus on kuulla lasta asioista, jotka vaikuttavat esimerkiksi turvapaikan saantiin. Kirjoitat, että lasta ei voi kuulla, koska Suomessa on uskonnonvapaus. Et kuitenkaan perustele väitettäsi ja Migri on ilmoittanut, ettei se aio mitään teologisia tenttejä pitämään.

    Kirjoituksesi on perustelematon ja huono. Uskonnonvapaudella ei ole asian kanssa mitäön tekemistä. Propagandistisen asenteesi kirjoitus sitä vastoin paljastaa.

    • stunned

     Migri tiedottaa kuulevansa vain ja erityisesti alle kaksitoistavuotiaita lapsia niissä tapauksissa, kun perhe on kääntynyt kristinuskoon.

     Perustuslain mukaan Suomessa on uskonnonvapaus, josta säädetään tarkemmin uskonnonvapauslaissa. Sen mukaan lapsen uskonnosta päättävät vain hänen huoltajansa.

     Saku kirjoittaa edellä, että lapsi seuraa vanhempiensa uskontoa. Saku ei väitä, että lapsia ei saisi kuulla ”koska uskonnonvapaus”. Lapsilla ei käytännössä ole uskonnonvapautta, koska se määräytyy vanhempien tahdon mukaan. Kaikkein viimeiseksi uskonnonvapautta perheessä valvoo maahanmuuttoviranomainen, vaikka Migri tällaisen roolin on halukas ottamaan. Tässä juuri on se villakoiran ydin.

     Onko Migrin tehtävä valvoa lasten oikeuksia ja uskonnonvapauden toteutumista?

     – Siinä mielessä, jos se [uskonnonvapauden vaarantuminen] on turvapaikkaperuste tai jos lapseen kohdistuu sen vuoksi jonkinlaista vaaraa.

     Migrin kannasta poiketen Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta ei näe mitään erityistä perustetta sille, että lapsia kuullaan vain, jos vanhemmat ovat kääntyneet kristityiksi.

     Minusta Migrin motiivit on yritetty piilottaa tai pukea lapsen edun kaapuun. On suuri vaara, että lapsista tulee järjestelmässä ilmiantajia, mikä on lapsen edun kannalta kaikkein viheliäisin tilanne.

     • Max Jussila

      ”Migri tiedottaa kuulevansa vain ja erityisesti alle kaksitoistavuotiaita lapsia niissä tapauksissa, kun perhe on kääntynyt kristinuskoon.”

      Jatkat hämmentymättä täyden valheen levittämistä. Noinhan Migri ei todellakaan tiedottanut. Se aikoo kuulla MYÖS alle kaksitoistavuotiaita lapsia (näin jopa Timosen lainaamassa tekstinosassa). Kaksitoista vuotta täyttäneitähän sen on lain mukaan KUULTAVA.

      Migrileaksin sivustolla tiedotetta oli muokattu, siis vääristelty, kuten näemmä tapana on. Alkuperäinen teksti kuului näin:

      ”Alle 12-vuotiaiden lasten kuulemisessa selvitetään, mitä vaikutuksia perheen tilanteella on lapseen. Lähtökohtana on se, että myös lapselle annetaan mahdollisuus kertoa omasta uskonnostaan ja pyritään varmistamaan, ettei lapsen oikeutta uskontoon ja uskonnonvapauteen loukata.”

      Älä vastaa uudella valheella jos vastaat.

      • stunned

       https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/blogisivu-julkaisi-migrin-toiminnasta-kertovan-viestin-ja-ihmiset-raivostuivat-migrin-mukaan-ulkopuolinen-taho-on-lisaillyt-tekstiin-omiaan-ja-kohu-uu

       Miksi alle 12-vuotiailta kysytään ”omasta uskonnosta”?

       Suomen uskonnonvapauslain mukaan vanhempien uskonto määrittää lasten uskonnollisen aseman. Migrin vastaanottokeskuksille lähettämässä tiedotteessa taas lukee: ”Lähtökohtana on se, että myös lapselle annetaan mahdollisuus kertoa omasta uskonnostaan.”

       Anu Karppi, miksi Migri pyytää alle 12-vuotiaita lapsia kertomaan ”omasta uskonnostaan”, vaikka lain mukaan sen ikäinen lapsi seuraa vanhempansa uskontoa?

       – Se on tietysti vanhempien päätösvallassa, mitä uskontoa lapsi virallisesti edustaa, Karppi vastaa.

       – Mutta kääntymisessä ja seurakunnan toimintaan osallistumisessa voi olla sellaisia lapsen tilanteeseen vaikuttavia asioita, joita vanhemmatkaan eivät ehkä ymmärrä tai tiedä. Lapsi voi itse kertoa, miten uusi uskonto on vaikuttanut häneen.

       – Hallinto-oikeudetkin ovat kiinnittäneet huomiota siihen, miten esimerkiksi lapsen osallistuminen seurakunnan toimintaan Suomessa näkyy ulos ja miten se voi aiheuttaa jo vainon vaaraa.

       Migrin tiedotteen mukaan alle 12-vuotiaiden kuulemisilla pyritään myös varmistamaan, ettei ”lapsen oikeutta uskontoon ja uskonnonvapauteen loukata”. Jos turvapaikanhakijaperhe on kääntynyt kristinuskoon, minkälainen voisi olla tilanne, jossa lapsen oikeutta uskontoon tai uskonnonvapauteen loukattaisiin?

       – Nämä ovat toki kuvitteellisia tilanteita, mutta tietenkin, jos esimerkiksi perheen sisällä on jotain lapseen kohdistuvaa uskonnollista väkivaltaa tai pakottamista, niin se meidän täytyy ottaa huomioon.

       Yhdenvertaisuusvaltuutettu korostaa tasapuolisuutta

       Toimistopäällikkö Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta pitää hyvänä sitä, että Migri haluaa laajentaa lasten oikeuksien toteuttamista ja kuulemista turvapaikkapäätöksissä.

       Sen sijaan hän ei näe mitään erityistä perustetta sille, että lapsia kuullaan vain, jos vanhemmat ovat kääntyneet kristityiksi.

       – Kun näin sanotaan, on ymmärrettävää, että Migrin motiiveja kuulla lapsia myös epäillään. Itse ajattelen kuitenkin niin, että kuulemisen tavoitteena pitää olla lasten edun varmistaminen. Silloinkin kaikkia lapsia pitää päätöksenteossa kuulla tasapuolisesti, ei vain yhden ryhmän lapsia. Tämä on lapsen kannalta erittäin tärkeää varsinkin turvapaikkapäätöksissä, sanoo Hiltunen.

       Hiltunen toteaa, että lasten kuulemiseen ovat kiinnittäneet huomiota niin oikeusistuimet kuin lastensuojelujärjestöt.

       Mutta entä jos tätä voidaankin tulkita niin, että lasten kautta selvitetään vanhempien uskon aitoutta?

       – Tämä ei tietenkään voi olla tavoite, vaan lapsen aseman turvaaminen.

       Minä uskon, että Migrillä on eri tiedotteet sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön. Unternehmen Pawlik Morosow -operaation kohderyhmänä ovat erityisesti kristityiksi kääntyneet perheet ja alle kaksitoistavuotiaat lapset näissä perheissä. Tämä on selkeä kuin Schwanseen konferenssin pöytäkirja.

       Jos Migri nyt perääntyy tästä tai ulottaa kuulemiset kaikkiin uskonnon vaihtamisesta riippumatta, on asia aivan eri, ja silloin vuoto on tehnyt tehtävänsä.

       • stunned

        Tarkoitin metaforalla tietysti Wannseen konferenssia.

        • Max Jussila

         Jaha, nyt Migri edustaa natseja. On teillä jutut.

         • stunned

          Pavlik Morosov oli bolševikkimytologiassa perheensä kavaltanut juudas, josta leivottiin kansallissankari ja pioneerihengen esikuva.

          Wannseen protokolla on mukana sen vuoksi, että sitäkin on haluttu kiistää niin kuin koko holokaustikin sen perusteella, että **siinä ei eksplisiittisesti** sanota, että juutalaiset pistetään uuniin.

    • PiruRaamatunLuvussa

     ”Propagandistisen asenteesi kirjoitus sitä vastoin paljastaa.”

     Kuten myös…

    • sakutimonen

     Kommenttisi ovat perustelemattomia ja huonoja. Mistä sinä tiedät mitä Migri aikoo lapsilta kysyä?

 32. Wanilla

  Tuli mieleen, että kantasuomalaisten tulee pärjätäkseen kääntyä lestaadiolaisiksi selviytyäkseen, mikäli on työtön, sairas, vähävarainen tmv.

  • Antonio

   Niin, ja miksei selvitellä yhtä virallisesti ja perusteellisesti mitä mikäkin uskonto tai sen väärinkäyttö esim uskonnollinen väkivalta aiheuttaa ylipäätänsä alaikäisille lapsille Suomessa. Migri erikoistumassa…?
   Muistan alakouluajoiltani opettajan, joka pelotteli meitä pieniä syntisäkkejä Jumalan silmällä, joka näkee kaiken ja lähettää salaman rankaisemaan pienistäkin rumista teoista.

 33. Tätä mieltä

  ”Ei meillä inkvisitiota kaivata.” , kirjoitat. Ei kaivata, ei. Mutta kun se on jo Suomessa viranomaistoiminnan määräävä piirre. Seikka korostuu hyvin myös kommenteissa. Suomen syntyiset ovat jo inkvisition kohteena vaikkakaan esim. TE-toimisto ei kyennyt täysimittaisesti kuulustelemaan kaikkia työttömiä määräajoin. Kela on myös inkvisition suorittaja, onhan se kansanedustajien valvonnassa.

  Maahanmuutto, pakolaisina tai turvapaikan vuoksi Suomeen tulevat ovat vastakkain työttömien kanssa. Valtiovallan mielipide on hyvin selvä; pakolaiset ym. sisään työvoimaksi ja suomalaiset työttömät hautaan. Lopettaisivat jo tämän kiduttamisen. Ei elämä Suomessa ole enää lottovoitto. Ei ainakaan täysosuma pikimmin lisänumero oikein jos sitäkään.

  • stunned

   Hallitus antaa köyhien tapella keskenään ja käyttää siihen niin sanottuja tiituškeja. Pakolaisten, työttömien, nuorten, eläkeläisten ja duunareiden vastakkainasettelu on hallituksen ja elinkeinoelämän tavoitteiden kannalta ihanteellinen olotila.

   Yritykset haluavat ottaa työntekijänsä ehdoitta, siksi he ajavat tarveharkinnan ja irtisanomissuojan poistoa. Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen ei ole aiemminkaan ollut kovin vaikeaa asiantuntijatehtäviin, mutta nyt hallitusta ohjailevat liike-elämän todelliset maan valtiaat (poliitikot ovat kulisseja) vaativat, että kaikkiin tehtäviin siivoojista alkaen voidaan ottaa kuka hyvänsä halvimmalla tekee. Palkat alas ja ammattiyhdistysliikkeen valta nurin.

  • sakutimonen

   ”Maahanmuutto, pakolaisina tai turvapaikan vuoksi Suomeen tulevat ovat vastakkain työttömien kanssa.”

   Eivät olisi muuten, mutta näin on ihan tietoisesti haluttu ihmisten asia näkevän. Kun vähäosaiset pannaan tappelemaaan keskenään, niin rikkaat saavat olla rauhassa.

   • Tätä mieltä

    Toinen totuus on se, että varattomasta joutuvat tappelemaan viranomaisia vastaan. En tiedä ketään, joka tappelisi oikeuksistaan keskenään toisen varattomasta kanssa. Kyllä se vihollinen on viranomainen, vaikka lakiin olisin kirjattu yksityisen kansalaisen auttaminen. Se on juhlapuheissa kuten aikoinaan KHO:n Pekka Hallbergillä oli.

    Yksityissektorilla työssä olevat eivät tiedosta tämä laatuista ongelmaa vasta kun se osuu omalle kohdalle.

 34. Ei näin.

  Täyttä soopaa koko uskonto, ei sitä ruokaa uskolla tule pöytään vaan jokainen sen tekee sen rahan lähtökohtaisesti omalla työllään. Se että uskonto on joku ihmeellinen asia joka pelastaisi maailman on täyttä p*skaa. Saanko minäkin sitten paremmat tuet jos kääntyisin vaikka Islamin uskoiseksi, tuskin.

  • sakutimonen

   Tukia ei makseta kenellekään uskonnon mukaan.

  • stunned

   Luulisin, että kristinuskoon kääntyvät turvapaikanhakijat menettävät rahaa, koska heidän on liityttävä seurakunnan jäseneksi. Kirkkoon kuuluva maksaa kirkollisveroa.

 35. AikaMies

  Kuinka syntyvät kaupunkilegendat?
  Kuinka legendan erottaa faktoista?
  Onko liberaali Tuire K legendan synnyttäjä ja Migri ylläpitäjä (väittäessään tekstiä lisätyn = bensaa liekkeihin).
  Meinaan jotta rippikoulussa oppimani mukaan valehteleminen on synti niinkuin väärän todistuksen antaminen lähimmäisestäkin.

  Mistä muuten johtuu että työttömien ” sippivaltiossa” on työvoimapula?

 36. ANJA

  On tämä koko uskontokuulustelu perseestä anteeksi ulmaisuni nuoria juuri 18v täyttäneitä kuulustellaan jopa 2 päivää 7 tuntia …mikä uskon arvioija migri on ja mistä asti he on saaneet nämä oikeudet ???

 37. katri saarenpaa

  Tuo Matteuksen ja Markuksen evankeliumia koskeva urbaanilegenda on ammuttu alas jo vaikka kuinka monta kertaa. Kyseisessä tapauksessa haastateltava oli itse ottanut vertailuaspektin esille. Nyt migri perustelee lasten kuuleemista perheen turvallisuudella: jos lapset osaavat möläyttää sukulaisille kotimaassa kristinuskosta, voi perhe olla vaarassa. Jos taas lapset eivät edes ole tietoisia asiasta, on vaara vähäisempi. Tiedä häntä mikä motiivi oli alkuperäinen.

Kommentoi »

Comments are closed